Hvorfor også du bør ta influensavaksinen

Skeptico refererte nylig (via via via) til en artikkel fra NYT som forklarer hvorfor man bør vaksinere seg, og ikke minst barna, mot influensa. Artikkelen tar for seg troen mange har på at influensa er “naturlig” og sunt for kroppen og viser at dette slettes ikke er riktig.

Moreover, studies now show that the more infections a person has during childhood, the greater his or her chance of premature death from scourges of old age like heart disease and cancer. The link appears to be chronic inflammation, a kind of lingering collateral damage from the body’s disease-fighting response.

I tillegg skal man huske at influensa (og mange andre kjente smittsomme sykdommer) er relativt nye i menneskets historie. Det var først etter at mennesker begynte med husdyr at disse sykdommene oppstod, da som muterte varianter av dyresykdommer, på samme måte som dagens fugleinfluensa. I tidligere tider hvor mennesker levde i mindre grupper som jeger/fisker/samlere uten daglig nærkontakt med dyr, så fantes ikke disse sykdommene, så ideen om at kroppen “har godt av” litt sykdom fordi det er naturlig, er en misforståelse.

A second misconception common among vaccine-shunning parents is that there’s something “natural” about the 6 to 10 respiratory infections the typical American child gets every year (or even the two to four we adults experience). Common, yes; natural no, not if “natural” represents the forces that shaped the human immune system during all but the last sliver of our 250,000 years as Homo sapiens. Colds, flus and most other contagious diseases found a central place in our lives only after we and our domestic animals began crowding together in large settlements some 5,000 years ago.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!