15032132 10154565398905619 1262524061098504099 n

Hva som skremmer meg med USAs tiltredende president Donald J. Trump? Jo, det skal jeg si deg.

Det som skremmer meg er at retorikken med «oss og dem» fungerer så bra politisk. Enten «dem» er muslimer, innvandrere, fargede, homofile, transpersoner, kvinner, handicappede, psykisk syke, alenemødre, fattige, pedofile, terrorister eller kommunister.

Det som skremmer meg er at man kan få gjennomført nesten hva som helst av frihetsinnskrenkende, kvasitotalitære samfunnsendringer så lenge man klarer å bygge opp en frykt mot «dem». Trump er en mester i faktafusk og løgnaktig statistikk. Men gjenta en løgn mange nok ganger, og folket vil til slutt tro på det. Folk ønsker å tro på det, så lenge man kan stemple «dem» som problemet. Gi «dem» skylden for våre problemer. Gi folk troen på at de vil få det bedre bare vi får bukt med «dem».

Det funker i USA, men det funker like godt i Norge. Frp har bygget store deler av sin politiske agenda på det, og den sittende regjeringen er flinke til å videreføre denne retorikken. Ikke minst ser vi hvordan enkelte samfunnsdebattanter med sosiale medier og avisenes debattsider som talerstol snakker samme splittende språk. Oss og dem. Vi gode nordmenn mot de andre.

* Les også: Om flyktninger og perspektiver: Min datter er ikke alt for meg

For det er «de andre» som er problemet. Det er de andre som voldtar. Det er de andre som koster oss penger og gjør at vi må bruke 1,83 % mindre på julegavene i år, eller ta 2,4 timer kortere sydenferie enn før. Det er de andre som står i veien for at vår enorme luksus ikke kan vokse til å bli enda mer kvalmende. Det er de andre som gjør «kvinnene våre» utrygge.

Det er alltid de andre som har onde hensikter og gjør oss vondt. Det er de andre, hvem som helst som kan defineres som annerledes enn oss, som har skylda.

Og hvorfor ikke? Retorikken funker jo som faen, både for å sanke stemmer, bygge en følelse av den gruppetilhørighet de mer usikre blant oss trenger, og for å gi oss selv en bedre følelse ved å skyve ansvaret bort fra oss og vårt. Men konseptet «oss og dem» er en fiksjon. Oss og dem finnes ikke. Oss og dem er bare en konstruksjon laget for å kunne videreføre farlige holdninger, innføre skadelige lover, og for å verne interessene til de mest privilegerte blant oss.

Men det løser ingen problemer. Tvert imot er gruppetenking roten til mye vondt.

Trump kommer ikke til å løse problemet med terror ved å trakassere «dem». Han kommer til å gjøre det betydelig verre, fordi utstøtelse og mistenkeliggjøring skaper misnøye, frykt, ensomhet og motreaksjoner.

Trump kommer ikke til å løse problemet med kriminalitet ved å kaste «dem» ut av landet. Fordi de er ikke det egentlige problemet, og gruppetenking og forskjellsbehandling vil alltid skape mer misnøye, større ulikheter, og mer kriminalitet.

Trump kommer ikke til å løse problemet med fattigdom ved å skylde på «dem», enten det er muslimer, mexicanere, svarte amerikanere eller de fattige selv. Fordi folk er ikke fattige fordi det er noe galt med dem, men fordi systemet har gjort det tilnærmet umulig for dem å endre sin situasjon. Den amerikanske drømmen vil alltid forbli bare en drøm for dem så lenge de må bære rollen som «dem», de andre, outsidere, late, farlige, mistenkte, skyldige.

* Les også: Floken i nettet: Oss og dem

Trump kommer ikke til å løse problemer i amerikansk industri ved å late som om menneskeskapt global oppvarming er en løgn oppkonstruert av «dem» (kineserne). Han kommer ikke til å skape mer trygghet ved å sette rettighetene til kvinner («dem») femti år tilbake. Og han kommer ikke til å knuse IS ved å feste et jakkemerke på «dem» (muslimer) i USA.

Og her hjemme løser vi ingen kriminalitetsproblemer ved å la debatten handle om «dem». Vi redder ingen liv ved å behandle flyktninger som «dem». Vi gjør ikke landet tryggere ved å fortsette å fokusere på at «de andre» er problemet. Vi får ikke flere goder selv ved å splitte menneskeheten inn i de som fortjener godt og de som ikke gjør det.

I beste fall får vi en god og varm bukse som sakte men sikkert fryser til is.

Det er dessverre mye dritt i verden, mange farlige holdninger og grusomme handlinger. Og vi skal kjempe mot de farlige ideene, kritisere skadelige holdninger og slå ned på ødeleggende handlinger. Men vaksinen mot det vonde er alltid å samtidig inkludere, likestille, lytte og utvise kjærlighet. Angrep, utstøtelse, mistenkeliggjøring, hat og frykt rettet mot mer eller mindre definerbare grupper fungerer kun som bensin på bålet.

Det føles godt å være oss mot dem, men det er et selvbedrag. Et fryktelig farlig selvbedrag.

Først når vi innser at de er oss og vi er dem, kan vi komme videre. Først når vi forkaster hele ideen om at det bor en eller annen udefinerbar forskjell i de vi for hensiktens skyld velger å definere som «dem» til enhver tid, kan vi komme videre. Først når vi innser at problemer i samfunnet må løses med en grunntanke om at vi alle er vi, at vi alle må behandles som om vi er i en og samme familie, og at de verste blant oss like gjerne kan være søster, onkel eller nær kollega, som en fremmed afghaner, polakk eller han rare ensomme fyren som bor nede i gata, kan vi bli et bedre samfunn. Et samfunn som er enda tryggere, enda friere og enda hyggeligere.

* Les også: Løsningen på innvandringsfrykt er mer innvandring

Det er trist å se hvor fremmed det er blitt for mange å tenke over at vi alle er «vi». Vi kan ikke fortsette å drive en samfunnsdebatt og politikk som deler folk inn i grupper med ulikt menneskeverd, ulike rettigheter og en tro på at vi har fundamentalt ulike ønsker og håp for livene våre. Vi har ikke det. Vi er alle stort sett ganske like, enten vi bor i Zimbabwe, Vietnam, Irak, USA, Danmark eller Norge.

Å la debatten styres av samfunnsdebattanter som fortsatt fokuserer på hvilke problemer «de» påfører oss og hvordan vi kan redde oss selv, er oppskriften på katastrofe. Det er uintelligent og historieløst. Og før vi vet ordet av det får vi en Trumpsk regjering i Norge. Stemt frem av kronikker fylt av fremmedfrykt tildekt som nøktern saklighet og nå må vi våge å kalle en spade for en spade. Stemt frem av kommentarfeltgrums som avfeies som irrelevant av de som føler seg litt for nær skuddlinjen når motkritikken heldigvis hagler. Stemt frem av et folk som har begynt å tro at «de andre» faktisk er problemet.

Stemt frem av et folk som i større og større grad har kjøpt ideen om oss og dem, fordi den gir dem et håp om et bedre liv – basert på falske premisser.

Valget av Trump som ny president i USA er en tragedie og en skandale. Men tankesettet som har ført til at han kunne bli valgt, er langt i fra fremmed for oss. Amerikanerne er ikke noe større tosker enn nordmenn. Vi biter på nøyaktig den samme retorikken her hjemme. Oss mot dem. Båtflyktningene mot oss gode nordmenn. Muslimene mot oss gode kristne og ateister. Voldtektsforbrytere mot oss som aldri kunne tenkt oss å gjøre noe slemt mot kvinner. Kriminelle narkomane mot oss som har ting på stell. Late alenemødre mot oss som har tatt ansvar for vårt liv. Perverse transpersoner mot oss som er ekte menn og kvinner. Late somaliere mot oss som har bygget landet gjennom hardt arbeid.

* Les også: Gode Nordmenn i et iskaldt land

Vi kan ikke endre historien og tvinge en annen president på USA. Men vi kan ta ansvar for oss selv her hjemme. Ta avstand fra oss og dem-retorikken til våre egne politikere. Stemme på partier som ser på flyktninger som våre søsken, på kriminelle som familie, og på annerledesfolkene som en av oss. For hver og en av oss er lik, og hver og en av oss er annerledes. Men det er enklere å jobbe for å få folk til å se en annen vei. Så slipper vi å ta del i ansvaret selv. Og en politikk som sier at vi vil få det litt verre selv for at andre skal få det bedre, eller vi selv skal få det bedre femti år frem i tid, er vanskelig å få gjennomslag for i en stadig mer populistisk og simplistisk politisk retorikk som er bygget på budskapet om at vi har det fælt og det blir bare verre og verre.

