Skjermbilde 2013 07 19 kl 11 21 23

Saken om 24 år gamle Marte Deborah Dalelv som ble voldtatt i Dubai og deretter fengslet og siktet for utenomekteskapelig sex, alkoholbruk og falsk forklaring, er tragisk.

I dag kom det frem at hun etter å ha blitt arrestert også mistet jobben sin i selskapet THE One på grunn av «uakseptabel og upassende oppførsel».

Oppsigelsesbrevet ser slik ut:

Suspention letterps4

THE One velger altså å gi en ansatt sparken fordi politiet i et land som forsvarer voldtekt av kvinner velger å skylde på offeret i en voldtektssak. Det rimer ikke helt med hva vi kan lese på Facebooksiden til selskapet:

Skjermbilde 2013 07 19 kl 11 20 35

[…] we need a better world. That’s why, intent on being THE [responsible] One, we aim to be both magical and meaningful: […] while Changing the World Together.

Changing the World, indeed. Til et sted hvor kvinner ikke lenger kan føle seg trygge? Til et sted hvor kvinner skal straffes for å være uskyldige ofre? Til et sted hvor en fundamentalistisk, religiøs, kvinneundertrykkende lov skal vektlegges mer enn menneskerettigheter, medmenneskelighet og likestilling?

Nei, dette er tomme ord fra THE One. Det kan hende de gjør bra ting i andre sammenhenger (og det ser det ut til at de gjør), og det kan hende de har gode intensjoner, men dette er lavmål. Dette er uholdbart. Som arbeidsgiver skal de i en slik situasjon støtte sin ansatte og gjøre alt for å bidra til at hun kommer seg ut av denne håpløse knipen. Det er kanskje begrenset hva de kan gjøre, men å gi henne sparken og dytte all skyld over på henne, er hvertfall ikke det riktige valg.

Skam dere!

THE One opplever i skrivende øyeblikk å få mye kritiske kommentarer på sin Facebookside, og de sletter unna etter beste evne. Kanskje på tide å bidra? Så lenge det er mulig bør de med fordel hamres med kritikk. Post gjerne lenken til den engelske artikkelen på USA Today slik at kunder internasjonalt får se hva dette handler om. Uansett hva som eventuelt måtte komme frem av detaljer om saken i fremtiden, så er ikke dette en akseptabel behandling å gi sin ansatte. Vi bør vise vår avsky og bidra med en fredelig kritikk mot selskapet.

Facebooksiden finner du her. Du kan og klage på Twitterkontoen @THEOne_Planet. E-postadressen til deres Dubai-avdeling er [email protected] om du vil klage til dem direkte.

Fyr løs!


Jeg valgte selv å sende følgende til dem på e-post:

Dear Management,

I am shocked and horrified to read that you chose to fire Marte Deborah Dalelv after learning about her arrest in Dubai, March 6th 2013.

http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/07/18/dubai-woman-raped-jailed-extramarital-sex/2554045/

I do not know the full details of the events, but whatever happened I can not understand how you could choose to not support her after she had been charged for having «sex outside of marriage» when she reported being raped. We do not know if she’s guilty of perjury, and I do not know if she did anything else stupid or illegal the night before the arrest, but that doesn’t change the situation. You have actively chosen to support a religious fundamentalist regime which condones sexual violence against women, and that is despicable.

You state on your Facebook page that you want to change the world and make it a better place. Well, this is your golden opportunity. I hope you reverse your decision and give Ms Dalelv all the support she needs right now, including covering all her legal costs.

Thank you for listening.

 • getanimal

  En sak har ofte flere sider. -Den ufine oppførselen arbeidsgiver viser til trenger jo ikke å ha noe å gjøre med den anmeldte voldtekten. I intervjuet med VGTV kommer det jo klart fram at Marte var dritings den aktuelle kvelden/natten. Ingen vet vel om det som THE One Planet sikter til er en helt annen «fyllehendelse» tidligere på kvelden? -Man skal være forsiktige med å trekke alle slutninger for tidlig.

 • Som jeg skriver i bloggposten så kan det godt komme frem detaljer om saken i fremtiden. Det legitimerer likevel ikke at et selskap sparker en ansatt arrestert av politiet etter å ha anmeldt en voldtekt når anklagen er at hun har hatt sex utenfor ekteskapet. Uansett om hun har oppført seg som en drittsekk i fylla, så bør THE One Planet ta et standpunkt og forsvare henne mot et slikt overgrep. Uansett hva hun har gjort så kan ikke selskapet sparke henne mens hun ligger nede med trussel om 16 måneders fengsel for å være kvinne.

  Detaljene er således irrelevante så lenge siktelsen mot henne konkret handler om at hun er kvinne. Det bør THE One Planet ta tydelig avstand fra, men det kan virke som om de er mer redde for å miste kunder i landet, enn å gjøre det moralsk riktige.

 • Diven

  Utrolig dårlig tidspunkt uansett.
  Skal ikke være mulig, å være så blåst i hodet, at man sier opp folk, midt i en prosses!

 • Bullzzeye

  Enig, men det burde heller ikke være nmulig å være så blåst at man drikker seg drita i Dubai, på en firmafest – når man vet hvor mange begrensinger det er på slik adferd der nede.

  Det blir som å hoppe i strikk – frivillig, uten å sjekke at strikken er festet.

  Håper hun får hjelp og kommer seg hjem så snart som mulig – det er unektelig en grusom lærepenge hun har lært. For det er hennes lærepenge – Dubai vil neppe merke noe til dette, og de fleste kundene til firmaet hun jobber for er folk som jo mener at kvinner er mindre verdt.

 • Diven

  hmmm så du mener at det er greit, at hun ble dømt for sex utenfor ekteskapet, fordi hun hadde drukket? og at det, er en saklig oppsigelse grunn?

 • Bullzzeye

  Selvsagt ikke – men alle vet jo at det er slik der nede. Hvorfor så overrasket?

 • pragmatiker

  Så din mening er at man skal se på dette som kulturkræsj og ikke noe annet? 6 Oktober 2004 skrev UAE under FNs ærklæring mot alle former for diskriminering mot kvinner. De bryter nå, ikke bare i denne saken, sine egne internasjonale obligasjoner. Det burde kanskje ikke overraske oss, men å si at «sånn er det bare» hjelper ingen.

 • MissyChance

  Nå vises det jo direkte til en politirapport, så det er vel ikke helt utenkelig at det er den saken det gjelder.

 • getanimal

  Enig i at tidspunktet var – mildt sagt – uheldig.

 • YN WA

  Gleder meg til dette skjer i Norge – en gave fra oss til de neste generasjoner….

