Skjermbilde 2013 09 07 kl 18 29 04

Grunnet et fiberbrudd på sørlandet var nettet til stedet bloggen min er hostet nede i noen timer i dag, så derfor kommer det bare en veldig kjapp bloggpost på kveldingen. Men jeg følte det var på sin plass å gi Frp ros for måten de har håndtert saken med de rasistiske uttalelsene til Frp-politiker Willy Wiksaas, som jeg omtalte her i bloggen for et par dager siden.

Det var Namdalsavisa som først tok tak i saken etter at jeg blogget om det, og da de konfronterte ledelsen i Nord-Trøndelag Frp, uttalte Einar Almaas følgende:

– Jeg er først og fremst veldig skuffet. Både over Wiksaas, og meg selv, for at jeg ikke har oppdaget dette tidligere, sier Almaas.

[…]

– Vi har allerede bestemt å ta opp dette i styret. Det er uttalelser fra en godt voksen mann, som har vært en sentral politiker. Han burde holdt seg for god for dette, sier Almaas.

Almaas lovet å ta saken opp på førstkommende styremøte i Nord-Trøndelag Frp og sier han tar sterk avstand fra Wiksaas sine uttalelser på Facebook.

Denne reaksjonen er prisverdig. Som jeg skrev i bloggposten, så skal ikke Frp som parti beskyldes for å være rasistiske. Det å diskutere asylpolitikk er ikke enstydende med rasisme, selvsagt er det ikke det. Slik debatt trenger vi, og selv om jeg ikke er enig med Frp sin politikk på de aller fleste områder, har også de noen gode poenger. Mange kritikere av min bloggpost beskylder meg likevel for å trekke rasismekortet for å kneble slik debatt. Det er ganske ufattelig. Mener de virkelig at Wiksaas sine uttalelser på noen som helst måte kan kalles en konstruktiv eller legitim debattform? Å forsøke å avvæpne kritikken mot direkte rasistiske uttalelser ved å hevde at dette er et slags komplott mot Frp, blir bare tullete.

Derfor er jeg ekstra glad at Nord-Trøndelag Frp tar sterk avstand fra slike ytringer. Selv om enkelte Frp-sympatisører altså mener det var ufint å rette et søkelys på disse uttalelsene, sier ledelsen selv at dette var legitimt og noe de selv burde ha oppdaget tidligere. Frp tiltrekker seg nok en del velgere med et svært tvilsomt menneskesyn, og når disse også ender opp som politiske representanter for partiet, må de slå hardt ned og rydde opp. Det ser det ut til at de gjør her.

Rasisme?

Saken om Wiksaas ble omtalt også av NA24, NRK og Utrop, men han hevder selv at han ikke er rasist:

– Jeg synes det er beklagelig at folk oppfatter dette rasistisk. Jeg er alt annet enn rasist. Det er langt ifra sannheten, sier han.

Tja, ingen andre enn Wiksaas selv kan vite om han er rasist, men å nekte for at uttalelsene er rasistiske, skal godt gjøres. Et eksempel som også kan si noe om hans menneskesyn, er en kommentar som ble lagt ut under en av hans egne statusmeldinger, den om at afrikanere var «neandertalere», som dere kanskje husker. Her skriver en av Wiksaas sine Facebookvenner følgende:

Utrop fra den flerkulturelle berikelsen. Skal vi, eller ønsker vi slike villmenn i Norge da? Dem kan holde seg i jungelen til sammen med sine arts frender oppi trærne, der nede, og spise bananer. Ikke komme her til lands og forvolde våre kvinner jenter med overfalsvoldtekter i øst og vest.

Wiksaaslikeanon

Og hvem liker dette? Jo, Willy Wiksaas selv. Hvis ikke dette er rasistisk, så er ingenting rasistisk. Beklager, Wiksaas, men slik er det bare.

Norske holdninger

Neandertaler-kommentaren til Wiksaas var rettet mot tre afrikanske gutter som ble intervjuet på en kafe på Grønland i Oslo. De mente at kvinner selv var skyld i å bli voldtatt hvis de kledde seg utfordrende eller flørtet. Det er en motbydelig holdning, og Wiksaas har all rett til å reagere på dette. Men betyr det at afrikanske innvandrere er verre enn nordmenn flest? Kanskje ikke. En undersøkelse utført for Amnesty i 2007 viste at nesten halvparten av alle nordmenn hadde det samme synet! Og, for å virkelig slå lufta ut av Frp-kritikken mot disse afrikanske guttene, daværende nestleder i Frp, Jan Arild Ellingsen, støttet selv denne holdningen.

En nyere rapport fra 2012 viser at det har blitt bedre, men at fortsatt bekymringsverdig mange, rundt én av fire, har denne holdningen. Disse rapportene kan sikkert diskuteres. Hvordan er spørsmålene stilt? Finnes det usikkerhet i måten å tolke resultatene på? Det gjør det sikkert. Men poenget er at en slik undersøkelse uansett må anses som mye mer pålitelig enn det å spørre tre afrikanske venner på Grønland, og så generalisere ut fra dette.

