Kristenruss med feil prioriteringer

Last updated on 26. april 2011

Russ
Som daglig leder og eier av et webhostingselskap*** får vi stadig sponsorsøknader fra ulike aktører. To grupper representerer nesten alle slike henvendelser, og det er russ og CounterStrike-spillgrupper. Det fascinerer meg alltid at russ sender sponsorsøknader hvor de skryter av sin russebuss til 1 million, og hvor man vet de kommer til å brenne av mangfoldige tusen hver på russeeffekter og drikkevarer, men så vil de ha sponset et gratis webhotell/domene som ville kostet dem noen hundrelapper til sammen, altså kanskje en tier per russ. Latterlig.

Men det hender jeg får sponsorsøknader som provoserer meg ennå mer. I fjor vinter fikk jeg en søknad fra Filadelfia-russen 2006 i Oslo. De gjorde et stort nummer ut av at de ville kontraktsfeste at deres russ ikke skulle drikke eller ha sex i russetiden. For så å skryte hemningsløst av den råe russebussen med flatskjermer, et gigantisk lysanlegg og lydanlegg som må ha kostet flesk og diamanter.

Jeg vil tro de forventet mange positive tilbakemeldinger med full støtte til deres “moralske” standpunkt om å ta avstand fra sex og alkohol. Vel, ikke fra meg. Her er noen utdrag fra deres sponsorsøknad:

ØKONOMISK STØTTE TIL RUSSEBUSS

Hei!

Vi er 31 ungdommer som jobber med en russebuss i regi av menigheten Filadelfia Oslo. Russetiden er forbundet med mange negative faktorer som vold, voldtekt, misbruk av alkohol og narkotika. For mange har dette blitt en naturlig del av russefeiringen.

Kanskje litt selvhøytidelig å hevde at mange (les: “ikke-kristne”) anser vold og voldtekt som en naturlig del av russefeiringen, men at de selv vil ta avstand fra dette. Næh, så prisverdig!

Vi ønsker derfor å være en kommuniserende motpol til dette ved å være rus og sex frie gjennom hele russefeiringen.(Hvilket kommer til å bli kontraktbefestet) Vi har ikke lyst til å isolere oss fra tradisjonen med å feire tolv års endt skolegang. Derfor ønsker vi å delta på alle de store arrangementene som blant annet Tryvann og landstreffet i Stavanger.

For en flott ungdom. De står virkelig for de rette verdiene. Eller vent litt…

Inne i bussen kommer vi til å ha LCD- skjermer,17 “, alt fra 5- 10 stk. Vi får meget gode kjøpsavtaler på de, men antallet er ikke helt bestemt enda. På disse kan vi kjøre reklamesnutter/promo videoer, logo osv, bare fantasien begrenser. Disse kan vi f.eks kjøre hvert kvarter når vi er på russetreffene, el. møter andre russ

[…]

Vi tar sikte på å bli årets lysbuss på Tryvann og landstreffet i Stavanger. Vi har allerede bestilt lys fra Stone, og gutta(de har b.l.a erfaring fra lyd og lys selskapet media og teknikk, sjefen på bussen er sjef for lyd og lys i Filadelfia, kort sagt de har peiling) på bussen sier at vi har oppimot like mye lys som på hovedscenene på de fleste festivaler og konserter i norge, iallefall mer effektfullt, og mer bevegelig lys. Så vi satser stort med andre ord! Noe andre kommer til å legge merke til.

Bussens hovedfokus er å være synlig blant medruss. Det er viktig for oss å ta kontakt andre ungdommer på russetreffene,innviterer de med inn i bussen og snakker med de.Vi skal prøve å være tilstede på flestepaten av russetreffene i oslo og omeng.På disse stedene er det selvsagt viktig for oss å vise tydelig hvem vi er og hvor gøy vi har det ved å være rus og sexfri gejnnom russetiden.Sjefen på bussen arrangerer møter ca hver uke.Dette bidrar til at vi får bygget et bedre fellesskap innad, og står bedre rustet til å møte mennesker utad.

[…]

Nå har vi over et halv år igjen og vi har store forventninger og gleder oss masse til avsluttningen av 12 års skolegang(jeg gjentar: rus og sex frie).

Håper dette høres interresant ut!
Ta kontakt med oss,vi gleder oss til å samarbeide med dere =)

Foruten at de etter 12 års skolegang ikke kan skrive norsk, så fant jeg altså denne vinklingen svært så egoistisk. Søknaden kom på et tidspunkt da jordskjelvofre i Pakistan frøs i hjel i den kalde vinteren. Likevel velger altså Filadelfia-russen å bruke flere hundre tusen på en russebuss med hovedmål å få andre russ til å styre unna sex og rusmidler, istedenfor å heller bruke pengene til noe som faktisk ville hjelpe verden. Det er et grotesk eksempel på hvor forvrengt prioriteringene kan bli når man har på seg kristne skylapper.

Jeg tror ikke mitt svar til dem var helt som de forventet, og jeg hørte aldri mer fra dem.

Hei!

Vi ønsker dessverre ikke å sponse dere. Hovedårsaken til dette er at jeg strengt tatt finner konseptet sneversynt og egoistisk.

Det er flott at dere promoterer et ansvarlig forhold til rus og sex. Samtidig synes jeg det blir fullstendig feil å kontraktfeste dette. Dette medfører et uheldig press på enkeltpersoner som ikke er sunt. La hver person ta egne avgjørelser omkring sitt eget liv. Spre nyttig informasjon, men ikke innfør tvang, selv om den ”bare“ er indirekte.

Å fokusere på rus og sex er å ta fokus bort fra det som er viktig, nemlig nestekjærlighet og omsorg for hverandre. Et fokus på sex/rus blir å bagatellisere de viktige spørsmål i livet. Folk fryser i hjel i Pakistan og 30.000 dør hver dag av fattigdom. Kan dere ikke heller bruke ressursene dere har på å gjøre noe som virkelig betyr noe? Hva om dere heller oppfordrer alle russ til å donere 20% av salg av russebussen, etter at russefeiringen er over, til en god sak? Hva om dere heller kjører til russetreff med en tilhenger hvor dere oppfordrer andre russ å legge sine ølflasker i slik at dere kan pante dem og gi pengene til en god sak? Det burde være mange gode måter å samle inn penger på om man er kreativ.

For all del, kos dere i russetiden. Fest og ha det gøy, med eller uten rus og sex. Men ikke lag et nummer ut av å bruke store beløp på en russebuss. Vi hadde gjerne sponset dere om pengene gikk til noe viktig, men gigantisk lys- og lydanlegg anser jeg som ren egoisme og vanvittig pengesløseri. Jeg synes det er skremmende egoistisk at russ kan bruke så vanvittig med tid, arbeid og penger på noe så totalt meningsløst og lite nyttig som en overdådig russebuss. Bruk heller kreftene, tiden og pengene på noe som virkelig betyr noe!

Lykke til med resten av skolegangen og jeg håper og regner med dere får en fin russefeiring selv uten sponsorstøtte fra oss! ;-)


*** Et selskap jeg tidligere var daglig leder av, men som jeg solgte/avviklet i 2008. I dag jobber jeg i et annet selskap.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!