Bare se på hvor håpløst det er å virkelig gjøre noe som monner for å redde oss selv fra klimakatastrofen. Vi vet at helvete er i ferd med å bryte løs om vi ikke tar ekstreme grep, men vi vil helst ha det best mulig akkurat nå likevel.

Så jeg frykter ikke Trump fordi jeg tror USA vil gå til helvete. Jeg frykter menneskeheten som fortsatt sliter med å være ett folk. Som fortsatt ser løsninger i murer og gjerder. Som fortsatt finner håp i hat. Om talspersonen for disse holdningene heter Donald eller Sylvi, er mindre viktig, fordi det starter og slutter til syvende og sist med meg og deg.

Ikke med dem. De finnes ikke. Det er bare oss.

 • Jarlsberg

  Hilary er ikke så ulik deg, hun stemplet alle Trump sine tilhengere som rasister. Dvs ca 50% av det amerikanske folk. Dere som ikke liker «oss og dem» retorikken gjør akkurat det samme selv.

 • Tarjei K

  50 % av det amerikanske folk er å ta litt hardt i. Riktig svar er 47 % av dem som brukte stemmeretten, men med tanke på hvor få som faktisk bruker den retten, var det omtrent 18 % av det amerikanske folk som stemte på Trump.

 • thomashenden

  Ja, det var det med de kristne og dette med bjelken i eget øye og splinten i den andres øye, tenker da på Clinton og e-postene, det var selvsagt ikke bra. Men Trump og hans selskaper er visst saksøkt 50 ganger pga ulovligheter eller mislighold, og nå har han automatisk immunitet som USAs president. (Bare det sier noe om det politiske systemet der bort – har du greid å sno deg unna straff, skal du alle fall slippe unna, om du blir president!)

  Hvem fokuserer man på, når det gjelder ulovligheter, ikke Trump, ihvertfall, men mulig demokratene var for lite aktive her, kanskje var det mange som ikke visste at Trump hadde så mange svin på skogen?

  Så var det hvem som truer «damene våre». Voldtekter i parken, utført av «somaliske asylsøkere»? Javel – ikke bra, selvsagt, men heldigvis er det jo sjelden.

  Men – hvor blir det av kritikken fra høyresiden, når det gjelder at rettsvesenet frikjenner etnisk norske voldtektsforbrytere som putter ting i drinken til «damene våre», (eller skal vi si «damene sine», de vil ihvertfall påstå at det var damene deres), nei DA var det stille fra den kanten, for det er jo typisk høyreekstreme kristne som sitter i juryen, som bidrar til frifinnelsen, da setter man fort kaffen i halsen og holder kjeft om den saken, det er somalierne som er fienden, ikke de som putter narkotika i drinken til andre.

  Og når det er sagt, jeg fatter ikke hvordan kvinner kan både være for en kvinneundertrykkende religion, og at disse kvinnene stemmer på en mann som har et så utsøkt, kvalmt kvinnesyn.(*) Det er ikke bare «idioter» i midtvesten, som har stemt på ham, også mange «ressurssterke» kvinner, samt sikkert også menn, som i praksis oppfører seg bra mot kvinner, som har gjort det.

  Og altså – så lenge «de andre» gjør noe galt, da er det visst forferdelig, men ikke når «vi» gjør noe galt, da er
  det omdefinert til å ikke være galt i det hele tatt, selv når det strider med den religionen man liksom mener man tror på.

  (*) Vi tenker jo at ett grabb eller klaps på baken, er så «50-talls», men her snakker fyren om et grabb, et enda mer intimt sted, som overgår til og med 50-tallet. Hva blir det neste, at negere bør plaffes ned med gummikuler?

  Vent litt nå – de plaffes jo ned allerede med vanlige kuler, så da er jo det i orden, allerede!

  Vi får bare sette vår lit til at Trump, «bare» er en kynisk forretningsmann, og at han tross alt ikke er en bitter krigsveteran som var med på å tape den 1. verdenskrig. Men uansett viser nå menneskeheten, ikke bare halvparten av dem som stemte i USAs valg, men også høyresiden her, at de er villige til å stemme fram en som kan finne på å være like gal som mannen med bart, altså denne bitre krigsveteranen, som heldigvis aldri rakk å utvikle atomvåpen. Men høyresiden nå, vil nettopp ha flere atomvåpen, og nekter å være med på noen avtale for å begrense antallet, og det som forhåpentligvis «bare» er en kynisk forretningsmann, har allerede erklært at han ønsker at flere land skaffer seg atomvåpen, og at bruk av slike våpen mot mål i Europa, ikke er uaktuelt, en kan jo saktens spørre seg om USA egentlig lenger er vår allierte i dette dødelige spillet?

  Jeg er dritredd nå – tror at det som kan bli undergangen til menneskeheten, er at noen setter i gang ett eller annet som enkelt får Trump til å respondere med full kraft, og så starter spiralen, og slutter ikke før alt er øde.

  Da får de religiøse som de vil, med egenprodusert dommedag, det er også en ting som er skremmende, når det er religiøse mennesker som styrer, de har ingen hemninger på hva de vil finne på, slik vi andre som tror på endelig dødelighet, har.

  I første omgang, sier jeg bare – stakkars amerikanere – kvinnene hamstrer allerede prevensjon, dvs. spiral, som er tenkt å holde lenger enn Trump sitter som president.

 • Jorunn Richardsen

  Ingen tvil om at vi både i USA og Norge går mot en fasciststat hvor demokratiske rettighetet skal raderes bort!

 • Kjekke Kjellis

  Vi kan legge til norsk media som stadig omtaler «sinte hvite menn uten utdanning» med en slik retorikk at vi tydelig skjønner at de flinke velutdannede journalistene våre tar avstand fra «dem».

 • Melek

  Tjomlid i kjent nedlatende tone…

  Personlig tror jeg en av årsakene til at Trump fikk så mange stemmer i USA var samme type nedlatende kommentarer i media der borte. Folk ble lei av å stemplet som sinna rasistisk «hillbilly» uten utdanning.

 • Jarlsberg

  Denne videoen setter ting i et bedre perspektiv.

 • Tobb86

  Ja, for det var alle som stemte Clinton som var ute og drev med voldelige demonstrasjoner? Det er en viss forskjell på at enkelte løkhuer i befolkningen ikke takler et valgresultat, og av en av kandidatene ikke gjør det.

 • Tobb86

  Akkurat hva er det som er nedlatende i dette innlegget? Sikker på at du ikke ser det du vil se?

 • Hillary Clinton er en krigsforbryter og en kriminell. Trump var det beste alternativet.

  https://wikileaks.org/

 • Slapp av. Krigsforbryteren Hillary tapte. https://wikileaks.org/

 • Denne gangen handlet det om de gode og de onde.
  Hillary Clinton er en krigsforbryter. https://wikileaks.org/

 • Elizabeth Darcy

  Feministene og venstresiden fikk ikke sin kvinnelige president. Håper dere er mer heldige neste år, for da kan Frankrike få sin første kvinnelige presi… Nei, vent litt. Auda, den blir vanskelig..

 • rosamiza

  Leste du trådstarte Elizabeth Darcy?
  Og du bare fortsetter med de/vi gnålet? Hvordan skal vi få til enighet og innse at vi må jobbe sammen? Har du noen gode løsninger eller forslag? Vi trenger det nå.

 • Melek

  Sitat:
  «Vi er alle stort sett ganske like, enten vi bor i Zimbabwe, Vietnam, Irak, USA, Danmark eller Norge.»

  Er vi?
  Jeg vet jeg beveger meg inn på et farlig tema, men hvorfor er noen samfunn mer vellykkede enn andre? Hvorfor går det relativt bra i Norge, mens de fleste land i Afrika og Midt-Østen er dysfunksjonelle? Afrika er, målt i naturressurser, verdens rikeste kontinent. Likevel står det dårlig til med befolkningen.

  Skyldes det uflaks?
  Forskjell i intelligens mellom befolkningsgrupper?
  Ulike kulturer, tenkemåter og tilnærminger til livet?

