Screenshot 2014 07 27 16 54 00

Været engasjerer alle, og hver sommer får vi se journalister oppsøke såkalte «værprofeter» for å høre hvordan de mener sommeren kommer til å bli. Dette er omtrent like interessant og relevant som når de skriver om klarsynte som mener å kunne snakke telepatisk med bortkomne hunder. Ren og skjær fordummende svada, altså. Spaltefyll laget for å gi late journalister noe å gjøre, og late lesere noe å bry seg om. Fordi, som vi vet, så skjer det ingenting virkelig viktig i samfunnet.

I slutten av juni var Aftenposten ute og snakket med tre såkalte værprofeter for å høre hva de hadde å si om juli måned. Og her er de tre svarene:

Værprofet 1:

Werner Kiil, tidligere ordfører i Lyngen kommune, tolker naturen og spesielt himmellegemene. For som vi vet endrer himmellegeme seg på helt uforklarlige vis i takt med været i lokale områder i Norge.

Hans spådom var som følger:

Det blir en middels god værsommer, det beste været ligger bak oss. Slutten av juni blir dårlig. Begynnelsen av juli blir bedre, men fra midten av måneden og et godt stykke ut i august blir det kaldere og overskyet. Men ikke så mye nedbør.

Værprofet 2:

Reni Aleksandra Hagen er Feng Shui-ekspert og mener å ha en «rimelig vanntett måte å lese fremtidens vær på». Å være ekspert på vrangforestillingen kalt Feng Shui er omtrent like relevant for værmeldinger som det å være ekspert på tannfeen.

Og hvordan bruker hun Feng Shui til å forutsi været? Jo, ved å avkode alt som skjer i naturen og kosmos til enhver tid. Fordi Hagen selvsagt kan se hva som skjer «i kosmos». Helt uten hjelp fra NASA. I dette tilfellet tror jeg vi trygt kan si at «kosmos» er hennes egen rompe, og at spådommene hennes er dratt rett ut av den.

Spådommen hennes lød slik:

Den virkelige finsommeren toner ut med juni måned, da blir været skiftende. Juli får lite sol, men også lite nedbør, og det blir relativt kjølig. Voldsomme tordenskrall varsler om mye nedbør, men det blir kun i begrensede mengder.

Værprofet 3:

Magnus Skildheim er visstnok verdensberømt for sin kunnskap om naturen, skal vi tro værredaktør i TV2, Eli Kari Gjengedal. Han baserer sine værspådommer på almanakken, dyrenes oppførsel og andre tegn i naturen.

Basert på disse sikre værtegnene, spådde han dette:

Juli måned kan bli tidvis bra, men ikke så bra som juni. Det blir mye overskyet, lite nedbør, og ikke så varmt. I slutten av juli blir det kaldere.

Flere spådommer

VG gjorde samme øvelse i slutten av juni, og hoveddelen av saken var viet værprofet Bjørn Frang som uttalte følgende:

I fjor bommet jeg totalt. Men i år ser jeg klare tegn på været vi har foran oss. Juli har ofte vært en drittmåned med dårlig vær. Folk er opptatt av juli, de skal ha ferie. I år blir det bra vær, sier Frang.

Men han sier også:

– Etter en brukbar sommer, får vi en tidlig høst.

En «brukbar sommer», altså. Med andre ord ikke noe utover normalen, men sånn midt på treet? Vi noterer oss det.

Frang spådde for øvrig også tidligere i år at mai og juni ville bli «veldig dårlige». Og går vi tilbake til slutten av desember i fjor, spådde han at sommeren 2014 ville bli veldig fin. Er ikke juni en del av sommeren? Når starter den egentlig? Og hva betyr en «fin sommer»?

VG har også intervjuet tidligere nevnte Magnus Skildheim, som sier at det blir en «noenlunde bra sommer» og «en helt grei, norsk sommer».

Værspåmann Terje Kilen spådde også om sommerværet i Trøndelag allerede 1. januar i år, og han uttalte følgende:

Også her vil middeltemperaturen stige, så det er jo bra. Men vi vil ikke få noen langvarige stabile godværsperioder i sommer. I stedet vil det bli jevnt gode temperaturer fra 17-21 grader. Ispedd noen gode dager med temperaturer godt over 20-tallet. Så selv om det kommer til å bli et ustabilt værår, kommer det til å bli noen gode dager både for de som er glade i godt vintervær og godt sommervær, sier Terje Kilen.

Virkeligheten

Værprofetene kunne like gjerne kastet mynt for å spå været, og Aftenpostens værprofeter bommet grundig hva gjelder juli. Mens alle tre værprofeter var enige om at juli kom til å bli kaldere enn juni, med lite sol, har vi opplevd en rekordvarm måned i nesten hele landet.

De andre to værprofetene antydet også bare en grei sommer, altså med finvær, men ikke noe utover det vanlige. Likevel har vi altså fått rekordvarme og en helt strålende varm juli måned nesten over hele landet!

Frang spådde også at mai og juni ville bli veldig dårlige, men ser vi på data fra Finnskogen ser vi at det slettes ikke stemmer. Og for Oslo lå temperaturen jevnt over normalen:

Screenshot 2014 07 27 17 34 15

Killi sin spådom for Trøndelag var også bom. Han spådde temperaturer fra 17-21 grader i juli, men ser vi på Yr sin statistikk for Trondheim har de fleste dager hatt temperaturer på mellom 24 og 30 grader, med en snittemperatur mer enn 5 grader over normalen.

