Skjermbilde 2016 09 04 14 51 07

Kjære Kjetil Rolness,

Kan du slutte å fremstille menn som så lettkrenkede? Kan du slutte med den sutringen din? Kan du rope mindre og lytte litt mer? #Ikkeallemenn er så lettkrenkede og sarte som deg. Heldigvis.

Her er greia: Du vet, når en kvinne, ti kvinner, hundre kvinner står frem i media og forteller om sine opplevelser med menn, om tafsing, tilrop, forskjellsbehandling, seksuell trakassering og voldtekt, så blir jeg glad. Det vil si, det gjør meg ulidelig trist å høre om deres opplevelser, men det gjør meg glad at de forteller meg om verden fra sitt perspektiv. Fordi det gjør at jeg kan lære og bli bedre. Det gjør at jeg kan forstå mer om hvordan tilsynelatende uskyldige handlinger i mitt perspektiv kan oppleves som skremmende eller ubehagelig fra noen andres perspektiv.

Når så godt som samtlige av mine venninner forteller at de siden de var barn har opplevd at menn seksualiserer dem, klår på dem, frarøver dem sitt intellekt og likeverd ved å se på dem først og fremst som et potensielt knull, eller i det minste som en seksuell bekreftelse, så gjør det meg glad. Ikke for fordi jeg liker det jeg hører, men fordi det er et speil jeg som mann trenger for å kunne se meg selv.

Ja, når en skremmende stor andel av mine nære venninner forteller meg at de selv har opplevd voldtekt, alt fra brutale, voldelige angrep til påtvunget fyllesex eller å bli penetrert i søvne, så gjør det meg glad. Ikke der og da, ikke når de forteller meg om sine opplevelser, ikke fordi jeg unner dem de vonde opplevelsene, selvsagt ikke. Men i ettertid, når jeg kan bruke denne innsikten til noe nyttig, til å lære og forstå mer om andres liv, til å skjønne mer om hvordan sånt påvirker kvinners forhold til menn, da blir jeg glad.

Det er så mye jeg selv har sagt, det er så mye jeg har gjort, det er så mye jeg har skrevet, som jeg ikke forstod var dumt den gang da. Og jeg tror ikke jeg er verre enn noen andre. Jeg tror ikke jeg er annerledes. Jeg tror jeg er ganske gjennomsnittlig på det området. Jeg tror jeg er som menn flest. Og det er nettopp det som skremmer meg aller mest.

Det betyr ikke at jeg alltid er enig med det jeg hører. Det hender at jeg også hører historier hvor jeg også tenker at herregud, det der var da ingenting. Såpass må du tåle. Slutt å skap deg. Ikke vær et offer! Flørting er lov. Seksuelle tilnærmelser er lov – gitt riktig tid, sted og relasjon. Vi har lov til å være kåte, og vi skal kunne begjære hverandre. Men i blant oppdager jeg at jeg tok feil i min vurdering av det jeg ble fortalt. At min instinktive reaksjon som mann var skivebom. Fordi jeg hadde ikke gått i hennes sko. Jeg hadde ikke levd i hennes verden. Derfor tar det tid for meg å forstå, helt til jeg våger å senke Y-kromosomskjoldet og bare lytte.

Akkurat som jeg ikke fullt ut kan forstå hvordan hverdagsrasismen oppleves for nordmenn med mer melanin enn oss etniske nordboere. Eller hvordan hverdagstrakassering oppleves for homofile og transpersoner. Jeg har aldri kunne se verden gjennom deres øyne, og derfor er disse problemene stort sett usynlige for meg – med mindre jeg velger å lytte fordomsfritt og aksepterende. Norge i 2016 er et likestilt, inkluderende, ikke-rasistisk og homovennlig land. Og likevel lider så mange, hver dag, fordi vi ikke ennå har hørt og lyttet nok.

De færreste av oss er voldtektsforbrytere. Det er vi enige om. Men dette handler om noe mer. Om et samfunn, en verden som skader kvinner. Hver dag. Mange kvinner, ja kanskje de fleste, takler det helt fint. Det er jo bare sånn det er. Det er blitt en vane. Ingen psykologiske arr eller traumer. Men det påvirker oss alle likevel. Det gjennomsyrer vårt samfunn, fra valg av protagonister i film til spørsmål om barnepass rettet mot kvinnelige ledere. Fra kvinners trygghet på festivaler til russejenters trygghet på russetreff. Fra magasinforsider til kronikker i Dagbladet. Ja, du vet de kronikkene hvor kvinner mistenkeliggjøres, infantiliseres og harseleres med fordi de står frem og forteller om sine opplevelser.

Selv om de fleste kvinner tåler det, så er det likevel ikke greit. Det fjerner ikke problemet. Og det er ikke slik at vi hører for mye om disse problemene. Det er ikke slik at det er nok nå, at det er synd på menn som må høre hvor grusomme vi er. At det er urettferdig fordi #ikkeallemenn. Det er ikke slik at vi har tatt poenget, og at erfaringene som deles tilhører fortiden.

Nei, problemet er fortsatt at vi ikke hører nok om det. At ikke flere kvinner (og menn) står frem med sine opplevelser. At de få som faktisk gjør det må tåle å møte en kronikk eller Facebookpost fra Kjetil Rolness og andre som føler et behov for å fortelle verden hvor krenket de er over at noen våger påpeke det som er et omfattende mannsproblem i samfunnet. Det gjelder jo ikke oss. Det gjelder bare de andre.

Mye av hinderet fra å kunne ha en konstruktiv debatt om dette er at vi alltid velger å se på ytterpunktene, der hvor vi ikke selv er. Når vi diskuterer rus blir ofte debatten banalisert til å omhandle rusmisbrukere versus alle oss andre. Det er misbrukerne som er problemet. Som har problemet. Alkoholikerne. På den måten kan alle vi andre som drikker alkohol definere oss selv bort fra problemet. Men det er et selvbedrag. Fordi selv om misbrukerne, alkoholikerne, de med de største problemene, er få, er det majoriteten, de som drikker moderat, du og jeg, som står for det meste av vold og helseproblemer i samfunnet.

Slik er det også med seksuelle overgrep. Det handler ikke kun om voldtekt. Om ytterpunktet. De som voldtar eller er blitt voldtatt utgjør en relativt sett liten gruppe, i den grad én av ti er lite. Det er alle oss andre, majoriteten, du og jeg, vi som bare seksualiserer kvinner moderat, direkte eller indirekte, bevisst eller ubevisst, som er det største problemet. Vi kommer aldri til å bli perfekte. Det er heller ikke noe mål. Til det er det for mange gråsoner og udefinerbare variabler. Men summen av alle menns små feiltramp blir likevel så problematisk at vi i det minste må strebe etter å bevisstgjøre oss selv og andre. Hele tiden.

Seksuell trakassering av kvinner er et enormt problem. Blant venner. I forhold. På arbeidsplassen. På byen. I taxi. På gata. I kommentarfelt. På Twitter. På Facebook. Det er en realitet vi alle trenger å ta til oss. Først når vi vedkjenner oss dette, kan vi endre atferd, lære våre egne barn opp til å bli bedre enn oss, undervise elever om grenser, holdninger og lover, og skape et tryggere og mer likestilt samfunn for alle.

Dette er bare min opplevelse. Dette er min lærdom. Ingen statistikker eller studier, fordi jeg vet du har lest dem før, Kjetil. Dette er bare hva jeg har hørt og sett. Og selv om det ikke er noe hyggelig å vedkjenne seg at man er en del av problemet, så forsøker jeg å gjøre nettopp det. Jeg prøver å ta det som en fuckings mann. Eller som en kvinne, fordi om det er noen som gjennom århundrer har måtte vise baller i et samfunn dominert av menn, er det nettopp kvinner.