 • Bullzzeye

  Jeg mener man må ta ansvar for eget liv og egen helse. Det gjør man ved å tilpasse seg situasjonen og landet man er i – blant annet.

  Dubai har det sharia-baserte styresettet de har – at noen velger å overse dette er en dyrkjøpt lærepenge.

 • Andy

  Ja, for en politirapport kan man jo alltid stole på. Står det der at noen har oppført seg slik eller slik så er jo saken opp og avgjort.

  Om en lokal politimann ikke liker deg eller er i lomma på den du har anmeldt, så er det seff’ den sakligste av alle oppsigelsesgrunner.

 • Det må være smertefullt å være så teit.

 • MissyChance

  Mulig det er slik i din verden, ikke i min.
  Jeg svarer da altså den som sier at «Den ufine oppførselen arbeidsgiver viser til trenger jo ikke å ha noe å gjøre med den anmeldte voldtekten.» og at det kan gjelde andre «fyllehendelser» den kvelden …

 • YN WA

  Det må være smertefullt å være så naiv.

 • Tim

  Ser ut som om de har stengt facebooksiden sin :)

 • Alexander
 • Guest

  Det ser ut som om THE One Planet valgte å slette Facebook-siden sin for noen minutter siden.

 • elseberitkristiansen

  Her er vi enige, Gunnar Tjomlid! Dette er mailen jeg har sendt:

  Dear management,

  through media it has been brought to my intension that you chose to fire

  Marte Dalelv who was raped while being at a work arrangement on your behalf,

  and later was charged for sex outside marriage, drinking alcohol and false statement.

  I guess she broke one or more of your rules that justifies letting her go, but it was

  extremly cruel to do so, considering her situation. And may I also say, extremly stupid

  considering that your company will go down sooner or later, because of that.

  If you don’t have the backbone to stand up for a young woman who’s human rights has been violated

  in the worst way possible, there is no way you have what it takes to stay in business. Besides, the young

  and clever woman you need to maintain your business will not work for you in the future. Neither will the

  institutions that help you recrute them.

  There is still time to turn around and support Marte like you should have done from the beginning, and I want to urge you

  to do so. You may not have a future business in countries that violate womans human rights if you do,

  but you may not need such countries to be successful either.

  Sincerely,

  Else Berit Kristiansen

 • Ivar_R

  .. Og der var den FB-siden borte vekk! :-)

 • elseberitkristiansen
 • EmilAmundsen

  Avskyelig oppførsel fra The One.

  Undskyldningene fra enkelte kommentatorer her inne som spiller «hva om» leken er latterlige. The One er fult klar over middelalder tilstandene i Dubai men velger likevel å vektlegge en politi-rapport som bakgrunn for sin avsjedigelse. Vi gjør ikke det i det vestlige samfunn selv om det er snakk om vestlig politi. I en sak som dette er det helt hinsides uakseptabelt. Hva Marte gjorde eller ikke gjorde denne kvelden er ikke en gang en faktor i denne saken. Å argumentere med at Marte er «dum» som «ikke visste bedre» er verbal avføring.

  The One får nøyaktig det de fortjener.

 • elseberitkristiansen

  «verbal avføring ..» Den tillater jeg meg å stjele:)

 • Ivar_R

  Denne også:
  https://www.facebook.com/TheOneAmman
  Kjør på!

 • fbruvik

  Med dagens import av muslimer til Norge så er det kun et spørsmål om tid før vi får svineriet hit.

  Sharia praktiseres i dag flere steder i England. Det er et faktum.

 • Dette er igjen en villedende opplysning fra din side. Wikipedia skriver:

  «In September 2008, newspapers in the United Kingdom stated the government had «quietly sanctioned» the recognition of sharia courts. This refers to situations where both sides in a legal dispute freely choose a sharia court as a binding arbitrator rather than taking a matter before the official courts. The decision did not break new ground: the decisions of similar Jewish beth din court arbitrations have been recognized in England for over 100 years.»

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sharia#Application_by_country

  Det handler altså ikke om at Sharia brukes innenfor vanlig strafferett, og vil aldri kunne ramme deg og meg selv om mulsimer skulle ønske å benytte det i ulike konflikter seg i mellom som ikke rammes av norsk lov. Så lenge selv ikke de fleste muslimer ønsker sharialover i Norge tror jeg du kan senke skuldrene og sove godt.

 • GeeGee

  En dårlig beslutning på hennes kant endrer ikke faktumet at en forbrytelse har blitt begått og at autoritetene bruker lovene til å straffe offeret heller enn å prøve å hjelpe. Å ta ansvar for seg selv er en ting – å utnytte seg av en annen perons sviktende dømmekraft eller situasjon er ene og alene overgriperens valg,med de konsekvensene det medfører. Å kalle dette «en lærepenge» er etter min oppfatning å bagatellisere saken, og signaliserer en «hun kunne for det selv»- eller «slik er det bare der nede»-holdning som ikke hører hjemme noe sted.

 • Jørgen Westby

  Marte kan bare bli fengslet. Hun har dratt til Dubai frivillig.

  Når man drar til et muslimsk land, er det ditt eget ansvar!…

 • pelsjeger

  En kan jo også gå inn på tripadvisor og gi en review på en av resturantene dette firmaet eier. http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g294013-d1875945-Reviews-The_One_Restaurant-Abu_Dhabi_Emirate_of_Abu_Dhabi.html

 • Eli

  Noen firmaer har i sin kontrakt med arbeidstaker «all bruk av alkohol i arbeidstiden kan gi grunnlag for oppsigelse» Kanskje de hadde noe slikt?? Ikke vet jeg, men jenta må få hjelp. Hva skjedde med voldtektsmannen – han var jo også en ansatt – er han blitt forfremmet eller? for han var kanskje ikke alkoholpåvirket??

 • Yngve Sjølset

  Slactivisme i form av facebook og twitter; done.
  Håper dette sprer seg til andre også, regner med at det popper opp blogger og podcastsekvenser her og der etterhvert som tvinger media til å ta flere runder – ikke det at det skal mye til siden dette er noe som pressen sikkert sikler over å få grunner til å grave mer i. Problemet er at jo mer negativ omtale tidligere arbeidsgiver og Dubai får jo vanskerligere kan situasjonen bli, eller de kan rett og slett legeg seg flate om det internasjonale presset blir for stort, det er alltids lov å håpe…

 • I følge en artikkel jeg leste har voldteksmannen også blitt avskjediget, hvertfall midlertidig.

  Om hun har brutt interne regler i firmaet er selvsagt mulig, men det var definitivt feil tid å gi henne sparken. Selv om hun har gjort noe som gir grunnlag for oppsigelse handler det om ren medmenneskelighet og prinsippsak å hjelpe når hun fengsles for å ha anmeldt en voldtekt. Firma-policy er irrelevant.

