Skjermbilde 2013 09 06 kl 10 02 17

Noen har kanskje fått med seg at jeg kommer ut med en bok om kort tid. Det kommer jeg til å mase mye om de neste ukene. Bær over med meg. Vil du lese mer om prosessen og hva boken handler om, kan du sjekke ut denne bloggposten.

Bokmanuset er nå gått i trykken, og den er i salg om en liten måned. Hvis du likevel vil være en av de første som får tak i boken, så kan du nå forhåndsbestille den på nettsidene til Humanist Forlag! For å forhåndsbestille går du bare til denne siden og klikker på «Forhåndsbestill boken!» under bildet til venstre på nettsiden.

Lurer du på hva du får i denne boken på 454 sider, så gir jeg deg herved innholdsfortegnelsen:


Placebodefekten – Hvorfor alternativ behandling virker som det virker

Prolog

Kapittel en – Innledning
Alternativmessen 2011
Healer Henriksen
Alternativ-klisjé 1: Du tror ikke hardt nok!
Tall og fakta
Hva er alternativ medisin?

Kapittel to – Hvordan vet vi om en behandling virker?
Om å lure seg selv
Årelating
Alternativ-klisjé 2: Alternativ medisin har ingen bivirkninger
Det blir bedre
Post hoc ergo propter hoc
Hukommelse og falske minner
Alternativ-klisjé 3: Styrker immunsystemet!
Anekdoter
Kontrollerte studier
Klinisk forskning

Kapittel tre – Kan alternativ behandling virke uten å virke?
Placeboeffekten
Alternativ-klisjé 4: Det er naturlig, derfor er det trygt og bra
Stress og mestring
Noceboeffekten
Alternativ-klisjé 5: Det blir verre før det blir bedre
Dopamin og overtro
Statistikk og psykologi

Kapittel fire – Tre alternative behandlingsmetoder
Hva viser forskningen?
Homeopati
Akupunktur
Kiropraktikk

Kapittel fem – Hvorfor apellerer alternativ behandling til mange?
Tid, empati og kjendiser
Alternativ-klisjé 6: Det virker for meg!
Kontroll, belønning og mening
Stockholm-syndrom
Alternativ-klisjé 7: Det ville ikke vært så populært om det ikke virket!
Legemiddelindustrien

Kapittel seks – Kan det skade?
Skader på enkeltindivider
Alternativ-klisjé 8: Placeboeffekten kan ikke virke på dyr og barn!
Skader på samfunnet
Informert helsevalg
Alternativ-klisjé 9: Vitenskapen avviser det fordi den ikke kan forklare det
Vaksinemotstand

Kapittel syv – Placebodefekten
Placebodefekten


Boken har rundt 450 kildehevisninger og er full av forhåpentligvis spennende historier, forskning og ting å tenke over. Dette er en bok som de fleste vil få noe ut av, enten de er tilhengere av alternativ behandling eller ikke. Den er like mye rettet mot «skeptikere», for å vise at vi alle har en del overtro og at vi lurer oss selv hver eneste dag, som mot de som tror at akupunktur kan kurere høyt blodtrykk eller at kiropraktikk er ufarlig og fikser vonde nakker. Jeg ser også på problemer i legemiddelindustrien, og i hvilken grad selv norske leger bruker placebo i behandlingen. Jeg tror du vil finne noe lærerikt og spennende i denne boken enten du er medisinstudent, sykepleier, healer eller snekker.

Så, løp og kjøp! Når boken kommer i ordentlig salg (rundt månedskiftet sept/okt) vil du også kunne kjøpe den i ulike ebok-versjoner, men disse er det per i dag ikke mulig å forhåndsbestille.

Husk også at det blir lanseringsfest på Litteraturhuset i Oslo den 9. oktober! Da er du velkommen til å hilse på meg og få boka di signert. Eller bøkene, for du kjøper vel denne i (jule)gave til hele din familie og vennekrets? :-)

Hvis du ønsker å få tilsendt et anmeldereksemplar, kan du kontakte Humanist Forlag. Jeg holder også gjerne foredrag basert på innholdet i boken, det vil si om placeboeffekten, kritisk tenking, alternativ behandling, vitenskapsformidling og «helseblogging», så hvis du vil ha et besøk av meg hvor jeg også kan signere bøker, er det bare å ta kontakt.

