Kortpost: Vaksinehykleri – og denne gangen gjelder det deg!

321098 10150402786380861 708905860 10330080 540610675 nDet er fryktelig mye skriverier og meninger rundt vaksiner i disse dager, og bra er det. Det er viktig å rette fokus på viktigheten og nødvendigheten av et av de aller viktigste tiltak for folkehelsa.

Usikkerhet rundt vaksiner og regelrett vaksinemotstand har ført til for lav vaksinasjonsdekning i enkelte områder, og dermed har vi også sett utbrudd av kikhoste og meslinger, både i Norge, i Europa og i USA. I Tyskland døde nylig et spedbarn av meslinger, og i USA har vi de siste årene sett flere dødsfall hos spedbarn på grunn av kikhoste.

Når slike tragedier skjer, er det enkelt å peke på vaksinemotstanderne. Det er deres skyld, ikke sant? De kan ikke eie samvittighet! Hadde de virkelig brydd seg om folks ve og vel hadde de vaksinert seg og sine barn. Enkel statistikk viser at det redder liv, og å ignorere slike data er uansvarlig og egoistisk.

Ja, det er virkelig det. Problemet er bare at dette ikke utelukkende gjelder vaksinemotstandere. Vi som er for vaksiner og har fått og gitt våre barn alle vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet er dessverre også både medansvarlige og bevisstløse.

Ta for eksempel kikhoste. Kikhostevaksinen har relativt begrenset varighet. Kanskje bare 5-10 år. Det anbefales derfor at voksne revaksinerer seg rundt hvert 10. år for å opprettholde en immunitet mot blant annet kikhoste. De færreste voksne gjør det. Det betyr at vi kan klage så mye vi bare vil på vaksinemotstanderne, men når det gjelder kikhoste og flokkimmunitet, er de fleste pro-vaksine-mennesker like skyldige som det antivaxxerne er.

* Les også: Vaksiner: Når alternativfolket har litt rett

Men det er et annet tilfelle jeg synes er mye verre. En virkelighet som de aller fleste pro-vaksine-folk ignorerer totalt: HPV-vaksinen.

To av tusen norske kvinner vil dø av livmorhalskreft innen de fyller 75 år. Nesten hundre uvaksinerte kvinner vil dø av livmorhalskreft hvert eneste år. Nitti prosent av disse krefttilfellene vil skyldes HPV, Humant papillomavirus, og rundt 70% av tilfellene skyldes de to HPV-variantene dagens vaksine gir immunitet mot.

Før vi begynte å vaksinere mot meslinger i Norge døde rundt 10 barn hvert år av meslinger, i tillegg til andre alvorlige følgeskader. Tall fra den vestlige verden tyder på at rundt en av tre tusen uvaksinerte barn vil dø av meslinger om de smittes. Og så godt som alle smittes. Det er et farlig virus, men likevel fryktelig mye mindre farlig enn HPV-viruset.

Om ingen ble vaksinert hverken mot meslinger eller HPV, ville rundt seks ganger flere dø av livmorhalskreft enn av meslinger. Det ville primært være barn som døde av meslinger og godt voksne som døde av kreft, men målt i antall dødsfall er HPV utvilsomt mye farligere.

Likevel ser vi følgende: Vi som er høylytt pro-vaksiner har en tendens til å kritisere de som ikke vil vaksinere barna sine mot meslinger, men svært få av oss har tatt ansvaret om å vaksineres mot HPV. Selv om HPV dreper flere hvert år enn de som ville dødd av meslinger om ingen barn ble vaksinert.

* Les også: Spetalen sprer ubegrunnet frykt rundt HPV-vaksinen

Er ikke det ganske hyklerisk? Hvis vi virkelig mener det vi sier om å ta ansvar for andres liv og helse, om å bry oss om flokkimmunitet, om å vaksinere oss selv for å beskytte andre: Hvorfor har ikke du vaksinert deg mot HPV på eget initiativ?

OK, ikke alle er i risikogruppen i like stor grad. Er du i et trygt og monogamt forhold, er det lite vits å vaksinere seg. I teorien. Realistisk sett går fleste forhold i vasken før eller senere, og en stor andel er også utro, så det er kanskje en illusjon å tenke at man ikke trenger vaksinere seg selv om man ikke er singel. Vaksinen er også teoretisk sett noe mindre effektiv når man vaksineres etter å ha debutert seksuelt, men den vil likevel gi nyttig beskyttelse til de fleste voksne også.

Det finnes heller ingen offentlig anbefaling om at voksne skal vaksineres mot HPV, men det handler mest om samfunnsøknomiske vurderinger. Vaksinen er dokumentert effektiv hos kvinner opp til 45 år, er godkjent for menn, og det jobbes for at også gutter skal få vaksinen som del av barnevaksinasjonsprogrammet, så det er lite tvil om at vaksinen anses som trygg og effektiv. Det hele koker ned til hva slags ansvar du selv vil ta.

Så poenget mitt er dette: Hvis du går rundt og skriker om at vaksinemotstandere tar liv, bør ikke du også snarest løpe til fastlegen din og be om å få vaksine mot HPV? Eller i det minste revaksinere deg mot kikhoste? Hvis ikke er det hyklerisk å skylde på en vaksinemotstander når et spedbarn dør av meslinger eller kikhoste, men ikke ta medansvaret når en kvinne dør av livmorhalskreft.

* Les også: Jeg – en HPV-vaksinert mann!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!