Kanskje det er på tide at du gror et par baller selv, Rolness, fordi makan til sutring og krenkelseshysteri har jeg sjelden sett før. Det å lytte til kvinner er ikke så vanskelig. Og det er lærerikt. Nyttig. Du burde prøve det selv en gang.

 • Trond Kval Nordli

  Fantastisk bra Tjomlid. Det krever en ekte mann å tørre og se at man har gjort og gjør feil. At man er en del av problemet. Det er utrolig lett å forsvare seg selv slik Rolness og hans likesinnede gjør. Å vri debatten over «på de andre». Om en svart mann sier til meg at han opplever rasisme hver eneste dag så er det ikke opp til meg å si at det ikke stemmer eller vri debatten over på hvor synd det er i hvite. Samme gjelder her. Det handler om empati og en god dose sunn fornuft. Takk.

 • Kebabtekniker

  Ba ikke Kari Jaquesson en student å suge pikk ti ganger om dagen fordi hun var uenig med henne?

 • FrankOttoOlsen

  «Hviskeleken» og «fem fjær»…. nå var det ille nok det som ble sagt, men uten kontekst, så blir det jo helt fjernt.

  Saken var at en yngre politiker fra partiet Venstre, som i den sammenheng ikke var invitert til 8.-marsplanleggingen som en representant fra Unge Venstre, gjorde som liberalister gjerne gjør – snakker om individets frihet. Og det er nå grei skuring å snakke om individets frihet, det er vi jo mange som gjør – men det er et fåtall main stream liberalister som også er aktive utøvere av «verdens eldste yrke». Så der friheter på papiret er noe som er verdt å bevare, så er et jo et spørsmål hvilke friheter en faktisk har. Hvor mange hadde valgt en karriere innen prostitusjon, dersom en fikk gratis skolegang helt opp til ph.d. om så, og en hadde sånn rimelig dekket til livets opphold frem til utdanningen var ferdig?

  Og hvem er den primære kundekretsen? Hvem er de primære profittørene?

  Det kan så sies at Kari ikke blir å vinne noens hjerter eller forståelse med å be ungdomspolitikere om å suge pikk, ei heller om det bare er et retorisk virkemiddel og en ekkel hersketeknikk. Men poenget Kari ville fram til i det tilfelle, at det er en temmelig naiv tilnærming å tro at prostitusjon er noe som unge jenter setter seg ned i begynnelsen av tenåra og tenker… «Ja det! Ja det vil jeg bli!» – Og skulle det nå være at det likevel finnes noen som tar et slikt valg fra ung alder, uten at noen legger det på dem, så spørs det jo om en arbeidshverdag som inkluderer minst 10 avsugninger per dag, er noe de ønsker i særlig lang framtid. Det er også et spørsmål om det er forenlig med andre deler av livet.

  Men viktigst ang. Kari, er at hun er ikke alle kvinner. Hun er én. Kanskje det finnes noen flere som henne – men jeg har til tross for en bred omgangskrets med mange kvinner i mange forskjellige samfunnslag, hatt til gode at noen har sagt noe slik i nærheta av meg. Anekdotisk bevis til tross, jeg tar det som et tegn på at de heller ikke utgjør særlig mange på det grunnlaget… ;)

 • Tobb86

  Ja, men hva så?

 • Tom Dahle

  Nei, hun ba jenta om å prøve ut hva det vil være å være prostituert selv om hun skal være for det, og ga eksempelet suge pikk ti ganger om dagen som eksempel på hva det innebærer.

  Om det er for vondt for henne å høre, burde hun muligens revurdere om hun synes om prostitusjon, for dette er virkeligheten for mange.

 • Tobb86

  Det er jo helt meningsløst, i en debatt om hvorvidt noe bør være lovlig så kan man ikke basere seg på hva man selv ville og ikke ville gjort. Hvis alle skulle jobbet for å forby alt de ikke selv ville gjort ville det ikke vært mye lovlig igjen. Kan jo også nevne at hun som fikk denne usmakelig kommentaren fra Jaquesson servert var 16 år gammel.

 • MissyChance

  17 år.
  Og hun sa: «Jeg vil anbefale en liten studietur til Belgia og Tyskland for å se hvor nydelig det foregår i disse ordnede formene. Også syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex. Det er sexkjøp. Sexkjøp handler ikke om noen festlig, abstrakt idé om at man har rett til å gjøre hva man vil med kroppen sin.»

 • Kebabtekniker

  Det er faktisk lovlig å selge sex, også i Norge.

 • Trond Kavli

  Det virker som at du har mistet poenget til Kjetil totalt. Har fulgt Gunnar i flere år, og vært storfan av den stoiske bruken av statistikk og vitenskap til å demontere emosjonelle holdninger og beliefs i samfunnet. Det virker som at Kjetil har gitt god intellektuell motstand og vekket noe i Gunnar som gjør at dette legges til side, da det ene innlegget som omhandler han er svakere enn det andre. Først fått litt juling i innvandrings-debatten (dvs, det kom frem tydelige motivasjonelle argumentasjonsrekker/blindhet til reell problematikk), påfulgt av forsøket på å slå tilbake med «Kjetil Rolness»-effekten, og nå dette? Jaja, blir jævlig gøy å følge med fremover iallefall.

 • Ralieur

  Innerst inne er det så inderlig vondt for Tjomliden. Ingen kvinner har noensinne seksualisert ham.

  Han tror fremdeles at han vil vasse i fitte ved å leke ridder. Men som de fleste menn har skjønt, og Gavin McInnes så poetisk har uttalt: Pussies run dry when you are a social justice warrior.

  Tjomlid havner lenger og lenger ute på de skrå breddegrader. Det blir tydeligere og tydeligere at han dikter opp fantasier å angripe, og bare vanskeligere og vanskeligere å se på ham som en relevant samfunndebattant.

 • Ralieur

  Tjomlid skriver:

  «Her er greia: Du vet, når en kvinne, ti kvinner, hundre kvinner står frem i media og forteller om sine opplevelser med menn, om tafsing, tilrop, forskjellsbehandling, seksuell trakassering og voldtekt, så blir jeg glad. Det vil si, det gjør meg ulidelig trist å høre om deres opplevelser, men det gjør meg glad at de forteller meg om verden fra sitt perspektiv.»

  Noe tragikomisk at dette noble, og forsøksvis sympatiske, perspektivet fra Tjomlid kommer på en dag hvor den katolske kirken kanoniserer og gjør helgen av Mor Theresa. Dette forjævlige mennesket som fant glede i andre sin lidelse.. ;)

 • Derullandei

  Ja la oss ignorere voldtektskultur. Det er mye viktigere å tørre å ta debatten om en kvinne som en gang sa noe om suging.

 • Kebabtekniker

  Det er trist å se at Tjomlid har blitt til den personen han selv forakter, en hater.
  Tjomlid tålte ikke å få intellektuell rundjuling av Rolness i innvandringsdebatten og derfor hater han Rolness dypt og intenst.
  Er det rart det er krig i verden.

 • Eirik Børve

  Skivebom. Misforstår du teksten til Rolness med vilje?

 • Harald Skreppedal

  Hvordan føles det å være et så perfekt, lyttende og reflektert menneske, Tjomlid. Vi vil høre mer om dette, vi andre som er feilbarlige og utilstrekkelige…

 • Mann ble krenket av vaskelapp.

  http://www.tv2.no/nyheter/8564322/

 • Agnar Hroarsen

  Manspreaden min ble redusert med 5cm etter å ha lest dette. Men er usikker på om det er positivt.

 • Kurt_Kortner

  Hvilken voldtektskultur? Den blant unge menn fra midt østen?