Screenshot 2014 07 27 17 49 05

Værprofetene har altså ikke peiling, men hva kan de mer vitenskapelige metoder vise oss? Vel, to store værvarslere beregnet været ganske så riktig allerede i slutten av mai:

WSI (Weather Services International):

Klarest tale kommer fra amerikanske WSI, som 19. mai oppdaterte sitt sesongvarsel for Europa.

Her ventes det store områder med temperaturer over normalen over hele Skandinavia, meste delen av kontinentet og De britiske øyene.

Varmen varsles både for juni, for juli og for august.

International Research Institute (IRI) ved amerikanske Columbia University støtter langt på vei WSI i dette dagsferske varselet:

* Sør-Norge: 55 prosent sannsynlighet for varm sommer. 15 prosent for kald.

* Midt-Norge: 50 prosent sannsynlighet for varm sommer, 15 prosent for kald.

Nord-Norge: 45 prosent sannsynlighet for varm sommer, 20 prosent for kald.

Jeg vet ikke hva slags historikk disse institusjonene har i å «spå» været for Norge, så kanskje de bare hadde flaks denne gangen. Uansett traff de mer riktig gjennom sine vitenskapelige analyser enn hva værprofetene gjorde – selv om heller ikke disse var spesielt spesifikke i sin spådom.

Konklusjon

Ikke en eneste korrekt eller presis spådom fra noen av værprofetene, altså. Likevel kommer disse værprofetene til å bli tatt seriøst av de som vil tro, fordi de treffer jo litt blink innimellom. Det er egentlig litt synd, fordi hadde de alltid spådd feil kunne vi laget dønn sikre værspådommer ved å bare anta det motsatte av det de forutså…

Det er så vakkert med den type spådommer som uunngåelig vil være riktige en gang i blant et eller annet sted. Med unntak av den konkrete bommerten med at alle de tre første værprofetene mente det ville bli kaldere i juli enn i juni, er resten av deres spådommer akkurat diffuse nok til å kunne tolkes å være noenlunde riktig for et eller annet sted i landet på et eller annet tidspunkt. De spår riktig akkurat ofte nok til at de statistisk tilbakestående blant oss føler at «det må være noe i det».

Det er bare synd at pressen føler for å støtte opp om slikt vås. Kan vi slippe flere artikler om værprofeter i fremtiden takk?


Sånn apropos… Jeg anbefaler atter en gang dokumentaren «The problem with experts» som også toucher såvidt innom meteorologiens verden og problemet med å forutsi været mer enn en eller to dager fremover. Det korte segmentet om været starter ved 34:45, men se hele dokumentaren som tar for seg både vineksperter, kunsteksperter, finanseksperter og mer. Interessant og underholdende!

 • Yrjan Lund

  Sitatene fra profet #1 og #3 er helt like. Ville bare påpeke det i tilfelle det er en feil i innlegget.

 • Takk, la ikke merke til at Aftenposten har sitert feil i teksten. Men jeg brukte spådommen fra faktaboksen istedenfor, så nå skal det være korrekt i bloggposten min.

 • DrPhilanthropy

  Irriterer meg over at journalister aldri makter å presse konkrete tall ut av de såkalte værprofetene. Eksempelvis hvor mange mm nedbør de værpsyke «ser» det vil falle, hvor høy temperatur det blir ulike steder i landet, hvor kaldt det blir, hvor mange tropenetter, badetemperaturer, etc. Når dette aldri blir gjort, er det klart at værprofetene alltid vil treffe på et eller annet diffust, og da er vi like langt. Skjerpings, journalister!

 • A. K. M.

  Kjøper disse værprofetene profetiene sine fra den samme svadageneratoren? Siden de tre profetiene er så like (og så gale), mener jeg.

 • Marius Aanonlie

  Var en lokal fyr som drev med dette da jeg vokste opp. Hver sommer spådde han «den beste sommeren siden 1980». (Den var visst legendarisk.) Jeg flytta i 94. Profetien hadde fortsatt ikke slått til.

 • Tom Fredrik Blenning Klaussen

  Kjenner jeg klarer å hisse meg litt opp her, beklager, men det sannsynligvis fordi jeg av erfaring ser på deg, Tjomlid, som pinlig nøyaktig.

  I den grad de 2 siste sitatene dine fra WSI og IRI er basert på vitenskapelige metoder, hvilket jeg antar at de er, så er det riktig som du først sier at de beregnet været, eller at de laget en værprognose, men å bruke verbet å spå om noen som baserer sine prognoser på vitenskapelige metoder ser jeg på som litt nedsettende.

  Langtidsprognoser er beheftet med stor grad av usikkerhet, og forskjellige institusjoner ønsker av denne grunn ikke å gi prognoser særlig langt inn i fremtiden, men dette er mest fordi usikkerheten til varselet kan være svært stor. Eksempelvis kan det være et av 5 scenarier, der 3 av scenariene har hhv. 28,27 og 26% sannsynlighet for å skje. Da er man nødt til å velge scenariet med 28% sannsynlighet, selv om det er større sannsynlighet for at scenariet ikke inntreffer enn at det inntreffer.

  Ellers takk for mange kjempegode artikler hilsen fast følger.

 • Jeg var egentlig bevisst dette, men klarte likevel å bruke ordet spå. Jeg har nå satt det i hermetegn.

  Jeg la også til en video på slutten som illustrerer litt av problemet med eksperter på områder som egentlig ikke kan forutsees…

 • makka67

  Ikke vanskelig å spå været, samtlige har jo tippet en gjennomsnittlig sommer, antar de gjør dette bevist. De vil isåfall treffe nokså ofte over mange år.

