Kjetil Dreyer våser om vaksiner – igjen

Kjetil «AltShop» Dreyer liker ikke vaksiner. Det så vi bl.a. i forrige bloggpost om hans manglende evner til å verifisere informasjonen han deler med sine følgere i sin misjon for å skremme folk fra å la seg og sine barn vaksineres.

Her følger ennå et eksempel. Følgende melding ble nylig postet på Facebooksiden til «Dødelige bivirkninger – Bekjennelser fra en legemiddeldirektør»:

Skjermbilde 2012 05 13 kl 15 59 21

Under artikkelen føyer han til:

Dette fjerner også argumentet, vaksinering er immunisering, det er en falsk påstand i beste fall.

Artikkelen han har postet forteller om en meslingeepidemi i Merseyside, England. Poenget i artikkelen synes å være at hvis så mange er vaksinerte mot meslinger, hvordan kan det da ha seg at det stadig kommer nye meslingeepidemier? Underforstått prøver artikkelen, og Kjetil Dreyer, å si at vaksinen ikke virker for ellers ville ikke folk vaksinert mot meslinger blitt syke.

Vel Dreyer, du er som vanlig helt på jordet. Disse meslingeepidemiene oppstår i grupperinger som nettopp ikke er vaksinerte. Det er de fjolsene som tror på ditt antivaksinebudskap som er årsaken til slike utbrudd, og som står i fare for å bli alvorlig syke fra noe de så enkelt kunne unngått.

En rapport om meslingeepidemien i Merseyside sier nemlig følgende:

A measles outbreak on Merseyside is now the largest in the North West since MMR vaccine was introduced in 1988. To date there have been 113 laboratory confirmed cases and a further 43 probable cases are under review.

Twenty-eight people needed hospital inpatient treatment and three of these, two adults and a child, were extremely ill but have thankfully recovered and been allowed to return to their homes.

A feature of the outbreak is that approximately 29 of the confirmed cases are in teenagers (over the age of 15) and young adults who were not vaccinated as children. There are also 27 cases in children under the age of 13 months who were too young to be vaccinated.

The majority of the remaining cases (31) are in unvaccinated children aged between 13 months and five years. (For the sake of completeness, there have been nine cases in children aged 5-9 years and five cases in children aged 10-14).

Så godt som alle de syke var altså uvaksinerte individer. Noe som bekrefter hvor viktig MMR-vaksinen er, og som motstrider alt Kjetil Dreyer står for i vaksinespørsmålet.

Det er pinlig at Dreyer poster artikler han ikke selv forstår. Artikler som viser at de som velger å ikke vaksinere seg påfører seg selv og andre en stor risiko, på tross av at Dreyer selv prøver å vinkle dette som en del av antivaksinepropaganda. Ouch.

Jeg blogget for øvrig nylig om meslingestatusen i Europa i 2011, og den viste at 96% av de som fikk meslinger i Europa i fjor var enten uvaksinerte eller hadde bare fått én av to nødvendige doser for å oppnå full immunitet.

Jeg avslutter med ordene til dr. Roberto Vivancos, en spesialist ved det britiske Health Protection Agency sin «Cheshire and Merseyside Health Protection Unit», som sier:

Measles is highly infectious and anyone who has not previously been vaccinated is at risk when it gets into a community, as it has done here.

In this outbreak we have seen measles spreading amongst unvaccinated children, teenagers and young adults and affecting infants and toddlers who are too young to be vaccinated. Our advice to teenagers and young adults is to arrange vaccination now. Speak to your family doctor. It’s not too late. Our advice to parents is, arrange to have your children vaccinated regardless of their ages. If you are not sure if they have been immunised in the past, check with your family doctor.

[…]

These can be serious illnesses with the potential for side effects that can include pneumonia, meningitis and encephalitis and, on very rare occasions, people die from measles.

We’ve seen in this outbreak that 28 people need treatment in hospital and some of these very seriously ill. Fortunately these patients have made a full recovery, but no one should take the risk when a safe and effective vaccine is available.

Jepp, og som jeg har sagt før: Vaksiner barna dine!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!