HelseHildes helsereise – bærtur på feil jorde

Denne teksten skrev jeg som et forsøk på en kronikk til Dagbladet for en tid tilbake, dengang Tonje Olsen og Hilde Larsen kranglet litt der, men det ble aldri til at jeg helt fullførte den. Nå fant jeg igjen kladden, har føyd til en avslutning, og legger den ut her i bloggen. Håper den faller i smak.


Det var en gang en kvinne som la ut på en personlig reise for å finne ut litt om verden rundt seg. Hun gikk og gikk, og det første hun la merke til var at uansett hvor hun gikk var verden flat. Hun snudde seg rundt, gikk til høyre og venstre, gikk litt lenger og kikket rundt seg på nytt. Og nei, sansene bedro henne ikke. Verden var vitterlig flat. Aha, tenkte kvinnen. Min personlige reise har gitt meg min første sannhet. Jorden er flat!

Da kvinnen delte sine personlige observasjoner og erfaringer om Jordens geometri med andre, var det en del som virket tvilende til hennes oppdagelser.

– Men Jorden er da vitterlig rund?, sa de. – Presise matematiske og geometriske beregninger og observasjoner viser oss at selv om Jorden kan se flat ut fra ens eget ståsted langt ute på et jorde, viser vitenskapen oss at Jorden faktisk er rund.

Kvinnen fnyste av disse skeptikerne. Hvem var de til å fortelle henne at hun tok feil? Hadde de gått og gått og sett verden med sine egne øyne slik hun hadde? Nei, disse menneskene var åpenbart fulle av frykt som ikke turte å stole på sine egne sanser slik hun selv gjorde. Hun bestemte seg for å aldri mer la seg opplyse av forståsegpåere med kunnskap og negativ energi.

Hilde Larsen er ute på en personlig reise, en reise selvutnevnte pop-blogger Trine Grung har gitt henne ukentlig spalteplass i egen blogg for at hun skal få dele med resten av verden. På sin reise leter Hilde, mer kjent som HelseHilde, etter svar, og hun hevder også å ha funnet en hel del av dem. Men når man benytter subjektive metoder for å finne sannheten, ender man som regel bare opp med subjektive sannheter.

Selv om HelseHilde mener at det subjektive er det eneste som har noen verdi, er hun merkelig nok misfornøyd med at Tonje Olsen sin kronikk om «de selvutvikla damene» var «et subjektivt innlegg». Kanskje det, men HelseHilde skal være svært glad for at Olsen lot være å bli for objektiv. Så snill skal ikke jeg være. La oss legge bort subjektiviteten og se på hvilke konkrete anbefalinger og råd HelseHilde går ut med til sine lesere.

I Hilde sin verden er alle sannheter relative, og ingenting er fakta. Eller alt er fakta. Det er bare at ulike folk velger ulike fakta. I Hildes verden er det slik at hvis hun vil mene at Jorden er flat basert på sine subjektive erfaringer og ønsker, så er det ufint og arrogant å komme her og påstå at den faktisk er rund.

Dette kan man kanskje le av når det gjelder ideer om at vannmolekyler endrer fasong basert på papirlapper med positive eller negative ord klistret til vannflaskene, noe HelseHilde tror på, eller ideen om at å utsette rent vann for elektrolyse får det til å bli sunnere og smake bedre. Men HelseHilde stopper ikke der. Langt i fra.

HelseHilde har i både Grung sin blogg, så vel som i kommentarfeltet til min egen blogg, hevdet at cellegift dreper kreftpasienter og at leger som behandler kreftsyke mennesker er mordere. Hun likestiller fjernhealing av kreft med evidensbasert kreftbehandling, og synes å mene det ene kan være like godt som det andre. Hun søker å skremme kreftsyke mennesker fra å oppsøke konvensjonell kreftbehandling, da den i praksis bare vil gjøre dem sykere.

Hilde Larsen er også mor, og opplyser offentlig om at hun gir sine barn MMS, Miracle Mineral Solution, for å kurere alt fra ørebetennelse til influensa. MMS er et industrielt blekemiddel som det ikke er lov å tilsette i matvarer, legemidler eller kosttilskudd. Både WHO, Mattilsynet, Giftinformasjonssentralen, helsemyndighetene i en rekke land, og nå også Legemiddelverket advarer mot å innta dette stoffet da det anses som farlig. Likevel har HelseHilde oppdaget på sin personlige helsereise at det hjalp hennes barn, så derfor fortsetter hun å tømme i dem et ulovlig stoff som beviselig er skadelig og farlig, og som ikke har noen dokumentert positiv helseeffekt.