 • Morten Sickel

  Jeg leste artikkelen i aftenposten i månedsskiftet juni – juli og (sett fra mitt ståsted på østlandet) ville jeg også gjettet at sånn som juni var med kjempevær, ville juli bli dårligere, men jammen klarte ikke de heller å gjette på at varmen skulle vare så lenge.

 • lorus

  Jeg gav meg ut i spådommens vanskelige kunst for to år siden. Jeg prediket om hvordan vinteren ville bli. Jeg fikk faktisk rett. Metode: iskald flaks.

 • Thomas Hansen
 • Jøss, ikke bare er programvaren din fullstendig meningsløs, men du er jo koko også.

  (Du skal dog ha kudos for at i motsetning til de fleste skrulinger som bruker alt for mye CAPS LOCK, så bruker du aldri store bokstaver. På den annen side er det omtrent like irriterende.)

  Tips: Skal du forsøke å promotere et produkt hjelper det nok å ikke virke som om du er noen mil over gjennomsnittet virkelighetsfjern.

 • Marius Aanonlie

  Ok da, Unclefucker, siden du spør så pent.
  http://www.en.wikipedia.org/wiki/Mescaline
  Mvh. Motherfucker.

 • bowerswilkins

  Baserer værprofetene spådommene sine på noe som helst, eller er det bare ren gjetting?

 • kingvald

  Det gjelder å formulere seg så vagt at man alltids kan vise til noe treff, men allikevel slik at det høres veldig klart og konkret ut. Ikke så mye slingringsmonn da!
  Kjell Ingvaldsen

 • Balerude

  Du forsøker å skrive vittig, men bommer fullstendig ved å henge ut/drite ut folk… Jeg fulgte innleggene dine før – da de fortsatt var saklige. Skjerpings?

 • Vage «spådommer» kan bli ganske presise bare basert på statistikk. For eksempel vil følgende spådom for Østlandet treffe ganske bra for et vilkårlig år: «Det blir litt kjølig men en god del pent vær i juni. Juli og august blir varmere og våtere med kraftige byger.» Et varsel eller spådom må for å ha noen interesse, kunne angi hvordan været vil avvike fra dette på en noenlunde presis måte. Sommeren har i år vært spesielt avvikende. Såvidt jeg ser, har ingen spådom, verken basert på fuglenes flukt eller vitenskap, forutsagt dette.

 • Leofred

  I oktober 2013 var en «værprofet» ute i media og spådde følgende: «Vinteren blir kald, snøfattig, og den kommer snart!»
  En større skivebom skal man vel lete lenge etter? Jeg husker ikke navnet på skrullingen, men det eneste han hadde noenlunde rett i, er at vinteren snart skulle komme. Når man befinner seg i midten av oktober, er vel ikke DET særlig vanskelig å spå?

 • John Calvin

  hehehehehe

 • John Calvin

  Synes det er givende jeg. Innleggene er fortsatt saklige og jeg er glad for at Tjomlid ikke legger lokk på seg selv. Det er tilfredsstillende å lese om kvakksalvere og lurendreiere som blir offentlig avslørt og avkledd. Frydefullt. Ikke at jeg fryder meg generelt over andres nedturer, men når det gjelder svindlere så gjør jeg det.

 • Balerude

  Veldig saklig å snakke nedverdigende om andre mennesker ja, uansett årsak / bakgrunn. Det er det enkleste i verden å kle på seg fordommer for/mot noen en ikke kjenner, har snakket med eller vet noe om hvor vedkommende kommer i fra.

 • Bjørn Evan

  Klarer du å komme med ett eller to eksempler hvor Tjomlid «henger ut / driter ut folk» i dette blogginnlegget ?

  NB! Å påpeke at noen tar feil må vel være helt greit.

 • Balerude

  «I dette tilfellet tror jeg vi trygt kan si at «kosmos» er hennes egen rompe, og at spådommene hennes er dratt rett ut av den.»….. Saklig OG modent. Gadd ikke lese mer etter den setningen, selv om jeg tidligere har brukt å lese hele innlegg av skribenten. Derfor har jeg ikke fler eksempler.

 • Ola Hansen

  Winter is coming.

 • John Calvin

  Bakgrunnen for at jeg føler slik jeg gjør er at barn og ungdom ikke har antenner for å være kritisk i samme grad som voksne. Da jeg var barn og spe ungdom var det vanlig med værprofeter, både lokalt og i aviser. Det vi barn fikk med oss var at spåmenn kunne fortelle hvordan været ble den sommeren.

  Barn tror på sånt, jeg også. Det som gikk i «oppfyllelse» gikk rett inn hos oss, vi ble begeistret og så opp til spåmannen, han kunne virkelig spå. Ingen av oss tok særlig notis av at disse bommet minst like mye som de traff med sine spådommer.

  Slike opplevelser henger igjen når vi vokser opp. Vi blir selvsagt mer skeptiske etter hvert som vi får mer spennvidde på tankegangen og faktisk blir i stand til å se flere sider ved spådommer. Jo mer voksen jeg ble jo mer skeptisk ble jeg. Men barndoms- «læren» hang igjen. Det var alltid noe som lurte i bakhodet, som ikke ville slippe taket. Det vi lærer som barn er ikke bare å knipse bort når vi blir voksen.

