BH-tull fra kiropraktor

Nylig så jeg noen dele denne videoen på Facebook igjen:

Den har tidligere vært omtalt i Dagbladet tilbake i 2011:

Screenshot 2014 02 02 17 56 23

Det er kiropraktor Øistein Holm Haagensen ved Bjølsen Kiropraktorklinikk i Oslo som går ut og advarer kvinner mot trange BHer. Han sier til Dagbladet:

– Spilene i bh-en skaper et uheldig trykk mot muskulaturen Serratus anterior. Denne muskelgruppen er festet på de sju til ti øverste ribbeina og går videre mot skulderbladene. På de fleste bh-er vil enden på spilene treffe triggerpunktet til Serratus anterior og skape irritasjon og smerter, sier Haagensen.

Det kan godt hende at slike BHer er vonde å gå med, og BHer som har feil størrelse eller feil passform kan gi store plager til kvinner. Men hans demonstrasjon for å bevise at spile-BHen påvirker muskelkraften, er svært tvilsom. Enhver skeptiker som ser denne videoen vil umiddelbart kjenne igjen teknikken fra en tidligere svindelaffære som kostet forbrukere verden over mye penger for ingenting.

Tulletest

Haagensen ser nemlig ut til å bruke den samme teknikken som blir brukt av de som selger ulike former for «magiske armbånd». Det mest kjente eksemplet er nok Power Balance-armbåndene som med sitt påklistrede «hologram» skulle gi økt styrke, fleksibilitet og balanse til bæreren av armbåndet.

Se videoen:

Disse fantastiske effektene kunne selvsagt aldri dokumenteres av produsenten, og Power Balance ble dasket hardt av forbrukermyndighetene i Australia for falsk markedsføring. Flere blindede tester viste at det ikke var noen forskjell på om man hadde på seg et Power Balance-armbånd, eller et ordinært gummiarmbånd uten noe «magisk hologram». Selvfølgelig. Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det som regel det.

Men demonstrasjonsvideoen ovenfor ser jo imponerende ut? Vel, ikke hvis man kjenner triksene bak den. Disse effektene på styrke, balanse og fleksibilitet er enkle å manipulere om man vet hvordan man skal gjøre det.

Den australske skeptikeren Richard Saunders laget en video som viste akkurat hvordan det gjøres:

Juks og (selv)bedrag

Det er litt flaut å se kiropraktor Øistein Holm Haagensen benytte seg av samme teknikk for å underbygge sine påstander om BHens farer.

Da Dagbladet/Klikk.no sin artikkel kom ut første gang, var det en leser som laget en illustrasjonsvideo som fremhevet trikset fra artikkelens opprinnelige demonstrasjonsvideo veldig tydelig:

Videoen lenger opp i denne bloggposten skulle være et slags svar på denne kritikken. Her gjorde Haagensen testen på nytt uten å så åpenbart bruke Power Balance-trikset. Men også i den nye videoen ser man at kiropraktoren benytter seg av samme taktikk. Når BHen er på, presser han rett ned og utover. Når BHen er løsnet, presser hen ned og innover mot hennes eget tyngdepunkt. Det ser man av at huden på hånden hans strammes på en måte som er konsistent med at hånden føres mot kroppen hennes i det han presser nedover.

Haagensen innrømmer riktignok selv at denne demonstrasjonen i seg selv ikke er noe vitenskapelig bevis:

– Jeg er klar over at mine observasjoner og kliniske erfaringer ikke er vitenskapelige bevis. De siste årene har jeg likevel sett at også utenlandske forskere og fagfolk uttrykker skepsis mot spiler og push-up-mote, avslutter Haagensen.

Det er klassisk tåkeprat hvor han bruker et pseudoargument. Det at «utenlandske forskere og fagfolk uttrykker skepsis mot spiler og push-up-mote» kan isolert sett være korrekt uten at det betyr at hans testmetode har noen som helst form for validitet, eller at spile-BH påvirker kvinnens armstyrke direkte, slik han hevder. Han bruker altså en påstand for å støtte opp under en annen, selv om de to påstandene ikke egentlig har noe med hverandre å gjøre.

Svada selger

Denne videoen og saken burde vært lagt død etter all kritikken videoen fikk i første runde, men merkelig nok republiserte Side2.no den gamle saken på nytt den 21. januar 2014. Svada selger. Her er det likevel lagt til et lite tillegg på slutten av teksten hvor Haagensen svarer på noen kritiske spørsmål, blant annet om hvilken retning trykket går:

Går trykket mot pasient i en test og ned mot gulvet i den andre testen?

