Eidsvold1814

I «flaggdebatten» er det et argument som går igjen hos de som mener det er galt å bære andre nasjoners flagg. Trumfkortet deres er at vi tross alt feirer den norske Grunnlov og dermed norske verdier. Ettersom det er den norske grunnlovsdagen vi feirer, er det naturlig å kun tillate norske flagg.

Når jeg tidligere har blogget om at jeg ikke føler noen stor nasjonalfølelse, så får jeg høre at det er noe alvorlig galt med meg. At jeg må feile noe ettersom jeg ikke forstår hvor unikt og fantastisk dette landet er. At jeg er kvalm og ekkel som ikke vil kjempe for den norske Grunnloven, norske verdier, og at dette naturligvis forutsetter at vi fokuserer på det spesifikt norske, ikke alle andre nasjoner og flagg.

Vel, jeg har et stort problem med akkurat den tankegangen.

Norge eksisterer ikke i et vakuum. Vi er del av et verdenssamfunn med innbyggere fra et stort antall nasjonaliteter. Vår Grunnlov ble heller ikke dratt ut av rompa på folk på Eidsvoll den 16. mai 1814. Grunnlovens verdier og prinsipper kom ikke fra vikingene. De kom ikke fra Christianer og Fredriker. De var resultatet av andre nasjoners filosofer, politikere, nasjonalforsamlinger og ledere. Vår Grunnlov bygger på en lang internasjonal prosess og tradisjon, og den er på ingen som helst måte unik i sine grunnverdier og prinsipper.

USAs uavhengighetserklæring fra 1776 og den franske revolusjonen i 1789 var viktige forløpere og inspirasjonskilder til den norske Grunnlov. Svenskene kom før oss med sin regjeringsform i 1809, og den spanske konstitusjon fra 1812 slo også fast prinsipper som var avgjørende for det norske styresettet. Den norske Grunnlov var inspirert av opplysningstidens idealer, blant annet maktfordelingsprinsippet fra den franske filosofen Montesquieu.

Det er altså ikke norske verdier vi feirer på 17. mai. Det er moderne demokratiske verdier vi feirer. Og de er ikke spesifikt norske. De har vi blant annet hentet fra den største multikulturelle gryten av dem alle, nemlig USA. Vi har hentet det fra franskmennene, spanjolene og svenskene, og helt sentralt finner vi demokratiet som stammer fra grekerne.

Den er for svingende til og med skrevet på dansk!

Ja, vi feirer selvsagt Norge og en grunnlov som vi skal være stolte av. Men å tro at 17. mai er en hyllest av et unikt norske tankesett er en grov misforståelse. Grunnloven vår er et resultat av at vi har tatt inn impulser fra utlandet, at vi har lært av andre kulturer, at vi har lyttet og sett over landegrensene for å finne inspirasjon og lærdom, at vi har stått på skuldrene til andre opplyste land før oss. Den markerer starten på en moderne statsform hvor menneskerettigheter, frihet, og mulighet til å påvirke styringen av landet ble vedtatt som lov.

På nasjonaldagen skal det norske flagg vaie fra offentlige bygg. Staten skal selvsagt markere seg selv. De aller fleste nordmenn er etnisk norske og vil naturlig nok vifte med det eneste flagget de føler noe tilhørighet til, det norske. Vårt røde, hvite og blå vil i år og i alle kommende år dominere nasjonaldagsfeiringen, og det skulle bare mangle. Flagget er symbolet på Norge, og det skal vi vifte stolt med for et land vi er glade i.

Likevel skal vi huske at det ikke er flagget vi feirer. Vi feirer derimot en grunnlov basert på internasjonale verdier og prinsipper. Vi feirer frihet og individualitet, mangfold og menneskerettigheter. Alt det Grunnloven ga oss. Det gjøres best ved å la alle som vil få feire også sitt eget nasjonale opphav. Bære sine egne nasjonale festklær. La dem bidra til å minne oss alle på at vi er en del av et internasjonalt fellesskap og at alle de verdiene nasjonaldagen representerer er hentet fra andre deler av verden. Ingenting symboliserer Grunnlovens opphav og verdier bedre enn internasjonale innslag i feiringen vår.

Den 17. mai 1814 gikk Norge fra å være et enevelde til å bli et demokrati. Dette mener paradoksalt nok en hel del nordmenn skal feires gjennom diktatoriske prinsipper hvor kun ett flagg er tillat, kun ett syn skal feires, og kun ett land skal hylles. Mitt tips til disse menneskene er å flytte til Nord-Korea. Der tror jeg de vil finne akkurat den ensrettingen de så sårt lengter etter.

 • Harald Kvisli

  God bloggpost!

  Jeg liker å oppsummere det slik: 17. mai feirer vi grunnloven som gir oss retten til å vifte med akkurat det flagget vi vil, akkurat når det passer oss.

 • Anbefaler også «flaggfundamentalistene» å ta seg en runde i Oslo 17. mai og se hvilket flagg ambassader heiser for å vise Norge ære den dagen.

 • Det hele startet vel med at en mer suspekt nettside hevdet at de skulle forby å bruke det norske flagget.
  Det er noe helt annet en selve saken, og noe en kan være uenig i.

 • jaja

  Jeg tror ikke vi feirer en grunnlov.
  Jeg tror forøvrig heller ikke at denne grunnloven er basert på internasjonale verdier og prinsipper, frihet og individualitet, mangfold og menneskerettigheter, kuk og balle og bæsjepromp og mer fine eller ufine ord med eller uten mening og innhold.

  Jeg tror vi feirer en nasjonal identitet. Oss selv. Ikke alle de andre.
  At du driter i en fellesskapsfølelse bygget på solidaritet og ikke et tapsprosjekt av en sosiofjottisk innvandringspolitikk hvor folk bare kommer hit og snylter uten å bidra, for heller være opp til deg, men ikke kom og prøv å si at du er så jævla smart fordi du driter i integreringsproblemer og -irritasjoner som får folk til å søke å verne om det faktisk norske som har skaffet til veie alle disse verdiene som nå blir utnyttet og spyttet på.

  God jul.

 • Harald Kvisli

  Hva du tror er ganske irrelevant. 17. mai _er_ grunnlovsdagen, enten du liker det eller ei. Grunnloven _er_ basert på internasjonale verdier og prinsipper.

 • Jon Morten Skjetne Olsen

  Vennligst flytt til Nord-Korea :)

 • Vi feirer Nasjonen Norges Fødselsdag.
  Da hedrer vi nasjonen med dens offesielle flagg.
  Vil du hedre andre så blir du ikke invitert til Norges bursdag.
  Er det vanskelig å forstå?

 • pragmatiker

  Jeg skulle gjerne hatt en lang debatt om den moderne og post-moderne verden, men kan nøye meg med å si en ting: her er du i ett voldsomt mindretall her Tjomlid. 17 Mai feirer vi ikke verden eller vår plass i den. Vi feirer alle de bragder Norge har stått for siden 1814. Vi feirer landet vi har bygget opp og det som gjør oss unikt norske.

  Til og med måten vi feirer 17. mai på er helt unik i verdenssammenheng. Der andre land har militærparader har vi ett barnetog. Dette er fordi vår landsfedre ville at feiringen av vår nasjonaldag ikke skulle være ett utstillingsvindu for norsk makt, men for samholdet i landet vårt. Jeg har ingen problemer med innvandring til dette landet, men om man skal bo i Norge må man tilpasse seg vår kultur, ellers har man ingenting her å gjøre. Nye ideer skal assimileres, ikke danne en paralell. Om du har flyttet til norge må du gjerne være stolt av din etniske bakgrunn, men dersom denne er viktigere for deg enn å være norsk har man misforstått det å emigrere.
  Grunnloven åpner for at vi kan vifte hvilket flagg vi vil, men dersom flagget du vifter på en særnorsk dag ikke er norsk må man begynne å stille spørsmål med hvilken tilhørlighet man føler man har.

 • Txbjørn

  Du glemmer at bibelen også var en viktig inspirasjonskilde (som også inspirerte declaration of independence)
  (Mange av Eidsvoldmennene var vel også Haugianere)

 • Astraios

  Foreslår artikkelforfatteren emigrerer til sitt Nord-koreanske paradis og forbilde. Det er tydelig at venstreeliten har bestemt seg for å føre kamp mot det norske flagget og 17. mai. Vi skal se hvem som vinner. I år skal vi heise 2 norske flagg for å irritere de surmagede kritikerne til venstre

 • ChrMorten

  Selv om vi feirer grunnloven, og den («_ER_») basert på internasjonale verdier og prinsipper, så spiller vel ikke det noen rolle om hvilket flagg vi skal ha på en norsk høytidsdag? Se på USA – landet med innbyggere fra hele verdens nasjoner, på 4 juli feirer de, og de gjør det med det amerikanske flagget, og er stolte av å bære det flagget. Slik burde det også vært i Norge. Men for guds skyld, dra å se landslagskamp mellom norge – sverige, og vift med pakistansk(putt inn hvilket land du vil her forøvrig, er et eksempel) flagg, eller still deg på et skiområdet, og vift med det danske siden vi er så internasjonale. Nei vettu hva. Enig med «jaja»:
  God jul.

 • I USA feirer de faktisk med alle mulige slags flagg :-)

 • Hvordan er det mulig å misforstå en bloggpost så fundamentalt?

  Gratulerer.

 • Håkon

  Jo, du har nasjonalfølelse. Du nekter for det, men du har det.

  Du sa det selv da du skrev om det. At du blir gladere når Bjørgen går først over mål enn om
  Kowalczyk gjør det. Er det utseende som gjør at du liker Bjørgen bedre? Eller er det nasjonen? Du har nasjonalpatriotisme. Du vil bare late som du ikke har det:

  Så til flagg. Jeg hater argumenter som «Det er ikke en menneskerett å…». Men her har jeg for en gangs skyld lyst til å prøve det. Det er ikke en menneskerett å få lov til å feire 17. mai. Og siden du ikke er nasjonalpatriot så er du helt sikkert enig i det.

  Så til flagget : Kan du si meg hvorfor det er så viktig for folk å feire Norge om det er sånn at de ikke en gang vil bruke det norske flagg når de gjør det?
  Om jeg liker det norske flagget så godt at jeg ikke kunne tenke meg å bruke det amerikanske ville jeg da ikke tenkt på å feire 4. juli!
  Det er bare å la være å feire om man ikke liker flagget eller andre ting Norge står for!
  For… det er jo ikke en menneskerett ;)

 • Det er jo ingen av de «surmagede kritikerne til venstre» som vil nekte deg det. Det er ingen i hele verdenen som vil nekte deg å heise tusen norske flagg om du vil. Det man derimot kjemper for er friheten til å bære det man vil. En frihet som er grunnlovsfestet i den utrolig viktige §100.

 • Det er lett å dikte opp en falsk virkelighet for å underbygge sine argumenter. Risikoen da er at virkeligheten kommer og dasker deg i trynet.

  https://twitter.com/Eliemon/status/328594644743094273/photo/1

 • Harald Kvisli

  Ser noen allerede har tatt tak i det, men jeg svarer jeg òg: i USA feirer man med alle slags flagg.

  Argumentene til dem som ønsker forbud er dessverre preget av stråmenn: det er nemlig de færreste som aktivt oppfordrer til bruk av andre flagg. Jeg, som har bodd mesteparten av livet mitt i Norge, og som har to norske foreldre, kommer ikke til å flagge med noe annet enn det norske.

  Med andre ord: det argumenteres ikke i denne bloggposten for å bruke andre flagg, det argumenteres bare for hvorfor man ikke skal forby det å vifte med dem.

 • Hvis du leste hele bloggposten min så ser du at det er en historie med en utvikling. Jeg starter med en påstand, og så drøfter jeg den med meg selv, og kommer frem til ulike konklusjoner underveis.

  Et av dem er at jeg heier på Norge i landskamper og MGP, men så skriver jeg at det er tilfeldigvis bare fordi jeg bor her. Ikke fordi norske deltakere i OL og MGP er bedre eller fundamentalt annerledes enn de andre nasjonene. Det er altså ikke noen reell nasjonalfølelse, bare en tilfeldighet fordi Norge blir et naturlig førstevalg når jeg bor her. Det er, som jeg skriver, ingenting å hylle eller pryde seg med. Det bare er.

  Det undrer meg at det er så vanskelig for enkelte å forstå at man kan være glad i Norge, man kan hylle Norge, men likevel ønske å også vise sin egenart og kulturelle identitet. Det er vanlig i USA sin 4. juli-feiring. Man er med på feiringen for å vise glede over landet man bor i, samtidig som man vil vise sin egenart. At folk er så redde for forskjeller og individualitet er skummelt. Det er, som jeg skrev i min første bloggpost om temaet, et tegn på nasjonalusikkerhet. Hvis man ikke tåler at noen tør flagge sin egen nasjonale identitet samtidig som de både kaller seg norske og feirer Norge, så må man være usedvanlig svak i sin egen identitetsfølelse.