  For de av oss som ble mer kritiske enn andre ble erfaringer fra barndommen et bevis på at spåmenn ikke finnes, og at de som hevder seg klarsynt faktisk er svindlere, eller i beste fall godtroende individer som ikke er seg selv bevisst over sin selvbedragelse. De tror på det selv.

  Nå når jeg er godt voksen er jeg i stand til å reflektere mye bredere enn før. Jeg sluker ikke alt jeg leser eller tar det for sannheter. Jeg har også «etterspurt» egen opplevelse av noe overnaturlig, som værprofeter jo må være. På mine 44 år har jeg aldri opplevd noe som helst. Det gir meg grunn til å mistenke disse profetene for å være bedragere.

  Når jeg så gang på gang opplever at disse blir avkledd og avslørt får jeg en bekreftelse på at jeg ble lurt som barn. Barn er sikkert ikke målgruppen til disse bedragerne men man kommer ikke bort fra at barn er lette ofre. Om enn passive så lar de seg påvirke. Barn har naturlig åpne sinn, de tror på julenissen, tannfeen og troll og spøkelser. Da tror de også på værprofeter som til og med er i avisa(!). Som liten er alt som står i avisa sant. Sånn var det i alle fall før i tiden, før verden ble gjennomsiktig.

  Etter hvert har jeg opparbeidet sterk skepsis til disse bedragerne, som jeg velger å kalle dem. At noen tar seg bryet med å avsløre dem og til og med navngi dem og si det som det er, henge dem ut om du vil, ser jeg som svært fordelaktig. Det blir helt feil om disse skal få lov å ture frem som de gjør.

  Det er fremdeles barn i verden, og mange av disse får med seg spådommer som nå og da slår til. Det gjør meg mildt sagt forbannet og derfor føler jeg skadefryd hver gang disse blir avslørt og «hengt ut». Jeg er i min fulle rett til det.

 • susfrahavet

  Veldig vanskelig å spå. Spesielt om framtiden.

 • John Calvin

  Det er å anbefale å lese hele innlegget uansett hvor og hvem som skriver. Når noen leser litt av et innlegg og deretter går rett ned til kommentarer og formidler sine konklusjoner så gjør man det på sviktende grunnlag. Det forstår du nok. Uansett hvor lite du liker det, les alt før du kommenterer, det er både du og forfatter tjent med.

 • Balerude

  For all del!

 • Balerude

  Jeg har stort sett for vane å lese slike artikler etter sømmene, men det under forutsetning av at teksten er skrevet uten noen form for person-«angrep». Slikt syns jeg er uinteressant. Det forbeholder jeg meg retten til å ytre.

 • Frode Kommentar

  En alternativ lenke til videoen. Denne uten det andre språket tekstet oppå det engelske. http://youtu.be/1wpB4Wqqm_o

 • denallerv

  Folk har et desperate ønske om at det finnes noe mer mellom himmel og jord. Det er nok hovedsaken til at alt som har med spådommer er så hot. Kan noen spå, så beviser det jo at Gud finnes (for å ta den litt langt ut), og da er det jo håp for oss alle ;-)

 • denallerv

  Då komme han nok i Avisa i år :-D

 • Bjarne Fosse

  Belbert’n har kontroll på gamle værtegn.

 • Bjørn Frang.. Den største fjompenissen nord for sydpolen. Har fulgt med denne selvutnenvte værprofeten i en årrekke. Og en ting skal han han… han har nesten ALDRI rett.. så det er bare å bassere seg på det motsatte av hva han sier. Er så lei juksemakere og røvere.

 • Kjell-Gunnar Rovland.

  Meteorolog,høres veldig fint ut.Flott yrkestittel,og så skal man ikke glemme at alle snakker om været.Med et slikt yrke er man garantert å få mye oppmerksomhet.Og det er jo det som teller,når alt kommer til alt.Se og bli sett.

 • Bernt Hansen

  Etter denne sommeren, tror vi alle på et bedre Klima.
  DET, til tross for Klimafantastene roper opp, om uvær og oversvømmelser….

 • xaronx
 • TheGuard

  Godt YR og Storm har stemt, da….NOT

 • peoplezz

  You know nothing

 • EllingKristoffersen

  La meg se om jeg forstår dette : Du mener vi bør være særs skeptisk til mennesker som har meninger om ting og blir publisert i media? Slike som deg? Eller er dine meninger unntatt din egen logikk?

 • AMG65

  Kort og godt bare bambus hele greia.

 • 1) Ja, jeg mener man skal være «skeptisk til mennesker som har meninger om ting og blir publisert i media», selv om jeg ikke helt ser hvordan du trekker akkurat det poenget ut av denne bloggposten.

  2) Ja, jeg mener selvsagt leserne også skal være skeptiske til meg. Nettopp derfor har jeg et åpent kommentarfelt og korrigerer feil i mine bloggposter når de pekes ut for meg.

 • Derullandei

  Han burde ta lærdom av norske værvarslingstjenester: De vet at folk blir mye surere om man melder fint vær og tar feil, enn om man melder styggevær og tar feil.

  Flere norske værvarslingstjenester tar høyde for dette fenomenet, og er pliktoppfyllende i å justere meldingene sine deretter.

  Da er det kun dem som i ettertid studerer statistikkene, som blir sure. Dem er det mange færre av, og de skriver sjelden innlegg i lokalavisa.

 • Derullandei

  Haha, jaggu blir det vaklevorent når tu quoque skal bygges av strå.

 • Derullandei

  Ja, akkurat, for Oslofjorden har jo vært gjenfrosset i hele sommer. Sjakk matt, klimafantaster!

