Ymse nyheter og info

Last updated on 19. desember 2013

Det har vært travelt i det siste, så det har blitt lite blogging dessverre. Jeg kommer sterkere tilbake snart. Men jeg må bare skrive en kjapp bloggpost for å dele noen nyheter og informasjon med dere:

Korrigerte e-bøker

De som har kjøpt e-bok-versjoner (mobi/epub) av «Placebodefekten» oppdaget at det var mange rare orddelinger der. En feil hos de som produserer filene gjorde at myke bindestreker var blitt endret til mellomrom. De har nå korrigert filene og oppdaterte filer ligger ute hos forlaget.

Hvis du vil ha ny fil, kan du logge deg inn på Humanist Forlag sine nettsider og laste ned ny fil.

Husk at for kun kr 199,- får du både mobi- og epub-fil til nedlasting. Disse gjør altså at du kan lese Placebodefekten på f.eks. din Kindle eller iBooks.

Screenshot 2013 10 08 11 15 45

Papirutgaven kan du finne i de fleste bokhandler, og hvis de ikke har den i butikken er det fint om du spør om de kan bestille den inn. Jeg ser eksempelvis at Ark Bokhandel har en fin «Klikk og hent»-funksjon på sine nettsider hvor du kan bestille boken og hente den i nærmeste Ark-butikk innen en time.

Vil du ha den tilsendt i posten kan du bestille den via de fleste andre nettbokhandlere, eller direkte fra forlaget – hvor du også kan be om signert utgave hvis du oppgir dette i meldingsfeltet i bestillingen din.

Screenshot 2013 10 08 11 12 17
Dagsnytt atten

I går var jeg i en kort debatt med homeopat og akupunktør Andreas Bjørndal i NRK Dagsnytt atten. Hvis du ikke fikk med deg dette kan du se det her. (Mitt segment starter ca 49 minutter uti sendingen.)

I den anledning kan det være interessant å se hva Bjørndal selv skriver på sin Facebookside etter debatten:

Men det utrolige er hvordan disse stadig kategorisk avviser alt som ikke stemmer med deres verdensbilde og på toppen av dette direkte motarbeider det. Hadde de enda arbeidet for å fremme vitenskap, forskning og skeptiske holdninger.

I stedet fremtrer de som moderne heksejegere der latterliggjøring dominerer innspillene.

De representerer en religiøs tilnærming til vitenskap, ofte kalt skeptisisme eller scientisme. Dette er en ortodoks tilnærming til vitenskap der det ikke finne nyansering og alt er kategorisk riktig eller galt.

Man kan si at de er intellektets svar på emosjonell religiøs fundamentalisme, derfor fornufts fundamentalisme.

Det mange ikke vet er at det sitter 3-4 sentrale personer i skepsis miljøet som får store summer fra anonyme givere for å motarbeide alternativ medisin og særlig homeopati.

Så kan man jo spørre seg hvem som tjener på dette?

«Follow the money»

Eh, javel. Konspiranoia, anyone?

Bjørndal er for øvrig nevnt i boken min, og jeg har blogget om ham og hans Norsk Akademi for Naturmedisin ved ulike anledninger. Les gjerne disse bloggpostene for å få litt bedre innsikt i Bjørndals verdenssyn og debattform:

Homeopati mot CFS/ME – neppe effektivt

En kommentar fra Andreas N Bjørndal om homeopati og CFS/ME

Homeopatisk tynne argumenter fra homeopatene

Noe er råttent i homeopatiland

Andre har også blogget om Bjørndal, og jeg anbefaler virkelig å lese denne bloggposten:

Belle Tulls Tull: Norsk Akademi for Naturmedisin – En samfunnstragedie

Lanseringsfest for Placebodefekten

I morgen, onsdag 9. oktober, er det lanseringsfest for boken min på Litteraturhuset i Oslo kl 18:00. Alle er velkomne!

Du trenger ikke melde deg på for å delta, men hvis du tenker deg dit er det fint om du setter deg som deltakende på Facebook-arrangementet.

På lanseringsfesten blir det litt informasjon om boken, en samtale mellom Erik Tunstad og meg, og selvsagt mulighet for å kjøpe boken og å få den signert etterpå.

Foredrag Trondheim

På fredag 11. oktober skal jeg holde et foredrag for forskerlinjen ved medisinstudier NTNU. Dette starter kl 17:00 og er på Kvinne-barn-senteret, St. Olavs Hospital (kart), rom KBA.

Foredraget er åpent for alle, selv om det nok er begrenset plass. Skulle du ha lyst å høre litt mer om Placebodefekten og kritisk tenkning, så kan du gjerne møte opp. Det er gratis inngang, og jeg kan også signere bøker etter foredraget om ønskelig. (Jeg har neppe med meg bøker for salg, så det må du i så fall skynde deg å kjøpe i forkant.)

Screenshot 2013 10 08 11 11 15

Intervju NRK P3

Jeg ble forresten også intervjuet på «Verdens rikeste land» på NRK P3 før helgen. Det intervjuet kan du høre her.

Noter og anmeldelser

Husk også at du finner klikkbare versjoner av alle noter/kildehenvisninger i boken på denne siden. Her vil jeg også samle lenker til bokameldelser og annen relevant info etterhvert.

En bokanmeldelse er allerede dukket opp fra en av landets mest selvkritiske alternativbehandlere, og den kan du lese her:

alexander-bloggen: Placebodefekten

Kort sagt virker det som om han likte boken, selv om han syntes den var litt for lang til å bli en bestselger :-)

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!