Wiksaas sin neandertaler-kommentar kan altså ikke forsvares på noe grunnlag. Hvis han bare mente at holdningene til disse tre guttene var «primitive», så må han i så fall mene det om en stor del norske menn, og kan ikke gjøre dette til et utelukkende innvandrerproblem. Men dette er mye av problemet med Frp oppi alt. De er litt for raske med å peke på slike problemer hos ikke-vestlige innvandrere, og glemmer å sjekke om de egentlig er så ulike alle oss andre. Ofte er holdningene likere enn vi kanskje liker å innrømme.

Konklusjon

Vi får håpe denne type ytringer og holdninger fra en med lederverv i Frp slås hardt ned på, og det kan det se ut som at det gjør. Det fortjener Frp ros for, fordi ingen er tjent med at denne type rasisme får infiltrere politikken.

 • Alf M. Haga

  Let the show begin…

 • Johan

  Bra Tjomlid!
  Skal bli interessant å lese kommentarene itl FRP’erne som mobiliserte så voldsomt under blogginlegget ditt ser dette.
  Ellers er jeg enig; kudos til FrP (trodde aldri jeg skulle skrive det).

 • trieste

  Gjesp…

 • Piperoni

  Strålende. Fortsett å kjempe for den gode sak

 • Kverulanten

  Relevant poeng/video, i forhold til diskusjonen «du kom med et rasistisk utsagn» vs «du er en rasist» som du såvidt er innom i bloggposten: «How to tell people they sound racist» http://www.youtube.com/watch?v=b0Ti-gkJiXc

  Avslutningssvaret fra Wiksaas er rett ut av læreboka, istedenfor å svare på om utsagnet er rasistisk, så svarer han at han ikke er en rasist. Skulle ønske flere, spesielt blant journalister/media, var mer oppmerksomme og bevisste på hvordan de gikk fram i slike situasjoner.

 • HelleKJ

  Dette er bra. Dette er det som gjør dette til en blogg det er verdt å følge !

 • Arne

  Denne Wiksaas er vel muligens ikke så dum som det kan se ut for ved første øyekast, men han har åpenbart vært svært uheldig i valget av rådgivere; om de hadde rådet ham til å gjemme seg under sin kones skørter og holde kjeft så ville jo denne saken dessverre gått over av seg selv i løpet av noen uker og FrP ville ikke blitt mer skadelidende. Men, han har åpenbart blitt rådet til å melde denne bloggen til Pressens Faglige Utvalg, noe som er med på å sikre at saken ikke blir borte – hverken fra denne bloggen, andre media eller FrPs agenda. Jeg er sikker på FrP ikke liker det, men vi er mange som ser frem i mot å følge saken – både her på denne bloggen og andre steder.
  Hurra!

 • Hogne Bø Pettersen

  Når det gjelder undersøkelsen du refererer til fra 2007, så tok jeg en gjennomgang av den da den kom. Og den var svært dårlig -> http://elfworld.org/vis_dag.php?id=527&aar=2007&mnd=04&maaned=April&kategori=&from=arkiv

 • Bjørn Tore Pettersen

  Dette er en vits, en stor vits….fra en person som prøver å late som om at det flerkulturelle eller det fler religiøse fungerer.. noen som helst sted på jord!!!!

 • jables

  Synes fremdeles du er ett troll, enkel omgang med statistikk tall og fakta. Å henge ut folk for å promotere bloggen din burde ikke være nødvendig.

 • Nordgubben

  Bra jobba Tjomlid! Keep up the good work!

 • quovadis100

  He he he, ja det er lett å være raus med dem som klapper deg på skulderen, Tjomlid. Gi meg styrke !

 • quovadis100

  Gått på Jens og Jonas’s retorikkurs, kanskje ?

 • Dan

  jaaaaaaa, kudos til Frp.Godt valg!

 • Tommy Bernhard Nilsen

  pultost til AP

 • Reciever

  Jeg vil påstå at Tjomlid argumenterer noe bedre enn deg….

 • Børre Tafsemester Bjerkland

  Kanskje noen bør gå Tjomlid i sømmene etter barnesex uttalelsene hans…

  Meningene hans ang det er rimelig ekle

 • Johan

  «Kanskje noen bør gå Tjomlid i sømmene#

  Kan ikke du gjøre det? Du vet tydligvis hva det gjelder?

 • annettbakk

  Trodde USA var Freppenes paradis! Nå påstår altså Freppenes hærfører her at USA ikke fungerer!

 • Børre Tafsemester Bjerkland

  Ja, han forsvarer barnesex…

  Bra sykt…

 • Johan

  Du har kanskje en link til dette så alle selv kan vurdere det du påstår?

  Ellers synes jeg du er tøff som går så høyt opp på banen! Det blir et langt løp for deg om du tar feil eller har misforstått…

 • kachiun

  Tomsinglid er blodrød og leter med lys og lykter etter ørsmå detaljer fra enkeltmedlemmer i FrP som han kan bruke for å svekke de som parti. Forøvrig har ikke Afrikanere rester etter Neaderthalere i seg, det er det bare Europere som har, og forskere mener det er en av grunnene til at Europere fikk et voldsomt verdensherredømme inntil sosialistene begynte å gjøre det de kunne for å redusere forspranget.

 • Carl Koklimeus Laser Sværd

  Er du virkelig så dum at du tror sosialistene er ute etter å ødelegge verden? Jeg stemmer Høyre men alikevel så tror jeg ikke mine venner som stemmer rødt er ute etter å ødelegge norge eller å føkke opp hverdagen min mest mulig.. Vi har bare forskjellig syn på hva som er gunstig for samfunnet.

