Derfor er knuta83 blokkert fra kommentarfeltet mitt

Takk for at du deler denne bloggposten!

De siste dagene har jeg publisert noen bloggposter blant annet om mRNA-vaksinene mot covid-19. Det førte til heftige angrep i kommentarfeltene mine fra «lockdown-motstandere», covid-fornektere og vaksinemotstandere. Til slutt måtte jeg blokkere en av disse. La meg forklare hvorfor.

Bloggpostene dette gjelder er i hovedsak disse to:

I de 15+ år jeg har blogget har jeg særdeles sjelden fjernet kommentarer eller blokkert brukere. Det er kanskje en dårlig strategi, men jeg har ønsket stor takhøyde for kritikk og motstemmer i bloggens kommentarfelt.

Kommentarfeltene mine har derfor tusenvis av kommentarer med personangrep, vage trusler og drittslenging mot meg, i tillegg til «kritikk» basert på pseudovitenskap, konspirasjoner og kunnskapsløshet. Disse har i det store og hele fått stå. Jeg har kun blokkert brukere eller fjernet kommentarer hvis jeg så at noen gikk til grove angrep på andre i kommentarfeltet, eller bedrev regelrett spamming uten å vise vilje til å delta i en saklig debatt.

Men på de siste bloggpostene dukket en fyr med brukernavnet knuta83 opp (jeg skal ikke poste hans fulle navn) og pøste på med kritikk mot det jeg skrev. Det er i utgangspunktet helt uproblematisk. Uenighet og saklig debatt er flott. Selv om disse kommentarene neppe kan kalles «saklige debattinnlegg»…

Screenshot4

Jeg brukte derfor noen timer på å forsøke å få knuta83 i dialog for å finne ut hva spesifikt i bloggpostene mente han at var feil, og hva var hans vitenskapelige kilder på det. Dette var ufruktbart – som vanlig. Fyren fortsatte med ren spamming av kommentarfeltet hvor han postet det samme på nytt og på nytt, samt spredte om seg med konspirasjonsteorier og faktafeil som er tilbakevist grundig for lenge siden.

Screenshot5

Men knuta83 var selvsagt ikke spesielt opptatt av sak. Allerede før jeg rakk å gi mitt første svar fylte han kommentarfeltet med påstander om at jeg er kjøpt og betalt for å skrive bloggposter, at han «hater meg», at jeg gjør ham kvalm, at jeg burde anmeldes til politiet osv, så vel som posting av YouTube-videoer om Bill Gates-konspirasjoner og annet konspi-svada.

Screenshot6

Hvis man ikke er villig til å forholde seg til sak, fakta og vitenskap, har man ingenting i kommentarfeltet å gjøre.

Og lurer på på hvor knuta83 står i debatten, så er han Qanon-believer, klimafornekter, fan av avdøde konspikonge Hans Gaarder osv. Her står ikke vitenskap og fakta i høysetet, for å si det mildt.

Skjermbilde 2021 06 12 kl 15 29 27

Skjermbilde 2021 06 12 kl 15 29 58

Skjermbilde 2021 06 12 kl 15 30 10

Skjermbilde 2021 06 12 kl 15 30 23

Samt covid-fornekter og vaksinemotstander, her eksemplifisert i en av knuta83 sine tidligere poster på Facebook:

Screenshot8

Jeg ville likevel ikke blokkert ham på det grunnlag alene, fordi han er ikke den første av den sorten som har fått skrive her i kommentarfeltet. Men nå han oppfordrer folk til å ringe meg for å sette meg på plass, og deretter begynner å kontakte folk på Facebook som har delt bloggposten min, går det over streken:

Screenshot3

På bildet over ser du at han har forsøkt å ringe en av mine Facebookvenner. En kvinne som ikke aner hvem knuta83 er, og aldri har vært i kontakt med fyren tidligere.

Hun hadde delt en av mine bloggposter, noe knuta83 på en eller annen måte oppdaget, og hans reaksjon på dette var å prøve å ta kontakt ved å ringe henne på Messenger sent på kvelden.

Hun blokkerte ham, som dere ser, og skrev et par kommentarer hvor hun tagget ham og påpekte at slik oppførsel ikke var greit:

Screenshot1

Det likte han ikke, så da gikk han videre til å finne en tilfeldig person fra hennes venneliste, eller kanskje noen fra telefonkatalogen med samme etternavn, som han sendte en SMS (nærmere kl 02 på natta) for å få tak i hennes telefonnummer slik at han kunne ringe henne:

Screenshot7

Personen han kontaktet var en yngre gutt, og hun er hans mors tante. Knuta83 lyver til gutten og hevder at hans mors tante har «forsøkt å få tak i meg», i håp om at gutten skal gi ham hennes telefonnummer.

Dette er ikke normal oppførsel. Dette er trakassering. Dette er galskap.

Knuta83 brukere altså flere dager på å fylle mine kommentarfelt med personangrep – og sannsynligvis også skrive utallige poster i ulike konspigrupper på Facebook om meg, men straks noen påpeker at det ikke er greit å ringe en fremmed person sent på kvelden, hevder han at hun har «plaget ham». Og dette skriver han på SMS til en for ham vilt fremmed gutt midt på natten.

Så hvis du lurer på hvorfor det mangler en del kommentarer fra kommentarfeltet på de siste bloggpostene, har du nå fått svaret.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!