  Mye tyder på at «like barn leker best». Å lage en smeltedigel der folk fra hele verden skal bo sammen som «barn av regnbuen» ligner litt på tankeeksperimentene til Lenin & co. En fin ide som ikke fungerte i praksis.

 • Melek

  Skinner vel litt gjennom at om man er uenig med forfatter så må man være en ureflektert rasist. Får inntrykk av at forfatter mener han kan lese tankene til større befolkningsgrupper og vet hvorfor de stemte på Trump.

 • Jarlsberg

  Helt klart, det er vitenskapelig bevist at afro-afrikanere har betydelig lavere intelligens enn hvite afrikanere og europeere, og så har afrikanere ca 15-20% høyere testosteronnivå. Altså, en dårlig kombinasjon.

 • Baluba

  Til å være en blogg som heter «saksynt» var dette forbløffende lite saklighet og fakta og svært mye sysnsing. Hva med heller å svare på tidligere kritikk du har fått for grov misbruk av statistikk før du fortsetter med emosjonell, usakelig raljering som dette?

 • Baluba

  Uansett hvor mye vi skulle ønske noe annet er dessverre den faktiske virkeligheten både rasistisk og diskriminerende..

 • Baluba

  Ironisk nok var det nettopp den elitistiske, nedlatende holdningen og en totalt fraværende evne til å forstå motparten som gjorde at Hillary tapte.

 • Jarlsberg

  Fakta er aldri rasistisk.

 • Stein-Erik Dahle

  Trump gjør så godt han kan, snart vil du se at han gjør seg mer enn fortjent til tilsvarende eller verre betegnelser. Re. Tortur, drepe slektninger av terrorister, uavklart forhold til bruk av atomvåpen osv osv.

 • Jarlsberg

  Trump vil snart fortjene en Nobels fredspris Tjomlid. Men du vil aldri støtte den, fordi du tilhører feil side.

 • Baluba

  Joda, bare se her. Samtlige av landene i nedre intervall over land med lavest snitt-IQ er land befolket av afrikanere og arabere. Tilfeldigvis akkurat de landene 90% av immigrantene mot Europa nå kommer fra. Hvordan kan det ikke være rasistisk? https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country

 • Jeg skal ikke regne på dette nå, men du er inne på en stor svakhet i og ved det såkalte demokratiet i USA.
  Kanskje du kommer med alle tall seinere?
  Jeg vil støtte at du mener at et mindretall av voksne borgere i USA stemte på tåke-Trump.
  Jeg vet at mange ikke registrerte seg som velgere. Tallet eller prosenten har jeg ikke i hodet nå.
  Stakk bare innom her og tittet litt.
  Så er det alle som bare stemte mot Hillary Clinton uten å bry seg så mye med hvem eller hva de da støttet.
  Så var det to kandidater mer. De fikk også mange stemmer.

 • Baluba

  Ingen president har eller kan gå ut og si at de ALRDI vil bruke atomvåpen. Det tar vekk hele formålet med å ha atomvåpen. Trusselen om bruk av atomvåpen har skapt den lengstvarende verdensfreden verden har sett siden pax romanus.

 • Jarlsberg

  Svakheten er vel at mindreårige ikke har stemmerett, men det er vel en grunn for det som du ikke fatter.

 • Stein-Erik Dahle

  Du har forsåvidt rett mtp atomvåpen, men de fleste presidenter forstår _hvorfor_ man ikke kan bruke disse våpnene uten videre forklaring. Trump forstod ikke hvorfor USA ikke kunne _bruke_ atomvåpen når USA faktisk _lager_ atomvåpen, og måtte få dette forklart gjentatte ganger! Det er visse helt grunnleggende ting man forventer at en presidentkandidat o likhet med enhver annen person bør forstå. Det er vel blant annet det grunnskolen er til for, ikke sant? Han har også forsvart spredning av atomvåpen til bl a Saudi Arabia!
  https://www.google.no/amp/s/thinkprogress.org/amp/p/99f6290bc32a

 • Jarlsberg

  Hva Trump egentlig mener vet ikke du noe som helst om.

 • Stein-Erik Dahle

  Du er inne på noe der…
  Sannheten er at INGEN vet hva Trump mener om noe som helst. Han er svært uforutsigbar og skifter mening ettersom det passer ham. Ta f eks Obamacare (ACA): for bare et par dager siden, dvs før selve valget, skulle ACA fjernes fullstendig, jo fortere jo bedre, gjerne på dag én. Nå, derimot, skal deler av ACA beholdes. Det ser ut som om Trump mener at barn av forsikringstaker skal inkluderes utover myndighetsalder. Helseforsikringer skal ikke kunne inneholde «Pre-existing condition»-begrensninger, ihvertfall så lenge Trump ikke endret mening når GOPs mektige herrer skal ha et ord med i laget… Begge disse er selvsagt gode ting, men noe helt nytt i forhold til hva Trump sa i valgkampen.
  En fullstendig uforutsigbar president kan plutselig bli en svært farlig president. Trump er definitivt uforutsigbar, og snart er han også fullverdig president.

 • Stein-Erik Dahle

  Hva mener du med afro-afrikanere? Er de forskjellig fra vanlige afrikanere? Sikker på du ikke tenker på afro-amerikanere? Dette rotet står forøvrig bra i stil med kvaliteten på resten av innlegget ditt. Jeg tror du får finne frem en kvalitetskilde eller to på disse «vitenskapelige» bevisene dine – det du skriver er ren og velkvalifisert rasisme.

 • Jarlsberg

  Hillary har også skiftende standpunkter så hva er ditt poeng?
  Trump sier ikke at han vil beholde Obamecare, han sier han vil beholde noe av den.fungerer da?
  Er det noe ukontroversielt ved å beholde det som fungerer da?

 • Jarlsberg

  Når det gjelder hvem som har topp IQ i verden så er det ingen diskusjon, og heller ikke diskriminering. Men når det gjelder vennene dine som er på bunn så er det rasistisk. Forklar meg hvordan IQ befolkningsmessig er rasisme?

 • Stein-Erik Dahle

  Hvorfor blander du inn Hillary? Valget ER overstått, Trump ER valgt. Det er LITT for sent å vri deg unna ved å snakke om Hillary…
  – Trump har stått fjellstøtt på «repeal and replace» gjennom hele valgkampen. Nå har han plutselig endret mening. Var disse tingene virkelig fullstendig ukjent for ham tidligere?
  – Trump stod fjellstøtt på «pro choice» før valgkampen. Nå er han «pro life» og har sagt at kvinner som tar abort bør straffes!
  Trump er fullstendig grønn som politiker. Har han i det hele tatt noen form for politiske posisjoner? Meninger? Prinsipper? Noen burde ha fortalt ham at han burde ha et minimum av kunnskap, politisk erfaring, politisk innsikt, politisk erfaring, politisk forståelse, politisk kunnskap og selvsagt noen års politisk erfaring for i det hele tatt å være i stand til å forstå hvordan ting fungerer på aller øverste politiske nivå. Dette er ingenting for en nybegynner!!! Trump skal jobbe både MED og MOT ekstremt dyktige, svært erfarne og ytterst kompetente politikere. Noe kan selvfølgelig avhjelpes med dyktige rådgivere og medarbeidere, men, vel, jeg kan ikke se hvor Trump selv skal kunne bidra med noe som helst, og faktisk enda mindre: hvordan han faktisk skal klare å oppnå noe som helst…

 • Jarlsberg

  Spør Trump da, det nytter ikke å diskutere Trumps valgkamp uten at Hillarys valgflesk kan nevnes.

 • Stein-Erik Dahle

  Valgkampen er forbi.
  Hillary er irrelevant, hun blir ikke president. Trump ER valgt. Det han har sagt i løpet av valgkampen er I HØYESTE GRAD relevant fordi det er det han ble valgt på, og, ikke minst, fordi han om noen få uker blir president for de neste fire årene!

  Valgkampen er over, så med mindre Trump har løyet i alt må vi ta det han har sagt på ramme alvor, ikke minst fordi det han har sagt faktisk er alt vi har!

 • Jarlsberg

  Valgflesk er vi godt vant til her hjemme også, så hvorfor så aggressiv?

