Healing mot kreft – farlige løgner

Last updated on 31. desember 2010

Jeg har tidligere skrevet om healer Terje Aasjord som hevder å kunne påvirke alvorlige sykdommer gjennom fjernhealing. Mer spesifikt hevder han å kunne bremse veksten til kreftceller gjennom healing. Hvis du ikke har lest den bloggposten, bør du gjøre det før du leser videre, ellers vil det være vanskelig å forstå omfanget av det jeg her skriver.

Min forrige bloggpost fokuserte mest på hans villedende markedsføring, brudd på forskrifter om markedsføring av alternativ behandling, og svake og unnvikende måte å møte kritikk og saklige spørsmål på.

Men alt det var bare ord. Bare teori. La oss se litt på praksis.

Mishelle

Lille Mishelle var bare to år gammel da hun ble veldig syk i september 2009 og foreldrene fikk vite at hun hadde en svulst i hjernen. En stor svulst ble fort operert ut, og hun fikk også cellegift, men etter ganske kort tid viste det seg at kreften hadde spredd seg. I januar 2010 fikk foreldrene valget om å enten la svulsten vokse ubehandlet og omsider ta livet av jenta, eller å la henne få strålebehandling som ville skade hennes videre utvikling så kraftig at legene anså det som uetisk. Kort tid senere fikk foreldrene vite at legene ikke lenger mente de kunne gjøre noe for Mishelle, og at hun i beste fall bare hadde noen måneder igjen å leve.

Kort tid etter de fikk den triste beskjeden, besøkte de healer Terje Aasjord.

mishelle.jpg
(Faksimile 11.12.2010 – http://zuvi-info.blogspot.com)

Legg merke til hva faren skriver:

a healer with documented effects

Det er ikke vanskelig å forstå at foreldrene som er i ferd med å miste sin dyrebare lille datter til kreft ønsker å prøve alt. Men Aasjord har altså forledet dem til å tro at hans healing har en dokumentert effekt mot kreft. Til 1200 kroner timen tar han i mot den desperate familien og utfører sine meningsløse ritualer på den syke jenta. (Slettet fordi faren til Mishelle hevder de ikke betalte Assjord for konsultasjonene.)

Kanskje har han tatt alle mulige forbehold når han har fortalt dem om sin fantastiske pilotstudie på healingens effekt på kreftceller, men det eneste foreldrene til et døende barn hører er «jeg kan kurere kreft«.

Dette var i februar 2010. Den 28. april 2010 døde lille Mishelle av kreften.

Leser man bloggpostene i perioden mellom healingen startet, og Mishelle døde, er det overhodet ingenting som tyder på at healingen hadde det minste effekt.

Selvsagt hadde det ikke det.

Ida Wassås

Omtrent samtidig som lille Mishelle ikke ble hulpet av healingen til Aasjord, forsøkte en annen desperat kvinnen å få hjelp fra hans «dokumenterte behandlingsmetode».

Skjermbilde 2010-12-10 kl. 19.56.55.png
(Faksimilie 11.12.2010 – http://ida-veien.blogspot.com)

Ida Wassås fikk kreftdiagnosen 6. mars 2009. Ett år senere giftet hun seg, og sammen med sin ektemann drømte de selvsagt på en lang fremtid sammen. Ida kjempet og kjempet mot sykdommen sin, og mot en legestand hun følte ikke lyttet eller samarbeidet, og sammen med sin ektemann fikk de mye oppmerksomhet i media. Hun og mannen ble nylig nominert til Årets Navn i VG.

På VGTV kan du se en kort og utrolig sterk liten film om Idas kamp:

Skjermbilde 2010-12-10 kl. 21.02.25.png

VG hadde også en lang reportasje om Ida i sin helgeutgave. Den kan du lese her.

I april 2010 fikk Ida kontakt med healer Terje Aasjord, og skrev blant annet følgende:

Forskningsprosjektet han var med på foregikk i et laboratorium hvor han jobbet dirrekte med kreftceller, og med utrolig gode resultater.

Igjen har altså Aasjord lagt frem sin forskning til en dødssyk kreftpasient og fortalt at hans healing kan helbrede kreft. Ida er full av håp.

17. oktober gikk også Ida bort.

Det er overhodet ingenting som tyder på at healingen hadde det minste effekt.

Selvsagt hadde det ikke det.

Alternativ behandling kurerer ikke kreft

Healer Terje Aasjord sier han kan helbrede kreft. Ida og Mishelle har vist oss at det kan han ikke. Ingen healere kan helbrede kreft. Ingen alternative behandlere kan helbrede kreft. Dette vet vi. Flere tiårs forskning på ulike «mirakelkurer» har ennå ikke vist effekt så god at det har blitt tatt inn i den vanlige kreftbehandling. Norske kreftleger med 30 og 40 års erfaring sier de aldri har sett et eneste tilfelle hvor en kreftpasient har blitt kurert av alternativ behandling. Direktør i NIFAB, Vinjar Fønnebø, sier at uansett hva man måtte mene om alternative behandlingsformer, så finnes det ikke en eneste alternativ behandlingsmetode som kan kurere kreft. Og av alle behandlingsmetoder er nok (fjern)healing en av dem som er mest «far out».

