Bør jeg si unnskyld til vaksinemotstandere?

Det pågår nå en aktiv gransking for å finne ut om det kan være en sammenheng mellom covid-vaksinen fra AstraZeneca og en forhøyet risiko for et komplekst syndrom med blodpropper og blødninger. Betyr det at vaksinemotstanderne hadde rett og jeg burde beklage til dem? Selvsagt ikke.

Jeg fikk en kommentar under bloggposten min «Vaksinesikkerhetens trolley-problem» hvor noen skrev:

Vi må også regne med at blodpropp-hjerneblødning og død hos tidligere friske helsepersonell *kan* dreie seg om alvorlige bivirkninger.

Da bør i tilfelle alle som så bedrevitende og selvhøytidelig i mange år har rakket ned på dem som er vaksineskeptisk inkl. varslende forskere og fagfolk, nødt til å jekke ned noen hakk og møte seg selv i døren!

Kanskje tilogmed være så modne å krype til korset og beklage tidligere hoven skråsikkerhet samt latterliggjøring av føre-var mennesker som blir stemplet som konspifolk og ‘antivaksere’

Jeg har også sett andre skrive lignende ting i sosiale medier de siste dagene, og jeg synes det er verdt å adressere denne påstanden.

Først og fremst vil jeg si at joda, det er viktig og riktig å alltid være ærlig og raus nok til å innrømme hvis en meningsmotstander viser seg å ha rett i noe man selv har argumentert mot. Det er redelig og nødvendig for en konstruktiv og opplysende debatt.

Jeg er helt sikkert ikke flink nok til dette, men jeg prøver å være dette bevisst som for eksempel i bloggposten «Vaksiner: Når alternativfolket har litt rett».

Men er det egentlig det som er tilfelle i debatten mellom meg (og andre pro-vaksineforkjempere) og vaksinemotstandere og folk som sprer konspirasjonsteorier rundt vaksiner? Nei, fordi hverken jeg, Ingeborg Senneset, Wasim Zahid eller andre har noensinne hevdet at alle vaksiner er garantert 100% trygge. Vi har heller aldri «dekket over» de reelle alvorlige bivirkninger som en sjelden gang oppstår.

Jeg har skrevet drøssevis av bloggposter, artikler, et par bøker, sikkert tusenvis av kommentarer, og snakket i foredrag, podcaster og videoer om nettopp bivirkninger fra vaksiner og andre legemidler. Ingen benekter dette. Alle legemidler og vaksiner har bivirkninger. Som jeg skriver i min bok Placebodefekten så vil virkninger alltid henge sammen med bivirkninger hvis legemiddelet i det hele tatt har noe effekt.

Gang på gang har jeg gått gjennom forskningen på bivirkninger fra vaksiner og synliggjort disse. Men jeg har samtidig satt disse i kontekst og vist at i hvert eneste tilfelle tipper vektskålen likevel i favør av vaksinering, fordi bivirkningene av å ikke vaksinere alltid er større.

Og nettopp det er poenget her. Dette handler om en risikovurdering hvor man veier fordeler opp mot ulemper.

Selv om det skulle vise seg at det faktisk er en kausal sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og disse få, men svært alvorlige tilfellene av blodpropper/blødninger vi har sett i tre personer etter 17 millioner vaksinedoser, så vet vi at risikoen ved å ikke vaksineres, og dermed stå i risiko for å smittes av SARS-CoV-2 og få covid-19 er mye, mye høyere.

Ingen seriøse pro-vaksinedebattanter har noensinne hevdet at

a) vaksiner er 100% fri fra bivirkninger (både milde og alvorlige)
b) vaksiner er 100% effektive
c) vaksiner aldri noensinne har alvorlige bivirkninger

Vi har gode data på at milde, forbigående og ufarlige (bi)virkninger ikke er uvanlig, og faktisk opptrer relativt hyppig med enkelte covid-vaksiner. Men vi har også gode data på at alvorlige bivirkninger er ufattelig sjeldne, og at fordelene derfor langt overgår den ørlille risikoen.

Så debatten handler ikke om bivirkninger i seg selv, men om risikovurderingen knyttet til dette. Vaksinemotstandere vil som regel hevde at risikoen for alvorlige bivirkninger langt overgår fordelene med vaksinen, fordi de mener vaksinene ikke virker, at de er direkte skadelige, og at sykdommene de beskytter mot er helt ufarlige. Ikke minst vil de gjerne hevde at vaksiner er en brikke i en hemmelig konspirasjon om å redusere verdens befolkning for å skape en ny verden osv.

Alt dette vet vi er feil. Og det er der debatten ligger.

Så om AstraZeneca-vaksinen viser seg å ha ført til noen ytterst få alvorlige bivirkninger, er det helt i tråd med hva jeg har skrevet tidligere, nemlig at svært sjeldne, ukjent og alvorlige bivirkninger alltid vil kunne oppstå. Men ettersom fase 3-studiene har vært så pass omfattende som de har for covid-vaksinene vet vi at disse statistisk sett også vil være så sjeldne at det er større risiko å ikke få vaksinen.

Dermed vil det selvsagt ikke være noe å beklage.

Jeg snakker for øvrig mer om dette i siste episode av min podcast Tomprat som du kan høre på Spotify eller spille av her:

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!