 • Stein-Erik Dahle

  Trump har ikke spesielt mye imot krigsforbrytelser som tortur, å drepe slekt av terrorister, Guantanamo, osv…

 • Gjerne supplere med en lenke som bevis for påstanden , slik at jeg ikke tror at sitter og lyver eller sutrer over at Trump vant valget.

 • Registrerte velgere i USA har stemmerett der, men mange velgere i USA registrer seg ikke før et valg der. Kommer du med alle tall snart og med prosenter?
  Kommer du med beviser for at du fatter?

 • Kan du forklare hvilken utvikling du venter å se her i landet og fortelle hva som vil skje når og hvem som vil gjøre hva?

 • Hvorfor det?
  Flertallet av leserne forstår hva han mener likevel fordi pressen fortalte hva tåke-Trump sa og sier.

 • Det er en vesenforskjell på å ytre noen ord og, og faktisk være en kriminell.

  https://wikileaks.org/

 • På hvilken dato og på hvilket klokkeslett da?
  Tåke-Trump har ikke samme meninger og vurderinger hele tiden. Også jeg må justere mine meninger og vurderinger ut fra den virkeligheten i forandring som jeg ser.
  Nå vil mine meninger være og bli basert på et valgresultat i USA. Det var ikke mine meninger før jeg kunne se valgresultatet.
  Mange vet mye om hva tåke-Trump mener fordi han ønsker å fortelle dette til andre. Likevel er det mye tåke og uklarhet fra tåkemannen Trump. Tåketaktikk kan fungere til å lure og å bedra velgere ved valg, men etter valget og i lengden ønsker ennå mange å få klare planer og klare og tydelige meninger. Det vil vise seg om tåken letter.
  Og jeg må være litt enig med G Tjomlid i at det finnes likheter mellom utviklingen her i landet og i USA. Ett tydelig element av likhet er kommentarer fra folk som vil hylle tåke-Trump.
  Når det gjelder flyktninger og innvandrere hit til landet, mener jeg at det bør være forsiktige og fornuftige og langsiktige planer for dette slik at utviklingen ikke skjer basert på følelser og impulser og rop og krav fra og i kaos-pressen. Forsynings-sikkerhet og annen sikkerhet og matproduksjonen her i landet og selvforsyningsgraden og landbruket bør legges til grunn når befolkningspolitikken skal utformes.

 • Tåke-Trump er ikke den eneste som kommer med valgflesk og tåketaktikken. Her i landet har jeg sett lignende teknikker og taktikker lenge. Jeg tror at det blir lettere å se teknikkene og taktikken når det skjer og kommer i USA og at mange her i landet ikke klarer å se det samme her i landet.

 • Tåke-Trump var dyktig til å markedsføre seg selv og til å bruke taktikk og teknikk i markedsføringen av seg selv.
  Det er og var hans bidrag. Nå er akkurat det prosjektet fullført.
  Er dette så helt forskjellig her i landet?
  Hva fullfører egentlig Erna Solberg?

 • Det relevante nå er å se hva vinneren vil og kan og klarer.
  Hillary Clinton kan ikke testes ut nå etter dette valget.
  Det er umulig å vurdere hennes politikk og løfter nå siden makten gikk til tåke-Trump.

 • Brukbar IQ fungerer dårlig og er til liten hjelp uten utdannelse og kunnskaper. Det er en veldig stor feil å sensurere bort betydningen av utdannelse og kunnskaper og opplæring.
  Det er kombinasjonen av medfødte evnet og IQ og kunnskaper og utdannelse og krav om fagkompetanse og kvalifikasjoner som fungerer positivt og løfter et samfunn oppover. Medfødte gode evner og IQ må brukes til noe fornuftig på en fornuftig måte. Her i landet er det viktig at dette skjer her i landet.
  Hva er dine planer for dette?

 • Her i landet gikk mye veldig bra på grunn av framveksten av industri og næringer og innhenting av maskiner og kompetanse fra andre land.
  Så ble landet bygget i mange år med skoler og utdannelse og forskning og universiteter og høyskoler.
  Det er ikke slik at alt automatisk blir bra på grunn av medfødte evner eller IQ hos en del av folket. Og det er ikke slik at mange bidrag til kjendishysteri og skravling om kjendiser og de berømte bidrar til å bygge landet og å sikre velferd for de fleste.
  Et tilstrekkelig antall kunnskapshatere og bøller og hysterikere og lettpåvirkelige skrikhalser kan kuppe makten i et land eller en stat slik det skjedde en gang i Tyskland med makten til den gale dummingen og skrikhalsen Adolf Hitler. Det ble dyrt for tyskerne.
  Noe var naturlige ressurser her i landet som mineraler og malmer og vannkraftressurser og fisk og skog og olje og gass.
  Og akkurat det er og var en del flaks for de som ble født her eller ble borgere her.
  Planleggingen og organiseringen og undervisningen og skoleringen og utdannelsene her i landet kom ikke med overforenklende sensur eller med underholdningsindustrien og spill-industrien og såpe-serier på TV.

 • Inndelingen i rasistisk og ikke rasistisk er en avsporing.
  Ekstreme overforenklinger er avsporinger.
  Det rette her i landet er å planlegge en fornuftig bruk og utvikling av IQ og evner og kunnskaper hos mennesker.
  Da er det helt nødvendig med analyser og planer og etikk og moral.
  Utskjelling av mennesker på grunnlag av hudfarge eller etnisk oppgav er ikke nyttig når saken gjelder å få til en fornuftig planlegging og organisering av det norske samfunnet og framtidssamfunnet.
  Jeg er på kunnskapssiden og på parti med alle som vil ha ansvarlig planlegging og ekte etikk og ekte moral.
  Min etikk og moral har forankring i kristen tro og moral. Jeg er mot fordummende overforenklinger og kunnskapshat.
  Primitivisme og kunnskapshat kan slå ut som tydelig rasisme og rasehat. Det er ett utslag og ett av resultatene.

 • Takk for at du ønsker forslag og planer og analyser og vurderinger og løsninger.
  Løsninger kommer ikke av seg sjøl rekende på ei fjøl.
  I et industrialisert og komplisert og høyt utviklet samfunn kommer ikke løsningene med sensurisme og fra underholdningsindustrien og spill-industrien eller fra de som har primitive rusbehov.
  De som vil finner mine forslag til løsninger, og noen raser bare jeg nevner dette.
  Jeg finner også mye positivt og mange bra vurderinger på Twitter. Noen av de konstruktive eller de realistiske eller de industripositive der følger jeg. God middag og til lykke med litt plussgrader og varme.

 • Jarlsberg

  Trump vil deportere 3 millioner illegale innvandrere og bygge muren mot Mexico
  http://www.dagbladet.no/nyheter/trump-vil-deportere-opptil-3-millioner-innvandrere/65120277

 • Elizabeth Darcy

  Afro-afrikanere er svarte afrikanere. Trodde det var åpenlyst.

 • Det du skriver er tull og bløff helt til den dama tiltales og dømmes for straffbare forhold.

 • Tåke-Trump var temmelig nedlatende mot mange og lenge.
  Noe av det kan være hans virkelige nivå og hans personlighet, og noe kan være ren taktikk for å få stemmer fra primitive kunnskapshatere og rasister og bøller og fra folk som var ute etter en hevn mot det meste og mot noe utydelig.

 • Mange borgere i USA viste fram sine holdninger og meninger tydelig nok. Jeg kunne se mye i kommentarfelt og på Twitter og ellers lese hva flere sa til pressefolk.
  Tåke-Trump kommer likevel til å få støtte fra mørkhudede medarbeidere og fra mange med innvandringsbakgrunn i USA.
  Hvorfor skal ikke han som faktisk eier nettstedet her få formulere seg veldig fritt her i akkurat denne saken og om dette valget? Det mener jeg er helt naturlig denne gangen.
  Jeg ser ingen grunner til noe kritikk mot G Tjomlid her.
  Alt er helt greit å lese for meg.

 • En meget bra tekst fra G Tjomlid her. Det passer utmerket og er en fryd å lese for meg. Derfor skal jeg lese alt noen ganger til.
  Jeg vil ikke ta stilling til hvor USA kommer, men formuleringen fra G Tjomlid finner jeg utsøkt og passende her.
  USA er ikke Himmelrike, og opp til flere der kan ikke kalles engler.

 • FBI har 6 massive etterforskninger rettet mot Hillary Clinton og Clinton Foundation. Ønsket ditt om at dette er bløff og tull sitter KUN mellom dine ører.

