Screenshot 2015 05 25 12 19 29

Det finnes følelser og instinkter hos oss mennesker som det kan være vanskelige å overvinne.

I mine foredrag om hvordan vi lurer oss selv, viser jeg eksempler på hvordan hjernens forventningsbaserte tolkning av sanseinntrykk gjør at vi kan se, høre, smake, lukte og føle noe annet enn det vi rasjonelt sett vet at vi sanser.

Vi kan se en firkant med en kjent farge/nyanse, og likevel se en helt annen farge/nyanse. Og vi klarer ikke å overstyre denne automatikken som får hjernen til å lure oss, selv om vi vet hva som foregår og hva vi egentlig burde se.

Screenshot 2015 05 25 12 24 26

Men det samme gjelder på mange flere subtile plan. Det er spesielt tre områder hvor jeg lar meg irritere over at mine instinkter overstyrer mine ønsker og rasjonelle vurderinger:

Ekkel mat

2768071283 c6286dd53b oJeg har lyst å kunne spise alt som er ufarlig og som smaker greit, uansett hva det er og hvordan det ser ut.

Men jeg klarer det ikke.

Jeg hadde slitt med å spise en grillet gresshoppe eller en stekt larve selv om det var tilberedt slik at det smakte godt. Jeg klarer det ikke, fordi det er et insekt, og da stritter noe i meg imot.

MaxresdefaultDet er egentlig helt irrasjonelt, fordi jeg spiser jo reker. Og forskjellen på en reke og en gresshoppe er… ingenting?

Og jeg spiser krabber. Som ligner på store edderkopper. Men jeg hadde ikke spist en grillet tarantell.

Og jeg hadde hatt problemer med smalahove, selv om kjøttet i sauens kinn eller kjeve ikke burde være mer ekkelt enn kjøttet på låret.

Jeg skulle ønske jeg kunne overvinne denne irriterende og idiotiske aversjonen mot «ekkel, men ufarlig mat».

Homoseksualitet

480px Kiss Hiro at the Maritime HotelJeg elsker sex, men jeg elsker sex med kvinner. Tanken på sex med en mann er en tanke uten lyst og kåthet.

Det irriterer meg.

Jeg beundrer bifile som kan nyte begge kjønn like mye. Som bare nyter kropp og intimitet uansett hvilke kjønnsorganer som er tilgjengelige.

Dette høres kanskje noe absurd ut, fordi vi fødes jo med en preferanse et eller annet sted på spekteret mellom homofil og heterofil. Det er ikke noe feil eller galt med det. Men det irriterer meg likevel, fordi det er ikke rasjonelt. Jeg burde kunne nyte sex med en mann også. Så hvorfor stritter det imot inni meg?

Det føles primitivt, på et vis. Fordomsfullt. Ufritt. Jeg er en slave av mine instinkter. Det liker jeg ikke.

Jeg skulle ønske at jeg kunne overvinne denne irriterende og idiotiske aversjonen mot «sex med eget kjønn».

Rasisme

5a4f924a4816c1d7ac7fdd844127df06 nJeg legger merke til hudfarge. Jeg dømmer og klassifiserer på grunn av hudfarge. Det er, som Louis CK så fint forklarte det i sin famøse SNL-monolog nylig, en mild og harmløs rasisme, men den er der.

Og det irriterer meg.

La meg gi deg et eksempel: Hvis jeg bestiller take-away, så har ofte de som leverer maten en kortterminal hvor man kan legge til tips før man betaler. Jeg er alltid ekstremt usikker på om man bør gi tips eller ei. Jeg har jo allerede betalt mye ekstra for å få maten levert, og disse budene får jo sin lønn?

Jeg er usikker. Og likevel føler jeg litt mer for å gi tips hvis personen som leverer maten er mørk i huden. Det er akkurat som om jeg føler at de sikkert har det litt verre enn en hvit person. At de sikkert har litt dårligere råd og trenger tips litt mer.

Det er jo egentlig sympatisk ment, men det er likevel rasisme. Jeg lar mine fordommer og forventninger til en ukjent person farges av nettopp «fargen».

Eller hva med at jeg automatisk tenker at en afrikansk ung mann:

a) er flink til å synge
b) er flink til å danse
c) løper fort
d) har stor kuk

Alt er positive egenskaper, så det er ikke ondsinnet rasisme. Men jeg kategoriserer personlige egenskaper basert utelukkende på etnisitet. Det er en form for mild rasisme som skjer helt automatisk.

Og det plager meg.

Hvorfor kan jeg ikke bare fullstendig ignorerer hudfarge? Hvorfor påvirker det hvordan jeg dømmer og forholder meg til en person når det ikke skal ha noe som helst å si?

Jeg skulle ønske at jeg kunne overvinne disse irriterende og idiotiske fordommene basert på hudfarge og etnisitet.

Konklusjon

I foredragene mine understreker jeg alltid at det ikke er noen vesentlig forskjell på folk som tror på alternativ medisin eller konspirasjonsteoretikere, og på andre. De psykologiske mekanismer som leder folk på ville veier i sin tolkning av verden rundt seg, er til stede hos oss alle, uansett hvor intelligente eller velutdannede vi er.

Det er nok av folk i Mensa som tror på de villeste konspirasjoner, og det er nok av høyt utdannede mennesker som tror både på homeopati og at jorden stadig vekk besøkes av intelligente aliens, men at vi ikke får høre om dette fordi media er med på konspirasjonen. Jeg vet, fordi jeg har pratet med disse menneskene selv. De er blitt et offer for sin egen hjerne. Ikke fordi de er dumme eller ikke har nok kunnskap, men fordi de er blinde for sine egne kognitive skjevheter.

Det som skiller en skeptiker fra en ikke-skeptiker er nok bare graden av bevissthet rundt disse kognitive «svakhetene». Jeg lar meg lure av disse logiske tankefeil og instinktene hver eneste dag. Men jeg prøver også hele tiden å lære mer om meg selv og bli bevisst disse tankefellene. Og når man er bevisst dem, kan man til en viss grad korrigere for dem.

Det er likevel skummelt å oppdage hvordan hjernen hele tiden konstruerer en falsk virkelighet for oss hvis vi ikke er klar over og oppmerksom på disse mekanismene. En virkelighet som velger og forsterker de data som bygger opp under det man ønsker å tro, en virkelighet som får deg til å føle at du har mye mer kontroll over det som skjer enn det du egentlig har, en virkelighet hvor alt man ikke forstår presses inn i former som gir mening og en følelse av kontroll.

Hjernens oppgave er å få deg til å føle egenverdi, kontroll og å overleve. Ikke å sanse verden slik den faktisk er.

Heltidsrasistene i mine kommentarfelt har som regel sett og lest og opplevd det samme som meg, men de gir seg hen til de psykologiske mekanismer som fører til at de blir lurt. De lar bekreftelsesskjevheter bygge opp under de instinktive følelser de måtte ha, heller enn å være kritiske til disse instinktene og søke informasjon som utfordrer dem.

Ved å utfordre mine følelser, være kritisk til mine tanker, og aktivt forsøke å fange opp mine egne kognitive skjevheter, kan jeg unngå å bli fast inventar i Nettavisens ofte hatske kommentarfelt.

Men jeg er likevel rasist. Og det er nok du også. Det sitter litt i ryggmargen. Vi dømmer på utseende. Vi foretar instinktive valg som skjer uavhengig av den rasjonelle delen av hjernen. Vi frykter det som er annerledes, og søker til vår egen gruppe.

I en primitiv verden ga det kanskje overlevelse. I en moderne verden fører det til krig.

Heldigvis er det mange av oss som ofrer noen ekstra kalorier på å la smarte tanker sparke instinktene litt i ballene. Vi tar oss sammen. Vi utfordrer våre egne instinkter. Da kan vi begrense rasismen til en pinlig og personlig karakterbrist heller enn å la det gå ut over andre.


 • Jobin K. Varughese

  Noe jeg har fundert på lenge, og som du kanskje har et godt svar på: hvor går grensen mellom å kalle noe for «fordom», og å være en statistisk tendens? Jeg tenker gjerne, som du skriver, at en afrikansk løper er raskere enn hans lyshudede motpart, men er det virkelig en irrasjonell fordom som man bør kvitte seg med, eller er det rasjonelt å tenke seg det fordi ad hoc sannsynligheten faktisk er høyere for at han faktisk løper raskere?

 • jan gustavsen

  Ja flinke deg!!! Jammen er du flink som lar fine tanker sparke litt i balla dine! Så flink er ikke jeg – jeg følger bare følelsene mine og er derfor en pinlig rasist som med en pinlig karakterbrist!! Slik vil jeg være – og jeg føler meg ikke mindre enn deg – selv om du fremstår så jævlig prektig!!!

 • tjohei

  -Påstår skribenten at de fleste er heltidsrasister som leser hans artikler?
  -Hva er betegnelsen på en rasist?
  -Er en rasist hvis en kritiserer en totalitær kultur/ideologi?
  -Hva har artikkelforfatter lest av informasjon som utfordret han?

  Sitat:
  «Heltidsrasistene i mine kommentarfelt har som regel sett og lest og opplevd det samme som meg, men de gir seg hen til de psykologiske mekanismer som fører til at de blir lurt. De lar bekreftelsesskjevheter bygge opp under de instinktive følelser de måtte ha, heller enn å være kritiske til disse instinktene og søke informasjon som utfordrer dem».

 • Helt enig der. De fleste stereotyper kommer av en statistisk signifikant observasjon, selv om *alle* ikke er sånn. Det er en viktig forskjell som ikke alle har et like bevisst forhold til.

 • Du fremstår som noe du også. En slags… bitterhet?

 • Katrine Elisabeth Spein

  Afrikanske menn har faktisk en naturlig fordel når det kommer til løping, og spesielt i sprintdistanser. Var et programm på Schrødingers katt for noen år tilbake som omhandlet dette. Det var noe med muskelfibrene hos afrikanere som visstnok hadde en annen form som bidrar til at de har et naturlig fortrinn.

 • jan gustavsen

  Ja det kan godt være det – og den er faktisk min og ikke din!! I verden i dag kan bitterhet faktisk være noe positivt!! Bitterhet kan i seg selv være basis for reaksjoner og gjennomføringskraft!!!Og ikke minst en reaksjon på at alle de forståsegpåere der ute som sette maler for god og dårlig oppførsel og meninger!! Mennesker som hever seg langt over oss vanlige og som i alles påsyn forteller oss hvor dumme og uvitende vi er!! Særlig de som forteller oss at vi trenger noen slag i balla!!!

 • I tillegg har de faktisk tyngdepunktet lengre frem.

 • MasterChief

  Vi er alle rasister, men de verste er den rød-brune bermen som mener vi skal ødelegge våre fedreland i sympati med middelaldermennesker som allerede har ødelagt sine egne fedreland.

 • Thom Hansen

  Om ikke annet er denne bloggen et godt innsyn i en forvirret liberal/progressivs verdensbilde. Er det f.eks. slik at Tjomlid instinktivt tenker at unge afrikanske menn har «stor kuk»? I så fall er kanskje ikke Tjomlids seksualitet like avklart som han liker/misliker å tro.

 • Katrine Elisabeth Spein

  Penismisunnelse er det vel noe som heter?

 • Thom Hansen

  Du mener at Tjomlid har liten penis?

 • Thom Hansen

  Solid dokumentasjon. «Var et program på tv for noen år siden»…

 • Måtte jo være en «god rasist», for meg virker blogg forfatter mer som en masochist som jo alle til venstre for fornuft og realisme gjennomskuer med en gang.. Venstrefolk Zzz..

 • Katrine Elisabeth Spein

  Muligens mindre enn en gjennomsnittlig n….k.k i hvertfall

 • Katrine Elisabeth Spein

  Pleier Scrødingers katt å fare med løgn mener du?

 • LasseRon

  Det blir for uspesifikt å beskrive dette for afrikanske menn. De genetiske variasjonene for de ulike folkeslagene i Afrika er store, og det blir helt feil å bare referere til dem som samme folkeslag. Afrikanere som kommer fra vestkysten, ca ved ekvator(Ghana, Nigeris, Elfenbenskysten etc) har høyere konsentrasjon av muskelfibertype 2b i sin skjelettmuskulatur. Noe som gjør de bedre egnet til sprint og tunge løft(husk hvor europeerne valgte å plukke slavene sine) enn europeere og andre afrikanere.

 • Katrine Elisabeth Spein

  Det er flere år siden jeg så dokumentaren så du får ha meg unnskyldt at jeg kun husker konklusjonen :-p

 • Leif

  Det er jo ikke rasisme de eksemplene du nevner! Det du instinktivt reagerer på er at det er forskjell på en hvit og en sort, men det er ikke rasisme. Rasisme blir det først om du betrakter den sorte som mindreverdig i forhold til deg, at du ser ned på ham og tillegger ham en lavere kultur og intellekt.
  Du har latt deg fange av tidens ånd, der alt som uttrykkes om forskjeller liksom er rasisme, og ingenting kan sies uten å krenke noen – og alle er såååå sårbare og må få gitt uttrykk for det i media.

 • LasseRon

  Heltidsrasistene i mine kommentarfelt har som regel sett og lest og opplevd det samme som meg, men de gir seg hen til de psykologiske mekanismer som fører til at de blir lurt. De lar bekreftelsesskjevheter bygge opp under de instinktive følelser de måtte ha, heller enn å være kritiske til disse instinktene og søke informasjon som utfordrer dem.

 • Thom Hansen

  Nei, men kanskje du gjør det.

 • Katrine Elisabeth Spein

  Ikke med mindre dokumentaren var løgn.

 • lys

  De dummeste/verste rasistene er vel de som mener at folk fra andre nasjoner/folkeslag må hentes hit for å hjelpes til et godt liv.
  Selvfølgelig er alle folkeslag/kulturer i stand til å sette egne mål , velge egne gode ledere og bygge egen velstand – etter sin kultur, i nærhet av eget fedreland, geografi og klima.
  De MÅ ikke hit for å lære av den vestlige (hvite?) for å lære av vår kultur og våre velstandsmål. Vegen er like viktig som målet, det tar lang tid å bygge en (homogen) kultur i en nasjon, det bør alle nasjoner få tid og mulighet til. Også Norge.

