Det er veldig hyggelig at mange allerede ønsker å følge med på det som skjer i bloggen min, men ettersom jeg stadig får nye lesere vil jeg bare minne dere på hvor dere kan følge med på hva som skjer.

Facebook – blogg

Først og fremst håper jeg flest mulig vil like Facebook-siden til bloggen. Der postes automatisk alle nye blogginnlegg, og da får dere dem opp i feeden på Facebook.

Screenshot 2014 10 09 23 16 53

Som dere ser er det i skrivende stund 3982 som følger den siden. Hvem blir nummer 4000?

Facebook – personlig

Det er også mulig å følge min private Facebook-profil, hvor jeg poster mye mer, og det aller meste offentlig. Vil du også kunne kommentere mine postinger der, må du være venn med meg. Hvis du sender meg venneforespørsel, ber jeg om at du samtidig sender meg en privat melding og skriver noen setninger om hvem du er og hvorfor du vil følge meg.

Hvis du bare vil se hva jeg poster av artikler og statusmeldinger, holder det altså å følge meg, uten å be om vennskap, og jeg poster 99% offentlig slik at alle ser. Du går altså ikke glipp av noe relevant ved å kun følge meg, men du får ikke kommentert.

Twitter

Jeg kan også følges på Twitter hvor mitt nick er @civix.

Screenshot 2014 10 09 23 18 29

Hvem blir følger nummer 9000? (OK, det er et stykke frem dit ennå, men hey, det er lov å håpe…)

Annet

Jeg har også kontoer på Instagram (med navn civix), Google+, ask.fm, Foursquare, Yelp, og en teit og lite oppdatert Tumblr-blogg. Du finner også civixSnapchat og Netbot (fnis), og kan også søkes opp på Vine.

Du kan også følge bloggens RSS-feed med en tjeneste som f.eks. Feedly.

Til dere som følger meg på Pinterest, Goodreads, Flickr etc, må jeg bare beklage å si at det er ganske lite givende da jeg ikke egentlig har tatt de tjenestene i aktiv bruk. Kanskje en dag…

 • Jeg er på masse plattformer, men for å følge med på blogger er rss + f.eks feedly suverent. Kanskje jeg bare er foreldet?

 • Ah, glemte RSS. La til en setning om det nå :-) (Neida, du er ikke foreldet. Jeg er også avhengig av RSS og bruker selv Feedly.)

 • La også til RSS, Foursquare og Yelp.

 • Balder Vonbrot

  Har fulgt bloggen lenge, og nå også på FB. Men må jo få komme med et hjertesukk i så måte:
  Jeg misliker nemlig «følgepraksisen» både på twitter og fb ganske intenst.

  På twitter fordi det blir _skrekkelig_ mye støy som resulterer i et tidstyveri av en annen verden, og dessuten fordi formatet er for kort til at det lar seg gjøre å formidle noe som helst interessant uten å linke i hytt og pine.

  Og på fb fordi det også der ender opp med veldig mye støy, dog på en litt annen måte. Og det har med måten fb «disorganiserer» feeden å gjøre; Jeg vil se det mine venner poster og ikke alt det fb «tror» at jeg vil like. Jeg vil ha ting i kronologisk rekkefølge. Ikke hulter til bulter. Det interesserer meg ikke å få «ting» i feeden på nytt eller få varsel om «ting» igjen bare fordi noen andre har kommentert på det. Og jeg har ingen interesse av å vite alt hva mine venner har «likt». As above: jeg vil se hva de poster, ikke hva de «liker».

  Og resultatet er at både twitter og fb gjør seg selv, og alt som formidles der, mindre og mindre interessant. Alle de både venner og «like»-sider som fyller feeden mer enn ønskelig blir etter hvert «unfollowed». I hvert fall hos meg, og også hos flere og flere andre jeg kjenner til. Det blir som å reservere seg mot telefonreklame og postkassereklame.

  Når jeg har et behov oppsøker jeg elkjøp eller dressmann eller whatever aktivt selv. På nett eller i butikk. Det er greit med litt forsiktig reklame for å opplyse om at man finnes, men alt med måte. De som insisterer på å drukne meg og eventuelle interessante «ting» i all mulig annen info jeg ikke har bedt om holder jeg meg milevis unna!