 • agurk

  Voldtektskultur? OMG! Voldtekt utføres av personer med store sosiale avvik. Psykopater.

 • Tom Dahle

  Nei, det stemmer ikke. Jaquesson henvendte seg til den 19-årige jenta som var sammen med 17-åringen.

 • Halvor Sevatdal

  Et underlig innlegg. Det er stilet til Rolness, men har ellers ingenting med Rolness’ kommentar å gjøre. Ingen sitater, ingen referanser, ingen relevans.

 • JensPetterOlsen

  Hvis alle skulle jobbet for å forby alt de ikke selv ville gjort

  Nå snur du saken på hodet. Jaquesson vil at sexkjøp skal være forbudt av flere grunner enn at Jaquesson selv ikke
  ønsker å være prostituert. Derimot argumenterer mange av motstanderne av sexkjøpsloven som om prostitusjon er en karrierevei noenlunde mange jenter drømmer om. Og som tilsvar til det argumentet er Jaquessons svar relevant. (Om enn plumpt presentert.)

 • Inger

  Synes også at det må være relevant å få et voksent svar når man er på parolemøte med voksne for å legge fram ønske om parole som fremmer sexkjøp i 8.mars-toget. Konteksten er relevant, og svaret var helt greit uavhengig av om man er enig eller uenig med budskapet.

 • Inger

  Det som er skikkelig vanskelig, det er å ta noen seriøst i samfunnsdebatten som ikke har verken innhold eller argumenter men bare personangrep.

 • Macardit

  Ironien er jo at det er favorittene dine, ikke-vestlige innvandrere, som har det ubestridelig verste synet på både kvinner og homofile. Så gå til nærmeste speil og fortell fyren du ser at hvis han vil begrense overgrep mot kvinner og homofile så får han heller slutte å ivre for importen av flere gjerningsmenn 24/7.

 • Inger

  Ja, for å voldta kvinnene våre, det vil vi helst ta oss av selv? Logikken er helt borte her.

 • Inger

  Denne har ligget ute, jeg fant den ikke nå men anbefaler deg å lese den. Du vil se at det er ganske jevnt fordelt etter befolkningstall fra de ulike opphavsland. https://www.nkvts.no/rapport/menn-som-har-begatt-voldtekt-en-kunnskapsstatus/

 • Greger Steen

  «Vi som bare seksualiserer kvinner moderat»… hvordan da? Ved å være tiltrukket av dem? Eller, hvis man selv er kvinne, ved å prøve å være tiltrekkende? Jeg tror ikke helt jeg forstår hvilken synd Tjomlid mener vi begår her. Det kan ikke være selve den seksuelle trakasseringen han skriver om, for det er ikke noe som begås av «majoriteten, du og jeg».

 • Arne Hansen

  Tjomlid har dessverre mistet all kredibilitet med sin useriøse PK-raljering. Syns dette er litt synd. Han hadde jo bygget seg opp så mye autoritet ved å kritisere alternativbransjen.

 • Ralieur

  Rett skal være rett. Det er ikke jeg som smykker meg med, om enn ubeskyttede, titler som «samfunnsdebattant, blogger og forfatter».

  Kommentaren din, ment som et forsvar for Tjomlid, blir ufrivillig komisk. Har du ikke lest bloggposten hans? Som i denne begår uretten du beskylder andre for.

 • ArveKaspersen

  Det er et faktum at det er blitt verre for prostituerte etter sexkjøploven kom. De må nå drive mer i det skjulte, noe som ikke beskytter eller er til jentenes fordel.

  Det handler altså ikke om man vil suge ti pikker per dag eller ikke. Det er stråmannsargument fra idealister som brenner så for sin sak at de lyver.

 • Greger Steen

  Den fungerte ikke helt, Inger. At man vil begrense antall voldtekter er vel vanligvis ikke et tegn på at man er voldtektsmann selv.

 • Wenche Tommervik

  Takk for at du gjennomskuet Rolness du også. Som mann.

 • Wenche Tommervik

  Og kommentarene nedover i feltet begrunner hvorfor teksten din er viktig i denne synliggjøringsdebatten.

 • Padda

  Ja, det virker litt som om det er det som foregår.

  Rolness er blitt Tjomlid sin nemesis og som konsekvens har han gått fra å være saksynt til å bli usakelig og ulogisk.
  Helt motsatt av det han var i og helt motsatt av hele poenget med bloggens utgangspunkt. Kanskje han forsøker å være like polemisk som Rolness?

  Tydeligivis er det mulig å ha innsikt uten å ha selvinnsikt. Før kom jeg hit for lese gode og innsiktsfulle innlegg. Nå kommer jeg for å måpe.

 • Runar Døving

  Man snakker ikke med kjetil rolness, han snakker til deg.» slik lyder et gammelt jungelord. «Man kan ikke lære en gammel hund å sitte.» Er et godt norskt. Vi er nok over i patologien.

 • Tommy Zielinski

  Jeg har hørt at jenta var 37år, kanskje litt som de derre som blir alderstestet ved røntgen?

 • Tommy Zielinski

  Hvor i rapporten vil vi «se at det er ganske jevnt fordelt» (vis gjerne til side og avsnitt)??
  Myten om at det er «likt fordelt» (i hvert fall for overfallsvoldtekter) har vel blitt debunked mange ganger nå, bl.a. av Tjomlids nemesis, Rolness!!

 • ftw

  Bloggposten har da virkelig veldig mange argumenter. Jeg foreslår at du leser den. Kanskje du til og med lærer noe.

 • Når ingen andre ting nytter skal det sykdomsforklares med andre ord?

 • Karin Svendsen

  Uten å ta parti med noen, så synes jeg det viktige er at både gutter og jenter lærer fra barnsben av om likeverd og lærer som det viktigste, å være lykkelige og respektere hverandre.

 • Jallaman

  Har du noen statistiske bevis underbygger det du skriver? Kan du vise til noen publiserte metaanalyser i anerkjente tidsskrifter? Inntil videre fremstår dette som anekdoter og ukvalifisert synsing. Eller gjelder det slike krav bare når det går en vei, «Mr. Skeptiker»?

  Her er litt flere «anekdoter»:

  Syrisk-født dansk politiker: – Arabiske menn har et forvridd forhold til kvinner og sex

  http://www.nettavisen.no/nyheter/dansk-politiker—arabiske-menn-har-et-forvridd-forhold-til-kvinner-og-sex/3423178327.html?google_editors_picks=true

  – Oppfatningen er at fulle kvinner som er ute klokken 03.00 om natten, selv er ute etter det

  http://www.nettavisen.no/nyheter/–oppfatningen-er-at-fulle-kvinner-som-er-ute-klokken-0300-om-natten-selv-er-ute-etter-det/3423178749.html

  Når norske jenter går halvnaken på byen er det som å rope «kom og knull meg», mener de tre afrikanske mennene

  http://www.p4.no/story.aspx?id=272134

  Islam er respektløs overfor kvinner
  http://lilybandehy.blogg.no/1460616274_islam_er_respektls_ov.html

  En ny undersøkelse dokumenterer utbredt æreskultur i Stockholms forsteder. Særlig jentene får sin frihet begrenset. Svenske myndigheter anslår at over 100 000 undertrykkes. Hvordan er situasjonen i Norge?

  http://www.vg.no/nyheter/meninger/likestilling/aereskulturen-brer-seg-i-sverige/a/23688871/

  TENSTA, STOCKHOLM (NRK): Mange av innbyggerne i flere innvandrertette bydeler i Sverige risikerer å bli trakassert av islamister eller kriminelle, bekrefter både svensk politi og kvinnesaksforkjemper.

  http://www.nrk.no/urix/_-kvinner-i-flere-svenske-bydeler-tor-ikke-a-ga-ute-om-kvelden-1.12929688

  En saudiarabisk familieterapeut, Khaled Al-Saqaby, har gitt ut en video hvor han gir instruksjoner i hvordan ektemenn skal slå kona si.

  http://www.nettavisen.no/na24/familieterapeut-i-saudi-arabia-slik-slar-du-kona-di/3423223424.html

  Feminismen er død fordi du er redd for å virke rasistisk.
  http://www.nrk.no/ytring/norske-feministers-storste-svik-1.12839962

  «87 prosent av afghanske kvinner utsatt for vold, voldtekt og tvangsekteskap»
  http://www.dagbladet.no/…/ute…/taliban/kvinner/18457768/

  De 10 verste steder i verden å være kvinne
  http://www.vg.no/…/afghanistan-verste-land…/a/598316/

 • Vi er alle barn av regnbuen.