 • Pelle P. Olsen

  Også litt pedo? Savner den innrømmelsen. Men et er kanskje for langt å gå med tanke på fordømmelsen du kommer til å møte.

 • Comrade Pootie

  Ble du virkelig fornærmet av dette?

 • Dovregubben

  De har også et fortrinn når det gjelder pustesystemet. Pga klimaet har de utviklet store nesebor som hjelper dem med å beskytte bronkier og lunger mot varm luft. Når vi ser på oss her i Norden er de mindre. Ser vi på eskimoer er neseborene på størrelsen med fyrstikker, fordi de skal varme opp luften og dermed beskytte bronkier og lunger mot kald luft. Dette gjør også at afrikanere får lettere luft til kroppen og dermed bedre utnyttelse av «motoren».

 • Trygdemonsteret

  Hva er rasisme, hva er stereotypisme og hva er stempling/stigmatisering av folkegrupper?

  Jeg er langt fra noen rasist(og jeg vil IKKE bruke noe «men» heller).. Hudfargen på folk er det man bryr seg minst om. Det man bør bekymre seg for er kulturen hos enkelte folkeslag og religiøse grupper. Man skal ikke stigmatisere, sier man, men hva kan man gjøre når enkelte folkegrupper gjør sitt verste for å stigmatisere seg selv? Da får de også tåle kritikk. Muslimer har klart å stemple seg selv som en anti-semitisk gruppe. Når det viser seg at opptil 60% av muslimene i andre Europeiske land har antipatier mot jøder, får vi gå ut i fra at sannheten ikke er langt unna her i Norge også.

  Når det gjelder homofile, så har jeg et relativt liberalt livssyn og ser gjerne at de kan gifte seg. Men de bør ikke komme og kreve at heterofile skal like å se homosex. Jeg vil si at det rett og slett er kvalmende bare å forestille seg det.

 • Kalle

  Du må jo bare stå frem hvis du ønsker det,men da må du være forberedt på hetsing.Se bare på alt oppstyret som var når de der tvilsomme svindlerne kalte Tjomlid pedofil,det var jo ett styr uten like for den stakkars mannen..Men tøft av deg at du ønsker å stå frem,respekt :)

 • Pelle P. Olsen

  Enda mer interessant blir det om du stiller det samme spørsmålet om tema som overfallsvoldtekter, trygdemisbruk og generell kriminalitet. Er du rasist, eller er det en statistisk tendens som ligger til grunn for det synet du har på hvem som er overrepresentert her?

 • Comrade Pootie

  Teknisk sett er jeg rasist jeg også, siden jeg foretrekker sør-amerikanske eller øst-europeiske jenter (i tillegg til norske).

  Så om man vrir og vender på det tok jeg et rasistisk valg da jeg ble sammen med min bedre halvdel(fra Sør-Amerika) på tross av at hun er mørkere enn meg i huden

 • Pelle P. Olsen

  Se der ja, så vanskelig er det for deg.

 • Kalle

  I alle de eksemplene så er vel hvite mennesker overrepresentert?

 • Kalle

  Hvem var det du mente skulle stå frem som pedofil,var det ikke deg? :)

 • Dovregubben

  Feil. Hvite mennesker er nok den rasen som er minst rasistisk. De største rasistene er nok Japanere og kinesere godt etterfulgt av arabere. Men alt med en klype salt. Se på russere. De er utrolig rasistiske, med god hjelp fra myndighetene.

 • Kalle

  Det er din mening :)

 • Pelle P. Olsen

  Du har nok litt vanskelig for å tolke andre. Aspie? Bare si fra, så skal jeg tilpasse uttrykksformen min.

 • Kalle

  Bare spør jeg…Vil du ikke svare? :)

 • Kalle

  Hva er Aspie forresten? :)

 • Dovregubben

  Ja, det er min mening. Med god argumentasjon også. I Japan selger de snart flere bleier til eldre enn til spedbarn. I fjor gav Japan asyl til hele 11 personer. Dette var personer de kunne ha nytte av også. Altså ingen analfabeter.
  Kina gir ingen asyl.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Kun-11-personer-fikk-asyl-i-Japan-i-fjor-7933568.html

 • Pelle P. Olsen

  Du må nok være intellektuelt uærlig for å komme frem til det resultatet. Når vi snakker om «overrepresentert», så henspeiler det på andelen av en gruppe sammenlignet med andre grupper, ikke på det totale antall fra gruppen, som du ser ut til å legge til grunn.

 • Kalle

  Står ingenting der om at de er rasister….Feil link kanskje? :) Ser heller ingenting til den gode argumentasjonen du mener å ha…

 • Kalle

  Det vet jeg godt…Du vil ikke heller droppe dårlige forsøk på personangrep og ta en voksen debatt da?Er så mye koseligere når man gjør det :)

 • Pelle P. Olsen

  Når du visste det, så er du altså intellektuelt uærlig i det retoriske spørsmålet ditt. Det innbyr ikke til debatt.

 • Dovregubben

  Jeg er sikkert ikke forutinntatt når jeg velger å tro at du er direkte dum.

 • Kalle

  Hva betyr det å være intellektuelt uærlig?Det var heller ikke ett retorisk spørsmål,men det bryr du deg sikkert ikke om…Du får ha ett fint liv mister,gidder ikke bruke tid på noen som tyr til personangrep i en debatt,det er bare bortkastet tid :)

 • Kalle

  Hehe,så du har ikke annet enn latterlige forsøk på personangrep å komme med?Så sjokkerende :D Ha ett fint liv,gidder ikke bruke tid på sånne som deg :P

 • Dovregubben

  Det var vel mer av det åpenbare, enn et personangrep.

 • Pelle P. Olsen

  Vi kan godt ta en debatt om du er seriøs, men det du driver med her, fremstår som klassisk trolling. Da er det som kaster bort andres tid. Forkastelig.

 • Pelle P. Olsen

  Eller at du har gått på taktikken til et klassisk nettroll. :)

 • Pelle P. Olsen

  Tror de fleste som løper puster med munnen. Men kanskje er afrikanske menn større i kjeften, også? :)

 • Carl

  Kulturrelativisme er nok den verste formen for rasisme.

  «Jamen, du må da skjønne at denne personen er muslim, så da kan han ikke forstå at vi i et sivilisert samfunn ikke dreper hverandre over fornærmelser.
  Derfor er det din egen skyld at du tar skade dersom du fornærmer en muslim!»

 • Dovregubben

  Joda. Men jeg må ærlig innrømme at jeg liker å «små krangle» litt, når jeg kjeder meg. Han har nå skrevet at han ikke gidder å bruke mer tid på meg, så jeg får håpe at han holder ord.

 • Dovregubben

  Hva var det du skrev til meg i sted? Om klassiske netttroll?

 • T S

  Vell Japan er nok et av de mest rasistiske landene som er etter arabiske land.

 • Pelle P. Olsen

  Det er mulig det er doping med i bildet også. Anti-dopingarbeidet i disse landene har vel knapt startet enda.

 • Pelle P. Olsen

  Jeg, nettroll? Første setning er seriøs, den andre var spøk, naturligvis. :) Hvis det da ikke viser seg at disse individene har større kapasitet til å dra inn luft. Men dert er neppe forklaringen, fordi luftinntak ikke er en begrensende faktor i O2-opptak.

 • Kaiser Farrakhan

  HVITE FOLK:::: EN JÆVLA SYKDOM PÅ PLANET JORD!

  skal vi ha fred.. må hvite og jødene jages der de kommer fra..

  Mars eller helvete eller hva deer vil kalle det..

  EN STOR SYKDOM! DEN HVITE RASEN

  A DISEASE ON PLANET EARTH!

  FUcking pathethic weak race …and a disease …COWARDS AND CHildmolesters..

  Bare i NOrge har du 5 overgrep mot barn hver dag..

  patetisk..

  VI trenger krig,, det er aldri noe fred med hvite rasen

 • Dovregubben

  Det jeg skrev om pustesystemet er ikke noe jeg har funnet opp selv. Det har jeg lært på skolen. I faget humanbiologi.

 • Pelle P. Olsen

  I moderne forskning, blant annet fra NTNU, er det hjertets pumpekapasitet som er den viktigste begrensende faktor for opptak og transport av oksygen. Luftinntaket reguleres jo enkelt ved hyppigere frekvens på pusten, det er opptaket fra lungene som er begrensingen. Så kommer naturligvis mange andre faktorer, så som vekt, benbygning, muskelfibre, arbeidsøkonomi, osv., som samlet har betydning på høyt nivå.

 • Dovregubben

  Du får google litt.

 • hotellsjefen

  Myndighetene er også rasistiske når de forfordeler våre nye landsmenn med goder vi nordmenn kan se langt etter.

 • Ivan Hansen

  du er ikke den glupeste fyren på internett akkurat du…

 • Ivan Hansen

  som f.eks……..?

 • Pelle P. Olsen

  Noe må ha gått veldig galt når en antatt heterofil mann synes legningen er irrasjonell og finner det irriterende at han ikke har samme lyst på begge kjønn.

 • hotellsjefen

  Lista blir så lang at det har ingen hensikt.

 • Pelle P. Olsen
 • Xyzzy01

  Det var bare noen folkegrupper, fra vestkysten av Afrika , som gjennomsnitlig har en høyere konsentrasjon av raske muskelfibre – og mange av etterkommerne på de karibiske øyere. Langt fra alle afrikanske menn.

  Mange av de som er gode i langløp kommer fra Kenya, men det har kanskje mer å gjøre med kultur og dagligliv. Når man bor i høyden og løper langt til og fra skolen hver dag, har man nok et bedre utgangspunkt enn en norsk ungdom som er blitt kjørt overalt i hele oppveksten…

 • Dovregubben

  Det han sikter til er «de lave forventningers rasisme».

 • Mikkel Mus

  Her sauser du sammen genetikk, fordommer/ stereotyper, sosiokulturelle forhold, arv med rasisme. Det blir helt galt. Seksuell legning, og hva man tenner på har ingen ting med sosiokulturelle forhold å gjøre, men heller arv og genetikk.

  Du blander sammen stereotyper og fordommer, for så å blande inn rasismebegrepet her. Du skiller heller ikke på hva som er faktisk forskjeller og det du kaller fordommer. Kanskje er den jevne Afrikaner mer rytmisk og flink til å danse enn en Nordmann. Det har ingen ting med rasisme å gjøre.

  Det er det samme som å si at en FrPvelger har campingvogn, drikker pappvin og hører på DDE. Det handler om sosiologi og sosialantropologi, noe som det ikke ser ut til at Tjomlid har spesielt mye erfaring fra.

 • hotellsjefen

  Har du funnet homogenet, i og med at du påstår at det finnes.

 • Daniel Eriksen

  Ja for afrikanerne og indianerne var bare snille med hverandre og levde i fred før de hvite kom. Not. Det eneste som skille hvite fra andre raser når det kommer til krig er at vi er bedre på det.

 • Daniel Eriksen

  Rett på full pensjon uten å noen gang gjennomføre en eneste arbeidsdag, for eksempel.

 • Mikkel Mus

  Vi alle er ikke rasister selv om du er det. Ikke tillegg andre egenskaper du ikke vet om de har. Stråmann!

 • laysee

  Hvor mye tøv skal man egentlig lire av seg? Hjernens oppgave er å få deg til å føle egenverdi?? Er dette en hjemmesnekret versjon av Descartes hvor egenverdi er redusert til bekreftelse av væren og strippet for enhver sosial kontekst? Tjomlid burde isåfall publisere sitt funn, da den allmenne oppfatning er at oppfattelse av egenverdi er et resultat av samspill med andre mennesker.

  Mekanismene som Tjomlid irriterer seg over er ikke noe annet enn nødvendige for vår overlevelse. Uten dem hadde vi ikke klart å prossesere all informasjon eller sortere ut hva som er viktig. Mennesker som mangler disse forenklingsmekanismene diagnostiseres ofte som autister. Å korrigere output betyr ikke at det er feil med programvaren, tro det eller ei.

  Skeptikerne briljerer med sin kunnskapsløshet og mangel på kontekst. Skepsismen springer ut av erkjennelsesfilosofien, og dreier seg om vår begrensede mulighet til å erkjenne. Et sunt prinsipp som både utledet cogito ergo sum, og vår egen bygdeversjon; tro ikke noe av det du hører, og bare halvparten av alt du ser.

  Men dagens skeptikerskrotinger foretar en intellektuell saltomortale, nå er det faktisk vår egen hjerne som er universets målestokk: Det vi ikke kan skjønne, kan ikke eksistere!

  Legg til et snev av holistisk stormannsgalskap, «skeptikere tenker lenger og ser mer helhetlig» så blir dette lite annet en et pubertalt forsøk på å være intellektuell superhelt.

 • Mikkel Mus

  Selv om det er en statistisk signifikant at frpvelgere har dårligere utdanning enn andre, betyr ikke det at alle frpere har det.

 • hotellsjefen

  Det er ikke nødvendig for oss å forfordele våre nye landsmenn for å overleve

 • Ivan Hansen

  få se en link til det a! tror ikke en dritt på det du skriver..

 • Ivan Hansen

  hvis meg lovteksten som sier du må være så mørk i huden eller komme fra afrika for å ha rett på noe,
  så kan jeg vise deg lovteksten som sier du må være norsk statsborger for å ffå ting!

 • hotellsjefen

  Eksempel:
  Våre nye landsmenn har fortrinnsrett til en offentlig stilling om han har like kvalifikasjoner som en etnisk nordmann.
  Kom med lovteksten som sier at vi stiller likt.

 • Belhifet

  Her er en som tar Tjomlid på alvor.

 • Sophias

  Gratis førerkort, gratis tannlege, gratis rådyre tolker, gratis advokat, gratis barnehage, gratis parabol og gratis satelittkanaler så de kan se hjemlandets tv-kanaler, kortere opptjeningstid for full pensjon, osv.