 • Jeg har ingen ønsker om dette, og din forakt for normal rettssikkerhet er skammelig. Normale krav om rettssikkerhet og rettferdige saker for normale domstoler er ikke skapt mellom mine ører.
  Men forakten for lov og rett og rettferdige rettssaker ser ut til å være i USA blant folk som elsker tåkemannen der og her i landet blant mange rare Trump-beundrere her i landet.
  Trumsk og norsk?
  Noen er flinke til å få det fram.

 • Assange har holdt det han har lovet, nemlig å avsløre Clintons som kriminelle. Alt ligger i dagen. Din faktavegring blir bare tussete.

 • Nå ler du vel godt av egen humor.

 • Ja. Sammen med Assange som lovet å avsløre de kriminelle. Sannelig holdt han ord til fortvilelse for Hillary-tilhengerne.

 • Han er ikke rette herren til å mene at folk er kriminelle før saken kommer for en domstol og før rettssikkerhet. Akkurat han er ikke den rette til å mene at andre eller noen skal straffes eller behandles som en kriminell før det er ført beviser for en domstol og før en rettferdig sak for en normal domstol.

 • Jarlsberg

  Du vet jo det at det er kun FN som kan tiltale en politiker for krigsforbrytelser, og der har tilfeldigvis USA veto-rett.
  Så din oppfatning av rettssikkerhet er på jordet.

 • Jeg har helt normale meninger om rettssaker, og jeg var i noen som tilskuer eller som innkalt vitne.
  Har du beviser for at FN vil tiltale H Clinton?
  Har du noen som helst tiltale eller noen som helst rettssak å vise til?

 • Jarlsberg

  At USA har begått krigsforbrytelser i en enorm skala er fakta.

 • Det betyr ikke at noen dømte H Clinton.
  Og din påstand tidfester du ikke.
  Hvor og når kan være passende opplysninger.
  Men du trenger ikke lete etter svar bare til meg.
  Det var svart hvitt TV den gangen jeg var ung, og krig i Vietnam.
  Da jeg var veldig ung, het lederen i Sovjetunionen Josif D.

 • Jarlsberg

  For eksempel så hadde verken USA eller Norge noe FN mandat til å bombe Libya.

 • Han har all rett til å mene akkurat det han vil, siden Hillary lurte på om det ikke gikk an å dronemyrde ham.

 • Det er mange som vil leke kommentarfeltdommer og som tror at et kommentarfelt kan være en domstol.
  Til ekte dommer må det alltid brukes ekte domstoler, og sakene går ikke før det kommer en tiltale.

 • Hvem er tiltalt?
  Hvor er domstolen?
  Jeg kan ikke se noen
  norske borgere tiltalt.

 • Bevisene for korrupsjon er ugjendrivelige. En ekte dommer kommer til å kose seg.

 • Dette er ikke en domstol, og du er ikke aktor.
  Din kamp mot rettsikkerhet og korrekt dømming er bare bortkastet.
  Og dette landet er ikke USA selv om mange vil være trumpsk og viser det her.

 • Kriminaliteten er bevist. Det er opp til myndighetene der borte å gradere dem.

 • Per Klaveer

  Har tenkt på hpv vaksineringen som promoteres via tv2 . Det er merkelig at sannheten om hvor farlig denne vaksinen er uteblir.. Tror tv2 er den rene salgs kanal for den rene mafiaen legemiddelindustrien.. https://vaccineimpact.com/2016/american-college-of-pediatricians-latest-to-warn-of-hpv-vaccine-dangers/

 • Jarlsberg

  Stormakter blir ikke stilt til ansvar av den enkle grunn at de har vetorett.

 • Og hva er navnet på domstolen?

 • Kriminalitet er ikke bevist i en domstol med fellende dom i en domstol.
  Tror du at tåke-Trump får H Clinton dømt i USA?

 • Ekte dommere jobber seriøst med sakene. Å kose seg har ikke noen relevans.

 • Folk kan være kriminell uten å ha dom mot seg, og det er ikke Trump som skal dømme Hillary.

 • Det er uetisk og feil å slenge ut påstander om at noen er kriminelle helt uten noen tiltale og helt uten noen rettssak eller dom.
  Slikt er typisk misbruk av ytringsfriheten.
  Men du beviser at G Tjomlid valgte noen rette ord her.
  Trumpsk og norsk var passende ord, og du beviser dette.

 • FBI og inkompetanse der og fakeboka og dumhetene der og en udemokratisk valgordning i USA sikret at demokratiet fikk en stor ripe i lakken i USA og i verden.

  H Clinton fikk flertallet av stemmene.

 • Wikileaks.org har bevist at Clintons bestakk en Super-Pac til å påvirke utfallet av valget. Dette er strengt forbudt i følge amerikanske valglover. Assange holdt det han lovte, kriminaliteten ligger i dagen og den er under 6 massive etterforskninger av FBI. Rettsapparatet skal gradere dette når oversikten er klar, hvis hun ikke blir benådet.

 • Hva er navnet på den domstolen som du tror vil dømme H Clinton?

 • Det vil tiden vise.

 • Og det betyr at du bare kommer med dine ønsker og håp her uten å vite noe om en konkret sak for en konkret domstol.
  Spekulasjoner fra deg.

 • Bevisene er der, og etterforskningene er høyst virkelige.

 • De blir å jobbe seriøst med graderingen, og inni kommer de til å kose seg.

 • Jarlsberg

  Det er helt meningsløst å diskutere med deg, kan du ikke fortsette smiskingen på toppen av kommentarfeltet i stedet.

 • Melek

  Ja, kanskje det var FBI sin skyld. Kanksje var det valgjuks. Kanskje halvparten av velgerne i USA er sinte, rasistiske og hater kvinner…

  Eller… kanskje rett og slett vanlige velgere ønsket en forandring?
  Det er lett å konstruere konspirasjonsteorier når ting ikke går som man tror.

  Når en erfaren politiker som Clinton med verdens mest profesjonelle valgkampteam, hjelp fra alle mediekanaler, diverse kjendiser og «uendelige» ressurser ikke klarer å slå en «bajas» og nybegynner som Trump så sier det sitt.

 • Jeg har min vurdering på min hobby-hjemmeside. Og jeg mener at tydelige vurderinger av dette er rett å komme med.
  Mye av norsk presse kommer med useriøse vurderinger av valget i USA.FBI kan ikke få hele ansvaret for at H Clinton laget rot med epost.
  Demokratene må selv ta ansvaret for indre splid og sommel i valgkampen.
  Tåke-Trump var rask og aktiv og tidlig ute med effektiv markedsføring av seg selv. Det du nevner i din kommentar kan trolig være elementer av litt betydning det også.
  Jeg mener at tåke-Trump ble undervurdert av motstanderne lenge og ofte og at han klarte å utnytte den situasjonen godt til egen fordel.

 • Det er ikke meningsløst å spørre etter fakta og sannhet og virkeligheten.
  En tiltale og en domstolsbehandling av saken er og blir det normale før noen skal straffes eller før noen kalles forbryter.
  Bevisene må og skal holde som ekte nok beviser i en domstol.
  Det er feil å forsøke å få til bort-sensurering av slike fakta.

 • Etterforskning og undersøkelser er ikke en tiltalebeslutning. Jeg tror at du koser deg når du kan jobbe med å skape desinformasjon og å tåkelegge.
  Trumpsk og norsk er ikke så ulikt mer.

 • Med tiden kan det vise seg at det ikke var grunnlag for en tiltale og en rettssak.

 • Ingen skal stemples som kriminell i kommentarfelt før det foreligger en dom.

 • Det gjør så godt inni å få videreformidle Assanges ord.

 • Det vil bli en skamplett for USA.

 • Jeg støtter meg på Assange og Wikileaks.org som sier dette. De har aldri blitt tatt på faktafeil. Det gjør så godt inni å vite at mine ord er i behold.

 • Mennesker og borgere er uskyldige helt til de blir dømt.
  Jeg godtar ikke pseudo domstoler som egentlig driver med kriminalitet.
  Ekte domstoler kan aldri godta beviser som er produsert eller skaffet med kriminell aktivitet.
  Denne Assange kan aldri skaffe normal rettssikkerhet med sine metoder.

