Nylig så jeg noen dele denne videoen på Facebook igjen:

Den har tidligere vært omtalt i Dagbladet tilbake i 2011:

Screenshot 2014 02 02 17 56 23

Det er kiropraktor Øistein Holm Haagensen ved Bjølsen Kiropraktorklinikk i Oslo som går ut og advarer kvinner mot trange BHer. Han sier til Dagbladet:

– Spilene i bh-en skaper et uheldig trykk mot muskulaturen Serratus anterior. Denne muskelgruppen er festet på de sju til ti øverste ribbeina og går videre mot skulderbladene. På de fleste bh-er vil enden på spilene treffe triggerpunktet til Serratus anterior og skape irritasjon og smerter, sier Haagensen.

Det kan godt hende at slike BHer er vonde å gå med, og BHer som har feil størrelse eller feil passform kan gi store plager til kvinner. Men hans demonstrasjon for å bevise at spile-BHen påvirker muskelkraften, er svært tvilsom. Enhver skeptiker som ser denne videoen vil umiddelbart kjenne igjen teknikken fra en tidligere svindelaffære som kostet forbrukere verden over mye penger for ingenting.

Tulletest

Haagensen ser nemlig ut til å bruke den samme teknikken som blir brukt av de som selger ulike former for «magiske armbånd». Det mest kjente eksemplet er nok Power Balance-armbåndene som med sitt påklistrede «hologram» skulle gi økt styrke, fleksibilitet og balanse til bæreren av armbåndet.

Se videoen:

Disse fantastiske effektene kunne selvsagt aldri dokumenteres av produsenten, og Power Balance ble dasket hardt av forbrukermyndighetene i Australia for falsk markedsføring. Flere blindede tester viste at det ikke var noen forskjell på om man hadde på seg et Power Balance-armbånd, eller et ordinært gummiarmbånd uten noe «magisk hologram». Selvfølgelig. Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det som regel det.

Men demonstrasjonsvideoen ovenfor ser jo imponerende ut? Vel, ikke hvis man kjenner triksene bak den. Disse effektene på styrke, balanse og fleksibilitet er enkle å manipulere om man vet hvordan man skal gjøre det.

Den australske skeptikeren Richard Saunders laget en video som viste akkurat hvordan det gjøres:

Juks og (selv)bedrag

Det er litt flaut å se kiropraktor Øistein Holm Haagensen benytte seg av samme teknikk for å underbygge sine påstander om BHens farer.

Da Dagbladet/Klikk.no sin artikkel kom ut første gang, var det en leser som laget en illustrasjonsvideo som fremhevet trikset fra artikkelens opprinnelige demonstrasjonsvideo veldig tydelig:

Videoen lenger opp i denne bloggposten skulle være et slags svar på denne kritikken. Her gjorde Haagensen testen på nytt uten å så åpenbart bruke Power Balance-trikset. Men også i den nye videoen ser man at kiropraktoren benytter seg av samme taktikk. Når BHen er på, presser han rett ned og utover. Når BHen er løsnet, presser hen ned og innover mot hennes eget tyngdepunkt. Det ser man av at huden på hånden hans strammes på en måte som er konsistent med at hånden føres mot kroppen hennes i det han presser nedover.

Haagensen innrømmer riktignok selv at denne demonstrasjonen i seg selv ikke er noe vitenskapelig bevis:

– Jeg er klar over at mine observasjoner og kliniske erfaringer ikke er vitenskapelige bevis. De siste årene har jeg likevel sett at også utenlandske forskere og fagfolk uttrykker skepsis mot spiler og push-up-mote, avslutter Haagensen.

Det er klassisk tåkeprat hvor han bruker et pseudoargument. Det at «utenlandske forskere og fagfolk uttrykker skepsis mot spiler og push-up-mote» kan isolert sett være korrekt uten at det betyr at hans testmetode har noen som helst form for validitet, eller at spile-BH påvirker kvinnens armstyrke direkte, slik han hevder. Han bruker altså en påstand for å støtte opp under en annen, selv om de to påstandene ikke egentlig har noe med hverandre å gjøre.

Svada selger

Denne videoen og saken burde vært lagt død etter all kritikken videoen fikk i første runde, men merkelig nok republiserte Side2.no den gamle saken på nytt den 21. januar 2014. Svada selger. Her er det likevel lagt til et lite tillegg på slutten av teksten hvor Haagensen svarer på noen kritiske spørsmål, blant annet om hvilken retning trykket går:

Går trykket mot pasient i en test og ned mot gulvet i den andre testen?

Haagensen: – Trykk mot gulvet i begge tester. OBS! Ikke test av makskraft, men test av evne til å låse skulder i stillingen.

