EU vedtar dyreplageri

Faksimile fra Nationen 1. sept 2011:

Dyrehomeopati

Dette er idioti og galskap. For det første vet vi at homeopati ikke har noen effekt utover placebo. At voksne mennesker frivillig velger å benytte seg av homeopati på sine egne lidelser er en ting. Det er et fritt valg de kan ta om de er så infantile at de tror sukkerpiller og destillert vann kan ha en magisk effekt på deres helse. Men å bruke dette på dyr er rent dyreplageri. Å nekte effektiv behandling til et dyr som lider, er forferdelig, og det er helt ufattelig at EU kan bruke nesten 15 millioner kroner på et slikt meningsløst prosjekt.

Det andre som irriterer meg med nyheten er at beskrivelsen av homeopati får det til å høres ut som behandling med urter og mineraler. Det er svært langt fra virkeligheten. Homeopati er ulike stoffer, alt fra betong fra Berlinmuren til arsenikk, fortynnet i destillert vann så mange ganger at det bare er destillert vann igjen. Dette vannet dryppes så gjerne på piller av sukker og laktose, fordamper, og man står igjen med bare piller av sukker og laktose. Omfattende forskning har vist at disse pillene naturligvis ikke har noen medisinsk effekt, og homeopati er i praksis som religion å regne, fordi å tro på effekten av dette forutsetter at man setter til side et materielt og realistisk verdensbilde og baserer behandling på ren tro.

Heldigvis har EU-vedtaket møtt motstand:

Richard Ashworth, Conservative MEP for the South East and spokesman on agriculture and rural affairs, said the scheme was outrageous and an insult to taxpayers.

Spending such a huge sum of public money on something so marginal and left-field would be bad at the best of times.

When governments everywhere are taking severe austerity measures just to balance the books, to waste millions on highly questionable new-age remedies for cows and sheep is sheer madness.

I Storbrittannia tilbyr en del veterinærer homeopatisk behandling av dyr, men British Vetenary Association (BVA) har uttalt følgende:

The BVA cannot endorse the use of homeopathic medicines, or indeed any medicine making therapeutic claims, which have no proven efficacy.

As with any medicine, BVA believes that veterinary medicinal products must be evidence-based, with any medicinal claims made by a manufacturer supported.

I Norge utdannes det såkalte veteropater ved Norsk Akademi for Naturmedisin (NaN). En veteropat behandler dyr med alternativ behandling, primært akupunktur, homeopati og ernæring. Mattilsynet har slått fast at kun veterinærer har rett til å bruke tittelen veteropat, og kun veterinærer har lov til å stikke nåler i dyr. Dette har NaN klaget på, og fortsetter å bruke yrkestittelen til sine studenter.

For meg er ideen om å bruke behandlingsformer som er dokumentert ineffektive på lidende dyr uetisk. Når jeg hører folk utdanne seg til veteropat fordi de er så glade i dyr, så blir jeg litt kvalm og oppgitt. Hvis man er glad i dyr så vil man deres beste. Da bruker man de beste medisiner og de mest effektive behandlingsmetoder man har tilgang til. Å tilfredsstille sitt ego og dyrke sine vrangforestillinger på dyrenes bekostning, er forferdelig, og at pressgrupper i EU-systemet nå har fått tildelt penger til et prosjekt med den mest meningsløse behandlingsmetode av alle, homeopati, er bare utrolig trist.

«The Commons science and technology committee» i Storbritannia konkluderte i fjor etter en omfattende analyse av forskningen på homeopati at det var virkningsløst, og at det britiske helsevesen ikke lenger burde bruke penger på homeopati.

Lederen for denne komiteen kommenterte nylig EU-prosjektets vedtak på følgende vis:

It seems to me absurd to spend money in an area where there are no proven benefits, when there is such a shortage of money around.

This is an area which I believe has no proven benefit and is therefore not a sensible use of public money. If they have 2million euros to spend, I would prefer they spent it on animal welfare.

Så sant, så sant.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!