Drepes fugler av tyggegummi?

Følgende bilder spres nå som en farsott på Facebook:

579577 10151800547665080 1326523867 n

Og på engelsk:

Tumblr m57fuz85mP1r506lj

Trist hvis det er sant. Men er det sant? Jeg har forsøkt å finne ut av dette, men uten å komme til noen endelig konklusjon. Andre har sjekket det før meg, se denne korte videoen:

Deres konklusjon er, i tråd med det jeg også synes å finne ut fra ulike artikler på nett, er at det er teoretisk mulig at småfugler kan dø av å spise tyggegummi fra gaten, men at det neppe er noe utbredt problem.

Noe sier meg at en fugl gjerne er smartere enn at den bare kaster innpå hele tyggisen uten å pirke litt i den først, og om dette var et stort problem ville det vel eksistere mye dokumentasjon på fugler som er funnet døde med tyggis i nebbet eller halsen? Tyggis på fortauet har eksistert i rundt 150 år, så det er rart at denne påståtte trusselen mot småfugler aldri synes å være observert i praksis eller beskrevet i forskningslitteraturen om den var reell.

Jeg har altså ikke kommet over en eneste artikkel som kan vise til eksempler på at dette har skjedd, bare folk som sier at det sikkert rent teoretisk kan være et problem. Derfor undrer det meg litt at budskapet på bildet synes å være så bastant, som om fugler dør i hopetall av tyggis på gata…

Men for all del, tyggis bør kastes i søppelkurven av flere årsaker enn bare risikoen for at en fugl skal sette den i halsen. Likevel tror jeg man kan ta budskapet på bildet med en klype salt.


Noen referanser, men uten særlig faglig substans:

Re: How does chewing gum affect birds and other animals?
What Effects Does Bubble Gum Have on the Environment?
Throw Your Chewing Gum in the Trash

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!