Det er i dag tre år siden jeg satt i en blokk på Grünerløkka og hørte et smell som fikk hele bygningen til å svaie. Tre år siden det som nok er det mest intense døgnet i mitt liv, hvor jeg ikke fikk gjort annet enn å følge med på Twitter, Facebook og TV imens sirenene i Jens Bjelkes gate ulte kontinuerlig som en flerstemt klagesang over den ulykke som hadde rammet landet. Tre år siden jeg tvitret det som i ettertid skulle bli kjent som den første omtale av terroraksjonen i offentligheten, skrevet bare 23 sekunder etter at bomben smalt:

Skjermbilde 2011 07 22 kl 17 38 18

Da jeg våknet neste morgen og oppdaget de høye dødstallene fra Utøya ble jeg sint. Så sint at jeg skrev denne bloggposten: Jeg er sint!

Her er et noen små utdrag:

Jeg blir så uendelig trist. Men jeg blir også veldig sint.

Jeg blir sint på såkalte «synske» som later som om dere kan se inn i fremtiden, men som ikke en eneste gang er i stand til å se noe dere kan rapportere før det faktisk skjer. […]

Jeg blir sint på alle som umiddelbart etter bomben i sentrum la skylden på muslimer og innvandring. […]

Jeg blir sint på dere som faktisk begynte å trakassere muslimer i Oslos gater, både barn og voksne, både verbalt og fysisk, i tiden etter bomben. […]

Jeg blir sint på alle dere som da det viste seg at gjerningsmannen var etnisk norsk fortsatt valgte å skylde på innvandringen, fordi «han hadde ikke gjort dette om han ikke var forbannet på regjeringens innvandringspolitikk«. […]

Jeg blir sint på islamistiske grupperinger som umiddelbart utnyttet tragedien til å spre mer trusler og som dermed skapte frykt for vår sikkerhet. […]

Jeg blir sint på konspirasjonsteoretikere på blant annet Nyhetsspeilet.no som like etter bomben smalt startet å antyde at dette var en dekkoperasjon utført av regjeringen selv for å kunne innføre strengere overvåking eller dekke over båtgaven statsministeren ble kritisert for nylig. […]

Jeg blir sint på dere som roper etter tortur og dødsstraff for gjerningsmannen. […]

Men først og fremst er jeg sint på deg, Anders Behring Breivik, fordi du valgte å sette deg selv og dine egne ideer over andre menneskers rett til å leve. Fordi du kaldblodig skjøt og drepte mange titalls uskyldige ungdommer basert på en fundamentalt manglende evne til å kritisere dine egne ideer og tanker, og en fundamentalt manglende evne til å respektere andres ideer og tanker. Og liv. Ikke minst liv. […]

Jeg skrev om «Når konspirasjonstenking og fremmedfrykt blir dødelig» og at «Gud døde på Utøya».

Men kanskje viktigst av alt skrev jeg om «Bryggen Norge», en tekst som også ble trykket i papirutgaven av Dagbladet mandag 8. august 2011. Her er et lite utdrag:

Vår nasjon har de siste dagene gått gjennom et kollektivt traume. Da skuddene på Utøya begynte å falle litt etter kl 17 fredag 22. juli var det starten på et halvannen time livslangt mareritt for de som befant seg på øya. Vi kan ikke forestille oss hva de gikk gjennom. Den intense frykten. Synet av kjæreste, venner, familie som ble skutt i rygg, hode, bryst, armer og ben, enten i tillit til den snille politimannen som ropte dem bort til seg, eller i altoverskyggende redsel mens de flyktet fra ham.

Men marerittet var ikke bare deres. Hendelsene på Utøya har spredt seg til oss alle. Som et virus har bildene og fortellingene fra denne tidligere trygge landmassen ute i Tyrifjorden infisert hjernen vår og påført oss insomnia, mareritt og endeløse strømmer av tårer. For de fleste av oss er dette første gang vi har hatt muligheten til å kjenne bittelitt på hva kaldblodig ondskap innebærer. Første gang vi har hatt muligheten til å føle litt på den altoppslukende frykt, en følelse de flere hundre barna, ungdommene og voksne på Utøya fikk tvunget brått på seg. Første gang vi har hatt muligheten til å kjenne på en sorg så tung og svart at det føles som om store deler av vår egen familie er revet bort.

Les resten.

Konspiklovnene boltret seg på nettet, og jeg skrev om hvordan «Nyhetsspeilet leker med tall». Ja, det tok bare 33 minutter fra bomben i Oslo sentrum smalt til Nyhetsspeilet hadde ute en artikkel hvor de hevdet at dette var en dekkoperasjon utført av regjeringen selv for å kunne innføre mer overvåking og kontroll i det norske samfunn. Motbydelige konspigærninger.

Hatet mot ikke-vestlige innvandrere frådet i sosiale medier i noen timer før den hvite terroristen ble tatt, og jeg blogget også om dette i «Skremmende kommentarer etter at bomben smalt», hvor hatet og truslene fikk fritt leide på Facebooksiden til Siv Jensen i all sin grammatikalsk groteske gru:

Screenshot 2014 07 22 09 34 37

Så ble det rosetog og kjærlighetsbudskap. Jeg var likevel skeptisk. Var vi nordmenn egentlig så rause og gode som vi nå prøvde å lure oss selv til å tro? Nei, jeg følte det var et selvbedrag, så jeg skrev om «Norges situasjonsbetingede reaksjon». Utdrag:

Det norske folk kan ikke få elsket seg selv nok i disse dagene etter terroraksjonen 22. juli. Vi elsker hvordan vi har reagert med et budskap om kjærlighet heller enn hat. Hvordan vi har kvelt hevntankene og dyrket frem ideen om omsorg, frihet og åpenhet. Det er selvsagt en god ting, og jeg er glad og stolt av at det norske folk har reagert som det har i denne triste tiden, men det aner meg at dette er særdeles situasjonsbetinget.

Vi hever oss over USA sin reaksjon etter 9/11 og føler at det norske folk er laget av et helt annet materiale enn disse hatefulle amerikanerne. Vi ser ned på deres rop om hevn og deres fremdyrking av hat etter angrepene på World Trade Center og Pentagon. Slik oppfører ikke gode nordmenn seg må vite! Men jeg tror vi skal være forsiktige med å slå oss på brystet og erklære oss moralsk overlegne. Vår reaksjon har vokst frem fra en viten om at gjerningsmannen var en enkeltperson og han nå sitter i fengsel. Da er det lett å være rause og fulle av kjærlighet, fordi det er tross alt ingen nytte i å rope etter hevn mot en mann som staten allerede er i ferd med å hevne seg på for oss.

Jeg var fortsatt forbannet på all rasismen som oste ut av sprekkene i Frp sin fasade, så jeg skrev om «Grums i Frp». (Og dette partiet sitter nå i regjering. Grøss og gru.)

Så rettet jeg fokus mot de selverklærte klarsynte som etter terroraksjonen kom frem og hevdet at de egentlig hadde forutsett dette. Jeg skrev om en utrolig håpløs «klarsynt» i «Synsk så noe på Utøya… eller kanskje ikke», og om Psychic Nikki og Synske Peggy som begge mente å ha forutsett tragediene 22. juli: Synske spådde terroraksjonen (etter at den skjedde).

Tiden gikk, og da det nærmet seg et år etter terroraksjonen skrev jeg det jeg synes er en av mine beste bloggposter: «Lyden av et menneske som dør». Her prøvde jeg å sette ord på de følelsene jeg hadde denne tragiske, fuktige julidagen i 2011:

Døren ut til balkongen er åpen. Lukten av tropene forviller seg inn og flørter med meg. Det regner. Skyene er mørke. Men det er varmt. Lummert. Kalenderen forteller meg at det er høysommer, men øynene mine sier høst. Het høst. Midt i juli.

Jeg sitter i bare bokseren på sofaen i den lille stuen min. Har sittet slik hele dagen. Kom aldri lenger. MacBooken på fanget. En kopp kaffe på bordet. Luften er deilig. Jeg elsker når den er varm nok til at man kan ha balkongdørene på vidt gap, samtidig som det sildrer vann ned fra oven. For en deilig kombinasjon.

Det er godt å leve.

Luften minner meg om Kenya. Jeg og mine brødre pleide løpe ut i hagen i regntiden. Med nakne overkropper og shorts. Dagvakten vår lo av oss der han stod under tak i sin uniform. Gulhvite tenner lyste mot oss fra et svart ansikt. Snille Henry. Han passet på oss, men hagen kunne han ikke beskytte. Regnet ødela som regel hagen vår. Den røde jorden rant i strie strømmer. Bekker formet seg og dro med seg det tynne laget av plantejord. Igjen. Men vi elsket det. Det fikk være gartneren sitt problem. Vannet plasket opp rundt føttene våre i det vi trampet, lo og lekte i stormregnet.

Det var vått, men det var varmt.

Kroppen min er i en stue i Jens Bjelkes gate i Oslo, like ved Trondheimsveien, mens tankene er i Afrika. Jeg kan føle regnet på kroppen. Kjenne den varme lukten i nesen. Jeg savner livet på ekvator. Det glimter i lyn bak øyelokkene mine.

Og så smeller det.

Les resten.

Så kom ettårsdagen. 22. juli 2012. Mens minneordene strømmet ut på internettet, følte jeg for å se tragedien i et litt annet perspektiv, så jeg skrev «Til minne om alle de med hull i livet». Her er et utdrag:

La oss rett og slett ikke glemme at på hver eneste av de 365 dagene som er gått siden terroraksjonen i fjor har det skjedd tragedier som for de involverte er like forferdelige som det Utøya var for de nærmeste pårørende. På hver eneste dag har noen opplevd å få et gapende hull i livet sitt. På hver eneste dag har noens hjerteslag stanset, sakte eller brått, for aldri å starte igjen.

22. juli 2011 var en spesiell dag hvor omfanget av lidelse og sorg var eksepsjonelt stor. Ikke minst fordi denne sorgen var kombinert med så mye sjokk, vantro og sinne. Og den rammet oss alle. Men hver eneste dag i året som har gått har noen opplevd sitt eget lille 22. juli. En dag med tap, overveldende smerte, og starten på resten av et liv med et hull i hjertet. Et hull i livet.

Det er nå tre år siden en forferdelige dagen som aldri kommer til å slippe taket i meg helt. Jeg skulle ønske jeg kunne si at det norske folk har lært. At vi er blitt klokere. Rausere. Mer inkluderende. Vi forstår nå at fremmedfrykten og faktafeil rundt innvandringen til landet kan føre til tragiske konsekvenser. Vi skjønner at hat og løgner spredt av både politimenn og politikere kan være gnisten mot lunta til dynamittgubben som en dag vil smelle.

Men nei. Det var visst bare en drøm. Vi er ikke blitt klokere. Vi er ikke blitt mer inkluderende. Vi er ikke blitt rausere. Kanskje tvert imot. Det virker som om fremmedfrykten og hatet mot de som er annerledes bare er blitt større og større.

Vi har rett og slett sviktet ofrene etter 22. juli. Vi lærte ingenting av deres død.

Hva faen feiler det oss? Klarer vi ikke engang å forstå hva dette handler om selv når vi får det sprengt inn i hjernen? Kan ikke engang drapet av 77 uskyldige personer få oss til å forstå at et slikt hat basert på løgner og kunnskapsløshet er farlig? Er vi et folk så kørka at vi ikke skjønner vi er nødt til å ta oss selv i nakken skal vi unngå mer lidelse?

Det virker slik. Rosetoget er kanskje det verste som er skjedd det norske folk fordi det fungerte som en kollektiv unnskyldning for å oppføre oss som bortskjemte drittunger i årene etterpå.

Så her er vi, tre år etter at en vestkantgutt sprengte vår politiske ledelses hovedkvarter og kaldblodig drepte mange titalls norske ungdommer, og vi har ikke lært en dritt av det. Når ikke engang 22. juli 2011 klarte å gjøre oss bedre, er det da egentlig håp for oss?


Oppdatering få timer etter at blogginnlegget ble publisert:

Takk til alle dere i kommentarfeltet som i aggressiv iver etter å være uenige med meg har demonstrert poenget i bloggposten bedre enn jeg noensinne kunne gjort med all verdens kildehenvisninger og argumentasjon.

 • Jan-Erik

  Godt spørsmål.

 • Marius Aanonlie

  «Men rise from one ambition to another: First they seek to defend themselves against attack, and then they attack others.»
  – Niccolo Machiavelli.

 • Jorunn Richardsen

  Israel du snakker om?

 • Øivind Bergh

  Alle husker hvor de var da de fikk nyheten om eksplosjonen. Jeg var i butikken der hytta mi er, en butikk drevet av gode venner av meg gjennom mange år – mann og kone – han er lokal FrP-leder i bygda. De satt der foran TV-en med munnen åpen og vantro i blikket, og kundene som kom til ble stående tause. Alle tenkte: Dette skjer ikke. Ikke i Norge. Så dro vi hjem, trodde det hadde med Libya eller Afghanistan å gjøre, men nyhetene på radioen utover kvelden – som ble verre og verre – var ikke til å misforstå. Dette var en av «oss». Dette var det høyreekstreme mareritt. Stoltenberg fikk meg til å tenke på Churchills «vi skal aldri overgi oss». Dette var alvor.

  Morgenen etter var jeg også hos mine venner i butikken. Lys var tent. Alle hadde tårer i øynene, ingen sa noe særlig. Alle gode mennesker gråt 23. juli. V hadde virkelig sjansen.

  Det høyreekstreme marerittet er ikke dagens FrP. Det er til høyre for FrP. Okei, det er et snev av mareritt over retorikken til Tybring-Gjedde, men det stopper der. Jeg leser hatgruppene på nettet. Det er ikke å ta for hardt i at jeg overvåker dem. (Neida, i motsetning til det hatgruppene påstår gjør jeg ikke noe ulovlig). Hatet er der ennå. Mot muslimer, mot jøder, mot Stoltenberg, mot Eskil, mot alle rødgrønne, mot alle politikere. Mot vaksiner og GMOer og alle andre ting som «eliten» vil påtvinge «folket». Mot barnevern og mot romfolk. Det er ingen grenser. Det finnes overhodet ingen skam. Det gammeldagse begrepet skam er glemt. Og bakom synger Nyhetsspeilet.

  Og alle disse ynkelige menn (og noen kvinner)! Påfallende ofte ganske mislykkede her i livet. Påfallende ofte sånne som virkelig kan takke den sosialdemokratiske velferdsstaten for at det humper og går. Kan de ikke skaffe seg et liv?

 • Dette kan enkelt testes; Kan Gunnar Tjomlid fortelle Elisabeth Norheim at hun en rasist?

 • Marius Aanonlie

  Nei. Det finnes ingen «Israelere som dreper palestinere». Ingen «Høyreekstreme som dreper innvandrere». Bare mennesker som dreper mennesker. Mennesker som hater andre mennesker. Og dæven vi har blitt flinke til det.

 • LasseRon

  Dette var da som å se Tjomlid run*e over seg selv og sin plass i norsk media.
  God bedring…

 • LaClemenza

  Å holde fokus på det som er viktig her er tross alt det som teller, Tjomid

 • ingelamoy

  Forsøk heller å kommentere det han sier, men du har vel ikke noe godt svar så da er det bedre med drittslenging…

 • Torgus

  Eller kan han kalle Stoltenberg for en rasist? Han sparket jo Bekkemellem pga feil hudfarge, Tjomlid -få et svar på dette -ja eller nei?

 • Er ikke det bedre å la fortiden ligge? Både de overlevende og de etterlatte ønsker å være i fred, men nå har småkommunistene funnet ut at de trenger mer oppmerksomhet, mer medlidenhet, derfor hamrer de løs på en sak som i seg selv var, og stadig er mer enn trist.