 • fbruvik

  Jeg kan ikke se at jeg noe sted har påstått at Sharia brukes innenfor vanlig strafferett.

  Jeg skrev «Sharia praktiseres i dag flere steder i England. Det er et faktum.» Du tillegger meg påstander som jeg aldri har kommet med, det er tvilsom argumentansjonsteknikk.

  Jeg tror dette bare er første steg i en Islamisering av hele Europa, der våre etterkommere må leve under lover og regler laget av en kvinnefiendtlig religion som blir tredd nedover ørene deres, mot deres vilje.

 • kimcash

  Er du dum eller?

 • Ergo påstår du at det bare et et spørsmål om tid før Sharia tar over, noe som er en påstand som ikke henger på greip ettersom de færreste innvandrede muslimer ønsker sharialovgivning selv. Selv de fleste muslimske land har en lov/straffelov som ikke er basert på Sharia. Det tatt i betraktning er det interessant hvordan man i all seriøsitet kan frykte det samme i den vestlige verden…

 • Fasch

  Har Kim Morten Larsen sluppet ut fra Bastøy og skaffet seg nick?

 • fbruvik

  Det er ikke en påstand Thomlid, det er min vurdering av hvordan jeg tror Norge vil bli om 100 år. At du tror det er urealistisk er greit, og jeg håper du har rett.

 • Smilet

  Håper du blir utsatt for en grov voldtekt…Og det er isåfall din egen feil, for å være der du var da du ble voldtatt.

 • Jørgen Westby

  Europa er en ting. Islam Land er noe annet

 • R.U.R

  Hva er det du legger til grunn for din vurdering da?

 • Bygdekongen i Byen

  Er det ikke en svenske som eier The One?

 • Trimaran

  http://www.youtube.com/watch?v=pBB-jI31A3Y Du kan ha godt av å se denne korte BBC dokumentaren. En har i praksis gitt makt til ekstremister som spesiellt går ut over kvinner.

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/9975937/Inside-Britains-Sharia-courts.html

 • Bygdekongen_i_byen

  Lånte den jeg…. håper det er greit?

 • Jørgen Westby

  Nei.

 • Jørgen Westby

  Nei…

 • Bam Bam

  Her er facebook siden til eier og leder. Han er aktiv der; så kanskje fint å fortelle han hva vi mener: https://www.facebook.com/thomas.lundgren1?fref=ts

 • Bam Bam
 • fbruvik

  Min vurdering baserer seg observasjon av hva som skjer i de landene der muslimer er i flertall, samt det faktum at Islam er den raskest voksende religionen på kloden.

  http://brie-hoffman.hubpages.com/hub/Muslim-World-how-muslims-will-take-over-the-world-via-population-growth

 • Bam Bam
 • Bam Bam

  Eieren er fortsatt mulig fortelle sin mening til:

  https://www.facebook.com/thomas.lundgren1?fref=ts

 • Bam Bam

  Du burde skrive direkte til eieren og (han er jo svensk, og bør absolutt forstå dette kvinnesynet er middelaldersk):

  https://www.facebook.com/thomas.lundgren1?fref=ts

 • Bam Bam

  Send til eieren og, som er aktiv på facebook:

  https://www.facebook.com/thomas.lundgren1?fref=ts

 • R.U.R

  Uansett hvilket land vi snakker om er voldtekt aldri offerets feil. Du legger skylden på kvinnen fordi hun oppholdt seg i Saudi-Arabia. At rettsvernet for kvinner der er under enhver kritikk gjør henne ikke skyldig!

  Det er ikke mange ti-år siden kvinners rettssikkerhet i forbindelse med voldtekt var meget svak også i Norge, så det er ikke noe poeng i å lage slike dikotomier du gjør her.

 • Bam Bam
 • Jørgen Westby

  Norge er ikke styra av Islam sine verdier!

 • R.U.R

  Kan du være litt mer konkret? Komme med en analyse på hva som skjer i land der Islam er den største religionen, og på hvilken måte dette er relevant for Norge?

 • Trygve
 • R.U.R

  Noen av dine meningsfeller ser faktisk ut til å tro det…
  Hva legger du i «Islam sine verdier», og hvordan er dette relevant i denne saken?

 • Jørgen Westby

  Islam er pest!

 • gjesten

  Hei. Jeg lurer litt på Tjomlid: Er den angivelige voldekten dokumentert? Hvis ikke, så er dette løse påstander fra en persons side av saken.

 • Jørgen Westby

  Marte kan bare bli fengslet. Hun har dratt til Dubai frivillig.

  Når man drar til et muslimsk land, er det ditt eget ansvar!…

 • Per Ulv

  På den positive side får vi trøste oss med at hun vil motta generøse dagpenger, få mat tilpasset hennes egen tradisjon, trenings og studiemuligheter, samt opparbeide seg gunstige trygderettigheter og oppholdstillatelse i et av verdens rikeste land.

 • R.U.R

  Du kan altså ikke svare?
  Skjønner at du ikke har noen argumenter, eller vitenskapelig fundament for dine påstander og meninger.
  Ikke overraskende!

 • Jørgen Westby

  Du snakker om apekatt land Norge?

 • Nei, voldtekten er neppe dokumentert da dette som regel er svært vanskelig. Men det er fullstendig irrelevant. Saken handler ikke om hun har blitt voldtatt eller ikke, men om at hun er fengslet for å ha anmeldt voldtekt med den begrunnelse at hun har hatt utenomekteskapelig sex.

  Om hun har løyet om voldtekten er helt uinteressant i den sammenheng. Man skal ikke straffes fordi man er kvinne.

 • Bullzzeye

  Det er slik reglene er der nede. Kvinner er mindre verdt, og det hun gjorde er iflg lovene der nede – straffbart.

  Jeg er selvsagt like uenig som alle andre i dette – men det er ren naivitet og etterpåklokskap å skulle kimse over individets ansvar for å følge et lands lover og regler – samt å ta hensyn til kulturelle forskjeller.

  Ellers er det selvsagt positivt at dette nå blir profilert enda mer enn før – slik at folk tenker seg om to og tre ganger før de drar på heisatur til Dubai. Dette er ikke Kreta.

 • fbruvik

  Så fint at du spør!

  Ifølge en omfattende studie som Pew Research har gjort blant 38.000 mennesker i 39 land, vil et klart flertall av muslimer at sharialov innføres.

  Når muslimer får flertall i et land så har de som vane å prøve å innføre sharialover. Ta for eksempel konflikten i Nigeria.