  For de som synes de har et budskap er det lett å misbruke sosiale kanaler. Men det blir fort et tveegget sverd, nettopp _fordi_ det er så lett å misbruke / overbruke. Tenk deg om et politisk parti hadde fått reklameplass på annenhver helside i Tanta hver dag i ett helt år. Du hadde etterhvert kuttet ut både avisen og partiet, uansett hvor mye sans du kanskje hadde for den ene eller begge før kampanjen startet.

 • Christian Lundestad

  Jeg bruker også Feedly, men din blogg mangler alltid bildene der, så jeg må alltid klikke på ‘Visit website’ for å få med meg alt innholdet. Det er bare din blogg som har det problemet. Noe du kan fikse?

 • Hm, kanskje det skjer fordi jeg lar CloudFlare blokkere hotlinking av bilder fra bloggen…

  Men uansett er det alltid best å lese i selve bloggen, fordi jeg nesten alltid endrer litt på tekstene i løpet av den første halvtimen etter publisering. i Feedly vil du da lese en litt utdatert versjon hvor ikke alle feil er korrigert, eller noe tekst kan være lmest oppdaterte versjonen.

 • kingvald

  Jeg e’kke på Fjøsboka. Aldri vært der. To grunner: Selskapet Facebook lever av å kartlegge medlemmene. Og de drukner medlemmene i hva de, Facebook, tror medlemmene «vil like». At noen «tror» (og tar gudsjammerlig feil om) hva jeg vil like er noe av det mest irriterende som finnes.

  Ellers har jeg også reservert meg mot reklame. I Brønnøysund (funker stort sett), med klistremerke (funker OK, men det er en del som anser at de er hevet over loven, enkelte selvgode idrettslag, enkelte småbedrifter (kan også være manglende kunnskap), og «gode, edle, veldedige» gjenger selvgode pamper, som Lions, som rett ut har beskyldt meg for å rasere deres veldedige arbeid fordi jeg ønsker at de skal respektere norsk lov angående reklame til meg.) Min siste klasse reservering er ovenfor bedrifter jeg har kundeforhold til. Jo større bedrift, jo mindre respekt. Der opplever jeg fra flere store konsern totalt fravær av respekt for mine lovfestede reservasjonsrett. I stedet blir jeg møtt av trusler og trakassering, samt juridisk tvilsom påvirkning av håndhevende myndighet, Forbrukerombudet, som dermed aktivt hindres i å utføre sitt verv.

  Som Balder Vonbrot foretrekker jeg å sjekke «elkjøp eller dressmann eller whatever» selv når det er noe jeg skal ha kjøpt meg.

  Men: For slike blogger som denne hadde det vært kjekt med en varslingstjeneste, som ikke var avhengig av at du solgte deg selv som slave til Fjøsboka eller lignende. Gunnar skriver så mye viktig, og så godt, at et varsel ville være supert.

  Kjell Ingvaldsen

 • Harald Ottesen

  Jeg er stort sett enig med det Tjomlid skriver i denne bloggposten, men jeg får liksom en følelse av «uvirkelighet» når jeg ser det store engasjementet for og i mot vaksiner. Den eneste gangen jeg har opplevd at en lege har anbefalt meg en vaksine var da jeg skar meg stygt på en hermetikkboks og måtte til legevakta for å sy noen sting. Da fikk jeg en vaksine mot stivkrampe, og beskjed om at denne måtte følges opp av fastlegen. Ellers tar jeg den årlige influensavaksinen på eget initiativ. «Revaksinering» og spørsmål om hvor lenge enkelte vaksiner varer er heller ikke noe legen (etterhvert ganske mange leger) har sagt noe om. Jeg har oppfattet at det finnes et vaksineprogram for barn, og hvis man skal reise til «eksotiske land» blir jo dette med vaksiner mot spesielle sykdommer aktuelt; men ellers virker det ikke som om helsevesenet vårt deler det engasjementet man ser i denne bloggen og kommentarfeltet?
  Jeg er gammel nok til å ha hatt alle barnesykdommene med unntak av kusma. Jeg spurte en gang fastlegen om han syntes jeg burde vaksinere meg mot kusma, men han mente at denne sykdommen nå er en så sjelden sykdom at det ikke hadde noe for seg. Men man blir jo usikker; kanskje er det et dusin vaksiner jeg burde ta?

