For kort tid siden skrev jeg om en Facebook-annonse for datingnettstedet Match.com som brukte et bilde av Emilie «Voe» Nereng fra da hun bare var 14 år gammel.

Det var ille nok, men det kan alltid bli verre.

I dag ble jeg tipset av en venninne, Ingjerd Lindeland, om denne annonsen som hadde dukket opp i høyre kolonne i hennes egen Facebookfeed:

Faiza2

Annonsen er for et «Anti-Stalking Kurs» – hvordan man skal håndtere en som gir deg uønsket oppmerksomhet. Annonsøren er firmaet Security Partner som på sine nettsider har dette som tittel:

Skjermbilde 2013 01 19 kl 17 15 36

Spørsmålet da blir om ikke Security Partner synes det kanskje er bittelitt upassende å illustrere annonsen med et bilde av Faiza Ashraf som i 2010 ble kidnappet og bortført på Haslum i Bærum, og senere drept i et turområde på Solli i Asker. Et drap som Håvard Nyfløt og Shamrez Khan ble dømt for med henholdsvis 18 og 19 års fengsel som straff.

Ingjerd reagerte spontant på dette, og da hun tipset meg om det reagerte også jeg med vantro. Er det virkelig mulig?

Vi kjenner de skyldige i drapssaken, men hvem er de skyldige i denne annonseblunderen? Kan Security Partner selv ha tråkket så til de grader i salaten? Eller er dette en annonse laget av et utenlandsk selskap som kanskje bare har funnet et bilde uten å kjenne skjebnen til den avbildede? Er det Facebook som lager annonsegrafikken til sine annonsører?

Vel, mye kan tyde på at Security Partner i aller høyeste grad er kjent med annonsens utforming, for en titt på deres egen Facebookside viser at den siste statusoppdateringen er dette:

Skjermbilde 2013 01 19 kl 17 23 58

Og leter vi litt mer ser vi at annonsebildet, en montasje av Faizas portrettfoto og rettssalen under saken hennes, er et bilde som Security Partner faktisk bruker som en del av markedsføringen av kurset inne på sine egne nettsider:

Skjermbilde 2013 01 19 kl 17 25 55

Handlet Faiza-saken om stalking? Tja, Security Partner hevder det. De mener også at dette er et utbredt problem. Det er vanskelig å uttale seg om akkurat det, og selskapet har nok gode hensikter med sitt kurstilbud, men det gjør ikke bruken av Faiza i markedsføringen noe mindre usmakelig.

Ingenting tyder på at selskapet har noen gyldig grunn til å bruke akkurat hennes bilde i sin markedsføring, annet enn at de spekulerer i å skremme kvinner basert på en stor mediesak med ekstremt utfall. De bruker det kjente bildet av Faiza Ashraf for å trigge en emosjonell reaksjon i oss, en emosjonell reaksjon som skal føre til at folk bestiller plass på kurset og putter penger på firmaets bankkonto. De bruker rett og slett den avdøde på den mest spekulative måte, og det synes jeg er motbydelig.


Oppdatering 21. jan: Dagbladet skriver i dag om saken.

 • Flesk

  I beste fall heslig billig.
  I verste fall motbydelig kynisk.

 • Allan Alexander Lie
 • Pål Dickinson

  Det er tydelig at det i mange tilfeller er kynisme som brukes som virkemiddel for å selge enkelte varer og tjenester. Denne posten, og den om Match.com’s annonse, har sørget for at jeg selv skal holde et øye med annonser som dukker opp i min Facebookfeed.
  Takk, Gunnar!

 • Ironisk nok stalker Security Partner en død kvinne. /facepalm

 • Oppdaterte bloggposten med litt ny tekst i de siste to avsnitt.

 • Fatter ikke hvorfor alle ikke bare bruker Ad-Block,. Gratis er det og om en ikke ønsker og donere.

 • Det er ikke Security Partner som står bak den bloggen ser det ut til. Men Security Partner lenker til den i kommentarfeltet på fb-sida si.

 • Jo, det er Security Partner som driver bloggen. Det er i hvert fall linker til deres nettsider på annenhver side på bloggen.