  I den nordlige delen av landet er muslimene i flertall, mens de kristne dominerer i sør. De to religiøse gruppene utgjør omtrent like store deler av Nigerias befolkning, og har lenge ligget i konflikt. De
  religiøse motsetningene ble skjerpet mellom 1999 og 2000, da flere
  delstater vedtok å innføre islamsk sharia.

  Praktiseringen av sharia har ført til stadige konfrontasjoner og voldelige sammenstøt mellom myndighetene og forskjellige muslimske grupperinger. Konflikten har også flere ganger ført til massakrer av sivile på begge sider. Innføringen av sharia har vært en katastrofe for landet, og innbyggerne lever i konstant frykt.

  Ut fra dagens befolkningsutvikling i Norge og Europa, og hvis dagens politikk i hovedsak ligger fast i årene som kommer, er det ifølge internasjonale eksperter ikke et spørsmål om det blir et muslimske befolkningsflertall på kontinentet, og dermed også i norske byer. Spørsmålet er når dette er en realitet.

  Beregninger Human Rights Service har gjort, viser at nordmenn blir i mindretall i Oslo rundt år 2026 med dagens innvandringshastighet (og fødselstall). Da er ikke 3. og 4. generasjon medregnet. Majoriteten av innvandrerne vil ha ikke-vestlige bakgrunn, og
  majoriteten av disse igjen vil ha bakgrunn fra den islamske
  verden. Dette betyr altså ikke at muslimer er i flertall i 2026. Ut fra
  den demografiske utviklingen i andre europeiske storbyer, som Rotterdam og Marseille som kan få muslimsk flertall innen ett til to tiår, så anslår Human Rights Service at vi kan få et muslimsk flertall i Oslo om fire til fem tiår.

  Med et muslimsk flertall, og under forutsetningen at dagens politiserte islam vinner frem, vil Norge underlegges sharia, og muslimer vil, i tråd med sharia, bli herskerne, og andre religiøse grupper vil få dhimmi-status, altså at man får færre og andre lovmessige rettigheter og må betale en særskatt. Vi får altså et religionsfascistisk og kjønnsfascistisk samfunn.

 • Per Ulv

  Det spørsmål på slutten av setningen din kunne du spart deg :)

 • Hanne

  nå har det nok skjedd noe med siden deres….kommer ikke inn der…..kanskje dette har en virkning på dem….

 • Jørgen Westby

  Det må være smertefullt å være så naiv.

 • Jeg skal ikke diskutere befolkningstallene, fordi de strides det mye om. Men du hopper elegant bukk over det mest sentrale element, og det er at muslimer som innvandrer til vestlige land modererer seg og tilpasser seg lokale forhold svært fort. Et muslimsk flertall i et fattig og konfliktfylt land kan på ingen som helst måte sammenlignes med et eventuelt flertall i et rikt og demokratisk land.

  * Alle ser på det norske, politiske systemet som godt og situasjonen i de fleste muslimske land som dårlig.

  * Svarene varierer sterkt fra de som ønsker et skille mellom stat og religion til de som tegner et drømmesamfunn med tradisjonell sharialovgivning

  * Ingen ønsker at tradisjonell sharia skal innføres i Norge.

  – Alle de muslimske lederne tenker kreativt rundt hvordan muslimske dogmer kan tilpasses det norske samfunnet. De har ikke lyst på konflikter og tenker kreativt rundt hvordan de kan leve som muslimer her uten å lage bråk, sier Elgvin.

  http://www.vl.no/samfunn/vil-unnga-sharia-brak-i-norge/

  Fra 2006: http://www.nettavisen.no/innenriks/article642952.ece

  Tidigere bloggposter om dette:

  http://tjomlid.com/2009/06/20/sharia-lover-i-norge-neppe-vidar-kleppe/

  http://tjomlid.com/2009/05/05/vern-om-vare-vestlige-verdier-kast-demokratene-ut-av-landet/

  Og om tendensen i Europa generelt:

  Undersøkelser viser at bare et mindretall av europeiske muslimske kvinner er tildekket, og at andelen stadig synker. Tall fra Tyskland viser at mens om lag en fjerdedel av førstegenerasjons innvandrerkvinner bruker hijab, så gjør bare 18% av deres døtre det samme.

  og

  So in France, where 45% of people said in a survey that adultery is morally acceptable, so did a high proportion of local Muslims. In Germany, where 73% of the population is opposed to capital punishment, the view was shared by exactly the same percentage of local Muslims. In Britain, where there is greater popular hostility to pornography, this is mirrored in the British Muslim community.

  og

  Over hele linja ser man at andre- og tredjegenerasjons innvandrere er mye mer på linje med samfunnets øvrige holdninger omkring normer, oppfatninger og oppførsel, enn foreldrene deres er.

  Dette er stikk i strid med den frykt vi ser hos de innvandringsfiendtlige i Norge, som frykter at muslimer vil ta over landet, innføre Sharia-lov og ødelegge den norske kultur. Undersøkelser viser konsekvent at etter 2-3 generasjoner er holdningene hos innvandrere på linje med etniske nordmenn. Vi har lite å frykte, men må håndtere de umiddelbare motsetninger som dukker opp hos nye flyktninger i deres første møte med den norske kultur.

  http://tjomlid.com/2009/08/01/frykten-for-islam-pa-vei-nedover/

 • Agnethe Yirdfast

  We need a hashtag for this! Hashtags work on facebook too, as of recently. My tweet:

  @THEOne_Planet Your suspending ms. Dalelv because she was raped is despiccable. The world is watching #THE_One #Theone #Marte_Dalelv

 • Jørgen Westby

  Det trenger vi ikke. La Marte sitte i fengsel i Dubai!. Hun har dratt til selv og må ta sitt ansvar!

 • Audun
 • Agnethe Yirdfast

  De har stengt den midlertidig. De har andre sider, se lenker i kommentarene

 • FaceMan

  Hun er ikke fengslet for å anmelde en voldtekt eller å være en kvinne. Hun er fengslet for å ha brutt landets lover. Vil anta at kollegaen (som også ble tiltalt) også sitter fengslet.

  Domstolen kom altså til den konklusjonen at det ikke var en voldtekt. Hvem er vi til å overprøve en domstol i Dubai?

  Jeg håper uansett hun får hjelp fra UD slik at hun i det minste har hatt kompetent forsvar og hjelp under en ankesak.

  Det er, så vidt jeg vet, ikke uvanlig at man mister jobben hvis man blir dømt for en forbrytelse – også i Norge.

  Man bør tenke seg om før man drar til et annet land. I Dubai skal man være forsiktig med alkohol. Det er forbudt å kysse offentlig. I Egypt kan man ikke dele rom med egyptiske statsborgere med mindre man er gift. I Thailand er majestetsfornærmelse særdeles alvorlig. I Singapore er det forbudt med tyggegummi. Forsøpling er også strengt forbudt.

