Snåsamannen vil ikke testes

Det var vel ikke særlig overraskende, men Snåsamannen har takket nei til å la seg teste av NRK-programmet Schrødingers Katt. Det er vel forståelig at en mann som har tjent store penger på å lyve om sine overnaturlige evner ikke ønsker å knuse lesernes illusjoner om hans storhet.

– Jeg vært framme i lyset i et helt år, og vært med på alt.

Alt unntatt det som virkelig er interessant, nemlig å bli vitenskapelig testet.

Hvis de skal begynne å teste meg nå, er de for seint ute. Jeg synes det er meningsløst at de skal begynne å forske på dette nå, når jeg har hjulpet folk i 60 år, sier Gjerstad.

Det er milevis forskjell på å ha hjulpet folk og på å ha faktiske overnaturlige evner. Jeg tror det er svært få som tviler på at Snåsamannen helbreder folk, meg inkludert. Men med «helbredelse» mener jeg da ingenting overnaturlig, bare en evne til å trigge kroppens selvreparerende mekanismer og en evne til å påvirke folks psyke gjennom samtale, tillit, berøring, forståelse, varme og omtanke.

Kjenner du varmen?

Det er også ganske påfallende å se hvilket argument han bruker for å ikke la seg teste. Han har nemlig blitt testet av NRK en gang tidligere og da med 100% fulltreff! Det han henviser til er et program NRK laget i serien «Faktor» som de kalte «Kjenner du varmen?». Programmet kan sees på NRK sitt web-TV.

Gjerstad forklarer at han på forhånd ikke hadde noen informasjon om ekteparet Gerd og Frode Myran, som skulle få behandling med kamera på slep. Dette bekreftes av videojournalist Kjartan Trana, som filmet seansen i Oslo. Han forteller at Gjerstad på uforklarlig vis forutså parets plager.

– Det var nesten skremmende, sier Trana.

Forutså parets plager? Hvis man ser programmet vil man se at Gjerstad bruker klassisk cold reading-teknikker. Han lar pasienten selv fortelle om sine plager, men svarer bekreftende og fullfører noen setninger her og der slik at pasienten sitter igjen med inntrykket av at det var Gjerstad som ga spesifikk informasjon om plagene, mens han egentlig ikke tilførte samtalen noenting.

Jeg var også nysgjerrig på hva slags plager paret hadde. Kurerte han kreft? MS? ALS? Nei, mannen hadde angst og kvinnen hadde vondt i rygg og skulder. De mest typiske plager som nettopp healing gjennom placeboeffekt kan kurere. Smerte i skulder og nakke kan ofte også tilskrives stress og anspenthet, og igjen vil da Snåsamannens evner være perfekte til å gi den ro og avslapping som må til for å fjerne denne type plager. Akkurat på samme måte som bl.a. gjennom akupunktur eller en hvilken som helst annen form for alternativ medisin. Ryggen hennes kunne han derimot ikke gjøre noe med, fordi det var en konkret lidelse som stammet fra en skiveutglidning. Det er godt han kjenner sine begrensninger.

Dette er altså hva Snåsamannen mener er bevis nok til at alle må tro på hans overnaturlige krefter. På grunnlag av litt cold reading og klassiske placeboeffekt-basert smerte- og angstlindring skal vi altså blindt akseptere at han også kan se inn i fremtiden, fjerndiagnostisere, se skjulte gjenstander osv.

Synsk eller bare observant?

Men han gjorde også mer hos dette syke ekteparet:

Han forteller at mye av seansen er klippet bort, blant annet der hvor Gjerstad peker nedover og spør hvordan det går med parets syke sønn, som ligger i kjelleretasjen.

