Når ungdommelig kåthet blir seksuelle overgrep

Last updated on 9. februar 2009

Aftenposten rapporterte i går om de sjokkerende tallene fra en såkalt ny undersøkelse utført av NOVA:

22 prosent av jenter under 18 år har blitt utsatt for ulike former for seksuelle overgrep, ifølge en ny undersøkelse.

Halvparten av overgrepene begås av en venn, kjæreste eller bekjent, skriver Dagsavisen.

15 prosent av jentene sier at de har vært utsatt for mer alvorlige krenkelser. 1 prosent svarte at overgrepene var begått av noen i nær familie.

Nytt fra tidligere undersøkelser er at mange tenåringsgutter oppgir å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av jevnaldrende jenter.

Også andre aviser som VG, TV2 og Dagbladet har formidlet denne «nyheten».

Vel, undersøkelsen er slettes ikke ny. Den er fra 2007, altså mye over et år gammel, men media gjengir med jevne mellomrom disse tallene for å holde i live myten om at ungdomslivet er en dramatisk kamp for å unngå å bli et offer for seksuelle overgrep.

Studien er gjort som en spørreundersøkelse hos over 7000 personer som nettopp var ferdige med videregående skole, altså 19 år gamle gutter og jenter.

I en artikkel i Dagsavisen fra november 2007 raporteres følgende dramatiske tall fra denne undersøkelsen:

* 22 prosent av jentene er blitt utsatt for seksuelle overgrep av mildere art som beføling og onanering.

* 15 prosent av jentene oppga at de var utsatt for alvorlige seksuelle overgrep, inkludert voldtekt og voldtektsforsøk.

Mange vil lese dette som at 15% av norske jenter har opplevd å bli voldtatt, eller forsøkt voldtatt. Men hvis man leser rapporten ser man at dette er langt fra sannheten. Tallet Dagsavisen har rapportert inkluderer nemlig enhver form for uønsket sex. Dette kan eksempelvis være at man har et frivillig og ønsket samleie med en gutt, men så gjennomfører gutten analsex med jenta mot hennes vilje. Eller jenta føler seg forpliktet til å utføre oralsex på gutten, selv om hun egentlig ikke ønsker det.

Rapporten viser at kun 4% av jentene rapporterer å ha blitt voldtatt, altså hatt samleie mot sin vilje. Tar man med voldtektsforsøk er tallet totalt sett 9% av jentene. Men i dette tallet er en stor del av tilfellene at man har hatt sex før man egentlig ønsket det, eller at man av andre årsaker hadde frivillig samleie som man i etterpåklokskap innså man ikke burde ha gjennomført. Dermed blir prosentandelen for faktiske voldtekter, i den forstand de fleste tolker begrepet, svært lav.

Enhver voldtekt er selvsagt en voldtekt for mye, og jeg ønsker ikke å bagatellisere alle de voldtekter som faktisk skjer blant ungdom, men la oss ikke overdramatisere hyppigheten av disse ved å blåse opp diffus statistikk.

En tidligere rapport utført av NOVA viste enda høyere tall, men hadde et dårligere datagrunnlag og må derfor anses som mindre pålitelig. I forbindelse med denne gamle rapporten uttalte daværende barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem:

– Jeg er mildt sagt sjokkert. Denne undersøkelsen viser at barn og ungdoms liv brutaliseres, sier hun.

Jeg klarer ikke å lese rapporten på samme måte. Jeg ser heller dette som en undersøkelse som viser at bare 1 av 5 jenter opplever en ubehagelig seksuell tilnærming i løpet av hele sin ungdomstid, og det skulle etter mitt syn bare mangle! Seksualitet er komplisert. Jeg er sjokkert over at tallet ikke er høyere.

La meg først påpeke at i disse tallene gjemmer deg seg også mange tragedier, med incest og grove seksuelle overgrep. Jeg underkjenner på ingen måte hvor grusomt og ødeleggende slike opplevelser er for de som gjennomlever det en gang eller som en serie overgrep over tid. Men disse utgjør et svært lite mindretall. Over halvparten av «overgrepene» i rapporten dreier seg tross alt om uønsket beføling, og de aller fleste har bare opplevd en slik hendelse en eller to ganger.