 • Daniel Eriksen
 • Kalle

  Morsom du er :D Dårlig på både personangrep og dokumentasjon :D Er du tilfeldigvis en sånn en som tror på alternativ behandling og konspirasjonsteorier? :P

 • Kalle

  Når ble det trolling å stille relevante spørsmål og komme med saklige innspill?Er det lenge siden du bestemte det? :)

 • Kalle

  Så de får det samme som oss etniske nordmenn altså?Så bra :)

 • Alex Maroni

  Med masse fancy ord og liksom refleksjoner er ikke denne kronikken din særlig spennende og spesiell. Tjomlid, du her den svakheten at du ønsker å være så utrulig spesiell og unik, men problemet ditt er du har akkurat de samme meningene som 90 % av alle andre avissynsere. Store ord og overdrevne mange setninger redder deg heller ikke fra det faktum at du er utrolig bastant.

  «Jeg heter Gunnar og dette mener jeg. Alle som sier noe annet har feil.» Kan du ikke bare begynne med linjen neste gang?

 • Sajber

  Strengt tatt blir det ikke rasisme før meningene settes ut i live i form av diskriminering.
  Utover det, er det å sette ting i bås knyttet til overlevelse. Hva er farlig og hva er trygt?

  Eksempelvis er det ikke så rart at f.eks islam puttes i båsen med ting som er farlig med tanke på de grusomhetene vi ser nesten hver dag.

  Det hjelper lite med betryggende ord om at «islam er ufarlig». Det er erfaringene som tilsier hvilke båser vi putter ting i…
  Altså fullstendig naturlig.

 • Kalle

  Er seriøs jeg,er du som oppfører deg som ett lite barn og prøver deg på personangrep…Det er ikke trolling å stille relevante spørsmål og være saklig,selv om du sikkert har hørt det på nyhetsspeilet.no…Skal du prøve deg på å være voksen eller skal du fortsette med tullet ditt? :)

 • Sajber

  Så mye skriverier og ikke ETT eneste argument om hva saken gjelder.
  Pell deg ut av debatten til du har noe å bidra med annet enn stakkarslige personangrep.

  Jeg synes normal det er moro å se folk drite seg fullstendig ut i full offentlighet, men du forstyrrer debatten :)

  Prøv engang til. Prøve med noe saklig kanskje?

 • Kalle

  De som er imot Tjomlid har stort sett ikke annet enn personangrep og tull å komme med.Man blir vant til det,de driter jo bare ut seg selv :)

 • Sophias

  Venstresiden er rasister i kraft av at de mener at alle muslimer eller folk med mørk hudfarge må hjelpes og/eller unnskyldes og at andre regler gjelder for dem. Arabere er rasister fordi de mener de er bedre enn alle andre og hater negere. I tillegg har de mindreverdighetskomplekser overfor den hvite mann fordi dem ikke har fått utrettet noe positivt på 1000 år. Japanere er rasister fordi dem gjerne vil være hvitest mulig i huden og hater mørkhudede personer, men hater også hvite fordi i Japan har de restauranter for Japanese only. Russere hater negere og sånn kan vi fortsette.
  Tåpelig at bloggeren undertrykker og er flau over sine naturlige instinkter, det er ikke naturlig for en mann å ville ligge med en annen mann selv om homolobbyistene har fått mange til å late som de tror det. Det er unntakene som har den lysten, heldigvis!

 • Kalle

  «det er ikke naturlig for en mann å ville ligge med en annen mann selv om homolobbyistene har fått mange til å late som de tror det»
  Så det at mennesker har vært homofile i tusenvis av år skyldes lobbyisme?Er det derfor dyr også er homofile?Godt vi har sånne som deg til å opplyse oss :P

 • Sajber

  Venstresiden rasisme har aldri vært tydeligere enn med Lex Amelie.
  En skamplett….

 • Hejfaderittan

  Vi hvite er der vi kommer fra. :)

 • Kalle

  Da er du både forutinntatt og har veldig feil.Skal man bruke den tradisjonelle måten å måle intelligens så har jeg 125 i IQ.Jeg antar at du kaller meg dum siden jeg ikke er enig med deg og du vet ikke om andre måter å diskutere på enn å kalle andre dumme,siden det er sånn folk som deg pleier å diskutere… :)

 • Kalle

  Du er veldig morsom når du finner på ting om folk som ikke har ditt naive syn på verden :D Alltid like moro å lese hva du klarer å finne på,god underholdning ;)

 • ElonSlusk

  ..og du er sikkert ikke den dummeste!

 • Jenny Hansen

  Samtlige som er anmeldt for overfallsvoldtekter i Oslo de siste tre årene, er innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/–Innvandrere-bak-alle-anmeldte-overfallsvoldtekter-i-Oslo-5569378.html

 • Eivind Trana

  Min thailandske kone sa til meg en gang, da jeg hadde grepet en smule for mye ned i whiskyflasken: «Eivind, you think too much! » Jeg er fremdeles enig med henne ;)

 • snusmumrikken

  Har du kikket på vennelisten til venstreorienterte folk, på facebook? (Og visse legger ut mobbing av høyre/frp, nesten hver dag) Har observert at dem har betraktelig mindre venner av utenlandsk opprinnelse enn andre folk. Ja grovt regnet, under 1%.

 • Sajber

  Dersom du påstår at du ikke setter mennesker( og annet) i bås, er du garantert en løgner.
  Hvordan du agerer i forhold til denne båssettingen er en annen sak.
  Alle mennesker og dyr gjør dette.
  Det kan knyttes til instinkter og overlevelse.
  Det handler om å gjenkjenne hva som er farlig og hva som er trygt.
  Ikke veldig avansert. En primitiv mekanisme du finner hos dyr og hos hvert eneste menneske.

 • Sajber

  Kan ikke du vise statistikk på dette :)

 • Mikkel Mus

  Hva har det med å ha en forforståelse, sin egen hermeneutiske horisont, sine tilegnede og arvede holdninger og synspunkt med rasisme å gjøre?

 • snusmumrikken

  Skammelig. Hvor er Ottar, og alle kvinneforkjemperne? Jo, de betaler dyre advokater for å felle Thomas Seltzer… pga en sketch.

 • snusmumrikken

  Afrikavennen min sier det pga at de spiser seigt kamelkjøtt :)

 • Mikkel Mus
 • Veronika H. Drageid

  Det er heller ikke rart hvis kristne blir satt i bås med ting som er farlig. Tusenvis av uskyldige sivile dør når USA slipper bomber i hodene på folk med dronene sine.
  Alt kommer an på ditt eget utgangspunkt. «De andre» har alltid blitt demonisert, i alle folk og til alle tider.

 • Alex Maroni

  Gikk litt å person ja, men det er fordi jeg registrerer et gjennomgående trekke med Gunnar som skribent. Hvis jeg skulle ha gått igjennom hver av han sine påstander her hadde jeg sittet hele kvelden.

  Jeg sier han er bastant i sine meninger, slik han alltid er. Og jeg sier at denne kronikken egentlig ikke opplyser oss noen ting. Tjomlid kopierer bare det som er korrekte å si i norsk offentlighet og gjør det sitt.

  Var det for galt?

  «Jeg synes normal det er moro å se folk drite seg fullstendig ut i full offentlighet, men du forstyrrer debatten?»
  «Pell deg ut av debatten…»
  Jeg vett ikke hvem som er spydig her.

 • hotellsjefen

  Har du ikke fått med deg at USA er et multikulturelt samfunn?

 • Veronika H. Drageid

  Jeg synes Terry Pratchett sa det godt i Jingo: «No one ever thinks of themselves as one of Them. We’re always one of Us. It’s Them that do the bad things.» Man trenger ikke lese spesielt mye historie for å se at «de andre » demoniseres – til alle tider, i hele verden.
  Og nå kom jeg på at i bokserien Game of Thrones er basert på, heter fienden «the Others». G.R.R.Martin er en luring.

 • Trond Nilsen

  Her farer Tjomlid med klokke ord – som alltid. Han lister opp tre eksempler på preferanser han har og finner irriterende: ekkel mat, homofili, og at han er «rasist».

  Jeg vil også liste opp irriterende preferanser jeg har, og som jeg skulle ønske at jeg endre på:
  1. Ja, jeg innrømmer det. Jeg foretrekker fotball framfor håndball. All logikk tilsier at håndball er mer spennende med raske pasninger, og hvor hvert eneste kast kan snu kampen på hodet.
  2. Jeg et også et miljøsvin. Jeg foretrekker bil framfor buss. Bilen bruker bensin mens bussen bruker diesel, men det er ikke derfor jeg liker bilen. Jeg nyter kjøreturen til jobb med P2 og kaffe, framfor å sitte tett i tett med fremmede. Om jeg får sitte da.
  3. Jeg sitter og tisser istedet for å stå.
  4. Jeg liker Audi bedre enn Mercedes.
  5. Jeg misliker ekstreme sosialister.
  6. Jeg liker sushi bedre enn norsk mat.

  Er ikke så mye jeg kan gjøre med disse preferansene. Jeg er den jeg er, jeg føler det jeg føler. Tror den kloke Tjomlid forstår meg når jeg sier at jeg ville foretrukket å ikke ha noen preferanser. Så kunne jeg hatt sex med kvinner og menn. Gamle og barn. Mennesker og dyr. All species united liksom. Jeg kunne trykt et par taranteller i trynet istedet for en sjokoladeplate når jeg koser meg foran TV. Jaja…

 • hotellsjefen

  Det er riktig, jeg ser på meg selv som hverken afrikaner eller muslim.

 • Veronika H. Drageid

  Dette kommer sikkert som et sjokk på deg, men det fins faktisk ganske mange sekulære/ateister i arabisktalende land. Og det er til og med en stor andel mennesker fra arabisktalende land med universitetsutdannelse. Og utrolig nok, så er det enn minoritet i vårt eget land med middelaldermennesker. De fleste har hvit hud, lav utdannelse og stemmer FrP.

 • Cidel Fastro

  Overfallsvoldtekt er bare brøkdel av overal voldtekts statistikken hvorfor holder Norge tyst angående hvem som overrepresenterer barne mishandlinger i Norge? Etniske Nordmenn topper voldtekter i hele Norge. Men siden overgriperen ikke er mørk så jager selv politiet jenter hjem og svikter flere barn som blir utsatt for overgrep.

  Hypocrisy at its best.

 • Cidel Fastro

  Der tar du nok feil Japanere har en langtid forhold med Indiske og selv Tyske folk grunnet andre verdenskrigen. Japanere har nok nasjonalist grupper men selv de elsker nazi tyskland og India siden de sto med Japan. Kinesere gjør en investering i Afrika Europeere aldri har fått til og flere afrikanere er mer positive til kina enn Europa. Arabere er rasister helt riktig men selv disse araberne vi ser idag er ikke engang ordentlige arabere for de virkelige arabere var mørke.

 • laysee

  Det blir en eneste stor saus av rått og røte, meninger, teorier, og utledninger med begrepsapparat etter innfallsmetoden.

 • Cidel Fastro

  Japan gir ikke asyl men likevel er flest innvadrere i japan fra Brasil og India og Korea.

 • MasterChief

  Følte deg truffet tydeligvis. Stakkars!!

  Jeg tviler på at våre importerte middelaldermennesker stemmer FrP.

 • Comrade Pootie

  De lave forventningers rasisme er en noe som preger venstre fløy i det meste de gjør. Trangen til å finne en minoritet de kan representere, beskytte og marsjere i tog for er sterk hos hos sosialisten, noe som illustreres fint ved protestene deres eller helligdagene deres som feks. 1 Mai, der LGBT, kvinnefronter, Palestinaaktivister. antikapitalister og kommunister og andre
  «utsatte grupper» forener krefter for å sammen bekjempe islamofobi og retten til å gå med burka….At mange av kampsakene står i sterk strid med hverandre ser ikke ut til å legge noen demper på initiativet.

 • Boelgedal

  Ja, massen i føttene var mindre. Lettere å flytte. Raskere.

 • hotellsjefen

  Det er rasistisk å stigmatisere nazister.

 • MasterChief

  Sier du som stempler folk som rasister helt uten grunnlag.

  Patetisk.

 • Comrade Pootie

  Oss/dem finnes i så uendelig mange kombinasjoner og situasjoner. Jeg tror neppe det er mulig å avdoktrinere det sånn uten videre. Man støter på det hver dag i litt mindre skala.

 • Erik Nissen

  Arabere er vel ikke rasistiske, de liker bare ikke mørkhudete, det gir mindre status å være mørk i huden. Det er ikke rassistisk, det er deres kultur.

 • Mikkel Mus

  det er dine ord, du sier det selv i innlegget ditt: «vi er alle rasister» inkluderer ikke det deg?

 • Boelgedal

  Fordommer har vel sin årsak i hva vi har erfart og ikke minst hva vi har hørt om de forskjellige folkeslagene. Vietnamesere er iherdige, lærevillige og arbeidsvillige. Det tror jeg på. Jeg kjenner ikke mange vietnamesere – bare 1 faktisk. Men hun passet fint inn i denne «rollen».
  Mannlige somaliere er det motsatte av min beskrivelse av vietnameseren. Tror jeg, fordi det har jeg hørt. Problemet er at jeg ikke kjenner en eneste somalier. Derfor er mine FORDOMMER utelukkende tuftet på hva jeg har hørt fra andre.

  Men når mange andre mener det samme som jeg selv har erfart om en gruppe da blir fordommene sementert. Og jeg er overbevist om dette.

 • Boelgedal

  Nei, det er det ikke. Det er politisk riktig å stigmatisere dem så her kan du ikke si sånne ting som dette.

 • MasterChief

  Vi er alle «rasister».

 • hotellsjefen

  Jeg har hørt at kommunismen har utryddet 100 millioner mennesker, men likevel så aksepterer vi kommunister på stortinget. Er ikke det et paradoks? Det neste blir vel at vi får IS på stortinget.

 • Comrade Pootie

  Det klart mest multikulturelle faktisk. Ingen land har i nærheten av USA sine tall når det gjelder antall ekteskap og barn mellomraser/etnisiteter

 • hotellsjefen

  Det går fint an å være nazist uten å praktisere det.

 • Mikkel Mus

  Jeg sympatiserer ikke med den radikale delen av venstrefløyen, og jeg ber deg slutte med stråmannsargumentasjon hvis du vil bli tatt seriøst.

 • MasterChief

  Politisk riktig??????

  Hva i huleste mener du?