 • R.U.R

  *Sette av 9. oktober i kalenderen*

 • David Storoy
 • Ja, folk har nok urealistisk tro på hva medisinen kan utrette. Når de da er kronisk syke, eller ikke får noen sikker diagnose, så føler de seg sviktet. Som om alt skal kunne helbredes og diagnostiseres. Men slik er ikke verden. Vi er langt fra dette, og medisinen er begrenset. Det åpner dørene for alternativbehandlere som da kan fylle dette tomrommet med falske kurer og falske diagnoser, fordi kronisk syke heller vil ha _noe_ enn ingenting, selv om dette _noe_ er falskt.

  Som Fugelli sier, så må nok flere innfinne seg med at alt ikke kan helbredes. Å gå til en homeopat er ikke løsningen. Man må kanskje heller innfinne seg med at sykdom er en del av livet.

 • David Storoy

  Jeg bruker heller min energi på andre ting enn å kverulere med deg,Gunnar.:) Jeg er en stor tilhenger av alternativ medisin og verktøy(forebyggende helse spesielt),mens du er en av de verste kritikerene til det. Helt greit. Jeg ser frem til å lese boka di. Og skal gi det en anmeldelse slik jeg gjorde med Snåsakoden til Kristian Gundersen.

 • Hanne

  Den virker jo som en nærmest blåkopi av Kvakksalverne av Ben Goldacre. Hva er egentlig forskjellen på disse to bøkene?

 • Det er hvertfall tre viktige forskjeller:

  1) Dette er en norsk bok med norske eksempler. Selv om «Bad Science» er oversatt til norsk, har den fått kritikk for å være veldig fokusert på Storbritannia, naturlig nok ettersom Goldacre er britisk. Min bok bruker hovedsakelig norske eksempler, historier og saker fra media.

  2) Denne boken er oppdatert med svært ny forskning, helt opp til studier publisert i 2013. Det gjør den enda mer aktuell og relevant, og har en hel del informasjon som ikke finnes i «Bad Science».

  3) Men viktigst av alt: Denne boken har nok en ganske annen tilnærming til temaet enn hva Goldacre har. Jeg fokuserer mindre på svindel, kosttilskudd og kritikk av alternativbransjen, og mer på å forsøke å forklare mekanismene for hvorfor noe som egentlig ikke har noen spesifikk terapeutisk effekt likevel oppleves å virke. Dette går jeg vesentlig dypere inn i enn hva Goldacre gjorde i sin bok. Jeg tar også for meg flere temaer som Goldacre ikke er innom, blant annet ny statistikk for hvor mye brukt placebo er hos leger, og ser på dette i et etisk perspektiv – samt mye annet.

  Jeg tror altså ganske sikkert at du vil lære mye av min bok, og finne den underholdende, selv om noe av stoffet er kjent fra andre bøker skrevet tidligere. Og for de som ikke har lest «Bad Science»/»Kvakksalverne» av Ben Goldacre, så er den også absolutt anbefalt lesning! :-)

 • Lise Kjølstad

  Tok litt tid før jeg oppfattet hva tittelen var! :-)

 • fulltnavn

  Jeg spår med at den anmeldelsen kommer til å inneholde like mye fjas og bomull som din anmeldelse av Snåsakoden. Jeg tror jeg er synsk.