  Er man uenig i et lands lover og domstoler, så bør man faktisk unngå det landet. Mangel på turisme kan være noe som motiverer land til å forandre seg til det bedre.

 • fbruvik

  Det er riktig at når muslimer kommer til vestlige land, der muslimer er i stort mindretall, så tilpasser de seg i stor grad vestlig kultur og tradisjon, men kommer de derimot til et land der de ikke er i stort mindretall så er de mye mer villige til å kjempe for sharia, og har de flertall i befolkningen så har historien vist at de KREVER sharia, med vold som virkemiddel.

  Hva betyr det? Jo det betyr at norske muslimer ikke vil kreve sharia nå, men om 90-100 år når et flertall av Norges befolkning er muslimer, så vil sharia stå høyt på deres ønskeliste, og det vil muligens bli borgerkrig i Norge.

 • Audun

  google profilen til THE One i Dubai

  https://plus.google.com/112030478044214859203/about?hl=no&rfmt=s

  Skriv anmeldeser der og de popper opp på google søk på nettsiden deres.

 • Åja beklager. Ettersom kvinnediskriminering og moralisering over personers private sexliv er lov i det landet er det selvsagt galt av meg å reagere.

  Domstolen i Dubai krever fire mannlige vitner for at gjerningsmannen skal kunne dømmes for voldtekt, men det er selvsagt helt rimelig ettersom det tross alt er loven, så hvem er vel jeg til å kritisere at hun derfor er fengslet for falsk forklaring? Selvsagt er det falsk forklaring, fordi hun passet ikke på å ha fire menn til stede på soverommet til å bevitne overgrepet!

  Nei, her tror jeg du må tenke deg om en gang til.

 • R.U.R

  Det hadde vært fint om du hadde tatt deg bryet med å linke til rapporten fra Pew, så jeg slapp å lete etter den.
  Rapporten viser en del intetessantebting du hopper bukk over:
  Muslimer i Europa er generelt betraktelig mindre positive til Sharia enn mange andre land. Muslimer i Europa er også betraktelig mindre konservative med hensyn til kvinners frihet og rettigheter. Dette var bare et eksempel fra rapporten, men relevant i diskursen her. Dette viser at innvandrere blir mer liberale og tilpasser seg landene de kommer til.

  Når det gjelder HRS sine demografiske fremskrininger foretrekker å heller forholde meg til SSB, som faktisk besitter skikkelig forskerkompetanse. SSBs analyser indikerer noen helt andre tall, 20% i 2076 i følge denne artikkelen i DB:

  Rapporten til Pew ligger her:
  http://www.pewforum.org/Muslim/the-worlds-muslims-religion-politics-society-overview.aspx#law

 • Kan du vise et eksempel på et rikt, demokratisk land som har fått flertall av muslimer og hvor de deretter krevde sharialovgivning? (Eller glemte du den lille bagatellen med at demokrati og manglende fattigdom er en ikke uvsentlig faktor i folks rettsoppfatning og ønske om styresett?)

 • Tronno12

  De fleste av dine eksempler er ting man selv faktisk kan unnlate å gjøre. Marte anmeldte voldtekt, en handling som ble gjort mot henne.
  Men i Dubai så krever retten 4 muslimske menn som vitner før de kaller det voldtekt. Er mulig at det kravet reduserer mengden voldtekter, med omtrent like mye som mengden sex utenfor ekteskapet øker.
  Til sist vil jeg anbefale UD å advare nordmenn,spesielt kvinner, mot å reise til Dubai. Kvinner er rettsløse der, la oss holde oss unna inntil det forandrer seg.

 • R.U.R

  Du gjentar deg selv.
  Det blir litt kjedelig med trollingen din

 • Jørgen Westby

  Marte kan bare bli fengslet. Hun har dratt til Dubai frivillig.

  Når man drar til et muslimsk land, er det ditt eget ansvar!…

 • fbruvik

  Jeg har allerede gitt deg deg et eksempel på hva som skjer når muslimer får flertall i et tidligere demokratisk land.

  Så vidt jeg vet så har vi enda ikke fått noe muslimsk flertall i noen «rike demokratiske land», men det vil være fryktelig naivt å tro at det vil være noen forskjell bare fordi landet er rikt. (Dubai er som du sikkert vet veldig rikt.)

  Kan du komme med et eksempel på et rikt demokratisk land som har fått flertall av muslimer og hvor det IKKE har vært krav om sharialovgivning?

 • R.U.R

  Det er i denne sak for øvrig verdt å merke seg at kvinnens behandling i Saudi-Arabia ikke er i tråd med Sharia.
  Professor John Strawson ved University of East London, School of Law, som er ekspert på islamsk lov, mener at denne dommen er en forvrengning av Sharia:

  «- Helt fra begynnelsen har islamsk lov sørget for mange rettigheter for kvinner, og voldtekt er definitivt et brudd på loven og fordømt i islam. Det vi ser i dette tilfellet er et forferdelig eksempel på forvrengning av islamsk lov utført av et stekt patriarkalsk samfunn.»

  http://vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10112135

 • Bygdekongen_i_byen

  Her bør flere legge inn en anmeldelse :-)

 • Casper DiNapoli
 • elseberitkristiansen

  Helt i orden!

 • elseberitkristiansen

  Takk!

 • Disqusor

  Tar du den, tar du den, sa en tidligere finansminister fra AP

 • Disqusor

  Og NRK da de var i Malmø fikk de beskjed av muslimer, sitat: «Forsvinn herfra, dere er på islamsk område……..»

 • YN WA

  Kan du forklare for meg: Hva er årsaken til at så og si ingen av Egypts unge damer på 70-tallet brukte burka, men at det nå nærmest er unntak å se de uten burka?

 • KeyHolder

  Verbal avføring faktisk. Jeg vil ikke si at Marte er «dum» og jeg er helt enig med de som synes dette er forkastelig av både Dubai`s rettssystem og hennes arbeidsgiver,men hun selv har vell i ettertid uttalt : «Jeg drar aldri til et muslimsk land igjen som ikke har anerkjent menneskerettighetene.» Dette er etterpåklokskap jeg skulle gjerne sett at ikke ble etterpåklokskap.

  Å dra på ferie eller for å jobbe til slike land er ren idioti i mine øyne. Med mindre man absolutt må dra til disse landene er det mange andre land som er langt tryggere å dra til,både med tanke på ferie og jobb.

  Jeg håper som deg at «The One» får nøyaktig det de fortjener.

  Dubai får neppe mye press fra Norge angående denne saken,men slik er det nå bare. Barth Eide er en pingle som leker storkar,men til ingen nytte.