  Venstresiden er full av nazister, altså sosialister med et brennende jødehat. Er det ikke derfor AP/AUF og SV/SU støtter terrororganisasjoner som har jødeutryddelse og utslettelse av Israel som mål?

 • Pelle P. Olsen

  Det er vel også «statistisk signifikant» at folk som har gjort det bra i livet, ikke bare i Norge, men i hele verden, har lavere utdannelse. Thon, Fredriksen, Røkke kan nevnes av norske representanter for lavt utdannede. De fleste på Stortinget er forresten også lavt utdannet.

 • Boelgedal

  Jo, men man må skille det som det er politisk riktig å mene (også uten å praktisere) og alt det andre.
  Til venstre for midtstreken finner du det politisk riktige – til høyre finner du det uspiselige.

 • Boelgedal

  Til venstre for midtstreken finner du det politisk riktige – til høyre finner du det uspiselige.

 • hotellsjefen

  Så hva er forskjellen på nazisme og kommunisme? Kommunismen har drept ca 100 millioner mennesker og er så langt til venstre som du så kommer.

 • Ivan Hansen

  hahaha, ja du kan dikte du!

 • Ivan Hansen

  og når skjer det? 68 prosent lavere sjanse for jobbintervju med helt like (falske) CVer på et norsk og et utenlandsk navn!

 • Comrade Pootie

  Hva gjør man om noen mikser nazisme og en religion sammen til en «trosretning» og får beskyttelse av religionsfriheten? Med de nye, svært brede rasismedefinisjonene (enhver form for diskriminering mot en minoritet) ville vel forsøk på å bekjempe det bli rasisme også.

 • hotellsjefen

  Loven er rasistisk.

 • MasterChief

  Nazister er sosialister/kommunister som hater jøder. I Norge er det flust av dem.

 • hotellsjefen

  Ja, i praksis så er nazisme og kommunisme det samme.
  Forskjellen er at i Norge så aksepteres kommunister.

 • Mikkel Mus

  gjort det bra? tenker du på høy inntekt?

 • MasterChief

  Jeg har lest nok av dine innlegg til å gjøre en riktig konklusjon. Du er en venstreekstremist.

  At du ikke tar meg seriøst plager meg fint lite.

 • Mikkel Mus

  Du fortsetter med stråmennene dine.

 • MasterChief

  Ja, hvis du mener at statlig undertrykkelse er det riktige og at personlig frihet er uspiselig, så har du nok rett.

  De fleste oppegående og selvstendige mennnesker mener det motsatte.

 • Comrade Pootie

  Høyre/Venste-aksen er ikke noen god pekepinn. «Sentrum», feks som folk gjerne forestiller seg at er i midten som en slags sone der politikken er tatt fra høyre og venstre og en egen retning er jo ikke i virkeligheten en middelvei mellom høyre og venstre. Senterpartiet, KRF og Venstre er tre vidt forskjellige partier uten noen felles «sentrumstamme» politisk.

 • MasterChief

  Du aner tydeligvis ikke hva stråmannsargumentasjon er. Ikke bruk ord du ikke forstår betydningen av, du bare blottlegger ditt manglende intellekt.

 • Ivan Hansen

  loven finnes ikke..

 • hotellsjefen

  Med andre ord så er det offentlige rasistiske i stillingsannonsen og da bryter de loven.

 • MasterChief

  Dikte???

  Fakta er tydeigvis noe du ikke klarer å forholde deg til. Det er litt synd.

  For deg.

 • hotellsjefen

  De kaller seg sentrumspartier sånn at de står fritt til å velge hvem de vil hoppe til sengs med.

 • Mikkel Mus

  de ligger vel ganske i sentrum i forhold til privat/ offentlig regulering, kommunisme/ kapitalisme, fellesskap/ individualisme…

 • hotellsjefen

  I motsetning til Høyre?

 • Tom Bola

  Er alt som avviker fra dine tolkninger og ditt idealbilde av virkeligheten, mer påvirket av emosjoner og mer feil? Hvorfor tror du at din skepsis og fornuft når lenger når lenger enn for de som er uenige med deg og sier at de også bygger på fornuft og vitenskaplige begrunnelser?

 • Aksiomet

  Afrikanere og folk fra midtøsten har generelt mye lavere IQ enn hvite folk. De er også mye mer aggressive. Derfor klarer de ikke å lage fungerende samfunn, men må «flykte» hit til vesten, og forsure våre samfunn i en slik grad at nevnte samfunn ligner mer og mer på det de «flyktet» fra. Ironi er en tispe.

 • Mikkel Mus

  Høyre ligger vel en del lenger til høyre i forhold til de parametrene.

 • Comrade Pootie

  Mye av grunnen til det ligger i andre verdenskrig. Etter nazistene var bekjempet var ingen lystne på en ny krig, så det ble aldri tatt noe oppgjør da det trengtes. Derfor Sovjets rolle fra starten av krigen da de samarbeidet med Hitler ble dysset ned også.

 • Et par anekdotiske eksempler beviser ingenting. Mark Zuckerberg, Bill Gates, Larry Page, Sergey Brin har alle høy utdannelse. Tror ikke du finner noen studier som viser at det du sier stemmer innenfor det man kaller statistisk signifikans.

  At stortinget har lav utdannelse forundrer meg ikke. Det er ikke et sted man jobber seg inn hvis man har en strålende karrieremulighet i det private. Du tjener ekstremt mye bedre (og har mye bedre autonomi som leder) i næringslivet.

 • hotellsjefen

  Forskjellen er ubetydelig, kun detaljer.

 • MasterChief

  I Norge er det politiske «sentrum» så langt til venstre at såkalte «høyrepartier» som FrP blir betraktet som renspikkede sosialister/kommunister i f.eks USA.

 • hotellsjefen

  Jo, hvorfor angripes ikke norske kommunister på samme måten som norske nazister blir?
  Den grusomme ideologien står fortsatt sterkt i Norge, det er et paradoks.

 • Mikkel Mus

  Du tilegner meg meninger jeg ikke har, ergo stråmann.

 • Comrade Pootie

  Et landbruksparti, et kristent parti opptatt av «verdier» og et liberalt parti representerer ikke noen egen retning politisk

 • Det stemmer ikke i det hele tatt. Se f.eks http://www.dailymail.co.uk/news/article-2325502/Map-shows-worlds-racist-countries-answers-surprise-you.html Og om rasisme er en del av kulturen, er det like fullt rasisme.

 • Comrade Pootie

  Jepp. I europeisk målestokk ligger FRP nesten i sosialdemokrat-land og i USA ville FRP sporenstreks fått merkelappen kommunister, men i Norge er sentrum så sosialdemokratisk at de ytterst på venstre fløy ser på FRP som nazister.

 • MasterChief

  Nei, det gjør jeg ikke, ergo ingen stråmann.

 • MasterChief

  Ja, det er korrekt.

  Men, at nazismen tilhører høyresiden får du ikke meg med på.

 • Når ble nazister en egen rase? Det memoet fikk jeg ikke…

 • hotellsjefen

  Det er fordi at du ikke har fått med deg at rasismeparagrafen dekker langt mer enn bare raser.

 • laysee

  Du er faktisk ganske uvitende når du vektlegger IQ. Det er en egenskap som hadde sin glanstid på 80-tallet, men som man idag bryr seg lite om.

  De første sivilasjonene oppsto i Midtøsten.

 • MasterChief

  Når ble muslimer en egen rase??

  Skepsis til islam er jo å anse som rasistisk her i PK-land.

 • hotellsjefen

  Afrika.

 • Pelle P. Olsen

  Hverken Bill Gates eller Mark Z. har høy utdannelse, de er begge drop outs. Samme med Steve Jobs. http://content.time.com/time/specials/packages/completelist/0,29569,1988080,00.html

  De rikeste og mest vellykkede menneskene i verden har lav eller ingen utdannelse. Det kommer naturligvis an på hvor vi legger listen, men allerede blant de nevnte navn er to grunnleggere av hvert sitt selskap som på ulike tidspunkt har vært verdens mest verdifulle selskap.

 • MasterChief

  Vel, de første spor av mennesket ble funnet i Afrika, men hvor siviliserte de var er et annet spørsmål.

 • hotellsjefen

  Omtrent like siviliserte som de som utvandret til midt-østen vil jeg tro.

 • Erik Nissen

  Ser ut som du har rett, de er rasistiske, men de liker vel oss med hvit hud, ellers ville dem vel ikke ha strømmet hit?

  «The Middle East, which is currently dealing with large numbers of low-skilled immigrants from south Asia, seems to be a hotbed of racial tension, however.»

  Lurer på om de som synes synd på mørkhudete, kommer til å våkne en dag, da blir det synd i de.

 • Fioler

  Er det ikke nettopp et tegn på en kognitiv skjevhet når man blander snørr og barter i den grad Tjomlid gjør her? Rasisme og gruppegeneralisering, f.eks. Ikke nødvendigvis det samme.

 • Comrade Pootie

  Trolig fordi hele det røde spekteret politisk i Norge har sitt utspring i Arbeiderpartiet fra tiden like etter Kommunismen ble etablert i Sovjet. AP ble «tilfeldigvis» radikalisert rundt den tiden, trolig med god hjelp av folk fra Sovjet, og hele den norske venstresiden i dag består av samme AP og SV/Rødt som en gang for lenge siden var de mest radikale i AP og brøt med partiet.

  De har nok ryggen til hverandre

 • Mikkel Mus

  du skriver: «i følge dere venstreekstreme, » er ikke det å tilegne meg politisk ståsted, som du ikke kan vite noe om.

 • Mikkel Mus

  nei, de er tre forskjellige parti, med tre ulike profiler, men aller er i sentrum rent ideologisk i forhold til offentlig/ privat, samfunnsøkonomi, etc.

 • Jens Kristian Aksnes

  Hvorfor i all verden skulle det være noe galt i å være rasist??

 • Mikkel Mus

  Han godeste Tjomild surrer og blander fordomer med stereotyper, arv og miljø, holdninger og verdier med rasisme. Han har et begrepsbruken drar han fra tomme luften uten noen form for teoretisk forankring.

 • Steffan13

  Hvis du mener det Tjomlid er du vel enig i at tid ikke eksisterer? Menneskenes hjerne trenger kun tid for å sette hendelse B C og A i logisk rekkefølge for at historien gir mening. Tid varierer på de magnetiske kreftene, så tid er kun relativt for den som opplever den.

 • Comrade Pootie

  Grunnen til at vestlige land har mye høyere snitt-IQ enn afrikanske land er nok fordi vestlige land har mange hundre års forsprang med etablerte og organiserte samfunn med mangeårig skolegang og spesialisering. IQ går jo i arv. I alle fall delvis.

 • Jens Kristian Aksnes

  Så har de vel automatisk trening med å springe fra politiet også da.

 • Fioler

  Ja, jeg synes dette var intellektuelt slapt, for å være ærlig.

 • hotellsjefen

  Hovedsakelig så er det riktig ernæring som gir høy IQ.

 • Pelle P. Olsen

  Det er vel et relativt godt etablert faktum at menn og kvinner tenner på hverandre av genetiske årsaker. Når det gjelder seksuelle avvik som homofili, pedofili, nekrofili, SM, og så videre, så kan det tenkes at det er en sosiokulturell komponent der. Det kan også være en genetisk feilkoding. Eller noen rammede individer kan ha en genetisk feil, andre kan ha en miljøavhengig utviklingsforstyrrelse.

 • Harald Olsen

  Mulig afrikanske menn er flinke til å løpe, men hvorfor er de ikke like flinke i sjakk ?

 • Mikkel Mus

  Ja du er inne på noe, IQ- tester er ikke kulturnøytrale, og man vil få ulike resultat ut fra kulturelt ståsted, og har på så måte lite med reel kognitiv kapasitet å gjøre.

 • Fioler

  Ding an sich, ding für mich. Det hender jeg tviler på om Tjomlid har lest sin Kant.

 • Comrade Pootie

  Det er ikke noe ideologisk sentrum i den forstand at det gir mening satt i midten på en høyre/venstre-akse.

 • Boffifis1

  Tror jeg har lest at afrikanere har lengre ben og kortere overkropper, mens nordmenn har kortere ben og lengre overkropper.

 • Mikkel Mus

  ideologisk var kanskje feil ord for å beskrive dems felles holdning til de parameterne nevnt ovenfor.

 • Pelle P. Olsen

  Mennesker har blitt født med genetiske feil i tusenvis av år, det er ikke naturlig av den grunn.

 • Mikkel Mus

  kultur muligens?

 • laysee

  IQ er langt på vei bare en måling som er tilpasset våre egne egenskaper. Derfor bryr man seg lite om det idag. Det er forøvrig litt betent at afroamerikanere i USA har lavere IQ enn hvite, selv i middelklassen.

 • hotellsjefen

  IQ er en målestokk på hvor intelligent du er. En IQ test er ikke rasistisk.

 • Comrade Pootie

  De har funnet sammen og dannet regjering, men «sentrum»-politikk er det få som klarer å gi eksempler på. Altså noe som kjennetegner alle de tre sentrumpartiene (kanskje 4 med MDG).

 • Pelle P. Olsen

  Noen tror, feilaktig, at egenverdi er en oppfatning av egen verdi. Men det er en opplevelse av den verdi du har for andre, ikke deg selv. Og en slik opplevelse kan bare skje i en relasjon til andre, naturligvis. Du har helt rett.

 • Mr_ZZZ

  «Tid varierer på de magnetiske kreftene, så tid er kun relativt for den som opplever den.»
  Kan du forklare dette?

 • Cidel Fastro

  Du mp vite at de fleste påstandene der det hevdes at det henger Japanese only skilter er som regel bare tull. Flere av bildene som framtiller slik er redigerte, har selv vært i Japan og ikke opplelvd no spesiellt rasisme. Noen japanere er ultra najosnalistiske og selv de elsker Nazi Tyskland og India pga allianse i ww2.
  Arabere er rasister er helt sant har vært i Dubai og Qatar og dermed er Arabere kjempe intolerante til fremmed arbeidere. Likevel er det sjokkerende at Amerikanere får mest respekt og best behandling.

 • Mr_ZZZ

  Jeg vet ikke hvor mange IQ tester du har tatt. De jeg har tatt tar utgangspunkt i tillært kunnskap. Derfor er de ikke et godt mål på medfødt intelligens.