  De som ble rammet har lenge krevd å få lov til å leve i fred med minnene deres, men på tross av det så popper det fortsatt opp troll som bl. a. Raymond Johansen som på nærmeste krever at vi må og skal synes synd på Arbeiderpartiet.

  Klart at dette kommer til slå tilbake både til kommunevalg og neste Stortingsvalg. Man ikke ustraffet kan overse, og overhøre de som var rammet.

  En slik artikkel som denne vil i alle fall ikke hjelpe venstre siden til flere stemmer, tvert om!

  Viktig å få med seg! Det var ikke Norge, eller det norske folket som ble angrepet denne forferdelige dagen. Det var Arbeiderpartiet som ble angrepet. Og Arbeiderpartiet er ikke Norge, og representerer ikke flertallet av det norske folket.

  Rosetoget skal ikke jeg si noe annet om enn at rosene var pene. Tankene kanskje også, men med tanke på det som fulgte i ettertid var også rosene malplassert, og ble meningsløse. Hvorfor? Kjærligheten ble borte i Arbeiderpartiet!

  Vi skal nok ikke tillate at de som ønsker et politisk misbruk av denne sørgelige saken stadig får mikrofonstativet!

 • Øivind Bergh

  Jeg kan si mye rart om Norheim. Men rasist er hun ikke. Hun er ikke en gang i nærheten av det. Derimot kan jeg si at Anders-Jonsen-norskgoys «antifeminisme» er sterkt beslektet med rasisme (bortsett fra at det er kjønn som rammes, ikke etnisitet). Menn som synes det er greit at kvinner undertrykkes, menn som hater kvinner – bør foraktes offentlig. Det er på tide å bli sint. Det er på tide å ta et oppgjør med disse – svina. Det er ingen grunn til at slike individer skal få føle seg sosialt akseptert.

 • Øivind Bergh

  Å nei og nei for en logikk. Når en ikke-hvit blir statsråd skyldes det altså hudfargen? Herregud. Den neste statsråden hadde rosa hud. Avslørt og ferdig debunka.

 • Odne Lyngstad

  Dere har litt rett begge to :-)
  Tjomlid kan bli litt klein når han skriver denne typen innlegg.

  Faktisk er det litt ironisk at han påstår at ting er værre nå en før, mens han linker til en kommentar(Realitetsorientering) der han knuser en kar som mener ting er værre nå enn før.

 • DenSisteKlone

  22. juli er intet annet enn en evig anledning for sosialistene til å spre sitt ondskapsfulle budskap mens krokodilletårene spretter.
  Der i gården tåler man meget vel terrorisme – bare det rammer jødene og ikke dem selv.

 • Demo_kraten

  STOR applaus til Gunnar Tjomlid ! Du treffer spikeren på hodet. Det er fortsatt mye grums i kommentatorfeltene, noen sågar helt på linje med terroristen. Det er slike holdninger vi skal og må bekjempe hver eneste dag! Takk for en glimrende kommentar !

 • DenSisteKlone

  Det du kan si om Norheim, er at hun er renspikket feministisk antisemitt.
  Forøvrig er antifeminisme noe som må og skal oppfordres til i kampen mot sosialisme og nettopp feminisme.

 • DenSisteKlone

  Alt som ikke er innenfor meningsintervallet sanksjoner av dere sosialister, du innbilte demokrat, er per deres tvista sinn, grums.
  Mens faktum er at dere er grumset, kloakkrottene og vår nasjons og individets femtekolonister i alle deres ensrettende totalitære gru.

 • Mogens Kristiansen

  Bra Gunnar Tjomlid !

 • Øivind Bergh

  Nei, Norheim har sagt idiotiske ting om jøder. Men antisemitter – de sprer utsagn av helt andre kalibre. Antifeministene derimot – det er sånne som gjerningsmannen fra 22/7. Antifeminister – de skal møtes på samme måte som rasister. Med motstand – og total mangel på aksept. Jeg registrerer at du er for feig til å stå fram med eget navn. Menn som hater kvinner er oftest ganske ynkelige menn, så det passer med din atferd.

 • Så flott at du mener at Erin Pizzey hater kvinner. Hun hater nok feminismen, som så mange andre. Meg inkludert.

  Sett bort i fra din konspirasjonsnoia, så var det altså EN som jeg tok opp som tema, som er en klassisk rasist. En klassisk rasist som i sin argumentasjon ikke argumenterer noe forskjellig fra NKVD.

  Og henne velger du altså å forsvare.

 • DenSisteKlone

  Jeg bryr meg lite om hva sosialister og PK’ere mener i spørsmålet om navn eller ikke.
  Min mening er den som teller ikke. Ikke hvem jeg er – i dette sosialistinfisere samfunnet.

  Forøvrig kanden antifeministiske/antisosialistiske kampens viktighet aldri overvurderes. Det bekreftes hver gang sosialistmannslinger som du, dukker opp.

 • Øivind Bergh

  Vi er en stor del av folket. Det er ikke dere. For all del: vanlige borgerlige kaller ikke folk for kloakkrotter. Vanlige borgerlige er gode demokrater.

  Jeg registrerer at du er for feig til å stå fram med eget navn. Folk som kaller folk «kloakkrotter» er oftest det. Ynkelige som menn, ynkelige i det hele tatt.

 • DenSisteKlone

  Dere er sosialister. Det sier alt.
  Og i et samfunn styrt av sosialister med ensretting som rettesnor, oppgir man ikke navn.

 • potripper

  Sammendrag av artikkelen:

  «Hørte bomben smelle, så tvitret jeg det her, så ble jeg sur og blogget det her, fulgte opp med blogg her, skrev det her og her. Nå tre år etter har ikke vi mennesker har lært noen ting, vi har sviktet ofrene etter 22. juli»

 • Øivind Bergh

  Nei, jeg forsvarer ikke Norheim. Jeg påpeker bare at dine antifeministiske holdninger er langt mer ekstremistiske enn to idiotiske uttalelser fra Norheim. Jeg gidder ikke diskutere Norheim.

  Men la oss diskutere antifeminisme. Bør antifeminisme tolereres? Jeg mener nei. Jeg mener at menn som trakasserer kvinner fordi de er kvinner bør møtes med utfrysing.

 • DenSisteKlone

  Dette er dagen da den nasjonale sosialistføreren, Støre, skal stå frem i all sin gru.
  År etter år etter år etter år etter….

 • Thormedhammern

  Svada. Her i landet er d omvendt rassisme som gjelder. Da hovedsakelig via muslimer. Folk reagerer på samme måte tilbake. Så i grunn.meler de sin egen kake.

 • Sorba

  Jeg blir stort sett mest sint på egoister nå i dag. Særlig de som baaaader i sin egen selvgodhet… mens de er sinte på alle andre

 • Øivind Bergh

  Det er ingen som er interessert i dine meninger. Du er på siden av samfunnet – du er en taper, en ynkelig mann som ikke kan forholde deg til sterke kvinner. Ikke tør du vise navnet ditt heller.

  Normale, sterke menn har ikke noe problem med at kvinner er sterke og har samme rettigheter som oss. Vi har ikke problemer hvis flnke kvinner går forbi oss på karrierestiger. kanskje vi til og med oppfordrer dem til å søke, heier på dem, bygger dem opp. Vi synes det er helt greit, og nyter livet i et fritt samfunn der alle tas hensyn til. Antifeminister derimot – klarer ikke annet enn å være bitre. Stakkars krek.

 • Selvsagt gidder du ikke å diskutere Norheim fordi du deler hennes rasisme. Merkverdig at du da i det hele tatt svarte.

  At du mener antifeminisme betyr å trakassere andre mennesker er så.
  Verden har dog litt mer å tilby enn din ensrettende noia.

  Enda mer verkerdig er at du ikke vil overlate din tilsynelatende «priviligerte» posisjon til ei ung kvinne.

 • Øivind Bergh

  Du er for feig. Du er for feig til å forholde deg til at store deler av folket er sosialister og sosialdemokrater. Du har kanskje ikke et navn. Du er ingen.

 • Så, overlat din posisjon til en kvinne. Ikke vær svak. Vær sterk og støtt en kvinne i dag.

 • Demo_kraten

  Du er prototypen på akkurat det Gunnar Tjomlid påpeker ! Er det mulig å kle seg så naken som det du presterer med din kommentar? Du er en av de Tjomlid peker på, og som ingenting har lært av 22. Juli. Du burde fått besøk av Aschberg !

 • Øivind Bergh

  Overlate posisjon? Det gjør jeg når jeg pensjonerer meg. Og da er det et ansettelsesråd som bestemmer, ikke jeg. Spar oss for Youtube-kommentarene dine, det er ingen som gidder se dem allikevel.

 • Øivind Bergh

  Hvorfor det? Feminisme handler ikke om at menn skal oppgi noe. Feminisme handler om å få kvinnene opp sammen med oss menn. Antifeminister, det er sånne som er så ynkelige menn at de blir fornærmet dersom en kvinne pluselig avanserer, og kanskje snapper en jobb du har søkt på – kanskje i 50% av tilfellene blir vinneren en kvinne. Dakar lille deg.

 • supreme

  AP Eskil Pedersen. Sviktet sine egne denne dagen, og rømte med den sikreste båten, som fantes på stedet. Er det slik ledere skal oppføre seg i en slik situasjon. Dette her er jo typisk ap leder oppførsel. Stikke fra sine egne, og ikke hjelpe de.

 • Øivind Bergh

  Kutt ut Eskil-bashingen. De som overlevde Utøya gjenvalgte Eskil som leder. Sven Egil Omdal har egentlig skrevet det som slår sånne innlegg som ditt ned til jorda http://www.aftenbladet.no/meninger/omdal/Feiginger-blant-oss-3029437.html#.U84zQ14hchs

 • supreme

  Jeg bare sier sannheten om Eskil sin Oppførsel den dagen. Om du ikke tåler å høre om hvordan han oppførte seg den dagen. Så har du et problem. Hadde jeg vært i en slik situasjon. Hadde jeg brukt båten til å hjelpe mine kamerater, som svømte for livet den dagen.

 • sinsom

  Rausere? Mer inkluderende? Hva i alle dager er det du prater om? Tror du virkelig at verden hadde blitt et bedre sted hvis vi var mer naive og godtroende? At man må basere sine standpunkt på fakta er det få som betviler, men dette innlegget kan umulig bli oppfattet som noe annet enn et selvglorifiserende skvip fra en bedreviter. Her kjører du en kavalkade av dine egne meninger og konkluderer pompøst med at ‘vi’ ikke har lært noen ting. Du påberoper deg retten til å kritisere et helt folkeslag på bakgrunn av tendenser du ser i sosiale medier (les forskning av hvem som primært bruker disse mediene) og deretter ser det legitimt å kaste din subjektive dom over 3 lange år. Selvmotsigelse kan være vanskelig å oppfatte når arrogansen sitter i førersetet.

  ‘Når ikke engang 22. juli 2011 klarte å gjøre oss bedre, er det da egentlig håp for oss?’

  Spør deg selv om dette gir mening overhodet. Hvorfor skulle en terroraksjon begått av en nordmann rettet mot nordmenn gjøre ‘oss’ til bedre mennesker? Kanskje du burde foreta deg et dypdykk inn i forskning av menneskenaturen for å bedre danne deg et bilde av hvordan det virkelig står til. Fortsett gjerne med illusjonen om at det én dag vil være et samfunnn der alle setter seg ned og tilegner seg alt de evner av fakta i en sak før de uttaler seg.

  I en slik verden ville innlegget ditt heldigvis aldri blitt skrevet.

 • de iure

  Samme ynkelige diskusjonsteknikker hver gang når antifeminister (humanister) uttrykker seg. Da er man «ynkelige», «hårsåre» og «bitre» menn. Hvor tar dere det fra? Det er fullstendig legitimt og korrekt å kjempe i mot feminisme, og kjempe FOR humanisme.

 • supreme

  Ikke alle som hater alle. Du vet det blir for enkelt.

 • Jo, feminisme handler om nettopp det. Kvotering er ikke noe annet enn ren rasisme, da den hevder at ett sett gener er bedre enn et annet sett. Derfor, siden du selv støtter slik rasisme, overlate din egen posisjon til en kvinne fordi feminismen påpeker at kvinnen gjør din jobb bedre. Men merkverdig nok vil du selvsagt ikke det, men du er mer enn villig til at andre skal gjøre det.

  Slik kalles på godt norsk hykleri.

  For oss som ikke bryr oss om kjønnet, klager ikke over at sykepleiere innehar en høy andel kvinner, like lite som man klager på at murere er mannsdominert.

 • Øivind Bergh

  Situasjonen er altså at de som overlevde valgte Eskil til leder – etter 22/7. Deres vurdering har krav på respekt. Ikke din.

 • supreme

  Jeg ville ikke hatt en slik fyr, som ikke gadd å redde sine egne engang den dagen, som leder.

 • Du kan være proaktiv, meld deg selv til å bli sparket siden det er kvinner som kan gjøre jobben bedre enn deg.

 • antisosialist

  Vi har alle sett hva som skjer med en så råtten politikk og hva det skaper.Like verdt å sette søkelsyset på det .»Hatet » er kun symptomene av dårlig politikk.

 • Gamleoslo

  Mye hat i detta innlegget. :(

 • Kimmmmy

  Selvfølgelig, jo mer mislykket innvandringspolitikk som føres, jo mer skeptisk blir folk. Jeg tenker aldri over 22.juli lengre, og hadde jeg ikke lest nettaviser i dag, så hadde jeg heller ikke blitt påminnet tragedien som skjedde for tre år siden. Og når du skriver

  «Så her er vi, tre år etter at en vestkantgutt sprengte vår politiske ledelses hovedkvarter og kaldblodig drepte mange titalls norske ungdommer, og vi har ikke lært en dritt av det. Når ikke engang 22. juli 2011 klarte å gjøre oss bedre, er det da egentlig håp for oss?»

  så mener du vel alle oss andre? Fordi, som SV-velgeren du er og som ved flere anledninger har publisert uredelig fremstilling av konsekvenser ved innvandring (som f.eks da du klarte kunststykket å fremstille det som at innvandring gir mindre kriminalitet, når det er på tross av innvandring) er vel på den «rette» siden og har ingenting å unnskylde?

 • Øivind Bergh

  Sa han som tydeligvis hater Eskil pedersen – og de overlevende fra utøya som valgte Eskil til leder – etter 22/7.

 • de iure

  Stakkars mann, hjernevasket så det suser. Samtidig sitter gutter og menn uten rett til å besøke egne barn og velges bort ved universiteter pga. Kvoter. Kos deg i din østrogen-dominerte Lego-verden.

 • antisosialist

  Etter den heltemodige innsatsen på Utøya,tipper jeg Eskil Pedersen er en soleklar kandidat som forsvarsminister i en ny AP regjering.

 • Øivind Bergh

  Jeg registrerer at du ikke klarer å skjønne hva feminisme er. Du er en ynkelig mann, som ikke klarer å forholde deg til at lik representasjon i lederstillinger og i politiske verv er både et spørsmål om rettferdighet og demokrati, og et spørsmål om å realisere folkets potensiale.

 • supreme

  Hater ikke Eskil Pedersen. Trenger ikke å like han. Hvorfor må du bruke ordet hat hele tiden Øivind? Er du desperat etter å få oppmerksomhet på hat? Jeg har aldri sagt jeg hater de overlevende fra utøya. Den var ufin Øivind.

 • Øivind Bergh

  Det er ingen som er interessert i hva du mener. Det er eksklusivt opp til AUF selv å velge sin leder. De valgte Eskil.

 • Igor_The_Imp

  Atifeministiske holdninger? Hva mener du med det?
  Jeg kritiserer feminismen hele tiden jeg! Feminisme eller MRM… Samma møkka! Leder kun til oss mot dem tenkning!