 • KeyHolder

  Misforstår jeg deg om du misforsto med vilje? Jeg ser ingen plass at Bullzzeye mener det.

 • KeyHolder

  Er ikke forbudt med tyggegummi i Singapore,men forbudt å kaste den på gaten såvidt jeg forsto. Altså,det gjelder som du skriver,forsøpling. Skal ikke si dette med 100% sikkerhet,men tror setningen «ikke spytt ut tyggegummi på gaten» har blitt til at tyggegummi ikke er tillatt.

 • KeyHolder

  Tror du må tenke deg om litt selv,å forstå at det må da være lov å mene noe litt annet enn deg? Jeg er enig i det meste du skrev,om ikke alt,men jeg forstår da også at Dubai hadde disse lovene før hun dro dit.

  Som du selv skriver: «Domstolen i Dubai krever fire mannlige vitner for at gjerningsmannen skal kunne dømmes for voldtekt» . Dette er ikke nye lover er det vell? Jeg har aldri vært i Dubai,men selv jeg vet at en kvinne burde ALDRI anmelde voldtekt der om hun vil unngå fengsel selv. Det er et trist faktum,men like fullt et faktum. Slik er Dubai,og slik har de vært en god stund.
  Ja vil skal reagere,men nå må folk lære seg lands lover før de reiser dit. Og har de slik lovgivning får man slutte å reise dit å støtte disse stedene med feriepengene sine.

 • KeyHolder

  Hvem sier at de fleste muslimer ikke ønsker sharialover i Norge? Det tror jeg ingenting på. Finnes nok garantert noe oversikt over dette,men jeg tror i såfall de sier en ting utad og en annen ting i moskeen. Og før noen kaller meg rasist vil jeg påpeke at jeg er gift med en rimelig mørkhudet (utrolig vakker kvinne) og vi har barn sammens..

 • KeyHolder

  Å være så naiv må være kjipt.

 • KeyHolder

  Først skriver du at hun ble fengslet pga. at hun anmeldte voldtekt,men så skriver du til slutt sier du man ikke skal straffes fordi man er kvinne..

  I denne saken er de aller aller fleste enige om at Dubai`s rettssystem er en «joke» .
  Noen kan dra denne saken så langt at om man ikke er 100% enige med deg (Og de som mener som deg) Gunnar,så er man for fri voldtekt… Hvordan får man det til?

  Jeg husker engang jeg kritiserte israels regjering,og fikk da slengt etter meg at jeg var anti-semitt. Da lo jeg godt,men det er mest trist i realiteten. Å missbruke begrepet «anti-semitt» har gjort at det snart ikke eksisterer en ekte mening av ordet. Om jeg hadde kritisert diktatur-regime i Afrika en eller annen plass hadde jeg kanskje blitt kalt rasist. Men det tar jeg jo selvsagt knusende med ro. Er bare hjernevaskede kommunister som vil kvele debatter med slike meget dårlige forsøk på hersketeknikker.

  Hadde jeg vært sosialist/kommunist (konservativ også for den del) i dag,med den tilgangen vi nå har til informasjon ville jeg vært flau over egen naivitet.

  Hun ble ikke straffet fordi hun er kvinne. Hun ble etter hva jeg forstår straffet fordi det i Dubai er lover som sier voldtekt må bevitnes med 4 voksne menn. Forstå det den som kan,men slik er loven der nede. Meget uheldig for denne jenta selvsagt,men hun er ikke alene.

  Hvor var denne høye skrikingen til normenn når det var en australsk kvinne som satt i samme situasjon? Jeg mener vi burde og skal reagere,men folk må da få lov å diskutere saken på en ordentlig måte uten å bli stemplet som tilhengere av rettspraksisen der nede.

 • Tonje Anette Vonstad

  Gjort – god idé!

 • Tonje Anette Vonstad

  Det var en god idé å sende en saklig mail. Jeg skrev:

  Hi. Please hear me out!
  Marte is my best friend and I know the full details of the event. I can not understand how you could choose to not support her after she had been charged for having «sex outside of marriage» when she reported being raped. I know you advised her to withdraw the accusation, saying that it was not rape! I think you said it in the hope of saving yourself. You are selfish!

  I am shocked and horrified that you chose to fire Marte Deborah Dalelv after learning about her arrest in Dubai, March 6th 2013. Insted of helping her, you fired her.

  You wright on your site that «We need a better world. (…) while changing the World Togheter». Now you can!

  Testify against the rapist, give Marte all the support she needs right now, including covering all her legal costs! Tell the judge how te rapist is as a person. When Marte previously complained about sexual harassment have you said to Marte that he is a womanizer. Stand for it! Support her now so and maybe save your own company!

  Insted you have actively chosen to support a religious fundamentalist regime which condones sexual violence against women, and that is despicable. Marte is now a symbol of fredom for all women who have been raped and put to jail in your country!

  Thank you for listening.

 • KeyHolder

  Det er vell veldig få land som er demokratiske her i verden. Demokrati er en fin illusjon av folkestyre,verken mer eller mindre.

  Så til spørsmålet ditt,selv om premissene for spørsmålet (demokrati) ikke er til stede så prøver jeg meg.

  90% av Indonesia (offisielt demokrati) er muslimer. På tross av dette er det bare få provinser som praktiserer sharia-lover. Aceh-regionen har såkalte mullaer som vil innføre,og delvis har innført sharia-liknende lover. Når jeg var i Indonesia 5 mnd. i 2011 fulgte jeg med på de engelskspråklige nyhetene jeg kunne finne,og ble nesten litt sjokkert da en statsansatt i regionen uttalte til spørsmålet om de kunne få innføre sharia-lover der at det måtte «prestene» bare prøve seg på,men det var ulovlig med sharia i følge grunnloven i Indonesia.

  At Aceh-regionen på mange måter har innført sharia selv om det altså er imot landets lover er vell bare beviset for at her funker demokratiet like bra som i Norge omtrent.

  Det er faktisk ikke mange årene siden Indonesia fikk sitt første islamske-politiske parti. Det var også forbudt. På mange måter er det jo absurd at det landet med flest muslimer hadde lover i mot islam i politikken.

  Siden landet er meget flerkulturelt er det nok bare i regioner som Aceh hvor det finnes noe krav/ønske om innføring av sharia også på nasjonalt nivå. Men siden disse har sin «oase» der i regionen hvor de nesten får ha det slik de ønsker tviler jeg på at de går rundt med noe reelt krav om det. De har det jo alt. Satt til side er lovene landet har satt,og de religiøse lederne har i realiteten full lokal-styring.

