Denne annonsen stod på trykk i Dagbladet, 30. juni 2012:

Veien bibelskole

Og jeg bare: WTF?

En kikk på deres websider gjorde meg ikke mindre whatthefuckerisk i sinnelaget. Fra websiden «Hvorfor gå på veien?» finner man dette:

Så hva skiller Veien bibelskole seg fra andre?

Det er få andre bibelskoler som fokuserer så mye på tilbedelse og Guds nærvær som Veien.

Det er ingen andre bibelskoler i Norge som har slik erfaring med det overnaturlige kristenliv som Veien bibelskole.

Det er ingen andre bibelskoler som har trent så mange til å helbrede syke, profetere og fungere i nådegaver ute på gatene som Veien bibelskole.

Vi er den skolen i Norge som har mest erfaring til å trene og utruste mennesker til å fungere i det overnaturlige livet som kristen. Nå er det kommet flere skoler som gjør mye det samme som oss, men ingen av dem har så mange års erfaring som Veien.

Så flott. Hvis de helbreder folk hver eneste dag så ville de sikkert sette pris på 1 million dollar til skolebudsjettet sitt. Jeg vil anbefale rektor på skolen om å sende inn en søknad til James Randi Educational Foundation. Hvis skolen snakker sant burde en slik test være verdens enkleste sak å passere, og vil de ikke ha pengene selv kan de nok tenke seg en god sak eller to som ville være takknemlige for en million dollar i støtte.

Det er ulovlig å markedsføre alternativ behandling med påstander om helseeffekt, men er det virkelig lov å markedsføre en skole med tilsvarende påstander? Dette er en privat bibelskole som markedsfører sine kommersielle interesser med påstander som en healer ikke vil ha lov å markedsføre seg med. Burde det være lov? De bruker markedsføringspåstander som åpenbart ikke er sanne og som bryter med all kjent vitenskap og medisin. Skal Norge virkelig gi studielån til elever som går på slik tulleutdanning? Skal virkelig staten bruke penger på å gi økonomisk støtte til slikt vås? Det gjør meg deprimert.

Fra en av de mange vitnesbyrdene finner vi sånt som dette:

Sol Marita og Sindre traff en jente som jobbet på Esso, og fikk kunnskapsord om at hun hadde en håndballskade. Det viste seg at jenten hadde en finger som var numen, og som ofte sovnt. Etter å ha bedt for henne, så var hun helt sjokket, og sa “Hæ, seriøst, det sluttet å prikke I fingeren”.

[…]

På formiddagen gikk vi ut på gaten. Der var det flere som ble berørt, blandt annet var det en dame som ble momentant helbredet i skulderen sin, og ville deretter ha bønn for ryggen sin, som også ble momentant helbredet!

[…]

Noen fra teamet fikk be for en dame som hadde revmatisme, og hun sa at hun kjente seg bedre I armen. Alt i alt en veldig god kveld ute i Førde sentrum.

Jeg tror de burde innføre et nytt fag på skolen om hvor lett det er å lure seg selv, om placeboeffekt, og om kritisk tenking. Jeg snakker om disse tingene i mine foredrag, og det gjør meg så trist å se hvor naive folk kan være. Enda mer trist blir jeg av at en skole forsøker å trene sine elever, ikke til å tenke kritisk og fungere som rasjonelle vesener i samfunnet, men som hjernedøde zombier som skal sette all kritisk sans til side og tolke de subjektive opplevelsene som sannheter.

Et tips for å starte kan være å se Derren Brown sin nydelige dokumentar «Miracles for sale». Her tar han tar en helt vanlig engelsk fyr og trener ham opp til å fremstå som en kristen vekkelsespredikant. Gjennom å bruke de enkleste triks klarer han å overbevise amerikanske kristne om at han har helbredende evner.

