Lille internett – en kuriositet

De siste ukene har jeg fått en hel del treff i bloggen min fra ulike nettsteder som omtaler denne saken. Saken handler om bildet av en baby med en stor svulst i ansiktet som den siste tiden har blitt spredt på Facebook med budskapet om at Facebook gir 3 cent til å hjelpe barn med kreft hver gang man deler bildet.

Dette er selvsagt tull, og saken er omtalt både på Snopes.com og Hoax-Slayer.com.

Skjermbilde 2012 01 23 kl 11 40 16

I saken på Nettavisen er jeg faktisk nevnt spesifikt:

I 2007 dukket det for eksempel opp hos den kjente norske skepsisbloggeren Gunnar Tjomlid i en helt annen sammenheng. Mye tyder på at det trolig er tatt i Vietnam.

Jeg brukte bildet i en bloggpost om kreasjonisme versus evolusjon tilbake i 2007. Hensikten med bildet var å illustrere min påstand om at alt det vakre i naturen rundt oss ikke er noe bevis for at den «gode Gud» må ha skapt verden, fordi det finnes også så mye vondt i verden som Gud i så fall også må være ansvarlig for.

I natt fikk jeg en kommentar under bloggposten med bildet:

Hei, jeg er mor til barnet med svulst i bildet du brukte i bloggen din.Jeg skriver for å be om du fjerner hans bilde. Han er nå 7 årgammel og gjør det bra. Jeg er ikke fornøyd med måten bildet blir brukt. Vennligst fjern det!takk,Håp L [email protected]

Kommentaren bar preg av å være oversatt til norsk med Google Translate eller noe sånt, og jeg var først litt skeptisk til om det var en reell forespørsel eller bare tull. Men så søkte jeg opp e-postadressen på Facebook, og det viste seg å faktisk være barnets foreldre som hadde kontaktet meg. Ser man i bildegalleriet deres så finner man bilde av denne gutten, nå 7 år gammel, med arrene etter svulsten i ansiktet.

Det ser ut til å være et dypt religiøst ektepar, kristne predikanter, som har fire egne barn og som har adoptert to, blant annet denne vietnamesiske gutten. Om de har oversatt bloggposten min med Google Translate og sett at den er ganske så anti-kristen, og det har gjort dem ekstra negative til bruken av bildet vet jeg jeg ikke, men uansett fjernet jeg selvsagt bildet på deres forespørsel. Jeg har også svart dem i kommentarfeltet, samt sendt dem en melding på Facebook for å bekrefte at bildet er fjernet.

Så nesten 5 år etter at jeg fant bildet via et tilfeldig bildesøk på web fant foreldrene bildet av gutten sin hos meg. Bildet ble for øvrig sannsynligvis tatt før de ble foreldre til barnet, ettersom det finnes på en nettside med bilder fra et sykehus i Vietnam. Om de brukte en tjeneste som Tineye eller bare fulgte lenke fra Snopes eller annen nettside for å finne bloggen min vet jeg ikke, men det er likevel litt fascinerende å oppleve hvor lite internett i blant kan være.

Og ikke minst er det godt å se at gutten i dag er i live og ser ut til å ha det bra.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!