 • Lars R

  Dust

 • Håkon

  Det er jo det som er nasjonalfølelse. Alle som er født i Norge deler dette med deg – de er tilfeldigvis født her.
  Det er derfor vi heier på Norge i MGP – fordi vi er herfra. Det er tilfeldigvis vår nasjon.

  Det er 365 dager i året å vise sin nasjonale identitet. Jeg har gjort det ofte i utlandet. Introdusert utenlandske venner til norsk mat for eksempel. Både røkelaks og reinsdyr. Til og med Freia melkesjokolade.
  Og jeg har presentert aquavit på 4 Juli i USA også for den saks skyld. Man MÅ ikke spise burgere den dagen. Men! Jeg skjønner ikke hvorfor jeg skulle bruke det norske flagget den dagen. Om jeg ikke kunne stille meg bak flagget så kan jeg la være å bruke flagg. Det er så mange måter å vise sin kultur på – men det går an å vise respekt for det landet som feires. Eller la det være.
  Det går også an å provosere, men det er da ikke nødvendig.

 • Hvor har du denne påstanden fra ?

 • Det er greit at du drar en historie som viser veien frem til der vi er i dag. Den er ubestridelig. Derimot har den ingen eller liten relevans i denne diskusjonen. Vi feirer en norsk begivenhet, vår Grunnlovsdag. Ikke hva the Founding Fathers gjorde, ikke den Franske Revolusjonen, ikke den store Patriotiske Krigen. Ei heller Svenske Flaggans Dag. Blogg videre.

 • MrZeroG

  Så du mener et Somalsk flagg er like bra ? Du milde.

 • Martin Rossing

  Norge ble ikke «født» 17. mai 1814. Norge ble samlet for ca. 1100 år siden. Om vi skal feire noe den 17. mai er det vel snarere Norges konfirmasjon.
  PS: Denne bursdagsfest-sammenligningen begynner å bli slitsom. Dersom du på din bursdag vil ha monopol på oppmerksomhet og krever at alle som feirer med deg skal kle seg som deg og bruke samme hatt som deg.. Vel, da syns jeg synd på de stakkars inviterte.

 • MrZeroG

  Ambassader heiser sine egne flagg hver eneste da om du lurer på det. Du kan se Saudi flagget når du kjører E18 før Bygdøylokket vestover

 • MrZeroG

  De stedene jeg har vært 4. juli har jeg faktisk bare sett amerikanske flagg.

 • Hvor «påstanden» kommer fra? Hva med «virkeligheten»? Sjekk selv, er f.ex. veldig lett å finne bilder av norskamerikanere med norske og amerikanske flagg på 4. juli.

 • Håkon

  Jesus ble ikke født på julaften heller. Men, det er da vi feirer det.

  Det er ingen som krever at alle skal være kledd likt på 17. mai.
  Jeg skjønner bare ikke hvorfor man insisterer på å markere sin ikke-norske side på nasjonens dag.
  Om man ikke vil bruke flagget – hvorfor da feire Norge? Kan man ikke bare la det være?

 • ehsan

  Er du ikke helt oppdatert? Du har de samme argumentene som demokratene har.

 • Ola Nordman

  Det er jo ikke akkurat earth day heller da, det er jo NORGES nasjonaldag… Eg tror ikke Geir hadde blitt så glad om du hadde skrevet gratulerer med dagen «pedro» på kaken hans…

 • Jeg ser at du diskuterer mot ønsket om å erstatte norske flagg på 17. mai med utenlandske flagg. Til orientering er det ingen som har den diskusjonen annet enn i hodet ditt. Hva med å forholde deg til det som faktisk diskuteres når du skal komme med dine innspill?

 • For de fleste er vel dette bare en av meget få anledninger til å vise sin tilhørighet til landet ,og flagget som representerer det. Jeg ønsker ikke forbud mot andre nasjoners flagg på 17.mai , men hva i all verden er poenget ? Hvorfor denne nevrotiske trangen til å underslå alt som føles NORSK ?

 • Eksisterer det noe «norsk» uavhengig av nordmenn? Selvsagt ikke. «Norsk» er folket. Folket består av individer fra ulike bakgrunner. Ergo vil en feiring av det norske nødvendigvis inkludere også en synliggjøring av andre landsmenns nasjonale opphav. Noe annet ville være unorsk.

 • Norsk er landet ,menneskene , vår samfunnsorden og historie . Denne nasjonens særegne sedvanlige samlende faktor er bl. a flagget.

 • thetruthiscruel

  Tjomlid er det lang tid til vi kan begynne å lest møkka artikler fra deg om hvorfor du synes muslimske selvmordsbombere er en bra ting?

 • Bursdagsbarnet

  Fin bloggpost Tjomlid! Du har alltid mange gode poenger, og jeg er helt enig med alle argumentene dine… unntatt konklusjonen, samt at jeg synes du har utelatt et litt viktig poeng. 17. mai feirer vi Grunnloven og norske verdier, men sånn jeg ser det er en nasjonaldag i stor grad et lands bursdag. I en bursdag er det veldig hyggelig når så mange som mulig kommer for å feire deg. Hvilken festdrakt man velger, og hvilket land den kommer fra, er rivende likegyldig så lenge man tar på seg det fineste man har, og viser respekt for bursdagsbarnet på den måten. I en bursdag hedrer man jo på et vis bursdagsbarnet ved å kle seg i sin fineste stas. Å flagge med et annet lands flagg derimot, vil være litt som om du har bursdag, og jeg kommer hoppende inn og forsøker å få oppmerksomheten over på meg. Vi feirer bursdag kun en dag i året, og akkurat den dagen synes jeg at man kan vise respekt for bursdagsbarnet og kun feire de. Så kan vi feire alle de andre bursdagsbarna på deres bursdager de andre dagene i året! Hipp hipp hurra!

 • Diven
 • Antijugertsen

  At de våger på 17. Mai..

 • Antijugertsen

  Er du sikker på at DU egentlig er invitert? Det er ikke jeg..

 • Jeg synes ikke bursdags-sammenligningen er god, og min kommenytar til den har jeg skrevet her:

  http://tjomlid.com/2013/05/02/om-barneoppdragelse-og-17-mai/

  «Norge» er ikke en person. Det er en samling individer med ulikt opphav. Ergo er det mer enn naturlig at folk får flagge sin egen identitet, selv om de feirer Norge som land. Vi er altså ikke i fødselsdagen til noen andre. Norge eksisterer ikke uavhengig av oss. Vi er i fødselsdagen til oss selv, alle sammen, og da må også alle få lov til å feire seg selv som en del av det fellesskapet vi kaller Norge.

 • Antijugertsen

  Det er heldigvis få som har slike ekstreme synspunkt. Tjomlid står på trygg grunn med ett massivt flertall bak seg.

 • Nordbagg

  Det komiske er at Shoaib Sultan, leder for 17. mai-komiteen i Oslo synes det ville være merkelig å bruke andre flagg!

 • R.U.R

  Hva så? Det er da ingen, heller ikke Tjomlid, som sier at man _skal_ bruke andre lands flagg. Poenget er at det må være lov i et fritt, tolerant og inkluderende samfunn å bruke det hvis man ønsker det.

 • MrZeroG

  Ambassadeområdet er tilhørende det land ambassaden representerer

 • DaisyDoll

  Hei Tjomlid, du er klar over at d kun er et tidsspørsmål før vi har et Oslo hvor etniske norske vil være i minoritet og ikke vestlige vil være i majoritet. Per pt har etniske engelskmenn blitt minoritet i London. Er Oslo virkelig så mye mer annerledes enn London? Greit at du tolererer et New York i Norge. En smelte digel hvor alle kulturer lever side om side i beste fordragelighet? Men hva med oss andre som verdsetter og føler nostalgi for våre kulturhistoriske røtter og identitet? Hvorfor kan ikke våre følelser også bli i hensyntatt? Alle vet at verden en gang i fremtiden kun kommerk til å bestå av kun lysebrune mennesker. Men hvorfor er du så higen etter å fremskynde denne prosessen ved å forsøke å være så himla belærende overfor alle oss som har den kortsiktige og muligens utopiske drømmen om å få lov til å bevare noe av den kulturhistoriske identiteten som vi føler at anene våre formet for oss???

 • Atle133

  Vennligst ikke kom her og lat som du bestemmer hvem som er invitert eller ikke, som nordmann ønsker jeg ikke at du skal representere hvordan vi skal feire «norges bursdag», jeg vil gjerne invitere også de med andre nasjoners flagg.

 • Norge

  Kunn norske flagg man vifter med på 17 mai !!!!!!!!!!!!

 • Antijugertsen

  Feil.

  Og du har ingen som helst rett til å begrense andres feiring.

 • Antijugertsen

  Tabloidenes fremstilling av tall er ikke noe du bør tro blindt på.

 • Antijugertsen

  Hvorfor kan ikke jeg få feire som jeg vil uten tåpelige kommentarer fra dere som ikke har noe å komme med?

 • Antijugertsen

  Men at de våger..

 • Så herlig skrevet – og en så sann avslutning. Hvorfor kan vi ikke bare se spor av andre lands flagg på vår nasjonaldag som det egentlig er – andre nasjoner og folk som ønsker å være med å feire vårt demokratis fødsel, og vise det :-) God tur til Nord Korea for de som fortsatt ønsker det :-)

 • Det samme har jeg opplevd, men folk fra andre nasjoner oppfordres til å feire deres fedrelands nasjonal dag. Og nordmenn og irlendere er flinke til det, har opplevd det over mange steder i verden, da anvendes de respektive lands flagg, også her i Spania hvor jeg har bosatt meg..

  Men man ser ikke andre nasjonesrs flagg når det gjelder lands egne nasjonal dager.

 • Da håper jeg at vi som er norske, men venner av Israel kan organisere oss og gå i samlet flokk med Israelske flagg i 17. mai toget i Oslo….

 • tentakkelbjorn

  Jeg syns det er litt rart at du som holder deg så etterrettelig når du diskuterer forskning, Tjomlid, går såpass av skaftet over denne saken. Nord-Korea? Diktatorisk? Dette handler om feiring av en høytid. Det er godt vi ikke har diskutert pynting av offentlige juletrær ennå, jeg er redd du ville sammenlignet glittertilhengerne med Hitler…

 • Nordbagg

  Missforstått toleranse, en type toleranse som skape polarisering og større kløft mellom ulike gruperinger i samfundet!

 • majordizaster

  du kan lese noen av møkka artiklene hans om pedofili. Noe han er VELDIG optatt av.

 • KnutMann

  SSB tabloid?

 • Nordbagg

  Klarer du ikke å mene noe om denne saken uten å polarisere debatten? Venstresiden hyler om toleranse, men de tåler ikke at nordmenn er uenig, samt det faktum at svært mange innvandrere rister på hodet av denne latterlige problemstillingen, de forstår ikke at andre flagg skal brukes, men enkelte nordmenn mener vi tråkker på andres tær ved å bare flagge Norges flagg på 17 mai!

 • diplidoklius

  ..like greit at vi slutte å feire både grunnloven, dagen og flagget og hva mer vi eventuelt feirer, er ikke noe å feire lenger, drit og dra hele syttende,….

 • Store norske leksikon burde vel være en helt grei kilde til infomasjon om 17. mai :-)

  http://snl.no/17._mai

  «Norges nasjonaldag. Dagen feires fordi Norge fikk sin egen grunnlov 17. mai 1814. Dagen kalles også grunnlovsdagen.»

  Da blir hva du tror mindre viktig.

 • Antijugertsen

  Og vi leser en gang til..

 • kjelleren

  Forøvrig, «Norge i rødt, hvitt og blått» er en svensk låt fra krigen og
  Kongesangen er engelsk. Det er ofte fyrverkeri på 17de, som kommer fra
  Kina og tallsystemet vi bruker når vi skriver 17 kommer fra India og
  midt-østen. Hot-dog og iskrem kommer
  heller ikke fra våre trakter, men barna får lov å spise det likevel
  denne dagen. Det flagget som har blitt lengst brukt for Norge var
  helrødt med en gull-løve. Meltzer, Bergenseren som fant opp det moderne
  norske flagget var forøvrig også en svensk ridder og flagget var ikke i
  normal bruk før rundt 80 år etter grunnloven ble laget.

 • Lars Erik Larsen

  Er hitling av debatter for å avspore og ødelegge dem, blitt erstattet av kimming?
  En ny trend vi kommer til å se mer av fremover?

