Radiolab: Are you sure?

Skjermbilde 2013 06 09 kl 11 31 45

Jeg liker podcaster, men jeg har ikke all verdens tid til å høre på dem. Det blir stort sett når jeg går frem og tilbake til jobb, og på en og annen togtur. Derfor begrenser det seg hvor mange jeg kan følge med på. I praksis er det egentlig bare The Skeptics Guide to the Universe som har episoder på ofte litt over en time, og den kortere Skeptoid som har 10-minutters episoder om spesifikke tema. Innimellom hører jeg på de lange og fantastiske intervjuene i Point of Inquiry, men det er egentlig alt jeg rekker.

(I et par år var jeg selv med i en podcast som heter Saltklypa. Den ligger nå død, men du kan fortsatt lytte til alle episodene her.)

Jeg har i lang tid blitt tipset om en amerikansk podcast som heter Radiolab, og for ikke så veldig lenge siden fikk jeg endelig summet meg til å sjekke den ut. Og jammen meg var det verdt det. Jeg har foreløpig ikke rukket å høre så mye, men det jeg har hørt har vært ren magi.

Denne podcasten har en ekstremt høy produksjonskvalitet. Hver sending er redigert og klippet så presist og intenst sammen at man blir dratt rett inn i hver episode. En setning kan starte med at en person snakker, før neste person fyller inn ordene i midten, og så avsluttes den av en tredje person. Det er lydeffekter og stemningsmusikk, og lydkvaliteten er svært høy. Hører man på den med headset er det som om de snakker rett inn i hjernen din.

I dag er det søndag, og mange har litt tid til å gjøre noe de ellers ikke ville gjort. Jeg vil derfor oppfordre deg til å sette av en time til å lytte til den kanskje mest fantastiske podcast-episoden jeg noensinne har hørt. Det er ren magi, det er kunst, det er historiefortelling på sitt ypperste, det er emosjonelt gripende, det er spennende, det er intellektuelt stimulerende, og det får deg virkelig til å tenke.

Denne Radiolab-episoden heter «Are you sure?» og tar for seg tre fantastiske historier:

1) Rocked by Doubt

In 2010, Lulu Miller was biking across the country, taking some time to clear her head for a new phase of life. And somewhere in Nevada, she ran into a guy named Jeff Viniard who was on a similar journey. They shared the road for two weeks, pedaling hundreds of miles together until Utah. Along the way, they got to be pretty close, and Jeff, a geologist by training, rekindled Lulu’s long-lost love of rocks. But it turns out the ground beneath his own feet was shifting that summer… and he found himself desperately searching for some rock-solid evidence to help him figure out his future.

2) Dealing with Doubt

World Series of Poker Champion Annie Duke has made millions playing poker. Her trick? She’s found a way to put a number on what she can and cannot know. She tells us how we might take her math-minded ways away from the card table, and put them to use in the everyday gambles that steer life outside the casino.

3) Reasonable Doubt

On July 29th, 1985, a 36-year-old woman named Penny Beerntsen went for a jog on the beach near her home. About a mile into her run, she passed a man in a leather jacket, said hello and kept running. On her way back, he re-appeared. What happened next would cause Penny to question everything she thought she knew about judging people — and, in the end, her ability to be certain of anything.

Sett av litt tid i dag til å høre gjennom denne episoden. Du vil virkelig ikke angre.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!