Den stygge sannheten om magi

Gawd, det strømmer på så mange ting å blogge om. Før jeg er ferdig med en bloggpost, dukker det opp noe nytt og spennende. Selv om jeg egentlig jobber med noen andre bloggposter, må jeg altså ta for meg denne saken kjapt.

Det hele startet med et tips fra Aslak Nore på Twitter:

Screenshot 2014 07 16 16 26 20

Lenken leder til denne saken:

Screenshot 2014 07 16 16 27 30

Ta en kikk på videoen og les artikkelen før du fortsetter.

Kort sagt leverte magikeren Dynamo en «forseglet pakke» til en programleder på den britiske TV-kanalen «Sky Sports» for to uker siden. For to dager siden, den 14. juli, dagen etter VM-finalen, kom han tilbake i studio og ba programlederne hente pakken som de hadde tatt vare på.

Programlederen åpner pakken som han tar ut av en låst metallboks båret inn av en «sikkerhetsvakt», og finner en CD. Denne blir satt i en bærbar CD-spiller og spilt av. Her får vi høre Dynamo spå flere ting korrekt om VM, blant annet at Neymar ville bli skadet i ryggen, at Tyskland og Argentina ville ende opp i finalen, og at det avgjørende målet ville bli gjort av banens yngste spiller i det 113. spilleminutt. Han antyder også at Tyskland vinner ved å avslutte med å si «Auf Wiedersehen.»

Ganske imponerende!

Hvordan kan dette være mulig? Hvordan kan det være juks når Sky har hatt den forseglede pakken i sin bevaring siden lenge før VM-finalen? Må ikke dette være bevis for klarsynthet?

Nei, selvsagt ikke. Dynamo er en magiker. Han hevder nok ikke egentlig å være klarsynt, men bruker dette for å promotere sine show og «tryllekunster». Denne type triks er velkjent og kan utføres på mange måter. Det er ikke få TV-show hvor vi har sett varianter av dette, for eksempel at en TV-kanal skal ta vare på en forseglet konvolutt med en spådom og så åpnes den senere med fantastiske, korrekte spådommer.

Den første åpenbare årsak til at dette er et triks er at «spådommene» selvsagt ikke ble avslørt før etter VM-finalen. I kjent klarsynt-stil kommer spådommene alltid etter at det de spår allerede har skjedd. Det skjer aldri at såkalte klarsynte dokumenterer sine spådommer før hendelsene inntreffer. Og som vi vet er det ikke så fryktelig vanskelig å spå om fortiden. Årsaken til at Dynamo kunne spå så presist om så mye, er selvsagt at lyden ble spilt inn først etter at alt dette hadde skjedd.

Årsaken til at han ikke er helt presis, altså at han sier at enten Italia eller Tyskland kommer til finalen, eller at enten Ronaldo, Messi eller Neymar blir skadet, er selvsagt bare for å gjøre «spådommene» mer troverdige ved å virke litt usikker. En klarsynt ser jo alltid veldig uklart. «Jeg ser noen med et navn som begynner på E, A eller M.» Da Dynamo spilte inn disse spådommene visste han selvsagt allerede hva som hadde skjedd, men det ville kanskje virke mistenkelig presist om han ikke vinglet litt.

JilletteogmegSå hvordan har han utført trikset? Jeg var på The Amazing Meeting i Las Vegas i 2006, og der snakket en av verdens fremste tryllekunstnere, Penn Jillette fra duoen Penn & Teller, om hvordan magiske triks som regel har en «ugly truth». Han forklarte hvordan vi ikke egentlig ville vite hvordan triksene deres ble utført, fordi mens vi tror det finnes en elegant og vakker løsning, er sannheten er at noe er rigget på forhånd eller det «jukses» på et eller annet vis.

Sannheten er stygg. Det samme gjelder nok Dynamo sitt spådomstriks.

Jillette har også skrevet om dette:

When Penn & Teller give away magic tricks, it’s really hard work. We have to design magic that’s made to be exposed. We make the way we do it as beautiful as the trick. That’s a sneaky thing for us to do. It makes the audience think that the tricks we don’t give away are also beautiful, and that fucks up their shit. When you’re looking for something beautiful and satisfying, it’s much harder to find the ugly truth. The big secret of magic is we are willing to work harder to accomplish something stupid than you can imagine.

Dette snakker han også om i en episode av Radiolab som jeg anbefaler at du lytter til. Eller du kan bare høre det ene segmentet som handler om selve trylletrikset (Jillette snakker fra ca 19:30):

Vil du høre Jillette avsløre trikset som omtales i episoden av Radiolab, må du gå til denne linken og klikke først på den sorte boksen, og så dødningshodet, før du kommer til selve avspilleren.

Så tilbake til Dynamo og VM-spådommene. Ta først en kikk på en video på YouTube som viser hele seansen fra en litt annen vinkel:

Her ser man altså denne bærbare CD-spilleren som står på pulten i studio. Hvem tror du hadde med seg denne? La meg tippe at den ble medbrakt av Dynamo selv. Selve CDen i pakken er nok den samme som han leverte fra seg to uker tidligere. Den fungerer bare som en avledningsmanøver for å få seerne til å lure på hvordan i all verden han klarer å bytte ut CDen med en CD han har med seg, uten at noen merker det. Det er her vi avledes til å lete etter det Jillette kaller «something beautiful and satisfying». Det er i den avledningsmanøveren, hvor vi ender opp med å lete etter svaret på feil sted, at selve magien ligger.

Men Dynamo utfører altså neppe noen elegant og kamuflert switcheroo av CD-plater. CDen som legges i CD-spilleren er nok den samme som lå i pakken hos Sky i to uker.

Trikset er nok derimot så banalt som at selve CD-spilleren er tuklet med. Det er den stygge sannheten, som Jillette ville sagt. Sannsynligvis er play/pause-knappen(e) tuklet litt med slik at de starter og stopper en liten mp3-avspiller eller tilsvarende som er gjemt i CD-spilleren og koblet til høyttalerne. Det kan gjøres av hvem som helst med litt enkel kunnskap om elektronikk. Når så programlederen spiller av CDen, er det egentlig lyd fra en mp3-spiller vi hører. Lyd som er spilt inn etter VM-finalen.

Med andre ord, om en av folkene som jobber i TV-kanalen tar med seg CDen og lytter til innholdet, vil de nok oppdage at den enten er tom eller inneholder noe helt annet enn det vi hørte.

Der har du altså «the ugly truth». Hadde Dynamo virkelig vært klarsynt, hadde han selvsagt avsagt disse spådommene allerede før VM-finalen. Da hadde vi hatt et endelig bevis for at han måtte være klarsynt, fordi så spesifikke detaljer avsagt offentlig før hendelsene fant sted, ville være en fantastisk prestasjon. Men det gjør han selvsagt ikke, fordi dette er et triks. Så han avgir sine spådommer først etter at de har skjedd, slik at trikset kan gjennomføres på en stygg måte. Slik alle magiske triks blir.

Auf Wiedersehen!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!