Homeopati – farlig placebo

VG melder i dag følgende sak:

En nesespray markedsført som homeopatisk medisin skal ha fått 130 amerikanere til å miste luktesansen permanent.

Nesesprayen utga seg for å være homeopatisk, noe den absolutt ikke var. VG beskriver homeopatiske medisiner slik:

Homeopatisk medisin er vanligvis fortynnet så kraftig at det ikke er stort igjen av det egentlige virkestoffet, men i dette tilfellet viste nesesprayen seg å inneholde relative store mengder av sitt virkestoff, som ikke var godkjent av amerikanske myndigheter.

Dette er litt upresist. Homeopatisk medisin er ikke bare fortynnet så kraftig at det er lite igjen av det egentlige virkestoffet. Som regel er det fortynnet så kraftig at det ikke er noe som helst igjen av det aktive virkestoffet. Nada. Null. Mange homeopatiske preparater er fortynnet så kraftig at for å statistisk sett finne et eneste molekyl av det aktive virkestoffet, må man ha et volum av medikamentet tilsvarende en kule med en diameter på størrelse med vårt eget solsystem! Mange ville tro at en dråpe aktivt stoff fortynnet i alle Jordens verdenshav er en sterk fortynning, men homeopatiske preparater trekker det altså maaaange ganger lenger.

Med andre ord: Ekte homeopatiske preparater inneholder kun sterilisert vann, eller eventuelt sukker hvis det selges i pilleform. Det finnes ingenting igjen av det aktive stoffet. Til gjengjeld får man en medisin sprekkfull av placebo.

Men som VG-saken viser, så er det mye falske homeopatiske medisiner i omløp. Medisiner som faktisk virker fordi de har aktive virkestoffer i seg. De kaller seg likevel homeopatiske fordi dette gjør produktet mer salgbart i en verden full av godtroende og uopplyste mennesker med overdreven tro på hokus-pokus og lettvinte løsninger. Og straks man kaller medikamentet homeopatisk, slipper man unna ordinære stringente kontroller som ordinære medisiner må gjennom før de kan godkjennes for salg.

Homeopatiske legemidler i USA trenger ikke å gå gjennom spesiell godkjenning, til tross for at det ifølge AP var 800 stoffer funnet i homeopatisk medisin i fjor alene som var knyttet til bivirkninger.

Er det nå så farlig om folk vil kaste bort pengene sine på homeopatiske medisiner? Vel, ja. Både fordi det åpner for misbruk slik denne saken viser, og fordi folk faktisk skades og dør av den fiktive ideen om homeopatisk medisin. Nettsiden «what’s the harm» har dokumentert 437 slike tilfeller som omhandler homeopati.

Du kan lese mer om homeopati i Skepdic.

Eller du kan se James Randi snakke om homeopati:

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!