Værprofetene bommer igjen

Screenshot 2014 07 27 16 54 00

Været engasjerer alle, og hver sommer får vi se journalister oppsøke såkalte «værprofeter» for å høre hvordan de mener sommeren kommer til å bli. Dette er omtrent like interessant og relevant som når de skriver om klarsynte som mener å kunne snakke telepatisk med bortkomne hunder. Ren og skjær fordummende svada, altså. Spaltefyll laget for å gi late journalister noe å gjøre, og late lesere noe å bry seg om. Fordi, som vi vet, så skjer det ingenting virkelig viktig i samfunnet.

I slutten av juni var Aftenposten ute og snakket med tre såkalte værprofeter for å høre hva de hadde å si om juli måned. Og her er de tre svarene:

Værprofet 1:

Werner Kiil, tidligere ordfører i Lyngen kommune, tolker naturen og spesielt himmellegemene. For som vi vet endrer himmellegeme seg på helt uforklarlige vis i takt med været i lokale områder i Norge.

Hans spådom var som følger:

Det blir en middels god værsommer, det beste været ligger bak oss. Slutten av juni blir dårlig. Begynnelsen av juli blir bedre, men fra midten av måneden og et godt stykke ut i august blir det kaldere og overskyet. Men ikke så mye nedbør.

Værprofet 2:

Reni Aleksandra Hagen er Feng Shui-ekspert og mener å ha en «rimelig vanntett måte å lese fremtidens vær på». Å være ekspert på vrangforestillingen kalt Feng Shui er omtrent like relevant for værmeldinger som det å være ekspert på tannfeen.

Og hvordan bruker hun Feng Shui til å forutsi været? Jo, ved å avkode alt som skjer i naturen og kosmos til enhver tid. Fordi Hagen selvsagt kan se hva som skjer «i kosmos». Helt uten hjelp fra NASA. I dette tilfellet tror jeg vi trygt kan si at «kosmos» er hennes egen rompe, og at spådommene hennes er dratt rett ut av den.

Spådommen hennes lød slik:

Den virkelige finsommeren toner ut med juni måned, da blir været skiftende. Juli får lite sol, men også lite nedbør, og det blir relativt kjølig. Voldsomme tordenskrall varsler om mye nedbør, men det blir kun i begrensede mengder.

Værprofet 3:

Magnus Skildheim er visstnok verdensberømt for sin kunnskap om naturen, skal vi tro værredaktør i TV2, Eli Kari Gjengedal. Han baserer sine værspådommer på almanakken, dyrenes oppførsel og andre tegn i naturen.

Basert på disse sikre værtegnene, spådde han dette:

Juli måned kan bli tidvis bra, men ikke så bra som juni. Det blir mye overskyet, lite nedbør, og ikke så varmt. I slutten av juli blir det kaldere.

Flere spådommer

VG gjorde samme øvelse i slutten av juni, og hoveddelen av saken var viet værprofet Bjørn Frang som uttalte følgende:

I fjor bommet jeg totalt. Men i år ser jeg klare tegn på været vi har foran oss. Juli har ofte vært en drittmåned med dårlig vær. Folk er opptatt av juli, de skal ha ferie. I år blir det bra vær, sier Frang.

Men han sier også:

– Etter en brukbar sommer, får vi en tidlig høst.

En «brukbar sommer», altså. Med andre ord ikke noe utover normalen, men sånn midt på treet? Vi noterer oss det.

Frang spådde for øvrig også tidligere i år at mai og juni ville bli «veldig dårlige». Og går vi tilbake til slutten av desember i fjor, spådde han at sommeren 2014 ville bli veldig fin. Er ikke juni en del av sommeren? Når starter den egentlig? Og hva betyr en «fin sommer»?

VG har også intervjuet tidligere nevnte Magnus Skildheim, som sier at det blir en «noenlunde bra sommer» og «en helt grei, norsk sommer».

