Maxkraft – styr unna!

MaxKraft

Forleden dag fikk jeg en telefon fra en entusiastisk selger som sa at de fulgte opp alle kunder hos Hafslund strøm for å gi et godt tilbud.

Supert, tenkte jeg. Det er sikkert hard konkurranse på strømmarkedet, så de vil vel passe på at jeg har den beste prisen slik at de ikke mister meg til en annen strømleverandør. Andre leverandører som f.eks. Telenor er flinke til det. De passer på at kundene har det beste abonnementet for dem, fordi de vet at det er bedre å tjene noen kroner mindre enn å miste abonnenten helt.

Jeg trodde altså at selgeren som ringte jobbet for Hafslund, hvor jeg er strømkunde, og lyttet derfor til praten hans. Han fortalte at de kontaktet meg fordi jeg har et enkeltpersonforetak, og da kunne de tilby meg en bedre avtale enn jeg hadde som privatkunde, noe som ville koste meg mindre.

Flott. Men, klok av skade, takker jeg aldri ja til tilbud per telefon, så jeg ba ham om å sende meg et tilbud på e-post, så skulle jeg kikke på det og gi en tilbakemelding. Det ville han gjerne, og han lovet å ringe meg noen timer senere for å følge opp. Litt senere tikket det inn et tilbud i innboksen min.

Først da jeg leste tilbudet oppdaget jeg at dette slettes ikke hadde noe med Hafslund strøm å gjøre. Det var et helt annet selskap som forsøkte å kapre kunder fra Hafslund. Jeg kjente at det provoserte meg, fordi gjennom hele vår samtale hadde han aldri noensinne sagt at dette var en annen leverandør enn Hafslund. Det hele ble fremstilt som om de bare ville tilby meg en bedre avtale.

Vel, slik var det ikke. Dette handlet om et leverandørbytte (noe jeg er alt for lat til), og selskapet heter Maxkraft. Eller Max Kraft. Hvem vet. De staver det ulikt overalt.

Tjenesten de ville tilby meg heter Max Forvaltning Frihet.

Frihet.

Smak på ordet. Frihet. Kunder liker sånt. De er veldig opptatt av frihet. Ja, faktisk så opptatt av frihet at de ikke en gang har bindingstid på tjenesten! Imponerende, tenker du kanskje. Det er kundefrihet det!

Helt til man leser betingelsene:

Screenshot 2015 03 09 22 33 13

Vent, hva? Ingen bindingstid, men ett års oppsigelsestid?

Hva er egentlig den praktiske forskjellen på bindingstid og ekstremt lang oppsigelsestid?

Et kjapt googlesøk viste meg at dette var et selskap å styre unna:

Screenshot 2015 03 09 22 35 01

De har også tidligere vært i søkelyset for tvilsom framferd:

Dørselgere er ikke så ofte å se lenger, men nå melder Forbrukerombudet om at flere forbrukere har tatt kontakt med dem etter å ha hatt strømselgere på døren.

Selgerne skal ha opptrådt pågående, og skal også først ha gitt inntrykk av at formålet med besøket var å gjennomføre en rutinekontroll hos boligeieren. Men istedenfor å kontrollere, har strømselgerne forsøkt å få boligeier til å signere en avtale om kjøp av strøm.

Ifølge meldingene Forbrukerombudet har fått inn, så skal det være firmaet Max Kraft som har opptrådt på denne måten.

– En slik metode er i strid med markedsføringsloven. all markedsføring skal tydelig fremstå som markedsføring og ikke kamufleres som noe annet, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

Jeg fikk aldri noen telefon fra selgeren, som lovet, men jeg var egentlig like glad. Senere på kvelden svarte jeg på tilbudsmailen og takket nei til tilbudet (og påpekte samtidig absurditeten med bindingstid/oppsigelsestid).

Dagen etterpå ringte han meg likevel for å følge opp. Slitsomt. Jeg sa høflig at jeg hadde mottatt tilbudet, men at jeg ikke ønsket tjenesten. Hans reaksjon? Vel, i god bedriten telefonselgerånd ble han lydhørt sur og la på.

Beklager min lille rant, men jeg måtte bare dele min irritasjon. Hvis du får en telefon med samme tilbud, gjør du nok best i å styre unna.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!