Skjermbilde 2012 12 05 kl 11 55 12

Jeg har i dag ytret meg om ytringsfrihet på NRK Ytring.

Her skriver jeg blant annet:

Metoden er kjent fra blant annet English Defence League som har kneblet antirasister på denne måten. Taktikken har spredd seg til NDL, og enkelte av de mest ekstreme vaksinemotstanderne synes nå å ha lært av disse.

Det høres kanskje rart ut å koble vaksinekritikere og høyreekstreme på denne måten, men i politiets trendrapport for 2012 ble vaksinemotstandere identifisert som en undergruppe av såkalte «konspirasjonsteoretikere» og de mer ekstreme blant dem ble trukket frem som en mulig trussel som politiet nå viser spesiell interesse for. De er sinte, de er redde, og de er farlige.

Dette er nå blitt et alvorlig problem for samfunnsdebatten, fordi Facebook for mange er blitt synonymt med internett selv. Har man ikke mulighet til å ytre seg på Facebook, så er man også hindret fra å ytre seg der viktige debatter skjer.

Men les for all del hele

 • Karen

  Det bør nevnes at det ikke bare er EDL som har brukt rapportering som våpen mot antirasister. Jeg kan komme på en del oppfordringer fra antirasister til å rapportere EDL-lignende sider også (varsku, dette er anekdotisk bevis :) men jeg sverger, altså). Og nylig var det en gruppe muslimske kvinner som brukte Facebook til å snakke om manglende rettigheter for kvinner i Midtøsten. En av dem postet et bilde av seg selv uten slør – http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20315531 – og sa at hun hadde gått 20 år uten å få føle vind og sol i håret, og hun krevde sin rett til å få gjøre det. Hun ble blokkert og flere som repostet bildet hennes ble også blokkerte. Dette er jo bare flere eksempler som underbygger ditt poeng, nemlig at Facebooks rapporteringssystem trenger en overhaling. Men det er altså ingen grunn til å hevde at det bare er EDL som bruker Facebooks rapporteringssystem mot antirasister, eller alternativfolk mot skeptikere. Viljen til å straffe folk for deres meninger og å utestenge dem fra populære fora eksisterer i mange miljøer, langs hele spekteret av politiske og livssynsmessige oppfatninger.

 • Lars

  «blogger og forfatter Gunnar R. Tjomlid»

  Så det er dette som er din hovedinntekskilde? Trodde du jobbet i et IT-firma jeg.

 • Ronny A
 • Legumes

  For en saga…*facepalm insufficient*
  Da jeg var mindre og så en eller annen konge i et eventyr på TV, synes jeg det virket som en praktisk sak å kunne hatt en hoffnarr så man slapp gå tom for gale krumspring og samtidig slippe fornedre seg selv totalt i all lattergjøringen av seg selv og de mest banale vitsene man kanskje ikke vil innrømme er morsomme.
  Men så kom internett og jeg leste om «Roffe» og det er så nære at den må jeg bare godta :)

 • Bra jobba –igjen.