Skumle tendenser i GMO-debatten

Facebook har ingen enkel jobb. Med rundt 1,3 milliarder aktive brukere skal det vanskelig gjøres å moderere alt innhold på en korrekt måte til enhver tid, og som jeg har skrevet før er det nok en mur av automatiserte systemer som filtrerer ut det meste av klager og rapporter fra brukere. Bare når denne første, automatiserte respons ikke godtas av brukerne, vil nok faktiske Homo sapiens gjøre en vurdering for å se om en profil, side, gruppe, post eller kommentar skal fjernes, utestenges, få en advarsel eller møte annen reaksjon.

Jeg har selv forsvart at selv personer og grupperinger med motbydelige holdninger og ytringer skal få bli på Facebook, men i blant blir det noe drøyt. I en tråd om genmodifisert mat (GMO) og Monsanto:

Screenshot 2014 09 30 12 35 54

… dukket nylig dette opp:

Screenshot 2014 09 30 12 35 06

En bekjent av meg klaget det inn til Facebook, og fikk denne responsen:

Drapstrusler

Facebook mener altså ikke at dette kan klassifiseres som «sannsynlige trusler om vold». Det er litt rart når det er ganske konkrete oppfordringer til drap av ansatte i Monsanto.

I følge Facebooks standarder for vold og trusler gjelder følgende:

Sikkerhet er Facebooks fremste prioritet. Vi fjerner slikt innhold, og kan ta kontakt med politimyndighetene hvis vi mener at dette medfører en reell risiko for fysisk skade eller en direkte trussel mot offentlig sikkerhet. Du kan ikke komme med troverdige trusler mot andre eller organisere voldshandlinger i den virkelige verden. Organisasjoner som har drevet med terrorisme eller voldelig kriminalitet, kan ikke være representert på Facebook. Vi tillater heller ikke oppfordring til, planlegging av eller hyllest av noen av dine handlinger hvis de har medført, eller kan medføre, økonomisk skade for andre (inkludert tyveri og vandalisme).

Det kan være forståelig at Facebook ikke anser enhver voldstrussel som faktiske trusler som vil bli realisert, fordi det er mange ute i sosiale medier som bare er «tøffe i trynet bak tastaturet». Men det er likevel vanskelig å forstå at de ikke fjerner slike direkte trusler, gitt det debattklimaet som finnes rundt nettopp Monsanto.

De som har fulgt litt med på GMO-debatten vet at Monsanto blir sett på som Satans barn, og det er ganske hysteriske tilstander med et enormt hat rettet mot selskapet og deres ansatte fra enkelte grupperinger. Disse menneskene mener at Monsanto bedriver folkemord, og det er nok bare et spørsmål om tid før noen tar liv for å «beskytte menneskeheten».

Screenshot 2014 09 30 13 07 14

Det er ikke første gang det er kommet oppfordringer til drap mot Monsanto-ansatte. Mike Adams, mannen bak nettstedet NaturalNews.com, gjorde det samme tidligere i år. Etter å først ha skrevet noen rants om hvordan Monsanto kan sammenlignes med selskapet IG Farben som samarbeidet med nazistene under andre verdenskrig (og visstnok brukte jødiske fanger som prøvekaniner for groteske medisinske forsøk), skrev han:

Interestingly, just yesterday German President Joachim Gauck celebrated the lives of those brave Nazi officers who attempted to assassinate Adolf Hitler in 1944. Their attempted Wolf’s Lair bombing failed, but it was an honorable attempt to rid the world of tremendous evil by killing one of the people responsible for it.

This official ceremony sends a message to the world, and that official message from the nation of Germany to the rest of the world says that it is the moral right — and even the obligation — of human beings everywhere to actively plan and carry out the killing of those engaged in heinous crimes against humanity.

Uthevingen er Adams’ egen. Dette fikk FBI til å våkne, og de iverksatte en granskning av Adams. Utfallet av denne granskingen er ennå ikke kjent.

Farlig GMO-debatt

GMO-debatten er fascinerende, fordi den er så følelsesstyrt at motstanderne minner om religiøse fanatikere. Dermed blir det farlig når slike konkrete drapsoppfordringer får stå. Og påfallende nok er det ingen andre GMO-motstandere i kommentartråden som reagerer på truslene. Skremmende.

Jeg er tilhenger av en ekstremt høy terskel for hvilke ytringer vi skal tillate, men har alltid sagt at i det øyeblikk det handler om klar og umiddelbar fare for navngitte personer, må vi reagere. Hackergruppen Anonymous frigjorde i 2011 lister over tusenvis av Monsantoansatte (noe de har gjentatt flere ganger), med bostedsadresser og annen personlig informasjon. Mike Adams (eller en samarbeidspartner) opprettet en nettside med liste over journalister, forskere og publikasjoner som «støttet Monsanto» like etter å ha skrevet sin egen oppfordring til drap av slike.

Det som truet ytringsfriheten her er ikke å fjerne slike trusler fra nettet, men å la dem stå. Hvis vi ikke reagerer hardt mot ytringer som direkte truer utpekte individer, blir debatten tilnærmet umulig, fordi folk skremmes fra å mene noe om GMO og Monsanto med mindre det er pur fordømmelse. (Den oppvakte leser vil sikkert allerede ha sett koblingen med debatter rundt pedofili og tilsvarende sensitive temaer.) Og når vi ikke lenger får muligheten til å høre alle sider av en sak fordi folk frykter for eget liv og helse, taper vi som samfunn.

Oppfordring

Flere må gjerne gå inn i GMO-tråden og rapportere* nevnte drapstrusler til Faceboook for å se om de reagerer hvis de får nok klager. Denne type trusler hører ikke hjemme i en åpen debatt, og selv om jeg forstår Facebook sitt dilemma der de mottar millioner av klager daglig, så kan vi hvertfall hjelpe dem med å vise dem at mange bryr seg. Da blir det forhåpentligvis enklere for dem å se at dette er noe de må se nærmere på og ikke bare avvise gjennom en eller annen overfladisk automatisert algortime.

Ta ansvar. Det handler til syvende og sist også om din rett til å mene det du vil uten å måtte frykte å få en kule i bakhodet.


* For å rapportere må du trykke på X (Skjul) oppe til høyre ved kommentaren. Når kommentaren er skjult dukker det opp en lenke for å rapportere. På siste side velger du at det skal sendes til Facebook for gjennomgang.


Svaret fra Facebook kom kjapt da jeg selv rapporterte kommentarene:

Screenshot 2014 09 30 14 55 49

Med andre ord: Her må flere rapportere!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!