 • Slartibart

  Dette personangrepet er det klasse over, kudos Børre, skulle nesten tro du var en ordentlig proff.

 • Tor-André Kongelf

  Jeg vil gi en kudos til AUF i samme slengen som ordnet opp med han (tror han var palestiner) som mente at jødene skulle bli gasset litt til. Men den saken skapte knapt nok noen furore noe sted riktignok.

 • Angus Maglaz

  Enig i dette.
  Asylpolitikken er et vanskelig og viktig tema, og det er nettopp derfor vi trenger å diskutere den på en edruelig måte.
  Dessverre forurenses denne debatten altfor ofte av brautende stutumer som tror de finner støtte hos noe som helst meningsfylt politisk parti.
  Derfor er det prisverdig at det etablerte FP klarer å ta avstand fra disse holdningene.
  Jeg skulle bare så gjerne sett at det ble gjort tydeligere og oftere, som seg hør og bør for ansvarlige politiske bevegelser.

 • dervarsom

  «Freppenes » !!?? Hva i all verden er det ?
  Et sted på vestlandet ? Noe du har på maten i regnvær ?

 • Disko hansen

  Hvorfor kan ikke politikere, eller et medlem av et parti få kunne si hva de mener? Ingen er enige med alt i partiet de er medlem i eller stemmer på. Hvorfor skal det alltid komme en beklagelse etter et innlegg? Å kreve en beklagelse er jo å kreve å mene det samme som flokken. Uten egne meninger ville jo alle partier vært så å si det samme. Å kalle en svenske for en svenske og en somalier for en somalier burde være lov. DET ER FORSKJELL!

 • Glenn Andreassen Aksdal

  Det fungerer fint her! Hilsen FrP’er boende i Dubai. :) Religionsfrihet og 80 % av befolkningen er utlendinger fra alle verdenshjørner.

 • Toove

  Det fins jo ikke rasister mer, bare folk som er opptatt av å bevare norsk kultur. Spørsmålet er hvor mye de vet om norsk kultur? Hvorfor ikke bare innrømme at det er stammementaliteten og la-min-gruppe-beholde-kvinnene-våre-for-oss-selv som er det som styrer dem?

  Opp gjennom historien har det vært flere tilfeller av at en gruppe menn reiser til et nytt sted og overtar damene, så det er nok et slags ur-instinkt. F eks samer er muligens etterkommere av men østfra og lokale damer, islendinger er etterkommere av engelske og irske damer og norske menn, hottentotter er etterkommere av bantu-menn og San-kvinner… osv osv (tror ikke jeg orker å lete opp referanser, det er jo ikke helt bombesikkert, men sannsynlig når man tester genetikk)

  Dessuten har vi nå sannsynligvis flere menn pr dame enn før: trygg oppvekst med færre gutter som dør i ulykker, flere barn som overlever sykdom (det påvirker også mest gutters levealder) og ingen krig.
  http://taansvarfordegselv.wordpress.com/2013/09/07/hva-sier-du-til-en-norsk-rasist/

  http://taansvarfordegselv.wordpress.com/2013/09/04/identitet-eller-kulturforskjell/

 • Hugo Pedersen

  Den storste Kudosen er slike mennesker som lever I et notteskall, slik som Mr Tjomlid. hva som er med paa og skape fremed frykt er ssb media som presenterer sanheten om AP SV resultat av et vannstyrt politik, der hoved maalet er og ha makt paa bekostning av norges etniske. AP er avhenglig av innvandrere for og I heletatt hevde seg.
  diskrimenering av norges etniske er et faktum. hva skal man kalle disse menneskene ?
  Enkelt utalelelser er mangel paa voksen oppforsel. deribland uvitenhet om invandrere som er gode I norge, men du finner ikke 1 invander som er delaktig I medias artikler og kommenterer.
  Frp er uten tvil det beste partiet, viss man onsker og beholde noe av norges kultur og vaerdier.

 • Kjetil Vold

  Hvis du, dagen før valg, fremdeles ikke har skjønt at hele poenget med politiske partier er at man er sånn nogen lunde enige om politisk ståsted så er jeg bekymret på demokratiets vegne.

 • Kjetil Vold

  Språk er en viktig del av norsk kultur, men det er du tydeligvis ikke opptatt av. Og da tenker jeg ikke på at du mangler nordiske tegn på tastaturet ditt.

 • Ver_Anda

  Rasistiske utsagn i andre partier enn FrP, og spesielt AP, finner nok aldri veien til hverken avisene eller Tjomlids blogg. Det er rett og slett ikke interessant for media, siden det ikke er FrP.

 • AMG65

  Så hva tenker du på da? fortell…

 • Ver_Anda

  Det er vel bare å Google det, Johan? I 2007-2008 så snakket Tjomlid varmt for å senke seksuell lavalder til 12 år. Her er litt av hans egne meninger:

  «For ethvert menneske som blir offer for tvang av seksuell eller annen
  alvorlig art, så er dette selvsagt en tragedie. For de barn som har
  blitt traumatisert av voksnes kyniske overgrep, så er det verdt å felle
  en tåre. Og overgriperne skal straffes for sin ugjerning. Men fakta er
  likevel at antall barn som skades i produksjon av barneporno er
  forsvinnende lite. Antall bilder i omløp som viser seksuell omgang med
  seksuelt mindreårige barn, er relativt lite, spesielt i forhold til det
  folk flest er hjernevasket til å tro.»