 • laysee

  Nei, en IQ-test måler bare en smal del av intelligens. Mennesker med høy IQ kan gjerne mangle humoristisk sans, evne til å verdsette kunst, mellommenneskelig forståelse og egenskaper når det gjelder kommunikasjon, etc. Tvert imot, mennesker med svært høy IQ har ofte mangler på sosiale områder. Derfor man f.eks i ansettelsesprosesser har gått bort fra IQ, og heller vektlegger EQ, emosjonell kvotient.

 • Pelle P. Olsen

  Det er påfallende at afrikanere kun er bedre i idrettsgrener som krever fysikk og ikke taktikk, egenskaper som enkelt lar seg manipulere ved doping.

 • hotellsjefen

  Ingen kan benekte at det er bedre å ha høy IQ enn lav.

 • Pelle P. Olsen

  Kall det hva du vil, men det er nokså åpenbart at den hvite mann har ett eller annet som gjør at denne rasen har vist seg overlegen når det gjelder å danne sivilisasjoner, og holde dem gående i stadig vekst og velstand.

 • Comrade Pootie

  Jeg har ikke 100% trua på IQ som noen målingsenhet jeg heller, omen det er mye som tyder på at Afrika henger etter resten av verden. Jeg tror det skyldes årsakene jeg nevnte over.

  Det er egentlig veldig betent hele temaet.

 • Comrade Pootie

  En moderat nazist?

 • Jenny Hansen

  «Etniske Nordmenn topper voldtekter i hele Norge. » kan du gi meg noen kilder på dette?

 • hotellsjefen

  Eller en stemmegiver til et nazistisk regime.

 • Ivan Hansen

  nei for det skjer ikke.. du dikter.

 • Ivan Hansen

  igjen, du dikter så hardt at du tror på det sjøl. blitt forvirra av å sniffe bensin fra mopeden din eller bygdegutt?

 • MasterChief

  Vel, så lenge du gir uttrykk for å være en venstreekstremist må du tåle såpass

 • MasterChief

  Jeg er født og oppvokst i tjukkeste Oslomabad, så bygdegutt er jeg neppe.

 • babelfisken

  Du kjenner åpenbart ingen av ideologiene. Kommunismen er jo rett og slett en vakker tanke, den fungerer bare ikke. Ingen av de kommunistiske eksperimentene har vært i nærheten av faktisk kommunisme. Derimot har de erstattet den med nye ideologier og til dels grusomme styresett. Men ideologien i sin opprinnelige form er det ikke mye grusomhet i.

 • Rettpa Rattata

  Ja, du er rasist. Dere som alltid skal behandle folk som er «mørke i huden» med silkehansker. Dere anser de som svake mennesker. Jeg er en «rasist» fordi jeg behandler de som vesener på lik linje med alle andre, og det er tilsynelatende verre. For eksempel er afrikanere mindre intelligente enn japanere, men japanere er også mørke i huden, de er ikke hvite. Men hvorfor er deres kultur og tradisjon så mye mer tiltalende og beundringsverdig enn en eritreer? Dersom man koker hele debatten ned til sin mest konsentrerte form, så handler det ikke om rasisme, men om det rasjonelle, om virkeligheten, om det som er godt og bra, og det som ikke fungerer og det som er dårlig, som ødelegger.

 • babelfisken

  Enn så lenge er den jo så kort at den ikke er verd å nevne. Du klarte ikke en eneste. Ja ja. ingen fordeler altså.

 • hotellsjefen

  At staten «eier» deg er ingen vakker tanke, den er bare grusom.

 • laysee

  Har du veldig høy IQ så har du ofte problemer. Gründermillionærer i USA har IQ under snittet.

 • Knut Konsulent

  IQ måler logisk sans. Hvor fant du at Afrikanere og folk fra Midt-Østen har lavere IQ enn folk fra Europa?

 • hotellsjefen

  Det er godt dokumentert.

 • babelfisken

  Problemet er bare at ingen andre vanlige ser noen som hever seg over andre her. Du lager deg en stråmann som du øser bitterhet over. Hvordan det skal kunne være noe positivt begriper jeg ikke.
  På meg ser det ut som om du begraver deg selv i falsk selvmedlidenhet og bitterhet mot de du ikke forstår.

 • hotellsjefen

  Har du veldig lav IQ så har du ofte problemer.

 • babelfisken

  Nei, det stemmer ikke. Du kjenner åpenbart ikke ideologien.

 • hotellsjefen

  Teori og praksis er to forskjellige ting. I praksis så er kommunisme en grusom ideologi.

 • Knut Konsulent

  Jeg er ganske sikker på at Stalin ikke har så mye med den opprinnelige tankegangen til kommunisme å gjøre. Hvem er kommunist på Stortinget?

 • Ivan Hansen

  tydeligvis ikke oppvokst på rette sida av elva.. tåsen er ei bygd i byen :P

 • laysee

  For tidlig å si noe om, juryen er ute. Vi har holdt det gående i 500 år, med godvilje. Andre sivilisasjoner har vart betydelig lenger.

  Nå overtar Kina som verdens økonomiske lokomotiv.

 • babelfisken

  Ideologier er ikke praktiske. Du rører sammen og vil så gjerne gi noen påståtte kommunister på tinget skylden for Stalins herjinger, PolPot og Mao. Det er like relevant å gi meg skylden for stalins jødeutryddelser ettersom jeg er en sosialist, vel å merke etter de mørkebrunes definisjon der hele tinget består kun av sosialister.
  Teori og praksis er to forskjellige ting og å kalle seg blå holder ikke mot de mørkebrune og svarte. Da er alle andre blodrøde og altså omtrent som om hele tinget besto av IS.

 • Jegermeistern

  I følge et dansk program for noen år siden, undersøkte man alle mulige faktorer, for å prøve å finne ut hvorfor løpere fra Øst-Afrika dominerer på langdistanse. Man lot europeere bo og trene i Kenya i årevis, og kenyanere i Europa – men forskjellen var der.

  Så undersøkte man «volumet» av leggen/ankelen/foten til løperne – og fant en klar korrelasjon mellom slank/tynn nedre del av beinet, og prestasjoner i langdistanseløp. Forholdet var det samme, uansett «rase»/nasjonalitet/bosted. Men det var en mye større del av populasjonen i Øst-Afrika som hadde «tynne» bein, i forhold til de fleste andre delene av verden.

 • Thomas Olsen

  Hvor har du det fra at dagens arabere ikke engang er ordentlige arabere og at de virkelige araberne var mørke?

 • jostein Bjoerkmo

  Skal være glade for at hvite løper saktere. Ellers hadde det vel vært rasistisk :)

 • Balalaika

  Det slår meg at det er selvtillit som har brakt verden «fremover» – og ikke selvinnsikt…

 • Balalaika

  Nettopp – og de konkluderte med at noen av de danske ungdommene de sammenliknet til og med hadde raskere muskelfibre, men ren fysikk i form av fordeling av muskelmasse,vekt og «arm» stod i veien for at de skulle vinne – mest økonomiske forhold mellom kraft x arm x vei vant…

 • Grensen går ved der»antirasistene» har politisk vinning på å anklage andre for rasisme. Dvs inkludert artikkelforfatteren. Hans rasisme er bedre enn andres må du vite.

 • Balalaika

  I tillegg til at den massen som var der var av en fordelaktig type mht å utvikle kraft/fremdrift…

 • Balalaika

  Og det var vel dette det omhandlet såvidt jeg husker:

  Hvordan du presterer over lange distanser er altså bestemt av hvor høyt oksygenopptak du har, hvor høyt intensitetsnivå (prosentandel av maksnivå) du klarer å opprettholde over tid, og hvor effektivt du bruker energi mens du løper.

  Men hvilken av disse tre er det som gjør at det er akkurat Øst-Afrika som avler frem eliten?

  Handler ikke om høyden

  Walter Schmidt, professor ved University of Bayreuth i Tyskland, har fokusert sine studier på oksygenopptaket.

  Walter Schmidts studie har stukket hull på teorien om at det er høyden som gjør kenyanerne gode.

  Kenyanere vokser opp i høyden – hovedstaden Nairobi ligger 1800 meter over havet.

  Tanken er derfor at kenyanernes kropp kompenserer for lavere oksygennivå med en større kapasitet for å ta opp oksygen, og at de derfor kan løpe på høyere intensitet og over lengre tid uten å utvikle melkesyre og slite seg ut.

  Etter forsøk med 10 kenyanske og 11 tyske eliteløpere, som ble trent over 12 uker, og ble testet underveis på både oksygenopptak, hemoglobinnivå i blodet og hjertestørrelse, var imidlertid konklusjonen entydig:

  – Kenyanernes dominans skyldes ikke høyere eller bedre oksygenopptak hos løperne – de har verken mer hemoglobin i blodet, eller større hjerte enn europeiske løpere, konkluderte Schmidt.

  Kenyanerne og tyskerne reagerte stort sett likt på de forskjellige treningsprogrammene de ble utsatt for, og de fikk samme effekten av å trene først i høyden i Kenya, for så å flytte treningen til Tyskland.

  Når de trente i lavlandet, hadde heller ikke kenyanerne noen fordel i oksygenopptaket i forhold til tyskerne.

  Sammenlignet smågutters utvikling

  Dermed står det to faktorer igjen i ligningen – hvor lenge man kan løpe på maksimalt nivå, og hvor mye energi du bruker.

  For å finne den riktige faktoren har Henrik B. Larsen, som til daglig jobber ved The Copenhagen Muscle Research Center, gjort en lignende undersøkelse som Schmidt, men med et nytt segment:

  – Vi sammenlignet resultatene av trening hos topptrente utøvere fra Danmark og fra Kenya, og utviklingen og resultatene til utrente kenyanske og danske gutter, forklarer han.

  Disse gruppene ble trent for å oppnå maksimale resultater over lang distanse. Fremgangsmåten var mye av den samme som i Schmidts forsøk, der man testet forskjellige aspekter av fysikken gjentatte ganger gjennom perioden.

  Dette forsøket ble avsluttet med en konkurranse mellom de to guttegruppene – der de kenyanske guttene vant klart.

  Bedre løpeøkonomi

  Og sammenligningen av testresultatene til de to gruppene viste en viktig forskjell:

  Henrik B. Larsen har funnet at forskjellen ligger i leggen.

  – Kenyanerne, både de topptrente og guttene, hadde alle bedre løpeøkonomi enn de danske utøverne, fortalte Larsen under symposiet.

  – Bedre løpeøkonomi betyr at de kenyanske løperne bruker mindre energi (rundt ti prosent) for å løpe for eksempel en kilometer, enn hva danske løpere ville brukt, forklarer han til forskning.no.

  Det er sannsynlig at en slik forskjell i energibruk skyldes kroppssammensetningen til utøverne. Larsen målte derfor deltagerne i studien fysisk – og fant en markant forskjell mellom de to gruppene:

  – Fysisk sett var de kenyanske guttene tynnere, med lavere KMI (kroppsmasseindeks) enn danskene, men de hadde lengre bein enn sine motparter, forklarer han.

  400 gram gir utslaget

  Imidlertid er det slik at lengre bein vil bety en større pendel når man svinger beina mens man løper, og også at økt beinlengde vil bety økt vekt. Dermed skulle man tro det krevde mer energi enn for kenyanerne å svinge de lange beina.

  Forskerne målte derfor også beinfysikken til danskene og kenyanerne, med den såkalte «vannstøvelen». Det går ut på at man, i tillegg til vanlige mål, bruker vannet som renner ut når man stapper foten ned i en full beholder, til å regne ut volumet og tykkelsen av foten.

  Og det er nettopp her man finner forklaringen på kenyanernes resultater:

  – Beina deres er lengre, men leggene har likevel mindre volum, og en lavere gjennomsnittstykkelse enn de danske guttenes bein, forteller Larsen.

  Et gjennomsnittlig kenyansk bein er hele 400 gram lettere enn en danskes bein.

  Ved å legge på deg bare 50 gram rundt ankelen, vil energiforbruket ditt gå opp med én prosent, forklarer forskeren. Med 800 gram mindre å drasse på i gjennomsnitt, er det derfor naturlig at utslaget i energiforbruket vil bli betydelig.

  Stort potensial i Afrika

  Dermed er det kanskje en gang for alle avgjort hvorfor østafrikanerne dominerer i forhold til europeerne.

  Men forskningen er ikke over. Det gjenstår blant annet å finne ut om det er forskjell, ikke bare mellom østafrikanere og europeere, men også mellom østafrikanere og utøvere fra andre land på samme kontinentet.

  I dag foregår mye av rekrutteringen og satsingen på afrikanske langdistanseløpere i Kenya og nabolandet Etiopia, men også andre afrikanske land har i det siste begynt å produsere utøvere som hevder seg helt i toppsjiktet.

  Larsen har ikke selv undersøkt denne forskjellen, men han har tenkt på det:

  – Jeg tror det finnes mye potensial i de andre afrikanske landene, som ennå ikke er utnyttet, sier han.

  For oss skandinaver ser det imidlertid mørkt ut når det gjelder å komme i verdensklassen på lange distanser. Det finnes nemlig noen ting som ikke kan trenes:

  – Løpeøkonomien kan trenes opp, men hvis man skal nå kenyanernes nivå, skal man sannsynligvis ha samme kroppsform som kenyanerne, sier Larsen.

  – Er det noen gang mulig å få skandinaviske løpere generelt opp på samme nivå som de kenyanske?

  – Det er meget urealistisk.

  Referanser:

  Symposium: The physiology of east and north African runners. Fredag 26. Juni, ECSS. Leder: Hans-Hermann Dickhuth

  Larsen, Henrik B. (2002) Why are Kenyan runners superior? Artikkel fra playthegame.org

  Må gi kred til han som skrev dette også:

  http://vgd.no/sport/sykkel/tema/1726925/tittel/17-etappe-bagneres-de-luchon-peyragudes/innlegg/36086427/

 • Anders Pedersen

  Jeg lurer på hvordan Tjomlid kan påstå at massemedia er uavhengige og rettferdige I sin dekning når det er ren fakta at de er eid av noen få, men mektige selskaper og at de pusher diverse agendaer etter som hvordan deres eiere vil ha det.