 • Dette er faktisk feil. Ambasadeområdet tilhører landet det ligger i. Men ambasader har en spesiell status som gir dem en hvis grad av «selvstyrerett» for å si det sånn

 • DaisyDoll

  Antijugersen, mener du og si at Etniske norske fortsatt kommer til å være majoritet i fremtiden? D var det sikkert noen naive mennesker i Luton, London og Leicester som også sa før det skjedde. En annen ting, tror du virkelig at vi kommer til å ha / få noen politikere om har ryggrad nok til å gå inn for å redusere den infrastrukturen som arbeiderpartiet har bygd opp hva gjelder innvandring og integrering? Her snakker vi ikke bare departement, men også direktorat, etater, hjelpeapparat, tolker etc. det er i dag mangfoldige tusen mennesker som arbeider innenfor dette feltet. Alle disse arbeiderne trenger kunder/innvandrere. Offentlige arbeidsplasser som kommer til å eksistere så lenge Norge har olje. Dette kommer det sterke norske arbeidervernet til å sikre. Eller…. Kan du foreslå en politisk konstellasjon (flertall) som kommer til å sikre det motsatte i dagens Norge?????

 • kjelleren

  Klart det er landets eget flagg som er fokus. Men om andre flagg vil hedre Norge er vel det fint også.. Akkuratt som i USA: http://on.fb.me/18lplbZ og som i Frankrike http://bit.ly/13UL0Ee , og ellers i verden.

 • Antijugertsen

  Gjesp.

 • Tre er kanskje ikke mange.

  http://snl.no/haugianere

 • Nasjonalisme er en konstruksjon – men det er en nødvendig konstruksjon. I vanskelige tider er det viktig for mennesker i et samfunn å holde sammen. Hvis man river hele konstruksjonen fra hverandre – hvorfor skal så folk holde sammen?
  17. mai-feiringen har fått det innholdet folk har gitt den gjennom flere generasjoner. 17. mai-feiringen driter i om alt sammen er unikt norsk eller ikke – uansett er feiringen denne dagen ganske unik. Fellesskapet, samhørigheten, freden og fokuset på barn. Dagen har ett symbol som trumfer alle andre kjennetegn ved dagen. Det er flagget. Og da mener jeg ikke Sri Lankas, tro det eller ei!!!!!!
  På 17. mai er alle invitert til festen, og alle kan vifte med det norske flagget uansett bakgrunn.
  Når nihilister som Tjomlid bruker sin egen fremmedgjorthet til å rasjonalisere bort det folk flest forbinder med 17. mai er det like interessant som å høre en tonedøv snakke om musikk.
  Har du ikke forutsetninger for å skjønne dagen (jf. din anførte mangel på nasjonalfølelsen) bør du kanskje ikke mene noe om denne dagen.

 • Spelaren

  Med mindre selvmordsbombere tas i bruk til å sprenge ut nødvendige tunneller til diverse samferdselsprosjekter – så er det nok en stund til han skriver om at det der er en bra ting.

 • Erik

  Jeg vil nå ikke si vi feirer Jesus på julaften, men heller familiesamvær og at det går mot lysere tider. /digresjon

  Det er såpass få som inkluderer det andre landet sitt at dette kun blir et ekstra krydder på Norges dag. Burgereren er fortsatt en burger om du inkluderer litt hvitløk eller chili – bare mer spennende. Som nevnt av noen før meg, selv Oslo med all sin multikulturalitet (sikkert ikke et ord, men det funker) bobler over av Norske flagg på 17. mai.

 • BN

  Synes du da at det er ok å flagge med det Nord-Koreanske flagget 17. Mai? Hva med andre diktaturers flagg? Blir ikke det feil i forhold til demokratiske vestlige frie verdier som man ønsker å markere denne dagen? For meg blir det å vise et diktaturs flagg det samme som om man skulle gå under et hakekors flagg.

 • Aisha Nordmann

  » Dette er fordi vår landsfedre ville at feiringen av vår nasjonaldag ikke skulle være ett utstillingsvindu for norsk makt, men for samholdet i landet vårt.»

  -Er det samholdet av bare etnisknorske?

  «Grunnloven åpner for at vi kan vifte hvilket flagg vi vil, men dersom flagget du vifter på en særnorsk dag ikke er norsk må man begynne å stille spørsmål med hvilken tilhørighet man føler man har.»

  -Jeg kom til Norge i 1991 bare 5 år gammel. Startet i barnehagen og avsluttet på høyskolen, men forsatt blir jeg ikke sett på som Kari Nordmann!
  hvilket flagg skal jeg vifte med?

 • Håkon

  Det er helt riktig at Oslo bobler.
  Jeg bare mener at vi er et land som tar imot så mange fra alle verdens kulturer – og jeg har ikke problem med det – men…. en dag…. en eneste dag skal vi ha norske tradisjoner på norske dager. Jeg har vært i Nederland mange ganger på Queensday (nå i fremtiden Kingsday). Det er kjempemoro! Oppfordrer deg og lesere til å dra dit å prøve og se. Men – jeg tar jo på meg oransje som alle andre. Ikke bunad og norsk flagg. Jeg er med å feirer deres dag på deres betingelser. Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke skal feire oss på vår måte.

  Norge tilrettelegger med endret undervisning i religion. Respekt for mattradisjoner på sykehus og fangsler og offentlige instanser.
  Det er liksom ikke det at vi ikke tilpasser oss. Men – er en eneste dag i året for mye å be om at de som kommer for se etnisk norske tradisjoner?

 • Samoht

  Her er det vel mer snakk om å skrive «Til Geir fra Pedro» på presangen… hvorpå Geir flipper ut fordi han ikke vil se andre navn enn «Geir» på bursdagen sin?

 • Irish_Diplomacy

  Jeg skulle like å se debatten snus på hodet etter at barn med israelsk eller amerikansk tilknytning og familie bar disse flaggene stolt opp Karl Johan.
  Sitter med en følelse av at mange som nå er for at 17. mai er verdensdagen ville brukt en annen retorikk da.

 • Irish_Diplomacy

  Ja til israelske og amerikanske flagg på 17. mai.

 • Irish_Diplomacy

  Du får lese deg litt opp rundt temaet. Snakk med Hylland E hva som definerer en spesifikk kultur eller nasjon. Det er nemlig mer enn politisk konstruerte grenser.

 • Irish_Diplomacy

  Vi feirer det faktum at vi for første gang hadde en egen grunnlov. Det er grunnleggende for et lands selvstendighet, og dermed Norge som selvstendig nasjon etter 1905. Man skulle tro at de fleste visste dette. Men ei så.
  For øvrig er den svenske statsformen langt eldre enn 204 år.

 • Hva gjorde du for å bli nordmann ?

 • Kan vi som er «venner av Israel» organisere og samle oss og gå med Israelske flagg i 17. mai toget i Oslo? Kan vi også ha med plakater med . eks «Med Israel for fred» i toget? Ingen har vel noe i mot fred? Davidstjernen i det Israelske flagget er selve symbolet i kampen mot fascisme og nazisme, dvs mot undertrykking og urettferdighet, men for fred, demokrati, likhet, osv. For du vil vel ikke kreve at man må være statsborger av samme land som flagget man bærer 17. mai Gunnar? Og som du sier Gunnar, grunnloven kom ikke ut av rompa på det norske folk, men kom ene og alene fra utlandet. Så vedtok man at jøder og medlemmer av den sionistiske tro ikke skulle ha adgang i riket. Det var den flotte arven vi fikk fra utlandet – en rasistisk grunnlov hvor jødeparagrafen først ble fjernet av 17. mai togets far og helnorske Henrik Wergeland mange år etter 1814. Og jeg ser at Gunnar mener at grunnloven av 1814 som ga stemmerett til kun ca 30 % av alle norske voksne menn og ingen kvinner var demokratisk! Ikke rart du føler deg hjemme i Nord Korea Gunnar….

 • VI FEIRER EN GRUNNLOV
  som dagens politikere og byråkrater mener er så lite verdt at man kan bryte den når de ønsker, spesielt gjelder dette Grunnlovens § 97, jfr. Røeggen-saken (2013), Rederiskattesaken (2010), Stolt Nielsen-saken 2009), Sølvi-saken (2008) o.s.v.
  Brudd på Grunnloven burde vært ensbetydende med kjeppjaging av de som våger å røre landets viktigste redskap som nasjon !

 • R.U.R

  Jaha, og hvordan skal så alt dette skje bare fordi man tillater bruk av andre lands flagg? Toleranse henger sammen med inkludering, ikke polarisering.

 • Irish_Diplomacy

  Det kan bemerkes at Grunnloven i sin første form ikke var særlig inkluderende da den eksluderte jøder fra riket, alle kvinners rett til å bestemme og mange menns rett til å stemme.
  Det sentrale med den var at den la grunnlaget for Norges selvstendighet, og at den kom på det tidspunktet den kom. Intet land uten egen lov kan bli en selvstendig stat. Dette lp til grunn ved løsrivingen fra Sverige 109 år senere. Slik sett kan man si at feiringen 17. mai er unikt norsk, noe de fleste nok ser.

 • Nordbagg

  Innvandrere synes hele greia er teit, det er jo nesten bare venstre-nordmenn som er for dette og foreslår dette! Innvandrere har ikke bedt om dette men blir brukt av dere i en kamp de ikke ønsker!

 • Norge fikk riktignok parlamentarisme ganske tidlig, men demokrati, folkestyre, fikk man først utpå 1890-tallet. Før den tid var det bare en svært liten gruppe av folket som var representert gjennom partiene.

 • Nå bare spør jeg, men viftes det med andre flagg i andre lands nasjonaldags feiringer? For meg ville det føltes feil og frekt ut å stille med norsk flagg i usas, Sveriges eller Nigerias nasjonaldag. Denne debatten er sporet av pga nyttige idioter som denne bloggeren her.

 • Hen

  At Tjomlid monomant gjentar innholdet i tidligere bloggposter, vil neppe virke enda mer overbevisende enn tidligere innlegg.
  At en herre, som synes å mene at han er Norges personifiserte uhildethet, bruker sin «mythbuster»-blogg til å propagandere sitt venstreradikale syn på samfunnet, er så skuffende at jeg knapt har ord.
  Farvel, Tjomlid. Det var altså Trangsyn bloggen viste seg å hete.

 • Linda

  E d nå å diskuter egentli? Bor vi i norge bær vi ett norskt flagg! Å har de innreisende ett problem m d burd dæm itj ha kommi hit i d heile tatt! Dæm vart jo itj akkurat invitert for da ha dæm itj trøngt å søkt om oppholds tillatelse..Ska du være som oss må du bære d NORSKE flagget som oss! :-) D e norge vi feire, ikke aill værdens nasjonaliteter!!!

 • Gamleoslo

  Ja, flere til i Norge minner stygt om AKP-mls gamle paradis. Hei journalistproff. Allern og Brox. Aftenposten……
  Ikke rart folk føler seg tvunget/hjernevaska til tider.

 • Gamleoslo

  Tull. jeg har feira 4.juli et utall ganger. De flagger med stars and stripes over av lav sko. Stolte av sitt land. Ikke som her, hvor man er rasist og nasjonal-sosialist for det minste.

 • Blackmore

  Hvordan kan et annet flagg enn det norske «hedre» Norge mener du? En nasjons flagg står for identitet! Virker som det er en desperat kamp blant et lite mindretall som skriker høyest samt en del andre grupperinger som går ut på å drepe betydningen av Grunnlovsdagen vår. Alt våre forfedre og nære slektninger (i enkelte tilfeller faktisk) arbeidet og «kriget» frem skal idiotiseres og fremstilles som platt, ubetydelig og til alt overmål u-norsk. Det er ikke måte på hvilke karakteristikker man føler seg berettiget til å slenge i trynet på de av oss som ønsker at det klarer seg med ett flagg – DET NORSKE, når vi feirer 17. Mai.

 • Vallhallgame

  Ett flagg alle kan samles under har veldig lite med «diktatur» og «Nord-Korea» å gjøre. Meninger som viker fra dine meninger er nødvendigvis ikke dumskap eller ondskap. Noen ser på felleskap som bestående av å ha noe felles, mens andre ser på felleskap som noe skapt av forskjeller.

  Selvfølgelig må folk få vifte med hva de måtte ønske. Hvilket flagg som brukes er et ubetydelig problem sett i lys av to politiske ideologiers ønske om å sette barna mellom seg i sin pågående politiske kamp.

  PS! «Den er for svingende til og med skrevet på dansk!»

  Du forstår selvsagt hvorfor eget riksmål ikke kan benyttes når det ikke eksisterer. Uten at jeg tror du valgte setningen utover den retoriske nytten den hadde med å fremme eget syn på.

