Kristendommen – litt for bekvem?

Last updated on 12. april 2008

En ting som alltid har plaget meg med kristendommen, og de fleste religioner for øvrig, er at man blir belønnet med evig liv i “Himmelen” hvis man velger å følge Gud. Dette finner jeg litt for bekvemt. Denne ultimate belønningen er i mine øyne det største tegnet på at kristendommen er menneskeskapt.

Man stilles nemlig ovenfor valget
a) enten tro på Gud og få evig liv i en fantastisk, nydelig tilværelse
eller
b) ikke tro på Gud og opplev evig pinsel, terror og smerte

Dette er for det første ikke noe reellt valg, selv om kristne liker å hevde at vår påståtte frie vilje er til nettopp for at Gud skal la oss gjennomgå dette personlige valget. Dette har ingenting med fri vilje å gjøre. Dette er ren trussel på den ene siden, og bestikkelse på den andre siden. Det er et motbydelig ultimatum som enhver moralsk Gud ville skammet seg over.

Men sett bort fra det, er det ikke litt for bekvemt at man skal bli belønnet for å følge Gud? Jeg ville ansett som svært mye mer troverdig om man havnet i Helvete for å følge Gud. Hvis kristendommen var lagt opp slik at man havnet i helvete for å følge guds ord, mens de som valgte å ignorere gud havnet i himmelen, så ville jeg synes det hele var mye mer troverdig og prisverdig.

Tenk deg en Gud som sa: “Du vil ikke bli belønnet for å tro på meg. Du vil tvert i mot måtte leve i evig pinsel. Men dette er mitt ord. Dette er min vilje. Hvis du virkelig vil være et godt, moralsk og ydmykt gudfryktig menneske, kan du velge å følge meg på tross av at du vil måtte lide for det i all evighet.

Ville du ikke da få mer respekt for kristne? Ville du ikke da synes at deres valg var uselvisk og ekte, og ikke bare rendyrket selvsentrert egoisme, slik dagens “ordning” er?

Men neida, “tilfeldigvis” er kristendommen utformet slik at man blir rikelig belønnet for å tro på Gud. Dette krever ingen viljestyrke. Det krever ikke noe mot. Det krever ikke noe forsakelse. Man bare tar i mot Jesus som sin frelser, og så blir man belønnet.

Nei, det er for bekvemt, og helt åpenbart et menneskeskapt påfunn utformet av noen mennesker med en viss kjennskap til markedsføring.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!