  Jeg ble lært på skolen av feministene (noen var menn) som jobbet der at kvinner:
  – Har bedre moral
  – Er bedre mennesker
  – Har større sympati
  – Har høye Intelligens
  – Større ansvarsfølelse
  – Flinkere på skolen (fordi de er smartest)
  – Bedre på alt utenom fysisk styrke, men det er en verdiløs egenskap å ha i et moderne samfunn, så teller ingenting.

  Det ble også utbrodert på at alt som er galt i verden er menns feil.
  Mao et tradisjonelt feministisk syn.
  Slike ting er hatefullt på alle plan å indoktrinere unge gutter med at de er mindre verd og dårlige på alt utenom synd og vold!

  Jeg protesterte på det sterkeste mot slikt tull. Og argumenterte så godt jeg kunne mot religion og hat. Det var det min skole var flink på… Religion og hat mot gutter og menn! Mao: En helt vanlig Norsk skole for 20 år siden..

  Har snakket med mange! Dette er vanlige opplevelser! De kalte det jenteløftet eller noe i den duren? 90 tallet…

  Og ting har ikke blitt det granne bedre… Heller verre!

  Dersom feminister forteller mine barn at de er mindre verd grunnet sitt kjønn, så mener du at jeg ikke kan kritisere dem?
  Kritikk av feminisme er jo kvinnehat! Det vet vi jo alle?

 • Forstår utmerket hva feminisme er. Men siden du innhar den «korrekte» definisjon, så har du altså den utmerket anledningen til å «utdanne» de uvitende om hva den korrekte feminisme er.

  Kan du ikke starte med Dworkin?

 • Gamleoslo

  Hvem er disse såkalte rasistene? De værste rasistene i Norge er jo de såkalte anti-rasistene. Det ser jo folk som ikke er eid av AP/LO.
  Vold og trusler følger i deres kjølevann dessverre.

 • Øivind Bergh

  Vi snakker ikke om pleiere eller murere. Vi snakker om ledere – og om politiske verv. Og om demokrati. og rettferdighet. Det er ingen som påstår at kvinner per definisjon gjør en bedre jobb.(Bortsett fra antifeminister da – det skal jo godt gjøres å ikke gjøre det bedre enn dem).

 • Øivind Bergh

  Mulig det. Ingen grunn til å være snille med hatgruppene. Man trenger ikke tolerere alt.

 • Øivind Bergh

  Jeg synes det er påfallende at en ikke-AUF-er legger seg opp i at det er AUF-erne selv som gjenvalgte Eskil som leder etter 22/7.

 • Kristoffer Berg

  Ytringsfriheten er hellig. Du får tåle at folk har ulike oppfatninger. Det er forskjell på ytringer og handlinger.

 • Gamleoslo

  Høres ikke sånn ut.

 • Saqib Ibrahim

  Pst har dere en jobb å gjøre eller er dere på en lang kaffepause ?

 • Øivind Bergh

  Jeg ser ingen grunn til å gi slike som deg definisjonsmakt over språket mhet «feminisme». Det ville være som å gi Fjordman definisjonsmakt over ordet «muslimer».

 • ØHN

  Hva ellers skal en leder gjøre, da? …. I en slik situasjon..

 • Øivind Bergh

  Du lærte ikke noe på skolen ser jeg. At du kom gjennom må skyldes en glipp. Stakkar.

 • Gamleoslo

  Sosialist demokrat. Husk AP har blitt invadert av gamle kommunister fra SV bl.a. Det merker vi vanlige borgere på den brutale retorikken.

 • Ja, huff, å gi meg definisjonsmakt ved å henvise til Dworkin angående feminisme er så feil.

 • LasseRon

  Så det er ikke legitimt å være motstander av fremheving og favorisering av kun et kjønn?
  Er det ikke legitimt å være anti-feminist bare fordi ABB var det(han var nok hakket mer ekstrem enn de aller fleste av oss)?
  Kan jeg ikke like honning på brødskiva dersom også Breivik gjorde det?

 • Gamleoslo

  Slapp av. De passer nok på deg.

 • de iure

  Jeg registrerer at du fremdeles lever på 70-tallet da feminismen hadde helt andre mål enn dagens kamp om å sikre særrettigheter til kvinner på bekostning av menn. Beklager å si det, bestefar, men du virker ikke oppdatert på hva som skjer i 2014. Du er ikke ordentlig opplyst. Det er du som er ynkelig, som slenger rundt seg med hat-beskyldninger over en lav sko. Dagens feminisme er anti-humanisme. Iallfall den typiske moderne typen vi ser i vesten. Greier du ikke å se dette kan jeg ikke hjelpe deg. Lykke til.

 • Ingen som hindrer en kvinne til å bli murer, ei heller en mann til å bli sykepleier. Foruten strukterert kvotering som gavner kvinner.

  Det ene store argumentet angående kvotering til styrer var at da ble bedriftene bedre. Så selvsagt påpekes det at gener har noe med at det gjøres en bedre jobb. Fra feminismens side selvsagt. Selv om du i neste omgang hevder kjønn er en sosial konstruksjon.

 • supreme

  Til din informasjon. Jeg har vært ap medlem. Så der fikk du den. Så du får slutte å hate folk du ikke liker.

 • LasseRon

  Har du noengang blitt forbigått av noen som er dårligere kvalifisert enn deg? Det bør du ikke finne deg i.

 • Demo_kraten

  Sier en som er tøff i trynet, 3 år etter denne tragedien. Sitter trygt og godt inne på gutterommet ditt, og spyr ut personangrep på en mann som vil være preget av denne hendelsen livet ut. Ufyselig, er det ordet som faller inn, når jeg leser dine kommentarer!

 • Guest

  Enig. Synd du bruker så mye hat retorikk. Ingen snakka om hat for 10år siden. Hva er grunnen til

 • ØHN

  Du har vært, men er ikke? Ergo; du har ingenting du skulle sagt.

 • Gamleoslo

  Som sagt. Kritikk har blitt til hat under de rødbrune.

 • Demo_kraten

  Og vanlige borgere er ???

 • Gamleoslo

  De som ikke er så opptatt av hat.

 • Øivind Bergh

  Du la deg opp i hvem AUF skulle ha valgt til leder. Vanlig respekt for demokrati tilsier at man respekterer at det er medlemmene som velger, og godtar deres valg. I denne saken er det påfallende at et AUF som er dominert av mennesker som faktisk overlevde Utøya valgte Eskil på ny. Jeg tror de overlevende har bedre forutsetninger for å gjøre et valg enn de som satt hjemme i sofaen.

 • Øivind Bergh

  «Folk flest,» kanskje det er de som er til høyre for FrP. Ca. 1% av folket.

 • Gamleoslo

  Tips: Les ditt eget hat innlegg før du poster.

 • supreme

  Ifølge logikken til Øivind. Da er du ekstremist om du liker honning på brødskiva LasseRon. Om du tar på for mye honning på brødskiva. Så vil nok Øivind hate deg resten av livet. Det er noen, som mangler sosial intellligens. Blant annet Øivind.

 • Gamleoslo

  Du virker litt indoktrinert, men det blir vi jo alle her i AP/LO land. Viktig å tenke selv også.

 • LasseRon

  Og du tyr til personangrep. Stakkaren er nok deg…

 • supreme

  Du satt vel hjemme i sofaen den dagen du også.

 • Igor_The_Imp

  Og det var ditt motsvar. Et lite personangrep…
  Menn som sier ifra er sytere. Stakkarer osv…
  Du kan støtte en hatefull ideologi så mye du vil… Jeg taler dem imot!

 • General Zod

  Har «vi» egentlig blitt mer fremmedfiendtlige? Jeg kjenner meg ikke igjen i din beskrivelse.

  Kanskje du burde gjøre som du vanligvis gjør, og sjekke om det finnes noe empirisk støtte for denne påstanden?

  Tenk om du… tar feil ? :)

 • supreme

  Så en skal bare sitte hjemme og tie? er vi i stalin tiden?

 • Kristoffer Berg

  Eliten undertrykker «folket». Les deg opp på det kommunistiske manifest eller ta en titt ut stuevinduet. Klasseløse samfunn finnes ikke. Det er alltid undertrykkeren(e) og den eller de som blir undertrykt.

 • Tarnowo

  Nei, men man skal ikke uttale seg om ting man ikke har greie på.

 • General Zod

  Hehe ja, merket det selv. Har mine tvil om det er så voldsomt mye mer fremmedhat ute og går. Tvert imot gjør vi jo knapt annet enn å slå ned på dette, så burde forvente at det har gått ned.

 • supreme

  Så jeg var ikke født for 3 år siden mener du?

 • Øivind Bergh

  Ja, dvs på hytta. Men jeg respekterer at det er AUF-ernes rett å velge leder – ikke din eller min.

 • supreme

  Har jeg sagt noe om det? Nei jeg bare sier at jeg ikke liker en viss oppførsel. Du må skjønne hva jeg skriver Øivind.

 • Tarnowo

  Det vet jeg ingenting om, men du var åpenbart ikke på Utøya.

 • RyneTryne

  Retorikken og -ovenfra og ned- perspektivet ditt kombinert med «hatet» du poengterer i siste avsnitt er så likt dem du selv kritiserer at jeg tror ikke du ser det selv engang.

 • supreme

  Det var jeg ikke. Hvordan skulle jeg vite at det skulle skje noe der den dagen? Er da ikke synsk heller.

 • Christian Nyegaard

  Personlig synes jeg det er helt ok å hate folk som promoterer, og sloss for, å hindre vaksinering av barn, barnevern og skikkelig medisinsk behandling av sykdom, ofte på grunn av egen, økonomisk vinning.

  Slikt kalles, utenfor alternative og antivaksinekretser, for ondskap.

  Ondskap er helt greit å hate.

 • Hans Petter Nenseth

  Du skriver:

  «Jeg blir sint på såkalte «synske» som later som om dere kan se inn i fremtiden, men som ikke en eneste gang er i stand til å se noe dere kan rapportere før det faktisk skjer. […]»

  Dette er jeg selv ganske sint på, og har blogget om det. Her en som påstår å ha sett alt på forhånd, men ikke varslet.

  http://smakenavtull.wordpress.com/2014/03/27/skam-deg-torill-schonberg/

 • Øivind Bergh

  Dersom noen skulle være i tivl om at hatet fortsatt lever i nettets avkroker – denne ble postet i dag. Jeg henger den ut her – fordi vedkommende – en kjent muslimhater – fortjener å bli hengt ut til spott og spe.

 • supreme

  En sann politisk leder skal REDDE sine MEDLEMMER! En leder skal ofre seg selv om nødvendig for å redde sine egne medlemmer. En leder skal gjøre hva som helst for å redde sine medlemmer og helst redde alle sammen. Overlever lederen og alle medlemmene så er det kjempebra. En leder skal vise omsorg for sine medlemmer i en slik situasjon. En leder skal kunne informere sine medlemmer om hva som skjer. En leder skal kunne vise mot i en slik situasjon. Skal kunne hente folk til å redde folk i situasjonen. Altså gjøre hva som helst for at folk blir reddet. Er det klart nok?

 • DenSisteKlone

  Jeg er i opposisjon til dere sosialister og angiversystemet deres.
  Dere er en skam for Norge, menneskeheten og alle ting vi ønsker å sammenholdes mot.
  Tjomlid viser med dagens blogg, at han er en PK’er sinn og sjel inn til marg og ben – dvs. av samme ekle sort som du.

 • Tarnowo

  Ergo, du uttaler deg om ting du ikke har greie på. Du var ikke der, du vet ikke hvordan ting var på Utøya, du vet ikke selv om du hadde blitt igjen for å ta vare på «dine»….

 • supreme

  Da er ikke du noe bedre enn muslimhateren øivind. Du viser det samme hatet.

 • ArneSkogen

  Etter å ha sett postene dine her hvor du setter merkelapper på andre så vil jeg desverre si at du er like ille som de du angriper, du er blind for ditt eget hat.

 • DenSisteKlone

  Normale og sterke menn har orden på sin kvinne.

 • DenSisteKlone

  You said it.
  Det som er ondt – er legitimt å hate.
  Sosialisme er ondt.
  Derfor.

 • Demo_kraten

  Ytringer har ført til handlinger. Fått med deg det ?

 • AI00

  Det positive er iallefall at de meninger vi ser fra endel på internett ikke representerer hva folk flest mener. Jeg kommenterer noe selv på dagbladet, og der inne ser jeg mange som generaliserer og uttrykker hat mot asylsøkere med en gang de får mulighet til det. Det samme gjelder hat mot «sosialister», klimaforskere og så videre. Men min erfaring er at folk flest, iallefall i de miljø jeg er i, ikke har samme meninger. De sinte personene i kommentarfeltene er heldigvis i et klart mindretall, men jeg er uansett enig i at dette er problematisk og skaper grobunn for nye ABB’er.
  Politikerne virker å ha blitt mer fornuftige i sin ordbruk etter ABB, men jeg tror det er bare et tidsspørsmål før begrep som «snikislamering» innføres igjen av FrP hvis de ikke får gjennomslag for nok av sin politikk og står i fare for å miste oppslutning ved neste valg.

 • ArneSkogen

  Jeg trodde man skulle bekjempe hat med kjærlighet, om man hater tilbake lar man hatet spres og da blir det aldri borte.

 • Demo_kraten

  Har jeg på noe tidspunkt ytret hat ?

 • Christian Nyegaard

  Tull. Virker ikke i den virkelige verden.

 • Demo_kraten

  Åja, du mener ytterste høyre, som daglig poster hatmeldinger.

 • Øivind Bergh

  Nazistene ble ikke bekjempet med kjærlighet. Det er tid for å konfrontere kokohøyre. Med ord, selvsagt, men ikke med milde ord.

 • ArneSkogen

  hat retorikk avler mer hat, og polariserer frontene ytterligere, du vil tydeligvis heller rive landet fra hverandre enn å finne noe å samle det rundt.

 • Tarnowo

  Stiller du de samme kravene til lederen av andre politiske partier?

 • Ole Hovengen

  Gunnar Tjomlid, du har tidvis gitt meg interessant lesning, og jeg har satt pris på at du har vist tilløp til skylappfri verdensanskuelse. Du har gjort mange forbannet, men stort sett har ryddig omgang med kilder og fakta gjort det fordøyelig. Det er når du hengir deg til synsingen at du blir uspiselig.

  I dagens blogginnlegg krenker du meg og titusener av liberalister, som har valgt Fremskrittspartiet som vår demokratiske plattform, på usaklig vis.

  Du sier at du for tre år siden i sinne skrev om «all rasismen som oste ut av sprekkene i Frp sin fasade». Jeg skjønner at også du den gangen kan ha latt deg styre av følelser (selv om du selv ikke har vært like tolerant), men jeg ser ikke noe faktabasert formildende, når du nå slenger ut følgende om FRP: «Og dette partiet sitter nå i regjering. Grøss og gru.»

  Slikt går utvilsomt hjem hos mange, men ikke hos oss som har lest deg seriøst.

 • Øivind Bergh

  Fint du avslører deg.

 • Øivind Bergh

  Kjønn er ikke en sosial konstruksjon. Strukturer som holder det ene kjønn nede er derimot en sosial konstruksjon. Antifeminister slåss for å opprettholde en slik konstruksjon – som jeg ganske enkelt er mot – akkurat som jeg er mot rasisme.

 • Eskil_M

  Jeg gliste fett, og tenkte; Der kan dere se, naive nordiske sosialist-jævler, dere er ikke så trygge som dere vil ha det til, og nå kan dere angre på alle forslag og tiltak til sikring, som dere blankt har avvist opp igjennom årene!

