Jeg har de siste dagene skrevet mye om selskapet Lab Pharma AS som blant annet markedsfører kosttilskuddet Chili Forte med villedende og feilaktige påstander. Men graver vi litt på nettsidene deres ser vi at det ikke er det eneste de selger som er av tvilsom karakter.

Et av deres hovedprodukter er Açai Forte. Dette kosttilskuddet inneholder açai, granateple, tindvedbær, tranebær, goji, solbær, blåbær og frukten Camu Camu. De syv første ingrediensene markedsføres med den gamle myten om antioksidanters helseeffekt. Det gjelder spesielt açai, og de skriver:

Dypt inne i Amazonasjungelen finnes en superfrukt som vokser på Açaípalmen, et bær som inneholder det høyeste registrerte nivået av antioksidanter. I tillegg inneholder Açaí livsviktige sunne fettsyrer og en rekke vitaminer og mineraler – alle i høye doser!

Açaí Forte er et produkt som ikke bare består av superbæret açaí, men også de 7 superfruktene granateple, tindvedbær, tranebær, goji, blåbær, solbær og camu camu – resultatet er et tilskudd rikt på antioksidanter, vitaminer og mineraler!

Grafen under viser sammenlikning av ORAC-kapasitet i Açaí og annen frukt. ORAC måler antioksidantinnholdet i forskjellige frukter opp mot hverandre hvor Açaí viser seg å ha høyest nivå av antioksidanter av alle frukter og grønnsaker i verden!

Antall antioksidanter vises på den loddrette linjen og fruktene på den vannrette linjen.

Skjermbilde 2013 04 18 kl 10 07 07

Å skryte av hvor mye antioksidanter et kosttilskudd inneholder fungerer fordi vi er blitt hjernevasket til å tro at antioksidanter = sunt i alle år. Dessverre viser de siste års forskning at dette ikke nødvendigvis er sant. Antioksidanter har en viktig funksjon i kroppen, men for mye antioksidanter kan være like skadelig som sunt, og antioksidanter fra kosttilskudd har ikke nødvendigvis noen helseeffekt overhodet.

I bloggposten «Antioksidanter – en moderne helsemyte» skriver jeg detaljert om dette, men noe av det viktigste å merke seg er dette:

 • United States Department of Agriculture (USDA) fjernet i fjor sin online-database over ORAC-verdien til ulike matvarer. ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) har siden midten av nittitallet blitt brukt som en målestokk på antioksidantaktiviteten til matvarer, men nyere forskning har vist at ORAC ikke har noen relevans til potensielle helsemessige effekter av maten.
 • EUs organ for mattrygghet, EFSA, har også konkludert med at antioksidantaktivitet eller antioksidantinnhold ikke skal kunne brukes i påstander om helseeffekt i mat og drikke.
 • Den britiske kreftforeningen, Cancer Research UK, har også advart mot inntak av antioksidanter og vitamintilskudd lenge. De påpeker at ingen antioksidanttilskudd, kanskje med unntak av vitamin D, har noen positiv helseeffekt for ellers friske mennsker, og at tilskudd av vitamin A, E and beta-karoten medfører en litt forhøyet risiko for sykdom og en tidlig død.

Når Lab Pharma kjører så hardt på dette med innhold av antioksidanter så både villeder de forbrukerne fordi det de sier ikke er i tråd med det forskning viser, i tillegg til at de bryter med lovverket om markedsføring av kosttilskudd. EFSA har slått fast at man ikke kan bruke antioksidantinnhold som salgsfremmende argument.

Camu Camu

Det verste er kanskje likevel påstandene Lab Pharma kommer med til frukten Camu Camu:

Skjermbilde 2013 04 18 kl 10 01 28

De skriver at Camu Camu er rik på flavonoider som anthocyaniner, og hevder at forskning har dokumentert at dette har en gunstig effekt på alvorlige sykdommer som kreft, diabetes og nevrologiske sykdommer, i tillegg til betennelse, aldring og bakterielle infeksjoner. Dette er konkrete helsepåstander som ikke er lovlig å bruke i markedsføringen.