  Det er en rimelig vill konspirasjonsteori å hevde at det ikke finnes maktmisbruk I vestlig massemedia, industri og myndigheter.

  Alternativ medisin? Hva er det? Det som er brukt I tusenvis av år eller det kjemiske vi har brukt de siste hundre?

  Men jeg tipper du hevder at legemiddelindustrien ikke er opptatt å tjene penger og at store stygge Russland må bombes med demokrati av vestens helter.

  Du har rett Tjomlid. Du er blindet av din egen hjerne.

 • tore

  Selektiv persepsjon; man tar til seg informasjon som bekrefter meninger og holdninger man allerede har og ignorerer den som taler imot. I mitt tilfelle forsøker, understreker forsøker, jeg å jobbe imot denne verdifellen. Men det er ikke så lett når statistikken forteller oss at ikke vestlige innvandrere koster samfunnet mye (initielle utgifter ca 4 mio pr innvandrer, kilde SSB), det er høyere andel utlendinger relativt sett i norske fengsler, tvangs/arrangerte ekteskap er et fenomen knyttet til mennesker med ikke vestlig bakgrunn, likeså med kjønnslemlestelse. Likestilling er ikke noe spesielt fremtredende tema blant våre nye landsmenn med ikke vestlig bakgrunn. Homofili er noe som de fleste med bakgrunn fra Asia, Midtøsten eller Afrikanske land har problemer med. Listen ikke uttømmende. Gjør selektiv persepsjon meg blind for at det finnes mennesker som har diamentralt forskjellige holdninger/levesett OG som har ikke vestlig bakgrunn? Kanskje, men det er jo noen tall, observasjoner og dokumentasjon også som taler i retning av at det er på sin plass med en viss skepsis til våre nye landsmenn. Det er uavhengig av hudfarge, men religiøs og kulturell ballast spiller jo en rolle. Så hvor vil jeg? Er jeg et nettroll som i kommentarfeltene forteller im min skepsis/motstand mot ikke vestlig innvandring? Kanskje jeg er lider av å være realist fremfor sykdommen selektiv persepsjon? Det er også mulig endel andre mennesker både i det politiske miljøet og i avisredaksjonene bør kaste et blikk på sine holdninger i innvandringsspørsmålet.

 • WTFJesus
 • tore

  Tror kulturell og religiøs bakgrunn er det som påvirker ikke selve begrepet rase. Rase ble vi ferdig med i 1945. Den ikke vestlige bakgrunnen. Det å være født og oppvokst utenfor den vestlige kulturkrets det ut til å spille en stor rolle.

 • tore

  Enig i mye men tror at islam er roten til mye av problemene med å skape velfungerende samfunn. Denne religionen er en klamp om foten og hindrer utviklingen mot liberale demokratier. Haiti; er vel nest fattigdom og vanstyre som har hintet utviklingen.

 • Tore Skogen

  Du tar feil.
  De 2 landene som er mest mulig bygget på islam. Saudi Arabia og Iran fungerer overraskende godt.

 • Freddy Kvisler

  Jeg lurer nå på hva dem har av fordeler når det passerer minus 30 grader i nord Norge, for som etnisk norsk fikk jeg problemer etter noen timer i friluft?
  Men det er vel kanskje mulig at jeg hadde løpt fortere enn han etter å ha stått ute et par timer :)

 • Freddy Kvisler

  Nå er det vel som å banne i kjærka, men mener å ha lest at enkelt medisiner fungerer ikke likt på forskjellige folkeslag.
  Selv om enkelte hevder vi er alle like uansett hvor i verden vi kommer fra ?

 • Kalle

  Kan ikke sammenligne genfeil med seksuell legning,det er 2 forskjellige ting…Det vet du vel? :)

 • Kalle

  Så det er feil å han andre preferanser enn de du har altså?Så bra at du får gitt oss beskjed da,så kan vi slutte med det…Er også bra at du får sagt ifra at alle forskere i verden har feil,det liker de nok.

  Keep up the good work :P

 • Kalle

  Flyktning er ikke det samme som innvandrer…

 • Kalle

  Ikke bruk mitt navn i sammenhenger som dette er du grei…Selv om du er uenig med meg så rettferdiggjør ikke det tull som dette,du må prøve å oppføre deg som en voksen.Det klarer du vel? :)

 • Kalle

  Anmeldte saker ja…Trodde det var snakk om alle saker jeg,ikke bare de anmeldte.Da stiller det seg selvsagt annerledes.

 • WTFJesus

  Ok, vi kan si det sånn, så slipper du å måtte tenke vanskelige tanker.

 • KLMKLM

  Med andre ord er det litt samme mekanisme som gjør at Norge har fostret mange gode rallysjåfører(trange, svingete veier)
  Alså ikke nødvendigvis gener, men lokale årsaker til at noen etnisiteter/nasjonaliteter blir gode på en spesifikk ting.
  Nordmenn er også experter på å handle på Taxfree.Antar alle vet hvorfor:)

 • John Razorfist

  His powerlevel is over 9000!!!!

 • Ståle Giverhaug

  Det finnes Frp’ere som får kulturpriser og 5% av SV’s velgere er MER bekymret for innvandring enn klimatrusselen iht en fersk måling fra SSB.
  Mennesker er langt mer forskjellige enn vi tror…

 • Knut Konsulent

  Så bra. Da kan du kanskje dele noen linker med meg?

 • eninnlegger

  hmm… lurer litt angående din rasisme. Dine såkalte fordommer; hvorfor er de fordommer?

  Er alt vi tror som ikke er vitenskaplig dokumentert fordommer? Man trenger vel ikke ha sett mye sport for å kunne konkludere at folk fra forskjellige steder i Afrika har genetiske fortrinn innen forskjellige idrettsgrener? Er det da en fordom hvis jeg tror at en afrikaner på min alder og med mitt aktivitetsnivå antageligvis kan løpe fra meg? Eller er det en sannsynlighetsberegning?

  Det har nesten blitt en vedtatt sannhet at alle er like, bortsett fra utseendet, men det kan jo dokumenteres opp og ned at ikke stemmer. Det ER forskjeller mellom «rasene», men å påpeke dette, samme hvor sant det måtte være, har blitt til rasisme.

  Klassifisering og kategorisering er jo noen av de viktigste kognitive funksjonene vi har. Uten disse, hadde ikke hjernen vår hatt sjanse til å henge med i svingene. Disse prosessene styres stort sett av «erfart» og «fortalt». Hvis jeg har eid 3 Fiater (tilfeldig valgt eksempel), og alle har rustet bort mellom fingrene mine, sitter jeg da på et erfaringsgrunnlag som forteller meg at Fiat lager biler som ruster? Eller er det en fordom? Det finnes jo millioner av Fiater, og jeg har bare erfaring med 3 av dem. «sunn fornuft» tilsier at jeg bør være ekstremt skeptisk til å kjøpe en fjerde Fiat. «Sunn fornuft» tilsier at hvis jeg kjøper en fjerde Fiat, og den også ruster bort, har jeg bare meg selv og min egen dumhet å takke. Jeg «burde ha lært»…

  «Burde ha lært». Evnen til å ta lærdom fra erfaring. Oppfattes som positivt i ALLE andre sammenhenger. Men hvis man bruker samme prosessen på folkeslag, er det fordommer og rasisme. Ok, noen ganger ER det det, men ikke alltid. Å påstå at alle som lar erfaringer påvirke synet på «raser» er rasister er vel… fordomsfullt?

  Vi kan ikke alle gå rundt å møte verden med et blakt og tomt hode. For å fungere som menneske MÅ vi tilpasse oss forventningene i enhver situasjon. At jeg TROR at negeren i bedriften kan løpe fra meg, er det ikke rasisme. Hvis jeg forteller ham at jeg tror dette, er det vel ikke rasisme? Hvis jeg bestemmer at han skal representere bedriften i en løpekonkurranse… har jeg muligens tråkket over fra forventning til fordom?

  For å komplisere ytterligere, kommer kvalitetsvurdering av hva vi har erfart og blitt fortalt. Løping for eksempel kan vi vel si er godt som dokumentert som et genetisk fortrinn (internasjonale konkurranser åpne for alle). Stor kuk derimot har vi skrikende lite informasjon om (pornofilmer, åpne kun for få utvalgte). Der vil fordomsterskelen ligge langt lavere.

  Det er forskjell på å være fordomsfull og forventningsfull. :)

 • Katrine Elisabeth Spein

  De fleste av oss klarer oss utmerket med en IQ rundt gjennomsnittet skulle jeg tro. Men av valget mellom høy eller lav så er det vel få som fremhever det å ha lav IQ som best.

 • Noteman83

  a) er flink til å synge

  b) er flink til å danse

  c) løper fort

  d) har stor kuk

  Åhh herregud kor æ flira på mårningen her ;)

 • Sophias

  Har selv blitt nektet adgang til en slik restaurant i Japan, men det var for en del år siden, så det er godt mulig det har skjedd en endring. De er vel snarere nasjonalister enn rasister, ble ellers godt behandlet der og klager ikke, kanskje fordi jeg ikke kommer fra en «offer»-kultur. Har inntrykk av at det er kulturer som føler seg mindreverdige som hyler høyest om rasisme, godt hjulpet av anti-rasister som med vilje bidrar til utenforskap og hisser til raseri mot dem som forsørger dem. Men det er jo det dem lever av, og de bruker mørkhudede innvandrere til sin egen agenda.

 • Jeg vil faktisk påstå at det egentlig betyr at rasismeparagrafen dekker langt mer enn rasisme.

 • Kommer vel mest an på om det er troen islam du kritiserer eller muslimer. Det forskjell på å kritisere religioner og å kritisere folk basert på religionen de har.

 • Sajber

  «Tjomlid kopierer bare det som er korrekte å si i norsk offentlighet og gjør det sitt.»

  og dette begrunner du med…
  Utfra hva jeg har lest av Tjomlid er det vel snarere rake mptsetningn av det du påstår. Bøttevis med kontrovers.

  Kan du vise til noen konkrete saker der Tjomlid har gjort det du påstå?

  Personangrep og udokumenterte påstander er ikke all verden å slå i bordet med.

 • Sajber

  Haha ynkelg.

  Her er tallene din gjøk

  http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/09/09/181648/slik-er-velgerne

  og de viser at du er en løgner.

 • Fedrelandet

  Er det en form for rasisme at man ikke kan si noe positivt om hvite folk?

  Det er ikke rasjonelt å tenke at man bør kunne nyte sex med begge kjønn. Det er en grunn til at vi har 2 kjønn. Men noen vil vel at hvite folk bare skal slutte å lage barn.

 • Mikkel Mus

  Hehe, til og med din link bekrefter det jeg sa. ap og SV velgere har større inntekt, det er mindre prosentandel som kun har VGS som utdanning… Takk for at du finner flere kilder til påstanden min:)

 • Arne Brendmo

  Det er i og for seg ikke noe galt med fordommer. De er ikke annet enn meninger vi har til ting på forhånd, før vi har satt oss inn i dem. Ofte stemmer de bra med det som er typisk, andre ganger ikke, men de er nyttige for å kunne manøvrere i samfunnet. Vi greier oss neppe helt uten.

  Det som er galt, er å ikke korrigere fordommene sine etter hvert som man får informasjon som tilsier at de er feil eller unøyaktige.

  Jeg synes det bare er eksempelet med rasisme det er riktig å kalle en fordom. De andre – reflekser og seksuell legning – kan man også ønske å utfordre eller overstyre rasjonelt, men dette er vel egentlig andre fenomener.

 • Ståle Giverhaug

  Dette er skjult men akk så gjennomskuelig selvskryt. Akkurat som Facebook innlegg av typen «Brukte over 1 time på 10 km jogging. Formen er elendig».
  Eller jobbsøkeren som nevner «utålmodighet» som sin største ulempe.

  Likte deg bedre før.

 • ScienceDude

  Forskjellen ligger vel i hvilket nivå man ser på. Er det snakk om populasjonsnivå så er det ikke fordomsfullt å snakke om statistiske tendenser (gitt at de stemmer). Men er det snakk om individnivå så kan det bli fordomsfullt fordi selv om afrikanske menn som populasjon løper fort så er det ikke sikkert at en spesifikk afrikansk mann løper spesielt fort. Statistisk sett er det kanskje større sannsynlighet for at han løper fort, men det blir fordomsfullt om du bare antar at han gjør det.

 • Thomas Olsen

  Mener du at rase ble irrelevant for IQ i 1945 eller at begrepet rase i sin helhet ble kastet på båten i 1945?

 • LemonadeJ0e

  Høres da ikke ut som du er rasist i forhold til wiktionary sin definisjon ihvertfall.
  Det er ikke rasistisk å tro at mennesker er forskjellige.

 • LemonadeJ0e

  Er en god del problemer med den forskningen der.
  Du burde kanskje sjekke hvor tallene kommer fra.

 • Alfa1234

  Når det kommer til at folk reagerer på Louis CK sin «rasisme» så er dette murring fra en voksende undergruppe i USA som vi gjerne kan kalles for venstreradikale. Altså disse som mener at kvinner og minoriteter ikke kan være rasistiske fordi de ikke innehar majoritet, privilegium og makt i motsetning til hvite. Profesjonelle offere som tar seg nær av den minste skjeve kommentar, spesielt hvis den kommer fra en hvit streit mann. Bedre kjent som «SJW» eller radikale feminister.

  Før var det erkekonservative religiøse høyrevridde menn som reagerte på seksualitet, rase og kjønn, nå har det snudd og vi ser radikale elementer fra venstresiden som reagerer på det samme. Horseshoe Theory in effect!

  Og misforstå meg rett! Jeg stemte SV ved forrige valg, kan kalles for sosialist og er ganske langt til venstre i politikken. Men det siste året så har det skjedd saker og ting som har gjort meg oppmerksom på at vi i venstresiden faktisk har noe som kan sammenlignes med westboro, tea party og neokonservatisme. (Hendelser som atheism+, GTA5-oppstyret, «donglegate» «gamergate» & «shirtgate»)

  Ironisk nok så gjør dette oss til bare større rasister. Vi er så opptatt av å klassifisere folk i båser mtp. raser at vi ofte glemmer å bedømme personen for den hanhun er, ikke hvilken hudfarge, kjønn eller kultur den personen har!

