Tullebloggeren Rene Kleveland er på’n igjen. I fjor høst blogget jeg om hans lurebloggpost om at sjiraffbilder gir Facebookvirus, og denne gangen vil han ha folk til å tro at det er dukket opp hvithai i havet utenfor Sotra:

Screenshot 2014 07 25 14 02 47

Og folk svelger det selvsagt… i følge Facebook-deleknappen på bloggposten til Kleveland er den delt over 24000 ganger!

Bakgrunnen for at noen skulle kunne tro at det er hvithai i havet utenfor norskekysten er nok dette oppslaget fra NRK.no i begynnelsen av juni:

Screenshot 2014 07 25 14 08 57

Ole Thomas Albert tror det bare er et spørsmål om tid før det blir gjort observasjoner i Norge.

– Det er ikke gjort observasjoner her ennå, men det vil nok kunne komme et streifdyr til norske farvann, men når de oppdager at det er tilgang på mat, kan noen bli værende for en periode, sier han til NRK.no.

Tanken er altså ikke helt galskap virker det som, men likevel er det lett å vise at videoen er fake. Hvordan? Jo, jeg søkte bare etter «white shark near boat» på YouTube, og første treff var denne videoen:

Dette er filmet ved Wrightsville Beach, North Carolina i USA for snart tre år siden.

Kleveland har redigert sammen to ulike klipp fra den amerikanske videoen. Først et klipp fra 0:29 til 0:48 i originalvideoen, og så fader det kjapt over til et klipp fra 1:16 til 1:25 (klippet skjer der fingertuppene kommer ned i bildet). Så har han lagt på nytt lydspor, og voila! – en hvithai i norsk farvann.

Vær alltid skeptisk! ;-)

 • Anne Åslaug Holder

  Jammen, det vel ikke så interessant så lenge vi at havet blir varmere og hvithai trekker mot det kjøligere vannet. Ikke at jeg tror vi kommer til å få en ny Jaws i skandinaviske farvann, med muligheten er klart til stede for at the great white kan trekke hit.
  Men som de fleste opplyste/beleste mennesker vet: Hvithai ser ikke mennesker som byttedyr. De er ute etter sjøløver og konkurerer dermed med spekkhogger. Men siden det er dårlig med sjøløver på norskekysten vil de trekke andre steder med mindre de plutselig blir interessert i sild… Det finnes to filmatisk dokumenterte tilfeller av spekkhogger som dreper hvithai, begge på kysten av California. Så de kan bare prøve seg! ;) ;) ;)

 • kingvald

  Så det er greit å ljuge, bare fordi det kunne være sant?

  Det kan ligge en ulv som knasker på en elg i bakhagen min nå. Ikke vet jeg, er for lat til å gå de tre metrene bort til vinduet for å se etter. Ikke særlig sannsynlig, lite både av elg og ulv her midt inne på byggefeltet i ganske urbane Skedsmo, særlig på de få metrene som er mellom bakveggen på min leilighet og veien. Men de er ikke umulig. Både elg og ulv er observert nær ved. Så med din logikk, Anne, så ville det være greit for meg å ta en video av en elgspisende ulv, fra et helt annet sted, og påstå at det er fra min bakhage. Ehhh, jeg synes ikke det er greit.

  OK å omtale muligheten, fortrinnsvis med angivelse av sannsynlighet. Men å ta en video å påstå at den viser noe annet enn det den viser er løgn, og uakseptabelt, samma søren!

  Kjell Ingvaldsen

 • Anne Åslaug Holder

  Min kommentar hadde ingenting med videoen å gjøre, den handler om hvithai. Selvfølgelig er det ikke greit å konstruere og bløffe, lyve om du vil. Omtalte videobløffen som ikke interessant, mer opptatt av virkeligheten.

 • Elizabeth Darcy

  Husker du skrev om disse danske karsejentene. http://ekstrabladet.dk/incoming/article4924603.ece

  Ser ut til at de hadde rett, men jeg forstår ikke hvordan.

 • Harald S. Ulriksen

  Nå henvises det til Olle Johansson i den artikkelen. Godt mulig han har en doktorgrad, men han er tidligere tatt i metodefeil, utnevnt til årets forvillere og diskreditert som forsker. Det er såpass ille at Tjomlid har skrevet om mannen flere ganger tidligere og tatt seg bryet med å tag’e postene hvor han nevnes http://tjomlid.com/tag/olle-johansson/

 • Elizabeth Darcy

  Det var godt å høre. Jeg er i Danmark på ferie nå, og satt morgenkaffen i halsen da jeg leste artikkelen. Da må jeg lese mer om denne «forskeren»

 • kingvald

  Denne diskusjonen hører vel strengt tatt ikke hjemme i kommentarfeltet under «Neida, det er ikke filmet en hvithai utenfor Bergen», men jeg tillater meg allikevel å bidra.

  Det er påvist utallige mulige metodefeil, mulige svakheter i forsøksoppsett osv. ved denne type forskning. Noe av dem med direkte referanse til faktiske forekomster blant sprederne av strålingsfrykt. Skal man kunne vurdere om de aktuelle forsøk viser mulig virkning av stråling så treger man MYE mer informasjon enn Ekstrabladet er villig til å gi.

  Jentenes opprinnelige forsøk var interessant som et skoleforsøk, men det var mange kjente svakheter i metodikk og oppsett for det. Svakheter som gjør at det må avvises om verdiløst som forskning.

  Det første som jeg ville forvente i en omtale av et forskningsprosjekt som skulle underbygge deres konklusjoner ville være en grundig beskrivelse av hvordan de har eliminert kjente mangler ved jentenes oppsett og metodikk. I Ekstrabladet sies det ikke noe som helst om metodikk eller oppsett. For alt vi vet kan dette nye forsøket ha blitt satt opp med vilje nettopp for å sikre å REPLIKERE jentenes resultat, i stedet for å teste det

  Kjell Ingvaldsen

 • Liv-Eræv Mynona
 • espenvalestrand

  Visste jo det var tull, folk er bare domme som tror på alt det der greiene, og folk tror fortsatt på tingene han gjør, enda det står opp og ned i avisene, tror folk på det, folk er domme, det er derfor de tror på alt også, hadde eg sakt at det e talerker på himmelen i åsane, hadde de trodd på det også. :P

 • espenvalestrand

  alle mitt litt inteligens, vet jo, uten og lese om det noen plasser, korfor viste eg både på giraff og dette innlegget at det var bare tull, er eg smartere enn alle i dette landet da :P