Med andre ord: Hoveddelen av disse tallene er ikke annet enn jenter som en gang i løpet av hele sin ungdomstid har opplevd at en gutt befølte brystene hennes uten at hun egentlig syntes det var greit der og da.

I den nyeste artikkelen i Dagsavisen om nevnte rapport, fokuserer de på hvem overgriperene er:

Mer enn hver femte jente under 18 år har blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Halvparten av overgrepene begås av en venn, kjæreste eller bekjent.

Og det er nettopp mitt poeng. De fleste «overgripere» er ikke skumle menn som gjemmer seg bak noen trær langs veien hjem fra treningen din, for deretter å ta deg og voldta deg i skogen. Det er derimot en klassekamerat eller til og med kjæreste som leser signaler feil og trår over en usynlig grense.

Sagt på en annen måte. En 16 år gammel jente er på fest. Utpå kvelden setter en gutt seg ved siden av henne og de kommer i prat. Etterhvert begynner de å småkline, og i ly av mørket begynner gutten å beføle brystene til jenta, noe hun ikke ønsker. Bang – rett inn i statistikken som et seksuelt overgrep!

Men er ikke dette naturlig? Er ikke dette en del av ungdommers måte å prøve ut grenser og utforske seksualiteten? Hvorfor sykeliggjør vi dette? Hvorfor fremstiller vi ungdommelig seksuell utforskning som overgrep? Man er nødt til å teste ut grenser. En tenåring vil aldri kunne vite hvor grensene går i det enkelte tilfelle, og man vil stadig vekk trå over den usynlige grensen som jenta har satt for denne gutten denne kvelden. Men etter mitt syn er det først et overgrep hvis jenta sier nei og gutten med makt fortsetter befølingen.

Så hvor ofte skjer slike ting under tvang? Rapporten viser at av de 22% av jentene som hadde opplevd et seksuelt overgrep, så oppga 35% av de var for unge til å forstå. Videre oppga 35% av de ble lurt, og samme andel ble utsatt for et mildt press. Disse faller vel alle inn under den definisjonen av «ungdommelig utforskertrang» jeg har nevnt, og jeg sliter med å tolke slike hendelser som en type «overgrep» vi noensinne kan kvitte oss med. De er og blir en del av den gråsonen man alltid trår i når det dreier seg om sex, spesielt i ung alder.

Det er likevel trist å se at hele 29% ble utsatt for sterkt press, og at 38% ble holdt fast. En av ti jenter som hadde opplevd et seksuelt overgrep ble til og med truet med vold. Mer en en tredjedel av jentene som hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep av en eller annen art, ble altså tvunget til det. Det er trist å lese. Uhyre trist, og jeg blir forbannet over at gutter kan oppføre seg på den måten. Rapporten viser at alkohol bare er innblandet i et mindretall av tilfellene, så her dreier det seg om gutter som oppfører seg som idioter.

Men samtidig betyr det også at over 60% av de som har opplevd et seksuelt overgrep ikke var et offer for tvang på den måten vi instinktivt tolker ordet «overgrep», men heller var et offer for sin egen ungdommelige usikkerhet eller naturlige utforskertrang.

Jeg kan ikke forstå hvordan verden skulle fungere om signalet vi ga til unge var at man aldri skal være intime med noen før man er 100% sikker på at de ønsker slik intimitet, og 100% sikker på seg selv og at det man gjør er et riktig «trekk» i forhold til det motsatte kjønn. Da hadde menneskearten dødd ut ganske fort.

I kjærlighetens og seksualitetens spill er det mye prøving og feiling, og man må hele veien ta sjanser fordi det er vanskelig å lese signaler, spesielt når man er ung. Hvis man karakteriserer ungdommelig kåthet og nysgjerrighet som seksuelle overgrep, så er man etter mitt syn på ville veier.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!