Angående ME, Lightning Process og Patreon

En kjapp liten bloggpost for å «set the record straight», som det heter på godt norsk.

IMG 2227Som mange av dere vet har jeg en podcast som gis ut to ganger hver uke. Den heter Tomprat, og jeg har nå gitt ut over 200 episoder av denne. Jeg har også i snart et år hatt livestreams på YouTube (og tidvis Facebook, Twitter og Twitch) 1-2 ganger per uke.

Det betyr at jeg i sum har gitt ut nærmere 300 episoder av podcast og livestreams i løpet av det siste året.

Hver uke produserer jeg rundt ti timer med innhold. Tre podcastepisoder (Tomprat + podcasten «Virkelig Grusomt» som jeg har sammen med min samboer, Tone Sabro), og to livestreams (som gjerne varer 2-3 timer hver gang). I tillegg skriver jeg denne bloggen, noe som ofte tar flere timer per bloggpost, og jeg har skrevet snart to tusen bloggposter de siste 15 år. I tillegg til dette har jeg laget en del videoer til YouTube.

Men de ti timene med innhold, pluss blogg og videoer, er bare sluttproduktene. Det tar gjerne mange timer å researche og forberede disse podcastepisodene, videoene og bloggpostene, i tillegg til at de skal redigeres og publiseres, noe som også tar tid.

Jeg tjener nesten ingenting på dette. Jeg har ingen reklame i bloggen, og bare veldig sporadisk er det reklame i podcastene – noe som ikke er verdt så mange kroner. Jeg får også noen hundrelapper i reklameinntekter fra YouTube hver måned. Med andre ord jobber jeg tilnærmet gratis med folkeopplysning og spredning av kritisk tenkning og vitenskap. En hobby som tar kanskje 500-750 timer i året, i praksis nesten helt uten noe direkte inntjening.

Patreon

Heldigvis har jeg en del mennesker som verdsetter det jeg driver med. Noen av disse har valgt å støtte meg økonomisk gjennom Patreon, hvor de kan betale en månedlig sum for å støtte arbeidet mitt. Som takk for dette får man, litt avhengig av hvor mye man støtter meg med, tilbake gratis videoforedrag, egne livestreams, lydbøkene mine, bonusepisoder av podcasten og mer.

I alle disse rundt 300 episodene av podcast og livestreams jeg har produsert det siste året har jeg som regel tipset lyttere og seere om at de kan støtte meg på Patreon. Men i de siste tre episodene av podcasten min har jeg litt tilfeldig snakket om ME og Lightning Process. Det har gjort at noen nye lyttere med et spesielt engasjement rundt disse temaene har oppdaget podcasten min.

En håndfull av disse har dermed valgt å støtte meg på Patreon fordi de har verdsatt at jeg har tatt meg tid til å se nærmere på denne saken.

Dessverre betyr det nå at enkelte beskylder meg for å «oppfordre ME-pasienter til å kjøpe Patreon». Jeg har også registrert at ME-syke og andre med en spesiell interesse for ME-saken har oppfordret andre i sosiale medier til å støtte meg på Patreon fordi jeg fra deres ståsted sier fornuftige ting om ME/LP.

Det er veldig hyggelig at folk vil støtte meg på Patreon, og at folk oppfordrer andre til å lytte til min podcast og støtte mitt arbeid, men la meg være veldig tydelig:

Jeg ville aldri vært uærlig eller endret mening om noe basert på hvem som velger å støtte meg økonomisk!

Tomprat er ikke en ME/LP-podcast. Jeg har snakket om det i det siste fordi jeg har følt det var interessant. Akkurat som jeg brukte flere episoder til å snakke om simuleringsteorien da jeg fant det spennende en stund. Og snakket mye om vaksiner og covid-19, fordi det er saker jeg brenner for å drive opplysning rundt.

Men ingen av de som støtter meg økonomisk via Patreon har noen garanti for at jeg kommer til å være «deres talsmann» for noe som helst. Og jeg har mistet like mange patrons som jeg har fått det siste året, sikkert delvis fordi enkelte av dem kanskje ikke likte det jeg sa i podcast eller skrev i blogg.

Sånn er livet. Jeg er ikke her for å «please» andre, men for å lære mer selv, og formidle til andre det jeg har lært.

Husk at jeg har engasjert meg i LP/ME-saken helt siden 2010 da jeg skrev min første bloggpost om dette temaet og hvor jeg forsøkte å finne ut hva Lightning Process egentlig var. Ergo er ikke LP/ME-saken noe jeg plutselig har begynt å ha en mening om fordi noen støtter meg på Patreon.