  «Hvorfor er datagrafikk av barneporno er forbudt? Her misbrukes jo ingen,
  men man frykter kanskje at hvis man ser på slikt så kan man også bli
  fristet til å se på ekte barneporno. Så da bør vel også voldsfilmer
  forbys? Ser man en James Bond film bør man i følge tankegangen bak
  barneporno også få lyst til å gå ut å drepe noen… Og hvis man har rå sex
  med en oppblåsbar Barbara bør man også straffes fordi man kan bli
  fristet til å voldta nabodama…?»

  «En del mennesker klarer ikke å leve med tanken på at en 14 år gammel
  jente kan ha lyst til å utforske og oppleve gledene ved sex, og da
  gjerne med en fremmed, eldre mann som kan vise trygghet, erfaring og
  «anonymitet».»

  «Det er mye å ta tak i med dagens lovverk og hysteri omkring barneporno. »

  http://tjomlid.com/2007/02/04/tanker-om-barneporno/

 • Torkel Andersen

  Det var sagt i forhold til 3 afrikanere som mente det var helt greit å voldta Norske damer på grunn av hvordan de går kledd. folk med slike meninger ser jeg også på som neandertalere så jeg antar at jeg i forhold til ditt menneskesyn da har gjort meg til rasist, jeg ville forøvrig ha ment akkurat det samme om det var noen kritthvite nordmenn som sa det samme. Slutt å ta tingene ut av sammenheng det er folk som deg som skaper rasister ved å ta tingene ut av sammenhengen og urettmessig kalle folk slike ting. TOSK ER DU.

 • e.hansen

  Nå mener jeg at kvinner skal kunne både flørte og kle seg slik de måtte ønske uten å bli ikkevoldtatt eller bli klandret for det i ettertid.

  Men disse afrikanerene mener at «men grunnen til at det skjer mange voldtekter er at norske jenter går nesten helt nakne! Det er som å si « kom her og knull meg», skjønner du?»
  I undersøkelsen fra Amnesty og Reform refereres det: «28 prosent mener en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for det seksuelle overgrepet.» noe som kan bety at dersom de ikke hadde kledd seg slik hadde det kanskje ikke skjedd, netopp fordi at man vet at det finnes volteksforbrytere med slike holdinger som afrianeren har og ikke fordi at man selv mener det er helt greit å forgripe seg på kvinner som er sexy kledd. Det er to helt forskjellige ting. Rart Tjomlid ikke forstår dette.

  Hva som er sexy er dessuten veldig subjektivt. Enkelte mener kanskje at alt annet enn burka er sexy.

 • John-kyrre Fjeldvik

  Nå har ikke jeg bodd i Dubai, men jeg regner med at alle som bor der, eller er innom der, behandles med respekt – slik som man gjør med folk fra «alle verdenshjørner» når de kommer til Norge?

  Det var sikkert bare en liten glipp at norske Marte Dalelv ble dømt til åtte års fengsel etter utenomekteskapelig sex forleden.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/–Veldig-uvanlig-at-utlendinger-dommes-etter-disse-sharialovene-7259059.html#.UiweodLwYwg

  Fra Wikipedia limer jeg inn følgende:
  Dubai er en muslimsk politistat. Dette betyr at turister og besøkende er trygge så lenge man følger gjeldende lovverk. Det er generelt lite kriminalitet, men voldtekter av kvinner kan forekomme. Den lave kriminaliteten skyldes hovedsakelig emiratenes strenge regler for opphold. Det er kun de «innfødte» som har permanent oppholdstillatelse. Dermed risikerer man å bli kastet ut av landet, dersom man begår kriminalitet. I motsetning til mange vestlige land, ser man ikke graffiti, tiggere eller hjemløse. Det er store forskjeller fra vestlige og europeiske land, selv om Dubai regnes for å være en av de mest liberale av emiratestatene. Det er strengt forbudt for menn og kvinner å vise følelser offentlig. Selv turister på besøk, kan fengsles for å holde hender eller kysse offentlig. Det er forbudt for menn og kvinner å bo sammen dersom de ikke er gift. Gravide kvinner som ikke er gift anbefales ikke å reise til UAE herunder Dubai, da barn utenom ekteskap er straffbart. Abort er også strengt forbudt. Kvinner bør tildekke ankler, bryster og hår. Det er ikke samme krav til menn, men de oppfordres til å kle seg etter anledning. Det betyr ikke shorts eller kortbukse på resturant eller kjøpesentrene.
  Ferske eksempler viser at kvinners rettigheter ikke er ivaretatt i tråd med vestlige normer.
  Turister fra Norge innvilges 30-dagers turistvisum ved ankomst til UAE, og krever ikke søknad om visum på forhånd. OBS! Israelsk stempel i passet medfører automatisk avslag på visum.