 • Kinamann

  Dette er nok en bok jeg aldri kommer til aa lese! Man skyter vel seg selv litt i leggen naar man paa den ene siden fremholder etablert vitenskap som en ultimat autoritet som tilsynelatende har alle svarene, og samtidig skriver en bok om disse temaene uten aa ha noe som helst vitenskapelig faglig kompetanse?? Og hva er egentlig alternativ behandling? Jeg bor i et land hvor vestlig medisin og tradisjonell kinesisk medisin (som Tjomlid sikkert kaller alternativ) er likestilt, dvs. at begge krever syv aars utdannelse for aa bli lege, og vestlig medisin brukes ofte i kombinasjon med tradisjonell kinesisk medisin av den samme legen. Dette er fagutdannede leger paa lik linje med norske og vestlige leger; hvordan kan de da inkludere denne typen «kvakksalveri» i behandlingen naar de ogsaa har samme utdannelsesbakgrunn som sine vestlige kollegaer? Svaret er at maaten aa tenke paa, filosofier, maaten man forholder seg til virkeligheten, skiller seg paa mange vesentlige punkter.

  Etter snart ti aar i Kina saa synes jeg den moderne ateismen og vitenskapstilbedelsen fremstaar som perspektivloes, snever og lite nytenkende. Man definerer seg stort sett kun i forhold til noe annet, det man ikke forstaar (enten det er religion eller alternative maater aa tenke paa). Dette er ikke skeptikerens maate aa tenke paa, skeptikeren er ikke fastlaast, men aapen for alternative ideer og tankesett. Dette er fanatikerens maate aa tenke paa, og logikken er i stor grad den samme som ligger til grunn for religioes fanatisme; mangel paa forstaaelse og vilje til aa sette seg inn i problemer man ikke forstaar. Det skremmende er at det virker aa vaere en populaer oppfatning om at man i dag har naadd et nivaa i menneskehetens historie hvor det synes aa herske konsensus i vitenskapen; dvs. vitenskap kontra religion/alternative livssyn osv. Dette vil vel si at vitenskapen ogsaa har stoppet opp og ikke vil utvikle seg noe videre. For naar i fortiden har man sett at konsensus er drivkraften bak ny forstaaelse og fremdrift i vitenskapen? Motsetninger har tilsynelatende ingen verdi lenger. SKEPTIKEREN er skeptisk til alle former for behandling, enten det er alternative former for behandling eller det er godkjente legemidler. Er det virkelig slik at fordi det ligger omfattende byraakratiske prosedyrer bak godkjennelse av et legemiddel, saa skal man umiddelbart se dette som trygt og hensiktsmessig aa innta? Ta en kikk i felleskatalogen og se paa mulige bivirkninger av de godkjente legemidlene, og det er mange som vil faa seg en stoekk… Er det virkelig blitt slik at man skal se paa alt som ikke praktiseres av norske fastleger som kvakksalveri, mens man paa den andre siden godtar Ricky Gervais som en legitim vitenskapsformidler? Bilder og vitser som i dag har som formaal aa fronte den ateistiske/humanistiske bevegelsen, og som florerer paa facebook og i andre internett-fora, er stort sett banaliteter og ballesparker nedover paa samme maate som uopfinnsomme stand-up komikere stort sett baserer alle vitsene sine paa genetalier. Hvor vitenskapelig er dette??? Jeg rekner meg selv som skeptiker, jeg synes maateholden skepsis er en fornuftig holdning til alt man stoeter paa i livet, men jeg er nok for skeptisk og «open-minded» til aa la meg hjernevaske av Dawkins og hans mer eller mindre fanatiske haerskare. Desverre er det tilsynelatende alt for faa skeptikere…

  Ellers saa er jeg litt forvirret: Plaster er vel en oppfinnelse som stoettes av legevitenskapen, og dermed har funksjoner utover placeboeffekten? Jeg trodde legevitenskapen for lenge siden hadde skjoent viktigheten av aa beskytte aapne saar mot bakterier og urenheter, og at plasteret, om ikke annet, dermed faktisk har en reell inflytelse paa fyseologien til den plastrede. Men jeg har et aapent sinn, saa kanskje jeg tar feil… «Scientific atheism seems to be the new religion» -Sveinung Helgesen.

 • Dette var en solid mengde stråmenn som jeg tror ville brenne opp av seg selv om du faktisk leste boken :-)