Bonuspoeng til besvær

Screenshot 2015 03 07 20 28 26

Jeg flyr ganske mye i forbindelse med jobb og foredrag, og er derfor medlem av SAS Eurobonus for å samle bonuspoeng. Dette synes jeg har vært en grei ordning, og i ny og ne kan jeg betale for en liten innenlandsreise med bonuspoeng alene.

Min datter bor i Kristiansand og flyr ganske ofte til Oslo for å være hos meg. Vi registrerte Eurobonus også på henne for å samle poeng på alle disse flyturene hennes, og hun har nå fått en del poeng å bruke. For å gjøre det enklere å benytte seg av poengene, tenkte jeg å overføre hennes poeng til min konto, ettersom det er jeg som stort sett bestiller og betaler flyturene hennes.

Det viste seg å være mindre greit enn forventet:

Screenshot 2015 02 26 18 33 36

For hver 1000 poeng man overfører fra en Eurobonus-konto til en annen, må man altså betale 5 Euro, eller rundt 43 kroner. Men hvor mye er Eurobonuspoeng verdt?

Vel, det kommer litt an på hva man bruker dem på. Kjøper man varer for Eurobonus-poeng, er verdien bare rundt 3 øre per poeng. Tusen poeng er da verdt 30 kroner, men det koster 43 kroner å overføre dem.

La det synke inn litt. Du ender altså i praksis opp med å miste verdien av alle poengene dine når du overfører dem fra en konto til en annen. Ja, overføringen koster mer enn hva poengene selv er verdt. I tillegg er noen varer mer enn tre ganger dyrere når du betaler dem med poeng heller enn med penger.

Nettstedet SmartePenger har regnet ut noen eksempler:

Screenshot 2015 03 07 20 29 34

Hvis man derimot bruker poengene på flybilletter, er de i snitt verdt 11 øre per poeng. Da er tusen poeng verdt rundt 110 kroner, og om man overfører dem til en annen konto forsvinner altså rundt 40 prosent av verdien i overføringsgebyret.

Screenshot 2015 02 26 19 02 48

Så vidt jeg kan se vil det koste Maya («barn under 12 år») 5000 poeng å reise Kristiansand-Oslo t/r ettersom de får 50% poengrabatt (med forbehold om at det også gjelder når hun reiser alene). I tillegg kommer rundt 240 kroner i gebyrer. Turen koster normalt rundt kr 1400,-. Overfører jeg 5000 poeng til meg, vil det koste kr 215,-. Betaler jeg med poengene vil det altså koste rundt 450 kroner, selv om jeg bruker poeng som skal gjøre turen «gratis».

Det er dog et lite lyspunkt:

Screenshot 2015 02 26 19 04 14

Hvis servicegebyret, som normalt vil være kr 500,- for at Maya reiser alene, faller bort ved betaling med bonuspoeng, hjelper det på regnestykket. Så akkurat i tilfellet «barn reiser alene» er det ikke så ille å overføre poengene først. Men skal du overføre poeng for å bruke på varer eller andre flyreiser, forsvinner en ganske brutalt stor andel, i noen tilfeller hele poengverdien, i overføringsgebyret.

Konklusjon

Når SAS altså reklamerer med at det kun koster 5 Euro å overføre 1000 poeng, er det i verste fall mer enn hva poengene selv er verdt, og i beste fall en betydelig andel av poengverdien. Vær forsiktig!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!