 • Jost1

  Du har i tilfell hatt dårlege lærarar. Ikkje har du lært deg ka feminisme er heller.

 • Øivind Bergh

  Jeg ser ingen grunn til at en samling skal omfatte rasistgruppene. Jeg respekterer forsåvidt dine gode intensjoner, men synes ikke det ekstreme muslim- og eller jøde-hatet bør møtes med kjærlighet.

 • ArneSkogen

  All unødvendig død er ett onde, man skal ikke godte seg over andre sine personlige tap. Tenk om noen drepte familien din og så skulle du lese andre slike innlegg om det, ha respekt for de avdøde selv om du ikke var enige med dem.

 • Lena Solli Sal

  Antifeminisme og humanisme er da vitterlig to helt forskjellige ting! Humanisme handler om at hver enkelt menneske har et ukrenkelig menneskeverd og har krav på nøyaktig de samme rettighetene som alle andre mennesker. Feminismen kjemper mot forskjellsbehandlingen av kvinner og menn. Ergo, har feminisme (da snakker jeg ikke om ekstremfemisismen som Ottar osv. representerer) og humanisme en felles kjerne – likebehandling. Antifeminisme har ingenting med humanisme å gjøre.

 • ArneSkogen

  Jeg ser hvor du kommer fra, jeg hadde selv en langt hardere retorikk selv tidligere. Jeg vet faktisk ikke hvordan vi skal bekjempe dette men jeg tror ikke hat og sinne er veien lengre, så jeg prøver å endre meg på en mer positiv måte og håper at dette vil smitte av på veien. Det er ikke alltid jeg klarer holde meg selv i skinnet heller da man lett kan påvirkes av egne følelser når man skriver. Vi får ha hver vår fremgangsmåte så får vi håpe hatet vil minskes innen vår levetid, selv om jeg tror det vil ta lang tid og sansynligvis en global katastrofe før det til slutt forsvinner helt.

 • Derullandei

  Ser ut til at du forveksler omtale av hat, med hat. «Interessant.»

 • de iure

  Det ligger også i ordet «FEMinsme» at det kun fokuseres på ett kjønn. Det kjempes utrettelig for særbehandling av kvinner, man trenger ikke se blant den radikale massen for å finne utslag for dette. Dette er feminisme anno 2014.

 • Eplebiten

  Hvem er SV-velgeren?

 • Nurt Killsen

  Få ganger i historien har vel folk lirt utav seg så mye vås som etter 22. juli. Jeg mistenker at mye av det handlet vel så mye om retweets som om medfølelse og sorg. Alle skulle liksom være Nordahl Grieg. Hele nasjonen ble så utrolig opptatt av å VISE hvor sterkt alt gikk innpå dem. Rosetog og nydelige ord. Til og med den ellers så pragmatiske Jens Stoltenberg snakket om «mer åpenhet og mer demokrati». En veldig god tale, tenkte jeg der og da, med klump i halsen. Men i ettertid, hav i all verden betyr «mer åpenhet og mer demokrati»? Ingenting har endret seg. Alt som ble sagt, delt og retweetet har ikke hatt noen betydning. Jeg blir nesten litt flau når jeg tenker tilbake på tiden etter 22. juli. Avisene kjørte egne saker om hva utenlandske medier sa om oss der vi viste hvor mye kjærlighet og myke verdier etter tragedien.

 • Lena Solli Sal

  Ytringsfriheten har begrensninger. I Norge og i alle andre land. Heldigvis kan vi uttale oss ganske så fritt i Norge. Men grensen går ved sjikanering, mobbing, rasisme, trusler osv. Disse grensene er angitt av lovverket. Og jeg er veldig glad for at vi har dem. Ord kan lede til handling – det skjedde den 22/7-11 – og ord kan skade. Det er en grunn til at definisjonen av vold også inneholder det psukiske aspektet. «Justisdepartementet definerer vold som et uttrykk for grove krenkelser av grunnleggende menneskerettigheter som det er en offentlig oppgave å bekjempe.» Rasisme, kvinnehat, homohat osv. gjør nettopp det som her beskrives. Krenker grunnleggende menneskerettigheter.

 • Kjell -Arne Slettum

  Det er nok ikke ytre høyre,du trenger å bekymre deg over i fremtiden!Islamismen som mange har advart mot i lang tid faktisk,begynner å vise sine stygge ansikter i hele landet,inntullet i laken gjærne og med langt skjegg,med noen unntak!På asyl mottaket i Moelv huset de en blid og hyggelig Somalier,som frekventerte Moskeen i Brumunddal,der han har flere gode «Venner»han er nå en av Verdens mest etterlyste,etter å ha ledet terroren på et kjøpesenter i Narobi,med ovet 70 drepte,så har vi selvmords bomberen fra Somalibygda Stange,like ved han sprengte over 20 personer i Mogadishu!Og så har vi et litt ukjent antall,men sannsyneligvis over hundre,som er i Syria og rundt om og sprer Islamisme,gjerne på NAV støtte!Og svaret til Regjeringen er å øke asyl innvasjonen,og på toppen av alt så var de pinadø nede i Syria og plukket med seg 1000 ekstra,som sammen med familie gjenforening fort er 10000!Det er ikke til å undres over at det kan klikke for noen,som er vitne til galskapen!

 • ArneSkogen

  Jeg må si meg litt enig her, mer åpenhet og mer demokrati er ikke hva jeg vil kjennetegne Norsk politikk etter 22.07 som. Men endring tar tid så jeg har ikke gitt opp tanken enda.

 • supreme

  Du sletter meninger du ikke liker. Det sier hvor du ligger i landet.

 • Eskil_M

  En skikkelig tøffelhelt du gitt!!

 • Kjell -Arne Slettum

  Er det konspirasjon,at det i noen bydeler av Oslo allerede er fremsatt krav om Sharia styre?Under trusler om bombing?Er det konspirasjon,at Norge allerede er en storeksportør av Islamistiske Frontkjempere som ønsker et Kalfat?Er det en konspirasjon i at islamiseringen i Norge og Sverige går rett i været,under dekke av asyljukset?

 • Lena Solli Sal

  Åh, så rart!?! Det har jo selvsagt vært aller størst behov for å forkusere på kvinners rettigheter siden det er disse det har vært stor mangel på i alle tider. Retten til å få stemme ved politiske valg, retten til å få bestemme over egen kropp, retten til å få lov til å ta utdannelse, retten til å få lik lønn for likt arbeid osv. osv. Lista er uendelig lang. Det handler IKKE om at kvinner skal få bedre villkår enn menn på noen måte. Kun oppnå de samme rettighetene, den samme lønnen, den samme retten til å bli valgt til verv osv. osv. som menn.

 • Lena Solli Sal

  Som kvinne synes jeg det er innmari skummelt at det finnes menn som deg.

 • supreme

  Nøyaktige de samme kravene til enhver politisk leder.

 • supreme

  Jeg vet jeg hadde blitt igjen. For å redde mine egne. Det er ikke alle som stikker av. Skjønner du.

 • Eskil_M

  Det var vel du som fikk definisjons-makten i dette tilfellet…

 • Ola Torheim

  ‘Jeg leser hatgruppene på nettet.’ – Hvem definerer du som hatgrupper? Hvis det er grumset på nyhetsspeilet o.l. så er dem en ubetydelig gruppe på størrelse med Jehovas Vitner. Ingen grunn til bekymring, dem får aldri vokse seg sterke.

 • johnjoe

  Åpenhet iforhold til ekstreme meninger på nett er viktig å ta tak i. Personer og organisasjoner som fjordman, SIAN og lignende må ikke få fortsette med sin ensidighet og fremmedfrykt. Det finnes personer som legger skylden på Arbeiderpartiet for terroren 22.7. Slike individ må ikke få fortsette å spre sitt budskap uten å bli konfrontert. Ronny Alte, tidligere leder av NDL spyr ukentlig ut negativ omtale av muslimer, slike personer må ikke få fortsette uten motsvar. Radikale muslimer, som mohyleen mohammed, må besvares med nulltoleranse om de ytrer ønske om bruk av vold. Så åpenheten om dette har endrer seg etter 22.7.

 • Eskil_M

  «Tre år siden det som nok er det mest intense døgnet i mitt liv, hvor jeg ikke fikk gjort annet enn å følge med på Twitter, Facebook og TV imens sirenene i Jens Bjelkes gate ulte kontinuerlig»

  Det er altså dette en «respektabel mann» gjør, når det det går en bygning i lufta ett par hundre meter unna!

 • johnjoe

  Men Kaspar Birkeland er en selværklert rasist. Slike finnes dessverre.

 • Eskil_M

  «Situasjonen er altså at de som overlevde valgte Eskil til leder – etter 22/7.»

  Det sier vel mer om dem, enn om ham…

 • johnjoe

  Men alle er ikke som deg? Tenkt over det noengang?

 • johnjoe

  Var du tilstede?

 • johnjoe

  Du sitter med sannheten? Var du selv tilstede siden du har fasiten?

 • DenSisteKlone

  Man elsker ikke det onde.

 • DenSisteKlone

  Du, den nasjonale sosialistfører Støre og hans rødbrune skjorter?

 • ArneSkogen

  Man behøver ikke elske det, men man kan heve seg over hatet og vise at det finnes andre måter å leve på.

 • johnjoe

  Er verden så enkel?

 • johnjoe

  Hvilket hat? Hat mot fremmedfrykt, rasisme og intoleranse som kaspar birkeland forfekter?

 • Øivind Bergh
 • Øivind Bergh

  Takk for et sympatisk innlegg, ArneSkogen. Ja, jeg er nok ganske mye hardere. Mitt klare inntrykk er at det hardner til ute på kokohøyre. Dagens eksempel er ikke enestående http://www.vepsen.no/2014/07/gleder-seg-over-terroren/

  Politiet hadde en betydelig suksess med å rive opp Vigrid for noen år siden. De oppsøkte foreldre, innkalte dem til bekymringssamtaler, og kvalte rekrutteringen. De pøver det samme med det ekstreme islamistmiljøet i Oslo nå, og vi får håpe de lykkes. Men vi må rive opp ytre høyre også. Det er uansett ikke akseptabelt at det vokser.

 • johnjoe

  Nei hverdagen din og min har ikke endret seg, men mye har endret seg. Vi fikk jo et brutalt angrep fra en nordmann på Norge. Vi så jo at det faktisk var mulig. Lyset fra lampene endret seg. Vi har gått mer til bunns i ekstremismen som finnes i det norske samfunn. At der finnes individ og grupper som faktisk tror på eurabia, borgerkrig og islamistisk overtakelse i Norge er jo påvist. Slike indivd og grupper må komme frem og tørre å debattere. Motpartene har vært klar lenge .

 • Øivind Bergh

  Takk for det – jeg ser det kommer fra en anonym profil som har et nick som ser ut som han føler seg overlegen…

 • Øivind Bergh

  Jeg sletter ingen ting her. Jeg er ikke moderator.

 • ArneSkogen

  Hvem den godeste Birkeland er har jeg svært lite kunskap om, her er det satt merkelapper på flere av motdebbatantene. Noen av disse har muligens fortjent merkelappene men jeg mener fremdeles det er feil å bruke den slags taktikk når man debatterer da dette polariserer debatten ytterligere og gjør en eventuell løsning mindre oppnåelig.

 • Øivind Bergh

  Jeg vil heller si det sånn at han umulig kan ha klart å holde orden på seg selv, langt mindre en kvinne i tillegg. Antifeministene ser skumle ut, men er så og si uten unntak ganske patetiske menn som ikke har klart å drive det til noe. Derav bitterheten. Men det er litt skummelt at det retter seg mot kvinner – og man er jo hele tiden redd for at de skal sprekke.

 • Ola Hansen

  De hippie-greiene funker ikke.

 • Øivind Bergh

  Vepsen skriver om denne saken nå nettopp http://www.vepsen.no/2014/07/gleder-seg-over-terroren/

 • Ola Hansen

  Jeg husker ikke hvor jeg var da jeg fikk nyheten om eksplosjonen.
  Og jeg er helt uenig i at dette var «en av oss».
  Jeg synes folk har dratt betydningen av dette alt for langt.
  Det var en ussel handling av en feig, liten avviker, og det har ingen påvirkning i det hele tatt på hvordan jeg ser på utlendinger, sosialister, høyreekstreme eller andre grupperinger.

 • Ola Hansen

  Eneste jeg har å si om den saken er: Det var plass til fler folk på båten.

 • ArneSkogen

  Min oppfatning av vepsen er at de er like ille som de trolla de er imot. Hadde vært mye bedre om vi hadde hatt ett nøytralt organ som holdt utkikk mot ekstremisme fra begge sider. Vi må slutte å polarise debatten og heller finne samlingspunkter og arbeide oss ut ifra de.

 • Gamleoslo

  Utmerka hersketeknikk. Skulle nesten tro det var marxistblekka Klassekampen jeg leste.

 • Gamleoslo

  Hvilken rase hater han?

 • ArneSkogen

  Hvordan kan du si det med slik sikkerhet? All erfaring hittil sier jo bare at å møte hat med hat ikke funker, det andre alternativet har fremdeles til gode å bli forsøkt.

 • Øivind Bergh

  Jeg tror ikke man kan eller bør være nøytral i forhold til ekstremister. I dette tilfellet har ikke Vepsen gjort noe annet enn å referere faktiske uttalelser. Siden mange etterspør hvor det mye omtalte «hatet» er er det fint at det dokumenteres.

 • Kristoffer Berg

  Jeg tenker mer på prinsippet, enn lovverket. Er for øvrig enig i at mobbing er en uting, men det er også begrensninger på ytringsfriheten. Det kan være vanskelig å skille mellom mobbing og ytringsfrihet. Mobber man Kim Il Sung hvis man skriver noe negativt om hårsveisen hans eller er det noe han skal tåle?

 • ArneSkogen

  Bare hyggelig, føler at debatten blir langt mer givende om vi klarer holde en sivilisert tone (selv om dette ikke alltid er like lett)
  Jeg må si meg enig i at retorikken hardner til, men for en person i sentrum av politikken synes jeg det hardner til på begge sider.
  Partene slår hardere mot hverandre og argumenter synes å måtte vike for personangrep alt for ofte.
  Jeg skal være ærlig og innrømme at jeg ikke har noen fasit på hvordan vi skal kunne møtes men jeg tror kunskap og utdannelse er den beste veien å gå.

 • ArneSkogen

  Der er du og jeg uenige :) Om man setter en part til å vokte motparten blir det ytterligere motstand fra begge.
  Derfor mener jeg det er bedre å ha nøytrale monitorer.

 • Øivind Bergh

  Motpartens organ fins. Det heter document.no. Forleden beklaget redaktøren seg over at bussene i oslo hadde brukt regnbueflagg, og regnet med at det neste ville være pedofili, mer vold og demokratiets endeligt. Sånn har de det der.

 • ArneSkogen

  Men da er vi på det med motparter igjen, begge kan godt få ytre sine meninger men ingen av de burde settes til å våke over hverandre.
  Det er greit at jeg kan være litt naiv, men jeg synes vi heller burde lete etter likheter enn å angripe forskjeller.

 • Øivind Bergh

  At det var en ussel handling fra en feig liten avviker er jeg enig i. Men han var ikke alene om holdningene sine. Her er en til – også han med bakgrunn i Norwegian Defence League. heldigvis ingen fysisk trussel. http://www.vepsen.no/2011/08/kastes-ut-av-demokratene/

 • ArneSkogen

  Hvem AUF velger som leder er selvfølgelig helt opp til de, men er det feil å mene at han burde tatt skrittet opp til «voksenpartiet» nå som han har passert 30?