Som kilde for sine påstander viser de til Wikipedia, og her kan man blant annet lese:

Although anthocyanins are powerful antioxidants in vitro, this antioxidant property is unlikely to be conserved after the plant is consumed. As interpreted by the Linus Pauling Institute and European Food Safety Authority, dietary anthocyanins and other flavonoids have little or no direct antioxidant food value following digestion. Unlike controlled test-tube conditions, the fate of anthocyanins in vivo shows they are poorly conserved (less than 5%), with most of what is absorbed existing as chemically modified metabolites that are rapidly excreted.

Med andre ord: Kilden Lab Pharma viser til sier selv at disse flavonoidene ikke har noen effekt etter at man har spist dem og at man bare bæsjer dem ut igjen uten at de har gjort noe nytte for seg i kroppen. (Som Erik Arnesen skriver i kommentarfeltet ser det også ut til at disse antocyanene brytes ned allerede i spyttet vårt.) Fullstendig bortkastet altså.

Studiene det henvises til på Wikipedia er bare «in vitro»-studier, altså studier gjort på cellekulturer i laboratorier. Det mangler kontrollerte «in vivo»-studier, altså studier gjort i mennesker, som skal vise at mekanismene man har sett i cellekulturer også forekommer når man spiser bærene. Ut fra det jeg skrev i forrige avsnitt tyder mye på at det kanskje ikke gjør det, og enda mindre når man inntar det i pilleform. Påstandene fra Lab Pharma er altså grovt villedende.

Tilskudd av vitaminer og mineraler har ingen målbar helseeffekt hos mennesker uten dokumenterte mangler på noen av disse stoffene, og det kan tvert i mot være farlig å proppe i seg antioksidanter i pilleform. «Superbær» som açaí har heller ingen effekt mot kreft, slik Lab Pharma hevder.

Lab garanti

Hele denne suppen blir ekstra ironisk når man leser om Lab Pharma sin «Lab garanti»:

Vi i Lab har et ansvar for at du som kunde er 100% fornøyd med levering, kundeservice og produktkvalitet. Ikke minst har vi sett oss lei på at det eksisterer mange useriøse aktører i helsekostbransjen som enten lover noe de ikke kan holde eller selger noe som er på kanten av loven. Lab er en seriøs aktør, og derfor har vi opprettet noe vi har valgt å kalle «Lab garanti».

Seriøs aktør? Virkelig? Lab Pharma bryter både lovverket og serverer villedende påstander om både Chili Forte og Açaí Forte. I tillegg knebler de alle kritiske spørsmål på sin Facebook-side, og lyver om at dette gjøres av et «automatisk spamfilter» når sannheten er at de har en administrator som sitter og sletter kritikken manuelt.

Lab Pharma er også flinke til å forvrenge myndighetenes anbefalinger. På sin faktaside om vitaminer skriver de:

Helsedirektoratet anbefaler
Helsedirektoratet anbefaler daglig inntak av vitaminer og mineraler. Fordi kroppen ikke kan produsere selv, er vi avhengig av å få vitaminer og mineraler tilført gjennom kostholdet vårt eller som kosttilskudd.

Klassisk dobbeltsnakk. Ja, Helsedirektoratet anbefaler selvsagt at vi alle får i oss nødvendige vitaminer og mineraler fordi, vel, de er nødvendige. Men sjekker vi hva Helsedirektorater skriver helt konkret så sier de:

Kosttilskudd er unødvendig dersom du har et variert og sunt kosthold.

Deretter lister de noen spesialtilfeller hvor enkelte kan ha nytte av kosttilskudd. Lab Pharma får det til å høres ut som om Helsedirektoratet anbefaler alle å ta kosttilskudd for å være sikre på at de får i seg nok vitaminer og mineraler, men det er slettes ikke korrekt.

På sin faktaside om antioksidanter har de klippet og limt fra Helsedirektoratets egne websider, men mye nyere forskning tyder på at dette er utdatert informasjon. Selv om antioksidanter har en teoretisk helsemessig effekt og kanskje kan beskytte mot for eksempel hjerte-/karsykdommer, så kan det også øke risikoen for kreft. Ergo er ikke den totale overlevelse noe høyere om man inntar antioksidanter. Det er også tvilsomt at de har samme effekt når man inntar dem som kosttilskudd sammenlignet med i sin naturlige form i ferske frukter og grønnsaker.