Vi får også se ham «helbrede» tilfeldige mennesker på gaten med «Jesu kraft», akkurat slik elevene ved Veien hevder å kunne gjøre. Men det er intet mirakuløst ved dette. Det vet vi som forstår litt om hvordan placeboeffekten virker og hvordan man kan påvirke folks sanseopplevelser og smerteopplevelser gjennom enkel psykologi. I dokumentaren er det heftig å se hvordan folk (midlertidig) blir kvitt smerter gjennom placeboeffekten, fordi han spiller en så overbevisende rolle som gir dem tro på at noe vil skje.

Jeg antar disse lærerne eller elevene ved Veien aldri følger opp folkene de «helbreder» en uke senere for å høre om de fortsatt føler seg bedre. Med unntak av de som naturlig er blitt bedre av seg selv på den tiden, så vil neppe noen av dem rapportere noen bedring (om de tør være ærlige). Men en kritisk vurdering av sitt eget virke vil nok aldri denne type troende ønske… de vil ha positive resultater som kan bekrefte det de tror på, ikke utfordre denne troen.

Det siste vi trenger i dette stadig mer komplekse samfunnet er at staten aktivt finansierer tiltak som lærer folk å være ukritiske og stenge ute rasjonell tenking og vitenskapelig kunnskap. Det er virkelig veien til undergangen.


Takk til Lars Erik Brandt Rustad for tips.

 • Helge

  Helsevesen er oppskrytt. Legg ned medisinutdannelsene og bruk pengene på bibelskoler. De fikser jo det meste. Og ikke skal de ha lønn heller. Den får de jo i himmelen.

 • At de ikke skal ha lønn er vel en påstand som knapt nok holder mål empirisk.

 • Anbefaler interessant artikkel i siste utgave av Strek om Bethel Church, som blant annet Veien er inspirert av. Saken ligger på nett, http://strekmag.no/uploads/strekartikler/022012/HTML/index.php?page=bethel, men det er flere artikler i bladet (dobbeltnummer 2&3, som er ute nå.)

 • HaakonKL

  Nå må du ikke være så skeptisk. Hitler, Satan og Dawkins er skeptiske.
  Er du en SatanHitlerDawkins?

  (Ja, jeg bare kødder. Selvsagt er du en DawkinsHitlerSatan. :p)

 • Hallai!
  Jeg har selv gått på Veien Bibelskole, som er en helt rå og fantastisk skole!
  Placeboeffekten, som du nevner, er helt klart en reel ting, men sist jeg sjekket kan ikke Placeboeffekten reise folk fra rullestoler?! En elev på Veien har reist en jente (som var fullstendig lam fra livet og ned i 6 år) fra rullestol, i Jesu navn. Kan blinde få synet igjen ved placeboeffekten? Kan døve får høreselen igjen? Det er «hverdagskost» at elever på Veien ser mennesker bli helbredet fra å være blind og døv. Og er det ikke slik at placeboeffekten fungerer slik at du tror så mye på at mirakelet skal skje, og derfor blir frisk? Om det er slik, så motbevises hvertfall placeboeffekten når jeg har vært på gaten og bedt for syke, for de fleste tror ikke det kommer til å skje noe en gang, men som høfflige Nordmenn får vi lov å be før vi går. Og mirakuløst nok, til deres store overraskelse, blir de helbredet.
  Gjennom ett år på veien har jeg sett mirakler som kan være tilfeldig (rygg som blir helbredet), men også mirakler som ikke kan være hverken placebo eller naturlig forklarlig, det går bare ikke! Feks et bein som var 5-6 cm for kort som vokste ut, blinde som fikk synet, lamme som går osv.
  Mange vil nok kalle oss ekstremister, hjernedøde zombier osv. Men det er fordi de er full av fordommer, har tunnelsyn og ekstremt lite kunnskap om hva som faktisk skjer. Men uansett hva jeg/vi sier, så vil dere nok ikke forstå det før dere opplever Gud selv :)
  Ha en fortsatt fin kveld!