 • Alle husker hvor de var når bomben gikk av i sentrum av Oslo. Dessverre har du så inderlig rett Gunnar.

  http://www.vargas12.com/2014/22-juli-2011-hvor-var-du-da-norge-ble-endret-alltid/

  Norge er på ingen måte endret til det bedre, heller tvert i mot. Norge er et fristed for alle som ønsker å ytre sitt hat og bruke vold og terror som virkemiddel. Alle vet at det er kun snakk om tid før det smeller på nytt. Noen få vet når og hvor….

 • «Frykt»?

  Hvorfor insisterer dere alltid på å definere motstand mot innvandring i stor skala som «frykt»?

  Åja, for «frykt» er naboen til «irrasjonell», ikke sant? Og å være mot masseinnvandring bør jo være et standpunkt som, om ikke er det fullt ut, bør ligge tett opptil «psykisk sykdom», naboen til «irrasjonell»?

  Hva med å bare være motstander av at en kultur man sterkt misliker, en religion man sterkt misliker, skal få ta over betydelige deler av landet/samfunnet? For det kan vel ikke være rasjonelt hva? For man skal jo da automatisk være fylt av «frykt»?

  Personlig bryr jeg meg ikke i nevneverdig grad, men man kan se hvor høna sparker. Den sparker i retning franske stemninger, hvor det nå er velutdannede etnisk franske unge som roper høyest mot innvandring, og hvor argumentasjonen er rasjonell, og langt i fra baserer seg på det noe sykelige uttrykket «frykt». Og motstanden mot innvandring har økt enormt, ikke på grunn av «frykt»-propaganda, men på grunnlag av rasjonelle argumenter som er høyst virkelige. Det er heller ikke tøyset til ABB som ligger til grunn for meningene.

  Forresten kan dere i media ta dere en bolle, all den tid dere ikke gidder å påpeke grundig nok hva som var den egentlige skylden for omfanget av pølsevevet til ABB den dagen; En tvers gjennom inkompetent klønete kanossagang på alle nivåer i etaten(e) som skulle beskytte «oss» mot en sånn som ABB – eller enda verre; Virkelige terrorister, som utvilsomt kunne greid å gjøre «rent bord» på Utøya.

  I den grad man har grunn til å forvente en ny runde med en eller annen form for terror i fremtiden, så finnes det en ting man være mer redd for enn de selve eventuelle terrorhandlingene, nemlig: Hvilken samling med teoretisk topptunge kløner som sitter og skal «redde oss».

  Om ledelsesnivået i «redningsgruppen» som bestemte etter at bomben smalt, hadde handlet riktig, og praktisk, istedenfor å lete rundt i paragrafhjernene sine etter forhåndsskrevne svar på ikke-eksisterende spørsmål, kunne Beredskapstroppen ha satt sine bein på Utøya klokken 17:36 – istedenfor 18:27. Det er 51 minutter med dreping på overtid, og et svært høyt antall ungdommer døde derfor. På grunn av en komplett manglende evne til å HANDLE, istedenfor å teoretisere og klø seg i hodet.

  Noe som også gikk den minst like teoretisk anlagte Gjørv-kommisjonen hus forbi, da de kun klarte å kalkulere seg frem til at 18:00 var klokkeslettet politiet kunne ankommet for å stanse ABB. Teoretikere som kritiserer teoretikere for manglende virkelighetsforståelse…

  Og dere i media, lot de ansvarlige slippe, etter et lett pliktløpaktig kritikkangrep. Alle spørsmålene dere stilte kom besvart. Og dere ble fornøyd, og ville ikke ta bryet med å påpeke tomrommene i svarene.

  Så å bruke 22.Juli til fremmed – «frykt» er skivebom, all den tid årsaken til omfanget på massakren skyldes at systemet som legitimerer innvandring, i en parallell verden beviselig overhodet ikke tok seg bryet med å installere et virksomt skjold mot det som opplagt var en virkelig trussell for Norge: Terror. Som tross alt bare ble utført av en ikke rent lite forvirret fyr fra Oslo. Hadde 4-6 «virkelige» terrorister stått for utførelsen den dagen ville antall drepte på Utøya lett oversteget 500. Pluss de som kom mot øya i båt for å redde, som ville vært ferdige alle som en.

 • Peter Bering

  Nettopp slik tenkte USA, EU-sjefene, Israel og jøder.

 • invernes

  Ser ut som om Beslan er helt glemt i media ? en 100 ganger verre sak helt glemt ?

 • johnjoe

  Dette handler ikke om en rangering? Dette skjedde i Norge utført av en nordmann.

 • invernes

  Er klar over det jeg bare opplyser.

 • johnjoe

  Når du snakker om -ta over….hva legger du i det?

 • Isiqi

  Jeg har ikke glemt. Tre år siden jeg og mine nermeste satt på kjøkkenet og først kjente, siden hørte en dyp, mørk eksplosion. Så på tv: Oslo regjeringskvartal ødelagt. begynte sirenene til å hyle, og de stoppet ikke. Ikke på ett døyn, i det minste. Vi bodde langs veien fra/til Utøya.
  15 km unna regjeringskvartalet. Så kom helikoptere og alt det andre.
  Har dere allereden glemt? Dere som stemte Frp & Høyre – har dere glemt at de med en gang gav skylden til muslimer/innvandrere?
  Er søndagsåpet, fremlings-[muslim-]misstenkliggjørende, billigere alkohol viktigere å huske? Eller hva? Hva er viktig å snakke om, på dypet?
  Jeg har ikke glemt. Jeg var der. Nå er jeg tilbake i Sverige. Jeg er svensk. Jeg må gjøre noe med dette også her, jeg har ikke glemt.

 • johnjoe

  Og en terroraksjon i Norge er vel logisk, respektfullt og viktig å markere? Om vi som nasjon skal markere all terrorisme som har skjedd gjennom historien ville vi ikke gjort mye annet.

 • Peter Bering

  Breivik var perfekt for USA, Bryssel og Ap. En enorm glede og lettelse for dem. Mye tyder på at Breivik hadde sine oppdragsgivere, eller evt bare oppmuntrere og mentorer, via disse, og at bevisst lite ble forberedt og at bevisst lite ble gjort når ting skjedde. Dermed fikk man et perfekt symbol for å fortsette ødeleggelsen av Europa med muslimer og Euro:

  «BREIVIK, the white, NORDIC, Christian, anti-Muslim, lone TERRORIST from NORWAY! (lol, we designed him to perfection, don’t you think!)»

 • Gamleoslo

  Kun kommunismen har større likhauger å vise til enn Nasjonal-sosialistene. X4 ca. Men i Norge finnes det dessverre mange naive kommunister. Man lærer jo nada i norsk AP skole om detta.

 • johnjoe

  Han er tidligere medlem av norwegian leauge defence og en antimuslimsk selværklert rasist.

 • Gamleoslo

  *humrer*

 • Peter Bering

  Tulling. Alle, inkludert muslimer, trodde selvsagt på muslimsk terror inntil man fikk vite om Utøya og Breivik. Breivik var en stor overraskelse for både muslimer og andre.

 • Peter Bering

  Dessverre er det slik at EU og Ap bevisst provoserer frem raseri og avmakt, som de håper og beregner at vil føre til at noen «Breiviker» kortslutter. Dermed får de verdifulle symboler til å undertrykke folket med ytterligere muslimimport bestemt i lukkede rom og aldri lagt frem for en folkeavstemning som ville stoppet slik import umiddelbart.

  På en pervers måte er det derfor nær null fare for muslimsk terror i Norge. De får nemlig alt de vil og mye mer enn de i sine villeste fantasier trodde var mulig – og det helt uten terror. Den implisitte trusselen og en del styrende nordmenns selvhat er nok. En muslim som begår terror i Norge ville fått sterke sanksjoner fra islamsk hold: «Vær milde mot disse nordmennene(og svenskene), for de er så glade og kortsiktige når vi leker det de anser som ‘moderate’ at de bare GIR oss hele landet sitt! Nåde dere som forstyrrer dette enestående knefallet for Islams Allmakt!» Terror ville nemlig snudd hele den nå raskt skinnegående demografiske overtakelsen av Norge.

  Men det som skjer er langt verre enn terrortrusler og terroraksjoner. Det er betingelsesløs kapitulasjon og rask avvikling av Norge i et samfunn som kort og godt har gitt opp. Mange lurer på når det blir opportunt å konvertere til Islam, mange lurer på når de skal emigrere, og noen sikler på maktposisjoner som glapp da Sovjet aldri okkuperte oss. Et fullstendig verdiløst samfunn som allerede nå har kraftig kortet ned mange menneskers langsiktighet ift fremtiden i Norge, og som ender i Oslamabad om 10-15 år og Noristan om 35-40 år.

  Kortsiktighet dreper alt som er verdifullt.

 • johnjoe

  Kongen av konspirasjon?

 • Dr_Monsngod

  Bare la høyreekstreme, antisosialister, islamister, kristne fundamentalister og andre ekstreme prate for seg.
  La de prate høyt og lenge. La de vise verden hva de egentlig står for.
  Så kan vi offentlig håne de etterpå.
  Det mener jeg. Ekstremister bør hånes offentlig og med fullt navn. Ikke la de skjule seg bak tastatur og alias.

  Kanskje til og med denne meningen grenser til ekstrem? Hadde ikke det vært ironisk

 • johnjoe

  Men at Breivik benytter Robert Spencer og Fjordman så til de grader som inspirasjon i sitt verdenssyn velger du å se totalt bort ifra?

 • nordpedant

  Reinspikka tåpelig dill!

 • Grønland – Tøyen – Grorud m.m.
  Og annen form for fysisk / intellektuell plasskrevende eksistens.

  Assimilering virker ikke, man får isolerte parallell-verdener inne i det norske samfunnet, som i stor grad ikke deltar, men lever på siden av, samfunnet. Og dette gjelder i større grad jo sterkere kulturen skiller seg fra det som man kan kalle for «norsk» eller «vestlig».

  Deretter vil det gå som i forstedene til Paris, Malmø, Stockholm. Det hele koker ned til at det neppe er logisk/praktisk, fornuftig, formålstjenlig.

  Men igjen, jeg gir i bunn og grunn blanke i innvandring, det angår meg ikke og vil aldri angå meg. Hovedpoenget i innlegget mitt gjaldt at ledelsen i dette landet her, samt journalistene/redaksjonene, i forbindelse med å beskytte landet mot terror, har sovet på jobb og ellers valgt å hoppe på feil tanketog.

 • Kjell -Arne Slettum

  Men hva ønsker du å møte Islamismen med da Øivind Bergh?Kjærlighet? Og rasismen i innvandrer befolkningen på Oslo Øst,skal du møte den med kjærlighet,eller skal du bare fortsette å late som om den ikke eksisterer?Les boka til den Danske forfatteren Yahya Hassan,han tar disse destruktive miljøer på kornet! Men han er så truet av venstrekstreme og islamister,at han må leve med politi beskyttelse!Få opp øya,og kom ikke etterpå når Landet går i oppløsning og si som Tyskerne etter krigen»Vi visste ingen ting»Dette er synlig for alle som vil og tør se!

 • nordpedant

  Jeg var ute av funksjon i fire dager. Jeg fungerte ikke som menneske. Det handlet ikke om å vise hvor sterkt det gikk inn på meg. Det gikk faktisk så sterkt inn på meg.

 • johnjoe

  Men der eksisterer individ som både jobber, går grunnskole og studerer fra de geografiske stedene du henviser til. Hvordan forklarer du det?

 • nordpedant

  Er jøder en homogen gruppe som tenker og mener likt?

 • Spørsmålet ditt er irrelevant.

  Gale mennesker kan til enhver tid la seg inspirere av absolutt hva som helst, og da må man ha et minimum av beredskap klar for å imøtegå handlingene deres effektivt.

  Du er akkurat som artikkelforfatteren, og velger å starte en tåkedebatt om drapsmannens inspirasjonskilder, fremfor å se i øynene at de du stemte på ikke gjorde en døyt for å¨beskytte folk mot det åpenbare. Og Norge har i minst 40 år hatt god grunn til å forvente terror av langt skarpere kaliber enn ABB, men viste seg å ikke engang takle det.

 • Demo_kraten

  Du føyer deg inn i rekka som kronikk forfatteren beskriver.

 • Det gjør det også i forstedene til Malmø, Stockholm og Paris.

  Isolasjonen og de steile spenningene i forhold til normalen er allikevel høyst påfallende og virkelig.

  At man jobber, går på skole og studerer, utelukker på ingen måte at man ensidig dyrker en kraftig forskjellig kultur, og forblir en isolert øy sett i forhold til samfunnet ellers.

 • Demo_kraten

  Har heldigvis ett greit og harmonisk liv, slipper å drasse med hat tanker, i motsetning til deg og dine likesinnede.

 • Igor_The_Imp

  Ikke lært meg hva feminisme er? Det er jo bare å se hva dem gjør, så vet man jo hva dem er…

  MRM (mens rights movement) f.eks sier jo akkurat det samme, og er på de fleste områder helt lik feminismen: For likestilling og likeverd. Systemet er mot dem osv osv…
  Men når man ser dem holde taler ol, ser på hva dem skriver? Ja da skinner kvinnehatet gjennom ganske tydelig hos dem fleste av dem.
  De er en interessegruppe som taler kun for det ene kjønnet og ofte demonseirer det andre… Akkurat lik feminismen!
  Skaper splittelse og strid der det kunne vært samarbeid…

  Når du leser all den «mannskritikken» som finnes i massemedia så prøv å gjøre følgende: Bytt rundt på kjønnene og spør deg selv: «Kunne du snakket slik om kvinner?» Uten å bli kalt kvinnehater? Neppe…

  Feminismen fremstiller kvinner som ofre og menn som forbrytere.

  Hadde jeg snakket om mørkhudede slik feminister snakker om menn, så hadde jeg vært stemplet rasist! Og det hadde vært å treffe spikeren midt på hodet!

  Det at jeg skriver denne kritikken gjør at jeg lett blir stemplet som kvinnehater, og nevnes lett i samme setning som ABB…
  Kritiserer man feminismen er man MOT likestilling og likeverd! = Bullshit!

  Igjen… Ikke alle feminister hater menn, men alle kvinner som hater men er feminister. (Alle jeg har truffet/sett/hørt/lest osv)

  Går man under banneret feminist, og man ikke går imot sine medsøstre som kommer med hatefulle ytringer? Ja da gjelder regelen: Den som tier samtykker!

  Jeg er for likestilling. Jeg er ikke kvinnehater. Jeg er ikke rasist. Jeg er heller ikke en marginalisert patetisk mann uten arbeid og mening i livet.

  Det er du som ikke har lært hva feminisme er! Jeg har lært det og følt det mange ganger! Særlig i oppveksten da jeg ikke kunne snakke for meg på samme måte.
  «Alle dere gutter i denne klassen er potensielle voldtektsmenn!» Pekende kvinnefingre og 13 forvirrede 12 år gamle gutter…

  Feminisme = Likestilling… Yea right!

 • Igor_The_Imp

  Guttene gjør det svakere på skolen i alle fag utenom matte og gym…
  Det fokuseres på å hjelpe jentene opp og frem med matte og gym…
  Guttene blir stemplet som gutter. De er bare ikke bedre…

  60% 70% av alle som går på høyskole er kvinner…
  Kvinnene får bonuspoeng i over 300 fag guttene i 2.

  Er dette en av dem strukturene du prater om?

 • supreme

  Hvorfor skal jeg føle meg overlegen pga et nick? Verden er ikke så enkel Øivind. Bli litt mere sosial du. Ha en fin dag.

 • Igor_The_Imp

  Kun dem som mener det rette skal være trygge… Resten skal i gapestokk…

  Dette har blitt sagt før…

 • Gamleoslo

  Hva er en høyreekstrem? Nasjonal-sosialist? Ekstremt liberal?

