Varme Tøyen

Tøyen, søndag 8. september.

Det er kveld, og jeg har vært på Wasabi Sushi på Tøyen Senter og handlet mat til meg selv og en venninne. En mann med indisk utseende kommer ut fra grønnsaksmarkedet like foran meg. Han bærer på en grønn plastpose.

I motsatt retning kommer en krokrygget mann i fillete klær. Han ser veldig sliten ut, og går sakte over den åpne plassen. Ansiktet hans er grått og trist. Jeg tenker ikke så mye over det. Slike mennesker ser man hver dag i Oslo. Og jeg var sulten. Jeg hadde hastverk.

Men heldigvis finnes det bedre mennesker enn meg.

I det jeg passerer dem, ser jeg at den mørkhudede mannen stopper opp. Han setter handleposen ned på en benk, åpner den og tar ut en stor, gul pakistansk mango som han holder ut til den hjemløse. Den krokryggede mannen stanser, ser opp og tar imot den gylne frukten med begge hender.

Smilet som brer seg utover ansiktet hans: Ubetalelig.

 • Henriette Høyer

  Herlig!

 • Stine Super ✝

  Fantastisk!

 • lars9832

  …og så våknet du?

 • ikke fan

  «pics or it didn’t happen»

  Ærlig spørsmål.
  Holder du på å utvide omfagnet til bloggen til å omfatte sosiale og politiske saker?
  Jeg spør fordi sakene du har fokusert på den siste uken har vært av en annen karakter enn de du vanligvis fokuserer på.

  Og nå med en liten historie som jeg ikke vet om er sant eller ett dikt.

 • Jeg tror du skal lete litt i arkivet mitt, så ser du at jeg har blogget om alle slags temaer også før, og det vil jeg fortsette med. Både dikt, musikk, politikk, personlige opplevelser, vitenskap, fjas osv.

  Heldigvis bestemmer jeg selv akkurat hva jeg vil skrive om, og det plager meg svært lite at noen synes det er dumt. Da kan man jo bare lese en annen blogg heller.

  Og ja, historien er sann.

 • Kjersti Dahle

  å. takk. for at du delte dette. trengte det.

 • «Pics or it didn’t happen»… Får du den i fleisen hver gang du deler en anekdote fra dagen som har gått? Hvorfor i alle dager ber du om noe så urealistisk? Mener du Gunnar bør gå rundt og sjekke overvåkningskameraer i nærheten for å «bevise» at dette hendte?

 • ikke fan

  Da må jeg bare beklage for å ha misforstått omfavnet til bloggen.
  Jeg begynte å lese den rett før sommeren og trodde utifra innholdet som kom at den var dedikert til såkalt «debunking».
  Derfor ble jeg litt overrasket over over det nye fokuset

 • fbruvik

  Unnskyld at jeg spør Tjomlid, men hvilken relevans har det at mannen i eventyrhistorien din har indisk/mørkhudet utseende? Spiller det noen rolle? Har historien din en politisk slagside? eller følte du at det var viktig for å få fram et poeng?

  Jeg bare spør, fordi du nevnte for eksempel ikke hvilken nasjonalitet din venninne hadde, eller hvilken nasjonalitet den gamle mannen hadde.

 • Ruud

  Flott drøm du hadde.Jeg hadde en langt vondere drøm nylig.Jeg drømte at Erna og Siv styrte landet mitt.Snakk om mareritt…

 • Nissefar

  Kanskje Tjomlid har sterke fordommer mot mørkhudete mennesker, og kunne aldri tenke seg at en av de ville hjelpe en hjemløs person?

  Det var jo tydeligvis en overraskende (eller lignende) opplevelse for han.

 • fbruvik

  Det var akkurat slik jeg oppfattet det også, at han ble overrasket fordi det var en utlending så var den barmhjertige samaritanen. Alle vi andre skjønner at det finnes gode og dårlige mennesker i alle leire.

  Utrolig snodig.

 • Bjørn T. Dahl

  Det er en facinerende tolkning, og den bærer kraftig preg av å bare kunne forestille seg ett ledd av assosiasjon. Mange vil nok oppfatte historien som et eksempel for de som faktisk mener at brunere mennesker bare er snyltere kanskje tar feil, samtidig som vi alle kan være litt bedre mennesker enn vi er, i det vi kanskje ikke alltid legger merke til våre egne feil før vil blir gjort oppmerksomme på dem.

 • fbruvik

  Som jeg sa: Historien har en politisk slagside. Det er åpenbart at Tjumlids historie er et forsøk på å sette mennesker med en annen farge på huden i et godt lys, muligens som en slags motvekt til alle overfallsvoldtektene vi leser om i media som sort sett blir begått av innvandrere som er mørke i huden.