Skjermbilde 2013 02 19 kl 12 03 19Dette var nytt for meg: Fargen magenta finnes ikke! Og likevel kan vi se fargen like tydelig som andre farger. Hjernen vår altså, jeg bare må elske den!

Lys er, som du sikkert vet, elektromagnetisk stråling innenfor et visst spekter av bølgelengder som våre øyne har evolvert til å kunne sanse. Ulike bølgelengder av lys tilsvarer ulike farger. Grønt ligger i området 490-575 nm. Rødt er i området 650-750 nm. Blått er i området 420-490 nm. Og så videre. Alle farger har sine bølgelengder. Men ikke magenta. Det finnes ingen bølgelengde av lys som gir fargen magenta. Likevel kan du se fargen magenta i firkanten oppe til høyre her. Hvordan er det mulig når ingen bølgelengde av lys gir denne fargen?

Se videoen:

 • Har ikke mulighet til å se videoen her og nå, men gir den svaret? Hvis ikke, vil jeg tippe at magenta er en kombinasjon av bølgelengder innenfor de blå og røde spektrene, og at det er øyet/hjernen som blander strålene til én farge fordi hver enkelt stråle er for liten til at vi kan se dem. (Litt det samme prinsippet som gamle tv-apparater med billedrør: På avstand ser det ut som alle mulige farger, men det er egentlig bare tre farger.) Det forklarer også hvorfor hver farge har et intervall på en skala (akse), mens vi ved å blande de tre primærfargene gul, blå og rød kan få sekundærfargene oransje, lilla og grønn, og videre seks sekundærfarger – alt slått sammen i en fargesirkel: Magenta er «leddet» som gjør det mulig å «bøye» fargeskalaen fra rett akse til sirkel, en kombinasjon av bølgelengder i øvre og nedre ende av skalaen (aksen). Ser du oppgir at intervallet for grønt ligger mellom rødt og blått, så det stemmer jo med min antagelse. Tipper videre at gult ligger på 575-650 nm.

 • Øyvind
 • j b

  semi-off-topic: Billedrør – det gjelder like fullt for alle moderne skjermer, at de bare viser tre farger. I dagt er billedpunktene så små at du må bruke lupe for å se dem, men det er ingen prinsipiell endring fra de gamle billedrør-skjermene.

 • Arthur

  Annet stoff om lys. Denne gangen om at gulfarge er en løgn. I blant.

  Forøvrig anbefaler jeg helhjertet Vsauces andre videoer. De er tankevekkende og grundige.

 • Espen

  Gunnar, Ingen farger finnes. Bare elektromagnetisk strålig. Våre navn på ulike strålingstyper varierer – ulike kulturer har ulike «paletter» med fargeord.

  Og hvis det var så overraskende for deg at du kan se farger som ikke finnes i regnbuespekteret: Har du aldri tenkt på brunt før?

 • Christopher Neumann Ruud

  Like spennende er det at himmelen faktisk er lilla. Mann snakker gjerne om at «hvorfor er himmelen blå» og da snakker man gjerne om Rayleigh Scattering, som tilsier at blå bølgelengder spres mer i atmosfæren enn røde siden de er kortere osv.
  Det vil da være naturlig å tro at fiolette bølgelengder spres enda mer enn blå, men likevel er ikke himmelen lilla? Faktisk er den det, men øynene skiller ikke på lilla farge, og blå+hvitt lys. Siden stavene og tappene ikke er binære og sensitive på mange bølgelengder i større eller mindre grad, vil en kraftigere respons på lavere bølgelengde registrere samme nerveimpuls som en høyere bølgelengde, og hjernen tolker dermed himmelen som blå. Kjekt.