  Ikke er jeg egentlig veldig uenig med deg. Så jeg tror du kunne argumentert din sak uten å bruke ekstreme ytterpunkter for å beskrive en noe mer komplisert verden. Det blir litt trist å se Dagbladets kommentarfelt sette standarden for diskusjon i sin helhet.

 • Antijugertsen

  Ja til uspesifisert frihet til å gjøre som en vil.

  Altså slik vi har det i dag. Ditt ja er overflødig..

 • Antijugertsen

  Sprøyt. Denne saken handler om at noen få små mennesker ønsker å fjerne den friheten vi har i dag.

 • Antijugertsen

  Og retten til å feire nøyaktig som det passer oss uten å måtte stå til ansvar for snevre små terrorister som vil forby alt de ikke liker.

 • Antijugertsen

  At noen få Eidsvollsmenn var sinnssyke betyr ikke at eventyret ligger til grunn for arbeidet til dem alle.

 • R.U.R

  1) du svarte ikke på spørsmålet mitt: hvordan bidrar dette til økt polarisering?
  2) dette er ikke en «kamp» ført av venstresiden. Hva vet du om hvor jeg står politisk?
  3) innvandrere har som alle andre forskjellige meninger og oppfatninger. Noen har et ønske om å bruke flagg fra sitt opprinnelsesland i tillegg til det norske, andre ikke. Poenget er at det må være frihet til å gjøre det hvis man så ønsker. Det er ingen som har tatt til orde for man skal eller må bruke andre lands flagg.

 • «Den 17. mai 1814 gikk Norge fra å være et enevelde til å bli et demokrati.»
  Dette er muligens presist. Selv tenkte jeg at overgangen til demokrati ikke var forenlig med å være delvis underlagt en annen stat (dvs Sverige). Allmenn stemmerett kom først i 1913 i følge Store Norske.

  Ellers tenker jeg som andre at vi ikke feirer Grunnloven så mye som ideen om at Norge bør være et eget suverent land, og at det å lage Grunnloven i 1814 var en måte å markere sitt standpunkt for denne ideen. Skulle ikke tro det var så veldig mange grunnlover som oppstod i vakuum… vakuum er visstnok veldig vanskelig å få til.

 • Så på Norges nasjonaldag, skal man feire alle land i hele verden? Hvor er logikken i det, herr Tjomlid? Du pleier være veldig logisk anlagt, men her flommer det over av stråmenn og ulogiske resonnementer.

  Du må gjerne argumentere for å avskaffe dagen eller totalt endre hva den handler om, men så lenge den er det den er, hva er det med denne frykten for å ha en dag i året hvor landet Norge feires i fellesskap?

 • Nordbagg

  Her er det norske som oppfordrer og ikke innvandrere som ønsker!

 • Nordbagg

  Kommunist svada, jeg har ikke sett en eneste innvandrer som har utrykt ønske om dette, kun venstreradikale som presser frem situasjonen!

 • Antijugertsen

  «Du har ikke sett..»

  Og der var fordommen i gang.

 • Antijugertsen

  Problemet med MIFFere er ikke flaggene, men de heslige plakatene de alltid skal drasse med deg.

  Dette er ikke mennesker som feirer, men som er ute etter å provosere.

 • Antijugertsen

  Nei, på Norges nasjonaldag feirer en Norge. Og det kan en gjøre nøyaktig slik det passer en uten at noen smålige troll har noe de skulle ha sagt.

  De få som ønsker å forby fri feiring er en skam for Norge, og burde helst holde seg hjemme den 17.

 • Antijugertsen

  Bor vi i Norge har vi heldigvis all mulig rett til å feire som vi vil uten at de som tror dette har noe med innvandrere å gjøre har noe de skulle ha sagt :-)

 • PhoenixBaran

  Jeg fortsetter å lese på bloggen din, men jeg utrolig lei suttringa og gnålet ditt. Tror du virkelig det er noen nordmenn som tror grunnloven stammer fra vikingtiden? Tror du virkelig det er noen som tror Norge og nordmenn har eksistert i vakum siden siste istid? Argumentet ditt er at vi må feire multikulturalisme på vår nasjonaldag fordi alt det som i dag utgjør Norge ikke oppstod på hardangervidda? Patetisk. Vi feirer IKKE en grunnlov basert på internasjonale verdier og prinsipper. Vi feierer en grunnlov som er basert på verdier og prinsipper som oppstod transnasjonalt. Det er en viktig forskjell her, men jeg ser hvorfor multikulturelle fanatikere neglisjerer den. Vi feirer frihet, induvidualitet og BRORSKAP, alle verdier fra den franske revolusjonen. Såkalt «mangfold» har ingen ting med dette å gjøre, og multikulturalisme har aldri vært en menneskerett.

 • Nordbagg

  Å det sier du? Noen få mennesker? Som ønsker å fjerne friheten? Jeg vil ikke ha tvang, men offentlige instutisjoner trenger ikke oppfordre til bruk av annet flagg enn det norske på 17 mai!

 • Antijugertsen

  Om det er en feiring av Norge er ikke det noe problem.. La bare plakatene ligge hjemme.

 • Antijugertsen

  1: Jesus Kristus er en eventyrfigur som aldri har blitt født.
  2: Vi feirer jul her i Norge, ikke kristmesse. Det er det få som driver med.

  Hva har du med hvordan andre feirer Norge og hvilke flagg de bruker?

 • Antijugertsen

  Så du mener at enkelte få personers intoleranse skal bestemme? Nei, vi er ikke mye tolerante ovenfor intoleranse her til lands.

  Det er ingen som tråkker på noen ved å feire som det passer dem.

 • Antijugertsen

  «Kan vi også ha med plakater med . eks «Med Israel for fred» i toget?»

  Nei, for det er ikke feiring av Norge, men søplete provokasjoner fra overtroiske nolduser :-)

 • Antijugertsen

  Ja, bruk av andre nasjoners flagg til feiring på nasjonaldager er helt vanlig. Som her i Norge, i USA, og så videre..

  Idiotene er vel de som ikke vet såpass :-)

 • Antijugertsen

  Fint at du ikke er en av den lille minoriteten forbudsonanister. Men hva du vil så lenge du ikke benytter det til å begrense min frihet.

 • Antijugertsen

  Jeg er glad du ikke kan tvinge meg til å være en del av ditt «vi».

 • I USA hadde det ikke godt bra med å løfte tanken på å vaie med et norsk flagg på den amerikanske nasjonaldagen. En nordmann som studerte der borte ble utvist fra universitetet han gikk på da han kom med forslaget.

  Norske flagg har riktignok ingenting med grunnlovsdagen å gjøre, men det er en del av vår historie og tradisjon. Man har også flaggloven. For å forstå hvorfor man vaier med norske flagg på 17.mai så må man kjenne historien.

  På den annen side har jeg ingenting imot at nordmenn med aner fra andre land vaier med andre flagg enn de norske her i Norge. I et land som Norge er det fullt mulig for andre «folkegrupper» å feire «sine» nasjonaldager på andre tider av året.

 • PhoenixBaran

  Jeg har de samme følelsese overfor deg. Jeg er glad du ikke kan tvinge meg til å være en del av ditt «vi».

 • R.U.R

  Du gjentar det du skrev i din forrige kommentar, uten å svare på mitt svar til deg. Kan du ikke forsøke å svare, stedet for å gjenta deg selv hele tiden?

  For øvrig: du tar feil: denne saken startet med barneskole i Ålesund hvor noen av barna ønsket å bruke flagg fra sitt opprinnelsesland i tillegg til det norske. Så jo, dette er det faktisk innvandrere som ønsker.

 • Nordbagg

  Dette var det voksne som organiserte, bare kommunister skyver de søte barna foran seg! Nesten alle vet hvem som var budbringeren, de bommet på 1 ting, resten var korrekt!

 • Irish_Diplomacy

  Det kan så være at du føler deg provosert. Jeg blir ikke provosert av slike ytringer. Og om jeg hadde blitt det s¨å ville jeg fremdeles ikke satt disse folkene inn i kategorien «problem». Det er ytringer og overbevisning.

 • R.U.R

  Jaha, og hva slags dokumentasjon har du for den påstanden?

 • DU, er den typiske multikulturelle som ikke aksepterer FRP i 1. mai toget……

 • Irish_Diplomacy

  Din intoleranse er ikke bra.

 • Antijugertsen

  Stråmann stråmann bukken din..

 • Antijugertsen

  Jeg blir ikke provosert, tvert imot, jeg elsker at dårene driter seg ut i offentlighet og applauderer det.

  Men av tidligere års avisoppslag er det tydelig at noen lar seg provosere. Og det er helt greit når de tilbakestående er ute for å provosere.

 • Antijugertsen

  Nå er det ikke jeg som forsøker å definere et snevert «vi», så det trenger du ikke bekymre deg for.

  Jeg er nemlig ikke en slik en som deg.

 • Man står selvfølgelig fritt til å feire dagen slik man vil, men enkelte har en kvalm og overkompenserende trang til å gjøre nasjonaldagen om til en internasjonal feiring om noe helt annet enn det dagen egentlig handler om.

  Det er svært få som faktisk ville gått inn for å forby folk å gå med andre flagg, på ordentlig. Denne type tanker er en overreaksjon mot de idiotiske forslagene om at man skal feire Norge ved å gå med all slags mulige andre flagg. Klart folk blir lei seg og forbanna over slikt, og overreagerer på det ved bl.a. å si at man bør forby andre flagg enn norske.

  Hvem er det som egentlig vil gå med andre flagg enn norske, og hvorfor skal de på liv og død endre hele poenget med dagen til å handle om all slags mulig annet enn det den egentlig handler om? Er det bare for å få Frp-erne til å overreagere eller er det noe de egentlig ønsker å innføre? Ønsker de å endre 17. mai fra Norges nasjonaldag til en vag feiring av alt i hele verden? Hva er poenget?

  Cinco de Mayo ble antagelig feiret her i Norge i dag av noen, men skulle man i Mexico viftet med norske flagg på Cinco de Mayo? Fordi…? Kan ikke hvert land ha sin nasjonaldag og så feirer man det? Hvorfor skal man blande inn andres flagg på dagen?

  Hva. Er. Vitsen.

 • Hen

  Er det deg, Tjomlid…?

 • Antijugertsen

  Hei trollet..

 • PhoenixBaran

  Du vil definere et snevert «vi» på bakgrunn av abstrakte politiske konsepter som «toleranse» og «mangfold». Det er ikke rom for mennesker som ikke sier «toleranse for enhver pris!» og «mangfold er det beste i verden!» i ditt «vi» – det finnes ingen essens eller substans. Jeg håper du får mulighet til å gjøre dette i eget land en gang i fremtiden, for det har ingen ting med Norge å gjøre.

 • Du uttrykker deg på en nedlatende måte overfor de som mener noe annet enn deg og har tidligere kalt folk for snørrunger etc. Men «dom som sier at andre er dumme – dom er dumme dom»…

  Hva er det egentlig som gjør deg til den allviteren du forsøker å fremstå som gjennom dine blogginnlegg? For meg så fremstår du som et godt eksempel på denne selvutnevnte «nye intellektuelle eliten» kalt bloggere. Er det å ha en blogg synonymt med kunnskap? Jeg kunne starte en blogg i morgen om kvantefysikk selv om jeg ikke kan et dugg om emnet. Andre, som heller ikke kan et dugg om emnet, ville dog tro at jeg kunne dette siden jeg faktisk blogger om det. Du er god med ord, og det er den type bloggere som får mest oppmerksomhet. Innholdet derimot er ofte preget av nedlatenhet, ukritisk linking til halvsannheter på nettet og kvasiintellektuelt svada.

  Over til «saken». Du vinkler dette som om alle andre har store problemer. Men hva er egentlig ditt problem? Hva er problemet ved at vi i dette multikulturelle landet som i det store og hele omfavner nye tilskudd til vår kultur og våre tradisjoner ønsker en dag som bare er norsk? Skader det noen om denne ene av 365 dager beholder sin opprinnelige form. Er jeg virkelig en så sneversynt snørrunge som mener dette, eller er det egentlig du som har et problem…?

 • Så du skal bestemme hvordan Norge skal feires 17. mai fullt og helt. Budskap om fred er for deg altså søppel fra nolduser. Dette høres ut som et gufs fra 1943 da folk ble arrestert for å gå med rød topplue og binders i jakkeslaget. F

 • Finner det passende å sitere deg fra et av dine tidligere blogginnlegg – «Det er bare en påstand, og det finnes nøyaktig null grunn til å anta at det er sant bare fordi noen skriver det på Facebook.»

  Gjelder dette også om noen skriver det i en blogg…?

 • Så andre kan ikke si «stopp – det er nok» foruten du…? Hvem er liksom du som gjennom dine tilsvar her er selve rettesnoren på som rett og galt? Har du noen som helst slags anelse om hvor infantilt du fremstår der du bak et tullenavn kaller meningsmotstandere for idioter, nolduser etc?