Haagensen: – Trykk mot gulvet i begge tester. OBS! Ikke test av makskraft, men test av evne til å låse skulder i stillingen.

Legges det vekt på armen med press fra hennes tyngdepunkt eller vekt på armen mot hennes tyngdepunkt?

Haagensen: – Trykk mot gulvet.

Vel, jeg kaller dette løgn. Eller i hvertfall selvbedrag. Det kan selvsagt hende at Haagensen ikke er klar over at han utfører sine bevegelser på en måte som bekrefter det han tror. Jeg tør vedde tusen kroner på at om en som ikke ante hva resultatet skulle være hadde utført samme test på en slik kvinne, altså en dobbeltblindet test, hadde vi ikke sett samme resultat. Etter mitt syn fremgår det tydelig i begge videoene at han trykker henholdsvis inn mot og ut fra kroppen til kvinnen i de to etterfølgende testene med og uten BH festnet.

Journalistene bak saken vil likevel ikke ta kritikken for god fisk. I en kommentar (som nå synes å være forsvunnet, men gjengitt i Skepsisforumet) under BH-saken på Klikk.no, svarer fotograf og journalist Anders Rasch følgende på kritikk:

Da vi hadde filmet denne demonstrasjonen stilte journalist Bjørg Engdahl et direkte spørsmål til Haagensen: – Hvordan kan vi vite helt sikkert at dere ikke har øvd inn dette på forhånd? Kiropraktoren lot oss teste dette selv – og mente at han kunne frembringe den samme effekten hos en mann uten BH ved å blokkere muskelen Serratus anterior med et par fingre. Jeg, som filmet, lot Haagensen demonstrere dette på meg – og jeg kan garantere at effekten er ekte. Uten å få blokkert muskelen hadde jeg ingen problemer med å låse armen, men da han blokkerte muskelen hadde jeg ikke sjanse til å holde armen strak ut. Du kan jo prøve det selv, med hjelp fra en venn (dere må bare finne den rette muskelen og trykke på den med omtrent samme belastning som en bh-spile). Evt kan du teste det sammen med noen som bruker bh med spiler. La oss vite hvordan det går!

Dessuten – hvilken agenda skulle en anerkjent kiropraktor ha for å jukse med dette? Han sier jo heller ikke at dette er et «bevis», men snarere: «- Jeg er klar over at mine observasjoner og kliniske erfaringer ikke er vitenskapelige bevis. » Videoen beviser altså ikke at det er slik for alle, men den illustrerer saken.

Noe som dessverre viser hvor lettlurt han er. Hvordan tror Rasch at tusenvis av mennesker ble lurt av Power Balance-selgere som skulle demonstrere effekten på dem? Tror han at disse menneskene var mye dummere eller mer lettlurte enn ham selv eller Engdahl? Det var de neppe. Hvis man ikke kjenner til trikset, så vil man ikke merke noe til det, og man lar seg lett overbevise om at effekten må være reell. Det å si at «fordi jeg opplevde det selv, kan det ikke være lureri», er en naiv holdning.

Fysikeren Richard Feynman sa: «The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.» – et mantra for alle skeptikere. Man kan aldri bruke egne opplevelser som bevis for noe. Det er nettopp derfor vi ha kontrollerte og blindede tester. Det er nettopp denne arrogansen den amerikanske skeptikeren James Randi har utnyttet så effektivt mange ganger når han har vist hvordan høyt utdannede og intelligente fagpersoner og forskere lar seg lure om og om igjen – nettopp fordi de tror at de ikke kan bli lurt.

Konklusjon

En BH som har riktig størrelse og som sitter riktig, kan garantert redusere ulike BH-relaterte plager hos kvinner. Men demonstrasjonen kiropraktor Haagensen benytter seg av for å bevise at det påvirker muskelstyrken i armene, er rent lureri. Det er denne type svada som gjør at jeg kritiserer kiropraktikken ganske hardt i boken min Placebodefekten. I et marked hvor man må finne nye måter å selge sine tjenester på, tyr kiropraktorer alt for ofte til salg av tullediagnoser og udokumentert behandling.

Denne type sensasjonelle medieoppslag gir sikkert Bjølsen Kiropraktorklinikk noen nye kunder, men bidrar samtidig til å demonstrere at kiropraktikken dessverre fortsatt hører inn under den alternative behandling.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!