Falskt Obama-sitat

Last updated on 31. juli 2011

De grufulle hendelsene fredag 22. juli har samlet oss som nasjon. Våre statsledere reagerte på avskyeligheten med et klart budskap om at dette skulle møtes med mer åpenhet og mer demokrati. Det norske folk svarte på dette med et kjærlighetsbudskap, heller enn hat og ønsker om hevn. Dette har blitt lagt merke til også i utlandet, og det synes vi alle føles ekstra godt. Vi liker å føle oss store og viktige noen få dager mens internasjonal presse ennå holder fokus på lille Norge.

Men så går det i blant kanskje litt over stokk og stein. Den 25. juli kl 23:38 tvitret Jenny Skavlan følgende:

Skjermbilde 2011 07 26 kl 04 55 45

«Right now I would rank Norway as the largest country in the world, I have never seen anything like it» -Barach Obama

Jenny Skavlan har over 16.000 følgere på Twitter, så dette ble naturlig nok retvitret svært mange ganger og spredte seg derfor fort i Twittersfæren. Enkelte spurte henne hvor hun hadde sitatet fra, og Jenny svarte da:

Skjermbilde 2011 07 26 kl 04 58 04

Kveldsnyttsendingen ligger på NRK Nett-TV, og dette sitatet nevnes aldri der.

En norsk og utvidet variant av sitatet lyder som følger:

«Lille fredfulle Norge viser verden hvordan man bør takle situasjoner som dette. Akkurat nå vil jeg rangere Norge som det største landet i verden, jeg har aldri sett noe lignende» – Barack Obama

Det spredte seg fort på nettet, og noen titalls blogger har allerede gjengitt det. I tillegg spredte det seg som ild i tørt gress på Facebook. Men har Barack Obama egentlig sagt dette?

Søker man etter dette sitatet, eller deler av det, finnes ingen treff annet enn ulike blogger og Facebook-statuser. Ikke en eneste troverdig nyhetskilde har gjengitt sitatet, og erfaringsmessig vet vi at om en utenlandsk statsleder av betydning sier noe fint om Norge, så tar media fullstendig av. Men ikke et ord i en eneste nettavis. Dette ville vært toppsak i alle nettaviser om det var sant.

Det ville etter mitt syn også være svært merkelig om USAs president skulle erklære et annet land som verdens største eller mektigste. USAs president gjør ikke det. USAs president kan ikke det. Det amerikanske folk med verdens største ego ville ikke tillate det.

På Facebook finnes sitatet gjengitt allerede rundt kl 19, altså 4 timer før Kveldsnyttsendingen gikk på luften, og kl 19:58 ble det postet i denne bloggen (om man kan stole på tidsangivelsen der). Denne bloggen nevner det allerede 24. juli, men jeg velger å tro det skyldes at bloggen er stilt inn på feil tidssone og derfor har fått feil datoangivelse… Sitatet stammer derfor neppe fra Kveldsnytt.

Folkens, alt tilsier at dette sitatet er falskt. Det er pinlig at vi nå i vår hyllest av oss selv også begynner å dikte opp falske hyllester for å klappe oss selv litt ekstra hardt på ryggen. Vi har mye å være stolte av etter de siste dagene, men nå som selvdyrkingen feier over oss alle er det viktig å likevel beholde litt av vår kritiske sans.


Jeg ønsker å presisere at hverken @JennySkavlan eller @kongebonge er ansvarlige for dette falske sitatet. Det var ganske tilfeldig at dette var det første eksemplet jeg fant på spredningen av sitatet da jeg søkte etter kilde. Med så mange følgere som hun har, og med over 100 retweets, var det naturlig å bruke dette som et eksempel på hvordan slikt fort sprer seg i sosiale medier.


Bergens Tidende har i dag, 30. juli, en sak om bl.a. dette hvor jeg er intervjuet og sitert: Fort og gale på nettet

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!