  Dom som sier at andre er dumme – dom er dumme dom…

 • snappe

  Det som er tankekorset er vel hvorfor det som har fungert bra med norske flagg tidligere skal gjøres til et problem. Det er ikke riktig å fokusere på å lage et problem av noe som ikke er et problem. Det finnes masse andre områder i samfunnet som trenger fokus. Nå er det vel ikke akkurat treffende å sammenlikne det med diktatur det at vi har et samlende symbol. Det som kan hende ligger til grunn for utspillet er vel at man skal få frem høyre ekstremistene. For å forsøke å forsøke å plukke fra det norske folk det som de er stolte av, det kan nok ikke være seriøst ment. Når man står for tradisjon og ønske at bare det norske flagget skal brukes, så betyr ikke det at det er det samme som diktatur. De som kommer hit syns vel ikke det er riktig at vi gir etter for dem på et slikt område, innerst inne. Man må ha forståelse for at Flagget symboliserer frihet. Da trengs det også respekt for den ytringsrihet uten å kategorisere. De som setter folk i bås og bruker merkelapper for å lukke munnen på dem som ønsker å ta vare på det som er bra, de går i kategorien mobbere.Det er ikke riktig å mobbe folk som ikke ønsker et overnasjonalt styre , men som ønsker at vi skal være Herre i eget hus.Vi har gjeld på over 80.000 kr pr person her i landet gjennomsnittlig for hver utlending fordi de reelle tallene kommer ikke frem i følge en avisartikkel nylig.Merkelig at vi ikke heller kan gi lån til de som kommer hit, så gjelden blir deres , ikke vår.Vi har jo brukt noen år fra å bygge oss opp fra der vi er i dag.

 • Gamlem

  Det er ikkje ein menneskerett å få feire 17. mai, men det er meir enn sannsynleg at det er ein menneskerett å få nytte det flagget ein sjølv ønskjer 17. mai. Lat være å omformulere problemstillinga for å gje deg sjølv rett!

 • snappe

  Jeg har nå etter hvert skjønt at Gunnar bare er ute etter å provosere .Han er uansett født med språktalent som jeg ønsker han lykke til videre med å bruke til noe mer samfunnsnyttig.

 • snappe

  Lurer på hvor mange innlegg som egentlig blir sensurert :) kunne vi få et tall pr dag eller noe ?

 • Txbjørn

  Antallet Haugianere
  er egentlig en kuriositet, det er grunn til å tro at det blandt Eidsvollmennene var mange
  kristne. Om de var lutheranere eller pinsevenner (selv om sistnevnte trolig er
  lite sannsynlig) betyr ingen ting. Det som betyr noe er at Bibelen på den tiden
  betydde langt mer for folk flest enn det tilsynelatende gjør i dag. Take it or
  leave it.

 • Txbjørn

  Sinnsyk
  sier du? Ja noen er naturlig nok barn av sin tid.

 • fbruvik

  Ingen skal fortelle meg hvilket flagg jeg skal gå med. BUUHUUUU!!
  Jeg personlig skal vifte med Nazi flagg og flagg med karikaturer av Muhammed på 17 mai.

 • Pussig at du snakker om deg selv i 3. person…, men kanskje ikke så rart når du fremstår som Tjomlids lett breiale og ufyselige Skybert-figur.

 • Gunnar Hauge, Zürich

  17. mai er ikke bare Grunnlovsdagen, men enda viktigere: Uavhenighetsdagen. Man kan takke flere land for gode inputs til Grunnloven, noe som de fleste er klar over uten å lese denne ensidige bloggen. Uavhengigheten kom derimot fra nordmennene selv, takket være flere dyktige og pågående personer som f.eks. Fritjof Nansen. Det er nok særlig uavhengigheten som feires 17. mai, noe bloggeren helt unngår å si noe om. Særlig på grunn av den norske uavhengigheten er det helt på sin plass med norske flagg på 17. mai mens andre lands flagg ikke har noe med denne å gjøre.
  Hvis jeg skulle vifte med norsk flagg her i Zürich, på den sveitsiske nasjonaldagen 1. august, ville det se ut som en demonstrasjon mot vertslandet Sveits. Derimot ser man mengder av norske flagg her den 17. mai og tilmed et norsk barnetog. Dette er ansett som helt passende både av sveitserne og av alle utlendinger som bor her, mens de sistnevnte feirer sine nasjonaldager (80% vestlige) med sine flagg og sine festiviteter. Slik skal det være!
  I den neste bloggen håper jeg å se mer vesentlig mer balanserte kommentarer basert på mer balansert og mer fullstendig bakgrunnsinformasjon.

 • Ok. kan være enig at det ikke bør være slagord og plakater i 17. toget da dette er en dag man skal feire Norge. Men kan vi ta med ballonger som er formet som hvite fredsduer sammen med det Israelske flagget og slippe de hvite plastfredsduene foran slottet? Eller vil du bestemme fasongen og fargen på ballongene som barna skal gå med i barnetoget?

 • ftw

  Det triste er at noen synes det er provoserende om viftes med et annet flagg på 17. mai. Det er faktisk veldig, veldig trist.

 • ftw

  Så bra at du kjenner alle innvandrerne og kan uttale deg om hva de ønsker.

  Dette handler i bunn og grunn om at noe mindre klartenkte personer har tatt til orde for å forby flagging med andre flagg enn det norske på 17. mai.

 • ftw

  Det er da det vel heller ingen offentlige institusjoner som gjør? Og ingen som tar til orde for at de skal gjøre.

 • ftw

  Du tråkker ikke på noen tær dersom du flagger med Norskt flagg, men du tråkker på mine tær om du ønsker å bestemme hvordan jeg vil feire 17. mai. La folk få lov å feire 17. mai slik som de vil. De aller fleste vil uansett bruke norske flagg så det vil ikke være noe problem.

 • ftw

  Huff, du vil sikkert bli savnet…

 • Antijugertsen

  Apropos dum, er det ikke litt dumt å poste slikt:

  «For å forsøke å forsøke å plukke fra det norske folk det som de er stolte av..»

  Når du da viser at du ikke har skjønt det ringeste av denne debatten? Den handler jo om det eksakt motsatte, at noen ynkelige tølpere ønsker å ta fra meg den retten jeg har til å feire som det passer meg. Litt uheldig med forsøket der gitt..

 • Antijugertsen

  «Du vil definere et snevert «vi»…»

  Du tjener intet på å presentere latterlige stråmenn.

 • Antijugertsen

  Jeg tar bare det essensielle i ordgyteriet..

  «Hvem er det som egentlig vil gå med andre flagg enn norske..»

  Jeg, og hvem faen er det som har noe med å blande seg i det? Du har ingen plass i mine rettigheter. Ingen.

 • Antijugertsen

  Er det vanskelig for deg å se forskjell på feiring og sabotering? Det er forøvrig ikke jeg som sier nei til de sinnssvake MIFFerne, det er 17. Mai komiteen..

  Stråmann stråmann bukken din..

 • Antijugertsen

  Enda en stråmannsfjolle.

 • Antijugertsen

  Slik ja, det var vel godt å få det ut tenker jeg :-)

 • Antijugertsen

  Jeg skal ikke bestemme noen verdens ting jeg, akkurat det samme som for deg. Hvordan folk feirer Norge blander jeg meg ikke i.

 • Antijugertsen

  «Hvis jeg skulle vifte med norsk flagg her i Zürich, på den sveitsiske nasjonaldagen 1. august, ville det se ut som en demonstrasjon mot vertslandet Sveits. »

  Det er mulig at noen ville ta det slik, jeg ville ikke det. Så sitter du da på fasiten? Nei, selvfølgelig ikke. Slike meninger kan vi trygt ignorere, det er den feirendes intensjoner som teller.

  Så den var ikke mye «balansert».

 • PhoenixBaran

  Lær deg definisjonen på stråmann. Ditt «vi» er ekstremt snevert, og defineres utelukkende av tre,fire abstrakte politiske begreper.

 • Vi har hatt kontakt med en liten kommune. De ønsker agg i år. Det foregår etnisk rensning av muslimer i Burma. Hvordan stiller du deg til denne avgjørelsen Mr Tjomlid. Er det ikke på tide du skjønner at det er den norske nasjonaldag som skal feires ?

 • placebo45

  På nasjonaldagen skal det norske flagg vaie fra offentlige bygg. Vårt røde, hvite og blå flagg vil i år og i alle kommende år dominere nasjonaldagfeiringen, og det skulle bare mangle. Flagget er symbolet på Norge, og det skal vi vifte stolt med for et land vi er glade i.

  Nei, dette var ikke en ny kjedelig trollekommentar fra en av disse iherdige nasjonalistene og antisosialistene. Det var tatt fra bloggposten ovenfor.

  Jeg fatter og begriper ikke alle dere som hisser dere opp av et par personlige, reflekterte og interessante blogginnlegg rundt nasjonaldagen og flagget.

  Trist å se hvordan hat og menneskeforakt går hånd i hånd med misforståtte tanker rundt «de som bygde landet vårt» og «den stolte norske tradisjonen vår».
  Det komiske i dette her er jo at de som virkelig bygde landet vårt og stod bak den trygge, antikomunistiske velferdstaten med natomedlemskap og nære forbindelser til USA, verdens beste land å bo i, var jo for f… Gerhardsen og co.
  Det disse mørkeblå nasjonalistene med lysebrune skjorter snakker om er jo tuftet på sosialdemokratiske verdier.

  Er det mindreverdighetskompleks som kommer frem i lyset eller er det en intens jakt på syndebukker? Jeg tipper broparten av de som er så himla opptatt av at små barn ikke skal få ta med sitt selvlagde papirflagg ut på 17 mai egentlig har identitetsproblemer. Av en eller annen grunn føler de at livet har buttet imot, at Norge ikke har svart til deres forventninger… Derfor blir det så provoserende å se en ung, smilende tyrkisk kvinne med et fargerikt sjal på hodet, vifte med det norske flagget i et 17 mai tog. Derfor blir det floksler og svada uten «egentlige» meninger bak.

  «Nasjonaldagen har ikke noe med demokrati og ytringsfrihet å gjøre» blir nok dessverre stående som en klassiker av dustete utsagn om 17 mai.
  Ønsker alle en skikkelig fin 17 mai feiring! Hos meg skal flagget heises, finstasen skal fram og ungene skal få vifte med flagg, rope høyt hurra og spise bøtter med is. Eldstesønnen sammen med sin muslimske polsk/marrokanske kamerat og yngstejenta sammen med sine venninner med bakgrunn fra Norge, Tyrkia, Pakistan og Sri Lanka. Jeg er stort sett veldig stolt av det bittelille, vakre, naive og selvstendige landet vårt og håper de aller fleste borgere føler det samme.

 • Torsvik

  Tull! det er Norges nasjonal dag vi feirer, ikke det «multikulturelle» Norge

 • For meg blir fremmede flagg en sabotering av en tradisjon som jeg ikke fatter skal være så vanskelig å la være i fred. Feiring med fremmede flagg kan man gjøre alle andre dager.

  Stråmann…? Dine usakligheter tyder på en usikker liten sjel gjemt bak et tullenavn og et tastatur. Her kan du være den «tøffe» og bøllete fyren du ellers ikke tørr være. Synes for synd på deg til å hisse meg opp. Fortsetter du i samme bane bekrefter du bare min påstand.

