Tor Fløysvik sier dustete ting om vaksiner

Skjermbilde 2012 10 03 kl 15 37 53

«Skal vi danse»-dommer Tor Fløysvik har besøkt Russland, Tyskland, England, Danmark, Finland, Polen, noen uspesifiserte asiatiske land, og de baltiske landene mange ganger, og magasinet Her og nå gjør et nummer ut av at han hevder å aldri ha tatt noen reisevaksiner. Hvorfor skal han det, han har jo aldri vært syk!

Bare hør:

Og bank i bordet – jeg har aldri vært syk!

Vel, nesten da. 14. september 2012, et par uker før denne Her og nå-artikkelen ble trykket, kunne TV2.no melde:

Skjermbilde 2012 10 03 kl 14 37 42

Til TV2 sier han:

– Jeg kan knapt huske sist jeg hadde influensa.

Så flott! Men vent litt. Hva ser vi TV2.no skriver 28.10.2010?

Skjermbilde 2012 10 03 kl 14 41 07

Uff da. Denne influensaen er lei å få, og to år bak i tid er vanskelig å huske selvsagt. Ettersom han ser ut til å bli influensasyk før sesonginfluensaen inntar landet, så er det enten en influensalignende sykdom han egentlig har hatt, ellers så blir han rett og slett smittet av influensa i de landene han besøker, land som gjerne har influensasesongen tidligere enn her til lands. For i artikkelen fra 2010 innrømmer han at det faktisk er reisingen som gjør ham syk:

– Jeg har fått influensa, og det begynte tidligere i uken. Jeg blir ofte litt syk når jeg reiser såpass mye som jeg har gjort i det siste. Jeg har vært i Polen, Russland og England på forskjellige dansekonkurranser, sier Fløysvik til God kveld Norge.

Ja, den reisingen kan fort føre med seg litt sykdom. Kanskje vaksiner hadde vært en god ide? Og Tor burde kanskje ikke være helt ukjent med viktigheten av vaksiner, for han har selv en trist historie fra barndommen:

– Som bitte liten gutt fikk jeg poliomyelitt og smittet mor. Det gikk bra for mitt vedkommende, men mor ble lam. Det var en tung periode. Jeg husker mor i rullestol. Jeg husker at det alltid var noen mennesker rundt henne med hvite frakker og mor skulle ikke forstyrres. Det er det minnet jeg har fra den tiden, men mor kom på bena igjen, og da har jeg hatt gode minner, sier «Skal vi danse»-dommer Tor Fløysvik til «God kveld Norge».

Til Her og nå skryter han av at han «aldri har tatt en vaksinasjonssprøyte i hele sitt liv». Fløysvik er 62 år gammel, så han ble født rundt 1950, midt i en periode med store polioepidemier her i landet. Bare få år etter, skoleåret 1956/57, ble poliovaksinen innført i Norge, og sykdommen ble temmet. Bare litt over 10 år senere var polio utryddet fra Norge.

Hvis det stemmer at han aldri har vaksinert seg så høres det utrolig dustete ut tatt i betraktning de erfaringer han selv hadde som liten gutt. Han ble nok født for tidlig til at han kunne vaksinert seg mot poliosykdommen han fikk i veldig ung alder, men når han har sett effekten av vaksinen, og konsekvensene det kan ha også for andre rundt seg, burde det kanskje ringe noen bjeller?

Fløysvik utviser også en enorm egoisme når han lar være å vaksinere seg før han reiser, for i stor grad har han reist til land med god vaksinedekning og dermed lav risiko for smitte. Det at andre stort sett vaksinerer seg gjør at han også har sluppet fra det uten alvorlig sykdom.

I land med lavere vaksinasjonsdekning er det selvsagt ikke gitt at man blir smittet, men om man først blir det så er det ikke bare en selv man setter i fare, men også omgivelsene. Smittes han av noe ugreit i et asiatisk land og drar dette med seg tilbake til Norge, så setter han andres liv og helse i fare.

Som lite barn kunne ikke Tor ha beskyttet hverken selv eller sin mor. Men Tor er en voksen mann nå. Han burde vite bedre.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!