 • ArneSkogen

  Høres ikke ut som en trivelig fyr, men jeg mener fremdeles at slike må møtes med debatt, ikke hån. Det er for meg viktig å identifisere hvor hatet og misnøyen kommer fra.

 • ArneSkogen

  Du mener ekstremister ikke skal kunne skjule seg bak tastatur og alias men skriver dette fra ett pseudonym selv. Alle har samme rett til anonymitet, enten gjelder den alle eller ingen.
  Jeg mener heller ikke offentlig hån er noen fremgangsmåte men heller møte de med kunskap og debatt.

 • Mogens Kristiansen

  Krenkelsene som din festkompis sto for for 3 år siden er nok viktigere – fjomp!

 • Frank Hoel

  Jeg satt hjemme, 200-300 meter fra hendelsenes sentrum, med et brett sushi og en kald øl da bomben i regjeringskvartalet gikk av. Jeg skal være ærlig nok å innrømme at mine umiddelbare mistanker gikk i en viss retning, og ikke mot en ensom høyreekstremist fra Oslo vestkant. Men da det senere på kvelden kom inn grusomme rapporter fra AUF’s sommerleir, så passet det ikke like bra inn i mitt mistenkte scenario. Forøvrig så er jeg ikke like overrasket over at Norge, og norsk mentalitet, ikke gjennomgikk en radikal varig forandring som en følge av tragedien. Jeg er ikke en gang sikker på om jeg hadde syntes det hadde vært bra om en ensom terrorists handlinger skulle få slike konsekvenser. En må huske på at gjerningsmannen handlet på egen hånd, selv om han i følge sine egne vrangforestillinger tilhører et større «nettverk». I sin tidligere «fengselstilværelse», hjemme på gutterommet foran pc’en, hadde han god tid til å kommunisere med «likesinnede», og stenge ute alle motforestillinger som måtte utfordre udokumenterte forestillinger, som Eurabia myten. Det rom for ulike ekkokamre som det globale digitale nettverket har gitt opphav til, og med dets tilhørende konspirasjonsteorier, er et område som det virkelig bør forskes grundig på. Konspirasjonsteorier representerer vår egen tids største politiske dissonans, etter min oppfatning. Vi trenger en ny opplysningstid, hvor spinnville konspirasjonsteorier (sammen med beslektede virus som religion og overtro) blir utfordret i ennå større grad en hva som er gjort til nå. Ikke for å hjelpe de som allerede er smittet, men å vaksinere mot at andre unge sinte menn havner i samme blindgata som Anders og Anders.

 • invernes

  Jeg er iallefall ikke i tvil monsteret Breivik ble skapt av AP og den politisk ekstreme holdning AP har.

 • johnjoe

  Du har et veldig enkelt virkelighetsbilde. Som om at det varcet parti og ikke Norge som ikke var forberdet på dette.

 • Ultraperson

  Sint,skyld,dumme og uærlige. Skal vi komme videre må man legge skylden der den er. En mann stod bak planlegging og utførelse av tragedien. Mange har og prøver å legge skyld på de som er imot innvandring, Partier som er kritiske om det samme.I kronikken ble det utalt som grøss og gru. Å være kritisk er ikke alltid det samme som å hate. Noen slår mynt på det, andre slår tilbake mot dem. Blitt mer polarisert i Norge de siste åra. Jeg leser innlegg og kronikker. En ting er rasisme kortet, men en ny ting er ABB kortet. Synd det blitt sånn. Jeg er på høyre sida politisk, Å få høre indirekte at jeg støtter ABB, er trist.

 • Bjørn Tore Pettersen

  En hel haug med vås fra en venstreekstrem, han er som besserwisserne ellers strålende fornøyd med seg selv, han er kun inkluderende med dem som tenker som ham selv. Alle som mener at vi skal ha en streng innvandringspolitikk er rasister hele gjengen i denne besserwisserens øyne. Kanskje denne typen mennesker er med på å skape hat og forakt mot venstreekstreme som ham selv!!!

 • nicolesvensson

  Hat har aldri løst noe, det er bare å slå opp i historiebøkene samt se på situasjonen i dagens konflikter (Ukraina, Sør-Sudan, Palenstina/Israel, Syria, Irak,….) Hat fører i ytterste konsekvens til ønske om å agere og da får man gjentagelser av tragediene som har herjet siden menneskeheten kom på denne jorden. Hadde man byttet hat med å prøve å forstå hvordan de med andre meninger tenker og hvorfor de tenker som de gjør, kan man oppnå noe. Men det å hate er enklere, det krever ingen nevneverdig refleksjon eller tankeprosess.

 • invernes

  Enig skal vi bare sitte rolig å se vårt land bli ødelagt ? allerede nå eksporterer vi terrorister som bedriver massemord i Syria, og hva med den nye terroristen Anders ? hjernevasket i en moske i Norge og nå en av verdens mest ettersøkte, politisk korrekte er en trussel mot Norge.

 • Isiqi

  Men spørsmålet mitt er ikke hvem som gjorde det. Det vet vi nå. Spørsmålet er: har dere glemt, hva de som dere stemte frem til ansvar for Norge, sa og mente? Hvordan de opførte seg. Og for øvrig: min IQ kan du ikke hvite noe sikkert om.
  Skickat från Yahoo Mail på Android

 • «Enkelt» – og ordet kommer fra en en-setnings-mann som ikke gjør annet enn å bomme.

  «Ett» parti? Når sa jeg at dette skyldtes «ett» parti?

  Jeg sa; «De du stemte på», en generell vending som selvsagt går på tvers av enhver politisk tilhørighet. Så jeg har et enkelt virkelighetsbilde?

  Jeg er i stand til å redegjøre for, uten å slå opp på «Google», og ganske nøyaktig, minst 20 ekstremt tafatte og udugelige sider ved håndteringen av ABB – som i bunn og grunn ikke var annet enn et inkompetent nek.

  At Norge ikke var forberedt på dette er utilgivelig, sett over en uendelig lang tidslinje, og de ansvarlige skulle vært satt i fengsel.

  Problemet med Terror, som du åpenbart ikke kan noe som helst om, er at den ofte vil være planlagt å fremstå som assymetrisk, det vil si at den vil ikke kunne fanges opp/håndteres av en gjeng tåkedotter hvis kontakt med virkeligheten kun skriver seg fra lesesalen på jus-studiet.

  Politikerne skal være glade for at folk flest er akkurat som deg, blinde sauer som står og spiller gitar og mimrer istedenfor å kreve straff av de ansvarlige.

 • ArneSkogen

  Dette var jo ett svært lite givende innlegg, totalt blottet for argumenter og kun fokus på personangrep. Jeg blåser i hvilken side av debatten du står på, din fremferd avler hat og sånn sett er du medansvarlig i polariseringen.

 • Fedor_Pavlovitsj

  LoL

 • Øivind Bergh

  …og alle voldtatte kvinner er skyld i at de ble voldtatt. Kvinner er jo gjerne pene.

 • Fedor_Pavlovitsj

  LoLage

 • johnjoe

  Forklar hvordan?

 • Fedor_Pavlovitsj

  Hahahahah

  Ren fakta lissom.

 • Gal Person

  Nå er det vel Venstresiden som har utmerker seg med HAT , der de løper rundt å kaster Molotov cocktail på alle som ikke er enige i deres synspunkter. Venstresiden bestå av hatende , misunnelige og kunnskapsløse tenåringer, og selvfølgelig at par gammel kommunister som ikke er blitt voksen ennå. De hater FRP Israel USA,kapitalistene og alle som har lykkes her i livet. Omsvermer terrorister og despoter .Grunnen til panikken på venstresiden nå , er at en høyre vind blåser over hele Europa. Kansje de en vakker dag må stå til ansvar for toskeskapen sin ?

 • Demo_kraten

  Hvem har stått for terroren i dette landet, er det ekstremistene på høyresiden, eller ekstremistene innen for islam ? Ett par eksempler er Benjamin saken, og denne puslete, feige og ynkelige ABB. Ønsker du flere eksempler, kan du Google det. Det finnes MANGE fler eksempler på hvem som har utøvet terror i dette landet!

 • ArneSkogen

  Jeg ville ikke kalle Tjomlid ekstrem, litt fastlåst i sitt syn kanskje men ikke ekstrem. Jeg kan gå med på at han ofte har en «ovenfra og ned» måte å formulere seg på noe som kan skape irritasjon. Jeg må innrømme jeg ikke har fulgt alle innleggene hans men selv om han til tider burde ordlegge seg annerledes vil jeg ikke si han er ekstrem.

 • Fedor_Pavlovitsj

  Og månen er en grønn ost – det er noe alle vet.

 • Ingrid

  «Og alle disse ynkelige menn (og noen kvinner)! Påfallende ofte ganske mislykkede her i livet. Påfallende ofte sånne som virkelig kan takke den sosialdemokratiske velferdsstaten for at det humper og går. Kan de ikke skaffe seg et liv?»

  Grusom generalisering som bidrar til hat mot mennesker i vanskelige livssituasjoner. Det kan være mennesker med vonde erfaringer, psykiske lidelser, mennesker som kan ha kjempet mer i livet enn mange andre du sikkert vil kalle vellykkede. Det finnes fremmedfrykt i alle samfunnslag. Man skal være forsiktig med å kalle andre mennesker «ynkelige». Ta holdningene, ikke menneskelivene.

 • Øivind Bergh

  Den norske ytrehøyresiden har drept 80 mennesker siden 1945
  Den norske ytrevenstresiden har dreot – ingen.
  Så kan du gjerne svare på hvem som kaster Molotovcocktails.
  Se til Sverige: 13 drap begått av ytrehøyre siste ti år. Ingen av ytrevenstre.
  Var det noe mer, «gal person»?

 • Gal Person

  Helt riktig , men det er bare sånn venstretenkende er . De ser ikke sin egen fanatisme. Funn av hat og ingen kunnskap er en farlig kombinasjon.

 • johnjoe

  Tydelig at enkelte her inne fortsatt har en oppfatning om at det er AP som har utarbeidet internasjonale rammeverk og forpliktelser og ikke minst menneskerettighetene. Som om ikke det var nok så innbiller noen her inne at Norge er i en særstilling siden vi tar imot innvandrere og flyktninger. Kommentarfeltene for uopplyste kunnskapsløse fungerer som ekko-rom. Det vises her inne. Skremmende

 • Gal Person

  Tallene fra Europol viser at av 249 gjennomførte eller hindrede terrorangrep i 2010 ble de fleste – 160 − utført av separatister (bevegelser som ønsker uavhengighet for et område, f.eks. baskiske og korsikanske nasjonalister). Det ble registrert 45 terrortilfeller fra venstreekstremister og anarkister, flest i Italia og Hellas. Ingen høyreekstrem terrorisme ble registrert. Tre av tilfellene tilskrives islamisme (to av dem i Danmark, ett i Sverige), og ett enslig tilfelle (i Hellas) beskrives som «énsaksterrorisme». 40 tilfeller i Storbritannia er ikke satt inn i noen kategori.

 • Muslimer har marsjert i Europas gater og rasert og ropt «død over jøder» de siste døgnene, noe man skulle ønske det var slutt på etter andre verdenskrig.Jeg reagerer på dette, denne nye formen for nazisme, og slike som deg kaller meg muslimhater for å reagere.

 • Kjell -Arne Slettum

  Dine Islamist venners aksjoner blir de neppe stilt til rettes for i Norge,de vil helt sikkert bli frikjent,på grunn av de åpenbare problemer med bevis innhenting og vitne førsel,disse islamistene er «norske» og har drept i bøtter og spann i Syria,Irak og Somalia!En dag vil fronten komme her hjemme,men enda er de ikke mange nok!Og for å sitere Mulla Krekar før valget»Muslimer må stemme på Rødt,SV og AP,inntil vi er mange nok til å danne hvort eget parti»Og det er ikke lenge til med den økende asyl innvasjonen,og på toppen av det hele så reiser representanter til Syria og plukker med seg tusen flykninger ekstra!Det er bare et ord som er dekkende for dette,Lands…..!

 • Igor_The_Imp

  Man kan ikke hate det motsatte kjønn og med rette kalle seg en humanist. Det blir en selvmotsigelse…
  Men til motsetning så er det intet problem å hate menn samt kalle seg en feminist. Ingen selvmotsigelse der…

  Dersom man hater menn og leter etter likesinnede?
  Let etter en samling av feminister… De er alle samlet der, der de er velkomne! De som hater menn…

  Skal «moderate» feminister bli tatt seriøst, så må dere jage haterne fra deres rekker. Ta avstand fra dem. Jobbe mot dem.
  Ikke sitte hjemme og koselese bøkene deres!

 • johnjoe

  Men du konstruerer jo tilstander basert på etterpåklokskap. Det gir ingen mening å diskutere beredskapen. Den er avslørt og dokumentert. For svak og ikke forberdet. Du sitter ikke med en fasit på hva som gikk galt, det er avklart. Det som ikke er avklart er hvor mange andre som Breivik vi har i Norge. Ekstremisme har du i alle retninger. Det avhenger ikke av hvem du stemmer på. Individuell subsitutt bli ofte brukt som inngang til en slik galskap. At folk bak tastatur for dundre videre med ren hatretorikk skal man ikke undervurdere skadevirkningene av.

 • Isiqi

  Spørsmålet var ikke hvem som gjorde det, men hvordan de som nå er stemt frem til å styre hele landet reagerte den gang.
  Noterer endring fra «idiot» i 1.e svar til «Tulling» nå. Bra når ting går fremover hva gjelder respekt for andre mennesker. Takk.

 • Bankman

  Øyvind, jeg er litt usikker på hva du vil med dine mange linker og innklipp fra Birkeland. Tror de færreste i det hele tatt ville fått hans meninger med seg dersom du ikke hadde kringkastet dem om og om igjen. Denne gruppen Birkeland representerer på ytterste høyre fløy er så marginal at de fortjener ikke denne oppmerksomheten og reklamen du gir dem.

 • Nepseyo

  Ja skyld på FRP typisk SV piss

 • SteinVoll12

  Og alle disse katolske som dreper hverandre i latinamerika. Skal vi importere slike til Norge ?

 • SteinVoll12

  Men helledussen da. Vi skal jo ikke gi Erna og Siv skylden eller ansvaret for noe som helst.

 • Larsern

  Vet ikke om jeg skal le eller gråte.
  Men kommentarene her understreker vel at Tjomlid igjen treffer spikern på hodet.
  Ser dere det ikke selv….?

 • SteinVoll12

  Konspirasjone er at innvandringen har fulgt USA sine hangarskip de siste 40 år. Og at det er USA som dermed har plassert islamistene i Norge.

 • SteinVoll12

  Det er MIFF sin feil da MIFF regner alle jøder inne i sionistene sine rekker.

 • johnjoe

  Så du er med andre ord dypt bekymret for kristne på Sørlandet som dyrker en annen kultur enn deg selv? Er de også isolerte?

 • johnjoe

  Når han skygger unna fordi vedkommende er mørk i huden kan vel rasisme brukes?

 • Nora Dahl

  Jeg syntes det er trist hvordan mennesker ikke evner å se at det finnes andre muligheter enn å bruke vold. Og ikke kom med noe piss om at det er menneskelig instinkt og at det ikke funker med noe annet. Nei, fordi ingen har giddet å prøve det, de har vært for opptatt med å kaste bomber rundt seg. Jeg gir faen i farge. Både politisk og menneskelig. Farge er farge, liksom. Man har lov til å være uenig. Men det er noe veldig galt dersom du kun trekker ut enkeltsetninger fra dette innlegget. Dette innlegget handler om at vi, etter tre år, fortsatt ikke har forstått at mennesker er forskjellige. Det kommer de alltid til å være. Uten toleranse, tålmodighet, nysgjerrighet og god vilje, vil jorden bare etse opp i et syrlig hav av hat og fremmedfrykt. Og kyniske er vi alle blitt, selv om vi liker det eller ei. Vi ser på nyheter fordi det er sånn vi oppdaterer oss, men med bilder og videoer fra krig i andre land, hever vi øyenbrynet såvidt og livet fortsetter for oss. Samuel Beckett hadde rett; Vi omringes av katastrofer, men vi bryr oss ikke lenge; Vi er for opptatt av oss, meg, vi, så vi slutter å leve; vi bare er.