 • Ingen motsier eller produserer fakta som slår slår i hjel Assanges påstander. Da er det legitimt å videreformidle hans ord, samtidig som det gjør så godt inni å se de Trumpske faktavegrere bare ror.

 • Assange er ingen domstol og ikke en påtalemyndighet.

 • Allikevel evner ingen å produsere bevis eller dokumenter som sier at Assange lyver.

 • Relevante beviser må legges fram i rettssaker og for domstoler.
  Dette bør alle ungdommer lære og vite allerede på ungdomsskolen.

 • Assange har lekket disse relevante bevis. Det gjør så godt inni å vite at materialet Assange har lekket er verifisert.

 • Og hvilken domstol har verifisert hva?
  Alle ungdomsskoleelever bør lære om rettssikkerhet og om domstoler.

 • E-postene er digitalt verifisert. Det gjør så godt inni å se alle angrep på Assanges redelighet feiler stort, stygt og miserabelt.

 • Jeg ser ingen grunn til å fortsette å fortelle deg hva som skal være normale kunnskaper på ungdomsskolene.
  Denne Assange har selv ødelagt store deler av sitt liv.

 • Varslere og frihetshelter har en tendens til å lide slike skjebner. Allikevel greier ingen å motbevise Assanges ord. Det gjør så godt inni at folk ikke greier å underkjenne mannens ord.

 • Jarlsberg

  Hva er det du ikke forstår? Hvis et veto-land blokkerer etterforskning og tiltale av krigsforbrytelser så kommer aldri saken opp for noen domstol.
  Case closed.

 • Jeg forstår mye, og jeg viser dette på min hobby-hjemmeside.
  Jeg la til opplysninger om ICC under Ukraina. Noen store land er ikke med i ICC, og dette viser jeg på min side.

 • Jarlsberg

  ICC kan ikke igangsette etterforskning eller tiltale før det er godkjent i FN, noe mer du ikke forstår?

 • Hets fra deg her.
  Noen land er ikke medlemmer. Det er lett å forstå.
  Nå kan du snart vise at du vet om en domstol der det kan føres en rettssak mot H Clinton.
  Du kommer med hets mot meg her og påstår med ditt ordvalg at jeg er dum.
  Hvor mener du at H Clinton kan dømmes for hva?

 • Jeg mener at du formulerer deg veldig utydelig her. Mine meninger gjelder valget i USA. Så ser jeg også eksempler på at trumpsk blir norsk når norske borgere vil bruke de teknikkene og de taktikkene som tåke-Trump brukte.

 • Falske nyheter og spredningen av falske nyheter på såkalt sosiale medier er ett element i helheten og angående utfallet av valget i USA.
  Demokratene i USA var passive og trege og uten forståelse for nye typer taktikk og teknikker som bruken av fakeboka til å spre og å produsere falske nyheter.
  Bernie Sanders forstod neppe hva han gjorde, og da trolig på grunn av alderen.
  President Obama var seint ute med å bruke sin posisjon til å støtte en kandidat fra samme part.
  Valgresultatet er et resultat av svakheter i flertall hos den tapende part og styrke og teknikker og taktikker og aktivitet hos den vinnende part.

 • Feil fra deg.
  Noen land og stater er ikke medlemmer av ICC.
  Da er det helt naturlig at de statene ivaretar sine interesser som ikke-medlemmer.
  Og da gjelder ikke saken personen H Clinton.
  Saken gjelder at USA ikke er medlem og ikke godtar domstolen.
  Domstolen ICC rotet mye i senere tid slik at Russland ikke kan være medlem der i ICC.

 • Jarlsberg

  Det føres ingen rettsak mot Amerikanske ledere fordi USA er et veto land, har du ikke forstått det enda?

 • Har du ett eksempel på ett veto fra noen i USA angående en amerikansk borger og ICC?

  Hva er eller var navnet?
  Når kom det et veto?
  Hvilke veto kan du vise til?

 • H Clinton fikk langt flere stemmer enn tåke-Trump, og den såkalte vinneren har mindre enn 25prosent av folket bak seg. Nå er det bare å vente på hvordan vinneren blir vurdert neste år.
  Støtte fra en så liten del av folket er et dårlig utgangspunkt.

 • Dette er uinterresant all den tid Trump fikk 306 valgmannsstemmer, mot Hillarys 232. Trump vant. Lev med det!!

 • Assange er ikke en domstol og ikke en godkjent påtalemakt noen steder i verden. Det er faktisk langt fra slik.
  Jeg kan ikke ha noen mening om H Clinton og et eventuelt skyldspørsmål før jeg ser beviser for skyld eller kriminalitet.
  Dine ønsker og fantasier og Assange holder ikke mål som bevismateriale. Jeg tror at en eventuell rettssak mot H Clinton må gå for domstoler i USA hvis det blir saker eller tiltaler.
  Det er ingen grunner til fantasier og ønsker og spekulasjoner om dette nå. Og det er ingen grunner til å spre rykter eller falske nyheter eller merkelige fantasier. Her er det likevel greit om lesere ser at trumpsk kan være norsk nå.

 • Assange sprer ikke rykter. Fint forsøk på slendrian mot en frihetshelt.

 • Tåke-Trump formulerte seg ytterst uklart og merkelig og upresist om atomvåpen. Alle vet hva atomvåpen er til for, men få eller ingen snakker om atomvåpen slik tåke-Trump gjorde det.
  Bare det upresise Trump-tåkepreiket er en fare for freden.

 • Jarlsberg

  Det står en hel drøss på Wikipedia din ignorant.

 • Hva gidder du så å nevne?

 • En helt for hvem?

 • Tåke-Trump får problemet og må leve med det.
  Han stiller svakt i utgangspunktet med mindre enn 25prosent av den voksne befolkningen bak seg til støtte.
  En valgseier til H Clinton ville ikke gi henne en betydelig bedre stilling med for eksempel 27prosent av voksne borgere som støtte.
  Det er bare tull av deg å skrive lev med det. Det vet du at jeg må.

 • Jarlsberg

  Du gir aldri linker selv, du gir bare søkeord så mitt søkeord til deg er: Sitat wikipedia, sitat slutt, for å bruke din stil.

 • For de utallige mennesker som egentlig skjønner hvilken jobb han har gjort. Assange er den eneste rette kandidaten til Nobels Fredspris.

 • Ting har allerede skjedd før Trump har blitt insatt som POTUS. Trump lever og godt med realiteten at han nå har vunnet. Wikileaks.org med Assange i spissen avslørte Clintons som skurker. Det bare er sånn!! Vi må alle leve med det, men noen trives med utfallet bedre enn andre tydeligvis.

 • En eller flere som følger meg på Twitter har en link som leder til flere bilder av hakekors. Og hyllesten av tåke-Trump er lett å finne og forbindelsen til en såkalt alternativ right-bevegelse.
  Jeg tror at tåke-Trump og Pence vil få det vanskelig og at en del av problemene vil komme på grunn av ekstremister i den såkalte alt-right bevegelsen. jeg har bare tittet litt på grumset til nå.
  Pence og tåke-Trump forstår ikke ennå at de bare har støtte fra mindre enn 25prosent av voksne borgere i USA og at motstanden bare er helt i startfasen.
  Jeg er på frihets-siden og på kunnskaps-siden og på den vurderende siden og på den tenkende siden, og der er det ikke noen som leker med hakekors.

 • Morsomt.
  Da kan vel du hjelpe til å motta pengene da i alle fall.

 • Jeg bruker ofte søkeord i debatter men du finner mer enn 100 linker på min hobby-hjemmeside.
  Min debattdeltakelse er på to måter og både med kommentarer i kommentarfelt og på hjemmesiden og nå også på Twitter.
  H Clinton er ikke tiltalt for noe kriminelt noe sted i verden.
  Assange er ikke aktuell som aktor eller tiltalemakt eller som domstol eller som dommer i noen stat nå.
  Jeg gir hele min hobby-hjemmeside helt uten å posere med reklame for meg selv som person. Og jeg tjener ikke en cent på noe.

 • På kunnskapssiden står Julian Assange og wikileaks.org. Når du påstår at du står på kunnskapssiden skulle det ikke være noe problem å henvise til det elle de dokumenter som underkjenner Assanges påstander. Jeg ser du feiler i denne akk så enkle øvelsen.

 • Jeg bistår gjerne skulle det bli spørsmål om det.