Legges det vekt på armen med press fra hennes tyngdepunkt eller vekt på armen mot hennes tyngdepunkt?

Haagensen: – Trykk mot gulvet.

Vel, jeg kaller dette løgn. Eller i hvertfall selvbedrag. Det kan selvsagt hende at Haagensen ikke er klar over at han utfører sine bevegelser på en måte som bekrefter det han tror. Jeg tør vedde tusen kroner på at om en som ikke ante hva resultatet skulle være hadde utført samme test på en slik kvinne, altså en dobbeltblindet test, hadde vi ikke sett samme resultat. Etter mitt syn fremgår det tydelig i begge videoene at han trykker henholdsvis inn mot og ut fra kroppen til kvinnen i de to etterfølgende testene med og uten BH festnet.

Journalistene bak saken vil likevel ikke ta kritikken for god fisk. I en kommentar (som nå synes å være forsvunnet, men gjengitt i Skepsisforumet) under BH-saken på Klikk.no, svarer fotograf og journalist Anders Rasch følgende på kritikk:

Da vi hadde filmet denne demonstrasjonen stilte journalist Bjørg Engdahl et direkte spørsmål til Haagensen: – Hvordan kan vi vite helt sikkert at dere ikke har øvd inn dette på forhånd? Kiropraktoren lot oss teste dette selv – og mente at han kunne frembringe den samme effekten hos en mann uten BH ved å blokkere muskelen Serratus anterior med et par fingre. Jeg, som filmet, lot Haagensen demonstrere dette på meg – og jeg kan garantere at effekten er ekte. Uten å få blokkert muskelen hadde jeg ingen problemer med å låse armen, men da han blokkerte muskelen hadde jeg ikke sjanse til å holde armen strak ut. Du kan jo prøve det selv, med hjelp fra en venn (dere må bare finne den rette muskelen og trykke på den med omtrent samme belastning som en bh-spile). Evt kan du teste det sammen med noen som bruker bh med spiler. La oss vite hvordan det går!

Dessuten – hvilken agenda skulle en anerkjent kiropraktor ha for å jukse med dette? Han sier jo heller ikke at dette er et «bevis», men snarere: «- Jeg er klar over at mine observasjoner og kliniske erfaringer ikke er vitenskapelige bevis. » Videoen beviser altså ikke at det er slik for alle, men den illustrerer saken.

Noe som dessverre viser hvor lettlurt han er. Hvordan tror Rasch at tusenvis av mennesker ble lurt av Power Balance-selgere som skulle demonstrere effekten på dem? Tror han at disse menneskene var mye dummere eller mer lettlurte enn ham selv eller Engdahl? Det var de neppe. Hvis man ikke kjenner til trikset, så vil man ikke merke noe til det, og man lar seg lett overbevise om at effekten må være reell. Det å si at «fordi jeg opplevde det selv, kan det ikke være lureri», er en naiv holdning.

Fysikeren Richard Feynman sa: «The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.» – et mantra for alle skeptikere. Man kan aldri bruke egne opplevelser som bevis for noe. Det er nettopp derfor vi ha kontrollerte og blindede tester. Det er nettopp denne arrogansen den amerikanske skeptikeren James Randi har utnyttet så effektivt mange ganger når han har vist hvordan høyt utdannede og intelligente fagpersoner og forskere lar seg lure om og om igjen – nettopp fordi de tror at de ikke kan bli lurt.

Konklusjon

En BH som har riktig størrelse og som sitter riktig, kan garantert redusere ulike BH-relaterte plager hos kvinner. Men demonstrasjonen kiropraktor Haagensen benytter seg av for å bevise at det påvirker muskelstyrken i armene, er rent lureri. Det er denne type svada som gjør at jeg kritiserer kiropraktikken ganske hardt i boken min Placebodefekten. I et marked hvor man må finne nye måter å selge sine tjenester på, tyr kiropraktorer alt for ofte til salg av tullediagnoser og udokumentert behandling.

Denne type sensasjonelle medieoppslag gir sikkert Bjølsen Kiropraktorklinikk noen nye kunder, men bidrar samtidig til å demonstrere at kiropraktikken dessverre fortsatt hører inn under den alternative behandling.

 • Kristin Aamlid

  du kan jo teste en kvinne selv og se om det stemmer

 • Tormod Steinsholt

  En langt bedre test ville være dersom han benyttet en slynge over håndleddet hennes og trakk nedover, og slyngen var langt nok til at man kunne se retningen på vektoren.
  Selvfølgelig er det fremdeles faktorer som blinding av subjektet, samt kraft og rykk i belastningen.

 • Tormod Steinsholt

  Eller man kan påpeke hvilke element for juks som eksisterer i kvasivitenskapen, som er den egentlige nyvinningen.