  Jeg tror uansett,som deg at om vestlige land får flertall av muslimer vil de heller ønske sharia enn de «løsaktige» vestlige-verdiene som alt eksisterer. De sier nok utad at de vil selvsagt følge norske lover osv..,men i moskeen drømmer de nok om å få være rettsstaten. I all hovedsak mullaene og prestene siden det er til dem makta da kommer. Men også den gjevne muslim kan ønske at makta skal ligge hos sine egne.

 • KeyHolder

  Denne saken er en stygg sak for selskapet,men jeg tviler på at de vil kunne forandre verden. Jeg tror de har bevist at de aldri jobbet for «a better world» .

  De kan berge seg litt med å ta tak i Marte-saken,men jeg mistenker at da gjør de det ikke fordi forstår at de har oppført seg som drittsekker,men fordi det handler om å ikke tape for mye penger på å la dette fortsette.

  De merker nok alt kjøret. En fb-konto har de allerede stengt. Tipper vi snart får se resultatet av presset på nett,men jeg er meget spent på hva det blir.

 • Åsmund Gjære

  THE One på LinkedIn:

  http://www.linkedin.com/company/1742078?trk=tyah

  [Red:] Viser seg at min kritiske kommentar vart sletta etter eitt minutt. Go figure.

 • Åsmund Gjære

  Prøv LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/1742078?trk=tyah

  Dei slettar direkte kritiske kommentarar, då…

 • KeyHolder

  Muslimer tilpasser seg landet de kommer til ja… jaja,det får du bare tro videre på da Gunnar. Men ferske forskningsrapporter taler deg midt imot.

  http://www.osloby.no/nyheter/Barn-blir-slatt-for-a-bevare-familiens-are-7258718.html

  Men når man er nærmere 40,holdt på med data store deler av livet,og tilgang til internett kanskje siden internett tok av,men fremdeles sover i timen er det kanskje lite håp.

 • Åsmund Gjære
 • Åsmund Gjære

  Og dette er underfirmaet som faktisk ga Marte sparken:

  https://twitter.com/almanainteriors

 • Thale

  Jeg tror kanskje du behøver å lese om forskjellen på burka, hijab, chador, etc. Det er ikke et unntak å se kvinner uten burka i Egypt.

 • AJansen

  Hvorfor ikke starte med en boikott av Dubai

 • Thale

  Altså: Muslimer krever Sharia hvis de kommer i flertall? Tyrkia er en nasjon med 99% muslimer. Det er da veldig merkelig at de ikke krever sharia der? Bare for å ta landet som ligger oss nærmest. Jeg har studert Midt-Østens historie på universitetet og det du sier er fullstendig feil. Jeg anbefaler å lese litt om emnet, det er både spennende og lærerikt. Dessuten er det klare linjer mellom gode tider og utvikling. I islams gullalder blomstret vitenskap og samfunn, og vi har dem å takke for mange fremskritt og ikke minst bevaring av de greske filosofenes tekster som kirken i Europa passet på å brenne fordi de ikke var gudelige nok. Å si at det ikke er en forskjell hvis folk lever i ekstrem fattigdom og/eller diktatur er nok mer naivt. Vi blir de vi er på grunnlag av skolegang, trygghet og tilgang til ressurser. Ser vi på historien har kristendommen vært den mest krigerske religionen. Og det selv om Jesus sa «Vend det andre kinnet til», tenk det! Det viste seg å ikke spille så stor rolle når folk levde i uvitenhet og nød, eller når noen brukte religionen for å få makt. Mennesker er mennesker, muslimer og kristne. De fleste av dem er faktisk ikke ekstremister, de ønsker bare å få leve livene sine i fred.

 • R.U.R

  Kvinner i Egypt bruker stort sett Hijab hvis de bruker slør, ikke burka.

 • YN WA

  Same shit! Svar på spørsmålet:

  Hva er årsaken til at så og si ingen av Egypts unge damer på 70-tallet brukte hijab, men at det nå nærmest er unntak å se de uten hijab?

 • R.U.R

  Burka og hijab er så definitivt ikke samme sak. Burka er et heldekkende antrekk med netting foran øynene, Hijab er et slør som dekker deler av ansiktet.

  Slør, i sine forskjellige former, er hva man kaller et multivokalt symbol. Det betyr forskjellige ting for forskjellige mennesker i forskjellige situasjoner. (Se Leila Ahmed 1992. Women and Gender in Islam: Historical Roots of a Modern Debate

  For noen er det et rent kulturelt symbol. For andre er et et politisk symbol, som f.eks brukes for å uttrykke motstand mot et regime hvilket blant annet var tilfelle i Iran før revolusjonen i 1979, og som vi også har sett i Tyrkia. I Egypt skyldes den økende bruken dels politiske, dels nyreligiøse forhold.

  Jeg er ikke glad for at bruken av hijab har økt i Egypt, men det har ikke noe med Sharia å gjøre. Sharia er ikke innført i Egypt, og den økende bruke av slør bekymrer regjeringen.

 • R.U.R

  Hun er nå løslatt og fått passet tilbake, det var på tide!
  http://www.nettavisen.no/nyheter/article3653488.ece

 • YN WA

  Ja, det er slik man ØNSKER at det skal være, altså en politisk eller kulturell grunn. Blandes ikke disse begrepene all den tid Det muslimske brorskap har fått mer og mer politisk innflytelse siden 70-tallet?

  En annen ting: Skal vestlige mennesker begynne å bære en form for plagg for å vise at vi tar avstand fra innflytelse fra Østen? Hvordan ville det blitt oppfattet? Rasistisk?
  Du kaller det selv «nyreligiøse forhold». Hva slags nyreligiøse forhold snakker du om, om ikke dette er nye «»regler» innen Islam som ikke har noen som helst fotfeste i Islam?

  Alt er en prosess. En start er at man begynner med undertrykking av kvinner og andre religiøse grupper (noe som skjer i Egypt). Det neste stadiet er Sharia. Alt skjer ikke på en dag… utviklingen skjer, og når et maskineri som Islam får ordentlig fotfeste, reverseres det ikke!

 • FaceMan

  Liten oppdatering i saken: «A
  few days later Ms Dalelv said she had made the allegation of rape under the
  influence of alcohol. She said the sex had been consensual, and withdrew her
  complaint. With that second statement, Ms Dalelv effectively admitted having
  committed three criminal offences in UAE law: having sex outside wedlock,
  consuming alcohol without a licence and making a false statement alleging a
  crime»

  Read more: http://www.thenational.ae/thenationalconversation/editorial/dubai-sex-case-offers-lessons-both-in-the-uae-and-abroad

  Marte Dalelv innrømmer også til aftenposten at hun hadde trukket voldtektsanmeldelsen (etter råd fra tidligere arbeidsgiver). Kanskje ikke det beste rådet hun kunne ha fått.

