Skeptisisme og The Outsider Test for Faith

John W Lofthus har lagt frem noe han kaller The Outsider Test for Faith (OTF) som kort kan oppsummeres slik:

Test your beliefs as if you were an outsider to the faith you are evaluating.

Enkelt, men likevel komplekst nok til at han har tonnevis av bloggposter om det, såvel som en hel bok om OTF. I den anledning blogget Lofthus nylig følgende lille utdrag fra boken, og det syntes jeg var relevant for mange av diskusjonene som går i denne bloggen hver gang jeg skriver noe kritisk om religion eller tro. Sitatet nedenfor forklarer også hva skeptisisme er på en veldig fin måte:

When Christians ask if I have taken the outsider test for my own “belief system,” I simply say “yes I have, that’s why I’m a non-believer.”

They’ll ask if I am equally skeptical of my skepticism, or whether I have subjected my non-belief to non-belief, or my disbelief to disbelief. These questions express double negatives. When re-translated they are asking me to abandon skepticism in favor of a gullible faith, for that’s the opposite of skepticism—something no thinker should do. Even if having a gullible faith is desirable, which faith should we be gullible about? And how can we decide between these faiths? The bottom line is that skepticism is a word used to describe doubt or disbelief. It doesn’t by itself represent any ideas we’ve arrived at. It’s merely a filter we use to strain out the bad ones leaving us with the good ones. So we cannot be skeptical of doubt unless we think doubt is inherently wrong, which would leave us with mere belief in belief.

fra Debunking Christianity av John W. Lofthus.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!