 • John-kyrre Fjeldvik

  «Frepperne», eller «freppene» som hun bruker her, er en betegnelse som er innført i debattene for å stemple de som sympatiserer med FrP`s politikk på i alle fall noen felt, som dumme, mindreverdige, latterlige osv. Hvem ønsker vel å bli kalt en «frepper»?
  Innføringen av denne betegnelsen mistenkes av flere å være organisert fra venstresiden i politikken, kanskje fra APs strateger, som en del av en aksjon som pågår 24/7 med hensikt å skremme flest mulig bort fra FrP.
  Av nesten alle debatter i mediene, ser en at FrP har stor støtte blant folk, og ingen andre partier får så mye kudos. Frykten for å bli stemplet som en «frepper» er likevel stor blant folk flest, og aksjonen har derfor vært delvis vellykket. Likevel støtter hver femte nordmann opp om partiet, og er enige i deler av, eller hele partiets politikk.

 • H. Karlsen

  Tviler på at du er etnisk norsk Hugo Pedersen. Språk er en del av norsk kultur. Lær deg det før du søker statsborgerskap her i landet.

 • John-kyrre Fjeldvik

  Så langt jeg kan lese bloggen om overgrep mot barn (jeg nekter å kalle det porno) peker Tjomlid på en viktig ting: Det er ikke måte på fokus på slike saker. Han stiller spørsmål omkring hvor omfattende det i virkeligheten er.
  Definisjonen av straffbart materiale av denne type er ganske kraftig: Det er staffbart å være i besittelse av materiale som viser personer under 18 år, eller som ser ut som de er under 18 år, eller skal forestille å være under 18 år, i seksualiserte situasjoner.
  En 19-åring ble som kjent pågrepet av politiet og fengslet fordi han hadde et bilde av kjæresten sin på mobilen. Hun hadde sendt ham det, og hun var sytten.
  Det er en heksejakt uten like, og jeg forstår det slik at det er det han stiller spm ved.

 • Threesides

  Ingen har da vel sagt at det er et problem å nevne nasjonaliteten til folk? Men fornærmelser basert på generaliseringer må vi holde oss for gode til. Å snakke negativt om en gruppe mennesker, kun basert på deres etnisitet, er rasisme.

  De som bruker fornærmelser som våpen i kampen for et bedre samfunn, oppnår det motsatte. Polariseringer oppstår eller forsterkes av slikt. Men det er kanske slikt det spekuleres i, for så å bruke den forsterkede polariseringen i etterkant til å påpeke hvor annerledes de andre er.

 • Threesides

  Han har jo gyldige poenger da. Problemet er ofte at det er vanskelig å snakke om slikt, da «folk flest» ikke ser nyansene. Akkurat som politikere ser ut til å være vaksinert mot å diskutere sivilisert på TV, så begynner folk å kaste dritt på folk som av en eller annen grunn stiller spørsmål ved vedtatte sannheter.

 • e.hansen

  Hvis jeg leser at noen har slike holdninger: «norske jenter klager over at utenlandske gutter gjør ditt og datt, men grunnen til at det skjer mange voldtekter er at norske jenter går nesten helt nakne! Det er som å si « kom her og knull meg», skjønner du?»

  Og deretter hadde blir spurt i en spørreundersøkelse om det kunne vært unngått om kvinner ble voldtatt dersom hunde ikke kledde seg sexy vill jeg svart «ja». Ikke fordi jeg har samme mening, men fordi jeg vet at det finnes folk med slike holdinger som er i stand til å voldta. Det er en stor forskjell. Tjomlid konkluderer med at jeg deler samme synet. Hadde noen spurt meg om det ville blitt mindre voldtekter om alle norske kvinner gikk med burka hadde jeg svart «ja» på dette også, men ikke fordi jeg mener norske kvinner bør gå i burka. Jeg mener man skal kunne kle seg slik man vil og flørte så mye man vil uten å risikere å bli voldtatt eller klandret dersom man skulle bli voldtatt.

  Jeg stemmer for ordens skyld ikke FrP.

  Det forrige innlegget mitt kom ikke med så jeg forsøker igjen.

 • Threesides

  Leste du ikke innlegget selv?

 • Threesides

  Nå vet ikke jeg nøyaktig hva disse afrikanerne sa, men det er ganske viktig å se det de faktisk sa i en sammenheng. Sa de for eksempel at det er greit å voldta lettkledde kvinner? Eller sa de at lettkledde kvinner signaliserer noe som kan tolkes som en invitasjon til sex?

  Problemet er rett og slett kommunikasjon. Folk fra forskjellige kulturer, forskjellige generasjoner osv, kommuniserer forskjellig. Misforståelser oppstår lett. I tillegg er det forskjellige regler som gjelder, og dette bidrar også til forvirring. Og sist, men ikke minst, folk ser gjerne det de ønsker å se. Ønsker man å se noen som mindreverdige, så gjør man gjerne det. Ønsker man å se noen som rasist, så gjør man gjerne det. Ønsker man å se at noen inviterer til sex, så gjør man gjerne det.

  Vi gjør alle disse tingene, gjerne ubevisst. Altså, vi tolker andres ord og handlinger ut i fra våre egne holdninger, ikke ut i fra deres egne. Da går man gjerne glipp av poengene.

 • Hugo Pedersen

  Ja fortell kultur, hva er problemet? dette blir litt paa et nivaa som ikke horer hjemme noe sted. kudoser som dere har ikke engang evnen til og kommentere innlegget.