Imponerende! Dette er selvsagt helt umulig med mindre Gjerstad er synsk! Eller kanskje ikke. I programmet ser man Gjerstad gå inn i huset. Han må da passere flere vinduer i husets første etasje. Inngangen er opp en trapp. Innenfor inngangen ser man en trapp gå ned igjen til første etasje. I tillegg er det mange familiebilder inne i stua. Hva er da mest sannsynlig: Gjerstad er synsk, eller at han så gutterommet fra utsiden, bilder av gutten på veggene, gutteklær i gangen etc og bare gjenga helt åpenbare påstander som merkelig nok får ekteparet og kamerateamet til å gi seg over av beundring.

Husk, Snåsamannen er ingen amatør. Det er dette han driver med. Han er profesjonell på å plukke opp små detaljer og se ting som andre som regel overser. På sammen måte som enhver god synsk. Kanskje han ikke en gang er klar over det selv? Kanskje denne evnen er så automatisk at han selv tror han får informasjon fra andre kanaler enn de naturlige? Det er mulig, men jeg tror ikke han er så naiv. Jeg tror han vet inderlig godt hva han gjør. Men kanskje han rasjonaliserer det til å være en gudegave i seg selv, og at han på den måten mener det er en overnaturlig evne tross alt… hvem vet?

Han fikk den blinde til å se

Alle «bevisene» Snåsamannen tar NRK-temaet med for å dokumentere, er med ett unntak psykiske lidelser og/eller smerter. Perfekte kandidater for hans metoder altså. Unntaket er den blinde jenta som fikk synet tilbake. Denne historien er Snåsamannens største suksesshistorie, og han trekker den frem hver gang han har mulighet til å snakke for et kamera eller journalist.

Jenta han visstnok helbredet led av Stargardt Disease, en genetisk sykdom som reduserer synsevnen og starter i ung alder:

Inherited disease that causes gradual degeneration of the macula, the area in the middle of the retina that makes possible the central vision needed for reading, driving, recognizing colors, and other activities of daily life. Effects of Stargardt’s Disease, which start at an early age, vary from minor to total loss of detail vision. Over a period of years, people with the disease typically lose sharpness of vision, experience decreased color vision, and may have blind spots. However, peripheral and night vision usually remain unaffected, and complete loss of sight is rare. There is no cure or treatment for Stargardt’s Disease, but such devices as magnifying screens and binocular lenses can help people cope with vision limitations.

Men man blir svært sjelden helt blind, i den forstand folk flest tolker uttrykket, altså at man ikke lenger kan se noenting. Man får derimot varierende grader av svekket detaljsyn og fargesyn og kan erklæres juridisk blinde hvis tilstanden blir alvorlig nok. I Europa defineres juridisk blindhet slik:

Dette innebærer at en juridisk blind person må stå 20 fot fra ett objekt for å kunne se det med samme grad av klarhet som en person med normalt syn kan fra 200 fot.

Å oppleve en forbedring fra en slik tilstand er noe ganske annet enn å gå fra å være helt blind til å få synet tilbake, slik historien fortelles av Snåsamannen.

Man får dessverre ikke vite mye om jenta som Snåsamannen «kurerte». (Kanskje det står mer i boka?) Er hun helt frisk i dag? Eller bare føler hun at synet ble «noe bedre»? I programmet sier hun at hun allerede etter første besøk fikk bedre fargesyn igjen (ikke helt det samme som Snåsamannens historie som omtrent sier at han ga en blind jente synet tilbake), men hvor mye er ellers blitt bedre? Og hvor lenge har det vart? Jeg vil vel tro at hun dessverre gradvis vil bli dårligere igjen ettersom sykdommen ikke kan helbredes, men det blir bare spekulasjon fra min side.

Det interessante er likevel at også andre med Stargardts sykdom har rapportert at synet har blitt bedre gjennom bruk av andre alternative behandlingsformer som f.eks. akupunktur. Det tyder på at også denne sykdommen kan påvirkes noe av kroppen selv gjennom placeboeffekt alene.