 • Derullandei

  Å dra påstander ut av rompa er et fast uttrykk. Hvis det støter deg, håper jeg du finner en annen blogg å lese, som passer deg bedre. Denne her er muligens litt rundere i kantene: http://disneyparks.disney.go.com/blog/

 • Derullandei

  Slike ytringer som dine, syns jeg er uinteressant. Håper det er greit for deg at jeg ytrer dette.

 • Derullandei

  Jeg gjetter: Værtegn, magefølelse, langtidsvarselet, og psykologi. Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen.

 • John Calvin

  Vel, innleggene til Tjomlid er saklige med eller uten personhets.

  Jeg ser ikke noe problem med at noen skriver nedlatende om mennesker som påstår å ha overnaturlige evner. De bedrar oss, er bedragere. Jeg liker ikke å skrive nedlatende om folk selv. Jeg gjør nok det til tider men forsøker å holde meg borte fra det. Å lese om det derimot, det gjør jeg gjerne, tilfredsstillende som sagt.

 • Balerude

  Oida, og jeg trodde tjomlid hadde en moden fanklubb. Noe å være stolt av. Kjipt…. Vel, som du sier, Tjomlids blogg er nok ikke lengre noe for meg!

 • Joe Bush

  1. Folk flest er tullinger.
  2. Eneste håp er håpet vi lager selv, men dette motarbeides kraftig pga #1.

  Vi har vitenskap som løser mange problemer, og sikter til å løse mange andre. Men likevel er ikke folk fornøyd før de kan peke til overnaturlige forklaringer. Man takker gud for det ene barnet som overlever en katastrofe, men skylder ikke på gud for de andre 99 som døde. Helt uforståelig.

 • Joe Bush

  Jeg fatter ikke at du kaller det for personangrep. Han angriper de grunnløse metodene som brukes, ikke personen. Hvis du ikke forstår forskjellen er det ikke rart du overreagerer.

 • pj_dyrud

  Så trett jeg er av deg, Tjomlid. Trett av din ensporethet, din evige tokt på dine, av deg definert, irrasjonelle fiender.

  For en mangelfull og fattig verden du synes å leve i – et uttørket, avmagret ørkenlandskap bestående av velarrangerte, endeløse dyner av google-sand og uten en eneste svalende, tørstelindrende oase. Det kan virke som du ville hatt godt av å våkne til et mer levende liv. Det kan synes på tide du slipper besettende tanker om hvem du skal ta for deg i neste blogginnlegg og tilintetgjøre med din skamgjøring. Det virker som om det er på tide du løfter blikket fra plastikktastatur og knusktørre rapporter i rulletekst på pc-skjermen. Jeg savner å ane du senker skuldrene noen hakk, at du temmer din besettelse og din arrogante og foraktelige tone. Isteden lengter jeg etter å høre om din tur på Løkka for en forfriskende halvliter eller fem, og at du har hatt gode, interessante samtaler om livet og kjærligheten og bleievaks og strømregninger og alt som er nært og alminnelig. Og ikke minst hvor moro det var å kaste seg ut i en filosoferende samtale med bestekompisene om alt vi ikke forstår og vet og alt som er foranderlig, også når det kommer til kunnskap, i denne verden? Jeg lengter etter å ane du lever et rasjonelt og ansvarsfullt liv som også inkluderer ukjente muligheter, undring og nysgjerrighet – uten at det må besvares og ha belegg for sin livsberettigelse i vitenskapelige forskningsrapporter. Det kan være et riktig fint og berikende liv i min erfaring. Ja takk til begge deler!

  De fleste av oss du henvender deg til og vil vekke til «fornuft» – din fornuft – er relativt fornuftige allerede. Vi er autonome mennesker nok til å klare å bestemme selv omkring hva vi vil, hva og hvem vi vil tro på, og valgene vi tar. Vi hverken behøver eller ønsker din ensidige oppdragelse, dine manende og bebreidende rop med budskap om at vi er dumme, naive, lettlurte, ignorante, feilsluttende, irrasjonelle, og forkastelige mennesker som vier oppmerksomhet til irrasjonelle snyltere, bedragere, og kyniske utnyttere. Å lese blogginnleggene dine oppleves som å møte kast etter kast i sandtormer fra din ørken av reduksjonisme. Det svir i øynene, halsen blir tørr og til slutt kjennes det vanskelig å puste fritt.

  Jeg er trett av dine endeløse fremstøt for å redde oss fra oss selv. Vi behøver det ikke. Nok nå. Du har for lengst gjort jobben din, iallfall denne jobben. Det er en grense for hvor mange repriser av samme refrenget vi både ønsker og tåler. Det kan være grensen er nådd. Din intellektualisernde fattigsliggjøring gjør meg så inderlig slapp i denne ørkenheten.

 • SteinVoll12

  Og hva med de 2.999.997 andre værprofetene her i landet ?

 • Balerude

  Troll trall truderullandei!

 • EllingKristoffersen

  Du er nok såpass oppegående at du skjønner hva media lever av. Clickbait.

  Du er clickbait.

  Værprofeter er clickbaits.

  Dere er samme greia.

 • EllingKristoffersen

  La meg utdype dette litt : I ditt forrige innlegg legger du ut et kart av Israel, Jordan og Egypt (Israel, Vestbredden og Gaza). Du avslutter dette innlegget med å fortelle at du vet ingenting om temaet, du trenger å lære mer, og du vet ikke hvorfor du postet den bloggen. Men kartet ditt blir spammet hver dag i en uke av Nettavisen. Fordi det ser voldsomt ut. Selv om du selv erklærer deg selv som en som ikke vet noe om det engang.