 • megoth

  Vent litt, bruker du uttrykket Kudos som en egenskap på personer? Det blir vel helt feil? Uansett leser jeg Kudos i denne sammeheng som «å gi kudos», altså gi noen berømmelse eller anerkjennelse.

 • megoth

  «Innføringen av denne betegnelsen mistenkes av flere å være organisert fra venstresiden i politikken». Hva begrunnes mistankene i?

 • Glenn Andreassen Aksdal

  Og hva vil du fram til, John-Kyrre? Marte trakk voldtektsanmeldelsen og ble dømt for falsk forklaring, noe hun mest sannsynlig hadde blitt i Norge og…

  Dessuten har Wikipedia aldri vært en sikker kilde, der halvparten av det du har klippet og limt inn her er helt feil. Du blir absolutt ikke arrestert om du holder din kjære sin hånd, det handler bare om å vise respekt for deres kultur, du tar råkliningsen når dere er tilbake på hotellrommet ;) Halvparten av vennene mine bor med en fra motsatt kjønn som de IKKE er gift med. Damene går med miniskjørt, man kan tilogmed treffe på kvinner i tanga på stranden!! du ser minst like mange shorts og kortebukser på kjøpesentrene som man ser burkaer….

  Og men tanke på de strenge reglene for oppholdstillatelse og måten man slår ned på kriminelle utlendinger her, så har Norge maaaaaaaaasse å lære! :-)

 • Guest

  Hvis man VET at somaliere er overrepresentert i dopsalget i oslo, skal det da ikke være lov å si at somaliere er overrepresentert blandt utleninger i å selge dop? Er det ikke verre å si at det bare er utleninger som selger dop? Man slanger iallefall enda flere under samme kam da.

  De forskjellige etniske gruppene har forskjellige problemer med integreringen. Og uten en form for statistikk der man plasserer de i ulike grupper, så får man ikke gjort noe med problemet.

 • rokje

  Jeg husker den saken godt, og den skapte svært fort store overskrifter. Kanskje ikke i Namdals-avisa, men det har nok geografiskeårsaker. Den ble slått opp i de fleste store norske medier. Dersom du skal lage konspirasjonsteorier rundt at «alle er ute etter Frp», bør du nok komme med bedre dokumentasjon enn den saken.

 • Disko hansen

  Hvis man VET at somaliere er overrepresentert i dopsalget i oslo, skal det da ikke være lov å si at somaliere er overrepresentert blandt utleninger i å selge dop? Er det ikke verre å si at det bare er utleninger som selger dop? Man slanger iallefall enda flere under samme kam da.

  De forskjellige etniske gruppene har forskjellige problemer med integreringen. Og uten en form for statistikk der man plasserer de i ulike grupper, så får man ikke gjort noe med problemet..

 • Torkel Andersen

  I mine øyne er voldtekt aldri akseptabelt samme faen hvor personene kommer i fra.

 • Kjetil Vold

  Du gir uttrykk for at du er opptatt av norsk kultur. Tror du kultur er noe som blir vedtatt og lovfestet av politikere? Det tror ikke jeg. Norsk kultur er summen av det vi nordmenn gjør. Dermed lever kulturen vi har i dag AKKURAT så lenge vi ønsker. Deretter dør den en stille og rolig død. Og selv ikke da forsvinner den, den bare endrer seg.
  Det norske språket er som nevnt også en del av den norske kulturarven. Språket er dynamisk, i likhet med all annen kultur. Det vil si at dersom du vil ta vare på det norske språk så må du bruke det ordentlig. Men det gjør ikke du. Så da lurer jeg på hvilke deler av norsk kultur du er opptatt av?

 • odisands

  Hva slags bakgrunn har denne Tjommien? En foretid på Blitz qantagelig.En svært lite troverdig kar.

 • pesvi

  Du forstår tydeligvis ikke poenget her? Pek gjerne på hvor Tjomlid sier du ikke kan si at «somaliere er overrepresentert blandt utleninger i å selge dop». Problemet er at de legitime somalierene som kanskje jobber som leger eller revisorer ikke skal lastes for hva andre landsmenn gjør, på lik linje med at du neppe ønsker å lastes for at hvite menn er overrepresentert når det gjelder terror i Norge.

  Hvis du ikke klarer å se forskjellen på kritisk argumentasjon og den stereotype hetsingen som omtales her, så har du et problem med gangsynet.

 • fbruvik

  Tjomlid er mann som hører hjemme i fengsel bak lås og slå. Han er en mobber som henger ut og trakasserer enkeltpersoner i sin blogg. Jeg arbeider med en politianmeldelse som skal leveres inn til uka. I Norge har vi lover og regler som gjelder, og når man så til de grader bryter loven så bør det få konsekvenser.

  Straffeloven

  § 246. Den som rettsstridig ved ord eller handling krenker en annens æresfølelse eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder.

  § 247. Den som i ord eller handling optrer på en måte som er egnet til å skade en annens gode navn og rykte eller til å utsette ham for hat, ringeakt eller tap av den for hans stilling eller næring fornødne tillit, eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år. Er ærekrenkelsen forøvet i trykt skrift eller i kringkastingssending eller ellers under særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil 2 år anvendes.

 • Alf M. Haga

  Herlig John-kyrre. Ta konspirasjonene helt ut når man først er i gang.

  Mistenker du også at begrep som «Apene» eller «sveppere» er tatt på høyt nivå av «høyresidens strateger»?