 • greater apeness

  Hei Lasse! Det er virkelig fantastiske påstander du kommer med her, og jeg håper virkelig det er sant alt hva du forteller! Men du har sikkert forståelse for at det ville være dumt av meg å bare sånn helt uten videre kjøpe alt du sier. Slike helbredelser, om de var reelle, ville være svært enkle å dokumentere. Blinde som kan se igjen? Lamme som kan gå? Med slike mirakler kan man enkelt feie alle skeptiske til side med håndfaste dokumenterbare Bevis! Jeg har litt tungt for å endre min mening hva gjelder mirakler bare ved å lese en kommentar i en blogg, så om du kan henvise til noe annet enn anekdotisk dokumentasjon på disse hendelsene ville det vært stas.

 • Stian

  Har du sett gjennom videoen i artikkelen, Lasse? Der blir alle triksene godt forklart… Hvordan går det med menneskene etter en måned? Får de noen form for videre oppfølging?

 • Takk for at du beviser mine poenger med hvor problematisk en slik skole er. Et grunnkurs i kritisk tenking, og kanskje en kikk på noen av Derren Browns videoer, og du ville gjennomskuet disse triksene. Men neida. Du har et så åpent sinn at hjernen har falt ut. Det er bare trist, og staten burde ikke støtte et aktivt arbeid for å gjøre mennesker dummere enn de var da de begynte ved skolen. Det er nok av mennesker som blir født idioter om vi ikke også skal utdanne folk til å bli det.

 • Andy

  Jesus er veien, bruk piggsko!

 • Steinar Lofnes

  Morsom lesing :)

 • Daniel Dahle Gray

  Jeg er ògså en tidligere Veien-elev og gikk faktisk samtidig som deg, Lasse. Ikke bare har jeg ekstremt mye kunnskap om hva som faktisk skjer, men jeg begynte på Veien Bibelskole med et åpent sinn etter oppfordring fra en venn og hadde verken kunnskaper om skolen, fordommer eller tunnelsyn før jeg starte. Jeg har selv erfart det du kaller «Gud» og synes at det Tjomlid beskriver i artikkelen oppsummerer observasjonene mine fra skoleåret veldig godt. Men jeg må poengtere et par ting:

  Apostelen Peter la større vekt på Bibelen fremfor erfaringene sine på fjellet med Jesus (2.Peter 1,19) «We have also a more sure word of prophecy». På Veien Bibelskole er «sannheten» i praksis en subjektiv erfaring; alt måles etter følelsene og guruenes hierarkiske styre. For kristne, derimot, er det først og fremst Bibelen man måler troen etter; subjektive erfaringer bøyer seg for en objektiv standard, ikke motsatt.

  For det andre, Jesus kjørte aldri et helbredelsesfelttog men fokuserte på at folk skulle omvende seg, og de få personene som Jesus helbredet var folk som enten alle i samfunnet visste var syke (og de ble sendt for å vise seg for prestene, som forøvrig fungerte som sykepleiere/leger) eller folk som ble bedt om å holde det hemmelig. Lukas var selv en lege som vitnet om det Jesus gjorde og gransket nøye alt som ble sagt om Jesus for at personen han skrev til, en romersk statholder, skulle tro på ham. Men her forventer du at folk som (jeg antar) ikke tror på Jesus skal tro at du forteller sannheten kun fordi du/bibelskolen sier det? Og ikkje bare det, men du insinuerer at selvom du faktisk hadde bevis for det du hevder skjedde, kunne de allikevel ikke forstå det før de selv hadde hatt en personlig erfaring med Gud? Det er ikke kristentro, vettu, det er gnostisisme. Så utrolig idiotisk! Kunne likesågodt ha vært en lege som satt og kommenterte her nå og han hadde ledd seg skakk ihjel av responsen din på kravet «bevis det».

  Som velmenende flaue Nordmenn har de sannsynligvis bare sagt at de ble helbredet for å gjøre deg fornøyd, for etter å ha sett, erfart og roet meg ned etter noen år borte fra skolen er jeg sikker på at du, Tjomlid, treffer spikeren på hodet med tittelen «Veien til Vås». Eneste trøsten jeg har igjen er å advare andre om å ikke bli elever der fordi jeg forstår nøyaktig hva det er, uten fordommer og med smertelig mye kunnskap som det som skjer.