 • Derullandei

  Og/eller den som glatt ignorerer at også menn fra vesten voldtar.

 • Derullandei

  Godt å ha en kvalifisert psykolog med i debatten.

 • Er voldtekt en rasjonell handling da?

 • Derullandei

  Spør du meg så spør jeg deg. Er psykopati irrasjonelt, forresten?

 • Hvordan forklarer du sínnet til de som voldtar? Friskt?

 • Derullandei

  Jeg har da ikke påstått å kunne forklare sinnet til noen som helst. Den eneste her som har kommet med bastante påstander om sinnet til dem som voldtar her er vel «agurk», så kanskje du skal spørre ham/henne i stedet?

 • Så det er tenkelig at voldtektsforbrytere er avvikere og psykopater?

 • Derullandei

  Det er så fint med enkle svar. Så slipper man å tenke.

  Definer avviker.

  Definer psykopat.

 • Occams Razor. Med det enkle avkler du hykleriet.

 • Derullandei

  Det er ikke det Ockhams barberkniv handler om.

 • Du refererte til det enkle, som er Occams Razor i logikkens verden. Man skreller bort lagene til hykleriet dukker opp.

 • Derullandei

  Beklager, du har misforstått både formålet og virkemåten til Ockhams barberkniv.

 • ftw

  Jeg foreslår at du leser blogposten og finner ut hva den handler om før du kommer trekkende med mer irrelevant fjas.

 • Karin Svendsen

  Vet ikke hva du mente med det, men ingen er underlegne eller overlegne andre. Som regel har alle rett i noe, men ingen i alt. Selv kan jeg være enig med både Rolness og Tjomlid, alt etter som. Uthenging av folk liker jeg ikke, åkke som. Fakta er nok at sannheten er det ingen som sitter på. Den ligger nok et sted på midten med masse nyanser. Kanskje det hadde vært lurt å se på hva man enes om, heller enn å lete etter uenigheter. Voldtekt og seksuell trakkasering, nakenbilder av unge jenter på snapchat osv, må det bli slutt på. Godt det er oppe til debatt.

 • Runar Døving

  Hei Scrotum. Jeg er åpen for andre forklaringer også. Født slik eller blitt slik. Kanskje det er fb-kulturen?

 • Lars Holm

  La meg foreslå en årlig kanossagang fra Lindesnes til Nordkapp. Obligatorisk for alle hvite menn, selvfølgelig.

 • Det er altså personen det er noe feil med?

 • Kardemomme By er en utopi.

 • Runar Døving

  Det virker jo unektelig som om Rolness har svært vanskelig for å lytte, ta kritikk eller undersøke en sak fra flere sider. Han svarer enhver kritikk med lanse. Jeg kjenner ikke hans like. Altså lanserer jeg patologi som en mulig hypotese, men det må jo selvfølgelig testes empirisk.

 • Insinuasjon som diskrédibilitetsverktøy. Jeg forstår.

 • Emil Muller

  99% av det du lirer av deg her Tjomlid, har da slettes ingenting med Rolness å gjøre. Hvorfor så uredelig? I innledningen, som så visselig vises klart og tydelig i posten din, får du et tydelig hint om hva tema i kronikken til Rolness omhandler. For eksempel det at Kierulf og Hobbelstad overøses med uredelig vås av Steen, simpelthen fordi de ikke deler Steens oppfatning av gradene i problemstillingen. Det fremkommer da tydelig at heri ligger Rolness hovedanliggende: fordummingen, generaliseringen og det anti-intellektuelle våset som serveres i bøtter og spann. Det tar du som prov på at Rolness er en lettkrenket og sutrende sjåvinist. Har du blitt fattesvak?

  For en tid tilbake siden ble du selv utsatt for et svært nedrig angrep av Dag Fallet, Trude Hole og resten av gjenget med tåper, basert på løgn, stråmenn og feil fremstilling av dine egne synspunkter. Det ser ut til at du selv for tiden er temmelig busy med å begå samme form for tøys, om enn i en mildere form. Ting skal tas ut av kontekst, før nye og tilpassede motiver skal tillegges. At du feiler på samme nivå som slike folk, er uverdig. Man kan forstå sånt svada fra de hatefulle kronidiotene, av deg forventer man mer.

  Det du har vært en talsmann for i lang tid, blant annet intellektuell redelighet, fjerner du deg fra for tiden. Våkn opp, mann!

 • Karin Svendsen

  Man kan være uenig med hverandre, like eller ikke like ting, men som utgangspunkt er kardemommeloven fin.

 • Tante Sofie var uenig med Kasper, Jesper og Jonathan.

 • Karin Svendsen

  Tante Sofie er et meget bestemt damemenneske, ja.

 • Anders Hansen

  Atter en gang så kommer påstanden 8000- 16000 kvinner blir voldtatt hvert år: Tjomlid skriver: «De som voldtar eller er blitt voldtatt utgjør en relativt sett liten gruppe, i den grad én av ti er lite.» Dette mørketallet har blitt etablert som en sannhet og ikke noen løfter et øyebryn lenger når denne påstanden om omfanget fremsettes i debatter. Men er denne påstanden riktig?

  La oss se litt nærmere på det….

  Aftenposten brukte denne påstanden i sin kritiserte kampanje ifjor, der de hevdet at kun #1av100 voldtektsmenn ble dømt. Men er denne påstanden korrekt? Påstanden baserer seg på Voldtektsutvalget rapport NOU 2008:4 der mørketallet: “8000 – 16000 blir voldtatt hvert år” ble fremsatt første gang.

  Voldtektsutvalget legger altså til grunn i sin mørketallsberegning, tall fra forskningen (Den skjulte volden: Pape 2004) som har sendt ut et spørreskjema til et representativ utvalg i Oslos befolkning, og omregner det til å gjelde hele Norge. Er det redelig bruk av forskningsresultat av voldtektsutvalget?

  Marianne Sætre var også kritisk til Aftenpostens kampanje og skrev denne kronikken ifjor:

  http://politiforum.no/?module=Articles&action=Article.publicOpen&id=72748

  Hun skriver følgende om omfanget :

  «For å konkludere: Vi har lite grunnlag for å fastslå noe objektivt om omfangstall og anmeldelsesrate for krenkelser, overgrep og voldtekt, mest fordi folks beskrivelser og definisjoner av erfaringene forandrer seg over tid og mellom situasjoner, men også fordi metoder og begreper trigger ulike selvforståelser og identifiseringer med problemet. Dessuten er det jo alltid et spørsmål om hvordan «motparten» ville
  definert hendelsen, især hvis man forsøker å dokumentere voldtekt som juridisk avgrensbart fenomen. En juridisk definisjon handler ikke bare om offerets følelse av å være utsatt for et lovbrudd, men også
  den andre partens historie samt bevis for ansvar og skyld i handlingen. For ikke å forvirre bør man muligens unngå at forekomstundersøkelser intenderer å måle juridisk avgrensede og definerte problemer, når det kun er en part som er informant og dennes personlige opplevelse som ligger til grunn for generaliseringen. Et dypere(retts-)filosofisk, normativt og politisk spørsmål er når man i det hele tatt kan generalisere om et så stridbart tema som voldtekt og fenomenets omfang, med kun den ene partens opplevelseav virkeligheten som basis.»