  Jeg tar til takke med en som hevder å vite noe om temaet, gjerne med en klargjøring om hvor de kommer fra, fremfor «eksperter» som deg på midt-østen som sier i klartekst at de har INGEN peiling på det de skriver om, men det hindrer dem ikke å skrive allikevel.

 • Du står fullstendig fritt til å ikke lese eller kommentere bloggen min. Det er ditt valg. Men jeg tror du gjør en bommert når du tror at det å bare lese «eksperter» sine meninger nødvendigvis gir det mest riktige bildet. Den Israel-Palestina-bloggposten er på samme måte som denne bloggposten en øvelse i kritisk tenkning. Jeg starter med en påstand, enten det er karter som ble delt titusenvis av ganger helt ukritisk på FB, eller spådommer fra værprofeter i media. Så går jeg inn og gransker. Hva kan jeg finne ut selv? Hva viser gode kilder? Hva sier forskningen? Og så forsøker jeg å formidle dette på en så enkel måte at folk forstår det.

  Det setter ganske så mange pris på, selv om du ikke liker det. Den kart-bloggposten ble delt av en hel rekke eksperter på temaet, tro det eller ei. Både på FB og Twitter. Hvorfor gjorde de det når en amatør som meg skrev om det? Jo, kanskje fordi jeg, i motsetning til de fleste andre artikler om midtøsten-konflikten, ikke var forutinntatt og hadde en klar slagside. Jeg gikk heller «nerdete» til verks for å forsøke å forstå hva saken handler om, og samtidig ta leseren i hånden og leie ham eller henne med meg på ferden.

  Jeg blogget om akkurat de samme temaer i mange år før jeg startet et samarbeid med Nettavisen, rett og slett fordi jeg skriver for å finne ut hva jeg vet, og ikke minst for å finne ut hva jeg ikke vet. Det å skrive meg gjennom slike saker hjelper meg å forstå, det hjelper meg å lære mer, det endrer på mine synspunkter og meninger, og det tilfredsstiller vitetrangen i meg. Og om noen hundretusen andre nordmenn deler den gleden med meg, så er det helt topp. Hensikten er å forstå, forklare, og forsøke å være så korrekt som mulig.

  Selv om du av en eller annen grunn ser ut til å tro at å skrive slike bloggposter er gjort på fem minutter med en hånd bundet på ryggen, så tar du altså feil. Om du tror det kan du jo starte egen blogg og tjene penger på å samarbeide med noen som vil publisere det du skriver. Men tro meg, det koster mye arbeid i research og ikke minst skriveteknikk for å gjøre tekstene interessante, forståelige og lesbare. Misliker du bloggen bør du la være å klikke på lenker til bloggen min, men tro meg, det er svært mange andre som setter pris på det og ikke har en så lettvint tilnærming til sannheten som du synes å ha.

 • Derullandei

  Hvilket forferdelig tap for menneskeheten.

 • Jan Runar Brunsvik

  Har jeg forstått deg rett, så prøver du formidle at istedenfor at du finner en annen blogg der det skrives om de tema du ønsker å lese, så bør tjomlid begynne å skrive om disse og helst på den måten du ønsker? Eller er det slik at det å lese denne bloggen er noe du ikke velger av fri vilje men på ukjent vis for oss, tvinges til? Det kan jeg forstå må være utmattende, å stadig måtte vandre i en ørken når man helst ville være eksempelvis ved sjøen. Jeg er så heldig stilt at jeg kan lese her når det passer meg og jeg føler for det, og jeg finner det enklere og igrunn mer riktig å endre på min egen atferd enn å forsøke å endre andres.

 • Misterkul

  Det må da være lov til å undre seg over livet og universet og dets skaper, tro på en Gud til og med, og samtidig se at verden er full av svindlere hvis eneste ønske er å bedra oss eller å påstå at de innehar en egenskap vi ikke har. Jeg synes det er underholdende at folk som Tjomlid og Randi avslører slike noksagter av folk som påstår at de kan mer enn jeg, la de stå der avkledd som løgnere. For det er faktisk slik at de fleste som påstår de kan mer enn jeg lyver, eller lyver så de tror det selv. Spåmenn, værsynsere, klarsynte, homeopater, naturmedisinere og andre som har en flaske med «doc’s eliksir» gjemt på baklomma er kun folk som er ute etter lettlurte penger, intet annet. Selv snåsamannen tok jo så til de grader feil, både på antall og hvem som vant, både OL og annet rask de tipper. Sjimpanser og blekkspruter har større treffsikkerhet enn spåmenn. Lik det eller ei.

  PS: Det er helt frivillig å lese bloggen til Tjomlid. Om du er så inderlig lei av å lese den, så la vær. Ingen tvang her.

 • Jan Runar Brunsvik

  Jeg leste den linken som ren harselas over «alternativister» og ikke seriøst ment.

 • Misterkul

  «If you pay the necessary fee» sa vel en gang for alle at dette er bare tull…

 • Jan Runar Brunsvik

  Nettop som jeg også konkluderte med.

 • EllingKristoffersen

  Beklager at du oppfattet meg som nedsettende til ditt arbeid, jeg har ingen tvil til at du legger ned mye arbeid og innsats i dette. Det jeg stiller spørsmål med er om det er arbeidet du legger i det som gjør at Nettavisen publiserer, eller kontrovers-potensialet?

