Kan jeg kalle meg fotograf?

I 2001 besøkte jeg Kenya på en kort ferie. Det var mitt første besøk til landet siden jeg bodde der i perioden 1984-1986. Vi badet i Det indiske hav, kjørte på safari i Tsavo vest, og opplevde utrolig mye som jeg skulle ønske jeg kunne ha tatt fine bilder av. Jeg hadde med meg et lite digitalt kompaktkamera, men det var tidlige tider innen digitalfoto, og bildene er i dag lite å skryte av. Ikke var det mulig å ta bilder av dyr eller fugler på litt avstand heller…

Da jeg kom hjem til Norge igjen bestilte jeg meg et Canon digitalkamera. Jeg tror kamerahuset kostet rundt 18.000 kroner, og jeg fant noen brukte objektiver på nettet som jeg kjøpte. Kvaliteten var dårligere enn de billigste mobilkameraene i dag, og interessen holdt bare noen måneder før jeg mistet gnisten. Å håndtere et speilreflekskamera ble for komplisert og slitsomt.

Skjermbilde 2020 07 16 01 26 51

Først på tampen av 2018 kom basillen krypende tilbare og bet meg på nytt, og jeg løp ned til Scandinavian Photo og kjøpte meg et Sony A7iii. I de ca 18 månedene som er gått har jeg sett hundrevis av timer med YouTube-videoer om foto, og brukt alt for mye penger på objektiver og kamerautstyr. Men interessen har ikke blitt mindre – tvert imot.

Jeg er hekta. Det er dyrt, og det er vanskelig, men jeg elsker å ta bilder!

Etter at jeg kjøpte meg mitt Sony-kamera har jeg vært så heldig å få reise en del. Island. Japan. Latvia. Rundt omkring i Norge. Og sekken med kamerautstyr er alltid med. Jeg har også hatt gleden av å få noen til å stå modell for meg ved noen anledninger, og til og med vært assisterende fotograf i et bryllup. Det gjør at jeg nå har en del bilder som jeg har lyst å vise frem.

Ta gjerne en kikk på min nye fotoside – foto.tjomlid.com – hvor du kan se et utvalg av bildene mine.

Kunstgalleri

Bilder på skjerm kan være vakkert, men skal man virkelig kunne nyte fotografiene bør de printes ut i stort format og henges på en vegg. Jeg har derfor valgt ut noen veldig få av de flotteste bildene mine som du nå kan bestille prints av på nettsiden art.tjomlid.com.

Her finner du noen få portretter som jeg synes har et spesielt uttrykk. Noen landskapsbilder, noen naturbilder og andre motiver. Jeg har valgt ut de formater, papirtyper, blekktyper og rammer som jeg synes passer til de ulike bildene.

Skjermbilde 2020 07 16 01 10 09

Fotografiene kan printes på alt fra metall til ulike papirtyper, i mange ulike størrelser, med og uten rammer, og bestilles rett hjem på døra. Du velger bildet og ønsket format, og betaler rett på nett, så får du fotografiet printet hos et profesjonelt trykkeri som sender bildet til deg – uten at det går via meg.

Ved å bestille prints av mine fotografier bidrar du til å støtte meg i mitt arbeid med alt fra blogging og bokskriving, til foto og video. Og jeg tror du vil ha mye glede av et nytt og flott bilde på veggen hjemme.

Så kan jeg kalle meg fotograf? Jeg er usikker. Jeg er jo bare en nybegynner, og kan alt for lite om faget ennå. Men jeg har profesjonelt utstyr, tar bilder som folk synes å like, og brenner for fotokunsten, så jeg tar meg friheten til å kalle meg fotograf. I tillegg til å være podcaster, youtuber, foredragsholder, forfatter, blogger og IT-mann.

Noe skal man jo drive med…

Og forresten: Hvis du ønsker at jeg skal ta bilder av eller for deg, er det bare å ta kontakt! Jeg ønsker både kvinner og menn som vil stille som modeller, folk som vil ha flotte portrettbilder av seg selv, sin familie eller de ansatte i selskapet de jobber i, folk som trenger noen til å ta bilder på ulike events eller konserter, eller noen som skal gifte seg og tør satse på meg som bryllupsfotograf.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!