  Trist. Tristtristtrist. Og nei, jeg vil ikke diskutere med noen. Dette er alt jeg har å si. 77 liv gikk tapt, det er 77 mennesker vi aldri får igjen. Det er et unektelig faktum, og det er aldri ok å ta noens liv. Det er en menneskerett å leve.

 • johnjoe

  Hva er løsningen din egentlig?

 • Sigurd Borge Kristoffersen

  stakars deg, føler du deg krenket?

 • johnjoe

  Har prøvd å debattere med Birkeland. Det tar 5 minutt så begynner han med personlig sjikane. Da gidder du ikke lenger. Slik er det med alle såkalte islam-kritikere. Se på Ronny Alte. Han begynner å gå på deg personlig når argumentene går tom. Det samme var med Breivik under rettsaken. Aldri har norsk rettsvesen sett en klient bli avkledd tydligere. Et av høydepunktet var når han skulle redgjøre for kilden angående rettsoppgjøret etter andre verdenskrig: – Jeg har hørt det et sted.

 • Sigurd Borge Kristoffersen

  Dette var veldig spennende lesning, og enig i veldig mye av det du sier.

  At andre i komentarfeltet skriker høyt at de føler seg krenket er jo bare et tegn på at du har truffet en liten åre, en ting som gjør vondt for mange. Litt sånn: «faen, hater negere, innvandrere og elsker FrP, men jeg er ikke rasist, og dette krenker meg..»

  Fortsett med denne gode bloggingen!

  Sigurd

 • Kjell -Arne Slettum

  Ja det er 30* i skyggen her også,ta deg en øl,og et kaldt bad!

 • johnjoe

  I ditt hodet eksisterer egentlig ikke ekstreme voldshandlinger fordi apparatet som skal forhindre det, i dine eksempler beredskapen, skal være så optimal at slike handlinger er uungåelig til enhver tid? Det kaller jeg enkelt virkelighetsbilde.

 • SteinVoll12

  Her også ? Der er vel bare hos deg det er for varmt.

 • Drittlei

  Nei det er ikke håp for oss. Enda hyller folk et parti som ap. Jeg har lest historien om dette partiet og skjønt at vi ble grundig lurt på barne og ungdomskole. Alle fornuftige mennesker vet at jens og ap var direkte skyld i mange tap på utøya. Det er dokumentert. Det føyer seg inn i resten av helvete dette regime har påført etniske nordmenn siden 1939. Det er på tide usa og resten av verden får vite at de fleste her hater lureriet til gro Stoltenberg or resten av ap veldet.
  Skal det vere håp for det etnisk NORSKE folk må ALDRIG ap få mer makt. NORDENS største demokrati dreper. Jeg blir kvalm bare av navnet,og at det norske folk har latt seg lobotomere og lure av det største av ondskapens partier.

 • vel. du er med i den konstruksjon som holder kvinne nede. enten du vil eller ei, ifølge feminismen. så, da var det bare å vise vei. si opp din jobb og la en kvinne overta plassen din.

  antifeminister påpeker at det ikke finnes noe patriarkat.

 • johnjoe

  Forklar skyldspørsmålet

 • Drittlei

  Alt for Konge og Fedreland heter det . For meg har ap ødelagt fedreland og livskvalitet.
  Skulle noen på gata trenge hjelp kommer jeg til å hjelpe alle bortsett fra ap mennesker . Dem snur jeg ryggen til med god samvittighet som dem har snudd ryggen til det NORSKE folk i LAAAAANGE tider

 • johnjoe

  Fortell meg mer om ditt mislykkede privatliv….trodde du en politiker eller et politisk parti skulle holde deg i hånden gjennom livet?

 • Drittlei

  Kjære ap mennesker: Hvor mange har dere sørget over når det gjelder: Pellegruppen, krigsseilere,nordsjødykkere,FN soldater. Dere er faen meg onskapen i NORGE. Lurer snart på om ikke nettavisen følger etter. Det hadde ikke vert bra

 • med bergh tar det 1 min. trekk så en konklusjon.

 • johnjoe

  Har du kartlagt hvor de sørgende kommer fra politisk?

 • invernes

  Ja den er alt for komplisert til at du skal tre den ned over mine skuldre, men det må bli ett bedre folkestyre i Norge, flertallet er i mot den vanvittige masseinnvandringen som foregår nå, og kom ikke med internationale avtaler, Finland har lik 0 innvandring, Australia har sluttet å ta i mot de, Saudi Arabia har hivd ut samtlige innvandrere, Sveits har folkeavstemning og folk har sagt nei, New Zealand og mange mange land har lik 0 innvandring.

 • invernes

  Ja ingen kvinner er snart trygge i Norge lenger.

 • Jost1

  Å ta MRM sine metodar og målsetjingar og tru dei er dei samme som feminisme, er i beste fall voldsomt naivt. Eg reknar med det er eit resultat av klassisk ignoranse. Eg kom over ein artikkel her om dagen, som passar i ditt tilfelle. God lesning http://mic.com/articles/94328/9-photos-that-prove-these-women-against-feminism-still-need-feminism?utm_source=policymicFB&utm_medium=main&utm_campaign=social

 • invernes

  De politisk korrekte er en trussel mot oss alle.

 • johnjoe

  Hva er det korrekte?

 • invernes

  Mennesker og politiske parti som går i takt som AP med jugend AUF.

 • johnjoe

  Men er ikke AP er lovlig politisk parti som alle andre? Er du helt sikker på at de som stemmer AP er enig i alt AP står for? Finnes det nyanser i ditt bilde?

 • invernes

  AP eier nesten all media i landet ,de styrer den politiske propaganda, det er uheldig og det burde bli en slutt på.

 • johnjoe

  Kjøp en annen avis enn Dagbaldet da.

 • Torgus

  Hvordan vil du konfrontere dem da? Få høre..

  Imens du tenker kan du lese litt om hvem som la landet åpent for nazistene, og de lidelsene det førte med seg.

  http://finnmarkunderhakekorset.origo.no/-/bulletin/show/740171_hvor-uforberedt-var-vi-9-april?ref=checkpoint

 • Kjell -Arne Slettum

  Det er en kjent sak at endel AUFere,har hatt det vaskelig med å avennes med sommer campen,med mye kjekk ungdom samlet,Giske var vel nærmere 40, før han sluttet?

 • johnjoe

  Er du ikke fornøyd med regjeringsskifte da?

 • Torgus

  Du strør om deg med påstander, få den dokumentasjonen.

 • los endos

  Du oser av menneskeforakt,din toleranse er svært begrenset.På denne dagen er det viktig å huske en viktig ting;ingenting er forandret,og hvorfor skulle det være det?En gal manns verk blir i realiteten ditt eget konspirasjonshelvete. Ditt FrP hat er ditt problem;du sverter et serøst parti,og blottlegger en grenseløs navlebeskuelse som bare påkaller forakt….

 • Peter Bering

  Som den undermåleren(idioten) du tydeligvis er har du ikke oppfattet det jeg skrev.

 • Peter Bering

  du virker mentalt forvirret og mindre begavet. mitt enkle innlegg har du ikke oppfattet.

 • los endos

  En mentalt forstyrret person…..

 • SteinVoll12

  Om du føler deg krenket av dette. Så er det på tide at PST tar eg en «prat» med deg.

 • Peter Bering

  i ganske stor grad, ja. Flertallet er homogent og stablit over lang tid. Mange dissidenter finnes, men de er ALLTID i mindretall.

 • Isiqi

  Takk for ditt svar: «Som den undermåleren(idioten) du tydeligvis er har du ikke oppfattet det jeg skrev.»
  Da det ikke finnes noe i sak å svare på, bare om igjen person-angrep, så er dette ikke noen diskussion. Dermed avsluttes dette.

 • Kjell Kristiansen

  Du er stor i kjeften.

 • Lars Jøran Nordberg

  Sitat: «Rosetoget er kanskje det verste som er skjedd det norske folk fordi det fungerte som en kollektiv unnskyldning for å oppføre oss som bortskjemte drittunger i årene etterpå.

  Så her er vi, tre år etter at en vestkantgutt sprengte vår politiske ledelses hovedkvarter og kaldblodig drepte mange titalls norske ungdommer, og vi har ikke lært en dritt av det. Når ikke engang 22. juli 2011 klarte å gjøre oss bedre, er det da egentlig håp for oss?»

  Forstår ikke helt hva du mener med dette. Oppfører alle seg som bortskjemte drittunger?
  På grunn av at svært mange av oss deltok i rosetoget? Du behandler det norske folk urettferdig syntes jeg. Vi er alle enkeltindivider, med ulike tanker, følelser, forestillinger og politisk syn. Du skriver: «Unnskyldning for å oppføre oss som bortskjemte drittunger»: Regner du deg selv som en av de bortskjemte drittungene? :)

  En annen ting: Mener du alt har en bakenforliggende mening? Jeg har ikke lært annet av 22 juli enn at det eksisterer veldig farlige mennesker. Jeg har ikke lært noe politisk. Nei egentlig ingen ting. Det er lite å lære. Burde jeg skamme meg? Nei… Tragedier skjer, og har skjedd. Lærte vi av 9/11? Lærer vi noe når det skjer krigsforbrytelser i andre land osv? Hva mener du med bortskjemt?

  Skjedde 22 juli for at vi skulle «lære noe». Jeg tror ikke det. Jeg mener sånne utsagn er helt bak mål. En slik begivenhet endrer heller ikke inngrodde forestillinger. Mennesker som er ondskapsfulle/onde lærer også lite av det…. De fortsetter som før, og det endrer ingen ting.

 • Lars Erik Larsen

  Har du påvist faktafeil rundt hva de fleste antislamister tror eller mener? hvor og når?
  Islamismens jøde og homohat, samt avskyen for alt som lukter av demokrati er en blåkopi av nazismen.
  Er det også noe som heter nazifobi i tjomids verden?

 • polly7

  Hvorfor ligger denne kommentar skjult
  og for moderering i over 6 timer til nå.?
  «Morgens Kristiansen.: Krenkelsene som din festekompis sto for for 3 år siden er nok viktigere-fjomp!»
  Er det pga. At denne person er blitt utpekt av Gunnar Stavrum som sitt store nett-troll?
  Eller er det pga. Kritikk i mot FRP.?

 • polly7

  Hvorfor ligger denne kommentar skjult
  og for moderering i over 6 timer til nå.?
  «Morgens Kristiansen.: Krenkelsene som din festekompis sto for for 3 år siden er nok
  viktigere-fjomp!»
  Er det pga. At denne person er blitt
  utpekt av Gunnar Stavrum som sitt store nett-troll?
  Eller er det pga. Kritikk i mot FRP.??

 • susfrahavet

  Hatet er der mot mennesker som ikke gjør noe vondt. Nå leger og helsepersonell vasser i blod og innvoller i Gaza og prøver å redde små barn fra døden blir de harselert og trakassert på det mest grufulle. Så ABB tanker og ideer får godt fotfeste er i landet. Hans angrep på Utøya var rettet mot Arbeiderpartiet. Han oppnådde mye mer enn han bare kunne drømme om. Når ledere i VG og andre aviser forlanger at Stoltenberg må gå et halvt år etter tragedien sier det meste om det hatet og intoleransen som er blitt en del av Norge.

 • Nurt Killsen

  For all del, de fleste ble vel preget, meg selv inkludert. Ikke i den grad du antyder, men likevel. Det var egentlig ikke poenget mitt. Det jeg reagerer på var alle klisjeene. Eksempelvis hvordan vi skulle bekjempe det konkret fenomenet, voldelig ekstremisme, med den abstrakte størrelsen kjærlighet. Dette var det mange som sa. Det høres nydelig ut, tenkte jeg. Men i ettertid skjønner jeg ikke hva de konkret mener.

  En annen ting jeg reagerte på var jo som jeg nevnte, egne saker på nettavisene om hva omverdenen sa om terroren og Nordmenns reaksjoner. Vi viste verden at vi «sto sammen», svarte hat med kjærlighet osv. Det var nesten som et kollektivt Norge hadde oppnådd et høyere nivå av bevissthet. I ettertid ser vi jo, som Tjomslid påpeker, hvor mye av det vi faktisk mente. Og da får jeg faktisk en flau smak i munnen. Ikke fordi jeg hadde så voldsom tro på at vi var blitt «vekket», men at vi virket så opptatt med å gi uttrykk for det

 • Nurt Killsen

  Ja, vi er blitt mer bevisst grumset, men det er der jo fortsatt, og jeg tror ikke de er blitt færre. Og her debatteres jo heftig i dette feltet, men kommer vi noen vei med det? Vi sa vi skulle benytte oss av potente våpen som kjærlighet, åpenhet og demokrati, for å bekjempe et konkret fenomen. Det høres så utrolig flott ut, men uten noe konkret å vise til så blir det for meg klisjeer. Hvorfor si sånne ting når man ikke selv vet hva det innebærer? Jeg synes faktisk det er på kanten. I en sånn situasjon bør du si noe med substans, eller nøye deg med støtte de etterlatte. Man bør IKKE bruke det som en mulighet til å vise egen fortreffelighet. Og det tror jeg det er flere som gjorde enn som vil innrømme.

 • Igor_The_Imp

  Det å skrive sånne artikler om feminisme er også MRM glad i.
  Begge gruppene hater hverandre som pesten. Jeg tilhører ingen av dem.
  Denne lille feminist propaganda artikkelen din var lite imponerende og beviser ingenting.

 • Nurt Killsen

  Men hva slags endringer ser du for deg? hvordan skal vi forhindre en ny terrorist men kjærlighet, åpenhet, demokrati eller andre mer eller mindre abstrakte størrelser?

 • hansolavbakken

  Endelig er det noen som tør å gjøre det jeg aldri har turt – avkle og angripe rosetoget for det det egentlig var. For det var bare tull da, og det er bare tull nå. Det er ett klassisk eksempel på slik vi nordmenn elsker å gjøre det – bruke noe stort til å vise samhold der og da, og så lar vi bare livet skure å gå som vanlig etter en stund når vi har glemt hele opplegget uansett.

  Det er en grunn til noe i utgangspunktet såpass obskurt som ett Sjakk-VM får så stor merksam i norge som det gjør akkurat mens det står på og Magnus spiler – fordi vi da kan vise dette såkalte «samholdet» vårt som nasjon for en kort peridoe, og så kan vi bare shake det ut og gå videre som om ingenting egentlig har hendt etterpå.
  Norge er en føleri-nasjon – som skal vise empati, sympati og alt sånt når sitausjoner gir oss muligheten til det, og nåde den som ikke slenger seg med på det. Og særlig hvis vi kan gjøre det gjennom «upersonlige» fora som SoMe, hvor vi slipper å vise dte med ansiktsutrykk og fakitsk emosjonell tilstedeværelse, men kan vise dte gjennom ord, bilder og emoticons. Da er vi ubestridte verdesmestere i føleri, og ingen andre er en gang i nærheten.