 • SKS

  Ytringsfriheten gjør at Willy Wiksaas har lov å si de tingene han sier uten å bli straffet for det. Men ytringsfriheten virker begge veier. Den gir også andre, inkludert Tjomslid, lov til å kritisere folk for deres ytringer.

  Politikere spesielt må tåle å bli konfrontert med egne uttalelser.

 • fbruvik

  Det finnes grenser for hvor langt man har lov ti å gå når det gjeler å krenke, trakassere og mobbe andre mennesker. Her beveger Tjomslid seg i beste fall helt i grenseland i forhold til hva som er tillatt, og etter min mening tramper han klart over grensa, og da er det naturlig at politiet kobles inn og vurderer forholdet.

 • Christer A. Jenson

  Det er hyggelig at du kan sitere de delene av straffeloven som passer deg. Det hadde imidlertid vært koselig om du også siterte et par deler som ikke passer deg – la oss for eksempel ta noen senere bestemmelser i samme kapittel:

  Ǥ 249.
  1. Straff efter §§ 246 og 247 kommer ikke til anvendelse dersom det føres bevis for beskyldningens sannhet.
  2. Selv om det føres sannhetsbevis som nevnt under 1, er beskyldningen straffbar dersom den er fremsatt uten at der var noen aktverdig grunn til det eller dersom den ellers er utilbørlig på grunn av formen eller måten den er fremsatt på eller av andre grunner.
  3. Straff efter §§ 246 og 247 kommer ikke til anvendelse på den som har vært pliktig eller nødsaget til å uttale sig eller som har uttalt sig til berettiget varetagelse av eget eller andres tarv, dersom det godtgjøres at han i enhver henseende har vist tilbørlig aktsomhet.
  4. Bevis for sannheten av en beskyldning tillates ikke ført
  a) for straffbar handling som den beskyldte er frikjent for ved endelig innenlandsk eller utenlandsk dom.
  b) dersom retten enstemmig finner det utvilsomt at beskyldningen er utilbørlig uansett dens sannhet og at nektelse av bevisførsel er ønskelig av hensyn til den fornærmede. Sådan bevisførsel må aldri nektes dersom påtalemyndigheten eller saksøkeren på forhånd har tilkjennegitt at der vil bli påstått straff efter § 248 eller at der bare vil bli gjort sivile krav gjeldende.
  5. Når bevisførsel om sannheten av en beskyldning er nektet, er der heller ikke adgang til bevisførsel om hvorvidt tiltalte (saksøkte) har trodd eller hatt grunn til å tro på beskyldningens sannhet.

  § 250. Er ærekrenkelsen fremkalt av den fornærmede selv ved utilbørlig adferd eller gjengjeldt med en legemskrenkelse eller ærekrenkelse, kan straff bortfalle.

  § 251. Forbrytelser som omhandles i dette kapitel, påtales alene av det offentlige når det begjæres av fornærmede og finnes påkrevet av almene hensyn. Påtalen kan begrenses til bare å gjelde påstand om at ærekrenkelsen skal erklæres for død og maktesløs (jfr. § 253). [kun første ledd gjengitt, min anm.]»

  Bestemmelsen begrenses av at man ikke kan føre sannhetsbevis om en vurdering, bare om faktiske forhold. Basert på de to innleggene jeg har lest av Tjomlid om Wiksaas er den eneste vurderingen som faller inn under § 246 og 247 og som han ikke samtidig fører sannhetsbevis for «neandertaler»-karakteristikkene og konklusjonen at Wiksaas er rasist.

  Men Wiksaas er politiker. Han har ikke det samme vernet som alle andre – noe Høyesterett konkluderte med i 1990 da Carl I Hagen anla sak mot Rogalands Avis for ærekrenkelser da avisen skrev at «[m]ed avsky har de fulgt Fremskrittspartiets og Carl I. Hagens kampanje for å styrke fremmedhatet blant nordmenn». Avgjørelsen ble begrunnet i at diskusjon om politikeres holdninger til spørsmål av betydning for samfunnet er en vesentlig del av ytringsfriheten.

  Så hvorfor tror du at din anmeldelse vil føre frem til noe annet enn å kaste bort politi og påtalemyndighets tid?

 • Hugo Pedersen

  slik jeg ser det er kultur utvikling, noe som legges igjenn paa museumer for og minnes og ta laerdom fra, AP garanter kommer tl og faa et stort museum.

  Resultatet blir at netto statsfinansielt bidrag fra de 20 største innvandrergruppene som allerede er kommet, er på minus 805 milliarder kroner, står det å lese i Finansavisen lørdag.

  Basert på oljefondets verdi fredag, på 4.580 milliarder kroner, er dermed nesten en fjerdedel av oljefondet bundet opp til innvandrerne som allerede er kommet, skriver avisen.

 • ikke fan

  Siden Tjomlid bestemte seg for å fokusere på rasisme i norsk politikk, kan vi da forvente ett blogginnlegg som fokusere på Bystyremedlem i Sandefjord (Ap) Eddie Whyte som kalte Mazyar Keshvari (Frp) for en «Uncle Tom» ?
  Noe man i min mening er en avskyelig ting å kalle noen.

