Skjermbilde 2012 09 03 kl 19 05 37

I dag har NRK Ytring publisert en kronikk jeg har skrevet om hvorfor alternativ behandling synes å virke når den egentlig ikke har noen terapeutisk effekt. Kronikken er skrevet i forbindelse med TV-serien Folkeopplysningen som viser sin andre episode i kveld kl 21.30 på NRK1.

Les først, og se programmet etterpå!

 • Mb

  Enig i at menneskekroppen fikser opp i det meste selv.Men hvorfor er ikke kritikerne av alternativ medisin like kritiske til skolemedisin? Burde man ikke kritisere legene for å proppe pasientene fulle av piller de ikke trenger? Ja, jeg tror det er mye svindel i alternativbransjen, men også legemiddelindustrien er glad i penger for å si det sånn..

 • Hvis du går litt inn i materien tror jeg du vil oppdage at skeptikerne er svært kritiske også til mye av legemiddelindustrien. Skepsis er full av leger som til stadighet kritiserer medikaliseringen i samfunnet og som kritiserer korrupsjon og uheldig press mot leger i legemiddelindustrien. Vi laget en times episode av podcasten Saltklypa hvor vi kun så på kritikkverdige forhold innen legemiddelindustrien. Ben Goldacre skriver og foredrar også mye om dette, og kommer straks med en ny bok hvor dette er hovedtema.

  Forskjellen er vel kanskje likevel at legemiddelindustrien er uhyre strengt regulert. Kravene er ekstremt mye høyere, og bøtene er vanvittig mye større når de tas i juks. Alternativbransjen er i praksis fullstendig uregulert, og dermed blir det desto viktigere med folkeopplysning og konstant kritikk og fokus på de negative sidene ved denne.

 • Ken Madsen

  Vi trenger ikke bruke tid på å ettergå leger i de sosiale medier. det finnes allerede fungerende kontroll systemer som skal fange opp leger som ukritisk skriver ut reseptbelagte medikamenter til pasienter som ikke trenger dem. En lege har egentlig lite å tjene og svært mye å tape på en slik adferd. Mister man legelisensen, så mister man muligheten til å utøve sitt virke. et virke man da har brukt mange år av livet sitt med tunge studier før man får utøve.
  I kontrast til dette, så har vi da alternativ bransjen som stort sett består av «experter» som har tatt et lynkurs i en eller flere former for alternativ behandling, og som plutselig da ut-taler seg som om de hadde spisskompetanse på hvordan menneskekroppen fungerer.
  Det er liten tvil om hvor en skeptikers resurser er best utnyttet her.

 • Øyvind W.

  Jeg vil heller snu spørsmålet på hodet — hvorfor er alle de som er så kyniske til legemiddelbransjen så ufattelig naive når det gjelder uregulert alternativ medisin?