  Ellers – IRL, up front og personlig – er nordmenn ett av de kaldeste folkeslagene i verden, rent emosjonellt. Pellegrino Riccardi traff spikerhodet rundt dette temaet i Mysteriet Norge, der han med glimt i øyet nok kom nærmere sannheten om hvor kalde og «oss selv nok» vi nordmenn egentlig er. Jeg tror kjeren for dette egentlig er det jeg mener er dte verste som har skjedd norge – nemlig det at vi fant oljen. Oljen var en velsiignelse rent økonomisk, men emosjonelt for oss nordmenn var og er det en katastrofe fordi det ga oss muligheten fra å gå fra U-land til I-land over natta – og rent mentalt og emosjonellt hadde ikke oss vanlige nordmenn sjans til å henge med på utviklingen. Mennesket er ikke bygd for å utvikle seg så kjapt på disse områdene. Vi hoppet over fler trinn på utviklingsstigenstigen på vei opp, og klartrer raskere enn vi normalt ville gjort.

  Hadde vi tatt stegene i normalt tempo, hadde vi kanskje rukket å henge med mentalt og emosjonelt, men i stedet har vi nå blitt det kalde og selvgode folkeslaget vi har blitt. Desverre. Fordi det, pga. av dette er umulig for oss å fakitsk følge opp de lovander vi ga de døde etter 22. juli – og fordi mange av dem som hadde potensialet til å kanskje makte å bli det var nettopp de som lå døde igjen på Utøya.

  Ingen andre land i verden, verken før eller nå, har hatt ett parti som ideologisk ligner på FrP – andre land har ekstremismen rundt innvandring o.l representert i sin politiske fauna, og frihet- og rettighetsliberalsimen finnes også i andre and. Noen land har sågar partier som står for mye av det samme hva gjelder statlig avgifter, skatter ol. Men ignen andre land har ett parti som har ALLE TRE punktene som fremtredene idologisk plattform. Det er detkun Norge som har skapt – og det sier egentlig sitt om hvordan vi normdenn egentlig er. Uansett hvor mye vi liker elelr missliker det, så er det faktum at FrP i det hele tatt eksisterer, og er så store som de er i ett land som Norge, den beste attsten på hvordan nordmenn egentlig er!

 • Nurt Killsen

  Mye bra her. Men jeg vet ikke om det er det at vi vil vise samhold eller at vi bare er fornøyd med å i det hele tatt bli sett.
  Og de lovnader vi ga etter 22 juli er så uspesifikke at ingen kunne gjennomført de. Ikke engang de konkrete tiltakene har vi kommet noe særlig videre med. Men vi fikk i det minste stimulert empatikjertelen vår så det monnet.

 • johnjoe

  Ikke enig med deg, har verken slengt meg med på Sjakk eller Drillos var på sitt varmeste. Har overhodet ikke hatt problemer med det. Fritt valg. Det du skriver er tøv. Som om at sammhold ved spesielle anledninger inntreffer er et norsk fenomen? Løft hodet litt.

 • johnjoe

  Har de 0 innvandring? Hvor får du dette fra? En ide får å få null innvandring er feks å gjøre Norge veldig fattig. Det kan hjelpe på. Eller vi kan stenge grensene både inn og ut, men tror ingen med fornuften i behold ser den store fremgangen ved en slik løsning.

 • johnjoe

  Hahaha!!!

 • johnjoe

  Tror ikke du skal henge deg mest opp i de ordene. Men vi må være mer oppmerksom på hatefulle holdninger. Det er ikke nødvendigvis ufarlig og bare tøv.

 • johnjoe

  Breiviks barndom manglet jo litt av det du nevner der…

 • Jost1

  Eg er ikkje interessert i å driva propaganda overfor deg. Eg syns egentlig berre du er tett i nøtta. Eg er berre glad eg ikkje treng å omgås deg og dine likesinna til dagleg.

 • Øyvind W.

  «Vi er fortsatt like jævlige»
  «Rosetogene var nok det verste som kunne skjedd Norge…»

  Tjomlid, dette er grunnen til at veldig mange av innleggene dine har røde bokser rett under tittelen (og du har tydeligvis lært null og niks etter den skittstormen). Du ber om at folk skal ta tingene du sier ut av sammenheng og bruke dem mot deg (noen ganger lurer jeg sterkt på om du gjør det med vilje). For guds skyld, lær deg å tenke før du uttaler deg.

  :riste på hodet:

  Aggresjon, frekkheter og lignende finner jeg uansett minst like ofte blant dine kommentarer. Feie for egen dør?

 • Øyvind W.

  Enig. Dårlige lærere. Også typisk irrasjonell tenking å ta det en selv har opplevd på skolen og generalisere det, og tro det er slik alle elever lærer.

  For øvrig er jeg lei både generaliseringen av feminister (som Igor gjør over) og konkurransen mellom oss menn og kvinner om hvem som er best. Vi gjør ting bedre enn jenter, jenter gjør ting bedre enn oss, og vi er egentlig ikke så veldig ulike fra biologien sin side (det går mer på hvordan vi oppdras).

  Og om vi besøker ett av forumene til «Men’s Rights Movement», oppfatter vi fort at det går i kvinnehat, undertrykkelse og diskriminering mer enn du noen sinne vil finne slike holdninger blant feministene Igor hater så innbitt.

 • Øyvind W.

  Kan du konkretisere hva som er hatefullt i innlegget til Bergh?

 • Øyvind W.

  Veldig. Ikke første gangen jeg ser det heller. Nært beslektet med hvordan det er «baksnakking» å ta opp hvordan andre baksnakker, og uthengning og mobbing å ta opp andres mobbing. Forstå det den som kan.

 • Øyvind W.

  Ja.
  Ja.
  Ja.
  Jepp.

  Flere spørsmål?

 • Ingrid

  Vet ikke om det er typisk for venstretenkende, men må si jeg overraskes over hvor mange det er som snakker høyt om toleranse, raushet, inkludering og mangfold som går løs på alt av «svakhet», som i deres øyne ser ut til å være alt fra psykisk helse, vonde opplevelser, ensomhet, utseende, sexliv, klassetilhørighet etc, og på toppen av det hele hevder at det er i det godes navn.

 • Øyvind W.

  Helt enig. 22. juli burde vært en dag for samhold, ikke skittkasting som det Gunnar driver med her.

 • Ingrid

  Ser du ikke det?
  Det siste avsnittet er i beste fall et utslag av uvitenhet.

 • Alice N. Aden

  Blir lei meg når jeg leser hva dere skriver. I stedet for å skylde på alskens ting, se inn i dere selv. Hva gjør DU for andre? Er du VIRKELIG et godt menneske? Om mennesker hadde brydd seg mer om andre enn seg selv, hadde mange slike tanker og handlinger sannsynligvis vært ungått. Ikke fortsett slik, gjør noe positivt med det i stedet!

 • Igor_The_Imp

  Tror neppe du kan ha lest den smørja av en artikkel du ba meg lese. Full av patriarchy tullball og steriotypisk feminist logikk!
  Kos deg med denne heller du!

 • Igor_The_Imp

  Enig. Men’s Rights Movement er ikke bra. Ikke imponert!
  La oss håpe den ikke kommer inn i skolene og media og forpester den slik feminisme har gjort i både skolen og media i lange tider.

  Feminisme generaliserer mot menn hele tiden.
  De bør derfor tåle å få litt tilbake…

  Det er feministene som har satt denne suppa på kok. Jeg bare rører i den…

 • Igor_The_Imp

  Tror neppe du kan ha lest den smørja av en artikkel du ba meg lese. Full av «patriarchy» tullball og stereotypisk feminist logikk.

 • Nils Polden

  Liker at du tar for deg debattformen og ordbruken. Det har med folkeskikk å gjøre. Selv tar jeg i litt når jeg blir imøtegått på ting som jeg verken har sagt eller ment. Vet det. Eller den der «da mener du vel»…
  Når det er sagt, så lurer jeg litt på om språket er i ferd med å forandres.
  Avisene bærer nok en stor del av skylden. De finner ikke sterke nok uttrykk.
  «Hatoppgjør» om en fotballkamp. Er det rart at folket tar etter?
  Der finnes helt sikkert hundrevis av eksempler.
  Det er vanskelig for meg å tro at de fleste av kommentatorene legger det samme i ordet «hat» som det som jeg gjør. Såpass tro har jeg på folk.

 • Øivind Bergh

  Åja? Er Schibsted plutselig blitt eid av Ap?

 • Øivind Bergh

  En voldtektsmann er en voldtektsmann, uansett hudfarge og religion.
  Men Breivik – han ble skapt av andre?
  Du virker som en fæl fyr. Med din logikk bør du jo forvente at…nei, jeg stopper her. Jeg vil ikke følge tankegangen din.

 • Demo_kraten

  Dine konspirasjonsteorier føyer seg inn i rekken av ekstreme ytringer. ABB som er din mentor ?

 • Lena Solli Sal

  Jeg har nok aldri møtte noen kvinner hater menn, hverken IRL eller online. Og, IGJEN, femisisme handler ikke om å hate det motsatte kjønn, men om å kjempe for like rettigheter, og dermed er det helt i tråd men humanistiske verdier. Å antyde at alle feminister hater menn blir som å antyde at alle FrP-ere er rasister. De finnes, men de er få. Heldigvis. Og skulle jeg snuble over en mannehater noen gang, så lover jeg å fortelle henne akkurat hva jeg mener om sånne dustete holdninger.

 • Ingrid

  Og hva med folk som skriver til andre «Du har kanskje ikke et navn. Du er ingen». Hva kjennetegner dem?

 • hansolavbakken

  Det var heller ikke det jeg sa. Jeg sa at samhold ved spesielle anledninger, for så å glemme hele opplegget teter en stund er ett norskt fenomen. Andre land har en tendes til å fakitsk ke samholdet og tilhørighetene etter slike fenomner. Det har ikke nordmenn, fordi vi bare har overfladisk samhold.

 • hansolavbakken

  Ikke sant – vi fikk runka empati-selvbildet vårt så det holdt en stund!

 • johnjoe

  Men det blir vanskelig å endre på folks individuelle hverdag. De aller fleste i Norge lever et bra liv, med det mener jeg at her er lite konflikt, lite fattigdom som igjen er årsaken til at vi demonstrerer lite og gjør ytterst sjeldent (aldri) opprør. Vi lever i et sivilisert samfunn. Det gjorde vi også før 22.7. Reaksjonen i tiden etter var nok også mye i respekt for de tusenvis som var direkte berørt. For oss som er indirekte berørt er hverdagen den samme. Noe annet ville stride mot tilværelsen vi hadde og har. Om du har mistet noen i nær relasjon merket du også hvor fort og uendret livet rundt deg gikk videre.

 • johnjoe

  Men du fremstiller det som om når man viser empati skal man gjør det konstant til evig tid uten noe annen aktivitet. Tror neppe noen mente det.

 • ArneSkogen

  Jo takk, jeg tror ikke vi kommer noen vei her i verden om alt vi skal gjøre er å angripe hverandres meninger istedet for å faktisk diskutere de sivilisert.
  Jeg skal ikke si at jeg er feilfri, og jeg har selv gjort mine overtramp i debatter men det handler som du sier om folkeskikk, og det er noe vi generelt trenger mer av her i Norge

 • Christopher Neumann Ruud

  Qed

 • KLMKLM

  Ja huff!Nå sitter det grusomme, menneskefiendlige rasistpartiet FRP i regjering!Å spaaaar meg, vær så snill!Den patetiske demoniseringen av FRP som florerer i slike Utøya-blogger er bare til å spy av!Jeg mister helt respekt for hele Utøya greia når så mange venstreorienterte mennesker hele tiden skal bruke episoden til å demonisere alle som er imot nvandring og som stemmer FRP!Slutt å vær så tåpelig..

 • Derullandei
 • Derullandei

  Med andre ord så er det ikke spesielt mye du har å si om den saken.

 • Derullandei

  Øyne i hodet?

 • NorrbaggRune

  Tja. Jeg merker fler og fler personer med muslimsk bakgrunn som ikke legger fingrene imellom når de omtaler jøder. De står på barrikadene for å protestere mot yttringsfrihet, men holder kjeft når homofile blir krenket eller når det begås æresdrap. Er det feil å stille spørsmålstegn ved prioriteringen dems?

  Hvor åpne og tolerante forventes det at vi er ovenfor personer som jevnt over er fremmedfiendtlige?

  Godt mulig http://skepticsannotatedbible.com/quran/int/long.html
  er en dårlig ressurs, men når man ser på hva som foregår i midtøsten så kan man saktens begynne å lure på om enkelte religioner er verre enn andre. (sjøl tror jeg de stort sett er ille uansett, men…).

 • Ingrid

  Sannsynligvis. To gode øyne som virkelig kan se. En stor hjerne og et enda større hjerte.

 • Realisten

  Dette er en myte. Kommunistene i Sovjet drepte tilsammen ca. 5 000 000.

 • Øyvind W.

  Ser veldig mye av dette for tiden, både når det gjelder positive og negative ord. Hvis du skriver en kronikk, uansett sinnelag, «raser»
  du. Lekser er «overgrep mot barn». Å sivile tap i krig er «folkemord». Og så videre. Nei, Ingrid, jeg ser ikke «hatet» i innlegget over, og det er jeg helt sikker på at ikke du heller gjør.

  Hat er en veldig intens og sterk følelse. Når for eksempel venninner av meg forteller meg at de er blitt voldtatt, kan jeg kjenne et raseri og hat mot vedkommende som gjorde det mot dem. Men det min navnebror skriver over, hvor han skriver at han opplever noen som ynkelige og påpeker at han opplever mange av dem som mislykkede i livet? Person istedenfor sak, muligens. Frekt, godt mulig. Generaliserende, kanskje. Men «hat»? Skjerp deg.

  Apropos: skulle ønske jeg hadde alle Lises Nemi-striper digitalt, så jeg kunne legge dem ut når jeg ville, for hun har virkelig «en stripe for enhver anledning». Akkurat nå har jeg lyst å legge ut den hvor Nemis kjæreste sier han elsker henne, og hun svarer snurt at det sier han om ostekake og.

 • Øyvind W.

  Elsker hvordan du svarer på Ingrids innlegg med akkurat det hun kritiserer. Hun skriver om generalisering, og du svarer med å generalisere. Hun skriver om å ta holdninger, ikke menneskene, og du kaller «venstretenkende» fanatiske, hatefulle og kunnskapsløse.

  Stein, glasshus…

 • Ingrid

  Jeg trenger ikke å kalle det hat, jeg vet ikke hva som ligger bak det andre skriver. Jeg syntes det var stygt, det skulle være poenget.

 • ArneSkogen

  Det har fremdeles til gode å bli forsøkt så det kan du faktisk ikke svare så bastant på. I den virkelige verden møtes hat med hat og situasjonene forverrer seg.

 • Øyvind W.

  Å diskutere saklig er helt klart å foretrekke fremfor skittkasting. Hater når jeg ser scener hvor nynazister, Sverigedemokrater, osv. demonstrer og fremfører appeller i modne, verdige former, og det står en gjeng brølaper bak barrikader og har «motdemonstrasjon» (pluss at politioppbudet som skal til for å stogge disse voksne ungene faktisk koster en formue). Hvem av disse gir et godt inntrykk overfor de som ikke har gjort seg opp en mening – og hva tror du overbeviser best, saklige argumenter eller at folk bare erklærer motstanderen «ond»?

 • Kjell -Arne Slettum

  Du er ingen demokrat,jeg tipper at du hyller Parlamentarismen!Men de er Demokratiets onde stemor.

 • Kjell -Arne Slettum

  Om ditt hst svinner hen,så er det bra for deg.Men jeg tror ikke det stopper hatet fra asy okkupantene!

 • Varm_kaffe

  Enig i at det er veldig irriterende når folk bruker ord som ikke betyr det de blir brukt som. «Hat», «mobbing», «hets», osv. Ser det hele tiden her inne, og der er veldig slitsomt i lengden.