  Nok en gang er det altså fakta som kommer på bordet litt senere som gjør at man bør være forsiktig i å forhåndsdømme.

  I bunn og grunn var dette en dessverre altfor vanlig voldtektssak hvor det er ord mot ord, og en stor gråsone hvor begge parter er påvirket av alkohol og man har overvåkningsvideo som viser at de går med armene rundt hverandre inn på et hotellrom. Tviler på at han ville blitt dømt for voldtekt selv her i Norge. Tvilen skal jo heldigvis komme den tiltalte til gode.

 • Men igjen så er det ikke dette saken handlet om. Reaksjonen min (og andres) var uavhengig av om hun faktisk var blitt voldtatt eller ikke, noe jeg også skriver i bloggposten og i mailen til THE One. Poenget er at hun blant annet også var siktet for «utenomekteskapelig sex» og at lovverket så til de grader gjør det praktisk talt umulig for en kvinne å anmelde voldtekt uten å sette seg selv i stor risiko.

  Det er poenget, og det er like relevant nå som da.

 • R.U.R

  Brorskapet har fått økt oppslutning av flere årsaker. Under Mubaraks styre ble Egypts økonomi kjørt fullstendig i grøfta, med høy arbeidsløshet og fattigdom som følge. Brorskapet jobbet i mange år da de var forbudt først og fremst som en lokal hjelpeorganisasjon, som støttet de som gadde det som vanskeligst. Når de samtidig spilte på en konservativ linje med hensyn til politikk, kultur så vel som religion har de fått større og større oppslutning av mange som er lei av et korrupt vannstyre hvor en liten elite lever i luksus mens folk flest blir fattigere og fattigere.

  Hm? Hva slags plagg er det du har tenkt til å bære for å vise at du «avstand fra innflytelse fra Østen»? Hva er det mener egentlig? For min del kan du gå kledd akkuratsom du ønsker.

  Livsgrunnlaget for tunge religiøse bevegelser, uansett om de er kristne eller islamske, og udemokratisk styresett henger tett sammen med utdanning og økonomi. Det er lite eksistensgrunnlag for slikt i land hvor utdanningsnivået er høyt, det er god økonomi og en jevn fordeling av godene. Dermed er det ingen fare for at slike strømninger får fotfeste i Norge.

 • Sjefen tar selvkritikk, tilbyr henne jobben tilbake og sier de burde involvert seg mer i saken:

  http://www.dagbladet.no/2013/07/24/nyheter/utenriks/marte_deborah_dalelv/28353621/

 • Kruseknall

  Jeg har også brukt «middelalder» om Sharia-lover for å illustrere hvor håpløst gammeldagse de er. Men etter å ha lest denne (http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Ikke-skyld-pa-middelalderen-7262103.html#.UfGWVrQ4WUk glimrende kronikken i Aftenposten ser jeg at å trekke paralleller til middelalderen er et bomskudd. Islamske regimer er rett og slett bare islamske regimer som forholder seg til en stokk konservativ religion. Dessverre ser vi i eksempler på dette hvordan kvinnesyn som blir lagt til grunn når koranen blir lovbok.

 • jayjarn

  Twitter-kontoen er visst slettet?

 • jayjarn

  Det burde heller ikke være mulig å være så blåst at man som kvinne frivillig reiser til et ekstremt primitivt og kvinnefiendlig land.

 • jayjarn

  Lovene i Dubai er ikke rimelige, men så bør man også tenke på det før man reiser dit. Når man velger å underkaste seg landets ondskapsfulle og primitive lover ved å reise tid, så utsetter man seg selv for stor risiko.

  Dessverre for denne kvinnen gikk det galt. Det som skjedde er forkastelig. Men hun visste vel om hvor ille landet er før hun reiste dit?

 • Mange påpeker dette, men:

  a) Hun var der ikke akkurat på ferie. Hun var der for å jobbe, og slik jeg forstår det er den jobben hun hadde ganske så attraktiv for en med hennes utdannelse. Ergo var det ganske tunge insentiver for å faktisk reise dit i hennes tilfelle.

  b) Jeg tror det blir for lett å si at «hun visste vel hvordan det var der nede». Jeg tror svært mange ikke visste det, men først har forstått det etter nettopp hennes sak. Hennes skjebne er delt av enkelte andre før henne (bl.a. den australske kvinnen), men hvor mye legger folk merke til slike saker som omhandler folk fra andre land? Og selv om man vet om lovverket og styresettet, så tror jeg ikke det nødvendigvis går inn for oss nordmenn at man faktisk kan risikere noe ved å anmelde en voldtekt. Selv om man er aldri så opplyst om landets lover, så tror jeg ikke det vil falle så mange inn at anmelde en voldtekt er noe som gjør at man selv utsettes for risiko. Nå gjør nok mange flere det, takket være Dalelv-saken, men for bare en måned siden var nok dette vesentlig mer ukjent.

 • jayjarn

  Noe som er trist med denne saken er at det måtte en fager, blond, nordisk kvinne til for at kvinners situasjon der borte skulle få oppmerksomhet. Det vil si, de som blir født inn i dette helvetet ble stort sett ignorert i denne saken… Det var bare den pene nordiske kvinnen som fikk verdens medynk.

 • tomcat7

  Har jeg misforstått det, eller ble hun fengslet fordi hun endret sin opprinnelige forklaring, fra voldtekt til frivillig sex? Er det da rart at hun ble dømt for sex utenfor ekteskapet i Dubai? Det som er rart er at hun ikke ble anmeldt for falsk forklaring i tillegg til alt annet.

  Det er særs lite ansvarsfullt å drikke så mye som hun gjorde, ifølge The National, dagen før et jobbmøte. Er det rart hun mistet jobben pga. at hun var stupfull kvelden før? For alt vi vet kan hun ha vært så full dagen etter, at hun fant på en historie for å redde ansiktet og beholde jobben. Hvor er beviset for at hun ble voldtatt? Hun ble undersøkt for voldtekt av helsepersonalet. Det skal finnes opptak som viser at hun går inn på en gift manns hotellrom. I Dubai. Vi bør virkelig stille høyere krav til våre egne borgere før de drar til det store utlandet – vi kan ikke oppføre oss som om vi er i Norge uansett hvor vi drar.

  Jeg føler meg lurt og manipulert av Marte, ettersom hun ikke fortalte denne «detaljen» om at hun trakk anmeldelsen og endret forklaringen helt i starten. En viktig detalj for å se det totale bildet. Dette har vært en lærepenge for meg også – skal aldri mer tilslutte meg hylekoret så raskt igjen.