 • Eier av domenet stalking.no er COO i Security Partner. Det er i praksis SP sin blogg, de bare bruker det som en «sakblogg» som tilfeldigvis hele tiden promoterer SP sine tjenester.

  http://stalking.no/om-forfatterne/om-kenneth-nielsen/

 • Nå ser jeg det. Security Partner har overtatt Ronin Consulting AS.

  «Security Partner AS ble etablert i 2012 og har tatt over ansatte og
  kunder fra selskapet Ronin Consulting AS.» (http://www.securitypartner.no/om-security-partner/)

  Stalking.no er nemlig registrert på RONIN CONSULTING Kenneth Nielsen: http://www.norid.no/domenenavnbaser/whois/?query=stalking.no&charset=UTF-8

  Firmaet står som inaktivt/slettet: http://www.proff.no/register_search/x_UF5gpvdhvkCMcXKwsJml6blK9Jba35E9vBu8bu_v477a2Josi3C1ZHC03Q1EM8Gnli56Kz6CY-V2QZxxt7767eE__gcctj/?q=RONIN+CONSULTING+Kenneth+Nielsen

  securitypartner.no er registrert på SECURITY-PARTNER AS: http://www.norid.no/domenenavnbaser/whois/index.php3?charset=UTF-8&page=whois&query=securitypartner.no&sok=s%C3%B8k

  Security-Partner
  AS: http://www.proff.no/selskap/security-partner-as/oslo/-/999018025/

 • Jeg sendte de en mail for noen timer siden, og sa at dette var usmakelig og ikke minst ulovlig, med henvisning til åndsverksloven § 45 c. Jeg spurte om de hadde innhentet etterlattes tillatelse, men antok at de ikke hadde det, og hadde rett – jeg fikk nettopp svar derifra hvor de skriver at de har endret bilde, oppdatert annonsen og laget nytt innlegg på facebooksiden.

  De takket for tipset, og lovet å skjerpe seg.

  Virker med andre ord som dette rett og slett var en glipp, noen som tok seg litt for store friheter og ikke tenkte så langt. Sånt kan jo skje den beste, og jeg må si responsen (forutsatt at det er ektefølt og de følger opp) var mer enn jeg hadde turt å håpe på.

 • Jeg ser nå at de ikke har endret innholdet på stalking.no enda. Vi får se…

 • Hva er det med media og deres nye fasinasjon av de døde ?

 • HawkofPandora

  Gunnar R Tjomlid – At du
  er preget av å pirke på overfladisk triviell bagatell viser at du har tydelig
  ikke evne til å tenke dypere enn overflaten du lever i. Stalking er en
  omfattende problem som ruinerer og terroriserer mange mennesker til daglig.
  Bilde av Faiza er et offentlig bilde som symboliserer en av mange offer for
  stalking med også drap til følge. Stalking bloggen er det eneste i Norge av den
  høyeste kvalitet som bidrar til opplysninger, løsninger og mulig hjelp til de
  som trenger hjelp mot stalking. De er også veldig opptatt av at norske
  myndigheter skal vedta en mer konkret lov om Anti-Stalking enn den lille
  ukonkrete paragrafen som eksisterer i dagens lov.

  – §390a definerer stalking som «Den som ved skremmende eller plagsom opptreden
  eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred eller som medvirker
  hertil…»

  Du spør «Handlet Faiza-saken om stalking?» – Faiza saken har klar og tydelig trekk med stalking. Faiza ble lenge personforfølget/stalked i flere år før hun ble kidnappet og drept.

  Og skriver «Det er vanskelig å uttale seg om akkurat det, og selskapet har nok gode hensikter med sitt kurstilbud, men det gjør ikke bruken av Faiza i markedsføringen noe mindre usmakelig.»

  Visst det er så usmakelig å bruke bilde av Faiza enten på banner eller andre markedsføring for å opplyse om stalking, vel hvorfor klager ikke dere inn til ALLE AVISENE som brukte bilde av Faiza i artiklene og reklamene? De tjente nok mye mer penger på hele saken med alle reklamene på sidene?

  Dere burde heller spørre hvorfor Faiza og mange andre ikke hadde noe hjelp mot stalking? Norsk politi eller myndighetene verken kan eller vil ta disse sakene på grunn av den svake ukonkrete paragrafen i Straffeloven. Da kan man også spør hvor kan en som blir offer for stalking få hjelp?