 • Balder Vonbrot

  Helt enig i det. Det jeg prøver å formidle (til Gunnar og andre i samme situasjon, primært) er nettopp det at det å «selge seg» til fb, twitter o.l. raskt kan komme til å slå tilbake på en selv.

  Ellers er jeg ikke over-imponert over Brønnøysund. For all del – det funker «ganske greit» mhp telefonreklame (mye mindre etter at jeg reserverte meg for mange år siden), selv om både teleselskaper og en del strømselgere tydeligvis fortsatt gir f.
  Videre er det veeeeeldig mange usøriøse firmaer som bare plukker mailadressen din fra Brreg om du har eget firma og bruker denne hemningsløst (enkelte har til og med spesialisert seg på å samle disse adressene og selge dem). Fy-fy-fy!!!!!!
  Enig også vedr. postkassereklame: Funker rimelig greit, men ikke perfekt. Måtte for noen år siden ringe Aftenposten lokalt og true med søksmål om de ikke sluttet å legge gratisavisen Avis1 i min postkasse som tydelig var merket med neitakk til reklame. Budet hadde nemlig fått ordre om at den skulle legges i alle kasser som tilhørte ikke-abbonenter.

  Og så en liten korreksjon: Bedrifter som du har et «kundeforhold» til på et eller annet vis er dessverre unntatt fra å respektere reservasjonsretten. De har lov til å sende deg så mye reklamemateriale de bare vil. Noen er smarte nok til å respektere kundenes ønsker fordi de vet at det er billigere å beholde fornøyde kunder enn å skulle jakte på nye hele tiden, men jo større de blir, jo større hazzle er det gjerne for dem å følge opp mere diskret. Så da gir gjerne de også f. Så si opp alle de «kundeforhold» du har så snart du mottar noe du ikke vil ha, og når de siden ringer for å spørre hvorfor, så gi dem det med klare ord! ;-)

 • kingvald

  Om brreg, så kan ikke firmaer reservere seg. Så e-post registrert der på et firma er fritt vilt.

  Om gratis avis, så er ikke det reklame, så det holder ikke med «Nei til reklame», vil du ikke ha gratis aviser, så må du ha eget klistremerke om det.

  Om selskap med kundeforhold, så er Markedsføringsloven krystallklar. Selv om brreg-reserveringen ikke gjelder, så kan ikke de sende deg noe uten å først ha gitt deg en enkel måte å reservere deg direkte til dem. Og ved hver enkelt henvendelse skal de gjenta den enkle muligheten for reservering. Og har du benyttet retten til å reservere deg, så er det kriminelt å sende deg noe som helst form for markedsføring. Men, altså, du må reservere deg spesielt direkte til det enkelte selskap.

  Kjell Ingvaldsen

 • Balder Vonbrot

  – Stemmer det. Mulig at jeg var uklar. Firmaer kan ikke reservere seg. Så da hjelper det ikke at personen som driver firmaet har registrert seg.

  – Gratis avis: Jo. Det er reklame. «De», dvs Aftenposten o.a. prøvde seg en tid med å hevde det motsatte. Men tapte etter hvert så det suste. Prinsippet var oppe i flere instanser. Når «avisen» er reklamefinansiert og du ikke har bedt om den, så ER den per def å regne som reklame. Se f.eks. Forbrukerrådets uttalelse fra 2009. http://www.forbrukerombudet.no/asset/4355/1/4355_1.pdf

  – Vedr. selskap med kundeforhold: Krystallklar og krystallklar, fru Blom. Du har rett i at jeg tok litt for hardt i. Markedsføringsloven regulerer firmaets «rett» til å sende direktereklame til det som defineres som «tilsvarende» produkter som det du allerede har kjøpt fra dem. Og krever at firmaet gir deg mulighet til å reservere deg fra gang til gang. Men dette er det få bedrifter som driver med direktereklame som bryr seg nevneverdig om. Og det er ikke stort man kan gjøre med overtrampene annet enn å klage og så håpe at klagestormen blir stor nok til at forbrukerombudet tar affære. Og videre håpe at deres intervensjon deretter har effekt.