 • Tips.
  Du kan bistå Bob D nå denne gangen.
  Gi Bob et tilbud. Tamburin-mann sangen klarer du. Munnspellet vet jeg ikke helt.

 • Og hva kommer du med?

 • Wikileaks.org. Ble det for vanskelig dette?

 • Bob D er en glorifisert trubadur.

 • Jarlsberg

  Hadde du vært en hyggelig og saklig debbattant så skulle jeg gitt deg en link, men du er bare et ignorant nettroll som går på autopilot så da avslutter jeg videre diskusjon med deg.

 • Jeg er så seriøs at jeg deltar med egen hjemmeside. Og du har ikke en gang åpen profil eller full profil.
  Jeg lar alle se alt jeg skriver, og jeg poserer ikke med bilde av meg selv, og alt jeg skriver er gratis til alle andre og bare mitt tenke-bidrag til mitt eget land.
  Utskjellingsbidragene fra noen er en type bidrag det også.

 • Trump har vel cirka 70 rettssaker mot seg pågående. I likhet med Hillary er også han uskyldig inntil det foreligger en dom. Men han har dårligere odds…

 • [Citation needed]

 • Og 18% som stemte på Hillary.

 • For Hillarys del har wikileaks.org lekket inkriminerende dokumenter. Dette utført mens hun innehadde politiske verv. Assange påstod at Clintons er kriminelle, og alt ligger i dagen til beskuelse.

 • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

  Tjomsen pøser på med påstander uten dokumentasjon igjen, og legger til de meningsløse tiltakene mot kriminalitet. Tiltak brukt i 50 år, men dessverre er kriminaliteten økende, ikke alltid synlig i statistikken, for folk anmelder ikke saker som de vet politiet ikke gjør noe med.

  På Sandvika politistasjon måtte jeg vente i 2 timer for å få anmeldt et forhold, der en tosk av en arrestforvarer tok i mot anmeldelsen, men reserverte seg mot punkter i anmeldelsen……
  (fordi de punktene trengte avhør av flere personer, og da økte muligheten for at saken kom til å bli henlagt…….) Kommer ikke til å anmelde noe i Norge noensinne igjen.

  Murer virker, ellers hadde man gitt faen å bygge murer rundt fengsler.

 • Melek

  «Tjomlid-dødaren» Kjetil Rolness er ute med ny kronikk i Dagbladet.
  Kanskje man ikke er rasist selv om man er SKEPTISK til det multikulturelle paradis likevel?

  https://www.dagbladet.no/kultur/ikke-alle-vil-vaere-verdensborgere/65354302

 • Og når Assange sier det må det være sant? Har du prøvd å lese dem selv istedenfor? Det jeg har sett av disse epostene var forferdelig lite konkret, alt for lite til at en rett vil kunne dømme noen som helst på bakgrunn av dem.

 • Assange lekker kun dokumenter, og er aldri tatt i falsifisering av info. Hva jeg har lest er ikke relevant. Bevisene ligger der som sagt, bare let.

  Wikileaks.org
  https://twitter.com/wikileaks

 • Da er jo Assanges *påstander* helt irrelevante.

 • Nei. Han sier Clintons er kriminelle og henviser til de e-poster wikileaks.org har lagt ut og beviser dette, blant annet korrupsjon. Flisa di begynner å bli tynnspikka nå!!

 • Sitat fra nettavisen i dag 22. nov16 : Trump-rådgiver: – Vil ikke prøve å få Clinton dømt
  Sitat slutt.
  Tåke-taktikken i en valgkamp er noe helt annet enn virkeligheten etter valget.
  Utydelige spekulasjoner og fantasier og drømmer og ønsker er og blir og er en del av tåketaktikken.
  Det er et merkelig fenomen når dette trumpske kan fortsette som norsk nå.
  USA har en helt selvfølgelig rett til å ha en befolkningspolitikk og en innvandringspolitikk. Demokratene i USA gjorde en stor feil på dette punktet og angående denne retten.
  Det er plass til mange i USA, og mange kan integreres der, og det er ennå mat nok til mange der og et bra landbruk med muligheter til mer produksjon.
  Men nå er det slik at kravet om en befolkningspolitikk i USA ble et sterkt krav der. Og det var en kjempetabbe at det ene store partiet i USA ikke oppdaget det voksende kravet der.

 • Arnold Arthur

  Du må være Norges fremste kommunist og forsvarer av det pågående folkemordet på etniske nordmenn.

 • Merkelig kommentar fra Arnold.
  Ellers mener jeg at ekte demokrati bare er mulig hvis eller når velgerne bruker stemmesedler av papir og slik at alle stemmesedler kan telles minst to ganger manuelt.
  Jeg kjenner ikke alle detaljer fra USA ennå.
  Det er påstander om valgjuks der i noen stater i USA.

 • Kommunisme er ikke en ide som er fin i teorien men ikke virket i praksis. Det var en horribel ide som gikk nøyaktig som den skulle.

 • At Tjomlid idag er regnet som rikssynser sier mye om hvilket intellektuelt nivå den norske samfunnsdebatten befinner seg i. Dette innlegget er ikke annet enn resirkulert løgn som Ola Nordmann i årevis har blitt foret opp med fra norsk media og skolevesen.

  Paradoksalt anklager du høyresiden for å legge opp til «oss-og-dem»-retorikk, mens du selv anklager den samme høyresiden for nærmest samtlige problemer i dagens politiske landskap.

  Fakta er at det faktisk finnes et «oss og dem» i den virkelige verden. Et folk er bundet sammen av kultur, etnisitet, språk og en felles historie – det skal mer enn 50 år med kulturmarxisme for å endre på dette. Tribalisme er naturlig, og inndeling av mennesket i raser er gjentatte ganger bevist som vitenskapelig verifiserbart. Derfor er troen på at storstilt importering av fremmede folkeslag vil føre til et mer harmonisk samfunn, i beste fall barnslig naivitet. Kombineres dette med en arbeiderklasse som i økende grad går over til å bli trygdeklasse og et større press på velferdsstaten, skaper du grunnlag for konflikter, og i siste instans borgerkrig. Om du bevisst velger å utelukke disse faktorene ut fra politiske årsaker eller om du kun har en underutviklet amygdala, er for meg uklart – men jeg går for det siste.

 • Gregers21

 • Jørgen Henriksen

  Uflaks? Neppe. Det er ingen hemmelighet at IQ kan trenes, og at den blir bedre fra generasjon til generasjon som følge av bedre utdanning. Det er heller ingen hemmelighet at visse deler av verden systematisk har utnyttet andre deler av verden i flere hundre år. De aller fleste land som i dag regnes som godt utviklede er ofte land som har stor erfaring med å utnytte andre. Eller, som i tilfellet Kina, utnytte sine egne… Vi er dessverre intet unntak, svært mange av våre goder kommer av en utnyttelse av andre mennesker i andre deler av verden (noe vi fremdeles driver med… ser man bort fra utnyttelse av billig arbeidskraft til å produsere en mengde av våre daglige produkter så driver vi også med det samme for eksempel innen oljeindustrien, hvor norske selskaper er stort inne i afrikanske oljefelt, hvor landets innbyggere som oftest kun får være med og gjøre de rene arbeideroppgavene, sjeldent utvikling, ledelse og drift…). Dette gir bedre økonomisk utvikling for oss, og dårligere økonomisk utvikling for dem vi utnytter. Som igjen gir en forskjell i IQ, i tillegg til forskjellen i levestandard som er ganske selvsagt. Så joda, det er nok forskjell på folk, og den kan nok ha sitt å si for hvorfor ting ikke bare «fikser seg» selv hvis utnyttingen skulle opphøre, men dette er noe som har brukt hundrevis av år på å oppstå, og er neppe fikset over natta.

 • Anonymused

  Ja, gode truismer her om raseforskjeller.
  Hvis noen kan referere til forskning som viser at IQ-forskjeller mellom menneskeraser ikke eksisterer, er jeg svært interessert i det, slik at jeg kan falsifisere de rasistiske konklusjonene jeg som ‘vitenskapsmann’ ikke kan benekte inntil videre.

 • Anonymused

  Du har noen poeng, men jeg ser ikke poenget med et personangrep mot Jarlsberg fordi han peker ut truismer om ulik distribusjon av IQ i verden.
  De aller fleste har et ganske stort potensial som de kanskje aldri oppdager, men det er nesten umulig å tvinge noen til å ‘gjøre noe ut av livet’. Så lenge vi har vårt skolesystem og vårt stygge norske samfunn med janteloven i 6. gir, så blir lite bedre.

