Smile or Die

For et års tid siden skrev jeg en bloggpost om «Problemet med positiv tenkning«, og jeg har ikke blitt mindre skeptisk til denne holdningen siden den gang. Jeg vil si man kan dele denne filosofien i to hovedretninger:

1) De som mener at om man smiler til verden så smiler verden tilbake, dvs at en positiv innstilling gjør folk rundt deg mer positivt innstilt til deg og at det igjen vil ha en positiv innvikning på din hverdag. Dette kan praktiseres i ulike grader, fra en sunn positiv livsanskuelse og oppførsel, til en mer ekstrem holdning hvor man ender opp med å ikke tørre å møte problemer fordi disse assosieres med negative tanker, noe man vil unngå for enhver pris.

2) De som mener at man kan forme universet med tankene.

Punkt 2 er den retning som bl.a. boka The Secret forkynner. Jeg skal ikke gå videre inn på absurditeten av denne tro, men heller bare gi en liten anekdote relatert til punkt 1. En anekdote som synliggjør kjernen i problemet med Positiv Tenkning-bevegelsen.

Kort tid før jeg skrev bloggposten om positiv tenkning i fjor, og ikke helt uten sammenheng, hadde jeg tilbrakt en helg sammen med en jente som var stor tilhenger av The Secret. Hun hadde virkelig gjort dette til sin livsfilosofi; reiste på The Secret-kurs i USA og hadde en personlig amerikansk The Secret-coach. Hun la opp hele sitt liv etter denne tankegangen. Et eksempel var at hun hadde Post-It-lapper hvor hun hadde skrevet målsetninger og positive meldinger til seg selv. Disse var klistret opp over hele leiligheten hennes. Ettersom en av hennes store drømmer var å bli gift med en fantastisk mann, hadde hun også klippet ut brudebilder som hang på veggene. Dette var måten å nå sine mål. Alltid ha drømmene i fokus, så ville universet tilpasse seg og gi henne det hun ville ha.

En stund etter at jeg ble kjent med henne ble hun sammen med en livsstils-coach av «Tenk Positivt»-skolen. Du kan nok se for deg typen. Hun var en kvinne på rundt 30, han tyve år eldre eller så. Hun som deltaker på et av hans seminarer, desperat etter å finne seg selv og oppnå sine mål, han som den attraktive coach som hadde full kontroll på livet, som oppnådde suksesser og som sikkert spiste jenter som henne til frokost.

Uansett, forholdet varte til rundt nyttår, og da jeg snakket med henne igjen nylig var det tydelig at denne mannen hadde tygd og spyttet henne ut når søtsmaken var borte. Det var en tragisk historie å høre, en historie om totalt kynisk utnyttelse og overkjøring av en kvinne som hadde gitt mye for å få forholdet med ham til å lykkes.

Men hvis det var så ille, hvorfor tok hun ikke opp problemet med mannen sin? Vel, det er her Positiv Tenkning kommer i veien. Hun hadde riktignok flere ganger forsøkt å ta opp ting hun oppfattet som problemer i forholdet, men hvordan hadde han reagert på dette? Som den Positiv Tenkning-guruen han var ville han absolutt ikke snakke om problemer, fordi da dyrket man negative tanker som bare ødela forholdet. Det viktigste for han var å alltid tenke positivt, fordi så lenge man tenkte positivt ville ting gå bra, og derfor var det uaktuelt å diskutere problemer i forholdet. Hvertfall det som var et problem for henne. Hans egne problemer var han ikke så forsiktig med å gjøre kjent for henne.

Det sier seg selv at dette er oppskriften på å mislykkes i et forhold, men i tillegg sier det litt om hvordan kyniske menn som han kan bruke Positiv Tenkning-konseptet til å herske over kvinner på en totalt kynisk og egoistisk måte. Ved å nekte henne å ta opp problemer, kunne han ukritisert fortsette å styre sitt lille kongedømme hvor hun var både hushjelp, elskerinne og groupie. Så lenge det varte. Hun hadde heldigvis vett til å gå fra ham før hun ble helt ødelagt.

Jeg kom nettopp over en nydelig video hvor man gjennom tegning/animasjon har visualisert et ti minutters utdrag fra et foredrag av Barbara Ehrenreich om nettopp farene ved Positiv Tenkning. Det er en nytelse å se på, og en fryd å lytte til. Enjoy!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!