  Media handler om klikk, ikke innhold. Skriv en innsiktsfull blogg om f.eks http://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_endangered_languages, uten å gi noen grunnlag for kontrovers og se om det slår an. Jeg tipper at det ikke gjør det.

  Men skriv noe som kan skape kontrovers, om det er Palestina, været i Desember eller pupper så er det dessverre ikke så viktig om om det er gjennomtenkt eller ikke.

  Jeg er ikke mot det du skriver, eller mot din blogg, jeg reagerer bare på at du skyter etter «værprofetene» når det er media som fortjener skytsen.

 • Jeg dasker da media hardt både i innledning og avslutning? La meg gjenta første avsnitt for deg igjen:

  Været engasjerer alle, og hver sommer får vi se journalister oppsøke såkalte «værprofeter» for å høre hvordan de mener sommeren kommer til å bli. Dette er omtrent like interessant og relevant som når de skriver om klarsynte som mener å kunne snakke telepatisk med bortkomne hunder. Ren og skjær fordummende svada, altså. Spaltefyll laget for å gi late journalister noe å gjøre, og late lesere noe å bry seg om. Fordi, som vi vet, så skjer det ingenting virkelig viktig i samfunnet.

  Og siste setning:

  Det er bare synd at pressen føler for å støtte opp om slikt vås. Kan vi slippe flere artikler om værprofeter i fremtiden takk?

  Hvordan kan du hevde at jeg ikke retter skytsen mot media? Men for å kunne kritisere media må jeg også underbygge påstanden om at værprofetenes spådommer er meningsløse, og det gjør jeg da i hoveddelen av bloggposten. Ergo sliter jeg litt med å forstå kritikken din.

 • EllingKristoffersen

  Fair enough, ser den. Det er nok kanskje mer at jeg hadde forventet at kritikken skulle komme mot det som fremstår som seriøst men som ikke er det fremfor mot det som helt åpenbart ikke er seriøst til å begynne med.

  Med andre ord etterlyser jeg en kritikk av useriøs mediedekning, og da av den dekningen som delen som påstås å være seriøs til å begynne med.

 • John Calvin

  pj_dyrud … hvis du er så trett burde du gå å legge deg, eller i det minste legge Tjomlid, på hylla. Hvorfor plager du deg selv med å lese denne bloggen? Hva for et menneske er du som må lese om ting du forakter og ikke vil ha i ditt minne? Du etterspør blogging om dagligdagse gjøremål som samtaler med venner, bleievask, en forfriskende halvliter og strømregninger. Du lengter etter det.

  Vel har Tjomlid skrevet en del om dette gjennom tiden, men denne forandrer seg, tiden. Det er du kanskje ikke helt med på, men innfinn deg likevel, godta det. Blogging om hverdagen finner du overalt ellers, gå dit og les. Finn deg en blogg som beriker deg med tyttebærturer med kompiser, lange vinkvelder på verandaen med naboen og søte bleiebærende unger som ler om kapp fordi hunden gjør. Finn deg en blogg du finner grunn til å smile av, føle hjertevarme og som får pulsen din til å nesten sovne av bedagelighet. Hva gjør du her?

  «Saksynt» er ingen blogg for deg lenger. Kanskje det var det før, jeg vet ikke. Men så var det den tiden da … som forandrer seg. Finn deg en blogg du kan glede deg over.

  «Mangelfull, fattig verden – uttørket, avmagret ørkenlandskap …»? Jeg vet ikke hva din verden består av men mistenker at den er full av liv, rik på opplevelser, fuktig og fruktbar. Når du viser så omtanke for Tjomlid, forsøker å få han til å nyte livet i stedet for å drukne i sin google-sand, har du tenkt på at vi er forskjellige? Hvor er din omtanke og forståelse for den enkeltes egne meninger og behov? Ikke alle er som deg, liker det du liker og skriver det du vil lese.

  Det finnes noen som liker å skrive om de som bedrar oss, sviker oss, villeder oss. Det finnes noen som ser det fornuftige i å skape balanse i en verden bestående av ensidig propaganda og fantastiske overnaturlige evner. En tiltrengt balanse som denne alternativbevegelsen ikke vil ha, forakter.

  Det finnes, tro det eller ei, mennesker som liker å sitte foran en skjerm og kjøre sikksakk rundt i verden på søk etter alle forundelighetene som finnes i kroker og avkroker. Det finnes mennesker som ikke liker å drikke fem halvvlitere og fortelle om krangelen med kona i går og hvor kattemyk den nye bilen er.

  Mitt inntrykk er at Tjomlid liker begge deler men for tiden finner det mer givende å blogge sin kritiske røst. Noen av oss er glad for det, svært glad. Selv har jeg ikke idighet til å tilegne meg inngående informasjon som belyser flere sider av skyggelagte tema som overnaturlige evner og mirakelmedisin. Jeg er glad noen tar seg bryet med å gjøre den jobben for meg. Jeg er glad Tjomlid gjør det og jeg håper og tror at han ikke lar seg påvirke av «fornuftige» mennesker som deg.

  Spør du Lars Monsen så er meningen med livet en elv med vakende fisk, bålkaffe, fjelltopper og gode sko. Spør du meg så er den samme meningen åtte timer foran en pc-skjerm med sjakkbrettet, ti kopper hjemmekaffe, en joggetur rundt kvartalet og tankespinn om universet. Hadde du spurt meg for noen år siden så hadde meningen med livet vært en dose amfetamin til frokost, en pille til middag og artig-røyk til kvelds. Så forskjellige er vi. Men tiden forandrer seg. Dette vet du. Godta det. Om Tjomlid har veket bort fra dine idealer så la det skje.