 • Som kristen og med min tro på Jesus føler jeg selvfølgelig at alle mennesker bør verdsettes og få hjelp, men det er da mange feil å være på vakt mot.
  Jeg må være på vakt mot alle feil som kan oppstå på grunn av overforenklinger og for lite analyse og for lite kunnskaper om virkeligheten.
  Virkeligheten er at verden nå deles inn etter språk og kultur og religion og tradisjoner og kulturer og i nasjoner og i nasjonalstater.
  Verden har ikke ennå en eneste kultur og en felles regjering.
  Derfor må jeg som norsk borger ta hensyn til hva som kan fungere bra her i landet.
  Hele verden kan ikke komme hit for å få de norske velferdsgodene som folket her felles og sammen har opparbeidet med plan og tanke på norske borgere og over tid og med forutsigbarhet som mål.
  Da svikter planen.
  Da svikter samhold og solidaritet her i landet.

 • Jeg kommer ikke med personangrep. Og siden jeg nå fikk tid til å lese her, oppdaget jeg din kommentar og noe jeg likte veldig godt i din kommentar.
  Du peker på Janteloven. Da vil jeg vise til hva jeg gjør her for å sette Janteloven ut av funksjon og for å avskaffe den perverse loven.
  Jeg gjør det med stemmetegn.
  Folk som drar inn IQ bør vite hva de drar inn og mener noe om. Og jeg er altså testet. Da vet jeg en del om hvordan testene er og fungerer. Testene som brukes her i landet er tilpasset folk her. Såkalte skoleflinke mennesker her i landet klarer mye på de testene som brukes her i landet.

 • H Clinton blir neppe tiltalt i en rettssak i USA så lenge D Trump er president der.

 • Trump har ingen mulighet til å stoppe de 5 eller 6 uavhengige etterforskningene mot Clinton og fondet. Uansett har Assange bevisst kriminalitet fra den kanten.

 • Trump er en viktig del av den nye makteliten i USA.

  Sitat fra norsk presse nå etter innsettelsen : Trump var så takknemlig at han oppfordret alle til å gi henne og Bill Clinton en stående applaus under innsettelseslunsjen fredag.

 • PK svada

  Så at du skrev på din facebook at ingen terrorangrep i USA var utført av immigranter.
  Det er feil, 9/11 som drepte over 3000 amerikanere var utført av immigranter bosatt i USA med formål om å drepe flest mulig på spektakulært sett.
  Du vil sannsyneligvis omdefinere dem til noe annet enn immigranter, men det endrer ikke resultatet.

 • Norske politikere er relativt moderate når det gjelder vi og de andre tankegangen og når det gjelder oss og de andre. Akkurat de norske politikerne er ikke så fanatisk slik når det gjelder å dele inn folket. Og det tror jeg er fordi partiene og politikerne vet at det er bevegelse av velgere mellom partiene.
  Men så er det alle som vil overforenkle alt på en primitiv måte og dele inn landet i 2 og bare den inndelingen i to.
  Inndelingen er da venstreside og høyreside.
  Det er så primitivt som det kan bli.
  Og den inndelingen bygger opp under hat og skader samhold og solidaritet her i landet.
  Jeg vil ikke peke ut alle verstingene.
  Men kaos-pressen er ikke bedre enn norske politikere.
  Det er min vurdering.
  Den uendelige messingen om venstreside og høyreside skader mange nyheter og skaper et falsk bilde av situasjonen.
  Det betyr at deler av kaos-pressen skaper en falsk virkelighet og presser på med en form for falske nyheter og løgner om virkeligheten.
  Sannheten og virkeligheten bort-sensureres og kommer ut av syne bak tåkepreiket og bak tåke-ordene høyreside og venstreside.
  Ellers finner jeg det helt naturlig at USA skal styres av borgere som er borgere i USA. Mexico kan ikke ha rett til å sende et stort antall av sine borgere til USA uten noen form for samarbeid med USA.
  Da blir det en invasjon. At det ikke er med våpen forandrer ikke fakta og at det da blir en invasjon.
  Så lenge nasjonalstater finnes, blir det vi og de. Det blir gruppen borgere og gruppen utlendinger og ikke borgere.
  En uklar og utydelig mellomting skaper uro og problemer til og med i kaos-EU.
  Det er moralsk og etisk og etter lovene og rettferdig at alle skal og må rette seg etter lover og regler. Gruppen av lovlydige borgere skal og må ha rettene på sin side.
  Lovbrytere har ikke rett på og bør ikke få amnesti fordi mange reagerer med følelsene og gråter av å se tragedier.
  Tragedier er det og var det. Helt klart det. Veldig synlig det. Lov og rett kan ikke fungere hvis mennesker skal avskaffe lovene på grunn av kaos-presse og kampanjer som appellerer til følelser.
  Mitt forslag er å starte her i landet med å avskaffe tåkeordene venstreside og høyreside først og her i landet.
  Se om det er mulig først.

 • Mur mot Mexico kommer.
  Og det vil redde mange illegale innvandrere fra døden og dødsfellene som er der nå med ørken og kriminell mafia.
  Og mange kvinner vil bli reddet og beskyttet mot voldtekt.
  Det er viktig å se på fakta.
  Arabisk presse og AlJazeera var der og rapporterte.
  Narkosmuglingen bør stoppes.
  Inntektene til mordermafia i Mexico bør stoppes.
  India bygget mur mot Bangla.
  USA klarer fint å få til en mur på en grense der det er mye enklere.
  Grensen mellom Bangla og India var et puslespill og zikk sakk.
  Grensen mellom USA og Mexico er grei og bein og med Rio Grande der.
  Jeg la til mer opplysninger på Twitter.
  Jeg liker at paven vil ha bru mellom mennesker, men det er feil med bruer til helvete og til mordermafia.
  Og det er feil og synd å nekte å se tragediene og dødsfallene og voldtektene på grunn av bruer til helvete.
  Paven bør angre.

 • Jeg tror ikke du fulgte godt nok med da du ble IQ-testet.
  Selv vurderte jeg selve testingen over to dager og etterpå.
  Testen måler i stor grad kognitiv funksjonsevne og slik at personen som gjør det bra på testen fungerer bra på skoler i vestlige land.
  Hvorfor skal alle afrikanere være så opptatt av figurer og tallrekker og geometriske figurer og matematikk?

 • Hvis du kan vise IQ-tester der kulturell bakgrunn har null 0000 betydning, kan du vise meg slike tester.
  Ta en seriøs test hos en utdannet psykolog før du dikter om IQ-tester.

 • Joda.
  Et snevert utvalg av noen fakta kan helt sikkert bli rasisme.

 • For meg er det ikke vanskelig å ha egen hjemmeside og å vurdere to valgkamper i USA der på min hjemmeside.
  Og det er heller ikke vanskelig for meg å justere min mening her etter at D Trump ble president.
  Jeg er nå positivt overrasket av det President D Trump får til nå.
  Deler av norsk presse var også flinke til å fortelle om den samlede makten i partiet GOP. Republikanerne eller GOP har flertallet i Huset og i Senatet og mye politisk makt mange steder og i stater USA.
  Hvor lett er det for deg å fortelle at H Clinton blir tiltalt eller straffet?

 • Hvor fri han blir i lengden er det vanskelig å vite.

 • Selve tekstene og musikken og kunsten er bra nok for meg.

 • Flott det.

 • Han fikk i allefall eksponert kriminaliten i det Demokratiske parti, slik at Hillary ikke ble enablert.

 • Hold deg til amatørsiden din du. Wikileaks.org er profesjonelle aktører, og blir ikke Hillary straffet er Trump mer tilgivende enn det han ga inntrykk at. Kanskje en POTUS verdig.

 • Jeg holder meg til det jeg har tid til og rekker når jeg har tid.

 • pille bournon

  Jeg er en utlåner og investeringskonsulent for enkeltpersoner, små bedrifter, personlige investeringer etc …
  For alle dine finansieringsbehov for å utføre dine aktiviteter, gjennomføre et prosjekt, hvor det trengs penger av andre grunner. Jeg håper og vi vil komme sammen og forstå hverandre bedre. Her er vår e-postadresse: [email protected]
  Jeg håper å ha veldig snart nyheter..