  Men likevel så brukes påstanden at 8000 – 16000, eller 1 av 10 kvinner blir voldtatt hvert år. T.o.m. av en selverklært sannhetssøker som Tjomlid…

 • Nei, det er ikke korrekt, go det begynner å bli litt slitsom at dette argumentet trekkes frem på ren automatikk gang på gang, åpenbart fra folk som ikek selv har tatt seg særlig bry til å sjekke forskningen mer grundig. Det finnes nyere forskning som brekefter de samme tallene, f.eks.:
  https://www.nkvts.no/content/uploads/2015/11/vold_og_voldtekt_i_norge.pdf

  Dette er også sammenstilt med internasjonal forskning i NKVTS sine rapporter, og viser stort sett omtrent samme omfang i land det er naturlig å sammenligne oss med.

 • Runar Døving

  Hei Scrotum. Neida, At han ikke lytter er jo et observerbart faktum. Hva som er årsaken, om den er kulturell, psykologisk, idiosynkratisk eller patologisk, er jo alternative teorier som kan forklare fenomenet.

 • Anders Hansen

  Det er samme i den forskningen som i «Den skjulte volden 2004», Det brukes bare informanter fra en side – den fornærmede. Muligens du ikke leste dette: «For ikke å forvirre bør man muligens unngå at forekomstundersøkelser
  intenderer å måle juridisk avgrensede og definerte problemer, når det
  kun er en part som er informant og dennes personlige opplevelse som
  ligger til grunn for generaliseringen. Et dypere(retts-)filosofisk,
  normativt og politisk spørsmål er når man i det hele tatt kan
  generalisere om et så stridbart tema som voldtekt og fenomenets omfang,
  med kun den ene partens opplevelse av virkeligheten som basis».

 • Morsomt at du kommer med alternative teorier på Tjomlids blogg.

 • Jallaman

  Tjomlid skriver: «Seksuell trakassering av kvinner er et enormt problem.»
  Beviset på dette er opplevelsene til hans venninner. Når så en politimann skriver om sine erfaringer med problemer knyttet til innvandring blir det av Tjomlid avfeid med anekdoter.

  Er ikke dette dobbeltmoral?
  Det kan godt hende at seksuell trakassering er et «enormt» problem i Norge. Jeg bare mener han bør stille samme krav til sine egne analyser som han gjør til andre.

  Og til slutt en oppfordring til Tjomlid, lettere omskrevet:
  «Det å lytte til politimenn er ikke så vanskelig. Og det er lærerikt. Nyttig. Du burde prøve det selv en gang.»

 • ftw

  Nei, politimannens erfaringer ble ikke avfeid med anekdoter. Prøv å få med deg litt av det som skrives om du skal diskutere.

  Politimannen ble først og fremst kritisert for uredelig polemikk og for å ikke å skille mellom Schengen-«innvandrere» og asylsøkere og dermed få det til å se ut som asylsøkere utgjør et mye større problem enn han har grunnlag for å si.

  Det er en uredelig debatteknikk og som politimann gjør det ham veldig lite tillitvekkende.

 • Her skyter du deg selv i foten. Da politiinspektør Pettersen gikk ut og blandet epler og pærer i et sammensurium av en tekst, som han senere beklaget rotet i, så korrigerte jeg ham ved å vise til statistikker. Det er selvsagt andre velkomne til å gjøre også mot min tekst. Ergo er ikke dette dobbeltmoral.

  Problemet er bare at det ikke skjer. Istedenfor kommer det stort sett bare personangrep og absurde forsvar for menn, som bare understreker poenget i min bloggpost.

  Anekdotene i min tekst er nettopp anekdoter, og jeg presiserer at det er det. Jeg presiserer også at jeg ikke legger frem statistikkene, fordi det har jeg gjort i så mange tidligere bloggposter. Jeg ignorerer dem altså ikke, jeg gidder bare ikke gjenta dem atter en gang når poenget denne gang er noe litt annet. Men statistikkene underbygger mine påstander. Se f.eks:

  https://www.nkvts.no/content/uploads/2015/11/vold_og_voldtekt_i_norge.pdf

  Jeg hadde ikke skrevet det jeg skrev om ikke jeg var trygg på at det kunne underbygges med studier.

 • Kurt_Kortner

  Tror ikke du skjønner hva en kultur betyr i denne sammenhengen. Det finnes ingen voldtektskultur blant vestlige menn. organiserte gjenger som går rundt og voldtar og seksuelt trakasserer kvinner finner man blant annet blant enkelte grupperinger blant menn fra Midtøsten. Det kan du kalle en voldtektskultur.

 • Overformynderi skaper ulydighet.

 • Karin Svendsen

  Vel, barn trenger å lære forskjellen på rett og galt og folkeskikk. Tante Sofie er fin hun.

 • Kasper, Jesper og Jonathan var voksne mennesker i figurativ forstand.

 • Derullandei

  Det finnes ingen voldtektskultur blant vestlige menn.

  [citation needed]

 • Hva er den vestlige varianten av Tarrush Gamea?

 • Derullandei

  Et retorisk spørsmål er ingen kilde.

 • Jeg har hørt om Tarrush Gamea, aldri om en vestlig variant.
  Jeg bare lurer på hva det kulturelle er?

 • Karin Svendsen

  Ja, og så? Alle barn trenger grensesetting for det. Visse ting er det nulltoleranse for.

 • Barn og voksne skal ledes inn i konsensus. Jeg forstår.

 • Karin Svendsen

  Voksne skal være gode forbilder for barn. I alt vi sier, gjør og skriver er vi forbilder for våre barn.

 • Derullandei

  Hvis du aldri har hørt om voldtektskultur før, kan du jo f.eks. prøve å google det?

 • Ja. Allikevel er vi alle uenig.

 • Kan ikke bare du legge ut en for høflighets skyld?

 • Karin Svendsen

  Det går an å være uenig på en verdig og saklig måte :-)

 • Har jeg vært usaklig på noe måte, eller er det bare generelt sett?

 • Derullandei

  Kan ikke bare du sette deg inn i det du diskuterer? For høflighets skyld, altså?

 • Jeg etterspør jo bare den vestlige varianten av den eneste kulturen jeg kjenner til.

 • Karin Svendsen

  Jeg snakker generelt. Det er i hvert fall viktig å kjenne på nyanser. Problemstillingen her er utrolig kompleks.

 • Hva er komplekst med at Tjomlid ber Rollnes ta ting som en mann, for så å be ham om å dyrke baller?

 • Karin Svendsen

  Jeg snakket om selve saken. Selv om det er nulltoleranse for visse ting. Så er det gråsoner der. Å leke med følelser er en uting uansett. Hva Tjomlid og Rolness kaller hverandre velger jeg å se bort ifra. Jeg liker ikke sånt.

 • Hva er saken? At Rollnes er slem?

 • Karin Svendsen

  Jeg mente saken om seksuell trakkasering og voldtekt. Hva de to herrene har imot hverandre legger jeg meg ikke opp i.

 • Hva er moderat seksualisering?

 • Karin Svendsen

  Aner ikke. Han snakker kanskje om normal folkeskikk? Jenter skal uansett ikke voldtas og utsettes for alvorlig krenkende adferd. Det må gutter lære. Samtidig må de lære å sette grenser for seg selv om nødvendig. Jenter kan også såre gutter. Jenter har noe å lære de også. Å leke med følelser er en uting uansett.