 • snappe

  Den ynkelige tølperen våger seg frampå:) ler.Selvom det ligger under din verdighet å snakke med tølpere egentlig for de rapper vi over fingrene med pekestokken .ler.
  egentlig er jeg ikke opptatt av ordkløveri og slikt. i Jeg tror nemlig det handler om veldig store grunnverdier som er forskjellige, og det å forsøke å flytte grenser.Noen grenser symboliserer vår identitet .Nei du kan ikke få feire som du vil. Jeg vil ta fra deg retten til det. Når sa jeg det ? Du kan feire hjemme med to flagg på verandaen din om du har :) Flotte flagg forresten :)Du har grunn til å være stolt av de :)Men i toget bruker du det norske :) Så får du ta en runde rundt huset om du har vanskelig for å adlyde ;)
  Å være ettergivende er ikke det som trengs i dag. Det som trengs i dag er å avsløre det som ligger i bunnen på det som skjer. Jeg ønsker ikke å bli satt i bås, som ynkelig tølper eller annet nedsettende tilsnakk som til en uskikkelig elev. Å ydmyke folk for ha andre meninger hører ikke hjemme i et demokrati. Ser at du ikke har sperrer for å snakke nedlatende. dum form for hersketeknikk. Jeg tenkte før jeg sjekket, at du var lærer. En rød penn var ute for å rette på de ukorrekte.( ser at du var lærer tidligere ) kan godt hende at du ikke er så ille som du fremstår, men du fremstår hakket over arrogant.Den ene av dine to kulturer, regner jeg som hakket mer høflig enn det andre. Du skjønner sikkert hvem. Antakelig vet du på forhånd hva man står for , så jeg trenger ikke poste mer om dette . Du har gjordt deg opp en mening om disse visse ynkelige tølpere og du fortsetter sikkert å kjøre på i samme stil. det handler ikke om det som du snakker om, at hver skal få bestemme. Det er du som ikke skjønner. Jeg legger meg ikke flat for dampveivalsen. Jeg ønsker ikke å legge meg på det nivået du ligger, med verbale lusinger fra en anarkistisk-aktig ttidligere lærer :)ler.Jeg skjønner det er gøy å være så flink verbalt som du er , og briljere med det skrevne ord, men jeg ser bare dette som nok et syptom på forsøk på nasjonalt rivningsforsøk. Å svekke det som er vår identitet, slik jeg opplever at du gjør, ved å rakke ned på dem med andres meninger ( altså bidra til å svekke, ikke styrke demokratiet ) Det skaper et dårlig klima mennesker imellom og vitner om at du ikke skjønte formålet i skolen som skulle være toleranse. Det gjelder ikke bare en vei . sjekke om du bør legge inn et par hakk mer med høflighet ?Lærere skulle egentlig være rollemodeler. ler.Tidligere lærere også. En gang lærer, alltid lærer :)Selv foretrekker jeg å måle avstanden på bestikket til bordkanten. dette går nok på bekostning av det som har underholdningsverdi for deg, prøv å ikke vær så sikker på at duforstår. hva stod i Osebergskipet i runetekst?Jeg vet ikke hva du mener om dine meningsmotstandere, men noe ved dem frister veldig til hugg, for de stod så lagelig til for deg . Vi trenger ikke Alister Crowley i dag. Det er nok nå.

 • Antijugertsen

  Ja du prøvde deg, og det gikk skikkelig skitt. Det gjør som regel det for tarvelige små ignoranter som deg:-)

  Til tross for ordgyteriet ditt kommer du deg ikke unna at du ikke hadde forstått hva saken går ut på. Så er du dum? Ja, det er det ingen tvil om..

 • Antijugertsen

  Og stråmannen har satt seg skikkelig fast..

  Du er nå en artig en.

 • Antijugertsen

  «For meg blir fremmede flagg en sabotering av en tradisjon…»

  Din tradisjon er ikke interessant, heller ikke hva du mener om andres feiring. Du må bare få det inn i hodet at andre ikke er enige med deg, og det er det som avgjør hva som inkluderes i «vi» begrepet. Hverken du eller jeg har noe vi skulle ha sagt.

  Stråmannspjattet ditt er hysterisk morsomt.

 • snappe

  Et spørsmål til deg Tjomslid : På noen av innleggene er det mulig å trykke på navnet i blått og få opp kommentarer. Mens andre navn er grå. Mitt var det tidligere mulig å trykke på, men nå gikk det ikke. Hva er årsaken ?

 • Harald Kvisli

  Det er ingen som har sagt at vi feirer det multikulturelle Norge – ikke argumenter med stråmenn. Det vi feirer er Grunnloven. Den sikrer oss rettigheter som er helt vesentlige i et liberalt demokrati.

 • PhoenixBaran

  Fra wikipedia: «I retorikk og logikk er stråmann eller stråmannsargumenter en tankefeil som består i å lage seg en stråmann av motstander ved å tillegge denne meninger som det er lett å tilbakevise»

  Hvilke meninger er det jeg har tillagt deg som du ikke kan stå inne for? Er det en stråmann når jeg sier du er sneversynt, men ikke en stråmann når du sier jeg er sneversynt?

 • Haliost

  Lærer?

 • antijugings

  Tøv og fanteri.
  Denne saken handler kun om at det er noen få som ønsker å forby andre å feire som de vil. Det kalles frihet, og var det våre forfedre kjempet for.
  Det er ikke mye norsk over tankegangen din.

 • antijugings

  Var det noe du forsøkte å si?

 • antijugings

  At du ikke ser det selv er åpenbart, jeg for min del finner det meget fornøyelig.
  Løgner er ditt navn.

 • antijugings

  Det kommer an på hvilken type profil en har, det er vel bare Disqus profiler som gir tilgang til hele suppa.

 • antijugings

  Hei trollet.

 • PhoenixBaran

  Du er ikke en slik som meg. Jeg er arti, en løgner og jeg bruker stråmen for å tilbakevise de meningsfulle hypotesene dine. Jeg skjønner det er traumatisk for deg at hele verden ikke mener det samme som deg. Kanskje du bare trenger å berikes litt? Vi lever i et inkluderende og flerkulturelt samfunn, det er rom for alle er det ditt ansvar å tilpasse deg dette…

 • mags

  Mye av kranglinga om flaggbruken 17. mai synes å bunne i sammenblanding av HVA som feires og HVEM som feirer. Det som feires er Norges Grunnlov, og på 17. mai synliggjøres dette med å vifte med norske flagg. De som feirer, kommer fra alle land og landsdeler, og synliggjør dette ved å ha på seg sine nasjonaldrakter. Slik kan et fargerikt fellesskap markere sin støtte til et felles prosjekt, i dette tilfellet prosjektet Norge. Mens man vifter med det norske flagget er det likevel helt på sin plass at man, som Tjomlid, minnes at vår grunnlov står i en internasjonal og historisk tradisjon.
  Det kunne vært fint med en fredelig Alle Demokratiers Dag, men til nå har vi sett lite oppslutning, og jeg er redd det ville bli mye flaggpoliti.

 • Antijugertsen

  Fin stråmann..

 • Gunnar
 • Snappe

  Det er mulig du ikke skjønner hva du driver med. Jeg skal holde den muligheten åpen.Men utover det, så tror jeg ikke det handler dypest sett om å debattere at noen har et ønske om å forby andre flagg.Har du tenkt å forby dem den muligheten å h det ønsket du da? Du kan uansett ikke sette deg over andres rett til å mene at det er det beste. Nå er det ikke der jeg befinner meg, for det jeg egentlig reagerer på, er at jeg opplever hele saken som en form for manipulasjon. Så lenge ikke folk vet hva som skjer med dem i landet her, og agendaen så tror de at å stemme på Erna og Siv vil løse problemet. Det tror ikke jeg. Jeg tror det heller vil skape enda større spillerom for manipulasjon, og vi vil få enda flere problemer. Jeg har studert fotososiologi, og jeg opplever at bildet av den jenta med Carl Johan og flaggtoget er arrangert. Hun fremstår usympatisk og unaturlig sur på en slik måte at det er villet av noen.jeg tror dem som laget dette har en politisk agenda. Jeg har studert Film og TV analyse, og har et våkent blikk, samtidig som jeg har et analytisk sinn. Jeg tror ikke jeg er så dum som du innbiller deg, for selv om DIN debatt handler om det du prøver å fortelle oss, nemlig at du ikke liker at andre inskrenker din følelse av frihet, så tror jeg ikke bare det handler om dette, og jeg skjønner også at det er de rødgrønne sin måte å styre på som er årsaken til at vi sansynligvis får en blå regjering, og Det er de som trekker i trådene.Grunnen er at de etterpå da vil få et enda større grep. Det blir som å fiske laks. man slipper ut snøre midlertidig i prosessen for å etterpå når den er utslitt trekke den inn igjen.Jeg er ikke så veldig fiksert på meg selv. Jeg tenker faktisk på landet mitt , og jeg følger godt med, og ser likhetstrekk i andre land når det gjelder det som foregår.

 • Mags – En tulling er hva du er.

 • Johan

  I Sverige har det tyvärr blivit så att man inte längre kan känna någon som helst stolthet över att vara svensk eller fira något som är svenskt. Istället hyllas gång på gång allt utländskt. Vi har politiska företrädare som hävdar att Sverige inte är något alls, att det inte finns någon svensk kultur och att svenskar är avundsjuka på invandrargrupper. Utifrån detta synsätt har också svenska flaggan kommit att förknippas med allt ont.

  I Sverige är det helt enkelt fult att älska eller vara stolt över sitt land. Jag hoppas verkligen inte att Norge följer efter i denna utveckling. Norrmän, stå istället upp för allt det som är norskt, och som gör ert land unikt. Sverige har blivit ett helvete att leva i.

 • Antijugertsen

  «Det er mulig du ikke skjønner hva du driver med. »

  Feil, det er nok du som er på bærtur.

  «Du kan uansett ikke sette deg over andres rett til å mene at det er det beste.»

  Det har aldri skjedd.

  Osv..

  Heldigvis er det slik at de som hyler etter forbud ikke akkurat har noen medvind i seilene. Så det er fritt frem å feire som det passer en, helt uten å bry seg om hva andre måtte mene.

  Den eneste av oss som snakker nedsettende om andres meninger, og tar seg til rette på andres vegne, er du. Som vist i sitat i første tilsvar. Unnskyld meg, men slike holdninger finner jeg ikke akkurat typisk norske.

 • Var vi ikke strengt tatt under sverige, og på den måten egentlig svenske når vi fikk den grunnloven?
  Er ikke Norge et land med en befolkning som har kommet hit gjennom forskjellige folkevandringer? For eksempel nord- og vestlendinger kom her noe før og tidligere enn østlendinger (uten at det er noe stort poeng), hva med samene og vår behandling av dem? Er ikke de en annen kultur? Er ikke en kultur strengt tatt konstant i flux? En vedvarende prosess som aldri vil stoppe? «Multikulturell» er et tåpeord når nasjonalister bruker det som om det betyr noe annet enn et kulturelt…

 • Er det lov å nevne at staten ikke var part i Røeggen-saken? Og at redersaken ble avsagt under dissens, og da kan du neppe klandre noen for å ha forsøkt.

  Videre, i § 97-vurderinger skiller Høyesterett mellom egentlig og uegentlig tilbakevirkning. Det er er lære som aldri hadde blitt utviklet om ikke både stat og private prøvde saker.

 • Hylland Eriksen vil også si at kultur er et grunnleggende dynamisk fenomen, som hele tiden forandrer seg i kontakt med impulser utenfra.

  Han vil også gå langt i å hevde at det ikke finnes en egen «norsk» kultur; Norge er et land som består av mange ulike kulturer, enten det er punkere, småborgerskap, kvasi-intellektuelle eller frikirkelige. Det «norske» fellesskapet konstrueres hele tiden, og vår feiring av 17. mai er en viktig bidragsyter til denne konstruksjonen. Ved å åpne for mangfold og variasjon på 17. mai, konstruerer vi en mer inkluderende «norskhet» enn som fantes tidligere. I en global verden er en inkluderende kultur helt nødvendig.

  Noen vil kanskje føle at en for lite ekskluderende «norskhet» ikke er tydelig nok som grunnlag for å bygge en identitet på. For å opprettholde troen på det norske fellesskapet er det nødvendig at «somaliere», «svensker», «pakistanere» og «polakker» holdes utenfor. Sannheten er imidlertid at det eneste som skaper det norske fellesskapet er folkets tro på det; selv om vi deler felles institusjoner og et felles språk, er det faktisk lite som knytter oss sammen i dette langstrakte, provinsielle landet. Siden troen på «norskheten» er det eneste som utgjør «norskheten», har vi mulighet til å definere den gjennom troen vår. Da velger jeg heller å tro på en «norskhet» som er tilpasset en global verden.

 • Selv skjønner jeg ikke helt hvorfor «etnisk norske» (kan du gi en definisjon på hva du her mener) skal ha noe særegent eierskap til denne politiske enheten vi er en del av. En av de flotte tingene med et demokrati er nettopp det at det er folket, uavhengig av av dette folkets opprinnelse eller bakgrunn som har et eierskap til staten.

 • DaisyDoll

  Blå er blå og grønn er grønn helt til alle bestemmer seg for at fargene skal kalles noe annet. Hypotetisk sett, spiller fargenavnet svært liten rolle. Men reelt sett gjør det, det blant oss mennesker. Hvorfor ikke endre det norske flagget til gult og blått? Hva stopper oss? Farger er som alt annet svært abstrakt. Ingenting spiller egentlig noen som helst rolle. Kosmos og kaos. Vi mennesker betyr null og niks.

  Men så har det vist seg det… at nostalgi blant mennesker er ingen flyktig følelse. For de det gjelder er tanken om kultur historisk identitet og røtter viktig. Selv om ikke du skjønner det. Dette gjelder ikke bare nordmenn. Men alle land. Hvorfor oppsøker vi mennesker kulturhistorien vår – og andres – igjen og igjen? Hva er så godt med det opprinnelige for det sjelelige? Jeg vet ikke. Slik er det bare. Ikke bare for meg. Men også for veldig mange andre. Hvorfor kan ikke dette bli tatt hensyn til?

