En uheldig umyndiggjøring av høytfungerende autister

Tidligere i dag ramlet følgende kommentar inn på bloggposten min med tittelen «10 grunner til å ikke vaksinere barna dine»:

Autisme1

Tittelen var selvsagt ironisk, og 95% av bloggteksten sa det motsatte av hva tittelen antydet. Likevel gikk denne kommentatoren i The Onion-fella og tok tittelen for god fisk og sa tydelig fra hva han mente om nettopp det – på særdeles ufint vis.

Jeg fant det ganske morsomt og litt provoserende, så jeg delte et ikke-anonymisert bilde av kommentarene på Facebook og Twitter. Der møtte jeg blandet respons. Mange mente det var morsomt og verdt å eksponere en slik ufin oppførsel, mens enkelte mente at jeg «hang ut» en med aspergers/autisme, noe de mente var ufint. Ufint fordi autister ofte kan ha problemer med å forstå ironi, må vite.

Ja, det er nok sant for en del på autismespekteret. Men dette handlet ikke primært om å ikke forstå ironi. Selv en person uten autisme som ikke kjenner bloggen min fra før vil selvsagt kunne misforstå tittelen. Det er hele poenget. Den skal provosere folk til å ville lese mer. Og leser man teksten i bloggposten vil, man se at tittelen er ironisk.

Dette har altså lite med å ikke forstå ironi å gjøre, fordi leser man teksten trenger man ikke lengre forstå ironi. Man trenger bare lese teksten. Der står jo meningene mine svart på kvitt, i all hovedsak uten ironisk tilsnitt.

I et øyeblikk av usikkerhet, valgte jeg likevel å slette Facebook-postingene og tweeten min. I ettertid er jeg usikker på om det var riktig. Jeg synes nemlig at dette er litt dobbeltmoralsk. Få ville reagert negativt om det var en vaksinemotstander som hadde skrevet kommentaren. En vaksinemotstander som like gjerne kunne slitt med samme diagnose som vedkommende kommentator innrømmet å ha.

Men det er flere grunner til at jeg ikke synes autisme-argumentet holder vann:

1) Jeg synes det ville være trist av meg å umyndiggjøre en person med en diagnose som sannsynligvis ikke gjør ham underlegen andre på noe vis. For alt jeg vet er han smartere og mer oppegående enn alle oss andre her inne. Folk med autisme/aspergers som leser og kommenterer på nett med et normalt språk er sannsynligvis høytfungerende autister og trenger ikke behandles med silkehansker. (Jeg har flere autistiske venner og bekjente som i all hovedsak er smartere og mer reflekterte enn hva jeg selv er. Jeg mistenker også at jeg kan befinne meg et sted på denne autismeskalaen selv.)

2) Dette handlet som nevnt ikke primært om å ikke forstå ironi, men om at responsen er fullstendig tåpelig. Selv om vedkommende ikke forstår ironi, så er ikke en slik respons akseptabel. Man kallerikke noen for «en bedriten idiot» bare fordi man er uenig i sak. Det synes jeg det må være lov å harselere litt med kun ved å belyse det han selv har skrevet, uten ytterligere kritikk.

3) Han innrømmet senere selv å ha kommentert uten å ha lest bloggposten. Han kommenterte også under en annen bloggpost om vaksiner/autisme som ikke på noe som helst måte er ironisk i hverken tittel eller innhold. Ergo handlet ikke dette om forståelse av ironi, men derimot om å kommentere før man har lest. Det er aldri bra. Det skjer dessverre litt for ofte, og folk liker å kritisere eller le av det når det gjelder noen som ikke har en aspergers-diagnose. Det finner jeg som nevnt noe dobbeltmoralsk av dem.

Autisme2

Dette handlet ikke primært om å ikke forstå ironi, fyren uttrykker seg jo selv både ironisk og humoristisk, men om å lire av seg en kommentar før man har tatt seg bryet til å faktisk lese det man kommenterer på. Det må folk tåle å møte harselering av, enten de er autister eller ei.

Så jeg valgte altså å slette postingene fordi jeg fikk kritikk. Beklager til alle mine voksne, autistiske venner om at jeg ga etter for kravet om å behandle dere som umyndige og mindre begavede. Det skal ikke gjenta seg.


Les også:
I dette firmaet har alle ansatte aspergers

I bildet jeg opprinnelig delte var ikke navnet anonymisert fordi det var skrevet i et offentlig fora. Jeg har valgt i anonymisere navnet her fordi det ikke lenger er relevant for poenget mitt, men som prinsipp må det være greit å vise navn når noen kommenterer offentlig.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!