Bonuspoeng til besvær

Screenshot 2015 03 07 20 28 26

Jeg flyr ganske mye i forbindelse med jobb og foredrag, og er derfor medlem av SAS Eurobonus for å samle bonuspoeng. Dette synes jeg har vært en grei ordning, og i ny og ne kan jeg betale for en liten innenlandsreise med bonuspoeng alene.

Min datter bor i Kristiansand og flyr ganske ofte til Oslo for å være hos meg. Vi registrerte Eurobonus også på henne for å samle poeng på alle disse flyturene hennes, og hun har nå fått en del poeng å bruke. For å gjøre det enklere å benytte seg av poengene, tenkte jeg å overføre hennes poeng til min konto, ettersom det er jeg som stort sett bestiller og betaler flyturene hennes.

Det viste seg å være mindre greit enn forventet:

Screenshot 2015 02 26 18 33 36

For hver 1000 poeng man overfører fra en Eurobonus-konto til en annen, må man altså betale 5 Euro, eller rundt 43 kroner. Men hvor mye er Eurobonuspoeng verdt?

Vel, det kommer litt an på hva man bruker dem på. Kjøper man varer for Eurobonus-poeng, er verdien bare rundt 3 øre per poeng. Tusen poeng er da verdt 30 kroner, men det koster 43 kroner å overføre dem.

La det synke inn litt. Du ender altså i praksis opp med å miste verdien av alle poengene dine når du overfører dem fra en konto til en annen. Ja, overføringen koster mer enn hva poengene selv er verdt. I tillegg er noen varer mer enn tre ganger dyrere når du betaler dem med poeng heller enn med penger.

Nettstedet SmartePenger har regnet ut noen eksempler:

Screenshot 2015 03 07 20 29 34

Hvis man derimot bruker poengene på flybilletter, er de i snitt verdt 11 øre per poeng. Da er tusen poeng verdt rundt 110 kroner, og om man overfører dem til en annen konto forsvinner altså rundt 40 prosent av verdien i overføringsgebyret.

Screenshot 2015 02 26 19 02 48

Så vidt jeg kan se vil det koste Maya («barn under 12 år») 5000 poeng å reise Kristiansand-Oslo t/r ettersom de får 50% poengrabatt (med forbehold om at det også gjelder når hun reiser alene). I tillegg kommer rundt 240 kroner i gebyrer. Turen koster normalt rundt kr 1400,-. Overfører jeg 5000 poeng til meg, vil det koste kr 215,-. Betaler jeg med poengene vil det altså koste rundt 450 kroner, selv om jeg bruker poeng som skal gjøre turen «gratis».

Det er dog et lite lyspunkt:

Screenshot 2015 02 26 19 04 14

Hvis servicegebyret, som normalt vil være kr 500,- for at Maya reiser alene, faller bort ved betaling med bonuspoeng, hjelper det på regnestykket. Så akkurat i tilfellet «barn reiser alene» er det ikke så ille å overføre poengene først. Men skal du overføre poeng for å bruke på varer eller andre flyreiser, forsvinner en ganske brutalt stor andel, i noen tilfeller hele poengverdien, i overføringsgebyret.

Konklusjon

Når SAS altså reklamerer med at det kun koster 5 Euro å overføre 1000 poeng, er det i verste fall mer enn hva poengene selv er verdt, og i beste fall en betydelig andel av poengverdien. Vær forsiktig!


Likte du dette? I så fall kan du støtte Saksynt på Patreon for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •