Foredrag om kritisk tenkning – søndag 2. august kl 17:00

Mennesker er lette å lure, og vi blir lurt hver eneste dag. Årsakene til dette er mange: Vi mangler god forståelse av hvordan statistikk kan misbrukes til å lure oss. Vår hjerne tar snarveier for å fatte raske beslutninger – som ofte er upresise eller direkte feil. Media vinkler nyheter for å selge ved å krisemaksimere og skape unødvendig frykt. Sosiale medier inneholder fryktelig mye feilinformasjon basert på dårlige kilder – som vi alt for ofte ukritisk deler videre. Vi tror ofte mer på det vi ønsker skal være sant, enn det som er i konflikt med vårt eksisterende verdensbilde. Enkeltstudier innen vitenskapelig forskning er upålitelige. Folk som presenteres som eksperter på et felt er ofte ikke det. Og mye, mye mer…

De siste årene har jeg holdt over 130 foredrag for alt fra ungdomsskoleelever til pensjonister, leger og psykologer, medisinstudenter og tannleger, filosofi-nerder og bibilotekarer, film-entusiaster og offentlige ansatte, IT-bedrifter og kvinneforeninger, forskere og studenter av alle slag, nordiske helsemyndigheter og idrettsmedisinske spesialister, og mange flere.

Jeg har reist rundt i hele landet, og til og med holdt foredrag i ulike europeiske land. Men etter at pandemien slo inn over landet for fullt har det vært vanskelig å holde foredrag, og tidligere bookede foredrag er blitt avlyst. I tillegg er det vanskelig å besøke enhver krik og krok i dette landet, så for å bøte på det ønsker jeg nå å kjøre et foredrag direkte på internett.

IMG 2140

Foredraget kjøres altså som livestream søndag 2. august kl 17:00 og vil vare i rundt en time.

I foredraget viser jeg høyaktuelle eksempler på hvordan statistikk misbrukes, hvordan media i blant prioriterer sensasjonisme fremfor nøktern sannhet, hvorfor eksperter ofte ikke er det, hvordan sosiale medier lurer oss, hvorfor man skal være forsiktig med å tro på all forskning, og ikke minst hvordan vår hjerne er «designet» for å lure oss.

Ønsker du å se foredraget kan du støtte meg på Patreon. Besøk patreon.com/tjomlid og bli medlem. Du kan velge mellom følgende medlemsnivåer:

IMG 1890

IMG 1891

IMG 1892

Foredraget vil være tilgjengelig for alle nivåene inne på Patreon, så om du bare ønsker å støtte mitt arbeid ved å bli Støttemedlem, kan du fortsatt se foredraget. Men velger du å heller bli Blodfan eller VIP-medlem, får du ekstra goder på kjøpet.

IMG 1901Du kan når som helst oppgradere/nedgradere eller avslutte ditt medlemsskap. Det er ingen bindingstid. Så blir du Støttemedlem i bare en måned, får du se foredraget til rundt en femtilapp. Det er rimelige inngangspenger.

Som Blodfan får du bl.a. en ukentlig livestream, og som VIP-medlem får du en av mine bøker tilsendt gratis med signatur og personlig hilsen. Alle medlemmer får tilgang til min daglige(-ish) podcast som heter Tomprat, alle mine lydbøker, og litt annet snacks.

Som min patron hjelper du meg i arbeidet for å spre kritisk tenkning og drive vitenskapsformidling gjennom blogg, bøker og videoer. Så skynd deg å bli patron, så kan du få med deg mitt første livestreamede foredrag! Da får du også mulighet til å se fremtidige foredrag jeg kommer til å livestreame i løpet av høsten.

Og, ikke minst, ønsker du at jeg besøker din skole, bedrift, organisasjon, bibliotek, forening e.l. for å holde et av mine foredrag, kan du booke meg gjennom Athenas.

Velkommen til foredrag!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!