 • Jeg kan respektere at folk føler dette, selv om jeg ikke deler denne følelsen. Jeg har imidlertid emosjonell tilknytning til andre ting som kanskje ikke er så fornuftige. Problemet mitt er når folk bruker denne følelsen for å legitimere ekskludering av andre mennesker, særlig hvis man går så langt som å ta i bruk et politisk virkemiddel av typen forbud for å gjøre det. Da får man heller se om man klarer å endre innstilling.

  Det er litt som sjalusi: Det er forståelig at man er sjalu hvis en jente du er forelsket i heller er interessert i en annen, men å dyrke denne følelsen kan virke direkte destruktivt. Særlig om det leder til at man går så langt som å gjøre det man kan for å undertrykke eller straffe «rivalen».

  Mennesker er svært tilpasningsdyktige vesener, og våre emosjoner kan ta mange ulike former, og fungere for å tjene gode såvel som dårlige formål.

  Hvorfor ikke forsøke å utvide den historiske identiteten din til å også inkludere det stor tverr-politiske og tverr-nasjonale prosjekt den norske nasjonsdannelse var? Hvorfor heller ikke å forsøke å se deg selv som en del av en tradisjon som har sine røtter tilbake til de gamle grekerne, via opplysningstid og romantikk til der vi er i dag? Eller hvorfor ikke se ditt liv i sammenheng med hele menneskeslektens store prosjekt? Det siste er hva som kalles humanisme.

 • DaisyDoll

  Åh du naive menneske… Jeg blir så matt av slike som deg! Du kan godt drømme og tro at vi alle er like inni og alt det der men slik er det ikke. Følger du ikke med i timen? Til og med i England har arbeiderpartiet beklaget innvandringsprosjektet. Kostnadene løper løpsk på bekostning av hva andre vil kalle viktige samfunnsoppgaver; barnehager, eldre, infrastruktur og skole. Humanisme meg her, og humanisme meg der. Du kan godt sitte på DIN HØYE MORALSKE HEST å preke og tro at vi bør være en oase for alle folkeferd. Pøs på, pøs på. Jeg håper virkelig at du som har slik tro på det multikulturelle også gjør ditt i hverdagen for å sikre at innvandrerne blir integrert. Med ditt moralske og HØYVERDIGE ståsted så regner jeg med at du har åpent hus for alle folkeslag. Dersom du ikke gjøre det, synes jeg virkelig at du bør gjøre det! Tenk for en tilfredsstillelse! Da kan du virkelig nyte den sjelelige tilfredsstillelsen det måtte være å oppføre seg som den åndelig lederen du føler at du er.
  Og ja, jeg stemmer i… Hipp Hipp – Hurra for alt og alle – la vår identitet forfalle!

 • DaisyDoll

  Jeg er født her og jeg har slekt som går tilbake flere generasjoner. Og hva med deg? Jeg kan godt flytte til et indiansk reservat og kle meg opp som indianer. Men blir jeg indianer for det?

 • Og hvis dine foreldre hadde flyttet til landet, hva hadde du vært da? Hadde det vært forskjell om foreldrene dine hadde hatt vår vanlige bleke hudfarge eller en som var litt mørkere? Min stesønn flyttet hit som fireåring, og snakker nå flytende norsk. Siden han har samme hudfarge som meg, så er det ingen som tenker på å spørre ham hvor han «egentlig» kommer fra… mens hans klassekamerater med mørkere hudfarge får dette spørsmålet. Er ikke det litt rart? Om noen år kommer det at han har bodd i opprinnelseslandet hans bare til å være et svakt minne, eller kanskje han ikke husker noe av det i det hele tatt (jeg husker i hvert fall svært lite fra da jeg var fire år). Hans mor (min samboer) kommer nok aldri til å bli oppfattet som «helt norsk», siden hun nok aldri klarer å kvitte seg 100% med aksenten sin, men vår felles sønn er født og oppvokst her, og i og med at han har «riktig» hudfarge vil ingen noen sinne (selv ikke folk som deg) hevde at han er noe annet enn helt og holdent norsk. Jeg synes i hvert fall at det er litt merkelig, men kanskje du har en god forklaring på hvorfor hudpigmenter skal ha så mye å si på hvordan mennesker blir oppfattet…

 • DaisyDoll

  Hei Jitte, helt enig med deg. La oss bytte ut befolkningen nå. Hvit, svart, gul eller rød. Nasjonal tilhørighet betyr jo i grunnen null og niks. Det er jo bare en ‘følelse’ så da spiller det jo ingen rolle. Tror nesten jeg må ta på meg indianer drakta med en gang, for vi er jo alle mennesker. Og det er jo det som er viktig. Det er som jeg sier.. Hipp hurra for alt og alle la vår identitet forfalle! Jippi.

 • Du klarer med andre ord ikke å svare på spørsmålene mine? Er min sønn norsk? Er min stesønn norsk? Har hudfargen noe å si på om du oppfatter en person som norsk?

 • kingvald

  En liten korrigering av litt historiske misforståelser:
  I januar sluttet Kongen av Danmark, Norge etc etc fred etter å ha vært på den tapende side i Napoleonskrigene, og i fredslutningen avsto han Norge til Sverige. Ledende menn i Norge aksepterte ikke dette, og sammenkalte Riksforsamlingen på Eidsvoll, som så vedtok Grunnloven, som fastslo uavhengighet. De valgte også en egen konge, 17. mai.
  Om sommeren gikk Sverige, under ledelse av sin kronprins Karl Johan, til angrep for å tvinge igjennom svensk overtagelse av Norge. Krigen ble tapt, og det ble klart at Norge ikke ville få internasjonal støtte for uavhengighet. Det ble derfor inngått en avtale om at Norge skulle beholde sin nye Grunnlov, med noen justeringer, men måtte gå i personalunion med Sverige.
  Så først fra det tidspunkt kong Karl ble valgt (og Karl Johan derfor også ble norsk kronprins) var Norge «under» Sverige. Det skjedde nesten et halvt år etter Grunnloven ble vedtatt.
  Kjell Ingvaldsen

 • kingvald

  Vift med det flagget du vil, sier jeg. Føler du deg som norsk, og ønsker å feire landets «fødselsdag» som det, så bruk det norske.
  De som ikke regner seg som norske, og ønsker å markere at de som utlendinger allikevel ønsker å feire vår nasjonaldag sammen med oss, de kan godt få markere dette med sitt eget flagg for min del!
  Kjell Ingvaldsen

 • kingvald

  Man har bedre kildedekning for en viss lausunge til ei byggmesterkjerring som hadde et navn nå vanligvis gjengis som Jesus en mange andre man regner som sikre historiske personer rundt 30 etter den allmenne tidsregning, så Antijugertsens første punkt er jug.
  Punkt to faller på at tidspunktet for jul er fastsatt fordi det er den vanlige tid for å markere nevnte lausunges fødsel, samt all historisk bakgrunn for feiringen. At så få faktisk legger noe særlig i den bakgrunnen for feiringen.
  Kjell Ingvaldsen

 • kingvald

  Fy og fy, Pedro tillater seg å feire Geirs bursdag, så slemt.
  Kjell Ingvaldsen

 • kingvald

  Denne fryktelige grusomme «venstreeliten» vil at alle skal ha frihet til å markere dagen med det flagget de mener passer dem best. Og av naturlige grunner er det nesten utelukkende det norske som velges.

  Høyrekreftene er så opptatt av å forsvare «norskheten» at de vil detaljdiktere hvordan det skal feires. Det skal ikke en gang være lov å være annet enn sterkt negativ til forekomsten av andre flagg en det rene norske. Vanskelig å se hvordan dette er i tråd med ånden i den Grunnloven som tross alt er bakgrunn for dagen!
  Kjell Ingvaldsen

 • AudunGL

  Ok, var ikke klar over akkurat det. Spenstig.

 • Antijugertsen

  Tror du.
  Det finnes ikke en eneste kilde ut over eventyr om fantasifiguren. Ikke en eneste. Og du vet ikke hva jul er…

 • Antijugertsen

  Du skjønner ikke en døyt du..
  Trist.

 • kingvald

  Evangeliene må regnes som rimelige gode kilder på at fyren har eksistert. Hans gudommelighet er noe helt annet! At du ikke tror på den gir deg ikke grunnlag for å avvise personens eksistens!
  Navnet jul kommer av det norønne jol, men har vært feiret på tidspunktet for den kristne «kristusmesse» siden vikingetiden, og ikke på sin opprinnelige tid i henhold til «forn sed», nemlig i midten av januar.
  Det er også rimelig entydig for det overveldende flertallet at det som regnes som opprinnelsen til høytiden er den kristne «kristmesse», selv om det bare er et mindretall som faktisk kan sies å reelt feire det som en religiøs høytid.
  Kjell Ingvaldsen

 • Antijugertsen

  Vrøvl.

 • Antijugertsen

  Du kan holde overtroen for deg selv og slutte med løgnene..

 • kingvald

  Hvilken overtro? Og hvilke løgner?
  Kjell Ingvaldsen

 • Jørn Kløvfjell Mjelva

  Det er du som velger å konstruere din identitet på en slik måte at den reduseres av at det er andre folkegrupper som deler den med deg. For meg virker dette litt som å si at gull mister sin verdi fordi også kvinner kan eie det.

  Hvorfor er det å la «identitetene forfalle» at man gjør dem mindre ekskluderende. Hvorfor må den norske identiteten ekskludere mørkhudede mennesker for at du skal oppleve den som reell? Er virkelig ikke en identitet mer enn en eksklusjon av andre mennesker?

  Det virker som om du er mer opptatt av å holde andre utenfor fellesskapet enn å faktisk bidra til det. Hvorfor har du valgt dette?

 • Antijugertsen

  Se vrøvlet ditt ovenfor, hvor du presenterer eventyr som «troverdig». Slikt er løgn. Og at du tror på vaset er overtro.

 • DaisyDoll

  Hei, å joda jeg klarer å svare på spørsmålene dine. Det behøver du ikke å være redd for. Det at jeg ikke svarer direkte i fht deg og din families tilhørighet noe med at jeg ingen Gud, dommer eller tilsvarende. Det jeg skriver om er Norges innvandringspolitikk på et generelt grunnlag. Jeg sammen med, svært mange andre er og har vært i mot sosialistenes kjærlighet for multikulturalismen. Det verste i min mening er at myndighetene med overlegg har valgt å sette munn kurv på og stigmatisere de som er i mot deres innvandrings politikk som har gått for fort, for uhemmet og for store mengder. Derfor skiver jeg også dette under pseudonym. Eller, som moren min sa til meg for mange år siden, «du må ikke uttrykke dine kritiske meninger om innvandring offentlig, for husk du har barn!». Så galt har det altså gått i hva jeg trodde var frie og demokratiske Norge. Det at prøver å insinuere at jeg er en rasist, er kvalmende og direkte feil. Jeg har bodd i mange land i en årrekke. Jeg har aldri og kommer heller aldri til å verdsette disse menneskene mindre enn meg selv. Alle mennesker er likeverdige! Men iom at du spør meg direkte om dine personlige forhold, kan jeg godt gi deg svar. jeg vil si til deg og familien din, ikke vær så redd for ‘røttene’ deres.

 • DaisyDoll

  Vær stolt av hvor familie medlemmene dine kommer fra! Hvorfor i all verden har alle et slikt enormt ønske om å måtte bli norske? Jeg trekker denne slutningen ene og alene pga at jeg også er gift med en utlending. En utlending som er og kommer alltid til å holde hodet sitt høyt når han forteller hvor han kommer fra. Kan love deg hvertfall en ting at han aldri kommer til å ønske og bli norsk. I tillegg, har vi faktisk to barn sammen. Og vet du… Jeg er stolt av å kunne si til alle og enhver at ja, de er faktisk halvt norske og halvt utenlandske. Er det ikke flott!!!!

 • kingvald

  Hvorfor kan ikke jeg få feire som jeg vil uten tåpelige kommentarer fra dere som ikke har noe å komme med? Det var da fælt så grusomt det var at ei ungjente for omtrent to tusen år siden fikk en lausunge. En lausunge som senere grunnla ei religiøs sekt.

  Det er en ting at du ikke liker denne byggmester-stesønnens religiøse lære. I det minste den varianten som hans nåtidige tilhengere praktiseres. Men å hevde at det er overtro at han har eksistert er å trekke den litt vel langt. Her gjelder det å skille snørr og barter.