 • Kristin Aamlid

  the taste is the proof of the pudding,
  det er mye som er feil selv om en kan tenke at det er rettt. Å prøve ut ting i praksis vil vise om en har tenkt rett eller feil – det er vitenskap

 • Derullandei

  En god tanke; en mekanisme kan bli rigget til å gi svært konsistente belastninger. Såfremt det er målet til den som rigger mekanismen. Men det er nok vanskelig å gjøre subjektet blind for om vedkommende har på seg BH eller ikke. Da må det i så fall kanskje ganske mye lokalbedøvelse til. :p

 • Tormod Steinsholt

  Jepp. Og denne videoen har fint lite å gjøre med testing av eller underbygging av denne teorien. Han demonstrerer noe helt annet enn det han påstår han demonstrerer.
  Det er nøyaktig samme fenomen som Richard Saunders demonstrerer i kontekst av «power balance». Ditt forslag om å skulle selv teste på en annen kvinne er en avsporing fra den egentlige saken her som ikke har noe med kvinner eller BH’er å gjøre.
  Det har nå gått lang tid siden disse tingene ble påpekt ovenfor denne kiropraktoren, og det eneste han fremdeles har som svar er samme testen hvor han gjør nøyaktig samme feil.

 • Tormod Steinsholt

  Jepp, men det er allikevel påfallende at han ikke gjorde noen forsøk i denne retning da han laget ny video av samme test. Enten forstår han ikke det helt elementære i kritikken eller han driver med bevisst juks.

 • larswilhelmsen
 • Balder Vonbrot

  Et veldig likt trick her:

 • Runar Soot

  Ser forøvrig ut til å være nøyaktig samme test som skulle bevise virkningen av Nikken produkter som vars veldig i vinden for noen år siden, skulle vært artig om noen tidligere selgere av slike produkter kunne innrømme at denne metodikken var en del av salgsopplæringen.

 • granleggen

  Tja – prøv å vær kvinne og gå med dette torturplagget en hel dag, så skjønner du hvorfor det ligger mannesokker på bordet og bh’er over sofaryggen på morran :)

 • Stian Bjøntegaard

  Uff, Tjomlid ute for å reklamere for boka si igjen nå da. ::(

 • Beate

  Jeg har selv vært kunde hos Haagensen med ryggplager i øvre region og opplevd at hans behandlinger er de eneste som har gitt vedvarende resultater. Men, på tross av at jeg går til ham, og at han har demonstrert øvelsen i videoen over på meg, har jeg ikke blitt overbevist. Der og da tenkte jeg: «Hvordan vet jeg at han ikke bare øker motstanden når jeg presser imot?» Hadde jeg spurt ville jeg antagelig fått til svar at selvfølgelig hadde han det samme presset, men strengt tatt er det så og si umulig å måle, selv om personen som skal gi motstand gjerne vil tro det selv.

  Jeg vil gjerne trekke en parallell til hagenissen Kern (http://www.livescience.com/19200-gnome-earth-weird-gravity.html), som ble brukt til å måle hvordan gravitasjonen endrer vekt ut i fra hvor høyt oppe man var. Kern ble brukt fordi han hadde en konstant vekt – noe motstanden i testen også bør ha, om den skal ha noen form for støtte i vitenskapen.

  Skjønt; jeg skjønner hvorfor videoen har slått an. Etter å ha vært hos Haagensen, sa han at jeg helt og holdent burde slutte å bruke bh med spiler, og etter at jeg gjorde det, har jeg merket en markant bedring. Man kan selvsagt argumentere med at det er pga feil bh-størrelse, men jeg tror det kan være noe i det at man har metall og hardplast som presses mot det samme punktet over lengre tid, selv om testen i seg selv ikke er et godt nok mål til å kunne hevdes å være et bevis.

 • Kristian_Z

  Bare et lite flisespikk: Det er ikke kroppens tyngdepunkt som er det relevante, men kroppens vippepunkt mot bakken (dvs. føttene). Hvis kraften går i retning av vippepunktet, fører det ikke til rotasjon (av kroppen), men hvis (en vektorkomponent av) kraften føres perpendikulært med retningen mot vippepunktet fører det til rotasjon.

  Tyngdepunktet har så og si ingen relevans fordi tyngden på kroppen ikke har noe å si. Samme eksperiment hadde fungert på samme måte om «kroppen» var laget av kjempelett materiale.

 • Det er ikke sikkert kiropraktoren jukser på testene med vilje, det er nemlig ikke nødvendig. Har man en behandler og en pasient som begge forventer en forskjell er det mer enn nok til å få frem en slik effekt.

