Veien til vås

Denne annonsen stod på trykk i Dagbladet, 30. juni 2012:

Veien bibelskole

Og jeg bare: WTF?

En kikk på deres websider gjorde meg ikke mindre whatthefuckerisk i sinnelaget. Fra websiden «Hvorfor gå på veien?» finner man dette:

Så hva skiller Veien bibelskole seg fra andre?

Det er få andre bibelskoler som fokuserer så mye på tilbedelse og Guds nærvær som Veien.

Det er ingen andre bibelskoler i Norge som har slik erfaring med det overnaturlige kristenliv som Veien bibelskole.

Det er ingen andre bibelskoler som har trent så mange til å helbrede syke, profetere og fungere i nådegaver ute på gatene som Veien bibelskole.

Vi er den skolen i Norge som har mest erfaring til å trene og utruste mennesker til å fungere i det overnaturlige livet som kristen. Nå er det kommet flere skoler som gjør mye det samme som oss, men ingen av dem har så mange års erfaring som Veien.

Så flott. Hvis de helbreder folk hver eneste dag så ville de sikkert sette pris på 1 million dollar til skolebudsjettet sitt. Jeg vil anbefale rektor på skolen om å sende inn en søknad til James Randi Educational Foundation. Hvis skolen snakker sant burde en slik test være verdens enkleste sak å passere, og vil de ikke ha pengene selv kan de nok tenke seg en god sak eller to som ville være takknemlige for en million dollar i støtte.

Det er ulovlig å markedsføre alternativ behandling med påstander om helseeffekt, men er det virkelig lov å markedsføre en skole med tilsvarende påstander? Dette er en privat bibelskole som markedsfører sine kommersielle interesser med påstander som en healer ikke vil ha lov å markedsføre seg med. Burde det være lov? De bruker markedsføringspåstander som åpenbart ikke er sanne og som bryter med all kjent vitenskap og medisin. Skal Norge virkelig gi studielån til elever som går på slik tulleutdanning? Skal virkelig staten bruke penger på å gi økonomisk støtte til slikt vås? Det gjør meg deprimert.

Fra en av de mange vitnesbyrdene finner vi sånt som dette:

Sol Marita og Sindre traff en jente som jobbet på Esso, og fikk kunnskapsord om at hun hadde en håndballskade. Det viste seg at jenten hadde en finger som var numen, og som ofte sovnt. Etter å ha bedt for henne, så var hun helt sjokket, og sa “Hæ, seriøst, det sluttet å prikke I fingeren”.

[…]

På formiddagen gikk vi ut på gaten. Der var det flere som ble berørt, blandt annet var det en dame som ble momentant helbredet i skulderen sin, og ville deretter ha bønn for ryggen sin, som også ble momentant helbredet!

[…]

Noen fra teamet fikk be for en dame som hadde revmatisme, og hun sa at hun kjente seg bedre I armen. Alt i alt en veldig god kveld ute i Førde sentrum.

Jeg tror de burde innføre et nytt fag på skolen om hvor lett det er å lure seg selv, om placeboeffekt, og om kritisk tenking. Jeg snakker om disse tingene i mine foredrag, og det gjør meg så trist å se hvor naive folk kan være. Enda mer trist blir jeg av at en skole forsøker å trene sine elever, ikke til å tenke kritisk og fungere som rasjonelle vesener i samfunnet, men som hjernedøde zombier som skal sette all kritisk sans til side og tolke de subjektive opplevelsene som sannheter.

Et tips for å starte kan være å se Derren Brown sin nydelige dokumentar «Miracles for sale». Her tar han tar en helt vanlig engelsk fyr og trener ham opp til å fremstå som en kristen vekkelsespredikant. Gjennom å bruke de enkleste triks klarer han å overbevise amerikanske kristne om at han har helbredende evner.

Vi får også se ham «helbrede» tilfeldige mennesker på gaten med «Jesu kraft», akkurat slik elevene ved Veien hevder å kunne gjøre. Men det er intet mirakuløst ved dette. Det vet vi som forstår litt om hvordan placeboeffekten virker og hvordan man kan påvirke folks sanseopplevelser og smerteopplevelser gjennom enkel psykologi. I dokumentaren er det heftig å se hvordan folk (midlertidig) blir kvitt smerter gjennom placeboeffekten, fordi han spiller en så overbevisende rolle som gir dem tro på at noe vil skje.

Jeg antar disse lærerne eller elevene ved Veien aldri følger opp folkene de «helbreder» en uke senere for å høre om de fortsatt føler seg bedre. Med unntak av de som naturlig er blitt bedre av seg selv på den tiden, så vil neppe noen av dem rapportere noen bedring (om de tør være ærlige). Men en kritisk vurdering av sitt eget virke vil nok aldri denne type troende ønske… de vil ha positive resultater som kan bekrefte det de tror på, ikke utfordre denne troen.

Det siste vi trenger i dette stadig mer komplekse samfunnet er at staten aktivt finansierer tiltak som lærer folk å være ukritiske og stenge ute rasjonell tenking og vitenskapelig kunnskap. Det er virkelig veien til undergangen.


Takk til Lars Erik Brandt Rustad for tips.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!