 • For meg høres det ut som paringsropet til en onanist.

 • Karin Svendsen

  Såpass. Jeg synes Tjomlid virker som en hyggelig kar.

 • Og de kommer alltid til kort. Tjomlid er ikke alene.

 • Karin Svendsen

  Hva mener du, alltid til kort? Ingen sitter med alt vettet alene.

 • Det stemmer, men de som bare snakker om musa ender opp med ingen.

 • Karin Svendsen

  hehe jeg pleier å si til ungdommen at det beste er å bli godt kjent og bestevenner før de blir kjærester. Men kan hende forsto jeg ikke hva du ville frem til.

 • ArveKaspersen

  Tjomlid skriver: «Dette er bare min opplevelse. Dette er min lærdom. Ingen statistikker eller studier».

  Akkurat denne type uvitenskapelig synsing og følelsesbasert argumentasjon har Tjomlid bygd seg en karriere på å jobbe mot. Nå er han selv en del av problemet.

  Det er trist å bivåne.

 • Macardit

  Det er nok heller fordi dere venstrevridde innvandringsfanatikere ikke eier logisk sans.

  Hvis man er feminist som Tjomlid og samtidig ivrer for å importere mennesker fra områdene i verden med verst kvinnesyn så har man beviselig ikke mye logisk gangsyn.

 • Macardit

  Roolig nå; det er en kjent sak at ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert på voldtektsstatistikken.

  Tok meg to sekunder å finne disse eksemplene fra i dag, og det kommer til å ta meg to sekunder å finne et par i morgen også:

  http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/politiet—mann-pagrepet-for-flere-voldtekter/3423258931.html

  http://www.ba.no/nyheter/politi/krim/det-er-ekkelt-a-ga-opp-stien-nar-det-er-morkt/s/5-8-420052

  Og hvis disse innvandrerne dine er så oppegående, hvorfor må de da på kurs når de kommer til Vesten for å bli forklart at man ikke bare kan voldta/antaste kvinner fordi de kler seg normalt?

  Og hvem er det som har begått masseovergrep i Køln, festivaler i Sverige & Danmark og fotballturnering i Norge? Tror du det er etniske nordboere?

  Her er favorittene dine i full utfoldelse i hjemlandet sitt; noen kilometer unna her jeg sitter nå:
  https://www.theguardian.com/world/2016/aug/15/south-sudan-aid-worker-rape-attack-united-nations-un

  Først så kriget de i flere dager i juli og etter at kampene var ferdige så gikk de ut og robbet, voldtok og drepte sivile i et par dager som lønn. Det er nettopp det du og Tjomlid ikke evner å forstå; at drittland er drittland på grunn av menneskene som bor der, så det å ta dem til Norge er idioti.

 • Anders Hansen

  En konstaterer at du ikke har har kommentert på tilsvaret, muligens
  fordi du ikke har lest innlegget jeg skrev der din påstand ble
  tilbakevist? Eller fordi du ikke har noe svar å komme med?

  Enhver med litt intelligens ser forskjellen i påstanden at 16000 blir voldtatt hvert år (påstanden fra voldtektsutvalget) og at 1 av 10 blir voldtatt noen gang i livet (påstanden fra NKVTS). Det er en enormt stor forskjell på disse to påstandene.

  Da har heller du ikke tatt med den poengen jeg ville opplyse
  din ignoranse om, som du åpenbart ikke fikk med deg. Det faktum at all forskning om voldtekt kun har opplysning fra den angivelige fornærmerede – og altså har en skjev og
  ubalansert faktagrunnlag i sin informasjonsinnhenting. Hvorfor du ikke
  nevner dette faktum, er et mysterium – som bare du kan besvare…

  Hvis du ikke klarer å se at du er en del av problemet, sammen med
  volds-hysteriker, i løpet av de siste 30 år. Med å ukritisk videreformidle overdrevne tall på omfanget av voldtekt. Så er du blind. Men fortsett gjerne du å snakke ned menn i den tron at du videreformidler sannhet og er så rettferdig. Enhver med forstand og kritisk sans kan se at ditt budskap ikke er tilfelle.

  Du vil ikke se problemet. Da er det meningsløst å diskutere saken videre.

  Utover det… for å kommentere din tekst videre – er det bare et trist skue å lese… Å tru at det er å være mann ved å oppføre seg slik du beskriver.. er overhode ikke det å være mann.

  En mann står opp for urett – uansett hvilket kjønn som opplever urett. Din beskrivelse av en mann – står kun opp for urett for kvinner – og det er ikke en beskrivelse av en riktig mann.

 • Ron Dan

  Haha aldri opplevd en bitrere mann enn Tjomlid, etter å ha blitt rævkjørt av realister som f.eks. Rolness. Tjomlid har havna helt ute på alternativ siden, de han før kritiserte og debunket, nå er han der selv, og får juling av alle de som ikke tror på julenissen.. Nekter å se fakta og går til personangrep.. Patetisk. Femi Tjomi, du får ikke cred av skikkelige kvinner selv med dette patetiske innlegget. Sorry.

 • Ron Dan

  Veldig bra sagt og så sant, Tjomlid tror han er de ensommes venn og beskytter, og den rollen kommer han til å spille lenge. Sir Tjomlid har tatt på skylappene, og kjører sin egotripp uansett nå, alt for eget forsvar, og ridderlige holdning til kvinner.. Latterlig..

 • Ron Dan

  Gleder meg til neste svada innlegg fra Tjomien, blir bare dummere og dummere, desto mer motstand narsissisten får. :-)

 • Kebabtekniker

  Det er lavmål, blogginnlegget er et hatefullt personangrep på Rolness. Jeg håper inderlig ikke at Rolness besvarer dette oppgulpet.

 • Trond Høiberg

  Jøss, dette var et litt desperat og trist innlegg og det slår meg at du kanskje har mistet din muse? Det var artig når du skrev faktabasert men du har i grunnen nådd middagshøyden og er i fritt fall når du ønsker å fremstille deg som en perfekt, lyttende og reflektert person og samtidig ber meningsmotstandere gro seg noen baller. En utidig hersketeknikk du rett og slett burde holde deg for god til.
  Selve starten på innlegget ditt er jo morsom der du tydelig krenket ber Rolness ikke være krenket :-)

 • Trond Høiberg

  Ja nettopp, slik Tjomlid gjør med personen han går løs på der han oppfordrer han til å gro seg noen baller :-)

 • Dan Reid

  Hvilke kommentarer begrunner teksten? Eksempler?

 • Trond Høiberg

  Jeg er 51, mannfolk og opplært til å respektere min medmennesker. Jeg velger å tro jeg representerer et snitt av den mannlige befolkningen og tro meg når jeg sier at vi overhodet ikke mener voldtekt eller trakassering er greit. Mannfolk gjør bare ikke slikt. Tjomlid blir en hater i det noe surmaga oppgulpet sitt der han åpenbart utnytter det at han har fått plass i det åpne rom til å skrive et meningsløst og, i mine øyne, et hatefullt innlegg. Nettopp en slik han har skrevet om i flere år og da ikke i noe positivt lys. Hans bidrag til en viktig debatt er denne gangen bare personhets fra hans side rett og slett og irrelevant dessverre.

 • Trond Høiberg

  Jeg er en ekte mann og innrømmer gjerne feil men å si jeg er en del av problemet er feil. Fordi jeg er opplært til å behandle folk skikkelig enten de er hun- eller hankjønn og tror sågar jeg faktisk representerer et snitt av befolkningen i så måte. Er glad for den åpne debatt og mener bestemt vi skal på ingen måte ufarliggjøre den utrolig kjipe utviklingen vi ser i samfunnet der jentene ikke lenger kan gå trygt på gaten. Er glad for at vi synligjør problemet og ser med gru på rettspraksis der overgripere hele tiden slipper unna.
  Å skrive et hatefullt innlegg der en åpenbart går til personangrep på en meningsmotstander er irrelevant og unødvendig. Tjomlid presterte dessverre det også denne gang og plasserer seg i den store gruppen han så ofte har gått løs på.