  Se bare hvordan disse to personene lurer seg selv til å tro at et plaster kan skjerme mobilstrålingen slik at man får økt styrke:

 • Roger Johansen

  Jeg kan ikke så mye om refleksologi, men hva skal en tro om denne artikkelen fra TV2 i forhold til bloggdasking?

  http://www.tv2.no/2014/03/10/underholdning/god-morgen-norge/helse/5396659#.Ux8aWEDSpvo

 • Marius S. Moe

  …på sin egen blogg… i et innlegg som har direkte relevans.
  Uff, så fælt.

 • Håkon Sønstebø

  Marius: Vel, hvis det er det verste man kan si om dette blogginnlegget, så viser jo det ganske tydelig at Stian ikke har noen faktiske motargumenter mot hovedinnholdet, da.

 • Stian Bjøntegaard

  Vant til det mølet, – uansett hva som kommer fra en kiropraktor, så skal Tjomlid gå imot det. Han kan prøve å bruke bh med spiler selv, og presentere resultatet.

 • Ehm, skriver jeg noe sted at å gå med BH som har spiler er uproblematisk? Nei. Tvert i mot skriver jeg et par ganger i bloggposten at det helt klart er mye fysisk ubehag knyttet til bruk av feil BH. Det kan til og med være at man får svekket muskelstyrke i armen, selv om jeg tviler på akkurat det…

  Det jeg derimot kritiserer er måten denne kiropraktoren tester det på, fordi det er en svært upresis og tvilsom måte å teste på. Det har også svært mange andre mer skeptisk anlagte kiropraktorer kritiserer ham for, om du leser litt rundt på nett, blant annet i forum jeg lenker til i bloggteksten.

  Det er fint om du forsøker å være bittelitt saklig og presis når du først skal kommentere. At du i det minste har lest bloggposten slik at du har fått med deg hva jeg skriver, burde være et minstekrav.

 • Stig Hagen

  Bruke et newtonmeter til å måle kraften også så er det «top notch».

 • Stian Bjøntegaard

  Jeg tror det er viktig å ikke se på videoen som et bevis, – ei heller et forsøk på å bevise noe, mer for å demonstrere noe som han allerede vet utfra basis kunnskap om muskler og nervesystemet.

 • Stian Bjøntegaard

  De fleste muskelfunksjonstester er vel – stående alene – upresise, de er egnet til å nærme seg konklusjoner sammen med andre tester, bildet, etc. At det demonstreres noe som er ganske naturlig, at muskelkraft avtar ved et bestemt trykk mot en muskel, er mer en visualisering for at noe skal gå opp for brukere av nettopp sånne plagg, at det kan forårsake plager. Og det er ganske nyttig, ganske mer nyttig enn at folk kjøper magneter for helseformål iallefall.

 • Stian Bjøntegaard

  Vanskelig å mene særlig mer enn at det er godt mulig at refleksologi var til hjelp for Kjell O. Kran. Jeg tror i allefall at han føler det har hjulpet. Så kan man diskutere om det er konkrete ting i behandlingen som har virket spesifikt på nerve eller hormonsystemet, eller om det er placebo. Det viktigste for Kran er nok at han føler seg friskere.

 • Aina Ostrø

  Men hvilke økonomiske eller andre motiver har denne kiropraktoren for å jukse med dette da? Selger han en vidunderBh som ikke gir disse plagene?

 • Aina Ostrø

  Jeg har en venninne som solgte nikken en periode, og som gjorde disse testene på oss andre. Hun er ikke typen som juger og manipulerer for å selge, så jeg vet da søren…

 • Veronica Marihøna Horn

  Og hva slagsmål bakgrunn/kunnskap og kompetanse har du til å kunne si at dette ikke stemmer. Utfra hvordan du skriver virker det nesten som du har en eller annen form for doktorgrad. Men, nei…. Jeg synes mer det ligner et angrep på kiropraktikk for at nettopp DU skal tjene penger på blogger din, og ditt arbeid som «journalist». Det hadde kanskje vært en fordel om du faktisk hadde hatt en liten anelse om hva du uttaler deg om. Og at du hadde brukt BH…….

 • Sabal Myrak

  Det er ikke lov å rapportere om en tendens han har sett? Leger kan ingenting om rygg, er glad jeg hadde kiropraktor å gå til da jeg fikk prolaps

 • Gunn

  Var plaga med muskelsmerter flere ganger imåneden. Fjerna alle spiler i mine bh `er, har ikkje hatt muskelsmerter siden. Dette ble gjort for ca 2 år siden. Må jo være noe spesielt spilene trykker på!

 • At spiler kan gi smerter, er vel ikke så mystisk. Men det er ikke det denne saken handler om.