Værspåmann Terje Kilen spådde også om sommerværet i Trøndelag allerede 1. januar i år, og han uttalte følgende:

Også her vil middeltemperaturen stige, så det er jo bra. Men vi vil ikke få noen langvarige stabile godværsperioder i sommer. I stedet vil det bli jevnt gode temperaturer fra 17-21 grader. Ispedd noen gode dager med temperaturer godt over 20-tallet. Så selv om det kommer til å bli et ustabilt værår, kommer det til å bli noen gode dager både for de som er glade i godt vintervær og godt sommervær, sier Terje Kilen.

Virkeligheten

Værprofetene kunne like gjerne kastet mynt for å spå været, og Aftenpostens værprofeter bommet grundig hva gjelder juli. Mens alle tre værprofeter var enige om at juli kom til å bli kaldere enn juni, med lite sol, har vi opplevd en rekordvarm måned i nesten hele landet.

De andre to værprofetene antydet også bare en grei sommer, altså med finvær, men ikke noe utover det vanlige. Likevel har vi altså fått rekordvarme og en helt strålende varm juli måned nesten over hele landet!

Frang spådde også at mai og juni ville bli veldig dårlige, men ser vi på data fra Finnskogen ser vi at det slettes ikke stemmer. Og for Oslo lå temperaturen jevnt over normalen:

Screenshot 2014 07 27 17 34 15

Killi sin spådom for Trøndelag var også bom. Han spådde temperaturer fra 17-21 grader i juli, men ser vi på Yr sin statistikk for Trondheim har de fleste dager hatt temperaturer på mellom 24 og 30 grader, med en snittemperatur mer enn 5 grader over normalen.

Screenshot 2014 07 27 17 49 05

Værprofetene har altså ikke peiling, men hva kan de mer vitenskapelige metoder vise oss? Vel, to store værvarslere beregnet været ganske så riktig allerede i slutten av mai:

WSI (Weather Services International):

Klarest tale kommer fra amerikanske WSI, som 19. mai oppdaterte sitt sesongvarsel for Europa.

Her ventes det store områder med temperaturer over normalen over hele Skandinavia, meste delen av kontinentet og De britiske øyene.

Varmen varsles både for juni, for juli og for august.

International Research Institute (IRI) ved amerikanske Columbia University støtter langt på vei WSI i dette dagsferske varselet:

* Sør-Norge: 55 prosent sannsynlighet for varm sommer. 15 prosent for kald.

* Midt-Norge: 50 prosent sannsynlighet for varm sommer, 15 prosent for kald.

Nord-Norge: 45 prosent sannsynlighet for varm sommer, 20 prosent for kald.

Jeg vet ikke hva slags historikk disse institusjonene har i å «spå» været for Norge, så kanskje de bare hadde flaks denne gangen. Uansett traff de mer riktig gjennom sine vitenskapelige analyser enn hva værprofetene gjorde – selv om heller ikke disse var spesielt spesifikke i sin spådom.

Konklusjon

Ikke en eneste korrekt eller presis spådom fra noen av værprofetene, altså. Likevel kommer disse værprofetene til å bli tatt seriøst av de som vil tro, fordi de treffer jo litt blink innimellom. Det er egentlig litt synd, fordi hadde de alltid spådd feil kunne vi laget dønn sikre værspådommer ved å bare anta det motsatte av det de forutså…

Det er så vakkert med den type spådommer som uunngåelig vil være riktige en gang i blant et eller annet sted. Med unntak av den konkrete bommerten med at alle de tre første værprofetene mente det ville bli kaldere i juli enn i juni, er resten av deres spådommer akkurat diffuse nok til å kunne tolkes å være noenlunde riktig for et eller annet sted i landet på et eller annet tidspunkt. De spår riktig akkurat ofte nok til at de statistisk tilbakestående blant oss føler at «det må være noe i det».

Det er bare synd at pressen føler for å støtte opp om slikt vås. Kan vi slippe flere artikler om værprofeter i fremtiden takk?


Sånn apropos… Jeg anbefaler atter en gang dokumentaren «The problem with experts» som også toucher såvidt innom meteorologiens verden og problemet med å forutsi været mer enn en eller to dager fremover. Det korte segmentet om været starter ved 34:45, men se hele dokumentaren som tar for seg både vineksperter, kunsteksperter, finanseksperter og mer. Interessant og underholdende!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!