 • Trond Høiberg

  Støtter deg fullt ut i dette og er glad for at du tok deg tid til å nyansere debatten på en grundig måte. Tjomlid går nok litt på autopilot selv og bruker sin mediamakt til å gå til personangrep på en meningsmotstander. Hadde han vært det mannfolket han mener selv han er så er det bare å legge seg flat og vende tilbake til å være saklig og tallfokusert. Ikke minst innrømme feil :-)

 • Kjetil Moe

  Helt enig med deg, Tjomlid.
  Alle menn må slutte å være så lettkrenkede når kvinner forteller om negative opplevelser med noen menn. Klart det.
  Akkurat som alle muslimer må slutte å være så lettkrenkede når noen forteller om negative opplevelser med noen av dem.
  Alle menn må tåle å bli satt i bås på grunnlag av det noen av dem gjør.
  Akkurat som alle muslimer må tåle å bli satt i bås på grunnlag av det noen av dem gjør.

  Nei, vent.. Snakka ikke du tidligere om at det var feil å generalisere rundt muslimer bare fordi noen av dem er råtne?
  At det er feil å anklage en hel gruppe – feil å la en hel gruppe FØLE seg anklaget – basert på handlingene til enkeltindivider? Altså når det gjelder gruppen muslimer?

  Er det for mye forlangt å be om en forklaring på hva som gjør det prinsipielt å la en gruppe føle seg anklaget når gruppen er kjønnsbasert, men ikke når det gjelder religion (det ene ikke valgt, det andre selvvalgt)?

 • Anders Hansen

  Tjomlid – du svarte til min forbauselse på mitt innlegg der jeg kritiserte din lemfeldige omgang med omfanget på antall voldtekter. Du hevdet selvfølgelig dine tall (1 av 10 har blitt voldtatt) var korrekt, og at jeg hadde feil, og viste til NKVTS rapport fra i fjor som han mente bekreftet din påstand.

  La oss se nærmere på akkurat det…

  I følge NKVTS rapport så har 9,4% av alle kvinner i Norge opplevd å ha blitt voldtatt noen gang i løpet av sitt liv. Hvis vi tar i utgang fra kvinner fra mellom 15 – 65 år så finnes det ca 1 700 000 kvinner i den alderen. Det vil si at omtrent 170 000 kvinner er ofre for voldtekt noen gang i løpet av livet. Hvis vi ser på påstanden at 8000 – 16000 kvinner blir voldtatt hvert år, så vil det innebære at det finnes mellom 400 000 – 800 000 ofre for voldtekt. Er dette rimelig? Jeg tviler. Ser du også denne forskjellen mellom Voldteksutvalget og NKVTS? Kanskje NOU 2008:4 var politisk motivert, fra et feministisk perspektiv?

  Men hvis vi skal beregne mørketall så mener altså NKVTS at det er sånn ca 3400 som blir voldtatt hvert år. Avsett mye mindre enn 16 000 – men likevel svært mye.

  Er det virkelig slik at det finnes 170 000 kvinner i Norge som er ofre for voldtekt?

  Hvert år de siste 5 år så har det vært anmeldt ca 1200 voldtekter. Majoriteten av disse har vært med kjent gjerningsmann. Det har sågar vært anmeldelser av voldtekt over Internett der det ikke engang har vært fysisk kontakt. Ref.

  https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/kripos/Vedlegg_3591.pdf

  «Et stadig vanligere fenomen er voldtekt over internett. I
  slike saker får hver fornærmet et eget saksnummer, noe
  som kanskje delvis kan forklare fjorårets økning i antall
  saker. I 2015 ble 5 gjerningspersoner anmeldt for til
  sammen 63 voldtekter, og i mange av disse sakene ble
  voldtektene begått over internett, uten fysisk kontakt
  med de fornærmede.»
  Av de 1200 anmeldte voldtektene så var mellom 12 – 9% overfallsvoldtekter med ukjent gjerningsmann (bortsett fra toppåret 2011 da det var 20%). Så det innebær at sånn ca 1000 av alle anmeldte voldtekter er med kjent gjerningsmann. Det vil si at gjerningsmannen har vært en ektemann, kjæreste, eks, venn eller nær bekjent.

  Feilet du og svært mange andre gjør da – er at du legger til grunn det som fornærmet forteller er den hele og fulle sannheten. Du tar altså for gitt – så fort det er en kvinne som anmelder – så er det sant at hun har blitt voldtatt.

  Så i dine øyne er altså alle anmeldelser reelle voldtekter – uten tvil. Og det baserer du din virkelighetsforståelse på.

  Av disse anmeldelser så er det mange som blir henlagte. I din virkelighetsforståelse så er det pga dårlig politietterforskning.

  Av de som blir tiltalte og blir frikjente. Så blir de frikjente fordi det er feil på systemet, dommere har feil holdning, kan ikke vurdere bevis etc.

  Og selvfølgelig så er alle henleggelser, frikjente, og alle andre i mørketallet – uten tvil skyldige i voldtekt – i følge deg og alle andre voldshysteriker.

  Hvis du ikke klarer av å se denne hysteriske tilstanden du selv er med å skaper – ikke er bra for samfunnet – er det synd om deg. Men at en påstand om urett nødvendigvis ikke betyr at den påstanden er sann – har åpenbart gått deg hus forbi…

 • Tobb86

  Nå besvarer jeg ikke Jaquesson, men Dahle.

 • Jeg ser ikke på Fakeboka fordi Fakeboka misbrukes til å hindre ytringsfrihet for alle her i landet etter min mening.
  Jeg er ny på Twitter, og jeg har ikke sett så mye der, men trakassering av kvinner fordi kvinner er kvinner har jeg ikke oppdaget på Twitter til nå.
  Jeg bør kanskje legge merke til ordene seksuell trakassering, men jeg finner det vanskelig å se at det er store muligheter til seksuell trakassering av kvinner på Twitter med den begrensningen det er på antall ord der.
  Selvfølgelig kan det finnes selv om jeg ikke har sett det ennå.

 • Har du statistikk for dette du påstår her?
  Hvordan måler du dummere og dummere med vitenskaplige metoder og basert på fakta som kan registreres og måles på en objektiv måte?
  Har du innhentet en kyndig vurdering angående din påstand om narsissisme?
  Har du din egen hobby-hjemmeside , eller frykter du å bli vurdert som narsissistisk da?
  Jeg ser her et behov for at jeg ikke er anonym slik at jeg kan markere at jeg har null angst for at noen kaller meg narsissist når jeg mener noe. Jeg må markere min støtte til ytringsfrihet for alle ved å være anonym her. Det er ikke fordi jeg er redd at noen skal kalle med narsissist.

 • Mine to foreldre var av kjøtt og blod og utførte de vanlige handlingene for å lage barn.

 • Det var delvis en tidsbegrenset uenighet.
  Dette forandret seg over tid med dialog.

 • Din trakassering av tante Sofie i Kardemomme by er relativt sett en moderat trakassering fordi tanta er fiktiv.

 • De som alltid har begge beina trygt plantet på bakken får aldri av seg buksene.
  Men jeg har spesialbukser med glidelås.