Meningene jeg har ytret i podcasten er de samme som jeg skrev for mer enn ti år siden. Ergo er det åpenbart at eventuell Patreon-støtte ikke har endret på noe. I tillegg så snakket jeg første gang om LP/ME i episode 210 av Tomprat, før noen «ME-syke» av den grunn begynte å lytte til meg eller støtte meg på Patreon, og det har selvsagt ikke påvirket mine meninger eller ytringer.

Folkeopplysning, ikke ME-aktivisme

I episode 212 av podcasten gjorde jeg det også veldig tydelig at selv om jeg setter pris på nye patrons, så må ingen av dem forvente at jeg skal tale deres sak bare fordi de støtter meg økonomisk.

Det viktige for meg er, og har alltid vært, å følge den beste vitenskap der den leder meg.

Det betyr også at jeg i de episodene hvor jeg har snakket litt om LP/ME også har kritisert «ME-siden» for å lene seg for mye til dårlig forskning (blant annet rundt biologiske markører for sykdommen), og påpekt at disse studiene ikke viser tydelig om påståtte biologiske markører er årsaker til sykdommen, eller bare en konsekvens av sykdommen (f.eks. en biologisk respons på mange måneder med inaktivitet, vektnedgang, stress osv).

Jeg forsøker alltid å være nyansert og se ting fra begge sider. Ja, jeg er kritisk til bruk av Lightning Process hos ME-syke, og kritisk til måten LP markedsføres og ukritisk støttes av en del helsepersonell som burde vite bedre. Men det har jeg vært siden 2010, uavhengig av om noen støtter meg på Patreon eller ikke.

I episode 212 kritiserte jeg også Recovery Norge, som i stor grad har bidratt til å (implisitt) promotere Lightning Process som verdifull behandling for ME-syke. I kjølvannet av det ble jeg kontaktet av lederen for dette prosjektet, Henrik Vogt, og har avtalt at han skal være gjest i en fremtidig episode av podcasten.

Det synes jeg er spennende, fordi jeg ønsker å ha et mest mulig korrekt og nyansert syn på dette, og da får han legge frem sine meninger – som da ironisk nok «ME-syke» gir sin Patreon-støtte til. Målet er å være lyttende – og kritisk – til begge sider.

Det tror jeg er helt uproblematisk for alle parter, fordi min erfaring er nettopp at de som støtter meg på Patreon er veldig inneforstått med at det de støtter er folkeopplysning, vitenskap og kritisk tenkning, ikke en spesiell mening de tilfeldigvis er enig i.

«Kjøpt og betalt»

Det er litt morsomt, eller mest av alt trist, at folk som er uenige med meg alltid hevder jeg er «kjøpt og betalt».

Skriver jeg i forsvar av vaksiner, er jeg kjøpt og betalt av legemiddelindustrien. Skriver jeg at mobilstråling ikke er helseskadelig, er jeg kjøpt og betalt av telekomindustrien. Skriver jeg at covid-19-pandemien er en trussel mot folkehelsen, er jeg kjøpt og betalt av Folkehelseinstituttet. Skriver jeg at aspartam eller GMO er ufarlig, er jeg kjøpt og betalt av Monsanto.

Hadde dette vært sant hadde jeg ikke trengt noen egen Patreon… og hvis kritikerne mener at man bare kan ha en mening eller engasjere seg i en sak hvis man får betalt for det, så stiller jeg meg tvilende til objektiviteten og drivkraften bak deres eget engasjement.

I realiteten har jeg aldri noensinne fått betalt av noen som helst for å skrive, si eller mene noe. Da jeg i ca tre år hadde reklame i bloggen fordi jeg samarbeidet med Nettavisen, reklamer jeg ikke hadde noen som helst kontroll over, kritiserte jeg til og med en av annonsene som dukket opp i min egen blogg slik at Nettavisen tapte en reklameavtale verdt rundt en million. Så viktig er det for meg å være uavhengig av sponsorer.

Jeg får også jevnlig tilbud om å publisere betalte artikler i bloggen min, eller plante betalte lenker i bloggpostene mine. Alle slike eposter går rett i søppelkassen.

Jeg er veldig glad for alle som vil støtte meg via Patreon. Det gjør at jeg kan vie mer tid til å drive folkeopplysning og spre god vitenskap. Men meningene kommer alltid til å være mine egne, uansett hvem som velger å støtte arbeidet mitt.

Jeg håper dette var oppklarende for både støttespillere og kritikere.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!