Hovedpåstanden om hvorfor antioksidanter er så gunstige er at de motvirker oksidativt stress og dermed beskytter cellene våre. En helt fersk studie så på effekten av store doser antioksidanter hos kritisk syke pasienter med høy grad av oksidativt stress, og heller ikke her hadde det noen effekt:

Early provision of glutamine or antioxidants did not improve clinical outcomes, and glutamine was associated with an increase in mortality among critically ill patients with multiorgan failure.

Flere andre studier bekrefter dette funnet også hos friske mennesker. At tilskudd av antioksidanter skal motvirke oksidativt stress synes altså å være mer en teoretisk effekt enn noe vi kan observere i praksis.

Det er altså lite som tyder på at det har noen positiv helseeffekt å innta ekstra doser antiokdisanter utover det du får i deg gjennom maten. Spis dine daglige anbefalte mengder frukt og grønt, men det har ingenting for seg å proppe i seg kosttilskudd for å få i seg mest mulig antioksidanter. Kanskje tvert i mot.

Ærlighet?

presentasjonssiden av Lab Pharma finner vi også dette:

Skjermbilde 2013 04 18 kl 10 45 37

Ærlighet? Nå har jeg allerede tatt dem i flere tilfeller av renspikket løgn, så her må de nok gå noen runder med seg selv.

De skriver videre:

Vi i Lab Pharma er veldig opptatt av å følge myndighetenes regler og anbefalinger.

Men som vi har sett bryter de lovverket gang på gang i sin markedsføring.

Lab Pharma er ikke den seriøse aktøren de liker å fremstille seg som. Men når man har valgt å drive med salg av et produkt som kun har teoretisk nytte for en så liten subgruppe av befolkningen at det ikke er lønnsomt, må man vel trikse litt med fakta for å få det til å høres ut som om alle egentlig trenger disse produktene. Ellers tjener man ikke penger.

Å selge kosttilskudd i et land hvor alle har mer enn nok variert og god mat er egentlig som å selge sand i Sahara. Det tragiske er at de fleste kosttilskuddsselgere i Norge likevel lykkes med det. Go figure.

 • Når det gjelder antocyaner (anthocyanins) på engelsk, er det som du skriver usikkert hvorvidt de faktisk tas opp i kroppen. En studie som ble publisert veldig nylig tyder på at antocyaner fra bær (som f.eks. blåbær og solbær) blir ødelagt allerede i spyttet: Susceptibility of anthocyanins to ex vivo degradation in human saliva (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461200773X).

  Selv om acai-bær har mer antocyaner enn mange andre bær, ser det ikke ut til at acai beskytter hverken mer eller mindre mot kreft (hos rotter), sammenliknet med vanlige blåbær eller jordbær: http://sunnskepsis.wordpress.com/2012/09/20/superbaer-mot-kreft/.

 • Den siste studien du linker til her er ikke så veldig relevant for folk flest. Det er en studie som har sammenlignet ulike behandlingsregimer hos intensivpasienter, og disse skiller seg ganske mye fra friske.

  Men likefullt en solid bloggpost!

  Forøvrig så kan prosessen bak å utvikle et kosttilskudd helt generelt deles i tre faser. Først finnes en sammenheng mellom noen som spiser veldig mye av et eller annet og det er en klar sammenheng med et eller annet helseutfall. Så isolerer man bestanddeler i dette de spiste, og prøver å tilføre det i cellekulturer for å se om det har en effekt. Den siste fasen er å gi kosttilskuddet til mennesker og se hvordan effekten er på det aktuelle utfallet.

  Svært mange tilskudd har vist seg å ha en effekt i fase to, men denne forsvinner eller til og med snus til en negativ effekt i den siste fasen. Det kan se ut som om Lab Pharma henger igjen i fase to…

 • Også er jo den første figuren du linker til fin – den sammenlikner tilsynelatende innholdet av antioksidanter i frysetørket acai med friske epler, plommer og bjørnebær…

 • Oppdaterte bloggposten og tok med dette.