  Historisk fakta er: Kilder gir rimelig godt grunnlag for å konkludere med at det rundt år 30 etter den allmenne tidsregning var en stesønn av en byggmester i fra Galilea som virket som sekt-leder. En sekt som senere utviklet seg til en stor gruppe trossamfunn som fortsatt er aktive.

  At de nåtidige tilhengerne til disse avleggerne av lausungens sekt til tider kan være særdeles usympatiske personer, samt grunngir mangt av forskjellige usmakelig praksis i fyrens lære, fordi de hevder at han var «Gud», er noe helt annet.

  Og at det Norge feires en høytid som har sin opprinnelse i minnedagen for hans fødsel er også fakta. At denne feiringen for de fleste har mistet sitt religiøse preg, samt har tatt opp i seg mange andre element (som navnet jul), forandrer ikke det!

  Antijugertsen, nedenfor skriver du, sitat: «Hvorfor kan ikke jeg få feire som jeg vil uten tåpelige kommentarer fra dere som ikke har noe å komme med?» sitat slutt. Hvorfor kan’kke da de som vektlegger historiske kilder få lov til å tro at en godt kildebelagt person faktisk levde for omtrent to tusen år siden? Eller at hva kildene sier om en høytids bakgrunn faktisk stemmer?

  Kjell Ingvaldsen

 • Jeg forsøker på ingen måte å få deg til å fremstå som en rasist, jeg stiller spørsmål ut fra det du skriver, da jeg er uenig i mye av det, og spesielt kanskje måten du skriver ting på. Jeg er helt enig i at det er mange problemer med norsk innvandringspolitikk, men den kommentaren din over (som avsluttes med «Jippi») er bare teit, og ikke et produktivt innlegg i noen som helst debatt.

  Jeg synes det er flott at du har en multikulturell familie, og lurer da på hvordan du kan ha det, og samtidig være imot «multikulturalismen». Du trekker frem London som et eksempel over her, og joda etniske briter er i mindretall i London, som den eneste plassen i Storbritannia. Samtidig så er det rundt 60% hvite i byen (hvorav 46% etnisk hvite briter), og de resterende 40% er spredd mellom et stort antall forskjellige etnisiteter, så de er fremdeles med god margin den største etniske enkeltgrupperingen. London er vel kanskje verdens mest multikulturelle by, og vet du hva, det går faktisk ganske så bra. Faktisk så bra at London kan sies å være den økonomiske hjørnesteinen som trekker resten av landet med seg. Det som i all hovedsak skaper uro er når det blir stor økonomisk forskjell mellom folkegrupper, noe som sannsynligvis var den sterkeste faktoren i å starte opprørene i England i 2011. Disse hadde sitt opphav i Tottenham, som er et av de fattigste områdene i Storbritannia, og også et av de som både har høyest arbeidsløshet, og er mest plaget med gjengkriminalitet. Det viser seg gang på gang at det er nettopp dette som skaper uro, der man får en jevnere fordeling av godene vil det bli mindre slike uroligheter. Selv om jeg ikke er sosialist, så vil jeg tro det er et av de sterkeste argumentene for denne «kjærligheten for multikulturalismen» som du kaller det. Man ser de enormt store fordelene med å få inn andre kulturer og signaler (noe jeg antar du selv ser fordelen av, siden du selv har bodd utenlands og har utenlandsk familie), og man ser at de problemene som kan oppstå ved å la mennesker med forskjellig etnisitet bo i de samme områdene kan løses hvis man klarer å jevne ut de økonomiske forskjellene.

 • Antijugertsen

  Smån, den eneste som ikke har noe å komme med her er deg, og det viser du til gangs.

  Det var ikke eventyrfiguren som grunnla den tarvelige sekten, det ER overtro å tro på overnaturlige fenomener, bevisbyrden for fantasifigurens opphav er helt og holdent de overtroiskes og det hjelper deg ikke å komme drassende med «historiske fakta» som hører hjemme på et kreasjonistmuseum sammen med «dinosaurene»..

  «Og at det Norge feires en høytid som har sin opprinnelse i minnedagen for hans fødsel er også fakta»
  Dine løgnaktige fremstillinger blir altså ikke bedre. Noen få feirer noe tøv som heter kristmesse. Det er ikke noe VI driver med. De fleste av oss feirer jul.
  Din naive tro på propagandaen du har fått servert er fascinerende. Det finnes ingen kilder.

 • DaisyDoll

  Hei igjen. Jeg tror vi slutter her jeg Jitte. Sorry, orker ikke aa engasjere meg I tankegangen din. Blir rett og slett litt mett av hele deg, for det jeg forsoeker aa fortelle deg synker tydeligvis ikke inn.
  Beklager.

 • tutorp

  Skal vi være virkelig korrekte, kan vi vel diskutere om krigen egentlig ble tapt. Det ble inngått en fredsavtale der begge parter kom med ganske store innrømmelser. Sverige aksepterte Norges selvstendighet som rike, mens Norge gikk med på å gå i en personalunion med den svenske kongen. Den svenske kongen ble da begge landenes øverste leder, og det var kun kongemakt og utenrikspolitikk som ikke var selvstendig. Norge ble altså formelt sett aldri lagt «under» Sverige, men under den svenske kongen.

  De jure var vi altså egentlig selvstendige og uavhengige fra Sverige (men ikke fra den svenske kongen, som nok anså sin svenske krone som sin hovedtittel).

 • Jeg prøver kun å forklare en ting (at «multikulturalismen» er svært kompleks), og så lurer jeg på en enkelt ting (hva er det du egentlig er redd for).
  Hvis jeg har brukt for mange ord for deg for å forklare dette, så er det kun på grunn av punkt 1, at dette er et komplekst tema som dessverre har såpass mange forskjellige sider at jeg ikke evner å ta den enkle veien og trekke de enkle konklusjonene. Det får jeg i så fall overlate til deg og dine…

 • kingvald

  Enig, derfor la jeg ordet under i hermetegn. Den svenske politiske ledelse, med kronprins Karl Johan, ønsket nok en mer reell og tettere «underleggelse». Senere ble det en viss aksept for likestilling på enkelte områder, bla noe som er direkte relevant i en flaggdebatt: Sildesalaten. Populært i Norge i begynnelsen, upopulært i Sverige, fordi det signaliserte likestilling mellom rikene.

  Mot slutten av unionstiden, når de norske statsorganer utnyttet den opprinnelig kun formelle likestillingen også reelt, så snudde synet på sildesalaten. Da ble den populær i Sverige, fordi den symboliserte felleskapet, men upopulær i Norge, som ønsket totalt brudd politisk.

  Kjell Ingvaldsen

 • Susanne H.L

  Jeg kan ikke dy meg, da denne debatten har engasjert meg voldsomt. Jeg studerer møter mellom kulturer, og har vært gjennom det meste fra kommunikasjon til menneskerettigheter, og jeg må selv si at uansett hvor flott det er at vi ønsker å inkludere når vi feirer Norges Grunnlov, ligger det mer bak dette enn hvordan selve grunnloven ble dannet, skal en se slik på ting er hele verden en felles klan (uansett hvor flott det hadde vært, tror jeg dette forblir en rosa drøm)

  Alt som du argumenterer for er forståelig, men kanskje noe irrelevant, da alle argumentene for valgfrie flagg er rettet mot å inkludere og danne fellesskap. En skal ønske alle velkommen, men likevel oppfordre til at de ulike etniske grupper skal skille seg ut. Det kan være vanskelig for en med minoritetsbakgrunn og velge flagg, for det første. En ønsker gjerne å være føle seg norsk på lik linje med andre, men en vil ikke »støte» sitt opprinnelige opphav. Dette kan være ett av flere utfall, at de føler en kulturell ambivalens. Jeg ser her flere negative sider enn positive, og i og med at inkludering er blitt så strekt argumentert for, kan en sette spørsmålstegn ved hvorvidt den har den motsatte effekten.

  I tillegg er det viktig å huske de som en gang i tiden satte sine liv på spill for Norge. I fare for å høres gammeldags ut, syns jeg vi burde tenke litt lengre enn kun på deltakere av dagens 17.Mai feiring. Det ligger så mye mer bak enn hvordan vi fikk samlet ordene som står i Grunnloven. nasjonalfølelsen står sterkere i eldre generasjoners hjerter, o det er viktig å respektere den kampen våre forfedre kjempet for å gi oss starten på det landet vi har, og fortsatt bygger.

  debatten om innvandring er, på alle plan, et »touchy» tema, og det virker ofte som frykten for å støte noen oversvømmer det enklte faktum at en spade bør kalles en spade.

  Jeg er for inkludering av innvandrere, og vi bør alle åpne øynene slik at vi ser hvor sammensatt verden er blitt. Vi kommer ikke til å komme unna møter mellom ulike etnisiteter. Vi må lære av historien for å unngå konflikter, respektere forskjeller og være tolerante. Men det som er like viktig er å ta vare på det vi har bygget.
  Jeg har ofte reagert på enkelte artikler og bøker jeg har vært gjennom i studietiden, hvor det til tider virker som vi bør kaste alle norske verdier, eller det som verre er, det settes spørsmålstegn til om det er noe vi i det hele tatt kan kalle norsk. Jeg har alltid hatt en håp om fredelig sameksitense, og det har jeg enda, men jeg har blitt mer bevisst på det faktum at vi ikke må glemme å bevare våre tradisjoner og verdier, så langt det er mulig og ønskelig.

  Dette er ett tema som engasjerer meg, ta gjerne kontakt om du mener noe av det jeg har skrevet, virker helt hull i hodet! :)

 • Det jeg ser som det sentrale problemet er premisset om at Norge har spesielle tradisjoner og verdier som skiller seg fra resten av den vestlige verden, og på mange områder hele verden. Da snakker jeg ikke om folkedans og bunad, det er staffasje, og disse tradisjonene svekkes ikke av å tillate flere flagg eller andre kulturers tradisjoner, tvert i mot. Jeg snakker om tradisjoner og verdier som virkelig identifiserer en kultur eller betyr noe for et samfunn. Hva er det vi nordmenn har som er så spesielt og som trues av at vi også inkluderer andre kulturers nasjonalsymboler?

  Det har jeg aldri forstått. Har vi verdier som skiller seg fundamentalt fra Danmarks? Tysklands? Storbritannias? Kan noen definere hva disse er? For hvis vi ikke klarer å definere eller navngi dem som unike, hvordan kan vi da hevde vi har noe unikt som må beskyttes?

 • frankfri

  Nei trumfkortet handler ikke om grunnlov og verdier. Trumfkortet er det handler om statsborgerskap. 17. Mai er ikke dagen for bindestreksnasjonalitet. Det er dagen hvor vi bør stadfeste at vi er norske. Ikke norsk-pakistansk, norsk-trøndersk eller whatever. Det å insistere på norske flagg på 17. Mai er å fjerne seg fra misforståelsen om at det å være norsk handler om bunad, blå øyne og fødested. Så lenge man tuller med andre flagg så vil man fortsette å skape et a og b lag: De norsk norske og de andre norske. Ikke bare er det å røre i brunt grums, det er også dypest sett ekskluderende. Hvorfor ikke gå i alle verdens nasjonaldrakter med norske flagg? DA viser vi at man kan være like norsk om man er født i kautokeino, kabul eller koldbotn.

 • Anders Westlund

  Jeg har kanskje et litt enklere syn på det. På 17. mai feirer jeg Norges fødselsdag. Og ved fødselsdagsfeiring så feirer man den personen som har fødselsdag, ikke naboen (eller naboens barn hvis det er barneselskap det er snakk om).

 • Derullandei

  Ja, helt klart enklere.

 • Derullandei

  Best å unngå hele suppa. Ikke har jeg flagg, og ikke har jeg tenkt å kjøpe et i år heller.

 • Derullandei

  Vi har en helt unik nasjonalisme. :P

  Neida, dette var selvfølgelig bare spøk fra min side. Nasjonalister og ultranasjonalister finner man i de fleste land. Spørsmålet ditt står ubesvart.

 • TM21

  Word!!!!

 • getanimal

  Like fullt, så er det den norske grunnlov og vårt demokratiske styreform som markeres 17. mai. Og symbolet det er samlet under er det norske flagget. Dog fungerer også Riksvåpenet. Hvordan skal man tolke det om Saudi-Arabia eller Irak sitt flagg ble veivet med i 17. mai-toget? Er det en hyllest til stater som praktiserer halshugging, henging o.s.v. Eller er det bare et fromt ønske om at Norge skal følge i samme spor? Det virker fjernt at det kan ha noe med vår tanke om 17. mai-feiringen i alle fall.

 • getanimal

  Ta deg en runde alle andre dager du. Så ser du at det ikke har noen sammenheng med 17. mai. -Dog har jeg registrert folk fra diplomatiet den 17. mai med både jakkeslagsløyfe og håndholdt norsk flagg.