  Misliker veldig sterkt den «identitspolitikken» som har vokst frem hvor folk kan si » As a person who identifies as an «X», this «Y» OFFENDS ME!». Til slutt så blir det slik at vi tenker «shit, en asiater! Nå må jeg passe på å ikke si noe som kan virke støtende for hans rase!». Hvorfor ikke bare akseptere at folk er forskjellige og at stereotyper vil eksistere uansett? Behandle folk som du selv vil bli behandlet og se forbi rase, kjønn og seksuell legning!

 • Cidel Fastro

  Japanere ser seg ikke selv som mindreverdt enn de vestlige, men så klart akkurat som vesten har Japan en overlegen stolthet og ikke rart med tanke på hva de har oppnådd uansett hva de måtte gjennom. Men politisk klima forandrer seg sett fra japanernes syn så flekser Kina muskler og Japanere trenger en allianse og det er deres WW2 alliert India. Derfor ser man også Japanernes positive tilnærming til nabolandene og Sør Korea de en gang hetset. Japanere vet godt at de ikke kan fortsette den nasjonalist mentaliteten lengre.

 • Cidel Fastro

  Fordi mange caucasians flyttet inn mot den arabiske kontinentet du finner til og med Mongolske etterkommere som snakker arabisk flytende og selv de anser seg selv som Arabere og ikke Genghis Khans etterkommere.

 • Cidel Fastro

  Nå har jeg ikke kilder i farta men realiteten er at flertall av voldtektene i Norge skjer blant kjente og som regel på fester og fylla som er hovedsakelig blant Nordmenn. Jenter som går alene om natten, blir overfalt på gata skjer marginalt i sammenligning. Nå kan du jo hevde at innvandrere topper statistikken på seksuelt barnemishandling trengs ikke kilder for å motbevise dette.

 • aksel.hope.jondahl

  Det var ingen dokumentar på Scrødingers katt. Det var nevnt i Brille. Og de sa ikke afrikanere generelt. De snakket om en spesiell stamme i Etiopia.

 • Katrine Elisabeth Spein

  Mulig det var nevnt på brille også. Det programmet har jeg aldri sett. Jeg er nokså sikker i min sak at jeg i hvertfall har sett det på Scrødingers katt.

 • Jau

  Man tenker bare på hudfarge/klær/fremtoning frem til man kjenner vedkommende. Legger man listen for lavt, trekker heller folk seg unna og man bevarer fordommene slik de er istedet for å justere dem.

 • Jau

  Jobbet litt med en fra Etiopia, der er det mange som har ekstra god lungekapasitet omtrent som sherpaene i Nepal.

  I afrika finner man jo også både noe av de laveste og høyeste folkegruppene, og det til allt overmål like i nærheten av hverandre.(buskmenn og masaier)

 • Jau

  Stemmer det. Vi er selvsagt ikke like i ett og allt, kun i verdi.

 • Daniel Eriksen

  Det er fortsatt urettferdig at noen som kommer til landet får rettigheter som nordmenn kan se langt etter..

 • Erik Nissen

  Svenskene har i hvertfall fått nok av innvandringen:

  21min med skremmende fakta:

  The Endgame – Full White Genocide documentary

  Etter du har sett denne kan du glemme hele Rasist ordet.

 • Thomas Olsen

  Bortsett fra rastafari/black power-propaganda-tullball har jeg aldri lest noe om at Midtøsten har opplevd noen betydelig innvandring av kaukasoide folk utenfra (med unntak av alle de vestlige fremmedarbeiderne de siste tiårene). Hvor lys hudfarge først oppstod og hvordan det spredte seg utover Asia og Europa er fortsatt noe vitenskapen ikke har oversikt over. Kartlegging av DNA fører for tiden til stadig nye teorier om utbredelsen av lys hudfarge, så her er det umulig å slå fast noe med sikkerhet.

  Da mongolene invaderte Midtøsten i middelalderen herjet de så voldsomt at befolkningen i Mesopotamia ble betydelig redusert. Men så vidt jeg vet etterlot ikke mongolene seg noe genetisk fotprint å snakke om i området. I stedet ble Mesopotamia gjenbefolket i stor grad av arabiske nomader fra den arabiske halvøy. Hvem disse arabisktalende mongolene du snakker om er, vet jeg ikke. Er det arabiserte turkmenere du tenker på?

 • TomEver

  Hva har dette med massemedia med saken å gjøre? Kan du vise konkret til hvor Tjomlid har sagt at «massemedia er uavhengige» osv.?

  Alternativ medisin er medisin som ikke er vist å fungere, eller enda vanligere, er vist å ikke fungere. At noe er brukt i tusenvis av år betyr ikke at det har noe for seg.

  Hvis du ikke vet hva Tjomlid har sagt om legemiddelindustrien, hvorfor uttaler du deg om det i det hele tatt da?

 • TomEver

  Hvorfor har norske kommunister stort sett hyllet folk som Stalin, Mao, osv.?

 • TomEver

  i Japan har de restauranter for Japanese only

  Eksempler/kilder?

  det er ikke naturlig for en mann å ville ligge med en annen mann selv om homolobbyistene har fått mange til å late som de tror det

  Å bruke «naturlig» som argument er ganske tåpelig. Sykdom og død er naturlig. Det må altså være bra i følge deg!

  At du ikke liker tanken på å litte med en annen mann betyr ikke at ikke andre kan like det. Du har ingen rett til å diktere hva andre skal like eller ikke like.

 • WTFJesus

  Du vet det jo tydeligvis, så da kan du vel opplyse meg?

 • Knut Konsulent

  Av samme grunn som noen også hyllet Hitler, tenker jeg…

 • LemonadeJ0e

  Det jeg mener er jo at man burde sjekke litt selv, ikke høre på alt som sies på Internet, hjelper deg vel lite om jeg bare sier noe som motsier dine tanker om forskningen.

  Man kan godt gi deg ett eksempel,
  det laveste resultatet (fra Equatorial Guinea), kom fra en gruppe barn som bodde på et hjem for utviklingshemmede i Spania.

 • Tulla

  Det er et viktig tema du tar opp i denne bloggposten, Gunnar. Men jeg syns nok du er litt slurvete med språkbruken, og litt for uforsiktig med bruken av begreper
  som ”instinkt” ”logisk tankefeil” og ”følelser”, for bare å ha nevnt noe. Så la
  meg, som en ekte skeptiker, se litt nøyere på dette.

  Men la meg først si at jeg er veldig enig i at det er viktig og nyttig å bli mer
  bevisst om dette du kaller ”kognitive svakheter”.

  Når du sier at ” Hjernens oppgave er å få deg til å føle egenverdi, kontroll og å overleve. Ikke å sanse verden slik den faktisk er.” så høres det i og for seg riktig ut, men noen særlig vitenskapelig korrekt formulering er det jo ikke.

  1)
  Kontroll og overlevelse høres rimelig ut, men å ”føle egenverdi” syns jeg blir
  litt i overkant ”psykisk”. Litt for menneskelig, hvis du skjønner hva jeg
  mener. Vi er i hvert fall inne i en annen begrepsverden her. Dyrehjerner og
  menneskehjerner har mye felles. Jeg vil tro at også dyrehjerners viktigste
  oppgave er å sikre overlevelse, og det innebærer størst mulig grad av kontroll.
  Men følelse av egenverdi?

  2)
  Hvorfor skulle det å ”sanse verden slik den faktisk er” stå i motsetning til
  hjernens hovedoppgaver? Vi vet riktignok at nervesystemet vårt av og til ”lurer
  oss”, slik de velkjente optiske illusjonene viser. En god tryllekunstner kan
  bruke disse illusjonene til å lure oss trill rundt. Det er først og fremst
  underholdende. Og disse illusjonene synes ikke å være noe handikap som
  undergraver våre muligheter til å overleve. Og de har ingen som helst relevans
  når det gjelder de andre ”illusjonene” du tar opp i bloggposten. De berører
  bare synssansen, og det er vel grunn til å tro at de gjelder alle mennesker,
  uansett tidligere erfaringer og kulturelt miljø. De er med andre ord
  allmennmenneskelige. Og det er neppe mulig å ”avlære” disse illusjonene.

  Så skriver du om hvordan dine instinkter overstyrer dine ønsker og rasjonelle
  forestillinger når det gjelder visse typer mat, og homoseksualitet, og rasisme.
  Her kan vi vel fort bli enige om at dette ikke har noe med sansefunksjoner å
  gjøre, og at det heller ikke er snakk om noe allmennmenneskelig. Det finnes
  store folkegrupper som elsker den maten du misliker, og det finnes også store
  grupper som er homofile. Det er mulig at rasismen stikker litt dypere, men den
  er nok mulig å overvinne, med litt daglig trening.

  Videre
  sier du:

  Det er likevel skummelt å oppdage hvordan hjernen hele tiden konstruerer en falsk virkelighet for oss hvis vi ikke er klar over og oppmerksom på disse mekanismene. En virkelighet som velger og forsterker de data som bygger opp under det man ønsker å tro, en virkelighet som får deg til å føle at du har mye mer kontroll over det som skjer enn det du egentlig har, en virkelighet hvor alt man ikke forstår presses
  inn i former som gir mening og en følelse av kontroll.

  For det første: Hvorfor konstruerer hjernen en ”falsk virkelighet”? Det har åpenbart
  ikke noe med overlevelse å gjøre, og burde virkelig ikke være noe evolusjonen
  har noen nytte av? Igjen trekker du inn psykologiske motiver: ”det man ønsker å
  tro”, noe som får en til å føle at en har mer kontroll enn en faktisk har. Og
  dette gjør altså hjernen (uvisst av hvilken grunn) mot ”deg” og ”meg” og oss
  alle. Hvem er du og jeg og vi oppi alt dette? Som erklært materialist mener du
  vel at psyken er hjerneprosesser. Så da har vi altså den situasjonen at noen
  hjerneprosesser lurer noen andre hjerneprosesser? For at en annen hjerneprosess
  skal oppleve en illusjon av kontroll?

  Jeg bare spør.

 • Sophias

  Kilden er egne øyne og eksempelet er personlig erfaring.
  Naturlig er naturens og skaperverkets orden. Kvinner og menn er skapt til å ha samleie og forplante seg og tiltrekkes av hverandre. Alt annet er avvik. Jeg dikterer ikke hva andre skal like eller ikke like, og jeg lar meg heller ikke diktere av andre hva jeg skal mene eller ikke mene.

 • WTFJesus

  Du er sannsynligvis ikke enig i premisset for den opprinnelige kommentaren, så du klarer sikkert å finne argumenter mot enhver statistikk som underbygger dette.

  Jeg har lest samme kritikk som deg, og at det er et svakt statistisk grunnlag for noen land vil uansett ikke endre på hovedfunnene. Du kan jo selv se hvor sivilisert Ekvatorial-Guinea er, og så avgjøre om du vil tro på tendensen eller ikke.

  Og som du vel vet er det en grov feilslutning å avfeie alle funn selv om det viser seg at ett av dem er upålitelig.

 • Kalle

  Det er også urettferdig at noen blir født i ett land hvor det er krig og utrygghet…

 • Kalle

  Dine påstander er ikke annet enn påstander…Du er ikke en troverdig kilde,så jeg velger å ikke tro på deg.

  Mener du man ikke skal ta vaksiner?Det er jo unaturlig å ikke bli syk..

  «Kvinner og menn er skapt til å ha samleie og forplante seg og tiltrekkes av hverandre. Alt annet er avvik. Jeg dikterer ikke hva andre skal like eller ikke like,»
  Men du bestemmer at alle som ikke er like kjipe som deg er avvikere??

  Hva gjør at DU kan bestemme hva som er avvik og hva som er normalt?Hvorfor kan ikke folk få gjøre som de vil med hvem de vil,så lenge det er samtykkende voksne mennesker?

 • Kalle

  Har bare ett spørsmål : Tror du på alt du ser på youtube?

 • Erik Nissen

  Der er jo tjomien min, tror faktisk mer på julenissen enn jeg tror på Norske aviser og journalister, synes du det er rart?

  Her er min yndlingsside for nyheter

  http://www.godlikeproductions.com/forum1/pg1

 • Anders Pedersen

  Les bloggposten på nytt. Det fungerer. Naivt.

 • TomEver

  Med andre ord: Ingen kilde.

  I følge deg er altså f.eks. prevensjon og oralsex avvik. Dessuten er medisiner avvik. Og alt som mennesket har skapt som ikke er direkte i tråd med naturens orden. Og det er negativt.

  For et forferdelig ufyselig verdensbilde du har.

 • Kalle

  Synes det er veldig rart ja,men du må jo tro på det du vil.Veldig merkelig å svare på spørsmål med å stille usaklige spørsmål tilbake,skjønner ikke helt logikken bak det…

  Hvis din yndlingsside for nyheter virkelig er en side hvor man sender ut «emergency alert» når ett virus blir flyttet rundt så bør du begynne å finne andre kilder til informasjon.Det er noe som skjer ofte og det er ikke noe farligere enn tankbiler som frakter frakter bensin f.eks.

 • Grand Vizier

  «Heltidsrasistene i mine kommentarfelt har som regel sett og lest og opplevd det samme som meg, men de gir seg hen til de psykologiske mekanismer som fører til at de blir lurt. De lar bekreftelsesskjevheter bygge opp under de instinktive følelser de måtte ha, heller enn å være kritiske til disse instinktene og søke informasjon som utfordrer dem.»

  Tjomlid i et nøtteskall, rasister,-i alle fall «heltidsrasister»,- er ikke kritiske til sine instinkter, slik Tjomlid selv er.

  La oss gå ut i fra at generaliseringen av (heltids-) rasister er korrekt, og legge til grunn som et udiskuterbart faktum at Tjomlid er kritisk til sine instinkter, slik han hevder.