 • Veldig fin gjennomgang av antioksidanter i form av kosttilskudd! LabPharma er seriøst flinke til å fremstille seg selv som seriøse aktører, men blir avslørt når du skraper litt under overflaten.

  Jeg har et ønske om tema som du kunne skrevet om, forresten. Stadig flere jeg kjenner blir satt på den ekstreme Candidadietten. Fungerer den virkelig? Kan man ha sopp i magen? Det kan jo tenkes, men det høres ekstremt ut. Jeg har lest litt om det på lommelegen.no, (der de har flinke skeptikere) men det hadde vært interessant å lese litt mer i dybden om det, og du er jo så flink :)

 • Realistiqus

  Açai skal ikke frysetørres og stappes i piller! Den skal nytes i form av sorbet, gjerne blandet med banan, helst på en strand en varm, søramerikansk dag. Fantastisk! Det velværet du oppnår da har garantert positive helseeffekter, selv om du glatt hopper over alle antioksidantene.

 • Siv Hollup

  Utrolig viktig å avsløre slike bedragerier, stå på! Setter stor pris på at du tar opp disse tingene så grundig. Spent på hvordan dette ender.

 • De blokkerer all kritikk på Facebook-siden «Chili Forte», men på «Acai Forte» er det fortsatt mulig å kommentere (inntil de sikkert blokkerer).

 • Hahaha, jeg ler meg i hjel! Jeg la link til denne siden på Açaí Fortes facebookside, og den var sletta i løpet av noen sekunder. Ikke får jeg skrive der mer heller. Hvor useriøse går det an å bli?

 • Eduard Möllenkamp

  Interessant å se at et google-søk gir Chili Forte sin hjemmeside som første funn, for så å fortsette med tre treff til Tjomlid sin side. Selv om dette riktignok kan skyldes hyppig lesning av sistnevntes bloggposter. :)

 • pgcc

  Det viktig å høre på Tjomlid. Vi bør alle stoppe å bruke naturlige produkter som ikke finnes i kroppen av før – og heller bruke godkjente og kunstig fremstilte piller med fremmede stoffer fra farmasiindustrien. Det er logisk (for Tjomlid hevder han har logisk sans) at fremmede kjemikalier kan reparere kroppen bedre enn naturlige tilskudd i form av vitaminer og mineraler.
  Dere må for all del ikke finne på å ta store C-vitamindoser mot pollenallergi eller slikt, det er mye bedre å gå til legen å få resept på noen spennende molekyler som kroppen aldri har hatt i seg før!
  PS: Jeg har forresten ikke logisk sans, om noen skulle tro det.
  PS2: Ikke tro på noe av det jeg skriver, jeg har ikke greie på dette.

 • vinylgroover

  Litt som den velværen jeg opplever når jeg drikker en Mojito vil jeg tro. Opplevd velvære = garanterte positive helseeffekter.

  Olaf, du må vakne, bærplukkarane kjem….

 • Mr.Noh

  Akkurat som deg Øystein Gudmin når det kommer handlen med barn som du jobber med(kidnapping og salg av barn). Hvordan var det du ville ha enb debatt om adopsjon på sol sine debatt sider , som din nestleder i adopsjonsforum styrte. du og din latterlig forsøk på å ha en debatt. Du er en makt syk person som har drivet å druet så mange biologiske foreldre i utlande. en mann som lever av menneskahandel er den værste type menneske på denne jord. Hilsen en u-lovelig adoptert

 • alba

  Jeg vil anbefale alle ta sterk avstand fra selskapet Lap Pharma som driver et useriøst virksomhet. Selskapet driver og bruker bloggere og villedende web annonser for å markedsføre bl.a. Chili Forte – et produkt som ikke har noe virkning. Selskapet består tydeligvis av bare en person som driver og sender ut pakker uten et seriøst kundeoppfølging. En nær bekjent av meg har blitt plaget av selskapet selv etter skriftlig bekreftelse om avmelding, da selskapet fortsette å sende fakturaer, forvirrende truende e-poster mm… Slike useriøse nett-svindlere må forsvinne fra markedet for godt!