  «Vekke til fornuft». Ja? Om du finner det lite fornuftig å sette motvekter på den alternative skåla så er det du som trenger å opplyses. Da trenger du å lese denne bloggen. Man kan være aldri så autonom men likevel ha behov for mot-informasjon til en «industri» som i beste fall er gjenstand for debatt. At Tjomlid kommer med nedlatende karakteristikker om folk som bedrar meg finner jeg rett og rimelig. Det bærer galt avgårde om man skal kose alternativbevegelsen på ryggen og la dem fóre oss med sin vranglære uten å bli motsagt.

  I kjølvannet av dette følger kanskje fordømmende personhets, men i mine øyne er det svært så naturlig å la seg rive med etter hvert som man oppdager hva disse egentlig driver med, lurer oss med viten og vilje, mange av dem. Jeg ser ingenting galt i å sette ord på det mange tenker. Tjomlid gjør meg en tjeneste, og jeg er sikkert ikke den eneste som tenker sånn.

  Hva vi vil, hvem vi vil tro på og valgene vi tar har utspring i informasjon vi tilegner oss. Uten å inneha informasjon om alle sider av en sak er det lett å la seg føre, i mange tilfeller på ville veier. Uten folk som Tjomlid ville alternativbevegelsen uimotsagt fått ture frem med sine ideer og meninger om dommedag og trylling og engler og sølvvann man må ha for å overvinne oppdiktede sykdommer. De hadde fått fritt spillerom til å «berike» folket med sine såkalte overnaturlige evner som i mange tilfeller koster ofrene penger og også kan være farlig. For en tid siden døde en kvinne pga. sin tro på alternativ behandling, overbevist av sin behandler.

  Du vier deg, med hvem? De som «ikke ønsker ensidig oppdragelse, bebreidende rop og eks- og implisitte budskap» leser ikke blogger som dette. Du gjør det, og vier deg med de som ikke gjør det.

  Det har ingenting å gjøre med at alle er naive dumme fe som ikke tenker selv. Om du oppfatter det slik så tar du feil. Tjomlid opplyser, ja, men jeg er rimelig sikker på at tanken bak ikke bunner i syn om at vi, leserne, er lettlurte irrasjonelle forkastelige mennesker. Tenk deg om, tror du virkelig det selv? Tror du Tjomlid har et slikt syn på sine lesere? At det er derfor han blogger om dette?

  Gjør deg selv en tjeneste – gi øynene dine hvile, gjør halsen fuktig og få igjen pusten – glem «Saksynt» og gå til en rosablogg og bli stormtatt av hverdagslige ting og gjøremål.

  Du skriver meget bra. Det er en fryd å lese og jeg liker måten du ordlegger deg på. God sommer.

 • Thomas Hansen

  Shhh …. ;)

 • Thomas Hansen

  Du forklarte det fortsatt ikke da. Stråmansargumenter er du god i dog da … ;)
  Kan du forklare det …?

 • Thomas Hansen

  Gidder du jobbe noen timer gratis for meg på din ekspertise neste søndag da …?

  Jeg kunne trengt en ekspert som deg … :D

 • Thomas Hansen

  Jeg så ekspertvideoen din. Forøvrig interessant at Shamanism statistisk viser seg å være mer treffsikkert enn intelligent debatt. Når det er sagt, er jeg villig til å vedde en million dollar på at minst halvparten av den første setningen i kommentaren din vil du måtte føre opp på «hall of shame» under noe av det dummeste du har sagt i hele ditt liv …

  I løpet av mindre enn 5 måneder … :D

 • Thomas Hansen

  the second scientific proof of my psychic abilities – http://magixilluminate.com/2014/08/02/the-second-scientific-proof-of-my-psychic-abilities/

  explain please …? ;)

 • Her:
  http://skepdic.com/retroactiveclairvoyance.html

  Og hvis du vil testes av JREF må du faktisk søke om det. De kommer ikke til deg bare fordi du tøffer deg på nett ;-)

  http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

  Vi venter spent på å høre hvordan det går med din søknad.

 • Øyvind W.

  Hvorfor skrev du denne kommentaren? Jeg vil mye heller høre om sportsklatring, sprangriding og sjokoladekake, hvorfor ser jeg deg aldri skrive om disse tingene? Trasig, ass.

 • PeterJohnsen

  Ja, fortell oss om de.

 • SteinVoll12

  50 % av dem har rett.

 • Geir Raastad

  Så, det du egentlig ber om, Elling, er at Tjomlid skriver om de DU synes er useriøse, i stedet for de han selv synes er useriøse?
  Hvem mener du er seriøse værprofeter da?
  Eller har du kanskje ikke forstått at det generelle med denne bloggposten er at værprofeter er useriøse, uansett om de ønsker å være det eller ikke?

 • Geir Raastad

  Hvilke metoder har du brukt som gjør at dette kvalifiserer som vitenskapelig bevis, Thomas Hansen?
  At du skrev en post hvor du anbefaler folk å gå ut og få frisk luft er vel muligens ikke så veldig sterkt bevis på at du forutser at Facebook er nede?

 • EllingKristoffersen

  Jeg tror det kan være en generell enighet om at det er mye mediadekning som er av langt mer alvorlig karakter enn været som dekkes tildels særs useriøst, og om ikke du ser det er jeg iallefall trygg på at Tjomlid er enig i det.