  Litt av problemet her er at Tjomlid har vært en blogger som har fokusert på å «Debunke» uvitenskapelige holdninger og rett ut svada fra folk som lever på det.
  Med å hoppe inn i politikk-debatten vil han bli merket som pro- eller anti- ett eller annet uansett om han er det eller ikke pga. nordmen’s holdninger til politiske saker.
  For å unngå et slikt stempel (noe som i min mening allerede er for sent) må han da gå de andre partiene i sømmene for å finne lignende saker for å stå frem som ikke-partisk.

  Problemet da er att det blir en så stor jobb at det mest sannsynelig vil overskygge den originale meningen med bloggen.

  Tjomlid burde heller holde seg unna politikken og heller gjør det han gjør best, «debunke» sjarlataner som svindler folk med missvisende og falsk informasjon.

  Men hvis Tjomlid absolutt vil leke med politikken, kan han heller ta en kikk på Miljøpartiet de Grønne, de er vist veldigt for alternativ medisin og en av representantene er med på å arrangere Alternativmessene i Oslo, Bergen og Trondheim, og gir ut tidsskriften Visjon (Øyvind Solum).

  Der har Tjomlid en god sak, for det vill vært en naturlig sak for hans blogg å fokusere på.
  I min mening ihvertfall.

 • Magnus

  Hvis FrPere er «Freppere» er da APere «Aper»?

 • Magnus

  Så når Tjomlid sier noe positivt om FrP, etter å ha sakt noe negativt om en FrPer så er han blodrød, og ute etter å ta FrP?

  Logic: You failed at it.

 • John-kyrre Fjeldvik

  …respekt for kulturen i det landet man kommer til, er viktig.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Drapstrues-av-moralpolitiet-5314961.html#.Ui2V5dLwYwg

  Men moralpolitiet som opptrer i Norge, og består av muslims, det er ganske sikkert noe konspiratorisk surr…?

  http://www.osloby.no/nyheter/Mobbet-av-moralpolitiet-7253982.html#.Ui2WVNLwYwg

  http://www.osloby.no/nyheter/–Homofili-er-ikke-tillatt-pa-Toyen-7006190.html#.Ui2WetLwYwg

  (med forbehold at heller ikke avisartiklene fra Aftenposten o.l. er sikre kilder, sett med dine øyne)

 • Hilfe222

  Det man vet er f.eks det at svensker generelt er et positivt tilskudd til vårt land på alle måter, mens somaliere generelt er en utgift og en belastning både økonomisk og sosialt. man må nå tørre å kalle en spade for en spade, og gjøre det som er til beste for Norge. Selvfølgelig skal man forskjellsbehandle, da all historie og erfaring tilsier at det er stor forskjell på folk basert på kultur og tilhørighet. En svenske og en somalier kan på ingen måte sidestilles i det norske samfunn. Vi bør invitere de hit de som ønsker å bidra å gjøre landet vårt bedre, og holde andre utenfor. Dette generelle skillet er ikke spesielt vanskelig å definere. For mange i dette landet er det dog mye viktigere å ikke «fornærme» et eneste menneske enn å sørge for et godt og fremtidig bærekraftig Norge. Dem om det.

 • Birger_Skruddusvingen

  «Trodde USA var Freppenes paradis!»

  Hvorfor trodde du det? Ordet «Freppenes» finnes så vidt jeg vet ikke.

 • Birger_Skruddusvingen

  «Å snakke negativt om en gruppe mennesker, kun basert på deres etnisitet, er rasisme.»

  Det spiller vel ingen rolle om du oppfatter det som «rasisme» eller ikke. Det viktige er vel hvorvidt utsagnene medfører riktighet.

 • Disqusserit

  Hvorfor leser vi om det i media da?

  /skylapper…

 • Disqusserit

  «Noe man i min mening er en avskyelig ting å kalle noen.»

  Jeg skjønner godt at rasisten Mazyar blir kalt en «Uncle Tom» (Altså en ryggdolker og sviker) for den rasismen han er med på å bringe til torgs.

  Men du tror kanskje på løgnen om at han ble kalt en «svarting»? Joda, like troverdig som «Mustaffa».

  Det er greit å vite hva man snakker om..

 • annettbakk

  Freppenes paradis finne vel ikke heller :-)

 • ikke fan

  Det jeg leser av ditt innlegg er at det er greit å kalle en person hva som helst sålangt du ikke liker den personen?
  Er ikke det litt hyklersk?

 • Disqusserit

  Om du «leser» det er du på dikterfot..

 • Bjarte Bergstrøm

  Freppere er en fornorsking av det amerikanske «Freeper», brukt av og om de som frekventerer forumet «Free Republic», et diskusjonsforum for høyre-orienterte primært fra USA. Det er altså en opprinnelig amerikansk betegnelse for en politisk bevegelse ganske langt ute til høyre som er blitt direkte fornorsket til bruk om FrP-tilhengere (som jo unektelig er ganske langt ute på høyre-siden og som forfekter mange av de samme ideene som «Freepers» gjør). Det er vel bare å forvente at FrP’ere er sterkt i mot slik import av ord fra andre kulturer :)

 • Per
 • Øyvind W.

  Nå viser jo statistikken at annenhver nordmann (i hvert fall blant hankjønn) mener det samme, så selv om vi nok har et bedre kvinnesyn enn mange andre land, så skal vi vel kanskje ikke klappe hverdandre for mye på skuldrene.