I tillegg lærer mange å leve med sykdommen ved å «se utenom» den blinde flekken i øyet. Man vil da se farger dårlig og ikke kunne se helt skarpt, men man kan se nok til å kanskje få kjøre bil eller utføre andre oppgaver. Det er ikke utenkelig at folk som lider av sykdommen kan få tilbake livsmotet og få fornyet tillit og lyst til å overvinne sykdommen på denne måten etter å ha møtt en healer som Snåsamannen. Dermed lurer man seg selv til å tro at man har blitt bedre, når man egentlig bare har «omgått» sykdommen gjennom en mental «vitamininnsprøytning». En av de verste sidene ved sykdommen er nettopp depresjon og mange på «livsmot» som følger i kjølvannet av det å «miste synet». Kan man overvinne dette er man på langt nær «kurert», uavhengig av om øyet har blitt friskere eller ikke.

Konklusjonen må uansett bli at denne blinde jenta er den eneste noenlunde dokumenterte historien på at Snåsamannen har helbredet noe som virkelig er «uhelbredelig». Men foreløpig vet jeg ikke om noen som har fått en legeuttalelse på at hun faktisk har Stargardts sykdom, eller at synet faktisk er målbart bedre. Man skal ikke betvile hennes historie, men det er viktig å ha alle fakta på bordet før man konkluderer med at mirakuløs helbredelse er en mer nærliggende forklaring enn f.eks. en feildiagnose. (Norske leger har visstnok svært dårlig kjennskap til denne sykdommen.)

Omtrent 1 av 10.000 ungdommer får Stargardt Disease. Det betyr at det må finnes noen hundre slike tilfeller i Norge. Hvor mange av de 50.000+ menneskene som har blitt behandlet av Snåsamannen har hatt samme lidelse? Hvor mange av disse har blitt helbredet? Det får vi dessverre aldri høre noe om…

En enkel test

Så hva blir da min konklusjon? Snåsamannen kan utvilsomt helbrede mennesker, men neppe på uforklarlig vis, heller ved hjelp av naturlige metoder. På en måte er også disse foreløpig uforklarlige ettersom vi vet lite om kroppens selvreparerende funksjoner og enda mindre om hvordan vi sparker dem i gang. Snåsamannen har åpenbart et naturtalent for dette, og har utvilsomt hjulpet mange syke mennesker. Dette er relativt uproblematisk, og kan også vanskelig testes på noen enkel måte. Men som jeg har skrevet tidligere, så er det alle hans andre påstander om egne overnaturlige evner som plager meg. Dette er ting som svært lett kan testes på en kontrollert måte.

Schrødingers Katt ønsket, så vidt jeg har forstått, å teste hans evne til fjerndiagnostisering. Man kunne lett satt sammen en gruppe med 10 mennesker med ulike konkrete lidelser som satt i et rom i Oslo. Så skulle Snåsamannen sitte et annet sted i landet og fortelle hvilke lidelser de 10 personene hadde, uten å på forhånd vite noe om dem annet en eventuelt navn, kjønn og annen «nøytral» informasjon han måtte kreve for å kunne «se» personen. Det ville være enkelt å teste om han hadde nok «hits» til at man måtte konkludere med at han hadde denne evnen. Man kunne også lett teste hans evne til å lese verdien av skjulte kort. Det er verdens enkleste test. Og om han lykkes ville neste naturlige skritt bli å teste ham på vegne av JREF slik at han også kunne vinne 1 million dollar og bli verdenskjent. Samtidig måtte alle lærebøker i de fleste naturfag skrives om, både fysikk, biologi, kjemi etc.

Det ville vært et paradigmeskifte i naturvitenskapene og uhyre viktig for menneskeheten. Kanskje den viktigste oppdagelsen noensinne. Og det ville vært så lett, så lett for Snåsamannen å gjøre alt dette. Det hadde kostet ham en ettermiddags arbeid. Men nei. Han vil ikke. Han vil ikke gjøre den ene enkle testen som kan vise om han faktisk har de evnene han påstår at han har.

Det forteller vel en hel del.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!