  Bortsett fra det åpenbare, at heltidsrasister vil instinktivt bli redd når de ubevæpnet møter en bjørn i skogen, så vil den kritiske Tjomlid i innledningsvis rent instinktivt kanskje også bli redd i samme situasjon, men siden han er et menneske som stiller spørsmål ved sine instinkter, og har søkt informasjon som utfordrer disse instinktene (som han skriver), så reflekterer han, bruker informasjonen han har søkt,og den sier at ingen nordmann med navnet Tjomlid har i 20. og det 21 århundre blitt skadet eller drept av bjørn, det er heller ikke meldt om skader eller dødsfall i naboland med unntak av bjørn-og elgjegere som har plaget bjørn eller bjørnens avkom. Tjomlid føler seg trygg, han har informasjon , og slipper å ty til sine instinkter.
  Da bjørnen øyeblikket senere slår Tjomlid i bakken, glefser i seg ørene og nesa hans, før den åpner buken for en desert med lever og milt, så rekker Tjomlid å tenke: «Jaja, jeg overvant mine tåpelige instinkter, selv om jeg ble offer for denne meget atypiske bjørnens oppførsel»

  Tjomlid hadde nemlig i sin noe begrensede tankeverden idéen om det finnes en sannhet, at noe informasjon var mer riktig enn annet, som oftest basert på det ulne «dokumentasjon». Dokumentasjon er jo oftest slik at en form av et fenomen forekommer oftere enn et annet, eller at eksperiment kan gjentas med samme, eller lignende resultat, i bunn og grunn det vi kaller statistikk.

  Alle mennesker søker bekreftelse på sin overbevisning, også forskere, selv om de hevder noe annet.

  Rent forøvrig er rasisme overbevisningen om at en menneskerase står over en annen, og at denne står over en tredje osv.

  Derfor er ikke en tro på at en neger har større pikk enn hvite nødvendigvis rasisme, hvis man da ikke mener at dette setter negre høyere enn hvite i rasepyramiden.

  At det skulle være mange konsirasjonteoretikere i Mensa tviler jeg på, jeg lurer på om det er medlemmer fra en annen forening som også bruker navnet Mensa Tjomlid har møtt.

 • Håkon Sønstebø

  For ordens skyld, «skaperverkets» orden inkluderer homofile par blant de fleste dyrearter. Det viser seg til og med at det faktisk er en god fordel å ha homofile individer. Det er med andre ord langt mere naturlig enn f.eks. å bruke internett. Sånn bare for litt informasjon.

 • Scrotumsen

  Har aldri sett at USA eller Vesten har brukt religion som begrunnelse for militære aksjoner. Men det er ikke overraskende at muslimske regimer og terrorister (og nå også du) dikter opp en slik vinkling.

 • Derullandei

  «[en rase] er nok den rasen som er minst [en egenskap, i dette tilfellet rasisme]»

  Vet ikke om ironien var tilsiktet eller ikke, men god ironi ble det lell.

 • Kalle

  Skjønner ikke helt hva du prøver på med denne laaaange intetsigende teksten/novellen….Har du ett poeng en vei?

 • Kalle

  «Alternativ medisin? Hva er det? Det som er brukt I tusenvis av år eller det kjemiske vi har brukt de siste hundre?»
  Det vi har brukt de siste hundre årene er det som fungerer,det som er blitt brukt i litt lengre tid og som kalles alternativ medisin fungerer ikke.Bortsett fra placeboeffekt da,selvsagt.

 • Kalle

  Ynkelig å beskylde andre for å være naive når du selv har feil og det blir påpekt…

 • Kalle

  Kan kanskje skyldes at når man lever i urolige områder så får man ikke konsentrert seg om sjakk?

 • Harald Olsen

  Er det urolig i alle land hvor det bor afrikanere ?

 • Kalle

  Nei

 • Grand Vizier

  Hvis det finnes et poeng i noesomhelst i noenting i verden, så hadde du neppe funnet det.

 • Anders Pedersen

  Ja, og vi er sykere enn noensinne. Urter, planter og naturlig medisin blir ignorert totalt av legemiddelindustrien (ikke så rart,ettersom de naturligvis er opptatt av å tjene penger).

  En god blanding hvor man tar det beste fra to verdener er det absolutt beste for folk flest, men penger er viktigere enn menneskeliv I et ekstremkapitalistisk samfunn, og sånn er det bare. Spørsmålet er hvor lenge de kan gjøre dette mot oss før vi får en global revolusjon.

 • Kalle

  Finner poenger mange steder jeg,bare ikke i teksten din…Det at du ikke vil si hva poenget ditt er tolker jeg som at det ikke er noe poeng :)

 • Grand Vizier

  Poenget står i teksten, jeg gjentar det ikke for folk som har kognitive defekter,og heller ikke for andre.

 • Kalle

  Hehe,morsom type du :)

 • Grand Vizier

  Til forskjell fra deg…..

 • Kalle

  Du fortsetter å spre glede og positivitet :D

 • Kalle

  Er vanskelig å ta deg seriøst når du skriver lange innlegg som er basert på ingenting,det er jo bare en laaaang historie.Hjelper heller ikke at du ikke har noe som helst poeng med historien din,annet enn at du prøver å sverte noen og feiler :D

 • Kalle

  «Urter, planter og naturlig medisin blir ignorert totalt av legemiddelindustrien (ikke så rart,ettersom de naturligvis er opptatt av å tjene penger).» Dette er jo helt feil.Hvis man kan tjene penger på å høste planter istedet for å lage medisin så vil selvfølgelig legemiddelindustrien gjøre det,det sier seg selv.Som du selv sier,de er opptatt av å tjene penger…

  «Ja, og vi er sykere enn noensinne.» Hvor har du det ifra?Har du bedrevet forskning?

  Har du noe fakta som underbygger påstandene dine?

 • Grand Vizier

  Ser på innlegg fra deg i denne tråden,og ærlig talt….. man får inntrykk av en stakkar uten snev av forbindelse til noe som ligner intellekt.

  Du begynner med å skrive at innlegget mitt er langt, kaller det en novelle (noe som tyder på at du ikke vet hva hverken langt eller novelle er for noe), for deretter å etterlyse poeng.

  Du mangler det meste for å kunne delta i en polemikk om noesomhelst. Folk med vett etterlyser ikke poeng, de har nemlig nok vett til å forstå at de ikke har vett nok til å se poenget, hvis de ikke finner det…..

  Du forsterker alt det latterlige med deg selv når du skriver » vanskelig å ta deg seriøst»………

 • Kalle

  Hehe,morsom du er når du prøver deg på personangrep :D Synd at du ikke helt får det til ;)

 • Grand Vizier

  Personangrep?
  Det krever at du er en person, og det tror jeg nok ikke du er, en hund eller en geit kan være en person, men du oppfyller nok ikke kravene…..

 • Kalle

  Hehe.En hund eller en geit kan ikke være en person,der har du skikkelig feil. :D Det at du er så forvirret at du tror noen som skriver i ett kommentarfelt på internett ikke er en person gjør at jeg blir bekymret for om du er i en alvorlig psykose.Hører du i tillegg stemmer eller ser ting som ikke er der?I så fall så bør du oppsøke hjelp…Varngforestillinger kan være farlig,ikke la det gå for lang tid før du oppsøker hjelp!Lykke til og god bedring :)

 • Kalle

  Ser at du er en skikkelig koselig type når jeg leser igjennom innleggene dine… :P » Just a purist who grew up considering everything south of Austria as degoland and greaserland.And everything east of Austria as commieland.» Fin beskrivelse du har av deg selv…

 • Grand Vizier

  Ja, og hadde folk visst hva nordlendinger er, så hadde jeg skrevet at alt nord for Trondheim er degenererte samer (selv om det bor samer lenger sør også).

  Og videre, selvsagt er geiter personer, men kun i sammenligning med deg.

 • Kalle

  Du er en latterlig type..Jeg er halvt nordlending så synes den kommentaren der er skikkelig dum.Men,tar meg ikke nær av det når det kommer fra en taper som gjemmer seg bak ett falskt navn og ikke tør å stå frem med meningene sine :D Ha ett fordomsfull liv videre :P

 • Grand Vizier

  Selvfølgelig vet jeg at du er nordlending, og det er jo morsomt at en som kaller seg «Kalle» anklager andre for gjemmeseg bak «falsk navn»……

  Nei, ingen tror at noen heter «Grand Vizier», så det er ikke et «falsk navn», slik Kalle er.

 • Kalle

  Du sa tidligere at geiter er personer,uten forbehold.Sliter du litt med å huske hva du skriver?Er mye mulig det skyldes psykosen du tydeligvis er inne i….Oppsøk hjelp før det er for sent!

 • Kalle

  Jeg heter Kalle..Du kan ikke vite at jeg er nordlending,for jeg er sørlending.Hvorfor juger du så mye?

 • Brunosten

  Du Tjomlid, er jo oppvokst i Kenya. Selv har jeg tilbrakt tre år i «bushen» i Zambia. Har du merket hvor vannvittig dette fokuset på hudfarge er her i Norge, det er sprøtt. Jeg hadde bare svarte lekekamerater i tre år, og kom hjem til Norge i tro om at dette var «normalen». For meg har det alltid falt naturlig å være med afrikanere, fordi jeg er vokst opp med å ha dem som lekekamerater. Uansett, innerst inne synes jeg det er trist med denne rasismen.. I Norge har jeg alltid hatt norske venner, men jeg er skremt over hvor «dypt» denne symbolikken norsk/-innvandrer ligger hos folk. Det har «null og niks» å si, likevel må svarte mennesker møte hvite på helt feil grunnlag, mange må «forsvare» at de er svarte, helt idiotisk. Vi er mennesker, og det derre pisset om evolusjonen, må man bare vokse fra. Ja, kanskje er det noen forskjeller mellom folkeslagene. So what? Kan vi ikke bare akseptere hverandre som vi er, vi kan fint leve sammen. Problemene folk har til ulike folkeslag ligger inne i hodene til nordmenn, det er redsel for det ukjente, og da tyr man til det å være stolt over nordmann.
  Ser alltid kommentatorfeltene er fulle når det er snakk om rasisme, om man kan kalle folk for neger, muslimer osv. Hva feiler det egentlig folk i dette landet? Har vi ikke andre og viktigere ting å bry oss om, enn at vi har rett til å kalle folk for neger?

 • Grand Vizier

  Så du heter kun Kalle, og ikke noe annet? Det er løgn, jeg har tilgang til folkeregistret.

  Du er nordlending all den tid du skrev over at du er halvt nordlending, en dråpe nordlendingblod, det gjør deg til nordlending.

  Eller husker du ikke hva du skrev?

  Jeg skjønner at du har et kognitivt kollaps, men det hjelper ikke å lyve.

  Rent forøvrig er ikke sammenligninger på noen måte forbehold.

  En geit er kanskje ikke en person sammenlignet med Erna Solberg, men sammenlignet med deg? Absolutt.

 • Kalle

  Jeg har også tilgang til folkeregisteret,alle har det :) Heter Kalle ja,gir ikke ut etternavnet mitt til folk som deg.Jeg er sørlending,er født og oppvokst på sørlandet.

  Det at du fortsatt sier at dyr er personer tyder på en alvorlig psykose,du bør virkelig oppsøke hjelp nå!Blir veldig bekymret for deg,håper du får den hjelpen du trenger før det går galt…De dårlige forsøkene dine på personangrep er bare latterlige,du bør trene litt på det før du prøver deg på sånne ting ;)

 • Grand Vizier

  Du opplyser at du er halvt nordlending, da er du nordlending.

  At du tror at er en person, det tyder på at du har en personlighetsforstyrrelse (ikke-personer kan godt ha personlighet. Ordet personlighet kommer av person-lik, altså noe som ligner en person). Faktsik er det denne personlighetsforstyrrelsen som får deg til å tro at du er en person.

  Jeg derimot,- er en geit, og er dermed en person.

 • Kalle

  Jeg er ikke nordlending nei…Jeg tror ikke at jeg er en person,jeg er en person.Hvis man ikke er en person får man f.eks ikke personnr.Du er også en person,selv om du i din psykotisk tilstand innbiller deg at du er en geit..Du har sporet så av nå at du faktisk har passert jordet med god margin,på tide at du innser fakta og gir deg med alle de ville påstandene dine.

  Dessuten vil sikkert foreldrene ha tilbake pc-en sin nå,så du bør ta og logge av.Gå ut og lek litt mens det fortsatt er lyst,kanskje noen endelig vil leke med deg :)

 • Grand Vizier

  Nei, ingen vil leke med meg, for jeg vil alltid bruke hornene mine og vise hvem som er tøffest, men hvis det kommer en nordlending som deg, en ikke-person med personnummer, så stanger jeg ham ned fra broen, som det trollet han er, da vil alle kose med meg etterpå….

 • Kalle

  Stakkars deg…Håper du får den hjelpen du trenger..

 • Grand Vizier

  Trenger ingen hjelp, har akkurat stanget deg ned i elven, nå er alle glade….

 • Kalle

  Nå har jeg kastet bort nok tid på deg,ha ett så fint liv som du kan :D

 • Grand Vizier

  Strengt tatt er vel forholdet omvendt, jeg har det utmerket, hva slags liv du har, det interesserer meg ikke det minste.

 • Kalle

  Du kan ikke ha det så veldig greit siden du innbiller deg at du er en geit og at dyr er personer…Virker som en alvorlig psykose,og jeg tror ikke man har det greit når man er psykotisk.

 • Grand Vizier

  Nordlendinger som stiller psykose-diagnoser på geiter bør ikke uttale seg sinnsykdommer

 • Kalle

  Du får fortsette alene,er ikke noe poeng i å diskutere med en som sier han er en geit…Ha det bra :)

 • Grand Vizier

  Søk hjelp nå!

 • Old Toilet

  Ikkje sant. For politiet i Afrika er jo ikkje afrikanarar. I.D.I.O.T.

 • Jens Kristian Aksnes

  Det er jo snakk om primater uansett

 • Old Toilet

  Fuck you. Clown. =)

 • Jens Kristian Aksnes

  Bare vent til noen kommer og driter på deg….

 • Old Toilet

  Fortel. Korleis kjennast det?

 • pellets

  Jeg leste nedover og tenkte: Hva er dette for tøv, med størrelse på nesbor o.l…. VET de ikke bedre? Så kom endelig Balalaikaen på banen med svaret som jeg trodde var velkjent, og som det også har vært program om på Norsk TV: «Et gjennomsnittlig kenyansk bein er hele 400 gram lettere enn en danskes bein.»