Hvorfor homeopati aldri kan bli lønnsomt (hadde ikke kundene vært så teite)

Homeopati er basert på to prinsipper:

1) Likt kurerer likt. Hvis et stoff frembringer et symptom, så kan stoffet brukes tilå kurere lidelser med de samme symptomene. Eksempelvis kan inntak av planten Eupatorium Perfoliatum fremkalle influensa-lignende symptomer. Dermed vil homeopater benytte “medisin” laget av planten til å kurere influensa.

2) Jo høyere fortynning, jo kraftigere effekt. Stoffet som brukes i homeopatisk medisin må fortynnes. Først når det er fortynnet så mye at det ikke lenger finnes et eneste molekyl av det opprinnelige stoffet i medisinen (vannet), erklæres det som et virksomt preparat.

Konsekvensen av punkt 2 er at man som pasient aldri noensinne vil trenge å kjøpe mer enn et glass av det homeopatiske stoffet, fordi når man nesten er gått tom er det bare å blande ut restene med vann, så får man mer medisin (som til og med er enda mer potent enn originalen). Det er kanskje derfor mye homeopatisk medisin selges i pilleform istedenfor som flytende væske?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!