 • Framsetter du her et krav om at alle skal være helt like den ene siden av seg selv hele tiden og bare ha en side?
  Jeg har mer enn fem sider. Absolutt mer. For det meste er jeg på kunnskapssiden, men kroppen min har framside og bakside og høyreside og venstreside og undersiden av skoene mine eller fotsålene er undersiden.
  Jeg kan aldri bli ensidig.
  Min litt musikalske side er ikke perfekt eller preget av talent, men den er der. Min kunstneriske side? Tja og dobbelt-tjaa.

 • LillEilertsen

  «Det å lytte til kvinner er ikke så vanskelig. Og det er lærerikt. Nyttig.». Dette er noe av det mest patroniserende jeg har lest i nyere tid. Rollnes lytter til mennesker, Tjomlid lytter til kjønn. Når jeg snakker ønsker jeg ikke at man ser meg som representant for mitt kjønn, Tjomlid. Men nå blir jeg vel stemplet som en av de selvløse kvinnene som bare taler mennenes sak.

 • Søkeord og sitat fra norsk presse i dag : Presidentkandidat Donald Trump mener at man må regne med overgrep når man tillater kvinner i militæret.
  Sitat slutt.
  Så vil det kanskje vise seg om militære domstoler i USA vil lytte til kvinner der.
  Jeg vil ikke gå inn på ei noe spesiell norsk sak nå og her, for da må jeg lete det fram. Mitt forsag til søkeord er likevel : En kvinnelig soldat i førstegangstjeneste ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på. –

 • Kebabtekniker

  Hva er det du surrer med da?

 • Jeg surrer ikke med kebab.
  Jeg forteller om den virkelige virkeligheten slik det kan bli for kvinner som må ta det som en mann sammen med menn.

  Den virkelige sannheten og virkeligheten her i dette landet Noreg/Norge.

  Men noen lyttet altså litt her i landet. Det kan alle som vil vite noe om saken klare å finne ut.
  Var det mer du ville vite?

 • ArveKaspersen

  Du kan vise alle dine uredelige sider ellers, men ikke i viktige debatter om viktige tema som berører så mange.
  Men når du er samfunnsdebatt, så bør du bruke redelige debattformer og ikke kun anekdoter og synsinger.

 • Kebabtekniker

  Kan du ikke heller konsentrere deg om Tjomlids tilsvar på Rolness sin artikkel?

 • Det kan du gjøre i stedet for å forsøke å provosere meg her.
  Jeg tilfører ett element av virkelighet her og en nyanse som passer inn i helheten. Og du bør ikke bli krenket av det jeg da gjør.

 • LasseRon

  Når har Rolness sagt at han er krenket her? Er det jeg som har gått glipp av noe?

 • Uredelighet er feil uansett og alle steder.
  Jeg kan ikke se at du kommer med saklige argumenter eller relevante fakta når du angriper G Tjomlid her.
  Ellers kan alle lett se at det finnes saker der jeg trolig er noe uenig med Tjomlid, og det finnes saker der jeg er enig som for eksempel dette med vaksiner.
  Vaksineproduksjon bør skje og være her i landet av hensyn til beredskapen.
  Og ellers er jeg for religionsfrihet for alle eller frihet til å ha null religion og mot rasisme, for jeg tror på Jesus.

 • ArveKaspersen

  Et saklig og relevant argument er at det å bruke kun egen erfaring og opplevelser når man går til personangrep i en sak som omhandler et viktig tema, ikke er redelig. Rollness har en skarp penn, men han debatterer redelig.

 • Anne Marie Breien

  Han er en raddis, en ideologisk sådan.. Fakta og realiteter slår ikke an i denne sjangeren.

 • Ditto.

 • Jeg har hørt Tjomlid råde menn vedrørende sex, og jeg er helt, helt sikker på at han ikke har draget. Eller at hvis han skulle hatt det, så vil det forsvinne så fort han tyr til sin egen metode. Beklager å si det, det er det nærmeste saklig jeg klarer å komme under dette våset.

 • Tjomlid er ikke mye feminist. Han er opptatt av mølet han får servert av venninner, som vi andre kjenner som mildt sagt mindre etterrettelige. Og siden vi har avslørt dem også, forfølges vi og henges vi ut.
  Det er en artig gjeng …

 • Du bruker ironisk nok mest plass på å fortelle om hvor sår du er, Gunnar, under innlegget om at Kjetil Rolness som tåler utrolig mye av dr…tten din uten å gjøre annet enn å parkere deg (94 er altså mindre enn 97, vet du – eller nei, det gjør du ikke) …
  Du begynner ikke lenger å bli, men er for lengst blitt en parodi av deg selv.

 • Personangrep fremfor saklige tilsvar er vel definisjonen på Tjomlid slik han fremstår i dag.

 • Og han parkerer våset og statistikkjukset til Tjomlid på en saklig og korrekt måte. Leste Rolness etter å ha fordypet meg i Tjomlids tall, og ble imponert.

 • Korrekt, men groupiene, de som selv er mindre etterrettelige, deler og heier ham frem i sosiale medier. Helt utrolig at de kan svikte sine medsøstre slik.

 • Jeg er kvinne, og jeg er veldig enig i kritikken som har kommet. Hvorfor mener du de underbygger Tjomlids påstander?

 • Du og. Det verste den angivelige feministen Tjomlid vet, er selvstendige kvinner som stiller kritiske spørsmål og er uenige og uimponert over ham. Jeg er glad han ikke på noe vis er representativ for gruppen «menn».
  Det er ikke bare hans hang-up på Rolness og voksnes sex med barn, men også hans belæring av menn om hvordan de bør behandle kvinner. Jeg håper ikke noen menn tar dette til seg. Da vil det ikke være noen til å holde meg som pensjonist.

 • Anne Marie Breien

  Dyr seksualiserer kvinner, elementært. Vi er dyr. Du er en idiot .

 • Anne Marie Breien

  Tjomlid, vi er DYR! Kvinner er annerledes enn menn, heldigvis. Din liberale hjernevaskede fjott»!»

 • Ante_Bergan

  Det komer helt an på hvor høyt opp man kommer i offerhierarkiet. Hvite, heterofile menn kommer absolutt lavest. Muslimske menn kommer mye høyere.

  Offertoppen innehas av lesbiske svarte med funksjonshemming.

 • Derullandei

  At du definerer voldtektskultur som noe som ikke finnes blant vestlige menn, betyr ikke at det ikke finnes noen voldtektskultur blant vestlige menn.

 • Anne Marie Breien

  Bytt ut Rolness med Muslim Svaksynt…

 • Ditt fornavn og etternavn her skaper ikke kvalitet over din ytring og bidrar ikke til saklighet og tydelige ytringer fra deg.
  Det ønsker jeg at du viser NRK med dine ytringer der i kommentarfeltet der.

 • Jeg er ikke overlykkelig over at terrorisme er mulig, men jeg liker veldig godt at Tjomlid formulerer seg slik han gjør.
  Tjomlid bidrar fint med sine spisse formuleringer og med bidragene til debatt.
  Jeg ser at Tjomlid har stor støtte fra mange.
  Støtte til debatter og frihet og demokrati og Menneskerettighetene er alltid bra og viktig selv om det er normalt med uenighet om formuleringer og politikk og vurderinger av mye.

 • Anne Marie Breien

  Hva mener du? Du gir ingen mening.

 • Petrinemaria

  En fryd å lese! TAKK.

 • Mari

  Ja, du verden. Det er hat må vite. Men jeg stiller meg likevel spørrende til om hvorvidt det egentlig er et mannsproblem, om ikke bare et problem, generelt. Selv opplever jeg eller ser sjeldent at kvinner blir tafset på, men det betyr ikke at dette ikke er noen fasit for hvor ofte det skjer. Det sagt ville jeg kanskje heller tenkt at det er et problem som har med grensesetting å gjøre, først og fremst, og mangel på respekt. Hadde også vært interessant å se hvor utbredt det er andre veien.