Fra overtro til skeptisisme – Kajas historie

Jeg skrev nylig om min vei fra troen på mange paranormale og mystiske fenomener til å bli skeptiker, og utfordret dere lesere til å sende meg deres egne personlige historier. Den første historien fikk jeg veldig kjapt, og Kaja Hønsen Brandt skriver dette:

Jeg er en fast leser, og på oppfordring fra blogginnlegget Fra overtro til skeptisisme – del din historie!, vil jeg gjøre nettopp det. Min historie handler ikke om å gå fullstendig fra en ytterlighet til en annen, men jeg tror jeg representerer en betydelig gruppe mennesker som har/har hatt et noe naivt og holdningsløst forhold til det alternative og overnaturlige. Og som til og med flørter litt med tanken om at det er ”noe mer” der ute, uten å ha noen spesiell overbevisning.

Allerede som 12-åring tenkte jeg meg fram til at det mest sannsynlig ikke finnes noen Gud som hører ens bønner eller griper inn i denne verden på noen måte. Når jeg var 15 meldte jeg meg derfor ut av statskirken. Allikevel har jeg ikke villet kalle meg ateist, men insistert på at man ikke kan vite om det finnes en gud eller ikke og kaldt meg selv agnostiker. Ved flere anledninger har jeg uttalt at jeg tror det finnes ”mere mellom himmel og jord” og at jeg ikke tror at sjelen kan dø.

Jeg har heller aldri vært ”frelst” alternativtilhenger på noen måte, og har vært sånn litt små-skeptisk til dette. Allikevel har jeg har prøvd ut noen ting i forbindelse med mindre helseplager. Noe flau, må jeg innrømme at jeg har blitt lurt av alternativindustriens anekdotiske bevis og diverse mirakelhistorier, både i media og fra bekjente. Jeg har hatt den innstilling at det er mye bullshit i alternativbransjen, men har tenkt at det må være noe i en del av det – at noen sikkert kan heale, snakke med døde osv., men at problemet ligger i hvordan man skiller skitt og kanel.

På grunn av plager med atopisk eksem prøvde jeg, i en desperat periode for et års tid siden, konseptet ”Kernesund” med utgangspunkt i boken ”Kernesund familie sådan!” av Ninka-Bernadette Mauritson. Man kan lese om det her: http://www.kernesundfamilie.dk/ , og bøkene hennes er også utgitt i Norge. Her loves det blandt annet at man kan bli kvitt atopisk eksem ved å holde seg unna melkeprodukter, gluten og sukker. Det hjalp selvfølgelig ikke, og i etterkant har jeg satt meg inn i forskningsbasert viten om atopisk eksem, og da er det jo helt opplagt at omlegging av kosten ikke vil kunne hjelpe. Det skal tilføyes at jeg heller ikke ikke bedre fordøyelse, mere energi, eller noe annet av det som loves.

Som tenåring gikk jeg også over en lengere periode til en hudklinikk (http://www.danne-hudklinikk.no/index.html) for acne-problemer. Her fikk jeg diverse ansiktsbehandling, øreakupunktur og kostråd om å spise etter blodtype. Det hjalp ikke på noen som helst måte. Hudpleieren sa faktisk selv ved et par anledninger at det ”nok var en del hormoner” som var grunn til problemene mine, som jo høres sannsynlig ut for en 16-åring, men allikevel fortsatte hun å gi meg behandlinger til 600-900 kr pr. gang. På det tidspunktet var jeg og min familie helt grønne når det gjaldt alternativ behandling og forsto faktisk ikke at det var snakk om nettopp et alternativt behandlingsopplegg. Som jeg husker det var vi bare av den naive oppfattelse at en ”hudklinikk” visste hva de holdt på med..

Tilbake til min atopiske eksem, så var jeg etter skuffelsen med ”kernesund” faktisk klar til å prøve ut andre alternative ting(!), jeg visste bare ikke helt hva jeg skulle satse på. Det er jo mildt sagt en jungel der ute. Heldigvis skjedde følgende: Jeg hadde nylig meldt meg inn i Human-Etisk Forbund og første ”Fri tanke” kom med posten. Det passet akkurat med at de satte i gang kampanjen ”Ingen liker å bli lurt”. Især en artikel om cold-reading fanget min interesse, og førte til at jeg begynte å søke mere information. Jeg har alltid syntes det har vært spennende med det overnaturlige, men nå var det bare med en skeptisk synsvinkel jeg fordypet meg i dette. Bloggen unfiltered perception var noe av det første jeg falt over og den har vært et uvurderlig bidrag til å åpne mine øyne for hva alternativbransjen egentlig dreier seg om. Og det hele falt fullstendig på plass for meg!

Jeg er igang med en mastergrad, og kritisk lesning av forskningen i mitt eget fag har vært en selvfølge. Kanskje det av denne grunn var en veldig kort vei for meg fra å lese om at det faktisk er gjort vitenskapelige undersøgelser av diverse påstander og remedier i alternativbransjen, til helt å miste troen på alt dette. Men det krevde at noen påpekte det for meg. Jeg visste rett og slett ikke at denne forskning fantes. Når jeg først fikk åpnet øynene bittelitt var det kun snakk om noen timer med research før jeg var tværs-igjennom skeptiker. Det har vært en lettelse for meg å kunne kvitte meg med all overtro, og å kunne kalle meg skeptiker og ”de facto” ateist.

Kvisene forsvant selvfølgelig av seg selv når jeg ble eldre og i dag kan jeg konsentere meg om å holde eksemen min i sjakk med behandling som faktisk virker, isteden for å bruke energi, tid og penger på å lete etter en eller annen mirakelkur som ikke finnes.

Jeg håper flere vil skrive om sin egen vei fra alternativland og mystikkens verden, til å bli skeptiker. Dette trenger ikke være veien fra en ytterlighet til en annen. Mange, som meg, har alltid vært kritiske tenkere men har latt seg forlede til å tro på enkelte isolerte fenomener uten at man har vært helt ute i alternativland. Og noen er ikke selverklærte skeptikere, men har kanskje blitt kritiske til hvertfall noe de trodde på tidligere, selv om de kanskje ennå tror på «noe mer». Det er altså ulike grader av hvor man kommer fra og hvor man har endt opp, men alle historiene er av interesse så lenge de handler om hvordan man gjennom ny innsikt og kritisk tenking fant ut at noe man trodde på før var feil.

Og husk, du trenger ikke stå frem med fullt navn her i bloggen slik Kaja gjorde. Hvis du vil at din historie skal gjengis anonymt, er det bare å si fra til meg om det. Du trenger heller ikke skrive så mye som Kaja. Både korte og lange historier ønskes velkommen.

Jeg er ganske sikker på at de aller fleste lesere av denne bloggen har endret syn på en del ting over tid. Få av oss ble født hardcore skeptikere. Derfor håper jeg du vil dele din historie!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!