Kudos til Frp!

Skjermbilde 2013 09 07 kl 18 29 04

Grunnet et fiberbrudd på sørlandet var nettet til stedet bloggen min er hostet nede i noen timer i dag, så derfor kommer det bare en veldig kjapp bloggpost på kveldingen. Men jeg følte det var på sin plass å gi Frp ros for måten de har håndtert saken med de rasistiske uttalelsene til Frp-politiker Willy Wiksaas, som jeg omtalte her i bloggen for et par dager siden.

Det var Namdalsavisa som først tok tak i saken etter at jeg blogget om det, og da de konfronterte ledelsen i Nord-Trøndelag Frp, uttalte Einar Almaas følgende:

– Jeg er først og fremst veldig skuffet. Både over Wiksaas, og meg selv, for at jeg ikke har oppdaget dette tidligere, sier Almaas.

[…]

– Vi har allerede bestemt å ta opp dette i styret. Det er uttalelser fra en godt voksen mann, som har vært en sentral politiker. Han burde holdt seg for god for dette, sier Almaas.

Almaas lovet å ta saken opp på førstkommende styremøte i Nord-Trøndelag Frp og sier han tar sterk avstand fra Wiksaas sine uttalelser på Facebook.

Denne reaksjonen er prisverdig. Som jeg skrev i bloggposten, så skal ikke Frp som parti beskyldes for å være rasistiske. Det å diskutere asylpolitikk er ikke enstydende med rasisme, selvsagt er det ikke det. Slik debatt trenger vi, og selv om jeg ikke er enig med Frp sin politikk på de aller fleste områder, har også de noen gode poenger. Mange kritikere av min bloggpost beskylder meg likevel for å trekke rasismekortet for å kneble slik debatt. Det er ganske ufattelig. Mener de virkelig at Wiksaas sine uttalelser på noen som helst måte kan kalles en konstruktiv eller legitim debattform? Å forsøke å avvæpne kritikken mot direkte rasistiske uttalelser ved å hevde at dette er et slags komplott mot Frp, blir bare tullete.

Derfor er jeg ekstra glad at Nord-Trøndelag Frp tar sterk avstand fra slike ytringer. Selv om enkelte Frp-sympatisører altså mener det var ufint å rette et søkelys på disse uttalelsene, sier ledelsen selv at dette var legitimt og noe de selv burde ha oppdaget tidligere. Frp tiltrekker seg nok en del velgere med et svært tvilsomt menneskesyn, og når disse også ender opp som politiske representanter for partiet, må de slå hardt ned og rydde opp. Det ser det ut til at de gjør her.

Rasisme?

Saken om Wiksaas ble omtalt også av NA24, NRK og Utrop, men han hevder selv at han ikke er rasist:

– Jeg synes det er beklagelig at folk oppfatter dette rasistisk. Jeg er alt annet enn rasist. Det er langt ifra sannheten, sier han.

Tja, ingen andre enn Wiksaas selv kan vite om han er rasist, men å nekte for at uttalelsene er rasistiske, skal godt gjøres. Et eksempel som også kan si noe om hans menneskesyn, er en kommentar som ble lagt ut under en av hans egne statusmeldinger, den om at afrikanere var «neandertalere», som dere kanskje husker. Her skriver en av Wiksaas sine Facebookvenner følgende:

Utrop fra den flerkulturelle berikelsen. Skal vi, eller ønsker vi slike villmenn i Norge da? Dem kan holde seg i jungelen til sammen med sine arts frender oppi trærne, der nede, og spise bananer. Ikke komme her til lands og forvolde våre kvinner jenter med overfalsvoldtekter i øst og vest.

Wiksaaslikeanon

Og hvem liker dette? Jo, Willy Wiksaas selv. Hvis ikke dette er rasistisk, så er ingenting rasistisk. Beklager, Wiksaas, men slik er det bare.

Norske holdninger

Neandertaler-kommentaren til Wiksaas var rettet mot tre afrikanske gutter som ble intervjuet på en kafe på Grønland i Oslo. De mente at kvinner selv var skyld i å bli voldtatt hvis de kledde seg utfordrende eller flørtet. Det er en motbydelig holdning, og Wiksaas har all rett til å reagere på dette. Men betyr det at afrikanske innvandrere er verre enn nordmenn flest? Kanskje ikke. En undersøkelse utført for Amnesty i 2007 viste at nesten halvparten av alle nordmenn hadde det samme synet! Og, for å virkelig slå lufta ut av Frp-kritikken mot disse afrikanske guttene, daværende nestleder i Frp, Jan Arild Ellingsen, støttet selv denne holdningen.

En nyere rapport fra 2012 viser at det har blitt bedre, men at fortsatt bekymringsverdig mange, rundt én av fire, har denne holdningen. Disse rapportene kan sikkert diskuteres. Hvordan er spørsmålene stilt? Finnes det usikkerhet i måten å tolke resultatene på? Det gjør det sikkert. Men poenget er at en slik undersøkelse uansett må anses som mye mer pålitelig enn det å spørre tre afrikanske venner på Grønland, og så generalisere ut fra dette.

Wiksaas sin neandertaler-kommentar kan altså ikke forsvares på noe grunnlag. Hvis han bare mente at holdningene til disse tre guttene var «primitive», så må han i så fall mene det om en stor del norske menn, og kan ikke gjøre dette til et utelukkende innvandrerproblem. Men dette er mye av problemet med Frp oppi alt. De er litt for raske med å peke på slike problemer hos ikke-vestlige innvandrere, og glemmer å sjekke om de egentlig er så ulike alle oss andre. Ofte er holdningene likere enn vi kanskje liker å innrømme.

Konklusjon

Vi får håpe denne type ytringer og holdninger fra en med lederverv i Frp slås hardt ned på, og det kan det se ut som at det gjør. Det fortjener Frp ros for, fordi ingen er tjent med at denne type rasisme får infiltrere politikken.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!