Men både Ida og Mishelle var alvorlig syke, og heller ikke konvensjonell behandling kunne redde livene deres. Så hva er da galt i at en healer som Terje Aasjord kommer og gir dem og deres nærmeste litt håp? Et lite lyspunkt i den ellers så mørke hverdagen?

Jeg tror Idas historie forteller oss litt om det. Hun var forbannet på legene. Hun følte hun ikke ble hørt, ikke ble tatt på alvor, ikke ble prioritert, og ikke ble møtt med den forståelse hun ønsket og forventet. Legene var usikre. De klarte ikke å stille en klar diagnose. Det var derfor vanskelig å finne riktig behandling. Ting tok tid. De kunne ikke gi noen klare svar. De kunne ikke gi noen garantier. Ida måtte vente, og vente, og være usikker på sin fremtid.

Healer Terje Aasjord kunne gi svar. Han hadde en kur og en forskningsstudie som viste at denne metoden hadde ekstremt god effekt. Han hadde all verdens tid til pasientene. Hos ham var det ingen usikkerhet. Ingen uklare svar. Ingen venting. Er det rart Ida falt litt for denne mannen som ga henne alt legene ikke kunne gi henne?

Med unntak av en ting. En ganske kritisk ting. En behandling som faktisk hadde effekt mot kreften som sakte drepte henne.

Falske håp

Healer Terje Aasjord er med på å skape et klima som gjør det uhyre mye vanskeligere for fagpersonell å gjøre jobben sin, fordi han skaper forventninger og ideer om klare svar og raske løsninger som får legestanden til å se lite attraktiv ut. Selv om det til syvende og sist er de som redder liv. Mens leger må ta forbehold og sjelden kan gi noen garantier, kan alternative behandlere dele det ut i rikt monn, fordi de hverken trenger å stille diagnoser eller skreddersy behandlingen. De har som regel en kur for alt. Dette skaper unødig sinne og et vanskelig klima for dialog når den syke opplever at legene ikke kan gi de samme klare svar.

I bloggen sin skrev Ida:

Videre dro vi til Terje for mer healing. Jeg får stadig kommentarer på dette valget…at jeg velger å tro på noe så dumt. Men, som jeg skreiv i en kommentar på et innlegg så kan dette sammenliknes litt med det man sier til små barn når de ikke vil smake på ny mat. ”Du kan ikke si at du ikke liker det før du har smakt!” Samme med behandlingen til Terje. Ikke si at man ikke har tro på det før man har gitt det en mulighet! Jeg har nå fått tre behandlinger med relativt korte mellomrom, og det jeg selv merker er at jeg har fått mye mer energi, mindre smerter og at psyken min har blitt mye sterkere. Dette holder lenge for meg som bevis på at det skjer noe.

Og noen dager senere:

Fikk en telefon fra Terje Aasjord nå, tenk om legene og klarte å ringe for å spørre hvordan det går…… Terje er nå i USA, men skulle koble meg på og tenke litt ekstra på meg nå, så jeg sitter og venter på at smertene skal slippe.

Ida forsøkte alt. Hun var også i kontakt med Christian Darling som selvsagt anbefalte det uvirksomme og farlige stoffet B17/Laetrile såvel som kostholdsendringer. Ingen av delene hjalp Ida. Hun drakk vann fra en vannkaraffel designet etter proporsjoner fra det gylne snitt, og som skulle revitalisere vannet. Det hjalp heller ikke. Hun prøvde akupunktur og et apparat som skulle rense blod og lever ved å sende inn bølger i ulike frekvenser i kroppen hennes. Det hjalp heller ikke. Hun fikk urtetabletter som smakte så vondt at hun ikke orket dem. (Heldigvis, for å ta urtemedisin parallellt med cellegift håper jeg i så fall var avklart med en lege på forhånd…) Hun prøvde lysbehandling. Bønn. Ingenting hjalp.

Det hjalp hvertfall ikke mot kreften, selv om hun selv hevder at det ga henne energi og dempet en del ubehag i forbindelse med sykdommen og den konvensjonelle behandlingen. Men da snakker vi om alternativ medisin brukt som komplementær behandling. Som et tillegg for å lindre og berolige. Gjennom placeboeffekt virker nok dette i større eller mindre grad, og hvis det bare var dette healer Terje Aasjord tilbød dem hadde det vært greit. Men han lovet så mye mer enn det. Han lovet dem at han kunne stanse kreften i kroppen hennes. Det kunne han ikke. Det kan han ikke. Han solgte en desperat syk kvinne og et desperat foreldrepar løgner til 1200 kroner timen.

Og han gjør det fortsatt. Er det kanskje på tide å stoppe denne mannen nå?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!