På sin personlige reise har hun også funnet ut at mangel på vann er en av hovedårsakene til de fleste sykdommer, dette basert på en bok fra en diskreditert avdød forsker som aldri fikk publisert en eneste studie som underbygget denne påstanden. Hun anbefaler kraftige antibiotikakurer mot naturlige tarmbakterier, en praksis som helsemyndighetene fraråder på det sterkeste. Hun promoterer Hulda Clark sine råd, en kvinne som mente at årsaken til all sykdom var parasitter i kroppen. Ja, selv kreft kunne kureres ved å følge Clark sine enkle råd for å fjerne parasittene fra kroppen. Men si meg en ting, HelseHilde: Hva døde Hulda Clark av? Jo, hun døde av kreft for litt over et år siden. Har det aldri slått deg at hun derfor kanskje tok feil?

Hun markedsfører alternative kjeltringer som vil kurere kreft med bakepulver, og svindlere som vil kikke på ditt blod i mikroskop som de har fått et lynkurs i å bruke feil. Det er nemlig viktig å få uskolerte mennesker på alternativmesser til å analysere blodet ditt for å kunne konkludere, alltid og uansett, med at blodet ditt er surt og du vil trenge å kjøpe spesielle overprisede kosttilskudd før du får kreft. Eller vondt i magen. Eller migrene. Eller blir overvektig. Eller får astma. Etellerannet. For blodet er alltid surt. Hvertfall frem til de kikker på blodet ditt neste gang, etter at du har lagt igjen masse penger hos dem i meningsløse produkter som har ordnet opp i problemet. Midlertidig. Best å kjøpe litt til så ikke blodet går tilbake til å bli surt og AIDSen tar deg.

Og slik fortsetter det. HelseHilde sin personlige reise handler om å finne svar. Og svar finner hun. Alltid der det passer henne. Alltid der det føles godt og er komfortabelt for hennes livssyn. Alle svarene som ikke passer henne, er ikke svar. Det er løgner. Jorden er ikke rund. Det er en løgn. Hun har selv sett at den er flat. Og dette har hun all verdens rett til å gjøre i sitt eget lille hode. Hun kan mene nøyaktig hva hun vil om alt fra rå mat til det å drikke seks liter vann om dagen, en potensielt livsfarlig uvane. Hun kan mene at surt blod omformer blodceller til sopp, og at «sølvvann» har en magisk egenskap som gjør at det bare dreper de slemme mikroorganisene, mens alle de snille som kroppen er avhengige av spares.

Alt dette våset kan hun få lov til å mene. Men da må hun også tåle at fornuftige mennesker kaller henne en farlig og fullstendig bortreist kvinne med en intellektuell kapasitet til å forstå verden rundt seg på høyde med en litt sløv ti-åring. Da må hun tåle å bli sett på som en skrulle, en sjarlatan, og ikke minst en kynisk løpejente for alternativindustrien som tjener gode penger på hennes bakvendtland-vås.

Ikke minst bør også kvinnen som bygget og som stadig polerer hennes talerstol, Trine Grung, tåle å bli kalt både det ene og andre. Grung føler seg mobbet fordi oppegående mennesker tar aktivt avstand fra den åpenbare idioti som hun uke etter uke lar krype ut av bloggen hennes som en slimete masse av små larver ut av et kadaver. Men Grung blir ikke mobbet. Det jeg skriver nå er ikke å mobbe henne. Det er derimot et forsøk på å tilby en motgift. En eliksir av ord som kanskje kan gjenopprette noe av balansen i universet. Eller hvertfall i bloggosfæren. Mine kritiske blogginnlegg om Trine Grung og Hilde Larsen er terapi for meg selv. Fordi jeg har behov for å kickstarte hjernen i gang igjen etter at den har implodert i en spontan massiv hjerneinfarkt som HelseHildes ord ladet med negativ intelligens påfører tenkende mennesker. Jeg har behov for å hjelpe meg selv. Og jeg tror også jeg kan hjelpe andre til å gjenvinne troen på menneskeheten.

Det trengs, fordi Trine Grung og HelseHilde er i ferd med å skape et intellektuelt vakuum som kan føre til at hele bloggosfæren kollapser i en singularitet av uvitenhet. Et mikroskopisk punkt av idioti som ingen lenger kan slippe ut fra. Men det holder at Trine og Hilde befinner seg der. La oss andre få leve i fred i verden utenfor.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!